Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia SPP, Bratislava'
za rok 2010

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
Zachovanie kultúrnych hodnôt 30 000 € Divadelné združenie GUnaGU realizovalo projekt "O 11 minút 12". V rámci projektu sa divadlo GUnaGU venovalo stavu súčasnej spoločnosti a odohralo premiéry dvoch divadelných hier. Veľká kilovačka na námestí Billa Gatesa zobrazuje krízový vzťah manželov a hra Pustite psov zobrazuje spoločenskú krízu a reaguje na politickú situáciu v nedávnej minulosti u nás. Projekt pomohol stabilizovať aj prevádzku divadla, ktoré odohrá pre domácich divákov cca 150 predstavení do roka a podporil aj ideovú prípravu nového projektu.
Podpora vzdelávania 26 000 € Asociácia komunitných nadácií Slovenska realizovalo projekt 8. ročník Youth Bank – Mladí filantropi. Hlavnými cieľmi tohto programu bolo rozvíjať dobrovoľníctvo a filantropiu medzi mladými ľuďmi a viesť ich k aktívnemu záujmu o riešenie potrieb komunity v ktorej žijú. V ôsmom ročníku programu bolo spolu podporených 66 projektov, do filantropických tímov bolo zapojených 65 mladých ľudí, do grantových kôl bolo predložených 111 projektov. Vďaka programu sa medzi mladými ľuďmi šíri idea filantropie a dobrovoľníctva
Podpora vzdelávania 6 360 € Spoločná nemecko-slovenská škola/ Deutsch-Slowakische Begegnungsschule realizovalo projekt Štipendium pre mimoriadne nadané deti na Spoločnej nemecko – slovenskej škole v Bratislave . Cieľom projektu bolo poskytnúť štipendium nadanej študentke, ktorej rodičia nie sú schopní uhrádzať školné na DSB v plnej výške. Žiačka v roku 2011/2012 dosahovala nadpriemerne študijné výsledky.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 100 000 € Slovenský paralympijský výbor realizovalo projekt Podpora športovcov v kvalifikácií na PH Londýn 2012 a Slovenského paraolympijského družstva Londýn 2012, Na kolesách proti rakovine, Paráda - Paralympijský deň pre malých aj veľkých, Zdravotné pomôcky a nákup športového vybavenia, Podpora zdravotne znevýhodnenej mládeže. Cieľom projektu bolo zabezpečiť maximálne kvalitnú prípravu a úspešné zabsolvovanie paralympiády v Londýne 2012. Slovenský paralympijsky výbor v rámci projektu zabezpečil športovcom a ich tímom športové a technické vybavenie, prepravu a dopravu a iné. Vďaka úspechom športovcov vidno, že prostriedky sú maximálne využité a prinášajú dlhodobý efekt. Projekt Na kolesách proti rakovine bol zameraný na oboznámenie verejnosti s problémami zdravotne postihnutých ľudí a ľudí s onkologickými problémami. Súčasťou projektu bol aj paralympijský deň pre malých aj veľkých - Paráda, ktorý priblížil verejnosti paralympijské športy.
Podpora vzdelávania 5 634 € Združenie pre francúzsku školu v Bratislave realizovalo projekt poskytovania štipendií slovenským žiakom francúzskej školy v Bratislave. Cieľom projektu bolo poskytnutie štipendia slovenským žiakom francúzskej školy v Bratislave, ktorých rodičia nemajú dostatočné finančné prostriedky na hradenie školného. Jedná sa o žiakov, ktorí dosahujú vynikajúce učebné výsledky a majú príkladné správanie. Podmienkou výberu je záujem rodičov o vzdelávanie dieťaťa v bikultúrnom prostredí.
Poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € International Women's Club of Bratislava realizovalo projekt Christmas Bazaar 2011. Medzinárodný klub žien zorganizoval aj tento rok Vianočný charitatívny bazár, ktorý sa stal tradíciou a každoročne sa ho zúčastní množstvo návštevníkov. Vianočný bazár je najväčšie spoločné podujatie medzinárodnej komunity žijúcej na Slovensku a aj tento rok sa finančné prostriedky, získané predajom jednotlivých výrobkov, využijú na charitu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 000 € Slávia vodné pólo menežment, o.z. realizovalo projekt DETI POĎTE HRAŤ VODNÉ PÓLO !. Zámerom projektu bolo dostať deti vo veku 8-11 rokov od televízie a počítača k pravidelnému športovaniu . Skupina detí si osvojila plávanie, naučila sa základom vodného póla a zároveň aj lepšie komunikovať v kolektíve. Športové aktivity sú prevenciou voči civilizačným chorobám. Kolektívna hra prispieva k atraktivite pre mládež a tá si tak osvojí zdravý životný štýl, pričom sa zároveň vyvaruje dlhodobému vystaveniu nezdravým aktivitám.
Podpora vzdelávania 5 000 € 100 názorov realizovalo projekt 100 názorov: Boh, cirkev, smrť. 100 na´zorov je dlhodoby´ internetovy´ projekt, ktory´ sa snazˇí rozpru´ditˇ diskusiu na ha´klive´ a do^lezˇite´ spolocˇenske´ te´my. 100 názorov na tému Boh, cirkev a smrť bol prvou sériou videí. Stovka osobností z pestre´ho na´zorove´ho spektra sa vyjadrila k tejto spoločenskej téme, medzi nimi boli zástupcovia cirkví, kňazi aj laici, umelci, novinári, vedci, učitelia, zdravotníci a športovci.
Poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Rotary klub Bratislava o.z. realizovalo projekt Za krajšiu Bratislavu - Projekt resocializácie bezdomovcov prostredníctvom čistiacich a skrášľovacích prác. Projekt prispel k resocializácii bezdomovcov, ktorí vykonávali jednoduchšie platené práce pri upratovaní Bratislavy. Tí tak získali v rámci tzv. pracovnej terapie príležitosť na osvojenie pracovných návykov a postupnú resocializáciu. Bezdomovci majú možnosť odkladať si polovicu zo svojej odmeny na účet, aby si boli schopní uhrádzať ubytovanie v niektorých z charitatívnych domovov a ubytovní.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 30 000 € Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode realizovalo projekt Hľadáme olympijských víťazov. Projekt podporil športovú činnosť klubov kanoistiky na divokej vode po celom Slovensku. Športová činnosť sa realizuje pod vedením kvalifikovaných trénerov a za metodického dohľadu profesionálnych trénerov Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode. V sezóne 2012 sa podarilo podporiť športovú prípravu žiakov, ktorí tiež získali motivujúce skúsenosti zo zahraničných pretekov.
Ochrana a podpora zdravia 72 000 € Detské ARO Košice realizovalo projekt Bezpečnosť detského pacienta pri anesteziologiskej a resuscitačnej starostlivosti. Prostredníctvom projektu, získala III. Klinika pediatrickej anesteziológie a intenzívnej medicíny v DFN Košice ultrazvukový prístroj, ktorý je využiteľný pri život zachraňujúcich postupoch, pri diagnostike život ohrozujúcich stavov a počas resuscitácie. Zavedenie ultrasonografie do každodennej praxe sa zvýšila úroveň poskytujúcej zdravotnej starostlivosti a tiež bezpečnosť pacienta pri zvládaní diagnostiky kritických stavov.
Ochrana a podpora zdravia 98 760 € Klub priateľov Detskej nemocnice v Banskej Bystrici realizovalo projekt Kardiologický ultrazvukový prístroj. Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, môže vďaka novému ultrazvukovému prístroju pre diagnostiku kardiologickývh porúch detí a novorodencov zlepšiť zdravotnú starostlivosť o pacientov. Nový prístroj umožňuje skvalitnenie zobrazenia sledovaných orgánov, vďaka včasnej a presnej diagnostike je využívaný denne, aj pri urgentných vyšetreniach.
Ochrana a podpora zdravia 50 000 € Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava realizovalo projekt Urologický laparoskopický systém. Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava získala vďaka projektu urologický laparoskopický systém, ktorý slúži na miniinvazívne rekonštrukčné výkony u detí s ťažkými vrodenými vývojovými chybami urogenitálneho traktu.
Ochrana a podpora zdravia 22 000 € Modrý anjel/tím krízovej intervencie n.o. realizovalo projekt Zlepšenie dostupnosti služieb krízovej intervencie pre široké obyvateľstvo a zvýšenie kvality a profesionalizácia tímov krízovej intervencie. Celkový cieľom projektu bolo skvalitnenie a rozvoj ľudských zdrojov a zlepšenie kvality služieb v oblasti poskytovania krízovej intervencie a psychosociálnej podpory občanom v akútnej fáze po udalostiach s traumatizujúcim potenciálom. Prostredníctvom verejnej krízovej linky Modrého Anjela bola zaistená 24-hodinová dostupnosť krízovej intervencie v BSK.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € BKR 08 BRATISLAVA realizovalo projekt SUMMER SPORT DAY 2012. 4. ročník športovo - charitatívnej akcie Summersportday sa konal 09. 06. 2012 v Areáli Hier Radosť a v Areáli netradičných športov. Aktívne sa na ňom zúčastnilo 320 ľudí. Počast tohto podujatia sa uskutočnili turnaje v streetballe, malom futbale a plážovej hádzanej. Turnaja sa zúčastnili aj telesno postihnutí športovci zo Spojenej školy Mokrohájska, ktorí sa predstavili vo florbalovej exhibícii.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 55 000 € Slovenský tenisový zväz realizovalo projekt Detský Davis Cup a FED Cup s Nadáciou SPP 2012. Aj v roku 2012 sa konal už tradičný detský tenisový turnaj, ktorý prebiehal vo viacerých kolách. Súťaže sa uskutočnili v dvoch kategóriách - deti do 8 a deti do 10 rokov. Klubové a regionálne kolá vyvrcholili celoštátnym finálovým kolom v NTC v Bratislave, ktorého sa zúčastnilo najlepších 12 chlapčenských a 12 dievčenských družstiev. Finálové kolo malo vynikajúcu úroveň a zúčastnili sa ho aj hviezdy slovenského tenisu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 16 000 € Slovenský paralympijský výbor realizovalo projekt Európske hry handicapovanej mládeže Brno 2012. Hry handicapovanej mládeže sú medzinárodné a spoločenské stretnutie mladých ľudí s telesným handicapom. Európske hry handicapovanej mládeže bolo najväčším športovým podujatím svojho druhu v Európe. Zúčastnilo sa ich 350 športovcov zo 14 európskych krajín. Najúspešnejší športovec a športovkyňa získali pozvanie na paralympiádu v Londýne.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Športový klub karate Seiwa realizovalo projekt Mládež a karate 2012. Klub prenajal a postavil novú telocvičňu, čím sa výrazne zlepší tréningový proces. Taktiež zakúpil tréningové pomôcky predovšetkým zbrane na cvičenie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 500 € TenSta o.z. realizovalo projekt Dni nadácie SPP v Košiciach. V Košiciach sa uskutočnil tenisový turnaj, ktorého sa zúčastnili mladé talenty. Podporili sa tak tenisové talenty na východe a deti mali možnosť stretnúť svoje veľké športové vzory a zoznámiť sa so základmi tenisu a športu. Zabezpečilo sa tiež oblečenie pre mladých športovcov, ktorí denne pomáhali pri turnaji.
Podpora vzdelávania 2 500 € Slovenská technická univerzita, Stavebná fakulta realizovalo projekt ČS ŠVOČ 2012 v matematike a informatike . Katedra matematiky a deskriptívnej geometrie Stavebnej fakulty STU v Bratislave zorganizovala medzinárodné kolo slovensko-českej študentskej súťaže ŠVOČ 2012 v matematike a informatike. Súťaže sa zúčastnili najlepší študenti - víťazi fakultných kôl na jednotlivých slovenských a českých univerzitách. ŠVOČ 2012 v matematike a informatike prezentovala to najlepšie v oblasti matematického a informatického vzdelávania v Slovenskej a Českej republike. Vznikla tak výnimočná príležitosť na podporu a ocenenie talentu a schopností špičkových študentov, na porovnanie úrovne ich vedomostí na medzinárodnej úrovni ako aj príležitosť na diskusie a získanie nových kontaktov nevyhnutných pre ich ďalšie vzdelávanie a vedeckú prácu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 16 000 € Nezisková organizácia NEO realizovalo projekt Cirkul´art 2012 - Festival nového cirkusu - Festival du Nouveau Cirque. Druhý ročník Festivalu nového cirkusu Cirkul´art 2012 sa konal v máji v Bratislave v Medickej záhrade. Festivalu sa počas troch dní zúčastnilo 67 účinkujúcich z 15 krajín sveta. Pre viac ako 3 500 návštevníkov boli okrem predstavení pripravené workshopy, prednáška či platforma pre diskusiu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 14 000 € Nezisková organizácia NEO realizovalo projekt Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy 2012/ 32. ročník. V roku 2012 sa konal už 32.ročník tohto mimoriadne obľúbeného festivalu. Tohto ročníka sa zúčastnili umelci až z 21 krajín, vrátane USA a Iránu. Diváci mali možnosť porovnať pohľad na satiru z rôznych kultúr. Akcia splnila nielen významný kultúrny a spoločenský efekt v živote mesta a regiónu, ale za pomoci aktívnej mediálnej kampane zaujala viac ako 11 tisíc divákov, ktorí počas 3 dní vytvorili skvelú atmosféru. Festivalu sa zúčastnilo približne 260 umelcov. Najlepšie produkcie boli ocenené prestížnou cenou Zlatý gunár. Nevkus a pokleslé umenie označila AHS výrazným antiocenením Trafená hus.
Ochrana a podpora zdravia 63 000 € Ústav pre výskum srdca SAV realizovalo projekt Prevencia poškodenia kardiovaskulárneho systému pri ožarovaní oblastí hrudníka u onkologických pacientov. Za poskytnutý finančný príspevok vo výške 63 000 Eur organizácia kúpila mikroskop s možnosťou obrazových analýz a štatistík a up-grade komponenty k tomuto zariadeniu. Tento prístroj umožňuje použitie najmodernejších morfopatologických metód, obohacuje metódy molekulárnej biológie, biochémie, patofyziológie a farmakológie a výrazne pomáha pri analyzovaní zmien tkaniva srdca a ciev, ako aj pri hodnotení efektívnosti preventívnych zásahov voči negatívnemu vplyvu radiácie na zdravé tkanivo. Výsledky získané vďaka tomuto prístroju boli prezentované na medzinárodných konferenciách v Kazachstane a v Rumunsku.
Podpora vzdelávania 7 000 € Slovenská debatná asociácia realizovalo projekt Letná akadémia Discover. Letná akadémia Discover je pôvodný vzdelávací projekt pre ambicióznych stredoškolských študentov zo Slovenska a ČR, ktorý v roku 2012 vstúpil do svojho štvrtého ročníka. Zúčastnilo sa jej viac ako 80 študentov vo veku 14-19 rokov a takmer 20 lektorov zo svetových univerzít vrátane Oxfordu, Cambridge a Harvardu. Účastníci si mohli rozšíriť svoje poznatky alternatívnou formou výučby v dvoch odborných kurzoch a zažili niekoľkou workshopov. Discover poskytol šancu študentom a študentkám stredných škôl rozvinúť svoj talent, vedomosti a zručnosti v atmosfére pripomínajúcej oxfordské a cambridgeské colleges.
Ochrana a podpora zdravia 3 000 € Health Policy Institute realizovalo projekt Sprievodca pôrodnicami 2012. Projekt Sprievodca pôrodnicami mapoval ponuku zdravotných zariadení, kvalitu poskytovania služieb a spokojnosť klientov. Informácie o kvalite sú veľmi dôležité, pretože znižujú strach a zvyšujú dôveru v zdravotníkov. Tým sa zlepšuje proces a výsledky zdravotnej starostlivosti. V tomto roku sa projekt doplnil o hodnotenie nezávislými odborníkmi. Tak sa získajú 3 druhy informácií – od mamičiek, od samotných pôrodníc a od odborníkov z oboru pôrodníctva. Dotazník sa rozoslal do 54 pôrodníc na Slovensku a všetky informácie sa preklopili do elektronickej podoby a sú dostupné verejnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 000 € OZ Okraj realizovalo projekt Prvý krok. Občianske združenie OKRAJ vytvorilo a prevádzkuje chránenú dielňu, kde formou pracovnej terapie zamestnáva zdravotne ťažko postihnutých občanov bez domova. Hlavným zámerom projektu bolo systematické zvyšovanie šancí ľudí. ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti, aktivizovať ich potenciál a posilňovať ich zručnosti tak, aby boli postupne sami schopní pozitívne ovplyvňovať svoju životnú situáciu. Klienti chránenej dielne získali stabilný a pravidelný príjem čo im pomohlo zabezpečiť svoje základné životné potreby ako sú ubytovanie, strava, a osobná hygiena.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € Mediálny inštitút realizovalo projekt Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP v rámci Jazzových Dní . Festival Bratislavské Jazzové Dni sa uskutočnil v termíne 26 - 28. októbra 2012. Pred podujatím bola rozbehnutá rozsiahla mediálna kampaň. Pre prezentáciu mladých talentov bol vytvorený veľký priestor - každá skupina odohrala samostatný koncert. Pred festivalom prebehlo výberové konanie a z prihlásených talentov postúpilo do finále deväť hudobných skupín. Bola tiež vyhlásená súťaž o najväčšiu hviezdu festivalu. Divákmi boli ľudia všetkých vekových skupín. Cieľom projektu bolo spropagovať menšinový žáner - jazz - v jeho rôznych podobách.
Poskytovanie sociálnej pomoci 33 000 € S.P.A.C.E., n.o. realizovalo projekt PROJEKT NA PODPORU UDRŽATEĽNOSTI NÁHRADNÝCH RODÍN. Projekt bol zameraný na podporu už vzniknutých náhradných rodín. V rámci projektu sa podporilo 31 náhradných rodín z celého Slovenska, zaškolilo 15 dobrovoľníkov a 42 rodičom sa preplatili náklady na letný pobyt náhradných rodín. S týmito rodinami je nutné pracovať, podporovať ich, hľadať s nimi riešenia, aby sa čím viac podobali biologickým rodinám a aby boli príkladom pre ďalších bezdetných rodičov, čím by znižovali počet detí v detských domovoch.
Poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) realizovalo projekt Fond na vzdelávanie mladých rómskych umelcov – YRAEF (Young Roma Artist Education Fund). Alternantívny program vzdelávania Fond na vzdelávanie mladých rómskych umelcov úspešne nadviazal na predchádzajúce roky vzdelávacích mimoškolských aktivitách, ale aj neformálno vzdelávacích aktivitách. Vzdelávanie je zamerané na podporu potenciálu rómskej mládeže a motivuje ich k pokračovaniu štúdia. Projekt prebiehal v lokalitách Kokava nad Rimavicou, Klenovec, Poltár, Lovinobaňa a Bardejov. Hodiny hudobnej výchovy navštevovalo spolu 57 žiakov, ktorí sa venovali spevu a hre na rôzne hudobné nástroje.
Poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Združenie Korytnačky realizovalo projekt 14. ročník tradičnej výtvarnej súťaže profesora Karola Ondreičku Mesiac detskej tvorby. Výtvarná súťaž je určená deťom telesne a duševne handicapovaným, bez ohľadu na vek či diagnózu. Každoročným cieľom tohto projektu je podnietiť tvorivosť detí, rozvíjať ich kreativitu a prispieť k ich integrácií do spoločnosti
Podpora vzdelávania 3 000 € Asociácia primátorov a starostov realizovalo projekt „Otázniky Histórie“ – 14. ročník . Projekt je určený pre študentov stredných škôl a je zameraný na rozšírenie znalostí z histórie Slovenska. Do 14. ročníka sa zapojili tri samosprávne kraje a 5 miest. Do súťaže sa zapojilo cca 2800 študentov. Reakcie na súťaž boli pozitívne, nielen od pedagógov, ale aj od študentov.
Podpora vzdelávania 7 000 € OZ MOVE realizovalo projekt UNITED MOVEMENT. Cieľom projektu bolo ukázať začínajúcim a vyvíjajúcim sa tanečníkom nové, aktuálne smery tanca, formou workshopov od svetových choreografov a tanečníkov. Kontakt so špičkovými tanečníkmi by bol pre väčšinu z účastníkov inak nedostupný. Deťom a mládeži zo sociálne slabých vrstiev sa umožnia účasť na workshopoch zadarmo, pre mimobratislavských sa zabezpečilo ubytovanie a doprava. Projektom sa rovnako prispelo k zlepšeniu zdravia, k boju proti nadváhe, k drogovej prevencii u detí a mládeži.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Blue Note, n.o. realizovalo projekt JAZZ PRE MLADÝCH. Účelom projektu bolo poskytnúť mladým hudobníkom možnosť prezentácie svojej hudobnej tvorby na profesionálnej úrovni. prostredníctvom vytvorenia kvalitnej propagačnej nahrávky. Z príspevku sa zrealizovali nahrávky troch mladých umelcov, ktorí tak získali nové možnosti prezentácie svojej tvorby u organizátorov kultúrnych a hudobných podujatí, čím sa zvýšila ich šanca na presadenie sa medzi súčasnou konkurenciou. Napomohlo sa tak aj rozvoju nových osobností hudobného života na Slovensku.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Truc sphérique, o.z. realizovalo projekt KioSK nezávislého divadla a tanca 2012/ Festival odvážneho diváka. Piaty ročník festivalu KioSK sa konal 26. až 29. júla na Stanici Žilina-Záriečie. Festivalu už tradične predchádzali dva workshopy, ktoré vytvorili správnu atmosféru. Hlavný program festivalu ponúkol 12 produkcií rôznych divadelných foriem a žánrov. Hlavným motívom tohto ročníka bola téma Herec-tanečník-performer v slovenskom nezávislom divadle.
Ochrana a podpora zdravia 33 000 € Ľubovnianska nemocnica, n.o. realizovalo projekt Priama digitalizácia RTG prístroja na Rádiologickom oddelení. Ľubovnianska nemocnica, n.o. zmodernizovala zdravotnícku techniku na Rádiologickom oddelení. Zdigitalizovaním RTG prístroja prostredníctvom Flat panelu (priama digitalizácia) sa zjednodušilo spracovanie rtg obrazu, zvýšila sa jeho výsledná kvalita, z procesu sa odstránili filmy aj vývojky. Uľahčil sa tak prístup k rtg snímkom a zjednodušila sa ich archivácia. Inštalovaným detektorom rtg prístroja došlo k zníženiu dávky ožiarenia pacientov zvýšením presnosti a efektívnosti prostredníctvom priamej digitalizácie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Mesto Trenčianske Teplice realizovalo projekt 67. Hudobné leto Trenčianske Teplice. V dňoch 20. júla až 31. augusta 2012 sa uskutočnil 67. ročník najstaršieho stredoeurópskeho festivalu komornej hudby Hudobné leto Trenčianske Teplice. Svojou históriou, tradíciou a kvalitou už dávno prerástol regionálny rozmer a stal sa integrálnou súčasťou slovenskej hudobnej kultúry. Dramaturgicky bol festival rozdelený do troch častí. Prvou a dominantnou ostala prezentácia komornej hudby, na ktorej sa predstavili interpreti rôznych žánrov v širokom generačnom zastúpení. Druhú časť festivalu tvorili hudobné telesá, vokálni a inštrumentálni interpreti. Sprievodné podujatia predstavujú tretiu časť tohto festivalu. Festival bol propagovaný vo viacerých regionálnych televíziách, v rôznych rádiách, časopisoch a na internetových stránkach.
Podpora vzdelávania 5 700 € Človek v ohrození, o.z. realizovalo projekt JEDEN SVET deťom . Jeden svet je najnavštevovanejší festival dokumentárnych filmov na Slovensku. 13. ročník MFDF Jeden svet ponúkol divákom 70 dokumentárnych filmov z celého sveta v 9 sekciách, 16 tematických diskusií, koncerty či workshop. V rámci projektu sa zabezpečila jedna z filmových sekcií - JEDEN SVET DEŤOM. V rámci sekcie sa uskutočnili bezplatné projekcie a diskusie pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € Nadácia Pro musica Bratislava realizovalo projekt Podpora medzinárodnej súťaže mladých interpretov New Talent - Cena Nadácie SPP ako súčasti 48. ročníka Bratislavských hudobných slávností. Nadácia SPP podporila 48. ročník BHS, s dôrazom na súťaž New talent - Cena Nadácie SPP. Počas BHS sa uskutočnilo 26 koncertov umelcov z vyše 20 krajín. Víťazkou Ceny Nadácie SPP sa stal dánsky akordeonista.
Ochrana a podpora zdravia 150 000 € Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar realizovalo projekt Podporné prístroje dýchania a cirkulácie krvi (ECMO) - CARDIOHELP. Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar zabezpečila dodanie podporných prístrojov dýchania a cirkulácie krvi - ECMO system CARDIOHELP pre Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s. a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s..
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € ARS NOVA, občianske združenie realizovalo projekt Medzinárodné majstrovské interpretačné kurzy MUSICA ARVENZIS 2012, 11. ročník. Medzinárodné majstrovské interpretačné kurzy Musica Arvenzis 2012 nadviazali na úspešný priebeh minulých ročníkov. Vďaka podpore bolo možné udržať, a rozšíriť počet študentov a predagógov oproti minulým ročníkom. Musica Arvenzis 2012 zvýšila motiváciu študentov a zároveň predstavila verejnosti výsledky práce špičkových pedagógov a zvýšila povedomie o hudobnom umení na Slovensku. Hudobné kurzy boli doplnené aj o výtvarné umenie a filmovú animáciu. Zvýšila sa tak aj informovanosť o vysokej úrovni hudobnej pedagogiky na Slovensku. Účastníkmi kurzov boli študenti stredných a vysokých umeleckých škôl, ale aj mimoriadne talenty zo základných škôl. Záverečný koncert sa uskutočnil v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Telovýchovná jednota Družba Smrečany - Žiar realizovalo projekt VI. ročník medzinárodného futbalového turnaja žiakov. TJ Družba Smrečany - Žiar usporiadala futbalový turnaj na futbalovom ihrisku v Žiari. Zúčastnilo sa ho 8 mládežníckych družstiev zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Cieľom projektu bolo pripraviť družstvá žiakov na sezónu 2012/2013, možnosť medzinárodnej konfrontácie, ako aj vypestovať u mládeže kladný vzťah k športu, smerovať ich záujem k racionálnemu využívaniu voľného času, nadviazať nové športové kontakty a skúsenosti a podporovať športovcov pri ich sebarealizácii.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € HK Bulldogs 2008 realizovalo projekt „Čo sa v mladosti naučíš ...“. Projekt bol zameraný na vzdelávanie a výchovu mládeže a prebiehal v dvoch fázach. Jeho cieľom bolo motivovať deti k športovým aktivitám a prostredníctvom prednášok im priblížiť nebezpečenstvá drog a návykových látok a antidopingový program. Prostredníctvom sociálnych pracovníkov, policajtov a psychológov sa deťom priblížili nástrahy a úskalia drog, alkoholu a iných závislostí. V ďalšej fáze sa deti učili korčuľovať a osvojovali si herné činnosti pod dohľadom skúsených trénerov. Vďaka projektu sa tiež podarilo prilákať k hokeju niekoľko desiatok detí, ktoré naďalej pravidelne navštevujú tréningy.
Podpora vzdelávania 5 000 € Nezisková organizácia Voices realizovalo projekt Trampolína Jump 2012 – vzdelávacie aktivity na podporu aktívneho občianstva. Nezisková organizácia Voices nadviazala na doterajšie aktivity a so svojimi skúsenosťami sa podelila so zástupcami neziskoviek. Realizovaný projekt mal dve časti – prvou bolo vzdelávacie podujatie o nástupe nového štýlu líderstva a spôsoboch práce. Stretnutie bolo príležitosťou na stretnutie novej a staršej generácia lídrov, celkovo bolo prítomných 168 účastníkov. Cieľom neformálnej konferencie o nápadoch a skúsenostiach neziskových organizácií a iniciatív bolo prezentovať inšpiratívne príbehy , vytvoriť otvorenú diskusiu a ponúknuť účastníkom praktické workshopy. Druhú časť projektu tvorila príprava krátkeho filmu o charakteristikách a dôležitosti občianskej spoločnosti. Film bol natočený tak, aby neformálne a príťažlivo komunikoval zložité pojmy ako občianska spoločnosť, watchdog, think tank, advocacy, ... Prvé verejné premietanie krátkeho filmu sa uskutočnilo na podujatí Trampolína Jump 2012.
Podpora vzdelávania 3 500 € C.A.R.D.O. realizovalo projekt Dni dobrovoľníctva 2012. V rámci projektu sa zrealizoval 4. ročník Dní dobrovoľníctva na Slovensku a tiež Deň dobrovoľníctva v SPP, ktorý sa uskutočnil v Bratislavskej ZOO. Projekt vychádzal zo skúseností s realizáciou prvého a druhého ročníka a jeho cieľom bolo zvýšiť účasť verejnosti na dobrovoľníckych aktivitách pripravenými rôznymi mimovládnymi organizáciami. Do projektu sa zapojilo celkovo 5 747 dobrovoľníkov na celom Slovensku. Najvyššia účasť bola v Trenčianskom kraji (1 457).
Rozvoj a podpora vzdelávania 600 € Mgr. Michaela Bartíková realizovala projekt Poznávame a chránime prírodu s vetrom vo vlasoch. Projekt realizovali dve členky Klubu. Pripravili sériu prednášok, najmä formou hier s environmentálnou tématikou, ktoré raz týždenne zrealizovali v predškolskom zariadení Ekodomček. V spolupráci s BROZ zorganizovali vyčistenie lokality pri rieke Morava, okolie ZŠ J.A. Komenského v Rači a PR Starý háj v Petržalke, počas ktorých prebiehali aj interaktívne exkurzie pre zúčastnených žiakov. Vďaka projektu získali nové skúsenosti v oblasti ekovýchovy pre materské školy, organizácii exurzií, čo v budúcnosti využijú pri ďalších dobrovoľníckych aktivitách prípadne v zamestnaní.
Rozvoj a podpora vzdelávania 500 € Peter Gaži realizoval projekt Šifrovacia hra Brieždenie. Projekt realizoval tím 6 ľudí, z ktorých 2 sú členmi Klubu H. Mestská šifrovacia hra sa konala 9.6.2012 v Bratislave a zúčastnilo sa jej 41 štvorčlenných tímov. Pomocou zašifrovaných správ spoznávali zaujímavé miesta Bratislavy, ale aj trápili svoje mozgové závity pri ich lúštení. Hra účastníkov previedla okolím Slavína, Horským parkom, podhradím a potom po presune do terénu Petržalkou a okolím. Organizátori hry by radi zorganizovali aj jej druhé kolo v budúcom roku. Viac informácií, šifry a poradie tímov je na www.sifrovacka.sk.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Lukáš Kvokačka realizoval projekt Hlavičky s Radosťou. Dvaja členovia Klubu H zrealizovali v centre Radosť pre mladých ľudí z OZ Barlička so zdravotným postihnutím motivačné školenie zamerané na prípravu a realizáciu projektov, ktoré zlepšia fungovanie ich pracoviska, miesta na odpočinok alebo trávenia voľného času. Zámerom bolo, naučiť mladých ľudí vypracovať a zrealizovať svoje projekty. Mladí ľudia vymysleli, naplánovali a nakoniec aj zrealizovali svoje tri zámery - zakúpenie Xboxu so zariadením Kinnect, skultúrnenie záhrady a prázdninové aktivity (výlet do planetária, piknik v Ekocentre Holá Hora, grilovačka, výlet do Košíc).
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Peter Gaži absolvoval jazykové štipendium. Študent absolvoval kurz francúzskeho jazyka úrovne A2-1. Kurz bol organizovaný Francúzskym inštitútom na Slovensku, prebiehal extenzívnou formou počas zimného semestra. Študent pokračoval v zlepšovaní úrovne francúzštiny, ktorej som sa po dlhej prestávke začal venovať v predchádzajúcom semestri.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Monika Šimoňáková absolvovala jazykové štipendium. Študentka absolvovala začiatočnícky kurz francúzskeho jazyka, osvojila si základné francúzske výrazy, gramatiku a komunikačné frázy. V štúdiu francúzštiny bude pokračovať, jazyk jej tiež pomôže pri pohovoroch do advokátskych kancelárií.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Mgr. Michaela Bartíková absolvovala jazykové štipendium. Študentka absolvovala kurz nemeckého jazyka a zvýšila si svoju jazykovú úroveň na stupeň B2. Následne plánuje získať certifikát, ktorý vylepší jej kvalifikáciu pre budúce povolanie.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Bc. Matej Kultan absolvoval jazykové štipendium. Študent absolvovalvovaním kurzu nemeckého jazyka v Deutsch Akademii získal základ nemeckého jazyka, slovnú zásobu a orientáciu v nemecky hovoriacom prostredí.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Emília Malegová absolvovala jazykové štipendium. Študentka absolvovaním kurzu získala vedomosti zo základnej konverzácie v nemeckom jazyku. Vedomosti využije aj na pracovnej stáži.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Peter Maliňák absolvoval jazykové štipendium. Absolvovaním kurzu získal študent základy španielčiny - základné gramatické pravidlá, slovná zásoba s dôrazom na komunikáciu
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Simona Szabová absolvovala jazykové štipendium. Študentka získala jazykový certifikát z francúzskeho jazyka - DALF C1 v Alliance Francaise v Bruseli. Tento certifikát dokladá veľmi pokročilú znalosť francúzskeho jazyka. Využije ho pri uchádzaní sa o prácu v Európskom parlamente.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Filip Choura absolvoval jazykové štipendium. Študent absolvoval kurz anglického jazyka v jazykovej škole Enlandia. Vďaka absolvovanému jazykovému kurzu, ktorý bol orientovaný najmä na konverzáciu sa zlepšil pri vedení rozhovorov v cudzom jazyku. Zároveň si zlepšil gramatiku a rozšíril slovnú zásobu.
Rozvoj a podpora vzdelávania 750 € Mgr. Martin Benikovský, doktorand na fakulte humanitných vied UMB v Banskej Bystrici, získal príspevok na školné na druhej škole.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Zuzana Gavorová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švajčiarsko na ETH Zurich.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Vladimíra Briestenská, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Taliansko na European InterUniversity Centre for Human Rights and Democratisation.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 700 € Stanislava Chovancová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia na London School of Economics .
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € RNDr. Diana Búzová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko na Universite Pierre et Marie Curie, Paris 6.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Renáta Švubová rod. Balážová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Česká republika na Karlova Univerzita v Prahe, Prírodovedecká fakulta.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 100 € Pavol Szalai, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Francúzsko na Institut d´études politiques de Paris.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Nikola Beláková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia na London School of Economics .
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Radoslav Paulen, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Francúzsko na Ecole Nationale Superieure des Industrie chimique, Nancy.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Miroslava Rybanská, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia na University of Warwick.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 400 € Miloš Zaťko, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nórsko na University of Oslo, Faculty of Law.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 900 € Ivan Jambor, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Fínsko na Tukru PET Center.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Lukáš Skalík, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Dánsko na Technical university of Denmark,.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 300 € Lenka Hajnovičová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Holandsko na Univesiteit Utrecht.
Rozvoj a podpora vzdelávania 700 € Miroslava Popovičová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala stáž v krajine Turecko na IYTE: Izmir Institute of Technology.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Eva Mrekajová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Holandsko na Tilburg University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Kornel Richter, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Francúzsko na Université Paris Sud.
Rozvoj a podpora vzdelávania 500 € Tina Gažovičová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nórsko na University of Oslo .
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 100 € Alexandra Posoldová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Španielsko na Universidad Carlos III de Madrid.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Peter Morvay, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Švédsko na Högskolan I Halmstad.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Jozef Kšiňan, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Slovinsko na Univerzita v Ľujľane, Právnická fakulta.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 100 € Eva Schreiberová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Španielsko na Univesidad Carlos III de Madrid.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Hana Pustayová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala stáž v krajine Dánsko na Technical university of Denmark,.
Rozvoj a podpora vzdelávania 900 € Petra Heribanová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala letnú školu v krajine Taliansko na University of Cambridge, University of Catania.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Dávid Šály, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Holandsko na Erasmus University Rotterdam, Erasmus School of Law.
Rozvoj a podpora vzdelávania 700 € Ján Jamriška, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Veľká Británia na Durrell Wildlife Conservation Trust.
Rozvoj a podpora vzdelávania 400 € Michal Kotrbčík, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Slovinsko na University of Ljubljana.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 600 € Ondrej Gažovič, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nórsko na University of Oslo.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 300 € Barbora Ondejčíková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Malta na University of Malta.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Mgr. Patrik Krnáč, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko na Kolínska univerzita, Fakulta hospodárskych a sociálnych vied.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Rastislav Monošík, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Dánsko na University of Copenhagen, Faculty of Life Sciences.
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Ján Pich, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia na Isaac Newton Institute for Mathematical Sciences, University of Cambridge.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Silvia Janská, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia na The Royal Veterinary College, University of London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 600 € Ján Ivanecký, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Portugalsko na University of Porto.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Jana Feldinszká, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko na Université catholique de Lille, Faculté libre de Médicine.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Mgr. Terézia Lučeničová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko na Helmholtz Centre for Environmental Research UFZ.
Rozvoj a podpora vzdelávania 700 € Ing. Zuzana Kňažická, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Poľsko na Pedagogická univerzita v Krakove, Fakulta geografie a biológie.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Lenka Hvolková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Fínsko na Aalto University School of Economics.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Mgr. Petra Bujňáková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Česká republika na Mendelova zemědelská a lesnická univerzita, Brno.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Viera Pavličková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Rakúsko na Karl-Franzens-Universität v Grazi.
Rozvoj a podpora vzdelávania 900 € Bc. Filip Choura, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Slovinsko na University of Ljubljana.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Alena Olejová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Taliansko na University of Bologna, Faculty of political sciences "Roberto Ruffilli".
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 100 € Gabriela Gazdíková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Taliansko na Universita Europea di Roma.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 600 € Juraj Ďurajka, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko na RWTH Aachen University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 600 € Ivan Lapin, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko na RWTH Aachen University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Štefan Mitrík, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Dánsko na Aarhus University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 599 € Šárka Horáčková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko/Španielsko na Geographisches Institut Univesrität Mainz.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Lukáš Schmidt, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia na Nottingham Trent University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 950 € Tomáš Teleky, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko na Friedrich-Schiller-Universität Jena.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 200 € Lucia Serdelová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Rakúsko na Paris - Lodron - Univeristät Salzburg.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Hana Kutlíková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švajčiarsko na Université de Geneve .
Rozvoj a podpora vzdelávania 750 € Katarína Ďuricová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko na Universita Erfurt.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Matúš Matta, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia na Nottingham Trent University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 300 € Adriána Szilágyiová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Holandsko na Rijksuniversiteit Groningen.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Edita Rollová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko na Laboratoire de Recherche en Informatique, Université Paris Sud a Université Bordeaux.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Andrea Ivančová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nórsko na BI Norwegian Bussiness School.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Katarína Džubáková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko na Centre national de la recherche scientifique, Ecole national supérieure de Lyon.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Nika Gašparovičová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švajčiarsko na Hôpitaux Universitaires de Geneve.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 900 € Ivan Ďuriš, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko na Technische Universität Darmstadt.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Ing. Silvia Pastoreková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Španielsko na Univerzita Carlosa III. v Madride.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 700 € Filip Čertík, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko na FernUniversity in Hagen.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 800 € Katarína Eliášová , podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko na Sciences Po de Paris (Institut d"études politiques de Paris).
Rozvoj a podpora vzdelávania 600 € Miroslav Repko, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Česká republika na Ústav hematologie a krevní transfúze.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Simona Szabová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko na L´institut d´études politiques de Paris.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Emília Ďurišová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Dánsko na Technical University of Denmark.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 700 € Michal Spišiak, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia na University of Oxford.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Paula Puškárová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Rakúsko na Ekonomická univerzita vo Viedni.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Rastislav Kopca, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Španielsko na Universitat Polytécnica de Catalunya.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Veronika Kusyová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia na University College London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Tomáš Miklošovič, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Belgicko na Letná škola - EcoMod Modeling School - Europe.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Peter Štetka, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Holandsko na Summer School Utrecht.
Rozvoj a podpora vzdelávania 300 € Eduard Jambor, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Česká republika na Ústav mezinarodních vztahů v Prahe.
Rozvoj a podpora vzdelávania 350 € Zuzana Haladová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Rakúsko na Summer School on Image Processing 2012.
Rozvoj a podpora vzdelávania 350 € Júlia Kučerová, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Rakúsko na Summer School on Image Processing 2012.
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Martin Paľa, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Švajčiarsko na ETH Summer School on Soft Robotics.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Katarína Juríková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Španielsko na Centre for Genomic Regulation, Barcelona.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 100 € Lukáš Konečný, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Dánsko na The 12th Sostrup Summer School.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Tomáš Bzdušek, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvova študijný pobyt v krajine Turecko na 2012 Eurasia Pacific Summer School and Conference on Strongly Correlated Electrons.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 100 € Márius Kádek, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Dánsko na The 12th Sostrup Summer School.
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Ján Jamriška, podporený v štipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Španielsko na University of La Laguna.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Lenka Maruščáková, podporená v štipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Belgicko na Antwerp University Hospital UZA.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia OBČIANSKE ZDRUŽENIE DLAŇ získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Poslaním OZ Dlaň je skvalitňovať sociálne služby pre občanov so špecifickými potrebami, najmä občanov s mentálnym znevýhodnením. Podporujú prechod občanov žijúcich v izolovanom veľkokapacitnom domove sociálnych služieb do komunitného bývania – Zariadenia podporovaného bývania v meste Lučenec, šíria myšlienku deinštitucionalizácie v podmienkach SR. Cieľom projektu je ukončiť proces deinštitucionalizácie DSS Slatinka a tak sa vytvoril príklad dobrej praxe v SR, medializovať problematiku deinštitucionalizácie zariadenie, v praxi overovať nové metódy práce s občanmi so špecifickými potrebami a rozbehnúť potrebný dobrovoľnícky program.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia Stredisko evanjelickej diakonie – útulok Dom na polceste získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Hlavná náplň Strediska evanjelickej diakonie – útulok Dom na polceste je poskytovanie pomoci mladým mužom v rámci Prešovského samosprávneho kraja, vyrastajúcim v detských domovoch, ktorí po skončení ústavnej starostlivosti (po dovŕšení 18. veku života), musia opustiť tieto zariadenia. Dom na polceste im na určitý čas poskytne priestor, v ktorom sa naučia pracovať a samostatne žiť. Zámerom projektu je vytvorenie a registrovanie nového typu poskytovanej sociálnej služby diagnostiky klientov podľa potrieb a realizácia individuálnych plánov rozvoja, vytvorenie a registrovanie chránenej dielne - montážnej dielne a hospodárskej farmy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia Pomoc ohrozeným deťom získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Základným zámerom združenie Pomoc ohrozeným deťom je priama pomoc rodine ohrozenej násilím, priama pomoc obetiam domáceho násilia a prevencia. Poslaním združenia je zastaviť cyklus domáceho násilia prostredníctvom podporných služieb a osvety. Cieľom projektu je zabezpečiť používanie metodiky na identifikáciu týraných žien v rámci SR, zabezpečiť odborné vzdelávanie v rodovej problematike a pravidelnú supervíziu pre pracovníčky združenia a vypracovať štandardy poskytovania sociálneho poradenstva v združení.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia UP - Down syndrom získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Občianske združenie sa zameriava aj na presadzovanie a skvalitnenie integrácie ľudí s Downovým syndrómom do spoločnosti a zameriava sa na postupné vytvorenie centra pre poskytovanie komplexnej poradenskej, osvetovej a inej odbornej pomoci s následným vytvorením miest pre ďalšie vzdelávanie, chránené zamestnanie a chránené bývanie. Cieľom projektu je poskytnúť členom nadštandardnú špeciálnopedagogickú a liečebno-pedagogickú starostlivosť vo forme odborných kurzov pre deti a rodičov (balintovské skupiny, masáže detí, rozvoj pozornosti, reči a prehĺbenie vzťahu rodič – dieťa).
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia K-7 Psovodi – záchranári Slovenskej republiky, OZ získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Občianske združenie K-7 Psovodi – záchranári je zamerané na záchranársku kynológiu a na systematickú prácu v oblasti canisterapie – s ľuďmi telesne, mentálne a zmyslovo postihnutými. Pri práci so znevýhodnenými skupinami využíva vlastnosti, povahu a výcvik špeciálnych psov. Cieľom projektu je realizovať pravidelnú canisterapiu v zmluvných zariadeniach, byť motivátorom zmeny legislatívy SR v oblasti riadenej canisterapie na Slovensku a vydať a propagovať metodologickú publikáciu „Riadená canisterapia – ako na to ?“ pre odbornú verejnosť v oblasti sociálnych služieb.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Spišskej Novej Vsi získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Spišskej Novej Vsi poskytuje sociálne poradenstvo ľuďom s mentálnym postihnutím a ich príbuzným. Prevádzkuje domov sociálnych služieb Náš dom, v pobytovej a ambulantnej forme s kapacitou 25 miest. V súčasnosti organizácia dokončila úpravu pomocných chránených dielní, ktoré sú určené na pracovnú terapiu. Cieľom projektu je zapojiť klientov do pracovnej terapie v drevárskej dielni a rozvíjať ich pracovné zručnosti, realizovať systém vzdelávania zamestnancov v oblasti remeselnej výroby a nadviazať spoluprácu s dobrovoľníkmi (študentmi Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi).
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia Relevant, n.o. získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Nezisková organizácia RELEVANT a jej hlavným poslaním je vytvárať priestor pre aktivity s preventívnym zameraním pred nežiaducimi spoločenskými javmi, snahou je pomôcť ľuďom, ktorí sa nachádzajú v životných krízach, izolácii, núdzi. Organizácia prevádzkuje útulok Hniezdo pre klientky po odchode z detských domovov. Cieľom projektu je prechod z útulku na domov na pol ceste, rozšírenie obsahu sociálnej služby a rozvinutie individuálnej práce s klientkami a pracovnej terapie, zabezpečenie kurzu prvej pomoci pre zamestnancov a šírenie informácií o útulku medzi potenciálnymi klientkami v detských domovoch.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 660 € Organizácia Občianske združenie Záhrada získala príspevok na inštitucionálnu podporu organizácie. Cieľom OZ Záhrada je vytváranie priestoru pre všetky deti - zdravé, choré i s postihnutím. Poskytuje jazykové vzdelávanie deťom so sociálne slabších rodín, v júni 2011 združenie otvorilo komunitné centrum pre deti a mladých s mentálnym postihnutím s aktivitami pracovnej terapie, arteterapie a zdravotných cvičení. Zámerom projektu je poskytovať rehabilitácie deťom s postihnutím, pracovnú terapiu v záhrade združenia, dramatoterapiu, podporné skupiny pre rodičov detí so špeciálnymi potrebami a rozbehnúť spoluprácu s mestom pri udržiavaní verejných plôch mladými ľuďmi s autizmom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 385 € Organizácia Agentúra podporných služieb, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 31 ročnému klientovi Petrovi sa vďaka IPRO podarilo zdokonaliť v niektorých zručnostiach, ktoré ho posunuli k cieľu viesť samostatný život. Prehĺbil si pracovné návyky (najmä príchod do práce načas a vykonávanie svojej práce zodpovedne) a naučil sa obsluhovať nový typ kosačky a starať sa o ňu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 317 € Organizácia Arcidiecézna charita Košice získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 19 ročný klient Charitného domu sa naučil pracovať s počítačom - naučil sa pracovať v programe Microsoft Word, založil si mailovú schránku, vytvoril si životopis a poslal ho zamestnávateľom pre získanie pracovného miesta, nainštaloval si skype a naučil sa komunikovať so svojou rodinou v Anglicku. Okrem notebooku mu boli v rámci projektu zakúpené aj náramkové hodinky, na ktorých sa naučil poznávať čas.
Poskytovanie sociálnej pomoci 435 € Organizácia Centrum Slniečko, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Viera absolvovala výcvik vodičského oprávnenia na riadenie motorového vozidla skupiny "B" a v januári bude mať záverečné skúšky. Pri príprave na tieto skúšky jej pomáhajú aj zamestnanci Centra Slniečko. Vodičské oprávnenie potrebuje pri výkone svojho zamestnania a chce ho využiť aj v budúcnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 415 € Organizácia Centrum sociálnych služieb Dúhový sen, Kalinov získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Monika sa vďaka projektu oboznámila s prácou vo fóliovníku - naučila sa pracovať so záhradníckym náradím, pripraviť pôdu, vysadiť semená a starať sa o rastlinky. Projekt u nej prebudil ochotu a chuť pracovať, záujem o nové informácie a zvýšil jej sebadôveru a naplnenie pocitu dôležitosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Organizácia Claudianum, n.o získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 32 ročná klientka Rehabilitačného strediska Claudianum sa vďaka projektu stala umelkyňou a získala uznanie verejnosti. Absolvovala výtvarný kurz a pripravila kolekciu obrázkov, ktoré vystavila na svojej prvej samostatnej predajnej výstave v Music Café Galérii v Modre. Svoje diela zdokumentovala aj v prezentačnej CEWE knihe. Obrazy s vianočnými motívmi boli vytlačené na pohľadniciach, aby mohli byť predávané a dostali sa ďalej do sveta.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 660 € Organizácia Čarovný prútik získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre 11 ročného klienta OZ Čarovný prútik Jakuba bola zakúpená rehabilitačná špeciálne upravená stolička Leckey Therapy, ktorý mu umožňuje lepšie sedenie pri výtvarných aktivitách. Zakúpená stolička mu zlepší kvalitu života zabezpečením správneho sedenie, ktoré na iných stoličkách nie je možné, kvôli jeho skolióze. Okrem výtvarných činností je vhodná aj na individuálne vzdelávanie a rozvoj jemnej motoriky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 508 € Organizácia Diecézna charita Žilina, Detský charitný dom Považská Bystrica získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Lukáš - 19 ročný klient Detského charitného domu v Považskej Bystrici získal vďaka projektu vodičské oprávnenie a osvedčenie vodiča vysokozdvižného vozíka, čím sa zlepšia jeho možnosti uplatnenia sa na trhu práce v v rámci osamostatňovania po opustení detského domova.
Poskytovanie sociálnej pomoci 398 € Organizácia DOMKO-Domov sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre 31 ročnú klientku Domova sociálnych služieb - Domko v Košiciach Alžbetku bol zrealizovaný IPRO, v rámci ktorého sa naučila piecť a pripravovať jednoduché nátierky. Súčasťou projektu bola aj návšteva obchodu, aby sa vedela zorientovať pri nákupoch, keďže dovtedy sa nakupovania zúčastňovala iba ako pozorovateľ. Klientke sa veľmi páčilo vyhľadávanie receptov v novinách, časopisoch, knihách aj na internete, naučila sa tiež obsluhovať sporák. Svoje výrobky prezentovala kamarátom v zariadení.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia DOMKO-Domov sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Domova sociálnych služieb - Domko v Košiciach spojila svoje dve záľuby - fotografovanie a lásku k psom. Pravidelne navštevovala košický pri útulok, kde fotografovala psi. Vytvorené fotografie boli prezentované na výstave v čajovni AMANA
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Organizácia Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb LUNA (pre Špecializované zariadenie Kotva) získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre klienta Dušana boli zakúpené pomôcky na zlepšenie komunikácie - komunikačný softver a pomôcky na výrobu piktogramov. Vyrobené pomôcky pomohli zlepšiť kvalitu jeho života, zlepšila sa jeho komunikácia s personálom aj ostatnými klientmi, prestali prejavy sebapoškodzovania. Svoje potreby, požiadavky, pocity, nálady vyjadruje pomocou obrázkov a má pocit, že je pochopený.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 250 € Organizácia Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb (pre Stredisko DSS Symbia Zvolen) získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka DSS Symbia Martina sa vďaka projektu zamestnala ako opatrovateľka a pomocná sila v materskej škole. Získala nové pracovné návyky, upevnila si manuálne zručnosti opatrovateľky získané z odborného učilišťa a naučila sa plniť úlohy podľa požiadaviek zamestnávateľa.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 166 € Organizácia Domov sociálnych služieb a zariadenie podporného bývania MEREMA získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 44 ročný klient DSS a ZPB Merema v Modre získal komunikačnú pomôcku - tablet s komunikačným softvérom na tvorbu komunikačných tabuliek pre ľudí, ktorí môžu komunikovať len alternatívnymi spôsobmi. Prístroj vytvára špeciálne tabuľky, v ktorých k obrázkom alebo fotkám pridáva zodpovedajúce významy, ktoré po stlačení príslušnej ikony reprodukuje. Klient pomerne rýchlo pochopil ovládanie, funkcie a účel komunikačného programu a rýchlo zvládol prácu s ním.
Poskytovanie sociálnej pomoci 680 € Organizácia Domov sociálnych služieb a zariadenie podporného bývania MEREMA získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 54 ročný klient DSS a ZPB Merema v Modre sa naučil obsluhovať a udržiavať kosačku a so svojim podporným tímom vypracoval časový plán prác pre okolité zariadenie, ktorým chodil kosiť trávu. Vďaka projektu klient pravidelne chodil medzi ľudí a realizoval sa v pracovných činnostiach i mimo zariadenia, vykonával činnosť, ktorá ho zaujímala a robil ju s veľkou radosťou.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Organizácia Domov sociálnych služieb Detva získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Domova sociálnych služieb v Detve Michaela sa v rámci projektu pripravovala na samostatný život v chránenom bývaní a získavala praktické zručnosti do chráneného pracoviska. Naučila sa používať elektrického vrátnika (otváranie, zatváranie dverí), telefónnu ústredňu (prijímanie hovorov, prepínanie hovorov na jednotlivé oddelenia a kancelárie) a ovládať jednoduchý počítačový program (evidencia dochádzky klientov a zamestnancov, evidencia stravy zamestnancov).
Poskytovanie sociálnej pomoci 440 € Organizácia Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Šintave získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka DSS v Šintave Zuzka sa naučila pracovať s polymérovou hmotou, z ktorej vytvárala rôzne šperky. Práca s novým materiálom ju zaujala a z výrobkov mala veľkú radosť. Zlepšili sa jej zručnosti i integrácia do spoločnosti, keď vyrobené predmety darovala všetkým, ktorých má rada zo svojho okolia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Domov sociálnych služieb pre dospelých a zariadenie podporovaného bývania Rozsutec získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 46 ročný klient DSS Rozsutec Béďo získal vďaka projektu fotoaparát, ktorým nafotil sériu obrázkov, ktoré spolu so svojimi maľbami potom vystavil na svojej prvej samostatnej výstave v Galérii insitného umenia v Pezinku.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Organizácia Domov sociálnych služieb pre dospelých Báhoň získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka DSS Báhoň Oľga vydala knihu 21 básní "Ďakujem ti Pane", ktorú ilustrovala vlastnými kresbami. V rámci projektu IPRO si zlepšila gramatiku, štylizáciu, písomný prejav a prednes, básne samostatne prepísala na počítači, navštívila vydavateľstvo a dohodla sa na vydaní knihy, spolupracovala s grafikom, zorganizovala krst knihy a ponúkla knihu knižniciam v okolí Báhoňa.
Poskytovanie sociálnej pomoci 480 € Organizácia Domov sociálnych služieb profesora Karola Matulaya pre deti a dospelých získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Karola Matulaya v Bratislave Ivan absolvoval masérsky kurz - klasickú a reflexnú masáž. Splnil sa tak jeho cieľ pomôcť uzdravovať iných ľudí vlastnými rukami.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € Organizácia Domov sociálnych služieb Slatinka získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre klienta Marcela bola vytvorená multisenzorická miestnosť, vďaka ktorej si môže stimulovať zmysly a objavovať nové svety.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Organizácia Domov sociálnych služieb Slatinka získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre klientku Evku boli z finančných prostriedkov z grantu zakúpené rytmické nástroje a bongo bubny na muzikoterapiu. Prostredníctvom tanca, bubnovania a hrou dokáže vyjadriť svoje pocity, emócie a momentálne prežívania.
Poskytovanie sociálnej pomoci 560 € Organizácia Domov sociálnych služieb Stropkov získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Stropkov Jaromír sa naučil tkať na tkáčskych krosnách. Svoje výrobky prezentoval na niekoľkých podujatiach v Stropkove a okolí, čím sa posilnila jeho integrácia do spoločnosti. Pán Jaromír v tkaní kobercov našiel svoj nový zmysel života a má aktívne vyplnený voľný čas.
Poskytovanie sociálnej pomoci 540 € Organizácia Domov sociálnych služieb, Lom nad Rimavicou získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 30 ročná klientka DSS Lom nad Rimavicou Anička vďaka podpore získala trojkolesový bicykel, na ktorom sa teraz môže bicyklovať. Nová aktivita jej prináša radosť a prispieva k zlepšeniu jej nálady. Zároveň rozvíja svoje pohybové zručnosti a má pravidelnú fyzickú aktivitu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Organizácia Domov sociálnych služieb, Vranov nad Topľou získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 10 ročný klient DSS Vranov nad Topľou Lukáš absolvoval výuku posunkového jazyka, ktorý je dôležitý pre jeho ďalšie vzdelávanie a vstup do špeciálnej školy pre žiakov so sluchovým postihnutím.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 165 € Organizácia Dorka n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Domova a na pol ceste, Dorka n.o. Marek získal vďaka podpore vodičský preukaz C a CE, ktorý potrebuje, aby mohol získať prácu vodiča v bezpečnostnej službe.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia DSS Andreas n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Andreas Miško absolvoval rehabilitačné a fyzioterapeutické cvičenia pod dozorom certifikovanej inštruktorky, ktoré mu zlepšili držanie tela, spevnili brušné svalstvo a zvýšili kondíciu, masáže na stimuláciu svalov na nohách a v dolnej časti chrbta, terapiu senzorickej integrácie, plávanie v DSS Gaudeamus a muzikoterapiu. Okrem toho mu v rámci projektu boli zakúpené pomôcky pre zlepšenie prostredia jeho izby v DSS.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia EFFETA - Stredisko sv. Františka Saleského získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Sluchovo postihnutá 65 ročná klientka Irena sa za pomoci sociálnych pracovníkov integrovala do počujúcej komunity prostredníctvom zabezpečenia sociálnych služieb, poskytovanie vzdelávacích aktivít (školenie o bankových službách, používaní zábleskovej lampy ako zvončeka), rozvoja starostlivosti o domácnosť priamo v byte klientky, rozvoja orientácie v prostredí a prostredníctvom poskytnutia podpory v samoobslužných činnostiach. Jednotlivé úkony boli pre klientku spracované do príručky postupov prác.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Inštitút Krista Veľkňaza získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 24 ročná klientka zo zariadenia núdzového bývania Inštitútu Krista Veľkňaza Mirka sa zapojila do programu starostlivosti o domácnosť a absolvovala ošetrovateľský kurz (získala akreditovaný certifikát).
Poskytovanie sociálnej pomoci 875 € Organizácia KORÁLKY- občianske združenie na pomoc deťom so špeciálnymi potrebami získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient OZ Korálky Miško sa naučil komunikovať pomocou komunikačnej tabuľky Go Talk 20+. Nácvikom tejto formy komunikácie sa zlepšila jeho možnosť vyjadriť svoje potreby a tým sa zvýšilo jeho sebavedomie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Nadácia LUMEN Ústavu sociálnej starostlivosti pre mládež získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Ústavu sociálnej starostlivosti pre mládež nadácie Lumen 25 ročný Lukáš sa vďaka projektu mohol realizovať v športe. Dostal nový trojkolesový bicykel, gymnastickú loptu na uvoľňovacie a relaxačné cvičenia a žinenku na realizáciu ďalších cvičení. Športové aktivity mu pomáhajú odbúravať stres a udržiavať fyzickú kondíciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 260 € Organizácia Nádej pre Rozsutec, oz získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Gabika od septembra navštevuje jazykový kurz a v januári absolvuje záverečný test. Projekt v pozitívnom zmysle ovplyvnil sen pani Gabiky naďalej navštevovať jazykový kurz, ktorý si napriek svojmu zdravotnému stavu dokázala sama zaplatiť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 530 € Organizácia Nezábudka Kúty, no. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 79 ročný klient s amputáciou dolnej končatiny sa mohol vďaka podpore venovať svojej záľube - pleteniu košíkov. Zároveň si mohol vyskúšať prácu s novým materiálom - pedigom. Svoje skúsenosti odovzdal aj žiakom ZŠ v rámci tvorivých dielní.
Poskytovanie sociálnej pomoci 190 € Organizácia NEZÁBUDKA Pata, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Súčasťou projektu boli pracovné terapie a aktivity klientky Anny - práca v záhradke a s ňou spojené pracovné aktivity. Vďaka nim zmysluplne vyplnila svoj voľný čas a postupne sa tešila z výsledkov svojej práce. O jej aktivity prejavovali záujem i ostatní klienti DSS, čím sa zlepšila aj klientkina komunikácia a prispelo to k lepšej psychickej pohode.
Poskytovanie sociálnej pomoci 920 € Organizácia O.Z. Most do duše získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 32-ročný klient Jožko napísal 13 poviedok. Svoje poviedky nahral, vytvoril k nim hudbu, navrhol obal pre CD a nakreslil obrázok a nakoniec ich vydal na CD. Svoje poviedky prezentoval na autorských čítaniach v stacionári OZ Most do duše, Psychosociálnom centre do Košíc, knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove, v DSS a v Rádiu Prešov. Na konci tohto turné sa konala záverečná párty s pohostením.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 090 € Organizácia Občianske združenie - MAGIKOS získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient OZ Magikos v Detve Emil vďaka projektu získal nové zručnosti týkajúce sa prác v záhrade a naučil sa obsluhovať malotraktor prostredníctvom ktorého získal novú pracovnú zručnosť a tak sa bude môcť ľahšie zamestnať v živote a zároveň bude môcť byť samostatnejší.
Poskytovanie sociálnej pomoci 860 € Organizácia Občianske združenie Brána do života získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka OZ Brána do života v Bratislave Barborka úspešne zvládla maturitné skúšky aj prijímacie pohovory na vysokú školu, získala vodičský preukaz a presťahovala sa do Prahy, kde bude ďalej študovať. Vďaka projektu sa jej podarilo osamostatniť a začať študovať na Právnickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe.
Poskytovanie sociálnej pomoci 850 € Organizácia Občianske združenie Brána do života získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka OZ Brána do života v Bratislave Agape vďaka projektu získala vodičské oprávnenie a vďaka intenzívnej príprave jazykového kurzu a doučovaniu úspešne zvládla reparát z nemeckého jazyka.
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € Organizácia Občianske združenie Dobrota sv. Alžbety (pre Zariadenie núdzového bývania pre ženy - Jozefínum) získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka zariadenia núdzového bývania Jozefinum v Dolnej Krupej pani Renáta získala v rámci projektu šijací stroj. Umožní jej pracovať a prilepšiť si tak k rodinnému rozpočtu. Pani Renáta dokáže teraz ušiť a opraviť oblečenie sebe a svojim deťom, ale aj cudzím ľuďom, rozvíja sa jej tvorivosť pri šití rôznych dekorácií, ktoré sú nápadité a ľudia majú o ne záujem.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Vďaka podpore získala klientka Zuzana čičmianksy kroj a heligónku. Hudba, spev a tanec v spojení s krojom jej pripomínajú domov. Takáto forma muzikoterapie je pre ňu spôsobom pozitívneho naladenia sa, rozvíjaním jej zručností a talentu a zmysluplným využívaním voľného času. Svojim prejavom vytvára príjemné prostreide aj pre iných a pomáha jej to vytvárať a prehlbovať vzťahy s ostatnými klientmi.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 250 € Organizácia Občianske združenie OKRAJ získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient OZ Okraj Vladimír absolvoval aranžérsky kurz a kurz práce s počítačom. V rámci projektu si zabezpečil ubytovanie v ubytovni pre sociálne slabších.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 660 € Organizácia Občianske združenie Radosť zo života získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre klienta OZ Radosť Adama boli zakúpené pomôcky na zlepšenie komunikácie. S ich pomocou sa zvýšila jeho aktívna účasť v sociálnych interakciách.
Poskytovanie sociálnej pomoci 740 € Organizácia OZ Dlaň (pre Zariadenie podporovaného bývania Lučenec) získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pán Bohuš sa zdokonalil vo svojom hobby - výrobe betlehemov zo špajlí a získal skúsenosť s predajom svojich výrobkov na jarmokoch. Vďaka projektu sa mu podarilo naučiť sa rozhodovať o svojom živote a aktívne ho ovplyvňovať.
Poskytovanie sociálnej pomoci 630 € Organizácia OZ Odyseus získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka OZ Odyseus Sandra si doplnila vzdelanie externým štúdiom na gymnáziu a absolvovala dva počítačové kurzy. Vďaka tomu sa zlepšili jej možnosti na získanie zamestnania. Nadobudnuté zručnosti zatiaľ využíva pri svojej dobrovoľníckej práci v OZ Odyseus, kde pomáha iným klientom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Organizácia OZ Podané ruky získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Vďaka podpore z Nadácie SPP bola klientovi zakúpená posteľ s roštom, čo pre neho znamenalo splnenie dlhoročného sna - mať vlastnú posteľ, činky a power ball na jeho fyzické zosilnenie a inteligentná plastelína na rozvoj jemnej motoriky. Keďže klient sa plánuje zamestnať v chránenej dielni pomáhali mu pracovníci zariadenia aj s hľadaním práce.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Organizácia PERSONA získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Vďaka podpore sa podarilo zrealizovať Individuálny program rozvoja osobnosti klientky Aničky, ktorého cieľom bolo pomôcť jej uplatniť sa v živote, byť užitočnou a rozvíjať sa v tom, čo ju baví. Projekt bol nastavený tak, aby jej pomohol prekonávať následky jej zdravotného znevýhodnenia, ktoré jej v tom bránia. V rámci vytvárania podmienok na zlepšenie zdravotných problémov bol z prostriedkov Nadácie SPP zakúpený bicykel, zabezpečené hodiny plávania a výcvik jazdy na koni.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Plamienok, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientke n. o. Plamienok, pani Michaele pomohol projekt prežiť bolesť, znížiť úzkosť a vyrovnať sa nevyliečiteľnou chorobou svojho syna. Dlhodobá psychoterapeutická liečba jej pomohla nájsť chuť do života.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Organizácia Queer Leaders Forum získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Queer Leaders Fora 32 ročná Andrea si doplnila kvalifikáciu absolvovaním kurzu obsluhy vysokozdvižného vozíka, začala študovať na strednej odbornej škole, aby si doplnila maturitu a začala sa učiť anglický jazyk. Všetky aktivity projektu boli nasmerované k zlepšeniu jej postavenia na trhu práce a tým aj finančnej situácie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Spoločnosť pre pomoc deťom detského domova získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Vladimír dovŕšil 18 rokov a je v maturitnom ročníku na SOŠ drevárskej. Realizáciou projektu sa podarilo zabezpečiť mu pracovné náradie, ktoré potreboval, aby mohol absolvovať odbornú prax. Načerpal skúsenosti pri výrobe a získal veľa cenných rád od odborníkov, naučil sa pracovať s náradím, ktoré získal vďaka podpore Nadácie SPP. Všetky aktivity smerujú k jeho úspešnému osamostatneniu sa.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia Straník - domov sociálnych služieb a špecializované zariadenie získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 25 ročný klient Lukáš vďaka projektu získal rehabilitačné a polohovacie pomôcky na bazálnu stimuláciu .- Vďaka nim sa mu zlepšil celkový zdravotný stav a zlepšila sa jeho pohybová aktivita, čo mu umožňuje zapojiť sa do aktivít, ktoré sa uskutočňujú mimo interiéru DSS a ŠZ.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Organizácia Súkromná spojená škola, Pod kopcom 75, Nové Zámky získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre klientku SSŠ v Nových Zámkoch Timejku bola zakúpená vodná posteľ, ktorá je pre ňu dôležitá kvôli stimulácii a tiež pôsobí ako prevencia pred vznikom dekubitov.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Svetlo, zariadenie sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Daniela sa naučila pliesť rôzne druhy košíkov, výrobkov z odpadu pedigu, naučila sa predmety darčekovo zabaliť. Vďaka projektu sa zlepšil jej život, mala zmysluplne vyplnený čas, naučila sa viac komunikovať s ľuďmi okolo seba i neznámymi (v meste, autobuse).
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 574 € Organizácia ŠK ROSA PATRÓNKA získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klietka ŠK ROSA Patrónka 17 ročná Kristína sa vďaka podpore mohla venovať kickboxu. Bolo jej zakúpené potrebné vybavenie a zúčastnila sa majstrovstiev v Prahe a Anglicku, z oboch súťaží priniesla medaile (Praha - 2x 1. miesto, Anglicko - 1. a 3. miesto). Za reprezentáciu získala čestné uznanie primátora Bratislavy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Organizácia Špecializované zariadenie Tereza získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka špecializovaného zariadenia Tereza Katkasi vďaka projektu mohla rozvíjať estetické vnímanie a svoj prirodzený výtvarný talent. Vďaka podpore získala maliarske potreby (stojan, plátno, štetce, farby) a mohla sa venovať svojim obľúbeným aktivitám - kresleniu a maľovaniu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 107 € Organizácia Špecializované zariadenie Tereza získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient špecializovaného zariadenia Tereza pán Emil získal vďaka podpore vlastný prijímač, ktorý má viac možností na sledovanie jeho obľúbených programov. Jeho psychický stav sa vďaka tomu stabilizoval a napriek zrakovému postihnutiu získal zručnosť aj v samostatnej obsluhuje prijímača.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Zariadenie pre seniorov v Šamoríne získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka pani Lýdia (70r) sa naučila pracovať s počítačom a začala komunikovať so svojou rodinou prostredníctvom emailov a Skype. Vďaka podpore prekvapila svojich vnukov a sestru novými vedomosťami a získala nové priateľstvá a známosti. Najväčším zážitkom pre ňu bola komunikácia cez Skype so synom žijúcim v Čechách. Okrem komunikácie ju zaujali aj možnosti internetu - získavanie nových vedomostí o svete, záujem o históriu, dejiny a zemepis.
Poskytovanie sociálnej pomoci 530 € Organizácia Združenie Sofia Bratislava získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Združenia Sofia Vierka absolvovala letný ateliér, ktorý jej pomôže pri prijímacích pohovoroch na Katedru animovaného filmu VŠMU. Vzhľadom na problémy so stravovaním absolvovala aj osobné poradenstvo v oblasti výživy zamerané na stravovacie návyky, plánovanie jedálneho lístka i samostatné varenie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Bibiána Zlacká získala pre Adelku v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. U Adelky sa zlepšili celkové motorické funkcie, všetky cvičenia vykonávala aktívnejšie a došlo k celkovému spevneniu svalstva.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Michaela Varhaníková získala pre Viktóriu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Viktória lepšie drží hlavičku, zlepšil sa tonus horných a dolných končatín, spevnil sa chrbátik. Celkovo je Viktória živšia a lepšie uchopuje predmety.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Juraj Supek získal v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Jurajovi sa uvoľnili svaly na nohách, má ich pohyblivejšie a viacej ich narovná.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mária Prokešová získala pre Martina v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Martin sa vďaka pobytu zlepšil v chôdzi. Sám dokáže prejsť určitú vzdialenosť, čo je úspech, na ktorý dlho čakal.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Helena Riečičiarová získala pre Adama v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Adamovi sa uvoľnili skrátené šľachy, vyššie dvíha nohy a pri chôdzi sa menej nakláňa do strán. Má voľnejšiu pravú ruku a začal ju viac používať.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Urbanová získala pre Patrika v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Počas rehabilitácie nastalo u Patrika zlepšenie, uvoľnili sa mu dolné končatiny a zlepšili sa motorické funkcie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ferdinand Bolebruch získal v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Ferdinandovi sa zlepšila celková pohyblivosť, lepšie a ľahšie dvíha nohy pri chôdzi a zlepšila sa mu stabilita pri státí na mieste
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Belicová získala pre Alex v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Alex sa zlepšil svalový tonus a tiež ohybnosť a koordinácia pohybov. Alex teraz dokáže samostatne sedieť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Lucia Plachetková získala pre Viktóriu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Viktórii sa zlepšil svalový tonus trupu a končatín, ľahko sa zlepšili motorické funkcie a zlepšila sa tiež aj rovnováha.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Martina Trebuľová získala pre Huga v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Hugovi sa znížila spasticita na celom tele, zlepšila sa pohyblivosť končatín a zvýšil sa rozsah pohybu, najmä na dolných končatinách.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Renáta Vandžurová získala pre Zuzanu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Zuzke sa zlepšila psychika aj reč, znížili sa úľakové prejavy a nastalo celkové zlepšenie motorických funkcií.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mgr. Anna Chynoranská získala pre Richarda v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Richardovi sa zlepšila pohyblivosť hlavne pravej strany. Znížil sa svalový tonus a zlepšila sa celková hybnosť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Slávka Setteyová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Slávke sa zlepšili motorické funkcie, počnúc hornými končatinami, zápästím a dolných končatín. Čiastočne sa zlepšila stabilita, chôdza a prenášanie rovnováhy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Kusajlová získala pre Adama v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Adamkovi sa výrazne zlepšila rovnováha, spevnili sa svaly a stojí pekne s vystretým chrbátom. Podarilo sa mu urobiť vyše 100 krokov.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Žaneta Jamrichová získala pre Lukáša v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Lukáškovi počas rehabilitácie spevnelo svalstvo, má dlhší krok pri chôdzi, a jeho postoj je vzpriamenejší.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Lucia Harajová získala pre Michala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Miškovi sa spevnilo svalstvo a zvýšila sa celková obratnosť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Tatiana Iglaiová získala pre Kvetoslavu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Kvetka sa lepšie udrží na brušku a rukách, spevneli jej svaly na krku a chrbte, zlepšil sa svalový tonus a Kvetka je vnímavejšia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Zuzana Gavendová získala pre Klaudiu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Klaudia sa pokúša loziť, je oveľa pohyblivejšia a zlepšilo sa aj pretáčanie z chrbátika na bruško.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mgr. Petra Faith získala pre Sofiu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Sofii sa spevnilo svalstvo, lepšie sedí a je viacej všímavá.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Marián Hrbáň získal pre Maximiliána v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Maximiliánovi sa zlepšila chôdza a stabilita, jemná motorika a aj sústredenie sa.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Denisa Hrbáňová získala pre Alexandra v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. U Alexa nastalo veľké zlepšenie v držaní tela a hlavne chrbta. Po pobyte začal samostatne sedieť bez opory.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Erika Ragulová získala pre Dominika v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Dominikovi sa spevnilo svalstvo, uvoľnil sa mu chrbát a už sa tak nehrbí. S oporou má pevnejšiu chôdzu a vie sa vystrieť. Začal používať svaly, ktoré predtým nepoužíval.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Peter Mojžiš získal pre Martina v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na liečbu v centre Adeli. Martin po pobytoch v Adeli centre stojí, chodí okolo postieľky, hrá sa a lepšie reaguje.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,7 € Daniela Kolínková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Zuzana Cagáňová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Mgr. Mária Martinkovičová, PhD. získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Martina Trošková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Martin Jarik získal v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Ing. Tatiana Prnová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Helena Vlnková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Adriana Lampartová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Jana Masariková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Dušan Hanták získal v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Boris Jurík získal v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Róbert Gula získal v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Soňa Homolová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Marcela Trokanová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Lenka Jursová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Lenka Jursová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Erika Javorková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Andrea Galková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Andrea Dašková získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Martina Kútna získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Hedviga Bohušová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Vladimíra Paulovičová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 95,65 € Katarína Mažárová získala v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na hipoterapiu v centre Lesan.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € OZ medzi nami získalo pre Janku v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na pobyt pri mori, posteľ a zariadenie izby. Janka prišla po zápale mozgových blán o sluch, neskôr, kvôli nádoru ako dvojročná prišla o pravé oko. Zrak sa jej stále zhoršoval, v 18 rokoch sa zistilo, že nádor sa dostáva aj k ľavému oku. Janka tiež absolvovala operáciu brušnej dutiny. Teraz ju čaká chemoterapia. Príspevok v sume 700 eur bol využitý na zariadenie izby a pobyt pri mori. Suma 500 eur bola použitá na úhradu cestovných nákladov občianskeho združenia počas celého roka.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 100 € OZ medzi nami získalo pre Mariannu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na rehabilitačný pobyt v Dunajskej Lužnej. Marianna je mamou trojročných dvojičiek Emky a Paľka. Obaja majú DMO ťažkého stupňa, nechodia, nesedia, nedržia hlavičky. S deťmi pravidelne rehabilituje, vďaka čomu deti nemajú skrátené šľachy a vzhľadom na stupeň poškodenia sú naozaj v skvelom stave. Poisťovňa jej preplatí rehabilitačný pobyt v Dunajskej Lužnej dvakrát do roka, ale ďalší pobyt si už nemôžu dovoliť. Deti vďaka nemu napredujú a Marianniným snom je skúsiť Paľka postaviť na vlastné nohy a Emka by sa mohla postaviť na chodidlo a urobiť pár krokov s oporou.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami získalo pre Danielu v programe pre jednotlivcov v núdzi rehabilitačná liečba v hyperbarickej komore. Daniela trpí neurofibromatózou, nevyliečiteľnou diagnózou, kedy sa vytvára sa množstvo nádorov. Daniela má najväčší problém s 8cm nádorom pri kostrči, ktorý ju doslova zablokoval a spôsobuje extrémne bolesti. Šancou na zmiernenie utrpenia je hyperbarická komora v Adeli centre, kam bude Daniela dochádzať.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami získalo pre Evu v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na prenájom. Eva s 18 ročnou dcérou Patríciou podvodom zo strany rodiny prišli v exekúcii o garzónku. Istý čas bývali oddelene, mama u známej, dcéra u kamarátky. Podarilo sa, aby mali spoločné bývanie, mesačný nájom je 300 eur. Obe pracujú a tak môžu platiť prenájom. Príspevok od Nadácie SPP pokryje tri mesiace prenájmu a mama s dcérou nemusia platiť prenájom zo svojho príjmu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami získalo pre Nicolasa v programe pre jednotlivcov v núdzi príspevok na špeciálnu stravu. Nicolas trpí výnimočnou metabolickou poruchou, ktorá oslabuje srdce, zrak aj vzrast. Je niekde medzi poloautistom a hyperaktívnym dieťaťom. Žije len s mamou, ktorá je jeho opatrovateľkou, bývajú v prenajme v Bratislave. Špeciálnu stravu pre Nicolasa misia objednávať z Poľska, pretože u nás nie je dostupná.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 600 € Bc. Miroslav Bucha, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Vytvorenie oddychovej zóny pri požiarnej zbrojnici v Malženiciach. Zamestnanci vytvorili oddychovú zónu pri požiarnej zbrojnici v Malženiciach. Najprv urobili terénne úpravy okolia - odburinenie trávnika, vyrovnanie terénu a podsev trávy a následne počas ďalších brigád vykopali jamy a zasadili stromčeky a kríky, osadili okrajovú obrubu a naviezli okrasný kameň. Okrem osadenia pergoli ešte do oddychovej zóny umiestnili 6 lavičiek.
Ochrana a podpora zdravia 1 600 € Ing. Vladimír Rak, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Obnovenie tradície. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol obnoviť činnosť Dobrovoľného hasičského zboru v Hradišti pod Vrátnom. Hasičskému zboru, ktorý 15 rokov nevykonával činnosť pomohli vytvoriť základné zázemie pre pokračovanie v činnosti. Z prostriedkov ZGP pomohli zrekonštruovať priestory hasičskej zbrojnice a zakúpili vnútorné vybavenie. V obnovených priestoroch prebehli prvé výcvikové aktivity v oblasti požiarnej ochrany a poskytovania prvej pomoci.
Ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Dalibor Kováčik, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Prilož aj ty ruku k dielu!. Zamestnanec v spolupráci s občianskym združením Diadém zapojil mládež do zveľadenia a údržby priestranstva historicky zaujímavého útvaru tzv. Atilovho pahorku v Martine. Počas brigád vypílili a vysekali náletovú zeleň, vykosili priestor pahorku, upravili niektoré zachovalé hroby, zviditeľnili prístupové chodníky, zhotovili 6 lavičiek, smetný kôš a osadili informačnú tabuľu. Priestor sa im podarilo premeniť na miesto pre aktívne trávenie voľného času, projektom zvýšili historické povedomie zapojených mladých ľudí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 800 € Ľubomír Hovorka, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Malým, menším, najmenším. Zamestnanec spolu s kolegami obnovil detské ihrisko v Malých Zlievcach. Na ihrisko doplnili herné prvky primerané a bezpečné rôznym vekovým kategóriám. Zlepšilo sa využitie areálu a predovšetkým bezpečnosť detí. Na úprave sa podieľali aj miestni obyvatelia.
Podpora vzdelávania 760 € Marián Švarc, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt 2012 - rok Maximiliána Hella. Zamestnanec pomohol Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom zrealizovať workshop pre učiteľov základných a stredných škôl regiónu - "Rok Maximiliána Hella". Workshop sa konal 6.3.2012 a zúčastnilo sa ho 34 poslucháčov. K workshopu bol vydaný zborník v náklade 50 ks. Z finančných prostriedkov z projektu boli tiež vytlačené bulletiny a plagáty, ktoré boli zamerané na úkaz prechodu Venuše popred slnečný disk. Zamestnanec sa na realizácii projektu podieľal ako dobrovoľník.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 800 € Gabriela Babarcsiková, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Revitalizácia ihriskovej plochy. Zamestnankyňa v spolupráci s kolegami a občanmi dediny pomohla zrevitalizovať ihriskovú plochu, kde teraz môže mládež aj rodiny s malými deťmi tráviť voľné chvíle. Odstránili betónovú plochu starého ihriska a zorganizovali dobrovoľnú brigádu na úpravu terénu a výkopové práce potrebné na osadenie obrubníka, upravili okolie, vysadili stromčeky. Z prostriedkov Nadácie SPP upravili športovú plochu, zakúpili tenisovú sieť a basketbalový kôš, vysadili stromčeky a zakúpili lavičky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Marta Mamojková, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Žijeme naplno. Zamestnankyňa pomohla DSS Symbia podporiť deti a mládež z DSS Symbia v aktívnom živote. Počas celého roka sa klienti venovali rôznym aktivitám v keramickej, tkáčskej a výtvarnej dielni. Všetky aktivity boli priebežne fotografované, čím vznikla databáza fotografií pre vydanie kalendára na rok 2013. Zamestnankyňa pomohla pri zaobstaraní materiálu pre dielne, organizovaní "Stretnutia v záhrade" a tiež zadávaní tlače kalendára.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 600 € Ing. Ľubomír Csövári, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Ihrisko v komunitnom centre v Bernolákove. Zamestnanec pomohol komunitnému centru Prístav a klubu mamičiek Koráb v Bernolákove rozšíriť detské ihrisko o plastovú zostavu a pieskovisko. Ihrisko uviedli do prevádzky počas dňa otvorených dverí 8.9.2012, na ktorom sa stretlo asi 40 mladých rodín. Počas podujatia prítomní oteckovia ihrisko zložili a zároveň si deti mohli vyskúšať nové herné prvky i pieskovisko.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 400 € Ing. Ján Mošať, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Výstavba detského ihriska a prestavba telocvične "Deti v pohybe" v MŠ Koniarovce. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol v materskej škole prebudovať sklad na telocvičňu. Vybúrali staré okná, znížili otvory po oknách, domurovali steny, osadili nové okná preložili radiátory, vymaľovali, osadili nové osvetľovacie telesá a položili podlahy. Vybudovaním telocvične vznikol pre deti priestor, ktorý môžu využívať na športové aktivity aj v nepriaznivom počasí.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Marcela Szikorová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Čistá a bezpečná ulica. Zamestnankyňa zrealizovala verejnoprospešný projekt, v rámci ktorého spolu s obyvateľmi ulice vyčistili ulicu, orezali prečnievajúce kríky a konáre stromov a osadili dva spomaľovače pre autá a značku.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 900 € Mgr. Miroslav Dudlák, MBA, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Ihrisko pod strechou. Zamestnanec zabezpečil osadenie interiérovej drevenej preliezačkovej zostavy pre deti v Rodinnom centre Ráčik. Zostavu vyrobil na mieru z masívneho dreva profesionálny stolár, ktorý zároveň navštevuje centrum so svojim dieťaťom. Zamestnanec sa osobne podieľal na montovaní a osádzaní hracieho prvku.
Ochrana a podpora zdravia 800 € Ing, Peter Haraslín, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Bezpečná plavba. Zamestnanec s podporou Nadácie SPP zabezpečil bezpečnú dopadovú plochu pod herný prvok v Materskej škole na Ružovej ulici v Stupave. Zorganizoval brigádu na úpravu okolia, zabezpečil vymeranie potrebného množstva gumenej podložky a jej zakúpenie.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 800 € Mgr. Daniela Bieliková, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Vybudovanie odpočívadiel na trase cyklistickej cesty v obci Dunajská Lužná. Zamestnankyňa spolu s kolegami prispela k zlepšeniu podmienok na trávenie voľného času miestnych občanov i návštevníkov obce Dunajská Lužná, podpore miestneho a regionálneho turizmu, propagácii obce a zlepšeniu informovanosti o kultúrnych, historických a prírodných pozoruhodnostiach obce Dunajská Lužná. Spoločne vybudovali dve odpočívadlá na cyklistickej trase na Hornožitnoostrovskej hrádzi a osadili dve informačné tabule.
Ochrana a podpora zdravia 1 000 € Bc. Katarína Godová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt "Aktívna rozprávka". Zamestnankyňa pomohla OZ Rodinná rozprávka s rekonštrukciou rodinného centra Rozprávka. Vďaka podpore z Nadácie SPP sa podarilo zútulniť priestory centra a zvýšiť bezpečnosť a pohodlie detí a rodičov, ktorí ho navštevujú.
Podpora vzdelávania 650 € Leopold Böttcher, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt 4 živly pre deti - animačný workshop. Zamestnanec získal finančné prostriedky na podporu detskej sekcie 14. Letného filmového seminára 4 živly Hranice. Finančné prostriedky boli využité na animačný workshop Detské hrani(c)e. Deti s v ateliéri animovaného filmu vytvorili spoločný krátky film K dispozícii mali výtvarný materiál, ktorý mohli použiť pre svoje dielo. Na snímacích stoloch si mohli vyskúšať, čo obnáša práca animátora a s pomocou jednoduchého softwaru si svoje výtvory mohli hneď aj prehrať. Workshop vyvrcholil premiérou filmu, ktorý vznikol spojením jednotlivých dielok detí.
Podpora vzdelávania 1 000 € Ing. Daniela Zaičková, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Obnova obecnej knižnice a zriadenie knižničného klubu v Perneku. Zamestnankyňa pomohla pri obnove činnosti znovuotvorenej knižnice v Perneku. Pomohla pretriediť všetky knihy a vyradiť poškodené a zastarané, čím vznikol v regáloch priestor na nové knihy. Tie boli zakúpené z grantu spolu s ďalším regálom na knihy. Výber kníh robili spolu s čitateľmi knižnice. Okrem kníh boli zakúpené aj spoločenské hry pre deti a mládež, ktoré sa stretávajú v priestoroch pred knižnicou v klube. Knižnica je otvorená 1x týždenne a má cca 40 čitateľov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 990 € Ing. Slavomír Bobek, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Revitalizácia detského ihriska "Detský raj Záhoria". Zamestnanec sa spolu s kolegami podieľal na revitalizácii detského ihriska "Detský raj Záhoria" , ktorý sa nachádza v blízkosti mesta Senica v areáli VTSÚ Záhorie. Na prácach sa podieľali zapojení zamestnanci aj členovia detskej organizácie Záhorácky Fénix. Výsledkom je zrevitalizované - bezpečné a hygienické - ihrisko, ktoré po rokoch užívania nevyhnutne potrebovalo obnovu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 800 € Vladimír Černek, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Revitalizácia detského ihriska. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol zrevitalizovať detské ihrisko v obci Rovensko. Všetky práce boli zrealizované formou brigád zamestnancov SPP a ďalších miestnych obyvateľov. V rámci rekonštrukcie boli vyrúbané stromy v priestor ihriska z dôvodu celkového presvetlenia areálu, opravené oplotenie a vstupné brány, opravené existujúce kovové herné prvky, navezený čistý piesok a osadené lavičky na sedenie. Na ihrisku bola osadená nová herná zostava .
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Ondrej Pašuth, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Bola raz jedna ulica. Zamestnanec podporil OZ Mládež ulice, ktoré pracuje s deťmi v sociálnej ubytovni na Čapajeovovej ulici v Petržalke. Prostredníctvom grantu zabezpečil finančné prostriedky na materiál na aktivity, školské potreby, potreby pre dobrovoľníkov a režijné náklady organizácie. Sám participoval na realizácii projektu Spoločne rastieme (stretnutia pracovníkov organizácie a dobrovoľníkov) a ponúkol organizácii know-how pri vylepšení a udržiavaní webovej stránky organizácie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Peter Puškár, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Obnova detského ihriska v obci Orlov. Zamestnanec spolu s ďalšími obyvateľmi obce Orlov vytvoril nové detské ihrisko v obci. Spoločne priestor skultivovali, zarovnali a vysiali trávou a následne zaobstarali preliezku so šmykľavkou, pieskovisko, hojdačky a lavičky. Odvoz zakúpeného materiálu a ochranu náterov drevených častí zabezpečila obec, rodičia zabezpečili osadenie herných prvkov. Obec Orlov vysadila okolo ihriska niekoľko stromčekov na skrášlenie a zútulnenie ihriska.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Vincent Hančár, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Chodník s osvetlením. Zamestnanec spolu s kolegami vybudoval osvetlený chodník zo zámkovej dlažby k studničke a ku kontajneru s odpadom na cintoríne v obci Belža. Zamestnanci sa podieľali na zemných prácach, pomocných prácach, zabezpečovaní materiálu i koordinácii prác. Svojim projektom zveľadili a skrášlili obec, výsledok je určený pre širokú verejnosť.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 600 € Zoltán Pulai, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Novým ihriskom pre usmievavé detské tváre. Zamestnanec sa spolu s kolegami postaral o obnovenie zanedbaného detského ihriska v obci Olováry. Odstránili nefunkčné herné prvky, zrekonštruovali poškodené a doplnili na ihrisko novú zostavu so šmýkačkou. Zároveň celé ihrisko oplotili.
Ochrana a podpora zdravia 1 600 € Lukáš Hvizdoš, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Detský areál pre radosť a šport. Zamestnanec pomohol Dobrovoľnému hasičskému zboru v Snici prekážkovú dráhu požiarneho úniku CTIF, ktorá je v súlade s pravidlami dobrovoľnej požiarnej ochrany na prípravu takéhoto športoviska. Dráha bude slúžiť k zlepšeniu prípravy dobrovoľných hasičov, čo už potvrdili na svojej prvej súťaži (okresné kolo).
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 500 € Milan Šimášek, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt "Aby boli zdravé, šťastné a múdre...". Zamestnanec spolu s kolegami revitalizoval školský dvor. Počas 8 brigád ošetrili existujúce preliezky, zrenovovali trávnatú plochu, pripravili plochy pre osadenie nových herných prvkov a tieto aj vyrobili a na ihrisko namontovali. Do povrchovej úpravy materiálu na herné prvky zapojili aj klientov resocializačného centra v Seredi. O realizácii projektu informovali aj miestne internetové noviny.
Podpora vzdelávania 500 € Ing. Tomáš Straka, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Spájame seniorov a mladých. Za poskytnutý príspevok zakúpil zamestnanec 11 ks sád šachových figúrok a 1 ks hodín pre šachový klub. Zlepšil tak technické vybavenie športového klubu a jeho členovia už odohrali s novým vybavením niekoľko zápasov.
Podpora vzdelávania 1 600 € Mgr. Nora Lišková, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Centrum voľného času. Zamestnankyňa spolu s kolegami zrealizovala zmenu nevyužívanej miestnosti v priestoroch základnej školy Orešie v mestskej časti Pezinok - Grinava na Centrum voľného času. Počas letných školských prázdnin viac ako 30 dobrovoľníkov venovalo nezištne svoj čas a námahu na rekonštrukciu priestoru bývalej školskej kuchyne podľa návrhu architekta. Vypratali priestory, upravili vodovodné potrubie a elektrické vedenie, odstránili starý obklad a omietky, vymaľovali miestnosť a položili novú podlahu, zriadili kuchynský kútik a zariadili interiér novým nábytkom (stoly, stoličky a police). V súčasnosti vo vynovených priestoroch prebiehajú krúžky Výtvarníčke pre deti 1. stupňa, Eko- Výtvarníčke pre deti 1. a 2. stupňa, Keramický krúžok pre dospelých a krúžok Čipkárky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 600 € Milan Kachút, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Vybudovanie atrakcie pre deti v spolupráci s občianskym združením Dobrý pastier - Kláštor pod Znievom. Zamestnanec pomohol klientom útulku občianskeho združenia Dobrý pastier v Klašotre pod Znievom prerobiť nepoužívaný vláčik na stacionárnu atrackiu pre deti. Prerobený vláčik umiestnili v areáli domova Centrum POKOJ, ktoré prevádzkuje OZ Brieždenie a je určené pre týrané ženy a deti. Na stenu domova v blízkosti vláčika bola zároveň umiestnená tabuľa, ktorá informuje o jeho krátkej histórii i o podpore z Nadácie SPP.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 500 € Ján Chudík, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt S radosťou na dvor. Zamestnanec spolu s kolegami zorganizoval niekoľko brigád rodičov detí z MŠ v Rusovciach počas ktorých obnovili detské ihrisko v areáli škôlky - vyčistili a natreli herné prvky, zábradlie a plot, zrevitalizovali pieskovisko a upravili trávnaté plochy, osadili dva domčeky na hračky. Na ihrisku pribudla vďaka podpore z Nadácie SPP aj nová preliezačky.
Ochrana a tvorba životného prostredia 650 € Ing. Ján Janus, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Oddychová zóna v Štitároch. Zamestnanec spolu so svojimi kolegami prispel k revitalizácii a skrášleniu centrálnej oddychovej zóny v obci Štitáre. Obec zabezpečila z vlastných zdrojov urbanisticko-architektonickú štúdiu Revitalizácia centrálnej zóny Štitáre a jej čiastočnú realizáciu. Zo ZGP bola zrealizovaná časť v okolí prameňa Kadaň. Obyvatelia obce ako aj žiadatelia sa aktívne zapojili pri usádzaní kvetináčov a sadení krovín.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 800 € Ing. Pavol Števanka, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Revitalizácia verejného fitcentra obyvateľov domu Budatínska 31. Zamestnanec v spolupráci s kolegami prerobil zanedbané spoločné priestory v dome na posilňovňu, ktorá bude slúžiť verejnosti. Počas brigád demontovali starý strop a upevnili naň polystyrén (protihluková vrstva), odstránili starú omietku a naniesli novú, miestnosť vymaľovali, položili nový koberec a urobili novú elektroinštaláciu. Upravená miestnosť teraz môže slúžiť všetkým záujemcom o posilňovanie, obyvateľom domu i záujemcom z okolia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Anna Zelinová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Výstavba oddychovo - relaxačnej bezbariérovej terasy. Zamestnankyňa pomohla pri realizácii výstavby oddychovo - relaxačnej bezbariérovej terasy - zóny pri Domove sociálnych služieb a Domove seniorov Jesienka v obci Prochot, okres Žiar nad Hronom. Z príspevku zo Zamestnaneckého grantového programu bola zakúpená časť materiálu potrebná na výstavbu terasy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Jana Pavelková, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt "Očovský krajec" podpora stavby tradičnej murovanej chlebovej pece v Očovej. Zamestnankyňa spolu s kolegami pomohla pri stavbe tradičnej murovanej chlebovej pece na nádvorí "Remeselného dvora" v Očovej. Vďaka tomuto projektu pribudlo v areáli Remeselného dvora prezentácia ďalšieho remesla a to pekárstva. Zamestnanci taktiež pomohli pri zorganizovaní slávnostného otvorenia tradičnej murovanej chlebovej pece.
Ochrana a podpora zdravia 1 500 € Peter Vajglan, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Obnova požiarnej zbrojnice pre jej stratené poslanie. Zamestnanci obnovili zanedbanú budovu požiarnej zbrojnice v obci Rybky. Opravili elektrickú sieť, podlahy, strechu, objekt vymaľovali a upravili okolie. Na obnovu zorganizovali 2 brigády, ktorých sa zúčastnilo cca 20 miestnych obyvateľov,
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Mária Rumanovičová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Slávnosť ruží. Zamestnankyňa zorganizovala v kaštieli v Dolnej Krupej výstavu ""Slávnosť ruží"". V rámci podujatia sa uskutočnila: výstava: Stretnutie s veľkou neznámou Ľudmila Gyzická; - expozícia: Pamätná izba rodiny Albrechtovcov, Pamätník L. van Bethovena; vstup do hrobky: rod. Chotekovcov, Brunsvikovcov; výstup na kostolnú vežu. Hlavnou výstavou bola výstava ruží zo Slovenska od rôznych pestovateľov pod názvom: ,,Slávnosť ruží"". Počas výstavy bolo niekoľko aktivít zameraných na výtvarné odbory napr. maľovanie detí a výstava výtvarných prác žiakov ZUŠ Trnava na témy: 7 divov Dolnej Krupej a 200 ročné umenie kontesy Henriety.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Peter Duračka, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Revitalizácia bývalej Botanickej záhrady v Trnave. Zamestnancovi sa podarilo spríjemniť prostredie botanickej záhrady v Trnave pomocou grafity a vysadiť jeden strom. Výstupom predloženého a schváleného projektu bolo najmä: zatretie zvyšnej časti oplotenia v rámci bývalej Botanickej záhrady a to najskôr podkladovou farbou a následne pomocou malieb od rôznych umelcov (umelci zo Slovenska, Moravy aj Čiech – tatéri, grafity, street artisti, architekti namaľovali niekoľko malieb), namaľovanie loga nadácie SPP na jednom z panelových blokov a vysadenie dreviny (Quercus ilex – dub cezmínolistý, vysoký cca 5-5,5 m.)
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Zoltán Gál, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Kvitnúce námestie obce Svodín. Zamestnanec pomohol oživiť námestie v obci Svodín. Na hlavnom námestí umiestnili drevené kvetináče pomocou aktivistov, v rámci dobrovoľníckej práce. Izoláciu kvetináčov vykonal dodávateľ , nasypanie záhradníckej zeminy a výsadbu darovaných kvetov od miestnej podnikateľky vykonali zamestnanci obecného úradu - 5 osôb. Zamestnanec osobne vybral dodávateľa drevených kvetináčov, zabezpečil odvoz kvetináčov na hlavné námestie, kúpil záhradnícku zeminu a získal od miestnej podnikateľky letničky a trvalky do kvetináčov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 500 € Miroslav Kopček, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Detská relaxačno-oddychová zóna „ELEFANT“. Zamestnanec spolu s kolegami vytvoril v obci Horné Lefantovce pre malé deti verejne dostupné ihrisko čím vznikol priestor na stretávanie sa mladých mamičiek počas prechádzok s deťmi. Všetky práce boli realizované svojpomocne za účasti žiadateľov a dobrovoľníkov z radov Telovýchovnej jednoty a obce, za ktoré im patrí veľká vďaka. Vynaložené finančné prostriedky boli výlučne použité len na nákupy materiálov zabudovaných na danom ihrisku.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Michal Ľalík, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Zazelenajme detské ihrisko v areáli materskej školy!. Zamestnanec spolu s kolegami prispel k zveľadeniu okolia materskej školy na Pezinskej ulici v Chorvátskom Grobe. Z finančných prostriedkov získaných z grantu zakúpili 6 veľkých listnatých stromov (javory, platany, okrasné čerešne), tuje, listnaté kríky a jedličku, ktorá bude deťom cez Vianoce slúžiť ako vianočný stromček. Z tují, pajazmínu a ťahavých popínavých rastlín, ktoré boli vysadené pri plote vyrastie zelená stena, ktorou sa docieli oddelenie od cesty, ostatné kríky a stromy budú tvoriť areálovú zeleň, najmä však tieň pri preliezkach a pieskovisku.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Zuzana Stankovičová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Deti a pes v pohybe v KK Jumpers. Zamestnankyňa podporila novovzniknutý agility klub KK Jumpers. Zo schváleného grantu zakúpili tri mobilné prekážky, ktoré slúžia pre výcvik psov. Zároveň sa podieľala na organizácii prvých klubových pretekov, ktorými sa chceli zviditeľniť a začleniť do komunity agility klubov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 800 € Pavol Janitor, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Spojme svoje sily, aby sa naše deti mali kde hrať. Zamestnanec pomohol Materskej škole v Moldave nad Bodvou s obnovou detského ihriska. Zo školského dvora odstránili starý kovový kolotoč a preliezku a na ich mieste boli osadené nové herné prvky.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Ladislav Kazay, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Ozelenenie Základnej školy s materskou školou Turá Lúka. Zamestnanec vďaka podpore zrealizoval výsadbu a dosadbu rastlín (stromov, kríkov, trvaliek a liečivých bylín) na viacerých miestach v areáli Základnej školy s materskou školou v Turej Lúke a vybudoval časť oplotenia školského dvora. Vysadené rastliny budú brániť erózii svahu a tiež zabezpečia tieň a oddelenie školského areálu od ostatného priestranstva. Vysadenými liečivými bylinami bol doplnený náučný chodník, ktorý vybudovali rodičia v predchádzajúcom období.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Ing. Miloš Geľo, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Rozšírenie "Cyklistického chodníka ikon". Zamestnanec pomohol rozšíriť jestvujúci "Cyklistický chodník ikon". Na úseku Stakčín - Inovce, vrátane odbočiek do Hrabovej Roztoky a Ruskej Bystrej bolo zrealizované nové značenie chodníka. Zároveň pomohol nový chodník spropagovať na informačnom paneli v minigalérii drevených chrámov v Uliči a prostredníctvom 1000 ks spoločného letáku v slovenskom a anglickom jazyku. Leták bol distribuovaný do jednotlivých drevených chrámov a obcí, v ktorých sa nachádzajú, tiež do školských zariadení v regióne a na stránke www.gotocarpathia.sk. Zamestnanec sa osobne zúčastnil takmer všetkých aktivít projektu - návrhu rozšírenia trasy, pomocných prác pri cykloturistickom značení (tie boli realizované profesionálnymi cykloznačkármi), pripomienkovania obsahu grafického návrhu letáku a informácií zverejnených na www.gotocarpathia.sk aj stretnutia s občanmi Šmigovca, na ktorom boli prezentované výsledky projektu podporeného z Nadácie SPP.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 200 € Štefan Gyurék, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Revitalizácia detského ihriska Lúčka. Zamestnanec spolu s kolegami obnovil detské ihrisko v obci Lúčka. Do realizácie projektu sa okrem zamestnancov SPP zapojili aj miestni obyvatelia. Upravili terén (vykosenie tráv, vyčistenie areálu, odstránenie starých prehnitých drevených komponentov), zrealizovali výkopové práce na osadenie nových herných prvkov, zrekonštruovali existujúce herné prvky. Revitalizované detské ihrisko slúži hlavne deťom z obce ako aj deťom, ktoré trávia víkendy na chatách so svojimi rodičmi, či náhodným turistom – rodinám, ktoré zavítajú do obce či už kvôli turistike alebo na návštevu Husitského hradu. Prínosom projektu bol aktívny prístup rodičov detí z obce, ktorí budú aktívne prihliadať na ochranu ihriska pred vandalmi, a skrášlenie daného areálu, ktorý sa nachádza v strede samotnej obce. Celý areál sa tak stane nielen relaxačno-oddychovou zónou, ale hlavne bezpečným miestom pre trávenie voľného času tých najmenších.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Miroslav Hajach, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Aký pán, taký pes ... ?. Zamestnanec urobil v Bernolákove osvetovú kampaň pre majiteľov psov b rámci ktorej bolo do poštových schránok distribuovaných 2000 letákov a zabezpečil osadenie zberných nádob na psie výkaly na uliciach Dukelská, Marhuľová, Poštová a Potočná.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 200 € Andrej Koceľa, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Asimilácia človeka a prírody. Zamestnanec spolu s kolegami zorganizoval jazdecké westernové preteky. Pred samotným pretekom počas niekoľkých brigád členovia jazdeckého klubu, zamestnanci SPP-LC Michalovce, deti s rodinného detského domova v Pozdišovciach vykonali vykosenie terénu a vyrovnanie, oplotenie jazdiarne, rozhrabanie piesku, výrobu lavičiek a sociálnych zariadení, prípravu stanovíšť pre deti, príprava prekážok na pretek. Samotná akcia mala veľký úspech, zúčastnilo sa jej cca 150 divákov a je naplánované jej pokračovanie o rok.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Marián Jakabovič, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Zlepšenie činnosti miestneho klubu - technické vybavenie miestneho spevokolu Malženičan. Zamestnanec zabezpečil nákup ozvučenia pre spevácky súbor a zrekonštruovanie a ušitie nových viest pre spevákov a speváčky súboru Malženičan, ktorého je členom. Svojim vystúpením súbor spríjemnil popoludnie pre dôchodcov a rozširoval folklór v základnej a materskej škole, zúčastnil sa aj na ľudových slávnostiach v Červeníku, kde mali nové kroje veľký ohlas.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 200 € Ing. Gustáv Balla, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Deti sa učia hrou.. Zamestnanec spolu s kolegami svojim projektom rozšíril možnosti využitia detského ihriska pre všetky deti obce aj prípadných návštevníkov. V rámci realizácie projektu sa zblížili viac aj rodičia detí, občania obce a hlavne samotné deti, ktoré sa pri šantení na ihrisku skamarátili a spoznali. Doplnili sa hracie prvky a spravili sa terénne úpravy, obnova starých prvkov ktoré sa očistili, obrúsili a následne sa natreli ochranným pestrofarebným náterom.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 700 € Pavol Bugáň, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Revitalizácia verejného priestranstva a vybudovanie zóny oddychu a verejného úložiska bioodpadu. Zamestnanec spolu s kolegami zrevitalizoval verejné priestranstvo likvidáciou divokej skládky a vybudovaním zóny oddychu pri jestvujúcom ihrisku s umelým povrchom. Priestor bol využitý pri oslave 20. výročia osamostatnenia sa obce od Veľkého Krtíša. Vyčistením plochy za umelým ihriskom vznikol priestor na zhromažďovanie biologického odpadu. Nový priestor je spevnený makadamom a panelmi. Do zveľaďovania lokality sa podarilo zapojiť aj mladých ľudí z obce - chlapcov vo veku 7-20 rokov, ktorí priestory budú využívať na športovanie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 300 € Zuzana Dragulová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt "Vráťme dvoru Materskej školy v Slovenskom Grobe bezpečnosť a hravosť“. Projekt „Vráťme dvoru Materskej školy v Slovenskom Grobe bezpečnosť a hravosť“ zrealizovala zamestnankyňa spolu s ochotnými rodičmi – dobrovoľníkmi a pani učiteľkami. Zorganizovali dve brigády - počas prvej upravili okolie – vyhrabali odpadky a ponatierali staré herné prvky a poskladali a osadili do terénu novú hernú zostavu. V rámci druhej brigády novú zostavu namaľovali ochranným farebným náterom na drevo a domontovali na ňu všetky doplnky – lezecké kamene, lano, šmykľavka, mostík, strecha, lezecká stena a natreli oplotenie dvora veselými farbami.
Podpora vzdelávania 500 € Peter Bombara, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Kniha - cesta k poznaniu. Zamestnanec pomohol obohatiť činnosť už zabehnutej školskej knižnice, zatraktívniť jej činnosť a zároveň podporiť zmysluplné trávenie voľného času detí a mládeže v obci Voderady. Z príspevku z Nadácie SPP zakúpil beletriu pre deti, odbornú literatúru pre žiakov od 12 rokov, cd knihy na počúvanie umeleckého prednesu literárneho diela, zabezpečil predplatné časopisu o počítačoch do čitárne knižnice a kancelárske potreby, ktoré boli využité pri aktivitách pre deti, na propagovanie projektu a tvorbu výsledných produktov projektových aktivít. Vďaka projektu sa výrazne zvýšil záujem o knižnicu ako zo strany detí, rodičov ale aj učiteľov školy. Aktivít sa vždy zúčastnilo veľké množstvo detí, žiakov, rodičov a učiteľov, priemere 30 ľudí.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Vojtech Elek, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Multifunkčná miestnosť. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol vytvoriť v Silickej Jablonici pri obecnej knižnici multifunkčnú miestnosť. V spolupráci s dobrovoľníkmi miestnosť vymaľovali, natreli okná a dvere, vymenila podlahovú krytinu, previedlo sa upratovanie miestnosti, montáž zariadenia - projektoru a ozvučenia.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 800 € Szilárd Körtvély, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Poďme sa spolu hrať, hýbať a zabávať. Zamestnanec spolu s kolegami doplnil na detské ihrisko v obci Hrhov dva nové herné prvky. Osadili ich v rámci brigády. Projekt zrealizovali tak, aby otvorenie ihriska bolo darčekom pre deti z obce k vysvedčeniu. Deti všetkých vekových kategórií môžu teraz využívať nové časti ihriska, budú im spríjemňovať prázdninové dni, ale aj dni, keď budú realizovať aktivity v rámci hodín telesnej výchovy, relaxačno – pohybových činností Školského klubu, pohybové aktivity budú môcť realizovať, resp. realizujú aj deti so zdravotným postihnutím (na pohyblivej lavici aj na lezeckej stene – rovnováha, vytrvalosť, obratnosť, stabilita), radi ho navštevujú celé rodiny.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Tibor Vnuk, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Výstavba besiedky pre obyvateľov hospicu. Zamestnanci zabezpečili výrobu ,dodávku-transport a šefmontáž altánku bez podlahy pre Hospic dom pokoja a zmieru u Bernadetky. Dobrovoľníckou prácou sa podieľali na výkopových prácach a príprava pätiek pre altánok a výpomoci pri jeho výstavbe.
Podpora vzdelávania 800 € Peter Bednár, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Materské centrum v obci Čakany. Výsledkom projektu zamestnanca je založenie Materského centra Čakanka v obci Čakany. Počas troch mesiacov sa podarilo vybudovať priestor v obecnom kultúrnom dome, ktorý je zaujímavý a vhodný pre deti do troch rokov a ich sprevádzajúcich rodičov. MC býva k dispozícii dvakrát do týždňa od 10:00 do 12:00, z toho raz do týždňa prebieha organizované cvičenie detí, inak majú deti voľné aktivity pod dohľadom a za asistencie rodičov. V priemere sa návštevnosť MC pohybuje v počte 4-5 rodín. V júli usporiadali prvú prednášku na tému ""Príprava dieťaťa a jeho adaptácia na škôlku"", ktorú viedla pedagogička s dlhoročnou praxou z predškolského zariadenia, v auguste zorganizovali pre deti od 0 do 6 rokov olympiádu zameranú na pohybové aktivity, socializáciu miestnej komunity a propagáciu MC Čakanka.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Michal Sládek, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Relaxačno-vyučovací lesík „Vyvetrajme hlavy – učenie nás baví“. Zamestnanec spolu s kolegami za pomoci ďalších rodičov žiakov upravil areál školy v Dolnom Hričove. Podarilo sa im obnoviť zhrdzavené a prederavené oplotenie a opraviť vstupné bránky a vytvoriť v areáli školy "zelenú triedu" - učebňu pre cca 30 detí (osadenie lavíc, stolov a tabule). Z finančných prostriedkov získaných z grantu bol ešte zakúpený a osadený stojan na bicykle.
Ochrana a tvorba životného prostredia 770 € Pavol Halabuk, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Spoločná oddychová zóna pre voľný čas ,zábavu detí a mládeže.. Zamestnanec pomohol vytvoriť oddychovú zónu v priestore medzi dvomi bytovými domami v obci Selce pri Banskej Bystrici. So zapojenými dobrovoľníkmi upravili terén a vybudovali základové pätky. Na ne bol potom osadený drevený prístrešok. Ten bude slúžiť všetkým vekovým kategóriám z okolia v peknom i nepriaznivom počasí.
Poskytovanie sociálnej pomoci 580 € Martina Hübschová, podporená v Zamestnaneckom grantovom programe, realizovala projekt Boccia pre deti s postihnutím. Zamestnanci pomohli deťom žijúcim v Detskom domove rodinného typu Delfínčatá výstavbou ihriska na Bocciu. Z prostriedkov z projektu zakúpili koberec vhodný na vonkajšie podmienky a sadu gulí na hru.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 200 € Rastislav Majoroš, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Školská posilňovňa. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol Základnej škole Haniska vybudovať školskú posilňovňu. Miestnosť vypratali, spolu s učiteľmi výtvarnej výchovy vymaľovali a vyzdobili postavami kulturistov, položili nový koberec, osadili zrkadlovú stenu a nainštalovali nové zariadenie, zakúpené z prostriedkov získaných v rámci projektu - posilňovaciu multifunkčnú vežu, lavičky a stacionárny bicykel.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Jozef Fajták, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Kreatívne v každom veku - tvorivé dielne pre seniorov a ich dobrovoľníkov. Vďaka zamestnancovi získali 2 pracovníci a 4 dobrovoľníci domova sociálnych služieb pre seniorov s vyšším stupňom odkázanosti Betánia zručnosti v technike mokrého plstenia vlny a to na 5 hodinovom workshope s výtvarníčkou. Vďaka tomu môžu teraz pre klientov domova pravidelne organizovať tvorivé dielne obohatené aj o túto techniku. Z finančných prostriedkov získaných z grantu bol zorganizovaný pre seniorov z domova výlet do galérie Danubiana.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Erich Gaďo, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Rodičia deťom – detské ihrisko. Zamestnanec spolu s kolegami dokončil rozrobené detské ihrisko na Kvetoslavovskej ulice v Dunajskej Lužnej. Na ploche, ktorá bola v minulom roku brigádnicky pripravená, zamestnanci spolu s obyvateľmi z Dunajskej Lužnej spoločne namontovali zakúpené hracie prvky na ihrisko. Z bezpečnostných dôvodov zároveň ihrisko oplotili pletivom výšky 100cm, aby deti nevybehli na cestu a pridali aj lavičky na posedenie. Keďže na brigádach na úpravu ihriska sa zúčastňovalo veľa ľudí, podarilo sa okrem vybudovania ihriska aj utužiť dobré susedské vzťahy.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 800 € Anton Blunár, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt Lúčina - obnova detského ihriska v Trnovom. Zamestnanec pomohol Materskému centru Žabka v Trnovom obnoviť detské ihrisko. Zo zamestnaneckého grantového programu získal finančné prostriedky, ktoré z časti pokryli náklady na nákup novej hernej zostavy. Osobne sa zúčastnil brigády na úpravu areálu, kde bol nový herný prvok osadený.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Zoltán Tóth, podporený v Zamestnaneckom grantovom programe, realizoval projekt ŠPP - šport: pohyb, pohyb!. Zamestnanec pomáhal zorganizovať športový deň pre zrakovo postihnutých z nitrianskeho a bratislavského kraja, zamestnancov a dobrovoľníkov Krajského strediska ÚNSS Nitra a zamestnancov Úradu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Akcia sa uskutočnila 8. júna 2012, zúčastnilo sa jej 78 účastníkov, ktorí sa mohli prihlásiť do rôznych športových disciplín ( Aplikovaný stolný tenis - showdown, Stolný tenis, Jazda na tandemovom bicykli, Volejbal , Ľahkoatletický trojboj, Cvičenie na fitloptách, Cvičenie na rotopede)
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € Banícke múzeum v Rožňave realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Gemerské zvyky a obyčaje - živé múzeum pre deti. Banícke múzeum pripravilo pre deti živé múzeum, v rámci ktorého priblížili deťom tradičné gemerské zvyky a obyčaje a interaktívnym spôsobom im priblížili typické slovenské a maďarské ľudové kroje. Múzeum sa tak otvorilo novým trendom múzejnej pedagogiky . V priebehu dvoch týždňov expozíciu navštívilo 359 detí s pedagogickým doprovodom (17 skupín). Deti si mohli počas podujatia kroje vyskúšať a vyfotiť sa v nich, zároveň si vypočuli niekoľko slov o ich histórii, výrobe, zdobení a špecifických spôsoboch ich obliekania na rôzne príležitosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Bojnický skrášľovací spolok realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Obnovenie ľudových tradícií „Veľkonočné vítanie jari v Bojniciach". Počas víkendu Veľkonočných sviatkov usporiada Bojnický skrášľovací spolok podujatie "Veľkonočné vítanie jari v Bojniciach". Prezentujú sa tu ľudoví remeselníci a pre verejnosť budú otvorené remeselné tvorivé dielne.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Centrum tradičnej kultúry v Myjave realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dožinky v Turej Lúke. Centrum tradičnej kultúry v Myjave zorganizovalo podujatie Dožinky v Turej lúke. Uskutočnilo sa tradičné kosenie zrelého obilia s viazaním snopov, , mlátenie obilia historickou mláťačkou, aktivity pre deti - detské dielne, vozenie na koni, ochutnávka tradičných jedál v rámci programu "ako od babičky..." a remeselnícky jarmok. Kultúrny sprievodný program tvorila tanečná škola a vystúpenie miestnych folklórnych skupín. Všetky zúčastnené folklórne skupiny sa zapojili do dožinkového sprievodu a odovzdávaní dožinkového venca na Gazdovskom dvore.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Čistý prameň - Tiszta Forrás n.f. realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt „Ledvačakám!" - IX. Medzinárodný ľudovo-umelecký tábor pri Hrone. Neinvestičný fond Čistý prameň v spolupráci s Regionálnym osvetovým strediskom v Leviciach a mestom Želiezovce zrealizoval 6. - 11. 8. 2012 medzinárodný ľudovo-umelecký tábor pri Hrone - "Ledvačakám!" V rámci celodenných tvorivých dielní sa účastníci oboznámili s rôznymi formami ľudového umenia. Program bol zameraný na tanečný výukový program, tvorivé dielne ľudových remesiel, výuku autentickej ľudovej hudby a tvorivé divadelnícke dielne.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € DFS Oščadnička realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Vianočný program. DFS Osčadnička počas Vianoc účinkoval na rôznych podujatiach, vo Viedni, v Oščadnici, v Čadci. Z grantu dali ušiť kožúšky pre deti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Dolnohronské rozvojové partnerstvo realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zbierka kultúrneho dedičstva Dolného Pohronia. Občianske združenie Dolnohronské rozvojové partnerstvo zo Želiezoviec vydalo publikáciu Kultúrne dedičstvo Dolného Pohronia. Publikácia zjednotila informácie o pamiatkach, osobnostiach, historických pamätných miestach, archeologických náleziskách, tradičných podujatiach, kultúre a kultúrnych skupinách, remeslách na Dolnom Pohroní a poukazuje na významné body z kultúrneho dedičstva obcí. Vyšla v náklade 1000 ks v maďarskom aj slovenskom jazyku.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Dom kultúry Javorina realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Malá rezbárska škola" a "Remeslá našich predkov". Dom kultúry Javorina v Starej Turej zorganizoval Malú rezbársku školu, čím nadviazal na tradíciu rezbárskej školy, ktorá v Starej Turej existovala v rokoch 1919 - 1924. Účastníci rezbárskej školy prezentovali svoju prácu na podujatiach Vítanie jari a Remeslá našich predkov, kde pracovali priamo na stolárskej hoblici pred návštevníkmi podujatia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 150 € Folklór bez hraníc o.z. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Odkazy dedín Turca. Občianske združenie Folklór bez hraníc zmapovalo prejavy tradičnej ľudovej kultúry (architektúra, remeslá, gastronómia) v 17 obciach dolného Turca. Výsledky mapovania postupne spracovávali a prezentovali na folklórnom portáli www.jankohrasko.sk a v reláciách vo folklórnom rádiu. Publikovaných bolo viac ako 760 fotografií mapujúcich zachovanie prvkov tradičnej ľudovej architektúry, štyri články o tradičnej ľudovej architektúry, zvukové záznamy o tradičnej gastronómii z obcí Podhradie, Sklabiňa, Turčianske Jaseno, Belá-Dulice a Turany, samostatne bola z monografie obce Košťany nad Turcom spracovaná relácia o tradičnej kuchyni.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Folklórna skupina Mladosť realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Receptár šenkvických materí. Folklórna skupina Mladosť zozbierala recepty tradičnej kuchyne obce Šenkvice a vydala knižku "Na šenkvickem tanieri". Knižka vyšla v náklade 600 ks a podrobne zachytáva kulinársku históriu obce. Obsahuje unikátnu etnografickú štúdiu o šenkvickej kuchyni 50-tych rokov 20 storočia, staré fotografie a recepty. Publikácia sa stane prezentačným materiálom obce a Folklórnej skupiny mladosť, k dispozícii bude v miestnej obecnej knižnici.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Folklórny súbor Liptov realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Návraty strateného v čase. Folklórnemu súboru Liptov sa podarilo vytvoriť podmienky na oživenie miestnych ľudových tradícií v obci Lisková. Na základe dobových fotografií sa im podarilo zrekonštruovať a obnoviť ľudový odev pre dospelých, dievocký a mládenecký kroj, dievčenský a chlapčenský kroj. Zároveň spracovali dostatočné množstvo hudobného, tanečného a zvykoslovného materiálu na zostavenie 90 minútového uceleného tematického programu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Folklórny súbor Nadšenci realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Tanečný dom s Nadáciou SPP. Tanečný dom sa uskutočnil 24.3.2012 a účastnilo sa ho okolo 350 návštevníkov a účinkujúci z folklórneho súboru. Návštevníci mali možnosť pozrieť si vystúpenia súborov a zúčastniť sa na škole tanca. Hlavným zámerom projektu bolo priblížiť slovenský folklór verejnosti a vytvoriť tradíciu tanečných domov
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Folklórny súbor Rozvadžan realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Prechádzka stáročiami. Folklórny súbor Rozvadžan v rámci osláv 800. výročia písomnej zmienky o obci Rozvadze vydal monografiu o obci (Prechádzka stáročiami), opravil a posvätil nový kríž na bývalom cintoríne, vytvoril DVD film o histórii obce, zostavil slávnostný program Rok na dedine, vybudoval pamätný sedliacky dom, zorganizoval výstavu umeleckých diel a dokumentačnú výstavu o histórii obce Rozvadze
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Folklórny súbor STARIŠAN realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zachráňme a oživme zabudnuté klenoty našich dedov, kým sa ešte dá. " Zaratujme toto šumne zapomnute co nam dzedove zochabeľi, kim še ešči da.". Zámerom projektu FS Starišan bolo zachrániť a zdokumentovať tradičné zvykoslovie a tance Šariša. Pri rekonštrukcii zvykoslovného pásma pomáhali pamätníci a odborníci. V rámci projektu sa tiež ušili kroje na vystúpenia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Folklórny súbor URPÍN realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Folklórne hry. Folklórny súbor Urpín zrealizoval v rámci 355. Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici podujatie Folklórne hry. Aktivít sa zúčastnilo takmer 150 účastníkov, ktorí si mohli vyskúšať stavanie koliby, postavenie dreveného mosta, plieskanie bičom, kosenie a hrabanie sena, ľudový vodovod, mútenie masla, folklórne puzzle, obliekanie krojov, hod kľuchtou a ďalšie aktivity.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Informačné centrum mladých Krupina realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Vandrovka Geľa Sebechlebského. Informačné centrum mladých v Krupine spolu s Folklórnou skupinou Geľovianka zo Sebechlieb pripravilo poučno zábavné divadelné predstavenie s motívom ľudovej postavy Geľa Sebechlebského a vydalo kreslenú brožúrku "Vandrovka Geľa Sebechlebského".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Informačné centrum mladých Banská Štiavnica realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zabudnutá história. Informačné centrum mladých v Banskej Štiavnici prinieslo ďalšie možnosti, ako sa dozvedieť viac o židovskej komunite, ktorá kedysi žila v Banskej Štiavnici a pre mesto veľa znamenala. Vyrobili a nainštalovali 7 informačných tabúľ o histórii židovskej komunity v meste, zorganizovali koncert Klezmer hudby a stretnutie s Izraelským veľvyslancom spojený s besedou a premietaním fotografií, spomienkové Čítanie z knihy mŕtvych, besedu s bezpečnostným analytikom Ivom Samsonom o izraelsko-palestínskych vzťahoch a workshopy na školách zamerané na predsudky, antisemitizmus a boj proti rasizmu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Ipeľské kultúrne a turistické združenie realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživujeme remeselné tradície našich predkov. Ipeľské kultúrne a turistické združenie oživilo remeselnícku činnosť v obci Salka pravidelnou remeselníckou činnosťou v Pamätnom dome. Remeselnícka výučba prebiehala raz za mesiac a počas stretnutí sa zaoberali tkaním kobercov, viazaním lán, práci so šúpolím, výrobe košov z prútia, práci s kožou, hlinou, hrnčiarstvu, drevorezbárstu, makramé a batikovaniu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € K KLUB/padláš realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "POVESTI Z VLNY" alebo AKO SÚVISÍ KRÁĽ MATEJ S OVEČKOU. K klub/padláš zrealizoval projekt "Povesti z vlny", v rámci ktorého sa uskutočnili tri podujatia - interaktívne divadelné predstavenie pre deti s bábkami a kulisami z vlny a prírodných materiálov (v spolupráci s Divadlom Thalia Teatro), workshop "Vlna a plstenie" a prednáška o vzniku povestí, ich druhoch a porovnanie historických faktov na základe ktorých vznikli - Pravda o povestiach.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € KORAVA - Podunajské združenie pre rozvoj vidieka a kultúry realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dielňa a kuchyňa starých rodičov (II. Ročník). Podunajské združenie pre rozvoj vidieka a kultúry - KORAVA zrealizovalo sériu víkendových tvorivých dielní zameraných na ľudové remeslá a gastronómiu regiónu - Svet korálikov, Macrame - technika uzlovania, Zdobenie dreva vypaľovaním, Výroba sviečok, Práca s hlinou - hrnčiarstvo, Plstenie a práca so šúpolím, Tkanie, Kuchyňa starých materí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt NA PRIEVIDZSKOM RÍNKU. Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi zorganizovalo podujatie venované spomienkam na tradičné jarmoky a trhy v Prievidzi - Na prievidzkom rínku... Podujatie sa konalo tri dni - 10. - 12. 8 .2011. 10.8. sa uskutočnila vernisáž výstavy Prievidzské cechy (výstava trvala do 31.8.2012). 11.8.2012 ožilo námestie slobody rekonštrukciou tradičného prievidzského jarmoku s predajom umeleckých výrobkov a slovenských špecialít. 12.8. sa podujatie ukončilo hodmi pri dychovej veselici.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Kultúrne centrum Sihoť realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Ľudové piesne, spevné a tanečné tradície spod Bielych Karpát II" - vydanie publikácie tlačou. Kultúrne centrum Sihoť vydalo publikáciu "Ľudové piesne, spevné a tanečné tradície spod Bielych Karpát II". Publikácia vyšla v náklade 600 kusov. Obsahuje vyše 200 notových a úplných textových zápisov ľudových piesní, cca 50 strán opisov príležitostí, kedy v minulosti mali uplatnenie spev, tanec a hudba a dobové fotografie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 900 € M.A.G. Občianske združenie realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Hlinený svet. Občianske združenie MAG zriadilo hrnčiarsku dielňu v obci Kamenný Most a organizovalo v nej kurzy hrnčiarstva pre deti, mládež i dospelých z regiónu. Hrnčiarsky kurz sa uskutočňoval 1 krát týždenne a stabilne sa ho zúčastňovalo 10 ľudí a popri nich i ďalší záujemcovia, ktorí si aspoň sčasti vyskúšali niektoré techniky. Kurz bol ukončený výstavou výrobkov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mesto Kremnica realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Remeslá baníckeho regiónu. Žiaci ZŠ Kremnica sa na hodinách výtvarnej výchovy a technických prác učili rôzne remeselné postupy (vyrezávanie z dreva, drôtikovanie, pletenie košíkov, tkanie a plstenie). Svoje zručnosti potom prezentovali na tvorivých dielňach počas Cechových hodov Kremnice na tradičnom kremnickom jarmoku a vystúpením s pásmom Ja som malý remeselník.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Mesto Michalovce realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Podoby minulosti - Rotunda v areáli Zemplínskeho múzea. Mesto Michalovce osadilo v priestoroch Zemplínskeho múzea v Michalovciach 3D model rotundy - najstaršej sakrálnej stavby na území mesta. Model je vytvorený z materiálov pre exteriérové umiestnenie s povrchovou úpravou patinovaním. Model rotundy je osadený pri zvyškoch skutočnej rotundy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 930 € Mesto Spišská Nová Ves realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Trh ľudových remesiel. V meste Spišská Nová Ves sa už po sedemnásty krát uskutočnil "Trh ľudových remesiel", ktorý je súčasťou podujatia "Dni mesta Spišská Nová Ves". Počas trhu sa prezentovalo 135 remeselníkov, pričom niektoré remeslá si návštevníci mohli aj vyskúšať (kováčstvo, šindliarstvo, spracovanie ľanu). Uskutočnil sa aj menší rezbársky plenér a súťaž pre študentov a remeselníkov "Tvorba drevenej hračky a prvku drobnej architektúry".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mestské kultúrne centrum realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Uchovajme dedičstvo prarodičov". Mestské kultúrne centrum v Hlohovci v spolupráci s Folklórnou skupinou Šulekovo zhotovilo DVD "Žatva našich predkov". DVD vyrobila Holohovská televízia podľa námetu a scenára vedúcej FS Šulekovo z Hlohovca Oľgy Mičkovej, ktorá mala aj réžiu celej nahrávky. Vznikol dokument o tom, ako naši predkovia dorábali chlieb, v ktorom využili rozprávanie a skúsenosti najstarších členov skupiny. Nahrávanie prebiehalo na obilnom poli v Jalšovom a gazdovskom dvore v Červeníku.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Miestny odbor Matice slovenskej vo Veľkom Záluží realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Gajdošská tradícia. Cieľom projektu bolo obnoviť gajdošskú tradíciu počas fašiangov v obci Veľké Zálužie. V rámci realizácie projektu sa zozbieral piesňový materiál a usporiadala sa fašiangová gajdošská pochôdzka. Tiež sa nahral CD nosič s gajdošskými piesňami.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Národný Trust n.o. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Deň slamy s nami". Národný trust oživil a atraktívnou formou priblížil verejnosti tradíciu budovania slamených striech na Hornom Tekove. Vydali publikáciu Dom so slamenou strechou a zrealizovali podujatie Deň slamy s nami, kde publikáciu uviedli do života. V publikácii predstavili históriu budovania slamených striech v Hornom Zekove, ako aj pestovanie a tradičné formy spracovania poľnohospodárskych plodín, predovšetkým raže, z ktorej sa v tomto regióne slamené strechy viazali. Informácie získavali z písomných materiálov, miestnych kroník a od miestnych obyvateľov Bartošovej Lehôtky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € o.z. Novum Castrum realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Novohradské hrané dni. Občianske združenie Novum Castrum zorganizovalo Novohradské hradné dni s cieľom oživiť tradíciu stretávania sa rodákov, turistov a priateľov histórie a prírody zo širokého okolia. Počas dvojdňového podujatia vystúpila na hrade skupina historického šermu Cohors z Prešova, výrobca zbraní a lukov predviedol ukážky svojej práce, prezentovali sa remeselníci (kováč, tesár, výrobca píšťal) z OZ Viniansko:Užská cesta z Michaloviec, vystúpila skupina RythmoEthno z Košíc a ľudová hudba Jazero. Druhý deň podujatia vyplnil workshop zameraný na konzerváciu historických murív, počas ktorého remeselníci postavili drevený most na hrad.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € O.Z. Ozveny realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Kolo, kolo mlynské.... Občianske združenie Ozveny vydalo 95 stranovú knihu o mlynoch a mlynárskom remesle v regióne Malohont. Základom pre vydanie knihy bol 66 stranový etnograficko - historický prieskum a výskum zameraný na históriu regiónu, mlyna a vybrané remeslá v regióne Gemer - Malohont z roku 2009-2010. Tento materiál bol rozšírený o ďalšie informácie, rozprávanie bývalých mlynárov a ich potomkov alebo vlastníkov mlynov a doplnený o fotografie z minulosti i súčasnosti, ale aj riekanky, príslovia a ľudové piesne o mlynoch a mlynároch. Kniha vyšla v náklade 1000 ks a verejnosti bola predstavená v rámci výstav, ktoré sa konali v mlyne vo Veľkých Teriakovciach. Súčasťou podujatia bol kultúrny program a výstava starých fotografií a najzaujímavejších informácií z knihy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € O.Z. RODON KLENOVEC realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Klenovská rontouka 2012. Občianskemu združeniu RODON Klenovec sa podarilo oživiť dávne tradície prostredníctvom verejnej prezentácie tradičnej ľudovej kultúry a to tvorivými dielňami remesiel, hudby, spevu, tanca a súťažami medzi návštevníkmi a účastníkmi podujatia. V rámci Dní tradičnej kultúry zorganizovali trojdňové podujatie - Gemersko-malohontské folklórne slávnosti. Uskutočnilo sa 16 scénických programov na hlavnom javisku a 14 sprievodným programov, celkový počet účinkujúcich bol 626, na zorganizovaní podujatia sa podieľalo 12 subjektov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € O.Z. Tradície Rozvoj Ekológia Našej Dediny realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt „Ci ste culi?" - vydanie zborníka anekdot z Polomky. Občianske združenie Tradície Rozvoj Ekológia Našej Dediny (TREND) zozbieralo anekdoty z obce Polomka v pôvodnom nárečí a vydalo ich v zborníku "Ci ste culi?" Okrem anekdot zborník obsahuje aj popis miestneho nárečia, informácie o obci Polomka a o OZ Trend. Ilustrácie publikácie urobila akademická maliarka Erika Šándorová. Zborník vyšiel v náklade 800 ks
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Občianska spoločnosť obce Hrušov realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Pomáhali - zachráňme ich!. Občianska spoločnosť obce Hrušov zozbierala a po preskúmaní technických a funkčných náležitostí, v rámci svojich možností opravila a sfunkčnila pôvodné roľnícke náradie a jednoduché roľnícke stroje, ktoré v minulosti významne prispeli k uľahčeniu práce miestnych roľníkov. Opravené náradie a stroje potom prezentovali na podujatí s výstavou a ukážkami možnosti ich použitia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Občianske združenie ARTCENTRUM HURBANOVO realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživenie zabudnutej kultúry. Občianske združenie zrealizovaním viacerých aktivít (návšteva múzea, prednáška, keramické dielne) priblížilo verejnosti významné archeologické nálezy objavené v Hurbanove. Hlavnou aktivitou boli keramické dielne, na ktorých vyrábali účastníci rôzne artefakty inšpirované tvarmi dávnych čias, pričom dodržiavali pracovné postupy spracovania hliny ako v neolite (leštenie kameňmi, skladanie tvaru zo šúľkov, plávtov, vypaľovanie v dymovej peci). Projekt bol ukončený výstavou a vydaním katalógu vystavených prác.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Občianske združenie Grausova lúka realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Huncokári. Občianske združenie Grausova lúka osadilo 3 informačné panely v oblasti Modra - Piesky, ktoré návštevníkov tejto lokality informujú o živote a hospodárskych aktivitách Huncokárov a význame ich dedičstva pre súčasnosť. Panely umiestnili na zastávke pri parkovisku Zochova chata (panel "Po stopách horských ľudí"), pri kaplnke ako tradičnom mieste stretávania sa Huncokárov (panel "Huncokári v Malých Karpatoch") a pri Jurčovej lúk, na ktorej sa nachádza pôvodné huncokárske obydlie (panel "Huncokári na Piesku"). V budúcnosti plánujú osadiť ďalšie tri tabule a smerové značky a vytvoriť tak ucelený náučný chodník.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Občianske združenie Hornonitrie realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Remeslá našich predkov. Počas marca a apríla sa uskutočnilo päť cyklických podujatí - tvorivých dielní. Verejnosti boli prezentované štyri remeslá - pletenie zo slamy, prútia, drotárstvo a tradičná pravnianska výšivka. Organizátorom sa podarilo naplniť cieľ projektu - prispeli k uchovaniu tradícií a prinavráteniu pôvodných úžitkových a umeleckých predmetov do bežného života. Tvorivých dielní sa zúčastnilo približne 50 ľudí rôznych vekových kategórií. Po ich ukončený bolo zorganizované popoludnie s výstavou pravnianskej výšivky, vodných mlynčekov, ochutnávkou tradičných jedál a stavaním mája.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 190 € Občianske združenie Hradečnica realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Pred tých Ďuríke" - spevník venovaný pamiatke Jozef Ďuríka - Haliene zo Sklabine. Občianske združenie Hradečnica vydalo spevník ľudových piesní zo Sklabine, ktoré v rukopisoch zanechal miestny hudobník z obce Jozef Ďurík z Turca. Spevník obsahuje 50 z celkovo vyše 500 piesní, ktoré sa zachovali. Je určený laickej verejnosti, využívať ho môžu aj učitelia a pedagógovia ako učebnú pomôcku v rámci hudobnej a regionálnej výchovy, ako metodická príručka môže slúžiť aj folklórnym kolektívom z regiónu Turiec. Okrem samotných piesní je v publikácii aj zmapovaný život Jozefa Ďuríka. Krst spevníka sa konal počas osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci Sklabiňa.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Občianske združenie Jablonka realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Od semienka na stôl. Občianske združenie Jablonka prezentovalo tradičné pečenie chleba a cestu jeho vzniku od vypestovania obilia až po jeho upečenie tradičným spôsobom v obciach Záhoria - Podhoria Malých Karpát prostredníctvom zážitkových aktivít na školách. V rámci projektu postavili na jednej zo škôl chlebovú pec a zrealizovali niekoľko workshopov pečenia chleba pre komunitu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 800 € Občianske združenie KOLOVRÁTOK realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "PEKNÉ nePEKNOSTI". OZ Kolovrátok zrealizovalo sériu tvorivých dielní zameraných na prácu s hlinou (Hlinená príroda) a slamou (Slamené sochy). Výrobky vytvorené na tvorivých dielňach prezentovali na niekoľkých viacerých podujatiach - Rozprávkový les a tvorivá dielňa pre verejnosť Pekne nePeknosti , Gazdovanie na Hriňovských lazoch, Muziky pod Poľanou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Občianske združenie Malachovská dolina realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Objavme za dedinou slávne stredoveké bane. Občianske združenie Malachovská dolina vyznačilo náučnú trasu "Banský chodník", ktorý spája všetkých 6 historických banských lokalít v hornej časti Malachovskej doliny. -Vybudovali 3 veľkoplošné prevažne obrázkové náučné tabule priamo v historických lokalitách stredovekej ťažby ortuti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Občianske združenie Šarišské Michaľany - otvorene realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Uchovajme odkaz našich predkov. Občianske združenie Šarišské Michaľany vydalo publikáciu s historickými fotografiami z obce Šarišské Michaľany a 2 DVD s ľudovými piesňami a obradovým folklórom a starými fotografiami (kroje, tradičné jedlá, najstaršia kronika, texty ľudových piesní). Členom OZ sa podarilo kontaktovať 37 pamätníkov z radov seniorov, majiteľov starých fotografií a videozáznamov, ktorí boli ochotní zapožičať svoje dokumenty a porozprávali o ich obsahu. Podarilo sa im nájsť najstaršiu obecnú kroniku, o ktorej doteraz nikto nevedel, nafotiť 6 kompletných krojov a získať asi 150 textovo starých ľudových piesní. Nadviazali spoluprácu s miestnym Klubom dôchodcov, ktorého členovia uvarili tradičné jedlá a ich fotografie sa potom stali zdrojom pre vydanie kalendára "Michaľanske lakocinki".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Babín realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt XI. ročník Vyšegrádskeho rezbárskeho plenéra Návraty k Siváňovi pri Galérii ľudových remesiel v Babíne. V obci Babín zrealizovali 11. ročník rezbárskeho plenéru, ktorú tento rok spojili s 3. ročníkom Babínskej stružlinky - podujatia pre deti. Počas dní plenéra rezbári a účastníci stružlinky vytvorili ručne vyrezávané lavice s vyrezávanými kresťanskými motívmi, ktoré budú osadné popri krížovej ceste, ktorú taktiež vyrezávali rezbári na predchádzajúcom ročníku plenéru.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Obec Bohúňovo realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživenie miestnych tradícií v Bohúňove - remeselnícke dielne s výstavou. V obci Bohúňovo ožili ľudové remeslá vďaka remeselníckym dielňam. Spolu sa uskutočnilo 8 dielní (pečenie medovníkov, výrobky z kože, košikárstvo, výroba bábok z varešiek, výroba veľkonočných ozdôb, drevorezbárstvo, obrázky z prírodných materiálov a batikovanie) od decembra do júla 2012 a v auguste sa konala slávnostná výstava vyhotovených diel v rámci VI. Dní obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Obec Bošáca realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Čie sú hody? Naše hody!. Obec Bošáca zorganizovala pri príležitosti konania hodov v obci remeselný jarmok s vystúpením folklórnych súborov. Svoje výrobky prezentovalo na jarmoku 20 remeselníkov a vo všetkých stánkoch si návštevníci mohli aj pozrieť alebo vyskúšať, ako sa prezentované remeslo robí. Jarmok bol doplnený vystúpením folklórnych súborov Turanček, Nezábudky, Kolovrátok a Dúbrava. V múzeu Bošáckej doliny mohli návštevníci ochutnať tradičné výrobky z Bošáce - slivkové gule, beneše a bošácku slivovicu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Obec Brestovec realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Minulosť a budúcnosť cez ľudové tance a tvorivé dielne. Pre amatérsku detskú skupinu ľudového tanca Szilfácska zakúpila obec materiál na kroje. Súbor absolvoval niekoľko vystúpení v obci - Vianočné slávnosti v obci, Fašiangové slávnosti, Obecné slávnosti i v susedných obciach - napr. Deň obce Sokolce, . V rámci oživovania tradícií v obci zorganizovali po rokoch Fašiangové slávnosti a tvorivé dielne venované tradíciám Veľkej noci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Obec Červeník realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Uchovávanie ľudových tradícií už od detstva. Materská škola zakúpila detské kroje pre folklórny krúžok Verešvárik, v ktorých deti vystupovali v rámci rôznych kultúrnych podujatí v škôlke a v obci. Prezentovali sa divadelným predstavením Zimný večer na dedine, programom pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, vinšovaním na Ondreja a Mikuláša, dramatickým predstavením Medvedí tanec verešvárskych chlapcov a Nosenie letečka a ďalšími vystúpeniami, pri ktorých využili tradičné kroje. Deti sa v krúžku oboznamujú s folklórnymi zvykmi na dedine a utvárajú si predstavu o ľudových tradíciách a zvykoch.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Obec Horné Semerovce realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživenie ochotníctva v Horných Semerovciach. Obec Horné Semerovce aktivizovala širokú verejnosť k ochotníctvu. 19 ochotníci nacvičili divadelnú hru Narodenie Ježiša, s ktorou vystúpili počas vianočných trhov. Miestna stolárska firma vybudovala potrebné pódium, kde ochotníci pripravia ďalšie vystúpenie v období fašiang.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Obec Košariská realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Noc pod Bradlom. Program Letorosty spod Bradla, ktorý pripravila obec Košariská sa uskutočnil 28. 7. 2012. Podujatie sa skladalo z viacerých menších vystúpení na rôznych miestach – v Brezovej pod Bradlom, Priepasnom, Košariskách, mohyle pod Bradlom. Program začal vystúpením speváckej folklórnej skupiny Pávetie z Voroneže v amfiteátri v Priepasnom, pokračoval stretnutím účinkujúcich, návštevníkov a hostí na miestnom cintoríne v Košariskách, kde sa poklonili primášom z Priepasného, nasledovali večerné spevy na mohyle pod Bradlom. Podvečer sa konal sprievod muzikantov s furmanským vozom so zastávkami v Brezovej pod Bradlom, Studničke pod skalou v Baranci a Košariskách. Počas zastávok sa konali krátke vystúpenia muzikantov, ktoré boli zároveň pozvánkou na večerný program v amfiteátri v Košariskách.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Obec Lacková realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Lacková - obec košikárov. Obec Lacková vytvorila expozíciu košikárstva a tak sprístupnila verejnosti v regióne jedinečnú ukážku tohto remesla. Otvorenie expozície sa konalo 4.augusta v rámci podujatia "Lackovský košík". V rámci podujatia sa konalo aj folklórne vystúpenie miestnych detí, žien i mužov, ukážky tradičného košikárstva, výroby šindlov a masla. Návštevníci si mohli pochutnať na miestnych jedlách a zasúťažiť si v pílení dreva a štripkaní (lúpaní) prútov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 960 € Obec Liptovské Sliače realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Naše tradície majú miesto v našej budúcnosti. Žiaci ZŠ Jozefa Hanulu vLiptovských Sliačoch zozbierali recepty na tradičné sliačanské jedlá a pesničky. Zo zozbieraných receptov a pesničiek potom vydali "Sliačanský spevník" a "Sliačanskú kuchárku". Návrh obálok oboch knižiek urobili tiež žiaci. Podľa vydanej kuchárskej knihy potom ôsmaci a deviataci na hodinách pripravovali pre ostatných žiakov pochúťky. Knižku prezentovali na "Regionálnom dni"
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Mošovce realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Mošovce - zaujímavé miesta v obci". V obci Mošovce osadili 8 informačných tabúľ, ktoré pripomínajú tradičné miestne názvy v obci Mošovce. Tabule sú umiestnené na lokalitách charakteristických pre obec s dobrým prístupom pre návštevníkov obce (park v obci, rekreačné zariadenie, miesta v centre obce, prechádzková trasa v bezprostrednej blízkosti obce). Názvy na tabuliach doplnili kresbami žiaci zo ZUŠ Mošovce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Nitrianske Sučany realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Tradície varenia lekváru v Nitrianskych Sučanoch. Folklórna skupina Voršina nacvičila pásmo "Tradícia varenia lekváru v Nitrianskych Sučanoch", ktoré prezentovala na gazdovskom dvore v obci Nitrianske Sučany. Celé pásmo od zberu plodov, prípravy ovocia, varenia lekváru a jeho využitia v domácnosti zdokumentovala aj Slovenská televízia a uviedla ho vo svojom vysielaní. súčasťou projektu bolo aj vydanie bulletinu o ľudových tradíciách v obci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Oravská Polhora realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Goralská svadba v ozvenách minulosti. Obec Oravská Polhora v spolupráci s obcou Sihelné zorganizovali goralskú svadbu so všetkými tradíciami - hudbou, piesňami, tancami, zvykmi. Hoci išlo o skutočnú svadbu dvoch mladých ľudí, ženích aj nevesta boli oblečení v tradičných goralských krojoch, pripravený bol aj svadobný koč a vozový sprievod obcami. Ten však museli pre nepriazeň počasia odložiť a konal sa až počas medzinárodného festivalu Gajdovačka 2012. Svadobné zvyky a piesne spracovali do publikácie "Goralská svadba spod Babej hory v ozvenách minulosti".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Obec Pozdišovce realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Rozvoj folklórnych aktivít DfS Harčarik Pozdišovce. Obec Pozdišovce zabezpečila pre potreby novovzniknutého Detského folklórneho súboru Harčarik kroje. S novými krojmi bude môcť FS pracovať s oveľa väčším počtom detí, keďže doteraz bol počet vystupujúci obmedzený počtom krojov. V nových krojoch sa súbor predstavil v júli na 22. ročníku folklórnych slávností v Pozdišovciach a v auguste v Michalovciach na tradičných Zemplínskych slávnostiach. V tanečnej a speváckej zložke súboru dnes pracuje 25 detí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 750 € Obec Ptrukša realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Svadobné zvyky. Folklórny súbor SIRÉN spoločne s FS ILSOVAI predstavili v rámci Festivalu národností kompletný priebeh tradičných svadobných slávností počnúc pytačkami a odobierkou cez čepčenie až po záver. Zatiaľ sa uskutočnili 4 vystúpenia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Slovenská Ľupča realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Ľupčianske kráľovstvo očami detí. Obec Slovenská Ľupča zrealizovala niekoľko rôznorodých aktivít zameraných na podporu miestnych regionálnych tradícií a spoznávanie pamiatok v okolí obce. Uskutočnilo sa divadelné predstavenie o Ľupčianskej hradnej pani, dve tvorivé dielne zamerané na oboznámenie detí so starými remeslami (pekárstvo, drotárstvo, frevárstvo, farbiarstvo, garbiarstvo, košikárstvo), hudobno-pohybové hry spojené s upevňovaním poznatkov o živote v minulosti, prezentácia detí počas tradičného sprievodu obcou na Turíčnom jarmoku, turistické vychádzky za prírodnými krásami, ľudovou architektúrou a pamiatkami v obci a blízkom okolí a športovo - vedomostné dopoludnie Rozprávková cesta Ľupčou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Obec Svätý Anton realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Škola Hajnalu. Škola Hajnalu pozostávala z troch tvorivých dielní - školy ľudového tanca, školy pouličného divadla a tvorivé dielne výroby masiek a kostýmov. a zo samostatného podujatia Svätoantonský Hajnal. Účastníci počas školy pripravili fašiangový sprievod a pouličné divadlo, s ktorým vystúpili.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Obec Tesáre realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Hlina, drôt a krokodíly". Obec Tesáre zrealizovala letné tvorivé dielne pre deti z Tesár a blízkeho okolia. Dielne prebiehali 23. - 27. júla 2012, denne sa na nich zúčastnilo cca 40 detí. Deti si vyskúšali prácu na hrnčiarskom kruhu, výrobu figúrok zo slaného cesta, drotárstvo (výrobu prstienkov a náušníc z korálikov a drôtikov, kašírovanie a batikovanie tričiek. Súčasne mohli sledovať prácu mladých rezbárov, ktorý z veľkého kmeňa stromu vyrezávali krokodíla.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 350 € Obec Tulčík realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt „Na valale dobre, na valale zdravo... "(chutné jedlá našich starých mám). Obec Tulčík v spolupráci so ZŠ a Klubom dôchodcov zrealizoval 9 podujatí zameraných na tradičnú vidiecku kuchyňu a obradové jedlá - Večera na "viliju", "Bandurkovo" dobroty, Zabíjačkové hody, Pôstne jedlá, Veľkonočná "opálka", "Kišeňaki" pre mamičky, Kapustová bomba, Medovníkové srdcia a Tulčícke korzo. Počas podujatí sa podarilo prezentovať tradičné špecifiká miestnej kuchyne. Zároveň zozbierali recepty a tie prezentovali na webovej stránke obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Žemliare realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Vianočná betlehemská hra - obnova ľudovej tradície. Zámerom projektu bolo oživenie tradície betlehemskej hry a zachovanie iných vianočných tradícií obce. Mladí ochotníci naskúšali scénku a zahrali ju v kostole pred polnočnou omšou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Na Orave dobre.... Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne vydala biografický leták pri príležitosti 250. výročia narodenia Antona Bernoláka a leták zameraný na propagáciu oravských remesiel. Zorganizovali tiež besedu so spisovateľom a prírodovedcom doc. Ing. Miroslavom Sanigom a celonočné čítanie v priestoroch knižnice - Noc oravských tradícií, zvykov a kulinárskeho potešenia a niekoľko tematických podujatí zameraných na kultúrne a historické tradície Oravy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 970 € OZ Čemerica Stakčín realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Rusínsky slovník pod holým nebom". OZ Čemerica Stakčín vytvorilo v troch dedinách na severovýchodnom Slovensku (Uliči, Novej Sedlici a Topoli) netradičný Rusínsko-slovenský slovník pod holým nebom. Na 69tich informačných tabuliach umiestnili osobité výrazy spolu s ukážkami rusínskych porekadiel a prísloví. Prípravu podkladov pre tieto tabule - zber zaujímavých rusínskych slov, porekadiel a prísloví urobili žiaci ZŠ Ulič spolu s rodičmi a starými rodičmi, výtvarné spracovanie zrealizovali žiaci ZUŠ v Snine. Otvorenie Rusínskeho chodníka pod holým nebom sa konalo 23.9.2012.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € OZ Výchova k slobode realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Hrejivé čaro ovčej vlny/výstava spojená s dielňami. Občianske združenie Výchova k slobode pripravilo pre rodiny s deťmi 4 workshopy - šitie hračiek, filcovanie, výroba motýlikov z vlny a štrikovanie taštičiek. Zo všetkých aktivít urobili verejne prístupnú mini výstavu v priestoroch waldorfskej školy. Vďaka týmto aktivitám sa v rámci komunity a v regióne oživila tradícia spracovania ovčej vlny.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Partnerstvo pre Horné Záhorie o.z. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dary prírody po dúškoch. OZ Partnerstvo pre Horné Záhorie prostredníctvom kurzov a vydania herbára spopularizovalo tradičné bylinkárstvo. Zrealizovali kurz s bylinkárkou na tému byliny v našom regióne spojený s degustáciou čajových zmesí, niekoľko exkurzií pre školákov v prírode s pani bylinkárkou a vydali herbár bylín horného Záhoria - Dary prírody po dúškoch.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Košikárske dni. Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene zrealizovalo projekt Košikárske dni, v rámci ktorého sa uskutočnili 4 kurzy pletenia (pletenie slamených ošatie, z vŕbového prútia 2x a pletenie klasických košov). Vyvrcholením bola prezentácia jednotlivých techník na podujatí v záhrade Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene - Košikárska sobota, kde sa stretli košikári s regiónu a ich žiaci (absolventi kurzov). Podujatie zatraktívnila aj Detská košikárska dielňa.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € Podtatranské múzeum v Poprade realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Ľudové liečiteľstvo pod Tatrami. Podtatranské múzeum v Poprade spopularizovalo ľudové liečiteľstvo ako ľudovú tradíciu v podtatranskom regióne a prezentovalo poznatky z etnologického výskumu v oblasti ľudového liečiteľstva podtatranského regiónu širšej verejnosti. Zrealizovali prednášky pre študentov stredných škôl v Poprade (témy: Mágia, Ľudové liečiteľstvo, Strigy a Bosorka a Revenantizmus) a tvorivé dielne (výroba herbárov), pre deti z materských škôl pripravili podujatie v rámci ktorého vytvorili bylinkovú záhradku a pre verejnosť zorganizovali dvojdňové podujatie Magická moc liečivých bylín (informačný stánok na námestí, ochutnávka čajov, sprievodné podujatia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € POSLEDNÁ OVEČKA realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Spomínajme/poznávajme/pamätajme. Organizácia Posledná ovečka vydala Lastovsko - slovensko - anglický slovník s nárečovými slovami, ktoré vyzbierali v obci deti. Spracovala tiež publikáciu Na chvalu boku , v o histórii miestnych prícestných krížov, ktoré tvoria kolorit dedinského prostredia a tým dodávajú duchovný rozmer každodennému životu. V knihe zmapovali osemnásť drobných sakrálnych objektov, zisťovali príčiny ich výstavby a príbehy, ktoré sa k nim viažu. Dobrovoľníci - členovia združenia pripravili kulisy, maňušky a nacvičili predstavenie podľa starej rozprávky O princovi, čo na žabu zakliaty bol, s ktorým vystúpili pre miestnou komunitou na nádvorí na Školskej ulici v obci Lastovce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 600 € Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc, n.o. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt DNI SLIVIEK. Nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc zrealizovala 15.9.2012 na Gazdovskom dvore v Turej Lúke podujatie Dni sliviek. Do projektu boli zapojené viaceré organizácie a spolky, ktoré širokej verejnosti ukázali prípravu a zhotovenie jedál zo sliviek a slivkového lekváru, ktoré mohli návštevníci podujatia aj ochutnať. Súčasťou podujatia boli prednášky o destilácii ovocia a o sušení ovocia. Pre deti bola pripravená Detská škola varenia, kde si z pripraveného cesta sami vyrobili a uvarili slivkové gule. Projekt pokračoval aj v nasledujúcom týždni výchovno-vzdelávacími podujatiami pre deti z materských a základných škôl - varenie slivkového lekváru (zúčastnilo sa 15 škôl, celkovo 496 detí).
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Slovenská agentúra pre rozvoj vzdelávania a zamestnanosti / SARVAZA realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Náučný chodník Kalameny - Liptovský hrad. SARVAZA vybudovala náučný chodník Kalameny - Liptovský hrad s cieľom pritiahnuť návštevníkov na náš najvyššie položený hrad. Na chodníku boli osadené 3 náučné panely, ich osadenie zrealizovali spoločne s dobrovoľníkmi z 8 organizácií 1. - 3. 9. 2012 a zároveň sa uskutočnilo aj sprístupnenie chodníka širokej verejnosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 600 € Slovenský skauting, 21. zbor Korčín Zvolenská Slatina realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Záhrada plná remesiel. Skauti zo Zvolenskej Slatiny predstavili deťom a mladým ľuďom prostredníctvom remeselných dielní tradičné remeslá. Zorganizoali 7 väčších akcií a 2 tvorivé dielne (Rezbárska dielňa - "Duša dreva", Hrnčiarska tvorivá dielňa - "ŽIvot z hliny", Veľkonočná tvorivá dielňa, Stavba chlebovej pece z hliny, Remeselný dvor, Krst chlebovej pece a 1. pečenie v nej...), vydali brožúrku s miestnymi recepatmi na chlieb a postavením chlebovej pece a zriadením amatérskej keramickej a rezbárskej dielne v skautskej klubovni si vybudovali zázemie na pokračovanie v projekte.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Slovenský zväz včelárov, základná organizácia Kysucké Nové Mesto realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Medveď v úli. Slovenský zväz včelárov v Kysuckom Novom Meste zorganizoval v dňoch 9. - 15. júla 2012 v školskej včelnici v Povine prvé včelárske rezbárske sympózium. Počas podujatia vznikli dve drevené sochy - socha medveďa a socha patróna včelárov svätého Ambróza. Socha medveďa bude zároveň v budúcnosti slúžiť ako úľ, druhá socha skrášli areál včelnice.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Slovenský zväz záhradkárov, základná organizácia 12-23 Obid realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt IV. Obidský festival - spolu za tradíciami. Slovenský zväz záhradkárov, základná organizácia 12-23 Obid zorganizoval v obci Obid IV. Obidský vínny festival. Súčasťou podujatia bolo otvorenie Ulice vinárov, kde ponúkali svoje vína vinári Štúrovského regiónu, kultúrny program miestnych a regionálnych folklórnych skupín, ukážka remesiel a remeselníckych prác, výstava obrazov miestnej maliarky, výstava vinárskeho náradia a súťaž vo varení gulášu. Večer bola pouličná tanečná zábava.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 600 € Spolok Gemerčanov v Košiciach realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Nárečový slovník: " Slovník Tisovského nárečia". Spolok Gemerčanom v Košiciach vydal nárečový "Slovník tisovského nárečia" mesta Tisovec. Knižka vyšla v náklade 500 ks a obsahuje slovník, pôvodné fotografie, ukážky porekadiel, názvov a mien, príhody a poviedky v tisovskom nárečí. Keďže o knižku je veľký záujme, pripravuje sa jej druhé vydanie v spolupráci s Miestnym úradom Tisovec.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Stopka n.o. realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Návrat k ovčej vlne a hline.. Nezisková organizácia STOPKA pripravila vzdelávacie programy Využitie a spracovanie hliny a Využitie a spracovanie ovčej vlny. Po ich spropagovaní na školách sa uskutočnili 10 tvorivých dielní pre školy, na ktorých sa zúčastnilo 205 detí. Okrem tvorivých dielní prezentovali spracovanie ovčej vlny aj počas ružomberského jarmoku a v Liptovskej Revúcej na podujatí Revúcke halušky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Turistické informačné centrum Rožňava realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Hudobné rande s grófkou. Turistické informačné centrum Rožňava zrealizovalo 2 večerné hudobné prehliadky historického centra mesta Rožňava pod názvom "Hudobné rande s grófkou". Prehliadky boli zamerané na pamiatky súvisiace s pôsobením rodiny Andressyovcov na území mesta. Účastníkov podujatia privítala dobová hudba Duo Antico Moderno a mestom ich sprevádzali zamestnanci TIK v dobových kostýmoch.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Univerzitné pastoračné centrum bl. Jozefa Freinademetza realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dedičstvo slovenských regiónov. Univerzitné pastoračné centrum zorganizovalo pre študentov v Mlynskej doline dve ľudové tanečné zábavy - Ondrejskú ľudovú veselicu a Majáles. Mladí ľudia mali možnosť zažiť pravú dedinskú veselicu a tiež si priblížili stavanie mája. Podujatia dopĺňali aj ďalšie formy tradičnej ľudovej kultúry - remeslá, zvyky, nárečie, kroje, tance, piesne i tradičná gastronómia (lokše, kapustnica, koláče). Na Ondrejskej zábave tancovali na živú cimbalovú hudbu, program dopĺňali zábavné súťaže (preskakovanie vatry, klobúkový tanec, zdobenie medovníkov). Počas Majálesu stavali máj. Celkovo sa na oboch veseliciach zúčastnilo vyše 1200 mladých ľudí, ich priebeh zabezpečovali približne 70 dobrovoľníkov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vadičovský folklórny prameň realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Muzočky spod Ľadonhory. Vadičovský folklórny súbor pripravil filmový dokument o histórii a súčasnosti ľudovej hudby v rázovitej kysuckej obci Horný Vadičov a v okolitých obciach.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 850 € Vihorlatské múzeum v Humennom realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zemplínske Hámre v skanzene. Vihorlatské múzeum v Humennom a obec Zemplínske Hámre zrealizovali podujatie Zemplínske Hámre v skanzene. Okrem kultúrneho programu, bola pripravená aj škola hrnčiarstva a prehliadka expozície, ktorej súčasťou je obytno-hospodársky dom zo Zemplínskych Hámrov. . V rámci projektu pripravili a osadili dva informačné panely v exteriéry aj v interiéry domu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Vlastivedné múzeum v Trebišove realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Poklona zemplínskej kráse. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove zrealizovalo etnologický projekt "Poklona zemplínskej kráse", ktorý bol zameraný na obnovu ľudového odievania v obciach dolného Zemplína. Súčasťou projektu bol výskum tradičného odievania , štúdium archívneho materiálu a zbierok a následne spracovanie materiálu, príprava a vydanie publikácie. Okrem toho ešte vyhotovili vzorový dobový ženský a mužský kroj z tokajskej oblasti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Združenie Abeland realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Bez práce nebudú žádne koláče. Združenie Abeland zrealizovalo sériu workshopov spojenú s ochutnávkou tradičného jedla z regiónu. Záujemcovia o tradičné remeslá si mohli vyskúšať spracovanie ovčej vlny, výrobu starého nábytku, povrazníctvo a výrobu lán, výrobu syrov, stavbu hlinenej pece, pletenie košíkov a korbáčov, výrobu pôvodných záhoráckych nádob z hliny, stavbu malej slamenej stavby. Popri tom ochutnali záhorácku lepidušku s kyslým mliekom, krumplové placky, oškvarky s chlebom, rôzne druhy syra a žinčicu, záhorácky šmor, fizol a podfizuol či makové gule.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Združenie gemerských remeselníkov realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt 11. remeselnícky tábor pre deti a mládež. Združenie gemerských remeselníkov zorganizovalo už jedenásty ročník remeselníckeho tábora pre deti od 6 do 12 rokov. Počas piatich dní si deti mohli vyskúšať rôzne remeslá - každý deň bolo pripravených minimálne dvadsať remeselníkov. Prezentovali napríklad smaltované predmety, darčekové predmety, navliekanie perličiek výrobu porcelánu. Deti si mohli vyrobiť sviečku, kvietky zo šúpolia, šperky, náramky priateľstva. Prišiel aj kožiar, drevorezbárka, košikári, hrnčiar.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Združenie lokál patriotov Považskej Bystrice realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Spoznaj svoje mesto a jeho prímestské časti. Združenie lokálpatriotov Považskej Bystrice zmapovalo históriu prímestských častí Považskej Bystrice. Zozbierané fotografie a artefakty vystavili v Kultúrnom dome v Milochove a vydali monografiu o histórii mesta Milochovské premeny. Výstava sa konala 14.10.2012 a bola rozdelená do tematických celkov umiestnených na 8 obojstranných paneloch.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Združenie ULIJANA z Kojšova realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Okres Gelnica na starých fotografiách. Združenie ULIJANA z Kojšova zrealizovalo výstavu historických fotografií z okresu Gelnica. Výstava pozostávala zo 40 panelov, tlačeného sprievodcu (v náklade 300 ks) a webovej prezentácie na www.hladovadolina.sk. Výstavu videlo niekoľko stoviek ľudí na viacerých podujatiach v okrese Gelnica aj mimo neho.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Židovská náboženská obec v Komárne realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Aj my sme tu - dedičstvo 220 rokov židovskej komunity v Komárne. Židovská náboženská obec v Komárne pripravila regionálny vzdelávací program k tematike 220 rokov židovskej komunity v meste. Zozbierali množstvo dokumentov a predmetov z histórie komunity, ktoré vyšli aj v tlačenej podobe a inštalovali výstavu o histórii židovskej komunity v centre Menház.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 15 000 € ZDRUŽENIE MINILIGA TALENTOV - Prešov realizovalo v programe Spoločnými silami pre región projekt MINILIGA TALENTOV - Futbal. Cieľom projektu bolo zorganizovanie futbalových turnajov s cieľom zaktivizovať a skvalitniť reálnu športovú činnosť detí v spolupráci s kvalifikovanými pedagógmi, trénermi, rodičmi a dobrovoľníkmi, prostredníctvom materiálno-technického zabezpečenia združenia a športových zariadení v mimo vyučovacom čase.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 7 000 € Futbalový klub Svit realizoval v programe Spoločnými silami pre región projekt Zabezpečenie športovej výstroje, športových potrieb, rehabilitácie a cestovných nákladov. Projekt zabezpečil účasť ml. žiakov, st. žiakov a dorastencov v súťažiach riadených VsFZ Košice a pomohol skvalitniť tréningový proces a tiež zapojil mladých športovcov do športovej činnosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 80 000 € Ing. Vladislav Tamáši realizoval v programe Obnovme si svoj dom projekt Obnova a oprava Meštianskeho domu číslo ÚZPF 1405/0 Mariánske námestie 190/15 Žilina. Hlavným cieľom projektu bola výmena strechy na dome, statické zabezpečenie jednotlivých podlaží a domu, oprava fasády a výmena okien a dverí. Takisto sa nevyhovujúca sanita a kanalizácia nahradila novou vo všetkých prízemných priestoroch.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 80 000 € PASTISTRADE-SK, s.r.o. realizoval v programe Obnovme si svoj dom projekt Obnova fasády kultúrnej pamiatky č. 3445/0. Na fasáde Meštianskeho domu prebehol reštaurátorský prieskum. V miestach poškodenia sa vyspravila fasáda a spravila sa povrchová farebná úprava fasády. Výsledkom projektu je oživenie a zlepšenie vizuálno-kultúrneho stavu meštianskeho domu v Košiciach.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 160 000 € Pamiatkový úrad Slovenskej republiky realizoval v programe Obnovme si svoj dom projekt Obnova objektov "C" a "D" Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore, Pod lipami 20. V rámci realizácie projektu Rekonštrukcia historické objektu Červený Kláštor pokračoval Pamiatkový úrad rekonštrukciou objektov D a C. V priebehu projektu sa zrealizovali rekonštrukcia strechy, podlahy, zdravotechniky, elektrovodov a bleskozvodov objektu D. Čiastočne sa zrekonštruovala aj strecha objektu C. V objekte D už budú realizované len reštaurátorské práce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 18 600 € Združenie obcí Enviropark Pomoravie, v programe Nafta, realizovalo projekt Aktivity regiónu pre deti, mládež a seniorov. Projekt bol určený seniorom a pre deti a mládež v regióne. V rámci projektu sa rozvíjali športové aktivity detí a mládeže v mikroregióne Enviropark Pomoravie, aktivity pre seniorov a v súťaži Enviropark hľadá talent deti rozvíjali svoj talent či už vo výtvarnom umení, prednese, tanci, speve alebo v inej činnosti.
Podpora vzdelávania 46 900 € ENVIROPARK POMORAVIE n.o., v programe Nafta, realizovalo projekt Interkulturálne vzdelávanie detí a dospelých. Cieľom projektu bolo vyučovanie cudzieho jazyka prostredníctvom hravej formy (spevom, tancom, rôznymi hrami, rozprávaním sa o zvykoch, kultúre, športe, jedle,...). Lektori snažili deťom vštepiť a osvojiť si základy nemeckého jazyka. Možnosť zdokonaliť sa mali aj samotní pedagógovia prostredníctvom ďalšieho vzdelávania sa. Financie boli využité na: Nákup materiálneho zabezpečenia Materských škôl a na nákup mater. zabezpečenia pre lektorov nemeckého jazyka.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Občianske združenie Zlatý vek, v programe Nafta, realizovalo projekt Pre dôstojný a aktívny život. (Staroba nie je choroba.). Cieľom projektu bolo podporiť aktivity seniorov v Malackách Aktivít sa môžu zúčastniť aj seniori, ktorí nie sú členmi združenia. Seniori sa tak mohli zúčastniť kultúrno-spoločenských a rehabilitačných aktivít.
Podpora vzdelávania 2 000 € Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, v programe Nafta, realizovala projekt Študentská vedecká konferencia PriF UK 2012. Študentská vedecká konferencia PriF UK 2012 umožnila študentom získať praktické skúsenosti pri formulovaní záverov, zovšeobecňovaní výsledkov a naučiť sa prezentovať svoje výsledky a seba ako osobnosť. Hlavným cieľom vedeckého podujatia bolo získanie skúseností s prezentáciou vlastných vedeckých výsledkov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 200 € Obec Plavecký Štvrtok, v programe Nafta, realizovala projekt Hodové slávnosti13.augusta 2011. Obec zorganizovala tradičné hodové slávnosti. Toto podujatie bolo určené občanom obce a ich hosťom. Na celoobecnej akcii sa predstavili kultúrne spolky aj jednotlivci. Vznikla tam príležitosť na kultúrno-spoločenské stretnutie občanov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € FESTIVAL MLYN o.z, v programe Nafta, realizovalo projekt 15. Festival Mlyn 2012. Festival Mlyn sa v júni už po 15. krát uskutočnil v areáli Kamenný Mlyn. Cieľovou skupinou festivalu bola rodina. Program a sprievodné aktivity umožnili rodinám prežiť spoločne víkend a mladé talenty dostali možnosť prezentovať sa. Podporil sa tak rozvoj regionálnej kultúry v oblasti vlastnej tvorby predovšetkým mladej generácie.
Podpora vzdelávania 2 000 € Gymnázium Malacky, v programe Nafta, realizovalo projekt Monitoring vybraných zložiek životného prostredia. Gymnázium Malacky prostredníctvom predmetov Experimentálne vedy a Experimentálne merania sa zameralo na nadobúdanie experimentálnych zručností študentov. Škola zakúpila špeciálne senzory a meracie panely, ktorými žiaci zisťovali stavu životného prostredia. Venovali sa monitoringu kvality ovzdušia, akustického a svetelného smogu. Cieľom projektu bolo nadobudnutie informácií o stave životného prostredia v regióne a rizikách spojených s jeho znečistením.
Podpora vzdelávania 1 500 € Centrum voľného času, Malacky, v programe Nafta, realizovalo projekt Živá planéta . Centrum voľného času usporiadalo environmentálne workshopy s odborníkmi a zrealizovalo ďalší ročník enviromentálnej súťaže. Deťom projekt umožnil hlbšie vniknúť do podstaty a potreby ochrany prírody.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Obec Ptrukša, v programe Nafta, realizovala projekt Festival národov. Cieľom podujatia bolo zrealizovanie národnostného kultúrneho festivalu a sprístupnenie kultúrnohistorického dedičstva rôznych národností a kultúr, oživenie a prezentovanie folklóru slovenskej, maďarskej, ukrajinskej a rómskej národnostnej kultúry.
Ochrana a podpora zdravia 39 600 € Obec Plavecký Štvrtok, v programe Nafta, realizovala projekt Zlepšenie kvality života a bezpečnosti občanov. Cieľom projektu bolo zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti občanov Plaveckého Štvrtka ako aj ostatnej verejnosti a tiež zlepšenie kvality života. V obci sa zvýšila kvalita verejného osvetlenia, vylepšil sa kamerový systém, tiež sa zabezpečili merače rýchlosti na cestu prechádzajúcu stredom obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € OZ Štvrtčan, v programe Nafta, realizovalo projekt Kultúra nás spája. Projekt bol zameraný na oživenie kultúrnych tradícií a regionálnych ľudových zvykov v obci prostredníctvom kultúrno-spoločenských aktivít. Folklórny súbor Štvrtčan a detský folklórny súbor Štvrtčánek prezentovali miestne tradície na viacerých vystúpeniach. Tiež sa doplnila časť krojov, zabezpečila sa účasť na festivale a zorganizoval sa folklórny festival na Kamennom mlyne.
Ochrana a podpora zdravia 6 200 € Obec Láb , v programe Nafta, realizovala projekt Všetko pre krajšiu obec. V rámci projektu sa doplnila výbava a zariadenie Dobrovoľného hasičského zboru v Lábe, zabezpečili sa kompletné zásahové obleky, rukavice, hadice a generátor. Obec tiež opravila chodník pri kostole a kostolné hodiny. Pre občanov zorganizovala kultúrno-spoločenské aktivity.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 16 360 € Mesto Malacky, v programe Nafta, realizovalo projekt Rekonštrukcia omietok hlavného vstupu a vstupnej brány Pálffyovského kaštieľa a revitalizácia lokality Tri duby. Mesto Malacky postupne rekonštruuje Pállfyovský kaštieľ. V rámci projektu sa uskutočnila rekonštrukcia hlavného vstupu - brány, ako aj podbránia. Okrem toho sa v rámci projektu zrevitalizovala lokalita Tri duby, ktorá sa v minulosti využívala na oddychové aktivity, a ktorá je v súčasnosti jediná, verejnosti prístupná, lokalita vhodná na rekreáciu.
Podpora vzdelávania 52 000 € Obec Gajary, v programe Nafta, realizovala projekt Výmena strechy základnej školy Gajary 2. pavilón. Obec Gajary v rámci projektu odstránila havarijný stav strechy ZŠ. Zlepšili sa tak bezpečnostné a hygienické podmienky vyučovacieho procesu a zlepšili sa vlastnosti budovy.
Podpora vzdelávania 4 500 € ZŠ Štúrova ul. Malacky, v programe Nafta, realizovala projekt Modernizácia vyučovania pomocou IKT a rozšírenie internetového pripojenia cez optický kábel do tried II. stupňa. Škola v rámci modernizovania výchovno-vzdelávacieho procesu priblížila deťom možnosť využívania IKT vo vyučovaní. Priamo do tried II. stupňa sa priviedlo internetové pripojenie optickým káblom. Zabezpečené notebooky slúžia ako prenosné, v budúcnosti sa plánujeme ich zabezpečenie do každej triedy II. stupňa.
Podpora vzdelávania 2 000 € Základná škola Dr. J. Dérera, v programe Nafta, realizovala projekt Stála expozícia ekosystémov nášho regiónu Záhoria spojená s geologickou zbierkou minerálov a hornín Slovenska. Prostredníctvom projektu sa na škole podarilo zrealizovať stálu expozíciu ekosystémov lesa, jazier, mokradí, lúk a polí. Vytvoril sa priestor zameraný na osobitosti, vlastnosti a štruktúru jednotlivých ekosystémov regiónu. Žiaci sa tak oboznámili s typickými predstaviteľmi živočíchov a rastlín a aj s ochranou jednotlivých ekosystémov.
Ochrana a podpora zdravia 1 300 € Klub dôchodcov Nafta Gas , v programe Nafta, realizovalo projekt Udržanie duševnej a fyzickej kondície dôchodcov. Cieľom projektu bola podpora a udržanie duševnej a fyzickej kondície členov Klubu dôchodcov Nafta Gas Malacky. Prostredníctvom rehabilitačno-rekreačných a kultúrno-spoločenských podujatí sa členovia odreagovali od každodenných starostí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 500 € Združenie potápačského klubu THETIS – SLOVAKIA , v programe Nafta, realizovalo projekt Čistenie vodných nádrží na Záhorí, ochrana a dokumentácia vodnej fauny a flóry, propagácia potápačského športu u mládeže . V rámci realizácie projektu sa čistili vodné nádrže na Záhorí od smetia a zdokumentoval sa stav dna, fauna a flóra v jednotlivých lokalitách. Potápačský šport sa tiež odprezentoval deťom základných škôl, ktorých sa tak snažili viesť ku kladnému vzťahu k prírode a ekológii.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 000 € Materská škola, v programe Nafta, realizovala projekt Revitalizácia detského ihriska v MŠ Kollárova ul. Malacky. V rámci projektu sa zrevitalizovalo ihrisko Materskej školy na Kollárovej ulici v Malackách, čím sa umožnilo deťom tráviť svoj voľný čas vonku, rozvíjať nielen ich pohybové danosti, motoriku, ale aj sociálne vzťahy spojené so zaraďovaním sa do kolektívu, bez obáv pedagógov a rodičov o ich bezpečnosť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 3 540 € Spojená škola, v programe Nafta, realizovala projekt Relaxačno – rehabilitačná miestnosť – Snoezellen metóda. Cieľom projektu bolo skvalitnenie práce so zdravotne znevýhodnenými deťmi prostredníctvom využívania aktivít Snoezellenovej metódy. Rozvíjala sa tak pozornosť, vnímanie a predstavivosť detí.
Podpora vzdelávania 4 000 € Spojená škola sv. Františka Assiského, v programe Nafta, realizovala projekt Modernizácia spoločenskej miestnosti. Spojená škola sv. Františka Assiského premenila zastaraný priestor spoločenskej miestnosti na reprezentatívnu a multifunkčnú miestnosť školy. Vytvorili sa tak zodpovedajúce podmienky pre prácu všetkých členov školského spoločenstva. Miestnosť sa vybavila novým nábytkom a digitálnymi IKT komponentmi.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Obec Suchohrad, v programe Nafta, realizovala projekt Kultúrne leto. Cieľom projektu bolo pokračovať v tradícii kultúrnych podujatí, realizovaných Obcou Suchohrad v spolupráci s miestnymi aktivistami a tretím sektorom. Obec v spolupráci s občianskym združením Klub lipka pripravil v roku 2011 interný projekt Kalokagatia Suchohrad, ktorého cieľom je harmonizácia duševnej a fyzickej stránky človeka a Kultúrne leto ako jeho súčasť prinieslo možnosti pre vyžitie v oblasti kultúry či už pasívnou formou, alebo následne aj formou aktívnou, teda zapojením do rôznych aktivít.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 500 € obec Záhorská Ves, v programe Nafta, realizovala projekt Priestor pre zdravý vývoj detí. Cieľom projektu bola výstavba detského ihriska, ktoré je okrem detí MŠ prístupné v popoludňajšom čase a počas voľných dní aj ostaným deťom. Ihrisko zaplnilo jednu z medzier obce v oblasti pre zdravý rozvoj detí. Zabezpečil sa tak tiež nielen rozvoj zručností a pohybových vlastností detí, ale slúži aj pre vytváranie medziľudských vzťahov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Rodičovské združenie pri. Materskej škole, v programe Nafta, realizovalo projekt Tematické ihrisko - námorníci . Cieľom projektu bolo vybudovať tematické ihrisko zamerané na námornú tematiku a tak deťom poskytnúť zábavné prostredie na podporu pohybovej aktivity. Vytvoril sa bezpečný priestor pre voľnočasové aktivity, zatraktívnil sa školský dvor novými zaujímavými a originálnymi prvkami.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Slovenská únia sluchovo postihnutých, Michalovce, v programe Nafta, realizovala projekt Sluchovo postihnutí a folklór. V rámci projektu sa zabezpečil akordeón pre FS Mihaľovski nevesti i beťare, ktorý pôsobí v rámci organizácie sluchovo postihnutých. Jeho členovia sa prezentovali po okolitých mestách a obciach aj v nových častiach krojového oblečenia, ktoré súbor získal v rámci projektu.
Podpora vzdelávania 1 310 € Základná škola, Krymská 5, v programe Nafta, realizovala projekt „Tvorenie – cesta do života.“. Základná škola v rámci projektu vytvorila vhodné podmienky na medzigeneračné stretnutia v priestoroch výtvarnej tvorivej dielne, ktorá sa stala miestom príjemnej tvorivej relaxácie. Počas pripravených aktivít, kreativita mládeže v kombinácii s vedomosťami a životnými skúsenosťami vekovo staršej generácie vytvorila priestor na medzigeneračný dialóg, spoločnými tvorivými stretnutiami sa upevnili medziľudské vzťahy a zlepšila sa komunikácia medzi členmi komunity.
Podpora vzdelávania 1 370 € Gymnázium Pavla Horova, v programe Nafta, realizovalo projekt Veda na ulici. Projekt Veda na ulici bol zameraný na podporu vyučovania prírodovedných predmetov. Študenti pre širokú verejnosť prezentovali hravou formou pomocou vedeckých hračiek experimenty z oblasti matematiky, fyziky, biológie, chémie a výpočtovej techniky.
Podpora vzdelávania 1 500 € Stredná zdravotnícka škola, v programe Nafta, realizovala projekt „Keď myseľ zostáva mladá...“. Stredná zdravotnícka škola zakúpila zariadenie pre Počítačový klub pre seniorov, ktorí si tak mohli osvojiť základy práce s PC. Škola tiež zabezpečila materiál pre športové aktivity.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Jednota dôchodcov na Slovensku, v programe Nafta, realizovala projekt 4. ročník športových hier. Mestská organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku zorganizovala pre dôchodcov športové a kultúrno spoločenské podujatia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 650 € Slovenský zväz telesne postihnutých Michalovce, v programe Nafta, realizoval projekt činnosť organizácie. V rámci projektu sa zabezpečila činnosť a technické vybavenie organizácie. Pre zdravotne postihnutých sa pripravil rehabilitačno-rekondičný pobyt. Cieľom projektu tiež bolo skvalitniť integráciu v rámci komunikácie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 400 € Obec Horovce, v programe Nafta, realizovala projekt 29. ročník Silvestrovského behu "Horovská"10. Obec Horovce zorganizovala 29. ročník Silvestrovského behu pod názvom "Horovská"10. Štartovali na ňom všetky vekové kategórie počnúc Materskou školou až po dospelých pretekárov. Pre deti sa tiež pripravili baličky s darčekmi.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Obec Lastomír, v programe Nafta, realizovala projekt Zeleň pre život, zeleň pre oddych. Obec Lastomír vytvorila zelené priestranstvo s lavičkami pre obyvateľov obce. V areáli sa vybudoval tiež altánok.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Obec Palín, v programe Nafta, realizovala projekt Kultúrne a spoločenské podujatia. Obec palín v rámci projektu zorganizoval kultúrno-spoločenské podujatia, športové podujatia a oslavu pri príležitosti 710. výročia prvej písomnej zmienky obce z roku 1302. Podujatí sa zúčastňovali obyvatelia obce vo všetkých vekových kategóriách.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Obec Senné, v programe Nafta, realizovala projekt Rekonštrukcia kostola. Obec opravila strechu Rímsko-katolíckeho kostola Navštívenia Panny Márie. Odstránil sa tak havarijný stav kostola a ochránil sa pred ďalším poškodením.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 500 € Mesto Trebišov , v programe Nafta, realizovalo projekt 100 rokov organizovaného futbalu v Trebišove. Tento rok si mesto Trebišov pripomenulo 100 rokov fungovania futbalu v meste. Mesto spolu s OZ SLAVOJ pripravilo akciu 100 rokov organizovaného futbalu v Trebišove, ktorá bola súčasťou Dni mesta 2012. Súčasťou osláv bol futbalový zápas, vydanie publikácie o trebišovskom futbale, ocenenie osobností trebišovského futbalu v rámci slávnostnej akadémie s kultúrnym programom a anketa futbalista storočia.
Ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Obec Zemplínska Široká, v programe Nafta, realizovala projekt Revitalizácia obecného parku v centre obce. Cieľom projektu bola úprava obecného parku, čím sa zabezpečilo environmentálne skrášlenie centra obce a skvalitnenie oddychu obyvateľov obce v príjemnom prostredí. V priestore sa upravili stromy a kríky, vybudovali sa chodníky, osadili lavičky a v rámci projektu sa vybudovala fontána s riečiskom.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 45 000 € Mesto Gbely, v programe Nafta, realizovalo projekt „Gbely - pekné mesto pre život a priateľské k športu“. Mesto Gbely vybudovalo novú oddychovú, kultúrnu a spoločenskú zónu určenú pre stretávanie sa občanov. Centrom nového gbelského námestia sa stala fontána. Zároveň sa uskutočnila kompletná rekonštrukcia trávnatej plochy tréningového ihriska, čím sa podporil rozvoj futbalu v meste Gbely.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 160 € Základná organizácia Slovenského zväzu telesne postihnutých v Gbeloch, v programe Nafta, realizovala projekt Návšteva kultúrnych zariadení, spoločenské a kultúrne posedenia, návšteva družobnej organizácie Dechtice, športové hry, rehabilitácie.. ZO Slovenského zväzu telesne postihnutých pripravila pre členov rôzne športové, spoločenské, kultúrne akcie, ktorých cieľom bolo poskytnúť sebarealizáciu telesne postihnutým a dali im možnosť stretávania sa a vymieňania si informácií o možnosti zmiernenia dopadu handicapu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 660 € Hokejbalový klub, v programe Nafta, realizoval projekt „Organizácia hokejbalových a stolnotenisových turnajov v meste Gbely“. V júni sa konal hokejbalový turnaj Primátor cup 2012. za účasti štyroch klubov. V rámci stolnotenisová ligy sa podarilo družstvu postúpiť zo 6. do 5. ligy. Klub tiež zakúpil do ZŠ pomôcky k výučbe stolného tenisu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 18 000 € Občianske Združenie „Remeselný dvor Skalica“ , v programe Nafta, realizovalo projekt Reštaurovanie vitráží na ohrozenej národnej kultúrnej pamiatke Stará radnica v Skalici. Finančné prostriedky boli použité na reštaurátorské práce na vitráže na ohrozenej NKP Stará radnica v Skalici a jej využitie pre potreby Remeselného dvora Skalica.
Ochrana a podpora zdravia 7 000 € Občianske združenie Šanca pre nechcených, v programe Nafta, realizovalo projekt Hniezdo záchrany v Skalici. V rámci projektu sa vybudovalo pri nemocnici v Skalici Hniezdo záchrany - verejný inkubátor na záchranu nechceného novorodenca.
Ochrana a podpora zdravia 1 000 € SVETLO a NÁDEJ, v programe Nafta, realizovalo projekt Rekondično - rehabilitačný tábor . Cieľom projektu bol rekondično – rehabilitačný pobyt – tábor pre deti, mladistvých a dospelých z občianskeho združenia. Tábora sa zúčastnilo 15 detí, dospelých s ťažkým zdravotným postihnutím.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Holíč, v programe Nafta, realizovalo projekt Mesto Holíč. Mesto vybudovalo nové ihrisko v priestore pri zámockom rybníku, ktorý slúži obyvateľom mesta na relaxáciu a oddych. Tento priestor taktiež veľmi využívajú mamičky s deťmi. Neďaleko sídlia dve základné a jedna materská škola, ktoré takisto tento areál využívajú počas vyučovania. Vytvorením ihriska vznikol pre bezpečné hry detí v meste.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Občianske združenie pri Detskom domove v Holíči, v programe Nafta, realizovalo projekt Detský letný tábor. Vďaka projektu sa podarilo pre deti, ktoré museli ostať počas leta v detskom domove, pripraviť letný tábor. Cieľom projektu bolo upevňovať fyzické a duševné zdravie a telesnú zdatnosť detí, rozvíjať rekreačné, turistické a záujmové aktivity. Tento projekt umožnil vtiahnuť deti do problematiky ochrany prírody, životného prostredia, pohybu a symbiózy človeka s prírodou.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Aeroklub Holíč, v programe Nafta, realizoval projekt Letecko - modelársky deň v Holíči. Aeroklub Holíč zorganizoval v júli Letecký deň v Holíči. Program letecko-modelárskeho dňa navštívili každoročne tisícky ľudí. Podujatie sprevádzala aj akcia zameraná na bezpečnosť v cestnej premávke.
Poskytovanie sociálnej pomoci 436 € Špeciálna základná škola Holíč, v programe Nafta, realizovala projekt „Dúhová cesta k zdravému učeniu“. Cieľom projektu bolo zakúpenie kompenzačných pomôcok pre žiakov s mentálnym postihnutím. Zabezpečilo sa tak kvalitnejšie vzdelávanie žiakov v Špeciálnej škole.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Mesto Senica , v programe Nafta, realizovala projekt Podpora aktivít v meste Senica. Mesto Senica zorganizovalo niekoľko športových, kultúrnych a spoločenských podujatí. Išlo o podujatia: Závod dračích lodí Dragon boat, H-Triathlon Senica 2012 a Hasičská súťaž O pohár primátora mesta Senica. Hlavným cieľom projektu bolo zapojiť všetkých občanov mesta do aktivít, ktoré pre nich organizuje.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Senická volejbalová akadémia, o.z., v programe Nafta, realizovala projekt „Senická volejbalová akadémia - škola volejbali“. Cieľom projektu bolo naučiť hrať volejbal čo najväčší počet dievčat a dať im zmysluplnú alternatívu trávenia voľného času. Dievčatá sa zúčastňovali tréningov a turnajov.
Podpora vzdelávania 500 € GEMINI, združenie Prírodovedeckej fakulty UK, v programe Nafta, realizovalo projekt Časopis Acta Geologica Slovaca. V rámci projektu sa zabezpečila tlač časopisu Acta Geologica Slovaca, ktorý je univerzitný geovedný časopis zameraný predovšetkým na sprostredkovanie výsledkov výskumu z radov mladých vedeckých pracovníkov. Časopis je voľne prístupný.
Ochrana a podpora zdravia 2 000 € Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska Krajské stredisko ÚNSS Bratislava, v programe Nafta, realizovala projekt Včasná diagnostika zrakových porúch v materských školách. V rámci projektu Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vykonávala diagnostické vyšetrenie screeningovým autorefraktometrom Plusoptix v materských školách. Včasné diagnostikovanie zrakových porúch je dôležité pre ich korekciu. Spolu bolo vyšetrených 408 detí, z toho rodičom 102 detí bolo odporúčené ďalšie vyšetrenie u detského oftalmológa.
Poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Atletický klub zdravotne postihnutých občanov Proficio, v programe Nafta, realizoval projekt Usporiadanie Majstrovstiev Slovenska, účasť športovcov na medzinárodných pretekoch a aktivity klubu. Projekt bol určený občanom so zdravotným postihnutím v rámci celého Slovenska. Atletický klub zorganizoval Majstrovstvá Slovenska telesne postihnutých športovcov a zabezpečil dlhodobú a systematickú prípravu na rôzne športové aktivity.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Centrum Slniečko,n.o., v programe Nafta, realizovalo projekt Detská linka záchrany. Tisíce detí na Slovensku trpia ročne následkami týrania, zneužívania, zanedbávania. Hlavným cieľom projektu bolo, aby sa čo najväčší počet detí dozvedel o možnosti obrátiť sa anonymne na odborníkov, ktorí im môžu pomôcť pri riešení ich ťažkej situácie. Jedným z prostriedkov na konkrétnu pomoc deťom, poradenstvo je Detská linka záchrany. V rámci projektu sa podporovala táto forma pomoci, kde je k dispozícii tím odborníkov pripravený poradiť a pomôcť.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € OZ Pekná hudba, v programe Nafta, realizovalo projekt Festival peknej hudby 13. ročník. V poradí už 13. ročník Festivalu peknej hudby prebehol v historických priestoroch Banskej Štiavnice, Sv. Antona a Sklených Teplíc a už tradične priniesol renomovaných hudobných interpretov a pestrosť hudobných žánrov. Zrealizovaných bolo päť koncertov komornej a orchestrálnej hudby, vernisáž obrazov a zaznela aj skladba vytvorená na objednávku festivalu.
Ochrana a podpora zdravia 1 000 € Plamienok n.o., v programe Nafta, realizoval projekt Financovanie nákladov spojených so starostlivosťou o choré deti. Plamienok zabezpečuje rodinám, ktoré strácajú nevyliečiteľné choré dieťa, odbornú zdravotnú, psychologickú a sociálnu pomoc priamo v ich domovoch. V rámci projektu sa uskutočnili domáce návštevy pacientov. Lieky, materiál a prístroje bol poskytovaný bezplatne. Pomohla sa tak zlepšiť starosť o choré deti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 18 300 € Združenie obcí Enviropark Pomoravie, v programe Nafta, realizovalo projekt Rozvoj mikroregiónu Enviropark Pomoravie. Projekt bol určený seniorom a pre deti a mládež v regióne. V rámci projektu sa rozvíjali športové aktivity detí a mládeže v mikroregióne Enviropark Pomoravie, aktivity pre seniorov a v súťaži Enviropark hľadá talent deti rozvíjali svoj talent či už vo výtvarnom umení, prednese, tanci, speve alebo v inej činnosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Folklórne združenie Zemplín, v programe Nafta, realizovalo projekt Radosť z folklóru v detských očiach .... Cieľom projektu bolo zachovávať umeleckú a kvalitatívnu úroveň pôsobenia detského folklórneho súboru Zemplínik na Slovensku. Prostredníctvom výchovy a motivácie ďalších generácií priaznivcov folklóru sa šíri a reprezentuje ľudová kultúra Slovenska. V rámci projektu sa pre deti z DFS Zemplínik sa vyrobili tričká.
Ochrana a podpora zdravia 3 670 € Mesto Michalovce, v programe Nafta, realizovalo projekt Oddych, pohyb, zábava. Mesto projektom vytvorilo pre deti, rodičov a verejnosť z okolia prostredie, ktoré láka na zmysluplné a podnetné trávenie voľného času. Nové detské ihrisko dalo rodičom a deťom možnosť na zmysluplné využitie voľného času.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Peter Kovár, v programe Nafta, získal príspevok na projekt Pobyt v rehabilitačnom centre ADELI. V rámci projektu absolvovala Adrianka rehabilitačný pobyt v centre ADELI, vďaka ktorému nastali pokroky v jej zdravotnom stave.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 080 € Andrea Várková, v programe Nafta, získala príspevok na projekt Úhrada liečby. V rámci projektu sa zakúpil ošetrovací materiál potrebný pre starostlivosť o dieťa trpiace chorobou motýlich krídiel.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Katarína Macková, v programe Nafta, získala príspevok na projekt Zakúpenie špeciálnych kočíkov. V rámci projektu sa zabezpečili špeciálne kočíky pre dve ťažko zdravotne postihnuté dievčatá.
Poskytovanie sociálnej pomoci 950 € Martina Pokorná, v programe Nafta, získala príspevok na projekt Liečba dieťaťa s DMO. Cieľom projektu bola liečba dieťaťa s DMO. Zakúpil sa pre neho špeciálne upravený kočík, čím sa zjednodušila jeho preprava.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Blanka Dokoupilová, v programe Nafta, získala príspevok na projekt Pobyt v rehabilitačnom centre ADELI. V rámci projektu ťažko zdravotne postihnuté dieťa absolvovalo pobyt v rehabilitačnom centre ADELI.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ján Blšták, v programe Nafta, získal príspevok na projekt Špeciálne zariadenie do izby a kúpeľne, špeciálne hygienické potreby. V rámci projektu sa zabezpečilo špeciálne zariadenie do izby a kúpeľne, špeciálne hygienické potreby pre dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 660 € International Women's Club of Bratislava, v programe Nafta, realizoval projekt Christmas Bazaar 2012. Jedným z hlavných cieľov aktívnej charitatívnej činnosti International Women´s Club of Bratislava je prerozdeľovanie peňazí malým charitám. Základná škola pre žiakov s mentálnym postihnutím a pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia si tak mohla zaobstarať interaktívnu tabuľu s príslušenstvom. Táto technika pomôže žiakom v rýchlejšom pochopení učebnej látky a v zlepšení komunikácia na špeciálnych vyučovacích hodinách.
Ochrana a tvorba životného prostredia 15 000 € Obec Kostolište, v programe Nafta, realizovala projekt Vybudovanie zberného dvora odpadov – stavebná časť. Cieľom projektu bolo zriadiť zberný dvor odpadov v obci pre zhromažďovanie vybraných druhov odpadov od obyvateľov. Cieľom bolo aj navrhnúť funkčný a moderný systém odpadového hospodárstva so zámerom splnenia legislatívnych požiadaviek a povinností pre obce zohľadňujúc ekonomicky prijateľné náklady na zabezpečenie odpadového hospodárstva.
Ochrana a tvorba životného prostredia 17 000 € Obec Závod, v programe Nafta, realizovala projekt Vybudovanie zberného dvora odpadov – stavebná časť. Cieľom projektu bolo zriadiť zberný dvor odpadov v obci pre zhromažďovanie vybraných druhov odpadov od obyvateľov. Cieľom bolo aj navrhnúť funkčný a moderný systém odpadového hospodárstva so zámerom splnenia legislatívnych požiadaviek a povinností pre obce zohľadňujúc ekonomicky prijateľné náklady na zabezpečenie odpadového hospodárstva.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Ruská realizovala v programe Municipality projekt Detské ihrisko - vybudovanie nového ihriska a projekt Rekonštrukcia šatní a sociálnych zariadení pre futbalový a tenisový klub v Ruskej. Zámerom prvého projektu bolo vybudovanie detského ihriska. Realizácia projektu prispela k zásadnej zmene prostredia nevyužitého priestoru pri materskej škole. Cieľom druhého projektu bolo zrekonštruovať šatne a sociálne zariadenia pre futbalový a tenisový klub v Ruskej.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Ardovo realizovala v programe Municipality projekt Prestavba sociálnych zariadení pri kultúrnom dome pre obyvateľov obce a verejnosť a projekt Vybudovanie kultúrno-vzdelávacieho centra. Obec uskutočnila prestavbu sociálneho zariadenia pri kultúrnom dome pre občanov obce Ardovo a verejnosť a prebudovala knižnicu a rozšírila ju na kultúrno-vzdelávacie centrum. Dnes slúži občanom obce aj širokej verejnosti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Veľké Kapušany realizovalo v programe Municipality projekt Detský raj v meste Veľké Kapušany - vybudovanie detského ihriska. Mesto vybudovalo detské ihrisko, čím sa vytvoril priestor pre tvorivé a bezpečné hranie detí. Realizáciou projektu sa uzavrel komplex rekreačno-oddychovej zóny a zatraktívnilo sa prostredie mesta.
Podpora vzdelávania 12 000 € Obec Jablonov nad Turňou realizovala v programe Municipality projekt Obnova strechy obecnej knižnice. V rámci projektu sa obnovila strešná časť budovy knižnice. Prispelo sa tak k zásadnej zmene prostredia obce, zvýšila sa jej kultúrnosť a estetika.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Rožňava realizovalo v programe Municipality projekt Ostrov pokladov. Mesto revitalizovalo pôvodné zdevastované detské ihrisko pri MŠ na sídlisku P.J.Šafárika a vytvorilo tak priestor pre aktívny aj pasívny oddych rodín s deťmi.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Sečovce realizovalo v programe Municipality projekt Krajšie a bezpečnejšie ihrisko pre našich najmenších. Mesto uskutočnilo revitalizáciu priestoru medzi činžiakmi čím sa zvýšila kultúrnosť prostredia a rozšírili sa možnosti využitia daného priestranstva pre občanov, pre rodičov a ich deti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 11 943 € Obec Mikušovce realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia a obnova sociálneho zariadenia k budove kultúrneho domu a obecného úradu Mikušovce. Cieľom projektu bola rekonštrukcia a obnova sociálneho zariadenia k budove kultúrneho domu a obecného úradu Mikušovce. Tento projekt priniesol pozitívnu zmenu prostredia počas kultúrnych akcií, karov a iných podujatí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Plášťovce realizovala v programe Municipality projekt Krajšie ihrisko - raj pre našich najmenších. Obec zrealizovala obnovenie detského ihriska a revitalizáciu zanedbaného prostredia vo svojom centre a vytvorila tak bezpečné prostredie pre rodiny s deťmi.
Ochrana a tvorba životného prostredia 11 961 € Obec Rumanová realizovala v programe Municipality projekt Parčík v Rumanovej. Obec skultúrnila park, vybudovala relaxačné zóny s chodníkmi, lavičkami a osvetlením. Taktiež bol vybudovaný prístup k prameňu artézskej studne.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Dolná Strehová realizovala v programe Municipality projekt Krojová vybavenosť pre folklórny súbor Plameň. Folklórny súbor PRAMEŇ, ktorý vznikol pred 15 rokmi, si vďaka projektu mohol obnoviť krojovú výbavu, starú vyše 10 rokov. Folklórny súbor má 40 členov od 15 do 60 rokov a vďaka projektu môžu naďalej rozdávať radosť širokej folklórnej verejnosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Starý Hrádok realizovala v programe Municipality projekt Vybudovanie prírodného javiska v areáli obecného parku. Obec Starý Hrádok vybudovala prírodné javisko v areáli obecného parku, čím prispela k zveľadeniu obce Nové javisko do značnej miery zjednodušilo organizovanie kultúrnych podujatí v obci, keďže obec nemá kultúrny dom a park sa tak stal miestom kultúrno-spoločenských aktivít.
Zachovanie kultúrnych hodnôt a Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Dolné Zelenice realizovala v programe Municipality projekt Obnova a rekonštrukcia kultúrneho strediska a projekt Detské ihrisko pre našich najmenších . Obec obnovila a zrekonštruovala kultúrne stredisko. V priestoroch sa vymenili okná, dvere, podlahy, urobil sa obklad a vymaľovalo sa. Dnes toto kultúrne stredisko slúži na organizovanie spoločenských a kultúrnych akcií. Realizáciou detského ihriska, ktoré v obci chýbalo, sa podarilo vytvoriť priestor pre rodiny s deťmi a využiť pozemok patriaci obci.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Dvorníky realizovala v programe Municipality projekt Detské ihrisko. Obec vybudovala detské ihrisko, ktoré sa nachádza v centre obce, v parku. Jeho súčasťou sú aj lavičky, ktoré slúžia na oddych starším občanom. Ihrisko je prístupné širokej verejnosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Vysoká pri Morave realizovala v programe Municipality projekt Obnova a doplnenie zariadenia kultúrneho domu. Obec obnovila zariadenie kultúrneho domu, ktorý slúži širokej verejnosti na organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Kuchyňa realizovala v programe Municipality projekt Modernejší miestny rozhlas pre našich obyvateľov. Obec zmodernizovala miestnu rozhlasovú stanicu, ktorá umožňuje hlásenie mimo pracovných dní zo záznamu. Taktiež bol zhustený počet reproduktorov v obci.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry a Ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Obec Láb realizovala v programe Municipality projekt Oáza radosti a projekt Zbieraj a chráň. Obec obnovila ihrisko materskej škôlky, zakúpila nové prvky detského ihriska a obnovila autobusovú zastávku oproti škôlke. Uskutočnila sa tiež rekonštrukcia predtým nevyhovujúcej miestnosti na separáciu odpadu a následne škola pripravila pre žiakov súťaž o najaktívnejšieho zberača druhotných surovín.
Ochrana a tvorba životného prostredia Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Špačince realizovala v programe Municipality projekt Oddychovo-relaxačné ihrisko pre deti s rodičmi a projekt Tradičné hody. Obec vytvorila oddychovú zónu s lavičkami a hracími prvkami pre deti a zvýšila sa tak kultúrnosť a využitie parku. V auguste sa konal 1. Špačinský jarmok, na ktorom sa zúčastnili jarmočníci, umelci a remeselníci zo širokého okolia. Tým sa podarilo obnoviť tradíciu jarmokov.
Ochrana a tvorba životného prostredia 10 500 € Obec Kapušianske Kľačany realizovala v programe Municipality projekt Obecný park. Obec zrealizovala vybudovanie miestneho parku vytvorením chodníkov zo zámkovej dlažby, vysadením okrasných kríkov, stromov a osadením lavičiek. Vytvorilo sa tak prostredie na spríjemnenie voľných chvíľ obyvateľov obce.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 596 € Mesto Sečovce realizovalo v programe Municipality projekt Ihrisko "Radosť". Mesto úspešne zrealizovalo výstavbu moderného detského multifunkčného ihriska s umelým povrchom.
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 78 828,11 € Náklady na propagáciu a komunikáciu verejnoprospešného účelu
Rozvoj a podpora vzdelávania 4 697,24 € Vlastné aktivity Nadácie SPP, klub Hlavičiek.
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 365,47 € Náklady na správne rady v roku 2011 a 2012
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 1 800 € Audit Nadácie SPP za rok 2011
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 157,67 € Poštovné a iné poplatky
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 404,59 € Bankové poplatky 2011 a 2012
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 108 299 € Administrácia Nadácie SPP za rok 2011 a 2012
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 4 615,65 € Vedenie Účtovníctva v roku 2011 a 2012
Spolu 2 621 561,73 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder