Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia SPP, Bratislava'
za rok 2011

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 55 728,59 € Náklady na propagáciu a komunikáciu verejnoprospešného účelu
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 128,38 € Náklady na správne rady v roku 2012 a 2013
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 1 800 € Audit Nadácie SPP za rok 2012
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 194,94 € Poštovné a iné poplatky
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 133 447,36 € Administrácia Nadácie SPP (Centrum pre filantropiu) za rok 2012 a 2013
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum. 7 727,55 € Vedenie Účtovníctva v roku 20112 a 2013
Zachovanie kultúrnych hodnôt 25 000 € Divadelné združenie GUnaGU realizovalo projekt “TRINÁSTKA”. GUnaGU sa vo svojich predstaveniach venuje pocitovému stavu spoločnosti. Hospodárska, spoločenská a ani politická situácia nie je dobrá a ľudia sú často schopní naletieť podvodníkom – či im už ponúkajú hazard s ich peniazmi alebo štíhlu postavu a šťastie - čo sú aj námety dvoch nových hier. Otázky priorít života, otázky, čo je ikonou, teda typickým znakom našej generácie, si kladie prvá hra projektu POKER FACE. Skúma ikony dnešnej mladej generácie, ktorá má pocit, že tzv. kariéra a pravidelná, solídna práca nemá zmysel a treba skúsiť šťastie ako chvíľková celebrita či gambler v hazarde. Súkromný vesmír jedinca, pominuteľnú krásu a ľudské telo ako zdroj pohody či osobného nešťastia skúma druhá hra projektu, NÍZKOTUČNÝ ŽIVOT. Hra má formu komorného muzikálu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 100 000 € Slovenský paralympijský výbor realizoval projekt Podpora športovcov v kvalifikácii na ZPH Soči 2014 a Slovenského paralympijského družstva Soči 2014. Aj v roku 2012 sa pokračuje v dlhodobom projekte Na kolesách proti rakovine, ktorého cieľom je získať finančné prostriedky na podporu výskumu rakoviny a boja proti tejto chorobe, kde aj vďaka Nadácii SPP bolo zachránených niekoľko ľudských životov. Ďalším cieľom SPV je pomoc zdravotne postihnutým športovcom, ktorí potrebujú zdravotné pomôcky a športové vybavenie, pričom SPV sa snaží zameriavať hlavne na deti a mládež. V roku 2014 sa konajú Zimné paralympijské hry v Soči, na ktoré sa športovci už intenzívne pripravujú a okrem prípravy je potrebné zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov na účasť na medzinárodných športových podujatiach. Prínosom týchto aktivít je rast mládeže a ľudských osobností pomocou športu pri prekonávaní životných prekážok spôsobených zdravotným postihnutím.
Podpora vzdelávania 6 360 € Spoločná nemecko-slovenská škola/ Deutsch-Slowakische Begegnungsschule realizovala projekt Štipendium pre mimoriadne nadané deti na Spoločnej nemecko – slovenskej škole v Bratislave . Cieľom projektu je poskytnúť štipendium mimoriadne nadaným deťom, ktorých rodičia nie sú schopní uhrádzať školné na DSB v plnej výške. O poskytnutí štipendia rozhoduje výberová komisia na základe pevne stanovených kritérií na výber uchádzača. Každoročne sa preskúma, či sú stále dodržiavané predpoklady udelenia štipendia. Ak áno, žiakovi bude poskytované štipendium. Škola ponúka bilingválne a bikultúrne vzdelávanie. SPP má možnosť prostredníctvom poskytovania štipendií cielene podporovať mladú generáciu.
Podpora vzdelávania 5 634 € Združenie pre francúzsku školu v Bratislave realizovalo projekt Projekt poskytovania štipendií slovenským žiakom francúzskej školy v Bratislave. Cieľom projektu je poskytnutie štipendia slovenským žiakom francúzskej školy v Bratislave, ktorých rodičia nemajú dostatočné finančné prostriedky na hradenie školného. Jedná sa o žiakov, ktorí dosahujú vynikajúce učebné výsledky a majú príkladné správanie. Podmienkou výberu je záujem rodičov o vzdelávania dieťaťa v bikultúrnom prostredí.
Podpora vzdelávania 25 000 € Asociácia komunitných nadácií Slovenska realizovala projekt 9. ročník Mladí filantropi. Mladí filantropi sú mladí aktívni ľudia od 13 do 30 rokov pôsobiaci v siedmich regiónoch Slovenska, ktorí pomáhajú vďaka svojmu vlastnému grantovému programu svojim rovesníkom rozvíjať dobrovoľníctvo, filantropiu a záujem o riešenie potrieb v mieste, kde žijú. Prostredníctvom svojich grantových kôl v spolupráci s komunitnými nadáciami podporujú mladých iniciatívnych ľudí a ich verejno-prospešné nápady. Sú v osobnom kontakte s realizátormi viac ako šesťdesiatich podporených projektov ročne, čím vytvárajú neformálnu sieť aktívnych mladých ľudí. Filantropi získavajú zručnosti v rôznych oblastiach a skúsenosti s prácou v neziskovom sektore. Program umožňuje budovať tradíciu filantropie u mladej generácie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € JUDO KLUB Sparta Považská Bystrica realizoval projekt Judo v Považskej Bystrici a naše deti 2012. Športový klub juda v Považskej Bystrici chce vychovávať úspešné mladé judistky a judistov. Prostredníctvom tohto projektu by sa klub chcel zamerať na nákup nových tréningových zariadení a skvalitniť tak prípravu detí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € BC Dubnica realizoval projekt Obnova mladých boxerských talentov 2012. Dubnický klub boxu patrí medzi významné centrá slovenského boxu. Športové pomôcky, akými sú boxerské rukavice, boxovacie mechy, chrániče, ... sa rýchlo opotrebovávajú, preto by klub chcel zakúpiť niektoré nové športové pomôcky a výstroj pre svojich zverencov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Košeca realizovala projekt Obec Košeca a jej športová mládež. Obec Košeca sa snaží zachovávať športového ducha, preto sa v obci nachádza viacero športových klubov vrátane futbalistov. Cieľom tohto projektu je podporiť šport mladej generácie pomocou obnovy materiálovo-technickej základne.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Visolaje realizovala projekt Obec Visolaje a naša športová mládež 2012. Jednou z dlhodobých priorít obce Visolaje je stabilná podpora a rozvoj športu detí a mládeže. Najrozšírenejším športom je futbal. Obec by preto by rada zakúpila nové materiálovo-technické vybavenie pre deti a dorast.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Cerberos Gym realizoval projekt „Kondičný thajský box a naše deti 2012“. Klub Thajského boxu chce vychovať čo najviac moderných atlétov, ktorí by úspešne reprezentovali Slovensko. Chce pritiahnuť k športu deti a zaradiť ich do tréningového procesu. Zámerom projektu je zakúpenie tréningového oblečenia a tréningových pomôcok pre deti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Športový hokejový klub ŠHK Youngsters, o.z. realizoval projekt Zdravý šport a hokejbalová liga 2012. Youngsters je občianske združenie rovnomenného tímu hokejbalového družstva, ktoré by chcelo podporiť družstvo a zabezpečiť mu kvalitnú vystroj na niekoľko sezón aby ani jeden z členov nemusel vynechať aktívnu účasť v tíme.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Young talents realizoval projekt Young Talents Football Tournaments. Projekt je orientovaný na vzdelávanie a výchovu detí k zdravej výžive, ktoré bude prebiehať formou prezentácie a prednášky. Súčasťou projektu je tiež realizácia futbalových turnajov, kde budú tímy vzájomne súťažiť v duchu fair – play.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Tureň realizovala projekt Aktívny športový život v obci. Obec Tureň sa snaží vytvárať podmienky na rozvoj viacerých športov. V lige má už zakorenenú tradíciu obecná futbalová miniliga. Na kvalitný tréning a zápasy je treba väčší počet dresov, futbalových lôpt , súprav, tréningových sád a iných športových potrieb aby sme do daných procesov mohli zapojiť všetky deti a mládež.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Vlachovo realizovala projekt Mladá športová generácia v obci 2012. Obec Vlachovo sa vyznačuje vysokou športovou aktivitou mládeže, hlavne prostredníctvom športových klubov, z ktorých sa dlhodobo najväčšej obľube teší futbalový klub. Obec by chcela zabezpečť kvalitnú materiálovo-technickú športovú podporu pre tieto deti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Hrabovec nad Laborcom realizoval projekt Rozvoj mladých talentov. Projekt je zameraný predovšetkým na vzdelávanie v oblasti zdravej výživy, správneho spôsobu športovania. Cieľom je prilákať deti a mládež k pravidelnej účasti na futballových tréningoch a následne motivovať ich k účasti na zápasoch v lige.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Radvaň nad Laborcom realizoval projekt Futbalové talenty. Projekt je zameraný na rozvoj futbalových talentov v obci. Cieľom je skvalitniť tréningový proces a vytvoriť deťom lepšie podmienky. Obec chce zakúpiť nové pomôcky, ktoré by použili pri náboroch detí. Projekt má dve časti: skvalitnenie tréningov a vzdelávanie v oblasti zdravia a správnych športových návykoch.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Športový klub Partizán Bardejov realizoval projekt Naše juniorky v Bardejove. Klub chce nadviazať na úspech chlapčenského futbalu. Nakoľko si tento šport našiel obľubu aj u dievčat, kluib si ich chce udržať a motivovať k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov. Radi by zabezpečili kvalitnú materiálovo-technologickú športovú podporu a utvrdiť verejnosť, že futbal nie je len chlapčenský šport, ale aj dievčatá v ňom nájdu uplatnenie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Lopúchov realizoval projekt Deti a šport v obci Lopúchov. Obec chce zabezpečiť kvalitnú materiálovo-technickú športovú podporu futbalového klubu a tak im napomôcť k prilákaniu detí späť na športoviská a nasmerovať ich k zdravému, aktívnemu životnému štýlu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Vaďovce realizoval projekt Naša mládež a šport 2012. Projekt je zameraný na vzdelávanie a výchovu mládeže smerom k športu a zdravšiemu životnému štýlu. Druhou časťou projektu bude obnova materiálovo-technickej základne a organizácia niekoľkých mládežníckych turnajov na národnej a medzinárodnej úrovni v kooperácii s ligovou futbalovou súťažou mládeže u nás.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € TJ Tatran Ladce realizoval projekt Futbal pre deti 2012. Projekt je zameraný na prilákanie a rozvoj futbalových talentov v obci. Cieľom je skvalitniť tréningový proces a vytvoriť deťom lepšie podmienky zakúpením nových pomôcok. Deti sa tiež zapoja do ligovej futbalovej súťaže a zúčastnia sa aj detských futbalových súťaží v zahraničí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Ptičie realizovala projekt Mladí športovci s loptou. Hlavným cieľom projektu je motivovanie mladých futbalistov k pravidelnej tréningovej činnosti a podporiť šport mladej generácie pomocou obnovy materiálovo-technickej základne.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Obec Zlaté realizovala projekt „pomoc našim hasičom v obci Zlaté“. V obci Zlaté má hasičský šport dlhoročné tradície, zbor pravidelne organizuje nočnú hasičskú súťaž. Aktivitu hasičov chce obec podporiť zabezpečením kvalitnej materiálovo – technickej podpory.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Laugaricio ju-jitsu Club realizoval projekt „JU-JITSU bojové umenie pre všetkých“. Klub sa špecializuje na tradičné a moderné druhy bojových umení. Najsilnejšie zastúpenie však má brazílske ju-jitsu. Prostredníctvom projektu by klub chcel podporiť rozvoj tejto športovej disciplíny, zatraktívniť tento šport a vytvoriť kvalitnú detskú základňu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € MBK Karlovka Bratislava realizoval projekt MiniBasket liga. Hlavným cieľom projektu je organizácia III. ročníka MiniBasket ligy, série kultúrno - športových stretnutí mladých basketbalistov, prezentácia ich individuálnych zručností, návykov a vlastností ako aj podpora detí zo sociálne slabších pomerov formou športovej a kultúrnej aktivity.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Sport - Experts, o.z. realizoval projekt „Zdravý šport v meste Hummené “. Sport-Experts pôsobí v meste Humenné a jeho okolí. Hlavnou náplňou je podpora tímov v sálovom futbale volejbale a basketbale. Cieľom projektu je zakúpiť nové športové oblečenie a tréningové pomôcky pre športovcov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Slovenská streetballová asociácia realizoval projekt Slovenský streetballový pohár „ Slovak StreetBall Cup“. Hlavným cieľom projektu je organizácia celoslovenského turnaja Slovak Streetball Cup, oficiálneho streetballového celoslovenského finále, ako kultúrno-športového stretnutia mladých ľudí a aktívna podpora mladého športu Streetballu na Slovensku.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Slávia Ekonomická Univerzita Bratislava realizoval projekt „Podpora univerzitného dievčenského volejbalu 2012“. Cieľom projektu je podpora a rozvoj ženského volejbalu na univerzitnej pôde. Ide predovšetkým o zachovanie a zlepšovanie súčasnej úrovne klubu so zameraním na výkonnosť ženských družstev. Zámerom projektu je na jednej strane vyhľadávanie a výchova nových dievčenských volejbalových talentov. Na strane druhej profesionálna príprava reprezentantek na vrcholové akademické súťaže.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € ŠK Meteor realizoval projekt Podpora pravidelnej športovej činnosti - bežeckého lyžovania a biatlonu detí a mládeže od 6 do 20 rokov. Cieľom projektu je podporiť pravidelnú športovú - bežecké lyžovanie a biatlon, zabezpečiť pre deti a mlládež tréningový proces a zabezpečiť materiálno-technické podmienky klubu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Prvý mestský hádzanársky klub Košice realizoval projekt Hádzaná - hľadáme budúcich majstrov sveta. Cieľom projektu je podpora športovania talentovanej mládeže. Zámerom je vyhľadať 50 najtalentovanejších detí zo všetkých košických ZŠ a SŠ a umožniť im športovať bez ohľadu na finančné možnosti ich rodičov. Deti sa budú zúčastňovať turnajov na školách a iných športových stretnutí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € AŠK Inter Bratislava realizoval projekt Hry bez hraníc. Cieľom projektu je zorganizovať charitatívno-športovú akciu - športové súťaže spojených družstiev hendikepovaných a zdravých detí. Deti budú môcť predviesť svoje schopnosti, športové umenie a dokázať, že hendikep nie je prekážka.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Sport club Pohoda Trnava realizoval projekt squash. Cieľom projektu je podpora talentovanej mládeže a činnosti squashového klubu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Slávia vodné pólo menežment, o.z. realizoval projekt DETI POĎTE HRAŤ VODNÉ PÓLO 2012 . Projekt má priviesť každoročne k pravidelnému športovaniu cca 80 detí vo veku 8-11 rokov. Skupina detí si tak osvojí zdravý životný stýl, pričom sa zároveň vyvaruje dlhodobému vystaveniu nezdravým aktivitam, pozeraniu televízora, sedeniu pri počítači a mrhaniu času bezcielne na ulici. Osvojením si plávania, naučením sa základom vodného póla sa deti naučia zároveň lepšie komunikovať v kolektíve. Športové aktivity sú prevenciou voči civilizačným chorobám a je dokázané, že k najzdravším športovým aktivitám patrí pohyb vo vode.
Ochrana a podpora zdravia 99 975 € OZ Prameň zdravia realizoval projekt Mobilný skiagrafický RTG prístroj pre zabezpečenie včasnej diagnostiky akútnych aj chronických stavov na detskom oddelení Jednotky intenzívnej starostlivosti FNsP J.A.Reimana v Prešove. Cieľom projektu je zabezpečenie mobilného skiagrafického RTG prístroja, ktorý zabepečí včasnú diagnostiku akútnych aj chronických stavov na detskom oddelení Jednotky intenzívnej starostlivosti FNsP J.A.Reimana v Prešove.
Ochrana a podpora zdravia 50 000 € Nadácia Nádej pre vaše zdravie realizoval projekt Bezpečnosť kriticky chorého pacienta pri anestéziologickej a resuscitačnej starostlivosti. Sonografický prístroj je určený pre široké spektrum diagnostických a terapeutických výkonov u pacientov kriticky chorých, ale taktiež u pacientov, od detského veku až po seniorov, podstupujúcich rôzne náročné operačné výkony. Na našom oddelení OAIM ročne hospitalizujeme okolo 400 pacientov so život ohrozujúcimi stavmi vrátane ťažkých úrazov z horského prostredia Vysokých Tatier. Okrem teoretických predpokladov a profesionálnych zručností ošetrujúceho personálu pre takúto zdravotnú starostlivosť je nevyhnutné aj primerané vybavenie modernou a spoľahlivou medicínskou technikou, ktorá významne zvýši bezpečnosť pacienta počas diagnostického a terapeutického procesu v rámci anestéziologickej, intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti.
Ochrana a podpora zdravia 9 461 € GYNEKOLOGICKÁ CHIRURGIA realizoval projekt Podpierka nôh pre gynekologické operácie . V projekte ide o zakúpenie a využívanie podpery nôh pre pacientky pri gynekologických operáciách a pôrodoch. Ide o nový typ hydraulickej podpierky s lepším anatomickým podoprením nôh pacientky a jednoduchým menením polohy nôh aj počas samotnej operácie, kedy je pacientka v celkovej anestéze, alebo počas pôrodu. To doteraz nebolo možné a preto niektoré gynekologické operácie nemohli byť realizované. Komfort pacientky na pôrodnej sále bol výrazne obmedzený.
Ochrana a podpora zdravia 20 000 € Modrý anjel/tím krízovej intervencie n.o. realizoval projekt „Človek človeku“ – Psychosociálna podpora / krízová intervencia pre občanov SR žijúcich v BSK v prípadoch udalostí s traumatizujúcim potenciálom.. Predložený projekt je priamym pokračovaním pilotného projektu. Primárnym cieľom projektu je zabezpečiť aj pre rok 2013 nepretržitú dostupnosť služby krízovej intervencie prevažne na území Bratislavského samosprávneho kraja. Nepretržitú dostupnosť služby krízovej intervencie zabezpečíme prostredníctvom už existujúcej krízovej linky Modrého anjela s telefónnym číslom 0944 171 272 a pohotovostnými službami 4 pracovníkov tímu krízovej intervencie MA, ktorí v prípade udalosti s traumatizujúcim potenciálom poskytnú svoje služby. Sekundárnym cieľom projektu je zvyšovanie citlivosti odbornej verejnosti na problematiku krízovej intervencie a psychosociálnej podpory pri UTP.
Poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Fórum donorov realizoval projekt Násilie doma – násilie na všetkých. Projekt otvorí a počas roka 2013 uskutoční celospoločenskú odbornú a laickú diskusiu o jednotlivých formách násilia v rodinných a príbuzenských vzťahoch a jeho dopad na každého člena. Zámerom je poukázať na vzájomnú podmienenosť vybraných foriem násilia a adresovať formy jej prevencie. Projekt bude zároveň obsahovať filantropickú dimenziu, ktorá poskytne príležitosť prakticky prispieť k pomoci obetiam násilia alebo k jej prevencii. Zameria sa na prepojenie a dopad násilia v domácnosti – v rodinných, príbuzensých alebo partnerských zväzkoch, ako aj v po-rozvodovom štádiu, kde sú obeťami rozchodu partnerov nielen deti a matky, ale aj otcovia.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € HC 05 Banská Bystrica realizoval projekt Výučba korčuľovania detí základných škôl. Hlavným cieľom projektu je naučiť základy korčuľovania deti 1. a 2. ročníkov základných škôl Mesta Banská Bystrica a tým im dať predpoklady na športovanie v ich voľnom čase. Zároveň ich motivovať vykonávať pohybové aktivity, ktoré sú prevenciou proti obezite i iným civilizačným chorobám v tomto "počítačovom svete". V neposlednom rade je cieľom projektu umožniť deťom venovať sa športu organizovane v hokejovom alebo krasokorčuliarskom klube. Prínosom projektu bude, že približne 1000 detí v Banskej Bystrici sa naučí základy korčuľovania.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Jumping Joe OZ realizoval projekt Škola korčuľovania – Jumping Joe. Občianske združenie Jumping Joe vytvorilo pilotný projekt na podporu telesnej výchovy detí na základných a materských školách zábavnou formou - korčuľovaním. V minulosti bol tento šport zahrnutý do školských osnov, a preto sa aj teraz snažíme o jeho spopularizovanie medzi deťmi. Našim zámerom je, aby deti vnímali šport ako zábavu. V súčasnosti patria hodiny telesnej výchovy na základných školách medzi najmenej populárne predmety. Táto problematika sa netýka iba detí na Slovensku, a tak sa nechceme tomuto problému obracať chrbtom, ale ho riešiť. Ponúkame jedno z riešení – korčuľovanie na zimnom štadióne Ondreja Nepelu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 30 000 € Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode realizoval projekt Hľadáme olympijských víťazov. Projekt Hľadáme olympijských víťazov je zameraný na podporu detského a mládežníckeho športu, s cieľom umožniť športovať všetkým talentovaným deťom bez ohľadu na ekonomické možnosti svojich rodičov. Prirodzený pohyb má nenahraditeľný dosah na zdravie a vývoj detí. Vedením k aktívnemu športu vytvárame účinnú prevenciu, posilňujeme kladné psychické vlastnosti športovcov a vytvárame predpoklad osvojenia ducha „fair play“ aj mimo športovísk do ich každodenných životov. Cieľovou skupinou sú deti a mládež.
Ochrana a podpora zdravia 2 000 € Health Policy Institute realizoval projekt Sprievodca pôrodnicami 2013. Projekt „Sprievodca pôrodnicami“ sa snaží slovenským mamičkám zaistiť viac bezpečia, rešpektu a lepšiu zdravotnú starostlivosť pri pôrode svojich detí. V roku 2013 sa bude realizovať 3. ročník projektu. Projekt poskytuje pôrodniciam spätnú väzbu, motivuje ich k zlepšeniu kvality, zhromažďuje na jednom mieste všetky informácie o pôrodniciach, zapája verejnosť – mamičky. V roku 2013 sa projekt bude venovať téme dodržiavania ľudských práv v slovenských pôrodniciach, pretože sa v minulých ročníkoch zistilo, že v tejto oblasti sa v nemocniciach objavujú závažné nedostatky.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 000 € TenSta o.z. realizoval projekt Dni nadácie SPP v Košiciach. Cieľom projektu je podporiť mladé tenisové talenty na východe, okrem toho zabaviť a prilákať deti na športoviská. Deti budú mať možnosť stretnúť svoje veľké športové vzory a zoznámiť sa zo základmi tenisu a športu vôbec. V rámci projektu sa tiež zabezpečí aj oblečenie pre mladých športovcov, ktorí sa budú denne stretať so špičkovými športovcami a budú môcť odpozerať veľa zo športového umenia našich ale aj zahraničných tenistov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 7 000 € Šamorínsky basketbalový klub realizoval projekt Podpora športu deti a mládeže. Projekt si dáva za cieľ motivovať deti predškolského veku a žiakov z nižších ročníkov ZŠ na pravidelné športovanie. Minibasketbal je hra, ktorá zábavnou formou pomáha deťom objaviť basketbal ako vhodnú kolektívnu hru pre voľné chvíle. Poskytuje prvé kroky k zaľúbenosti do basketbalu na dlhé roky. Mini basketbal učí k priateľstvu, zábave a hre v duchu fair-play.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 30 000 € Divadelné združenie GUnaGU realizoval projekt Čo s Európou?. GUnaGU sa programovo už viacero sezón venuje vo svojich predstaveniach pocitovému stavu spoločnosti, ktorá sa pred pár rokmi zaradila do EU a hľadá si v nej dôstojné miesto. Vieme však, že hospodárska, spoločenská a ani politická situácia EÚ nie je dobrá a to všetko sa prenáša domino efektom z Bruselu až na Slovensko. V troch hrách projektu sa pozrieme na krízu osobných aj všeobecných hodnôt. SHARON STONE LET ME GO!! je o osobnostnej kríze, KILL HILL o kríze finančného sektoru, SADO o kríze európskej tolerancie. Garantmi projektu sú spisovateľ, dramatik a riaditeľ GUnaGU Viliam Klimáček a televízny a divadelný autor a režisér Karol Vosátko
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 000 € Nadácia – Centrum súčasného umenia realizoval projekt Bratislava Art Festival – BLAF 2013. Festival vizuálneho umenia a kultúry BLAF - Bratislava Art Festival je zameraný na prezentáciu súčasného umenia smerom k širokej cieľovej kategórii. Podporuje sieť bratislavských štátnych, mestských i súkromných galérií, ktoré sprostredkujú svoj program počas štyroch dní trvania projektu publiku pod jedným strešným podujatím. K sprievodným podujatiam projektu spadajú koncert súčasných popových kapiel, výstava svetoznámeho fotografa, prednášky hostí z oblasti umenia, módy, dizajnu či workshopy pre deti. Počas festivalu sa budú konať výstavy, skĺbené s výkladmi a sprievodným programom. Podujatie je prístupné pre všetkých a zadarmo. Prínosom projektu je podnietenie aktívnej a dlhodobej spolupráce kultúrnych inštitúcií.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € Slovenská národná galéria realizoval projekt Still the same place. Východiskom projektu Still the same place je archív slovenskej umelkyne Petry Feriancovej zhromažďujúcej rôznorodé odkazy k Benátkam ako miestu, ktoré hraje špecifickú rolu v jej živote. Český umelec Zbyňek Baladrán konceptualizuje vzťah medzi týmto archívom materializovanou mentálnou mapou Benátok, vlastným kritickým čítaním zhromaždených materiálov v kontexte Benátskeho bienále ako inštitúcie. Projekt vychádza jednak z dlhodobého záujmu oboch umelcov o pamäť a spôsoby jej uchovávania, spracovávania či konštrukcie, jednak z intenzívnej reakcie na fenomén Benátok stelesňujúcich pre súčasných výtvarných umelcov konflikt medzi minulosťou a prítomnosťou, spomienkou a intervenciou, osobným prežitkom a jeho objektivizácie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 25 000 € Združenie Maxa Reinhardta realizoval projekt JAZZ V Divadle Aréna. Cyklus Jazzových koncertov od roku 2007 podstatnou mierou obohatil koncertný život v Bratislave, najmä vďaka dramaturgii Matúša Jakabčica v prvých troch ročníkoch podujatia, na ktorého činnosť nemenej úspešne nadviazal v ďalších rokoch Martin Valihora. Koncertné vystúpenia špičkových českých a slovenských sólistov a orchestroch sa striedajú s koncertmi európskych jazzových hudobníkov. Osviežujúcim dramaturgickým prvkom tohto cyklu jazzových koncertov budú krátke úvodné koncerty mladých jazzových skupín na Slovensku.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Umelecká loď - občianske združenie realizoval projekt Vzdelávací projekt pre študentov – štúdium a prax. Zámerom projektu je ponúknuť študentom umeleckých i iných odborov príležitosť dostať sa do kontaktu s prácou profesionálneho tímu pri produkcii hudobného CD, ktorého interpretkou a zároveň organizátorkou celého projektu je speváčka a herečka Milena Minichová. Vzdelávací projekt má za cieľ dať priestor študentom príslušných umeleckých i mimo-umeleckých odborov, ktorí by sa stali asistentmi jednotlivých profesionálov naprieč celým tvorivým kolektívom, ktorý bude na vzniku CD participovať.
Ochrana a podpora zdravia 30 000 € Národný onkologický ústav realizoval projekt Obnova a modernizácia pracoviska ambulantnej chemoterapie NOÚ vrátane oddelenia prípravy cytostatík. Cieľom projektu je obnova a modernizácia pracoviska ambulantnej chemoterapie NOÚ vrátane oddelenia prípravy cytostatík. Pracovisko ambulantnej chemoterapie je nosné pracovisko NOÚ, je najväčším oddelením svojho druhu na Slovensku, kde sa ročne ošetrí 45 000 pacientov. Zámerom projektu je zlepšenie podmienok pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti onkologicky chorým pacientom, ako aj dosiahnutie zníženia ohrozenia zdravia zdravotníckych pracovníkov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 20 000 € Slovenský tenisový zväz realizoval projekt Detský Davis Cup a Fed Cup s Nadáciou SPP 2013. Cieľom projektu je získať pre pravidelnú športovú činnosť množstvo detí, osobitne sa zamerať na deti do 10 rokov, pre ktoré sa budú organizovať športové súťaže. Projekt vytvorí podmienky pre následné športovanie detí zapojených do projektu a bude tiež sledovať ich vývoj. Deti si navyknú na systematické športovanie a zmysluplné využívanie voľného času. Projekt umožní pravidelné športovanie aj pre deti zo slabších sociálnych skupín.
Podpora vzdelávania 5 000 € OZ MOVE realizoval projekt United Movement. Cieľom projektu je ukázať začínajúcim a vyvíjajúcim sa tanečníkom nové, aktuálne smery tanca, formou workshopov od svetových choreografov a tanečníkov. Inšpirovať účastníkov a umožniť im kontakt so špičkovými tanečníkmi, ktorý by bol pre väčšinu z nich inak nedostupný. Deťom a mládeži zo sociálne slabých vrstiev sa umožní účasť na workshopoch zadarmo, pre mimobratislavských sa zabezpečí aj ubytovanie a doprava. Projektom sa prispeje k zlepšeniu zdravia, k boju proti nadváhe, k drogovej prevencii u detí a mládeži.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Nezisková organizácia NEO realizoval projekt Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy 2013/33. ročník. Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy je medzinárodné kultúrne podujatie s dlhoročnou tradíciou a umeleckým zázemím. Má silnú medzinárodnú úroveň a celoslovenské divácke a umelecké renomé. Kremnické gagy sú multižánrovou prehliadkou a vyznačujú sa rozmanitou štruktúrou programu. Festival vyhľadáva a uvádza netradičné, nové a inšpiratívne diela s prvkami neprvoplánového humoru, umeleckej satiry, originálnej recesie alebo inak hodnotnej zábavy. Medzinárodná porota každoročne oceňuje najlepšie umelecké počiny v oblasti humoru a satiry prestížnou cenou Zlatý gunár.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 25 000 € Nadácia Pro Musica realizoval projekt Podpora medzinárodnej súťaže mladých interpretov New Talent - Cena Nadácie SPP ako súčasti 49. ročníka Bratislavských hudobných slávností. Nadácia SPP už desať rokov úspešne spolupracuje na podpore BHS. Najdôležitejšou časťou projektu je organizovanie Medzinárodnej súťaže mladých interpretov New Talent – Cena Nadácie SPP, ktorá vrcholí finálovým koncertom spojeným s odovzdávaním Ceny Nadácie SPP víťazovi. Finálový koncert sa vysiela do rozhlasovej siete v rámci Európskej vysielacej rozhlasovej únie EBU.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € 4TIME realizoval projekt Remeselný jarmok Dolnej ORAVY. Cieľom projektu je pozdvihnúť tradičné ľudové remeslá zorganizovaním podujatia, kde môžu remeselníci odprezentovať svoje výrobky a priamou ukážkou svojej činnosti takto priblížiť návštevníkom spôsob výroby. Pre samotných remeselníkov bude táto akcia motiváciou pre pokračovanie a zdokonaľovania sa vo svojej práci. Prínosom hlavne pre mladú generáciu je zachovanie tradičných kultúrnych hodnôt a ich podnietenie k udržaniu týchto tradícií. Významným spôsobom toto podujatie na dolnej Orave napomôže taktiež aj k rozvoju turistického ruchu a cezhraničnej spolupráce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 25 000 € Mediálny inštitút realizoval projekt Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP v rámci Jazzových Dní . Festival Bratislavské Jazzové Dni patrí medzi najvýznamnejšie podujatia slovenského kultúrneho a spoločenského života a počas svojej histórie si vydobyl aj jedno z popredných miest medzi jazzovými podujatiami v Európe. Každoročne sa uskutoční viac ako 20 koncertov a divákom sa predstavia nielen svetové jazzové hviezdy, ale aj výborní domáci sólisti a skupiny. V ostatných rokoch dramaturgia festivalu dáva čoraz viac možností a priestoru mladým a talentovaným umelcom. V osobitnej sále bude k dispozícii samostatné pódium – Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP - kde mladí hudobníci dostanú možnosť na svoju prezentáciu. Každý z vybraných umelcov či skupín bude mať svoj samostatný koncert. Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP napomáha propagovaniu tohto menšinového žánru hlavne medzi mladšími divákmi a je impulzom pre mladých talentovaných umelcov v ich začínajúcej hudobnej kariére.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € České centrum v Bratislave realizoval projekt Vlak Lustig - Lustig Train aneb Vlak naděje, Festival Devět bran Praha. Vlak Lustig a Festival Devět bran je symbolickou pripomienkou nacistických transportov počas druhej svetovej vojny, ktoré prevážali Židov v rámci tzv. Konečného riešenia židovskej otázky do koncentračných táborov. Vlak pozostáva zo štyroch vagónov, ktoré sú upravené re potreby divadelného predstavenia. Dva vagóny budú pripomínať tzv. dobytčáky, jeden tvorí zázemie a jeden vagón je upravený ako javisko, kde sa odohrá tragický príbeh Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou. Predstavenie Vlak Lustig ako aj celý festival Devět bran apelujú na nový spoločenský fenomén - popieranie holokaustu.
Ochrana a podpora zdravia 15 967 € Rímskokatolícka cirkev - farnosť Lomnička realizoval projekt Zlepšenie dostupnosti ambulantnej zdravotnej starostlivosti v obci Lomnička. V obci s počtom vyše 2500 rómskych obyvateľov nie je zdravotné stredisko, priamo v obci. Občania dochádzajú za ošetrením do 4 km vzdialeného mesta Podolínec, často peši. V obci kde je 1845 detí a mladých do 20 rokov a kde sa ročne narodí okolo 100 detí, nie je ani ambulancia pre deti a dorast. V súčasnosti má obec 2 567 obyvateľov, z ktorých 99,5% tvoria príslušníci marginalizovanej rómskej komunity. Väčšina obyvateľov obce sú vytláčaní na okraj spoločnosti a nemajú dostatok možnosti sa v nej realizovať. Stáva sa to z rôznych dôvodov, najmä z nedostatku vlastných základných kompetencií , ale aj v dôsledku diskriminácie. Pre obyvateľov rómskej komunity v obci Lomnička je príznačné, že sa u nich kumulujú viaceré faktory sociálnej exklúzie, ako chudoba, dlhodobá nezamestnanosť, nízka úroveň vzdelania, nízka úroveň sociálnych a iných zručností, slabá dostupnosť zdravotníckych, sociálnych a iných služieb a pod..
Podpora vzdelávania 2 000 € INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz realizoval projekt Cena štátu. Cena štátu, ktorý si kladie za cieľ tento vzťah študentovi či laikovi vysvetliť, a zároveň slúži ako presný zdroj sumarizujúci prehľadne na jednom mieste všetky podstatné informácie týkajúce sa verejných financií (iná podobná stránka na Slovensku neexistuje), ktorú pri svojej práci využívajú novinári a profesionáli. Projekt neskončil len na internete a každoročne posielame na všetky SŠ a VŠ s predmetmi Občianska náuka či Náuka o spoločnosti a podobne učiteľský balíček obsahujúci plagát Vesmír verejných výdavkov (schválený Ministerstvom školstva), CD s návodom ako vyučovať verejné financie a ďalšími pomôckami pre učiteľov. Učiteľom tiež ponúkame vzorové prednášky, za uplynulé 4 roky sme odprezentovali viac ako 80 prednášok pre viac ako 400 učiteľov a 3000 študentov na školách po celom Slovensku. Pomáhame tak šíriť povedomie o tom, koľko v skutočnosti stoja štátom poskytované služby, o ktorých si stále veľa myslí, že sú zadarmo.
Podpora vzdelávania 10 080 € AMAVET - asociácia pre mládež, vedu a techniku realizoval projekt Festival vedy a technniky. Festival vedy a techniky (FVaT) je prehliadkou výsledkov vedecko-výskumnej činnosti mladých ľudí. Účastníci prezentujú svoje výskumy formou posterovej prezentácie, trojrozmerného exponátu alebo elektronickej prezentácie. Pre účastníkov projektu FVaT sú pripravené diskusie s odborníkmi, exkurzie, prednášky a workshopy. Na FVaT prijímajú pozvanie aj predstavitelia organizácií z Belgicka, Španielska, Českej republiky či Ruska. Možnosť zúčastniť sa na podujatiach ako je FVaT je silnou motiváciou a príležitosťou pre mladých autorov projektov otvoriť sa novým inšpiráciám, priateľstvám a tvorivosti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 500 € Človek v ohrození, o.z. realizoval projekt Filmový festival Jeden svet – EKO sekcia a sekcia JEDEN SVET DEŤOM. V rámci projektu sa budú realizovať pre dve filmové sekcie v rámci Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, a to JEDEN SVET DEŤOM a EKO sekciu. Cieľom filmového festivalu je prostredníctvom dokumentárnych filmov a následných diskusií vychovávať mladých ľudí k tolerantnej, empatickej a medzikultúrnej komunikácii a spoločnosti, vzdelávať ich o rôznych globálnych témach a ich súvislostiach a zvyšovať záujem o ochranu životného prostredia a ekologický spôsob života.
Poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € International Women's Club of Bratislava realizoval projekt Christmas Bazaar 2013. Vianočný bazár je spoločenské a dobročinné podujatie, zamerané na získavanie finančných prostriedkov na charitu. Organizujú ho členky Medzinárodného klubu žien. Jedným z hlavných cieľov aktívnej charitatívnej činnosti International Women´s Club of Bratislava je prerozdelovanie peňazí malým charitám. Financie sú rozdeľované na základe dôkladného prieskumu a kontroly zo strany Komisie IWC, ktorej podliehajú všetky organizácie uchádzajúce sa o dotáciu. IWC i po po udelení podpory komunikuje so zástupcami podporených organizácií, časté sú nadväzujúce stretnutia či asistencia pri projektoch, ktoré zaručujú korektné využitie pridelených financií. Členovia IWC chcú byť aktívnymi činiteľmi v komunite počas celého roka.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 30 000 € Občianske združenie FOTOFO realizoval projekt 23.ročník medzinárodného festivalu Mesiac fotografie 2013 v Bratislave. Medzinárodný festival Mesiac fotografie v Bratislave je najstarší festival svojho druhu v strednej a východnej Európe a svojou dlhoročnou tradíciou sa zaradil medzi najvýznamnejšie kultúrne udalosti celého stredoeurópskeho regiónu. Od 30. októbra do 30. novembra 2013 sa uskutoční 23.ročník festivalu. Cieľom festivalu je poskytnúť návštevníkom informácie o aktuálnych trendoch fotografickej tvorby v strednej či východnej Európe a trendoch vo svetovej fotografii. Každoročným výstupom festivalu je okolo 30 fotografických výstav spolu s bohatým sprievodným programom. Festival sa snaží na Slovensko pritiahnuť najkvalitnejších domácich a zahraničných autorov z celého sveta. Mesiac fotografie sa okrem prezentácií fotografických umeleckých diel venuje aj neformálnemu vzdelávaniu publika prostredníctvom medzinárodnej konferencie, rôznych prednášok a fotografických workshopov.
Podpora vzdelávania 50 000 € Občianske združenie KETHER realizoval projekt Vydanie publikácie Princípy chirurgie III. diel . Zámerom predkladaného projektu je financovanie vydania lekárskej odbornej publikácie určenej pre potreby vysokoškolského štúdia a širokú odbornú verejnosť.
Ochrana a podpora zdravia 100 000 € Dobrovoľné hasičské združenie – POLE realizoval projekt SOS.GAS 2013 - Logistická superiorita. Primárnym cielˇom projektu je zabezpecˇitˇ rýchly presun tˇažkej záchrannej techniky Dobrovolˇného hasicˇského združenia – POLE (dˇalej len DHZ POLE) k haváriám a iným mimoriadnym udalostiam, ktoré nastanú na distribucˇnej sieti Slovenského plynárenského priemyslu. Prínosom projektu okrem iného bude najmä vyššia bezpecˇnostˇ obcˇanov Slovenskej Republiky v dosahu zariadení spolocˇnosti SPP – distribúcia,skrátenie cˇasu odstávok na haváriami postihnutých zariadeniach spolocˇnosti SPP – distribúcia.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Mladý slovanista, o.z. realizoval projekt Futbal -1,2,3,4-. Projekt Futbal -1,2,3,4- je unikátnym a pilotným projektom športového zapojenia mladých futbalistov a športovcov počas jesenného a zimného obdobia, kedy prichádza k súťažnej ale častokrát aj tréningovej prestávke. Cieľom projektu je organizácia podujatia pre deti a mládež združenú v športových kluboch z Bratislavského kraja a následne aj pre širokú verejnosť. Prostredníctvom projektu chceme deti priviesť k športu, aktívnemu tráveniu voľného času a zdravému životnému štýlu. Nakoľko veková kategória 14 a 15 ročných býva zlomovým obdobím, kedy sa rozhodujú, či ostať pri športe alebo sa nechajú zlákať menej aktívnymi spôsobmi trávenia voľného času.
Ochrana a podpora zdravia 30 000 € Nemocnica svätého Michala, a.s. realizoval projekt Cerebrálny/somatický oximeter INVOS 5100 a BIS VISTA monitoring s príslušenstvom. Neurologické poškodenia, multiorgánové zlyhanie a mortalita v dôsledku anestézie a ischémie počas operačného zákroku patria medzi najrozšírenejšie komplikácie u chirurgických pacientov. Doterajšie štúdie preukazujú multifaktoriálne dôvody spomínaných komplikácií a doposiaľ konvenčné monitorovanie nepriamych parametrov výrazne zaostáva za priamym meraním mozgových funkcií. K prevencii nežiaducich komplikácii počas chirurgických výkonov môže výrazne prispieť využitie merania regionálnej saturácie rSO2 pomocou INVOS technológie a využívanie monitorovania aktivity mozgu reprezentovanej EEG a BIS indexom. Parameter rSO2 reprezentuje priame meranie perfúzie a saturácie mozgu. Súčasné použitie týchto dvoch monitorovaní poskytuje kontinuálnu starostlivosť o pacienta počas chirurgických výkonov. Takýto moderný kombinovaný prístup umožňuje optimalizovať celkový monitoring pacienta počas anestézie a v perianestetickom období.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 000 € TK Pod Sokolice,o.z. realizoval projekt Športom za zmysluplné využitie voľného času detí a dorastu. TK Pod Sokolice, Trenčín je tenisový klub, zameraný na tréningy a výchovu malých mladých nádejí. Jedným z hlavných cieľov projektu je zabezpečiť pre všetkých členov, hlavne pre deti zo sociálne slabších rodín, kompletnú materiálno-technickú výbavu pre tenis . Ďalej sa pre malých členov zorganizuje veľký Vianočný tenisový kemp, ktorý vyvrcholí Vianočným turnajom, kde si budú môcť vyskúšať, čo sa všetko naučili a formou zdravého súperenia ich motivovať na chuť sa zlepšovať a ostať pri športe čo najdlhšie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € SDM Domino Bratislava realizoval projekt Domino Cup U-9. Detského futbalového turnaja Domino Cup pre deti do 9 rokov sa zúčastní minimálne šesť renomovaných futbalových oddielov. Jeho účelom je konfrontácia oddielov z rôznych regiónov, ktorá je nevyhnutnou súčasťou dlhého procesu výchovy mladých futbalových adeptov. Projekt slúži tiež k propagácii významu detského a mládežníckeho športu ako hodnotnej formy voľnočasových aktivít.
Ochrana a tvorba životného prostredia 178 000 € EkoFond. n. f. realizoval projekt Podpora grantových programov neinvestičného fondu EkoFond v roku 2013. Cieľom projektu bolo vytvorenie partnerstva za účelom podpory grantových programov neinvestičného fondu EkoFond v roku 2013. Grantové programy zamerané na zvyšovanie energetickej efektívnosti, aplikovaný výskum a implementáciu inovatívnych energetických technológií, sú jedným z hlavných nástrojov pri napĺňaní verejnoprospešného poslania EkoFondu, ktorý od roku 2007 prispieva k vytváraniu podmienok na smerovanie k trvalo udržateľnému rozvoju spoločnosti.V rámci projektu EkoFond uhradil grantové splátky nadobúdateľom finančného príspevku v troch grantových programoch.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Alexandra Posoldová absolvovala jazykové štipendium. Študentka absolvovala prípravný kurz na skúšku IELTS a získa medzinárodne uznávané hodnotenie o úrovni anglického jazyka s platnosťou 2 roky. Výsledky skúšky použije v prihláške na vysokú školu Griffith University v Austrálina ktorú je predbežne prijatá na doktorandské štúdium pod podmienkou, že úspešne absolvuje tieto testy.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Viktor Mikuš absolvoval jazykové štipendium. Študent získal certifikátu GMAT, ktorý zohľadňujú nielen univerzity pri prijímaní študentov na magisterské štúdium v oblasti ekonómie a manažmentu, ale aj mnohí zamestnávatelia. Test absolvoval v Bruseli. Vďaka testu GMAT sa môže v budúcnosti, po ukončení magisterského vzdelávania v Európe, uchádzať o Fulbrightovo štipendium na štúdium v USA.
Rozvoj a podpora vzdelávania 100 € Simona Szabová absolvovala jazykové štipendium. Študentka absolvovala kurz anglického jazyka zameraný na verejnú diplomaciu v Organizácií Spojených národov v New Yorku. Týždenný intenzívny kurz bol zameraný na osvojenie si slovnej zásoby a ustálených vyjadrení v danom okruhu. Vďaka tomuto kurzu získala potrebné jazykové skúsenosti a môže absovlovať ďalšie stáže v rôznych medzinárodných organzáciách.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Lukáš Boško realizoval projekt Oxbridge Admissions – pomoc šikovným študentom s prihláškami na zahraničné univerzity. Dvaja členovia Klubu H spolu so skupinou ďalších študentov zorganizovali workshop pre stredoškolákov, ktorí majú záujem o štúdium v zahraničí. Workshopu sa zúčastnilo 35 stredoškolákov a 12 študentov z rôznych vysokých škôl v zahraničí, ktorí im priblížili prijímaci proces na zahraničné vysoké školy, financovanie štúdiá a zodpovedali na rôzne otázky účastníkov podujatia.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Jana Ďaďová realizovala projekt Hlavičky s Radosťou Upgrade. Členka Klubu H vďaka tomuto rpojektu mohla pracovať ako dobrovoľníčka v OZ Barlička. Pomáhala mladým zdravotne postihnutým ľuďom v chránenej dielni a pri organizovaní rôznych aktivít OZ Barlička.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Lukáš Kvokačka realizoval projekt Hlavička pre radosť. Hlavičky, ktoré pracujú ako dobrovoľníci v OZ Barlička zrealizovali projekt, v rámci ktorého naučili mladých ľudí so zdravotným postihnutím základy projektového manažmentu. Súčasťou projektu bol interný grnatový program, v rámci ktorého bolo vypracovaných 7 projektov, ktoré sa zdravotne postihnutým čloenom OZ Barlička aj podarilo zrealizovať.
Rozvoj a podpora vzdelávania 680 € Peter Gaži realizoval projekt Šifrovacia hra Brieždenie. Dvaja členovia klubu H spolu so svojim tímom zorganizovali 2. ročník šifrovacej hry Brieždenie. Účastníci hry musia prejsť trasu a na jednotlivých stanovištiach získať rozlúštením šifry koordináty ďalšieho stanovišťa. Hra sa konala 1. júna 2013 a zúčastnilo sa jej 51 tímov, z ktorých sa siedmim podarilo dôjsť až po posledné stanovište. Pri výbere miest sa organizátori zamerali na rôzne známe i menej známe, ale zaujímavé miesta Bratislavy, aby sa účastníci zabavili i niečo naučili.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 200 € Ynet, o.z. realizoval projekt Konferencia Kôlnička 2013. Študentská organizácia Ynet zorganizovala v rámci projektu odborných prednášok pre študentov – HOW – KNOW jednodennú konferenciu Kôlnička 2013. Konferenciu tvorila séria 6 workshopov a jej cieľom bolo poskytnúť študentom rôznych zameraní zážitkovú výučbu zameranú na niekoľko konkrétnych problematík, s ktorými by sa počas štúdia nestretli.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Slovenská debatná asociácia realizovala projekt Letná akadémia Discover 2013. Skupina štipendistov Nadácie SPP, členov Klubu H, v spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou zorganizovala intenzívny vzdelávací projekt pre stredoškolákov - Letná akadémia Discover. Hlavnými aktivitami boli odborné interaktívne kurzy, workshopy zamerané na osobnostný rast a voľnočasové aktivity pre účastníkov podujatia. Letná akadémia discover ponúkla svojim účastníkom angažovanú diskusiu, interaktívny prístup a odborne vedenú analýzu. Účastníci získali možnosť nahliadnuť do základných problémov v nimi vybraných oblastiach spôsobom, ktorý kladie dôraz na samostatné myslenie, kreativitu a aktívnosť.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Tomáš Bálint, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Univerzita v Bielefelde (Universität Bielefeld).
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 900 € Ondrej Pikna, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na Royal Holloway.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Jaroslav Salaj, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Christian Albrechts Universität zu Kiel.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Jakub Pivoluska, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval iné v krajine Veľká Británia, na London School of Economics and Political Science.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Patrícia Košecová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švajčiarsko, na International University in Geneva.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Peter Chovanec, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Belgicko, na Katholieke Universiteit Leuven.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Viktor Mikuš, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Belgicko, na ICHEC, Brusel.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Pavel Labath, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Francúzsko, na Institut national de recherche en informatique et en automatique.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Tomáš Molnár, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na Cranfield University - Cranfield Water Science Institute (Cranfield, Bedfordshire, MK43 0AL, UK).
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Boris Brunner, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Rakúsko, na Technische Universität Wien, Fakultät für Physik.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 400 € Diana Kosová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala iné v krajine Rakúsko, na Wirtschaftsuniversität Wien.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Bc. Vladimír Novák, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Francúzsko, na Amiens School of Management (École Supérieure de Commerce Amiens Picardie).
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Jozef Janovský, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na Oxfordská univerzita.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Lenka Matejovičová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na Cambridge Computational Biology Institute, University of Cambridge.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Matej Michalec, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval iné v krajine Veľká Británia, na University of Edinburgh.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Tomáš Sninčák, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Univerzita Passau.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Júlia Miklasová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala iné v krajine Švajčiarsko, na Graduate Institute of International and Development Studies, Université de Geneve.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 300 € Lucia Milanová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Belgicko, na Katolícka univerzita v Leuvene.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 100 € Matej Zmij, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nórsko, na Bergen Center for Competition Law and Economics (Joint venture: University of Bergen + Norwegian School of Economics).
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Jana Žofčáková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Slovinsko, na Univerzita v Maribore, Lekárska fakulta.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Maroš Kravec, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval iné v krajine Švédsko, na The University of Lund.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Adrián Krajňák, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval stáž v krajine Grécko, na Aristotle University of Thessaloniki.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Eva Viglašová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala stáž v krajine Grécko, na Aristotle University of Thessaloniki.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Michaela Liptáková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na Center for Transantional Legal Studies.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Júlia Bodnárová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Holandsko, na Erasmus University Rotterdam, University of Ghent, Hamburg Universität.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 400 € Štefan Adamčik, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Univerzitätsklinikum Essen.
Rozvoj a podpora vzdelávania 700 € Alena Krčová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko, na Coburg University of Applied Sciences and Arts in the faculty of Design.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Andrea Garaiová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na King's College London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Andrej Ridzik, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Holandsko, na Universiteit van Amsterdam, Faculty of Science.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Boris Brunner, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Rakúsko, na Technische Universität Wien, Fakultät für Physik.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 300 € Branislav Kráľ, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Francúzsko, na Grenoble Ecole de Management.
Rozvoj a podpora vzdelávania 900 € Daniel Benedikovič, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Španielsko, na University of Malaga (UMA, Universidad de Málaga).
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Daniel Hropko, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Fínsko, na Tampere University of Technology.
Rozvoj a podpora vzdelávania 700 € Elena Rakovská, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Karlsruher Institut für Technologie, KCETA (Kit-Centrum Elementarteilchen- und Astroteilchenphysik).
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Emília Vendeľová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Julius-Maximilians-Universität, Institut für Hygiene und Mikrobiologie in Würzburg.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Eszter Hegyi, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Maďarsko, na Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar (University of Szeged, Faculty of Medicine).
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Eva Smutná, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Mathematisch-Geographische Fakultät Ingolstadt, Katolische Universität Eichstätt – Ingolstadt.
Rozvoj a podpora vzdelávania 570 € Ivan Srba, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Cyprus, na Cyprus University of Technology.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Jana Šoltýsová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko, na Technische Universität München, Fakultät für Bauingenieur- und Vermessungswesen.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Jaroslava Durdiaková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Veľká Británia, na Autism Research Center (ARC), University of Cambridge.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Katarína Jablonická, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nórsko, na Norwegian School of Economics (oficiálny anglický názov), Norges Handelshoyskole (oficiálny nórsky názov).
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Katarína Kohútová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Švédsko, na Uppsala Universitet.
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Katarína Révayová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Portugalsko, na Universidade do Porto, Faculdade de Engenharia.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Klára Frivolt, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) München, Dr. von Haunersches Kinderspital.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Lukáš Krivosudský, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Friedrich-Schiller-Universität Jena, Chemisch-Geowissenschaftliche Fakultät, Institut für Anorganische und Analytische Chemie.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Magdaléna Janečková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švédsko, na University West.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Marek Buchman, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na University of OXFORD, Magdalen College.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Marek Plavčan, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko, na Universität Hamburg, Fakultät Wirtschafts- und Sozialwissenschaften (Univerzita Hamburg, Fakulta ekonomických a sociálnych vied).
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 200 € Mária Olexáková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko, na Hochschule Wismar.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Martina Chmelová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Dánsko, na Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Systembiologi.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Martina Raškovská, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Veľká Británia, na City University London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 300 € Matej Dubiš, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Dánsko, na Copenhagen University College of Engineering.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Matúš Rybák, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na University of St Andrews.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 200 € Michaela Boháčiková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Die Friedrich-Schiller-Universität Jena.
Rozvoj a podpora vzdelávania 700 € Michal Duchoň, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko, na Martin-Luther-Universität, Halle-Wittenberg.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Michal Raškovský, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Veľká Británia, na Brunel University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Michal Staňák, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na University College London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 400 € Miroslava Packová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 530 € Monika Jakúbeková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na Nottingham Trent University, Fakulta- Nottingham Business School.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Natália Michelová , podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Turecko, na Fatih Üniversitesi.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Peter Kaľavský, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Veľká Británia, na The University of Edinburgh.
Rozvoj a podpora vzdelávania 600 € Peter Maták, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval iné v krajine Rakúsko, na Karl Franzens Universität Graz.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Petra Gundová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Česká republika, na Vysoká škola ekonomická v Prahe, Fakulta podnikohospodárska.
Rozvoj a podpora vzdelávania 600 € Simona Zajkoska, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Rakúsko, na Technische Universität Wien, Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Terézia Lučeničová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Nemecko, na Helmholtz Centre for Environmental Research UFZ.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 100 € Veronika Bošková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Švajčiarsko, na ETH Zürich - Eidgenössische Technische Hochschule Zürich.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Viliam Klamarčík, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval iné v krajine Švédsko, na Jönköping University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 000 € Vladimír Nagy, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko, na Branderburgische Technische Universität Cottbus,.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Alexandra Gallovičová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na King’s College London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 250 € Bibiána Pufflerová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švédsko, na University of Gothenburg.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 050 € Daniela Hurtíková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Holandsko, na Technische Universiteit, Eindhoven, The Nederlands, Building Physics and Services.
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Filip Sládek, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na University of Oxford.
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Ján Šurkala, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Estónsko, na 2nd Martens Summer School on International Law.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Katarína Beličáková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Francúzsko, na Université de Nice Sophia Antipolis.
Rozvoj a podpora vzdelávania 600 € Katarína Jeneiová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala iné v krajine Nemecko, na Summerschool on Copulas for hydrological applications (Letná škola o kopuliach pre použitie v hydrológii).
Rozvoj a podpora vzdelávania 3 000 € Katarína Juríková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Španielsko, na Centre for Genomic Regulation.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 400 € Kristína Bátorová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Taliansko, na Universita degli studi di Firenze.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Kristína Dudejová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Belgicko, na Ghent University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Ľudmila Pošiváková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Taliansko, na European University Institute.
Rozvoj a podpora vzdelávania 900 € Marek Krištof, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Česká republika, na Vysoká škola ekonomická v Praze.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 300 € Marián Šinko, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval stáž v krajine Veľká Británia, na Kew Royal Botanical Gardens.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 100 € Márius Šajgalík, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval iné v krajine Španielsko, na ESSIR 2013 - 9th European Summer School in Information Retrieval.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Matej Cebecauer, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Veľká Británia, na Queen Mary University of London.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 800 € Matúš Lupták, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na University of Edinburgh.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 200 € Michaela Hermanová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Holandsko, na Erasmus University Rotterdam.
Rozvoj a podpora vzdelávania 500 € Michaela Korčeková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala iné v krajine Taliansko, na International Summer School: Clinical practice guidelines on rare diseases.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 200 € Michal Némethy, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Fínsko, na Tampere University of Technology.
Rozvoj a podpora vzdelávania 800 € Milena Kapsová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala iné v krajine Holandsko, na Utrecht University - Utrecht Summer School.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Monika Mareková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na University of Oxford.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Natália Petrovová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Veľká Británia, na London School of Economics and Political Science (LSE).
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Simona Szabová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala stáž v krajine Holandsko, na Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Tatiana Kudláčová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Holandsko, na VU University Amsterdam.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Veronika Michálková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Francúzsko, na L'Institut d'études politiques de Paris (Sciences Po).
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Veronika Zlaczká, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Španielsko, na Universidad Complutense de Madrid.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 500 € Viktor Mikuš, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Belgicko, na ULB, Solvay School of Economics.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 300 € Zuzana Šichmanová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Švédsko, na Lund University.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 900 € Andrej Cupák, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval výskumný pobyt v krajine Belgicko, na LICOS Centre for Institutions and Economic Performance.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 500 € Branislav Pánik, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Belgicko, na Faculty of Economics and Business Administration.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 400 € Eva Müllerová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Portugalsko, na Instituto Politécnico do Porto.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 300 € Gábor Nagy, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Španielsko, na Universidad Politecnica de Madrid.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Ivana Demčíková, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala výskumný pobyt v krajine Bosna a Hercegovina, na Univerzitet u Sarajevu (Sarajevská univerzita), Fakultet političkich nauka (Fakulta politických vied).
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Ján Olexa, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Nemecko, na Goethe Universität Frankfurt am Main.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Matej Šebej, podporený v šipendijnom programe Hlavička, absolvoval študijný pobyt v krajine Rakúsko, na MCI Management Center Innsbruck - Die Unternehmerische Hochschule.
Rozvoj a podpora vzdelávania 2 000 € Stanislava Maťugová, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala stáž v krajine Ruská federácia, na ????????? ??????????? ???????????.
Rozvoj a podpora vzdelávania 1 450 € Veronika Prochotská, podporená v šipendijnom programe Hlavička, absolvovala študijný pobyt v krajine Nemecko, na Universität Leipzig.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Občianske združenie "Za dôstojný život" získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Občianske združenie Za dôstojný život v období november 2012 – október 2013 vďaka podpore z Nadácie SPP mohlo poskytovať komplexné, kvalitné na klienta zamerané sociálne služby. Práca s klientmi zariadenia bola vďaka možnosti zamestnať ďalšieho sociálneho pracovníka, ktorému bola mzda vyplácaná z projektu Opora, adresnejšia, s možnosťou viac času venovať individuálnej ako aj skupinovej sociálnej práci. Projekt mal priamy dopad na zlepšenie sociálnej situácie rodín a detí zapojených do tohto projektu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Mládež ulice získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Občianske združenie Mládež ulice využilo finančnú podporu z Nadácie SPP na inštitucionálny rozvoj a rozšírenie činnosti. Vďaka podpore sa im podarilo vytvoriť nový nízkoprahový program na sídlisku Východná/Rendez a vytvoriť pozíciu pre človeka na PR a fundraising. V Petržalke vznikla v spolupráci s CPPPaP Petržalka materská škola a klub matiek pre potreby sociálnej ubytovne Modrý dom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Občianske združenie Odyseus získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. V OZ Odyseus vďaka podpore z Nadácie SPP prebehla úspešná transformácia vedenia, vedúce pozície v organizácií prebrali mladé líderky a bolo stabilizované fungovanie jednotli jednotlivých programov OZ Odyseus. Prebehol intenzívny rozvoj mladých líderiek vo vedúcich pozíciach prostredníctvom vzdelávaní a tréningov. OZ Odyseus sa podarilo udržať aktívnu prácu s komunitou, vo forme zapojenia ženy z komunity priamo do fungovania organizácie. Tieto úspechy projektu, vo forme stratégie, vízie do budúcnosti a nadobudnutých zručností vedenia priniesli posilnenie organizácie ako celku, ktorá tak môže s novým vedením úspešne pokračovať v udržaní a rozvoji práce pre ohrozené komunity.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Diecézna Charita Rožňava získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Vďaka podpore z Nadácie SPP Diecézna Charita Rožňava pokračovala v prevádzkovaní útulku pre ľudí bez domova. Projekt pomohol zlepšiť ľudské zdroje organizácie. Príspevok z projektu umožnil jednej pracovníčke účasť na dvojdňovom školení na témou „Práca s agresívnym klientom" a seminári „Základné ľudské práva". Organizácia zamestnala ďalšieho pracovníka, ktorí sa zameriava na prevenciu a vyhľadávanie občanov bez domova a riešenie ich problémov s podporou špecializovaného sociálneho poradenstva.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Nových Zámkoch získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Vďaka podpore z nadácii SPP vytvorilo Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Nových Zámkoch certifikované pracovisko bazálnej stimulácie v nitrianskom kraji. Zamestnanci sa zúčastnili druhého ročníka konferencie venovanej konceptu Snoezelen, ktorá sa konala v Ostrave. Z takto zozbieraných informácií a poznatkov potom mohli lepšie namodelovať priestor, ktorý pre ľudí v ambulantnom zariadení plánovali. Ďalší pracovníci absolvovali nadstavbový kurz bazálnej stimulácia, časť z nich aj tretí, prehlbujúci stupeň., vďaka čomu môžu teraz odovzdávať svoje skúsenosti s prácou v snoezelenoch a aplikáciou bazálnej stimulácie ďalším ľuďom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Viera - Láska - Nádej, o.z. získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Občianske združenie Viera - Láska - Nádej z finančných prostriedkov z Nadácie SPP posilnilo personálne zabezpečenie svojich aktivít. Podpora bola využitá na mzdu sociálnej pracovníčy a organizácia mohla vďaka tomu zaradiť do programu pravidelnú logopédiu, každodenné špeciálne vzdelávanie či už predprimárne či pre deti s povinnou školskou dochádzkou. Nové, väčšie priestory umožnili pracovať s deťmi na jednotlivých aktivitách pravidelnejšie, tiež sa podarilo otvoriť novú multisenzorickú miestnosť . Posunom pre organizáciu je tiež zosúladenie a vedenie dokumentácie v súlade z platnými zákonnými normami, čím splnila podmienky na zápis zariadenia do registra neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, čo umožní rodičom čerpať väčšiu pomoc v sociálnej oblasti od samosprávy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia Kruh, n.o. získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Nezisková organizácia Kruh vďaka podpore z Nadácie SPP zriadila v Trnave Galériu ZP. S ponukou na spoluprácu (predaj výrobkou, prezentácia činnosti) oslovili viac ako 20 neziskových organizácií, ktoré pracujú so zdravotne postihnutými ľuďmi. S Galériou ZP spolupracuje v súčasnosti desať subjektov a viacero neregistrovaných jednotlivcov. Keďže projekt mal veľký úspech, uvažuje organizácia v budúcom roku o zriadení ďalšej galérie pre zdravotne postihnutých s onkologickými chorobami v Centre pomoci v Martine.
Poskytovanie sociálnej pomoci 7 000 € Organizácia OZ Persona získala príspevok na inštitucionálnu podpora organizácie. Vďaka podpore Nadácie SPP mohli rozvinúť naše služby a podporu pre tieto rodiny v oblastiach celoživotného vzdelávania a osvety, svojpomoci, vytvárania a podpory inkluzívnych komunitných aktivít, ako aj v priamej pomoci rodinám. Vďaka ich práci žije na území hornej Oravy mnoho rodín s členom so zdravotným postihnutím plnohodnotný, kvalitný život.
Poskytovanie sociálnej pomoci 85 € Organizácia "JESEŇ ŽIVOTA", Zariadenie sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Zariadenia sociálnych služieb "Jeseň života", 70 ročný Ivan sa vďaka projektu lepšie zadaptoval v zariadení. Chýbajúce domáce zvieratá mu nahradil kanárik, o ktorého sa teraz môže starať a ktorý spríjemňuje pobyt v zariadení nielen jemu, ale aj ostatným klientom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia „MAGNÓLIA“ Zariadenie sociálnych služieb Hurbanovo získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 77 ročnémá pánovi Petrovi, ktorý je klientom Zariadenia sociálnych služieb "Magnólia" v Hurbanove, sa vďaka projektu splnil veľký sen - znovu hrať na hudobnom nástroji. Vďaka zakúpenému syntetizátoru môže teraz rozvíjať svoje schopnosti a zručnosti a plnohodnotne tráviť voľný čas. Klient si pripravil krátky program, s ktorým vystupuje pri rôznych príležitostiach v zariadení, čím sa zároveň podporilo aj rozvíjanie sociálnych kontaktov.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Organizácia Agentúra podporných služieb, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 22 ročný Vlado vďaka projektu, ktorý pre neho vypracovala Agentúra podporných služieb, n.o. získal zručnosti vo finančnom plánovaní a zároveň sa mohol zdokonalovať v oblasti, v ktorej si plánuje v budúcnosti hľadať zamestnanie. Keďže je vyučený kuchár, pripravoval zeleninové a ovocné šaláty pre spolubývajúcich v podporovanom bývaní, počas víkendových pobytov i pre návštevy, ktoré zariadenie navštívili. Súčasťou projektu bolo i vydanie kuchárskej knihy s jeho receptami.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 190 € Organizácia Betánia n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Mária absolvovala baristický kurz, vďaka ktorému teraz môže v zariadení neziskovej organizácie Betánia pracovať pri obsluhe kávového pultu, kde sa podáva káva pre klientov zariadenia i pre hostí penziónu. Mária získala nové vedomosti a zručnosti, ktoré budú pre ňu dôležité pri hľadaní si zamestnania. Vďaka práci, ktorú teraz vykonáva v zariadení, získala aj nové priateľstvá a zdvihlo sa jej sebavedomie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Centrum MEMORY n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pán F. sa v rámci individuálneho aktivizačného programu v Centre Memory n.o. zapájal do viacerých druhov terapií, čím sa podarilo stimulovať zachované schopnosti a udržať ich, v niektorých prípadoch dokonca zlepšiť. V rámci arteterapie sa venoval maľovaniu a rôznym výtvarným technikám, počas kognitívneho tréningu absolvoval úlohy na rozvoj kncentrácie, orientácie a tréning krátkofdobej a dlhodobej pamäti, absolvoval tiež remminiscenčnú terapiu, biblioterapiu, koncentračno-pohybové cvičenia a snoezelen terapiu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 860 € Organizácia Centrum Slniečko, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Centra Slniečko n.o Mirka absolvovala kurz kaderníctva, kurz práce s počítačom a výcvik na získanie vodičského preukazu. Vďaka tomu začala zatiaľ poskytovať kadernícke služby v zariadení a v budúcnosti sa plánuje osamostatniť a otvoriť si vlastný kadernícky salón.
Poskytovanie sociálnej pomoci 688 € Organizácia Denné centrum Divadla z Pasáže, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Divadlo z Pasáže pomohlo Veronike stať sa herečkou. Vďaka projektu, ktorý pre ňu pripravili, absolvovala sériu improvizačných workshopov, na ktorých sa naučila nové umelecké techniky a získala nové zručnosti. Ďalšou aktivitou projektu bolo všeobecné a umelecké vzdelávanie, v rámci ktorého získala teoretické poznatky a súčasne aj praktické skúsenosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 640 € Organizácia Denné centrum Divadla z Pasáže, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Denného centra Divadla z Pasáže Ján absolvoval kurz sociálnej asistencie. Vďaka tomu teraz môže poskytovať osobnú asistenciu inému klientovi pri cestovaní verejnými dopravnými prostriedkami. Zúčastnením sa na takomto kurze, nabrala jeho úloha asistenta väčšiu váhu a po kurze sa klient cítil viac zodpovedný a kompetentný pre túto úlohu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 479,9 € Organizácia Depaul Slovensko získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka organizácie Depaul Slovensko, pani Zita absolvovala kurz opatrovateľstva a kurz nemeckého jazyka, zameraného na opatrovateľstvo. Počas absolvovania kurzu sa stretávala so spolužiakmi z majoritnej spoločnosti, kde nadviazala sociálne kontakty zmiernilo sa jej sociálne vylúčenie a nadobudla väčší pocit akceptácie zo strany verejnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 188 € Organizácia Depaul Slovensko získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient organizácie Depaul Slovensko Ernest absolvoval výcvik na získanie certifikátu na obsluhu vysokozdvižného vozíka. Vďaka tomu si teraz môže lepšie usorpiadať svoj súkromný život, zvýšila sa jeho šanca na získanie zamestnania.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 100 € Organizácia Detské srdce získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre 11 ročného Petra nezisková organizácia Detské srdce zakúpila multifunkčný panel Nekonečno, ktorý poskytuje 49 svetelných efektov. Vďaka nemu si klient môže rozvíjať hrubú a jemnú motoriku, zmyslové vnímanie zrakom, zmyslové vnímanie sluchom, komunikačné i vôľové schopnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 453 € Organizácia Diecézna charita Žilina, Detský charitný dom získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 17 ročný klient Detského charitného domu Diecéznej charity Žilina Michal získal vďaka projektu vodičské oprávnenie. Michal sa zodpovedne pripravoval počas celého trvania vodičského kurzu, dodržiaval dohodnuté termíny výučby i jázd, pokyny inštruktora. Podľa hodnotenia inštruktora, je veľmi zručný a šikovný šofér s prirodzenými vlohami viesť motorové vozidlo. Výcvikový kurz úspešne absolvoval, bez ťažkostí a problémov. V budúcnosti si plánuje z usporených peňazí zakúpiť motorové vozidlo, čo mu uľahčí prepravu z domova, do školy a neskôr do práce.
Poskytovanie sociálnej pomoci 650 € Organizácia Dom detí Božieho milosrdenstva, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Domu detí Božieho milosrdenstva n.o. Peťo si vďaka projektu vyvtoril "redakciu". Z finančnej podpora Nadácie SPP mu bol zakúpený notebook a tlačiareň, vďaka čomu teraz môže zachytávať dianie okolo seba a prezentovať svoje myšlienky a postrehy prostredníctvom letákov, ktoré distribuuje známym. Vďaka realizácii projektu našiel svoj priestor, v ktorom sa cíti doma a ktorý mu umožnil nazerať na veci pozitívnejšie a zmysluplnejšie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pani Tatiane sa vďaka zakúpeniu WiFi Astropanela, ktorý vytvára imitácie hviezdnej oblohy na strope zlepšila kvalita života. Klientka je v bdelej kóme, napriek tomu dokáže preukazovať svoje pocity a vďaka tejto senzorickej pomôcke sa zlepšilo aj jej vnímanie pohybu, zvuku, farby, očný kontakt je výraznejší, ako aj pohyby hlavy a mimika tváre
Poskytovanie sociálnej pomoci 480 € Organizácia Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Veľký Krtíš získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS vo Veľkom Krtíši Slavo získal vďaka podpore z Nadáce SPP keybord, na ktorom sa naučil hrať a pripravil si už niekoľko vystúpení pre klientov zariadenia. Ďalšou aktivitou - úprava a oprava nábytku, získal ďalšie zručnosti, ktoré mu pomohli nadobudnúť väčší pocit užitočnosti. V tréningovom byte, kde žije aj so svojim bratom, sa zase učia samostatnosti i zodpovednosti, aby mohli neskôr začať bývať v podporovanom bývaní.
Poskytovanie sociálnej pomoci 530 € Organizácia Domov sociálnych služieb a špecializované zariadenie Slniečko Oščadnica získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka DSS a ŠZ Slniečko Očšadnica Marcelka získala vďaka projektu bicykel. Pravidelným pohybom sa darí zlepšovať jej telesnú kondíciu, regulovať hmotnosť, rozvíjať pohyblivosť dolných končatín. Pobyt na čerstvom vzduchu a lepší vzťah k športu prispievajú aj k zlepšeniu jej porúch správania.
Poskytovanie sociálnej pomoci 448 € Organizácia Domov sociálnych služieb a zariadenie podporovaného bývania Merema získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS a ZPB Merema Dávid získal vďaka podpore z Nadácie SPP kompletnú výbavu pre hráča pétanque. Dávid sa teraz môže venovať svojmu obľúbenému športu a prostredníctvom neho sa častejšie stretávať s ľuďmi s podobnými záľubami a nadväzovať nové priateľstvá a keďže vlastní petangové gule ktoré sú predpísané medzinárodnou petangovou federáciou, môže sa zúčastňovať aj turnajov, čo zvyšuje jeho sebavedomie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € Organizácia Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Horelica získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 93 ročná klientka DSS Horelica pani Štefánia absolvovla reminiscenčnú terapiu. Vďaka podpore z Nadácie SPP bola zakúpená reborn bábika, ktorú pri terapii využívala na vyvolanie pozitívnych spomienok na rodinný život klientky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 197 € Organizácia Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Horelica získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Horelica pán Pavol je členom skupiny mažoretov. Vďaka projektu získal twirlingovú paličku, ktorá mu uľahčila zvládnuť techniku točenia paličkou. Pravidelné tréningy pomáhajú klientovi udržať si hmotnosť, na vystúpeniach zase posiluje svoje sebavedomie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Organizácia Domov sociálnych služieb Libertas získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Libertas pán Ján sa vďaka projektu mohol začať venovať boxu, ktorý trénoval keď bol mladý. Pravidelným cvičenám si posilňuje dolné končatiny a zlepšuje schopnosť chôdze, darí sa mu lepšie udržiavať rovnováhu i obratnosť pri chôdzi.
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Organizácia Domov sociálnych služieb Méta získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Méta pán Richard sa vďaka podpore z Nadácie SPP mohol zúčastniť celoročnej olympiády, ktorú organizuje MsÚ Martin pre obyvateľov mesta. Z finančných prostriedkov z projektu mu bolo zakúpené potrebné športové vybavienie - bickel, korčule, chrániče. Pán Richar počas celého roka poctivo trénoval a nakoniec súťažil v korčuľovaní, bicyklovaní i plávaní, pričom v korčuliarskej súťaži sa vo svojej kategórii umiestnil na prvom mieste.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Domov sociálnych služieb pre dospelých Báhoň získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 26 ročná klientka Domova sociálnych služieb pre dospelých v Báhoni vydala vďaka projektu vlastnú sci-fi knihu. Knihu si sama prepísala na počítači, nakreslila ilustrácie, v sprievode sociálnej pracovníčky dohodla podmienky v tlačiarni. V rámci projektu si sama zorganizovala aj krst knihy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Organizácia Domov sociálnych služieb pre dospelých Rozsutec získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Vďaka projektu si 22 ročný klient DSS Rozsutec Roman osvojil zručnosti, ktoré neskôr využije pri štúdiu na odbornom učilišti v odbore záhradník aj po jej absolvovaní a mohol by sa ľahšie uplatniť na trhu práce. Roman mal možnosť v priebehu prázdnin starať sa o záhradu, ktorú spolu so zamestnancami a ďalšími klientmi vytvoril. Zasadil ovocné stromy, kríky, bylinky a jahody a získal nové skúsenosti s prácou v záhrade.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Drahuška a my, ... o.z. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Občianske združenie Drahuška a my... pripravilo pre 19 ročného klienta Martina projekt, v rámci ktorého sa v komunitnom centre mohol venovať práci s drevom. Vďaka tejto činnosti sa zlepšila jeho manuálne zručnosť. Martin vyrábal vtáčie búdky, krmítka a veterné mlyny, ktoré potom predával na remeselníckych trhoch, čo pre klienta zase redstavovalo príležitosť na socializáciu a nové podnety.
Poskytovanie sociálnej pomoci 230 € Organizácia DSS a ŠZ Slniečko Oščadnica získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka DSS a ŠZ Slniečko Oščadnica 32 ročná Monika získala vďaka podpore z Nadácie SPP polohovací kruh - Slnečnica na rozvoj motoriky a zmyslového vnímania. Polohovací kruh pomáha zlepšiť kvalita života klientky, ktorá je imobilná a pripútaná na lôžko a môže ho využívať na relaxáciu. Výrazný pokrok zaznamenala aj v rámci mobility hornej končatiny, k čomu prispievajú farebné stinuly upevnené na kruhu, ktoré sa snaží uchopovať.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia DSS Andreas získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient DSS Andreas Jakub počas realizácie projektu absolvoval kanisterapiu, muzikoterapiu a plávanie. Z finančných prostriedkov z Nadácie SPP mu bola zakúpená kolobežka, prilba a hudobné nástroje potrebné na muzikoterapiu. Naplánované aktivity pomohli klientovi zižovať hyperaktivitu, rozvíjať jemnú motoriku i komunikačné a sociálne zručnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia eMKLUb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre 22 ročnú Katarínu bol v útulku eMklubu zriadený pracovný kútik so šijacím strojom. Pravidelná pracovná činnosť prispela k eliminácii negatívnych agresívnych prejavov v správaní. Katarína sa naučila využívať pracovnú činnosť ako prostriedok odreagovania a ventilovania negatívnych pocitov. Začala uprednostňovať aktívne využívanie voľného času a sama vyvíjala iniciatívu k činnosti. Časť jej výrobkov je vystavená v priestoroch Komunitného koordinačného centra. Závesy, záclony a poťahoviny na sedaciu súpravu skrášľujú prostredie samotného útulku, kde klientka býva.
Poskytovanie sociálnej pomoci 470 € Organizácia Harlekýn - Zariadenie sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka DSS Harlekýn Simonka si pomocou Montessori terapie rozvíjala jemnú motoriku, komunikáciu a pozornosť. Zakúpené pomôcky jej pomohli stimulovať zmysly a osvojiť si praktické zručnosti, ktoré postupne prenáša do bežných činností.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 125 € Organizácia Chránená dielna Protect Work získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient Chránenej dielne Protect Work Marian si vďaka podpore z Nadácie SPP urobil účtovnícky kurz,. Kurz rozšíril Mariánove vedomosti, naučil sa zručnostiam pre vykonávanie účtovej agendy, ktoré mu chýbali a ktoré neovládal. Navyše mal možnosť poznať aj iných ľudí a ich skúsenosti s účtovaním, mohol si porovnať informácie, ktoré mal z chránenej dielne so skúsenosťami s ďalšími ľuďmi, čo ho tiež motivovalo učiť sa viac a viac.
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Organizácia Maják nádeje, n.o získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre 5 ročného Paľka zakúpili v krízovom centre Maják nádeje ditaktické pomôcky a zabezpečili logopedickú intervenciu, ktorá pomohla zlepšiť jeho komunikačné zručnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 270 € Organizácia Nádej pre Rozsutec získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Občianske združenie Nádej pre Rozsutec vypracovale pre 57 ročnú klientku DSS Rozsutec porojekt, v rámci ktorého sa venovala cvičeniu a tancovaniu. Klientke zakúpili rôzne cvičebné CD a DVD podľa ktorách sa učila cvičiť a rozvíjala svoje pohybové schopnosti. Spolu s ďalšími klientmi začala navštevovať cvičenia v telocvični základnej školy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Nádej-Reménység, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pán Jozef vďaka projektu neziskovej organizácie Nádej-Reménység mohol ako dobrovoľník odovzdať svoje pracovné skúsenosti ďalším členom zariadenie. Pre potreby terapie bolo zakúpené rôzne technické pracovné náradie, ktoré pán Jozef využíval pri vedení pracovnej skupiny. Vďaka realizácii projektu dosiahol v živote ďalší cieľ.
Poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Organizácia Nezisková organizácia Claudianum získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pre 35 ročného klienta Štefana vypracovala nezisková organizácia Claudianum projekt v rámci ktorého sa mohol zdokonaliť vo svojej obľúbenej činnosti - písaní. Z finančných prostriedkov z Nadácie SPP mu bol zakúpený notebook a tlačiareň. Vďaka projektu po prvýkrát samostatne prepísal len s malou mierou pomoci dva príbehy, koré posla do súťaže Rozhľady 2013. Od organizátorov tohto podujatia dostal pozvanie na slávnostné vyhodnotenie výsledkov a získal ocenenie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Organizácia Nezisková organizácia Claudianum získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Nezisková organizácia Claudianum pomohla svojej klientke Mirke pripraviť sa v rámci osamostatňovania naučiť sa pripravovať jedlá vhodné pri bezlepkovej diéte. Mirka si bez problémov osvojila pravidlá bezpečnosti a hygienické zásady pri práci v kuchyni. Naučila sa obsluhovať elektrickú rúru a sklokeramickú varnú dosku, pracovať s ručným šľahačom. Získala veľa zručností potrebných pri varení a naučila sa pripravovať niekoľko jedál. Každý recept bol nafotený v jednotlivých krokoch, aby bol pre Mirku zrozumiteľný a vedela podľa neho jedlo samostatne pripraviť. Jednotlivé recepty sú prehľadne založené v šanóne.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 300 € Organizácia NsP Sv. Jakuba, n. o., Bardejov získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka NsP Sv. Jakuba, n.o., Bardejov, pani Mária získala vďaka podpore z Nadácie SPP špeciálne prenosné polohovateľné kreslo pre kardiakov, ktoré prispeje k jej väčšej samostatnosti a zlešieniu kvality života.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Občianske združenie ATHÉNA získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klient občianskeho združenie Athéna 14 ročný Marek získal vďaka podpore z Nadácie SPP iPAD pomocou ktorého môže trénovať priraďovanie hlások,čísel a skladania slov. Tréning prebiehal so špeciálnym pedagógom 5 x týždenne počas vzdelávania na hodinách matematiky a rozvoja komunikačných schopností. Dnes má Marek niekoľko hlások už fixovaných, u niektorých ešte prebieha fixácia. Naučil sa čítať globálne a známe slovo prečíta veľkými tlačeným písmenami.
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Organizácia Občianske združenie Barlička získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 22 ročná Ivana sa vďaka projektu občianskeho združenia Barlička mohla venovať výrobe bižitérie a módnych doplnkov. V Centre sociálnych služieb Radosť jej boli vytvorené priestorových podmienok pre realizáciu. Vďaka podpore sa mohla naučiť rôzne nové techniky. Svoje výrobky prezentovala na výstave a tiež predávala na trhoch chránených dielní. Projektom sa podarilo zvýšiť pocit zodpovednosti, plánovania, pracovných návykov, užitočnosti, so zreteľom na jej budúci samostatný život.
Poskytovanie sociálnej pomoci 740 € Organizácia Občianske združenie Málinec získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Občianske združenie Málinec svojim projektom pripravilo klientá Tónka na samostatný život v chránenom bývaní. V cvičnej kuchyni sa učil variť a do budúcnosti si pripravil fotoknihu s receptami obľúbených jedál, ktoré sám zvládne pripraviť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Občianske združenie Nožička získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 7 ročná Viktória mohla vďaka občianskemu združeniu Nožička absolvovať liečbu pomocou MFK systémom. V tejto liečbe mala zahrnutú anamnézu, diagnostiku a na základe vyhodnotenia zdravotného stavu počítačovým systémom a navrhnutie vhodnej terapie. Terapia bola hlavne zameraná na neuro lymfatické body, pričom sfunkčnenie nastáva v svalovom aj vnútornom systéme.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Organizácia OKRAJ občianske združenie získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Občianske združenie Okraj vytvorilo 33 ročnému Marekovi nové pracovné miesto v chránenej dielny, aby mohol v budúcnosti nezávislý život, kde si bude sám vedieť zabezpečiť základné veci, ako je bývanie a práca. Marek absolvoval aranžérsky kurz a tiež sériu sedení so psychológom, ktoré mu pomohli zlepšiť vnímanie jeho vlastnej situácie. Vďaka pravidelnému dochádzaniu do práce sa stal zodpovednejším, žiaľ po čase sa jeho psychický stav opäť zhoršil a musel prácu v chránenej dielni ukončiť.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Organizácia ONDAVA - Domov sociálnych služieb Rakovec nad Ondavou získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pán Ján sa v DSS Ondava mohol vďaka podpore venovať práci s drevom. Absolvoval školeni v odbore spracovania dreva na strednej odbornej škole drevárskej, taže získal teoretické i praktické zručnosti. V budúcnosti môže pracovať v chránenej dielni a bývať v podporovanom bývaní.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Organizácia OZ Detská komunita získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. 19 ročná klientka OZ Detská komunita sa spolu s terapeutom venovala zberu liečivých rastlín, výrobe sirupov, liečivých mastičiek. Na nazbierané bylinky si ušila vrecúška, ktoré pomaľovala. Vďaka realizácii projektu bola Simonka častejšie na prechádzkach a výletoch v prírode, v rámci aktivít si rozvíjala hrubú motoriku.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Organizácia Prístav nádeje, o.z. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka občianskeho združenia Prístav nádeje, Andrejka si zlepšila pracovné zručnosti a zlepšila sebaobsluhu. V Tréningovom centre pre handikepovaných v Banskej Bystrici sa učila pripravovať koláče a zákusky a z naučených receptov si vytvorila fotoknihu, ktorú prezentovala spolu s ochutnávkou verejnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Organizácia Spišská katolícka charita - Dom Charitas sv. Jozefa, Wolkerova 41, Sp. Nová Ves získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Zapojenie 29 ročnej Barborky do tvorivých činností pomohlo jej lepšej integrácii medzi rovesníkov. Vďaka proejktu Spišskej katolíckej charity sa naučila tkať na tkáčskom stave. Prestieranie a koberčeky, ktoré vytvorila zdobia interiér DCHSJ a boli vystavené aj počas Dňa otvorených dverí
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Organizácia Spoločnost na pomoc osobám s autizmom získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Peter sa vďaka projektu Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom zúčastnil kurzu drevorezby. Vďaka tomu mohol neskôr pôsobiť ako lektor v Škole v prírode Repáňovie v Terchovej, kde učil asi 50 ľudí výrobu šperkovnice. Veľkým prínosom pre prekonanie ťažších období v jeho živote bolo morálne ocenenie a veľké uznanie od účastníkov školy v prírode. Tento pobyt bol pre neho veľmi dôležitý z hľadiska jeho psychiky, lebo tam zažil aj nové priateľstvá a uznanie, čo bolo v tom čase obzvlášť dôležité.
Poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Organizácia Stredisko Evanjelickej diakonie - Evanjelický diakonický domov dôchodcov a sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Klientka Majka sa v Stredisku Evanjelickej diakonie vďaka podpore z Nadácie SPP mohla venovať šitiu. Jej výrobky sa teraz používaju v stacionári (patchworkové prikrývky), boli tiež vystavené na výstave Výtvarný salón ZPMP 2013, ktorý bol tento rok v Dunajskej Strede.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 100 € Organizácia ŠTVORLÍSTOK PRE KAŽDÉHO získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Občianske združenie Štvorlístok pre každého zakúpilo pre klienta DSS pána Karola kosačku. Klient úspešne zvládol manipuláciu s danou kosačkou a práca s ňou mu išla vcelku dobre. Vlastnou iniciatívou sa mu podarilo dohodnúť si výpomoc u niektorých zamestnancov. Pokosil niekoľko dvorov, za čo získal aj finančnú odmenu. Takýmto spôsobom by získal pocit samostatnosti a sebestačnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia Tanečno-športový klub AJKA získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Tanečno-športový klub AJKA pomohol klientke Terézii pripraviť sa na prácu asistentky tanečného pedagóga. Terezka sa pravidelne pripravolala na tanečné hodiny za pomoci vedúcej krúžku, zapisovala si priebeh rozcvičiek, cviky, sprievodnú hudbu.Pomáhala pri príprave vystúpení, mávala dozor nad deťmi ktoré ju rešpektovali ako asistentku. Pocit dôležitosti a užitočnosti viedol Terku stále k novým aktivitám. Vďaka projektu sa Terzke podarilo začleniť medzi deti nielen ako jedna z gymnastiek ale aj ako cvičiteľka, ktorá má čo odovzdať druhým .
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia TK Ellegance Košice získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Lukáš sa môže vďaka podpore z Nadácie SPP venovať tancu. Keďže je vozíčkar, TK Ellegance Košice pre neho vypracovali projekt, v rámci ktorého sa podarilo zakúpiť mu špeciálany tanečný vozík. Na novom vozíku sa zúčastnil zatiaľ jednej súťaže - v Moskve na Kontinentálnom pohári, kde skonči so svojou partnerkou na 8. mieste.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Organizácia TROJLÍSTOK - centrum sociálnych služieb získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Janko potreboval k aktívnemu tréningu a súťažiam v špeciálnom športe Boccia sadu boccia lôpt. Vďaka projektu centra sociálnych služieb Trojlístok má teraz možnosť hrať s vlastnými originál loptami a môže trénovať vo svojom stanovenom čase. Vďaka hraniu sa mu podarilo zmeniť z nesmelého, plachého a neistého na v kolektíve ceneného a populárneho organizátora i hráča novej športovej aktivity.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia Viera-Láska-Nádej, o. z. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pravidelné masáže pomohli klientke Karolínke natoľko upevniť vestibulárny systém, že začala samostatne chodiť. Samostatnou chôdzou projekt dopomohol klientke k samostatnosti, nezávislosti. Zároveň projekt veľmi pomohol aj rodičom klientky, ktorým odpadá riešenie problémov s nákupom špeciálneho kočíka, poprípade iných kompenzačných pomôcok. Karolínka začala chodiť v septembri 2013 a pokračovaním v pravidelnej rehabilitácii zlepšuje štýl a prejdenú dĺžku trasy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Organizácia Vstúpte, n.o. získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Vďaka podpore z Nadácie SPP abolvovala Hanka kurz masírovania a v zariadení neziskovej organizácie Vstúpte teraz poskytuje masáže ostatným klientom. Hanka absolvovala trojdňový kurz v masérskej škole Zamas. Na kurze sa naučila postupy a techniky masérskej práce, dostala veľa tipov a rád. Navštívila masérsky salón v Studienke a v Malackách a porozprávala sa s ľuďmi, ktorí vykonávajú prácu maséra a popozerala si, ako vyzerá naozajstný masérsky salón.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Organizácia Zaradenie pre seniorov a domov sociálnych služieb PARK získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Pán Martin sa vďaka projektu Zariadenie pre seniarovo a domova sociálnych služieb PARK mohol venovať svojej obľúbenej činnosti - práci s drevom. Z finančných prostriedkov z Nadácie SPP boli zakúoené potrebné nástroje a zariadenie malej drevárskej dielne, v ktorej pán Martin terz môže zmysluplne tráviť voľný čas.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Organizácia Združenie "Nádej" získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Združenie Nádej zakúpilo pre klienta Štefana motorovú kosačku. Klient sa s ňou naučil pracovať a v súčasnosti samostatne zvládne pokosiť akúkoľvek plochu. S občasnou kontrolou zvládne doplniť pohonné látky, očistiť kosačku po práci a bezpečne ju uskladniť. S kosačkou pracuje v areáli zariadnie a práce si sám plánuje tak, aby sa mohol zúčastniť aj brigád mimo zariadenia počas celého letného obdobia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Organizácia Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Petržalke, Pracovno-socializačné centrum Impulz získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Petržalke, Pracovno-socializačné centrum Impulz pomocou výtvarných a remeselných činností motivovalo klientku Andrejku postihnutú ťažšou formou autizmu k nadviazaniu verbálneho kontaktu so svojim okolím. Vďaka aktivitám projektu je v súčasnosti schopná ľudí osloviť, zjednodušene ich požiadať o pomoc či dožadovať sa činnosti, ktorú by rada vykonávala. Andrejka sa v rámci aktivít naučila tkať, vyrábať náramky náramky priateľstva, dekorovať sklenené svietniky a závesné sklíčka, vyrezávať štvorlístky ako kľúčenky a vyrábať papierové tašky a kvety. Počas Dní otvorených dverí sa potom stala lektorkou a všetky techniky učila robiť návštevníkov chránenej dielne.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € Organizácia Združenie podporovateľov a priateľov sluchovo postihnutých detí v ZŠI pre sluch. post. Lučenec získala príspevok na realizáciu individuálneho plánu rozvoja klienta. Združenie podporovateľov a priateľov sluchovo postihnutých detí v ZŠI pre sluch. post. Lučenec zakúpilo v rámci projektu 5 ročnému Adamovi iPAD na zlepčenie komunikácie. Komunikácia medzi rodičmi a učiteľkami a Adamkom je kreatívnejšia rýchlejšia a jednoduchšia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Peter Mičian, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Milena Gondová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Emila príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mária Brestovanská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Karola príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Alexandra Šuniová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mária Valentová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mariána príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Helena Šulková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mariána príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Slávka Setteyová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mgr. Anna Chynoranská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Richarda príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Helena Bődová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Alexandra príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Lenka Podhradská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Terézia Lukčová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Katarínu príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Monika Semanová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Michala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Vojtečeková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Jána príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Lucia Kolláriková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Ing. Jana Babincová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Karolína Dlubačová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Alena Turská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Maroša príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € JUDr. Ignác Mičanin, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Jaroslava Hulíková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mária príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Beáta Drozdová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Edinu príspevok na liečbu v centre Adeli.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Jana Šemberová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Pavel Postimač, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Martina Poláková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Ondrej Tőrők, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Žaneta Razgyelová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Mária Odnogova, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Petra Přemylová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Gabriela Pirošková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 220 € Zuzana Cisárová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Róbert Bodor, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Kamila Oborilová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Andrea Kúdelová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na hipoterapiu v centre Hipony.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € OZ medzi nami, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získalo pre Alenku a Dominika príspevok na nájomné a pobyt v Tatralandii. Alenka je mama 8 ročného Dominika, autistu s ADHD syndrómom, autizmus je v tej agresívnejšej podobe a vekom sa to už bude len zhoršovať. Žijú v sociálnom byte a potrebujú pomoc s nájomným. So synom tiež absolvuje pobyt v Tatralandii, ktorý je jeho snom a kvôli jeho diagnóze by tento pobyt v neskoršej dobe nebol už možný.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získalo pre Doda príspevok na nájomné a nový notebook. Dodo má 20 rokov, vyrastal v osade, jeho otec bol alkoholik a násilník. O rok maturuje na škole so zameraním na sociálnu prácu. Býva v ubytovni a v noci si zarába ako ošetrovateľ v nemocnici. Jeho snom je dostať sa na vysokú školu - Policajnú akadémiu. Vďaka príspevku z Nadácie SPP bude môcť uhradiť nájom na ubytovni a bude si môcť kúpiť notebook, ktorý pre štúdium potrebuje.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získalo pre Terku príspevok na nájomné. Terka má 45 rokov, žije v prenájme s 2 deťmi a jej syn má svalovú distrofiu. Exmanžel je za fyzické a psychické týranie vo väzení, odkiaľ sa vyhráža smrťou dcére, ktorá ho udala. Tá musí byť pod dohľadom psychiatrov a psychológov. Chcela by si urobiť opatrovateľský kurz a starať sa o chorého brata. Z príspevku si budú môcť uhradiť nájomné na niekoľko mesiacov.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získalo pre Vanesku príspevok na uhradenie psychologických posudkov. Valika Ján sú manželia dôchodcovia, ktori majú v opatere 6 ročnú vnučku Vanesku. Ich syn, otec Vanesky je práve vo väzení, jej matka je narkomanka. Počas celého tehotenstva si pichala heroín. Starým rodičom to oznámila lekárka v pôrodnici a tí sa hneď rozhodli, že dieťa bude vyrastať s nimi. Napriek okolnostiam bola Vaneska úplne zdravá a bez abstinenčných príznakov. Starí rodičia podali žiadosť o oficiálne zverenie do náhradnej starotlivosti a súd im vyhovel. Sú ale v náročnej finančnej situácii, navyše musia uhradiť trovy znaleckého dokazovania, keďže pri spore ohľadne styku matky s Vaneskou museli absolvovať pohovor so psychológom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € OZ medzi nami, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získalo pre Nicolasa príspevok na špeciálnu stravu. Nicolas trpí výnimočnou metabolickou poruchou,ktorá oslabuje srdce, zrak aj vzrast. Je niekde medzi poloautistom a hyperaktívnym dieťaťom. Žije len s mamou, ktorá je jeho opatrovateľkou, byvaju v prenajme v Bratislave. Špeciálnu stravu p re Nicolasa misia objednávať z Poľska, pretože u nás nie je dosptupná.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Alena Vyšná, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Skanzen Dúbravky. Zamestnankyňa pomohla v priestoroch školského dvora Materskej školy na Sekurisovej ulici v Dúbravke v Bratislave vybudovať netradičné detské ihrisko - skanzen. Tvoria ho masívne drevené komponenty a to domček, studnička, a zrubový stôl s lavicami. Podarilo sa vytvoriť nové miesto pre hru detí, ktoré bude podporovať ich fantáziu a kreativitu.Do realizácie boli zapojení rodičia, učiteľky a zamestnankyňa spolu s kolegyňami. V priebehu mesiaca máj boli organizované brigády, ktorých sa zúčastnilo cca 20 rodičov a personál MŠ. Rodičia sa zapojili do celkovej revitalizácie areálu, boli natreté jednotlivé prvky skanzenu, aj všetky ostatné herné zariadenia, tiež bolo obnovené vodorovné dopravné značenie detského ihriska a obnovené nátery malieb na chodníkoch. Slávnostné otvorenie skanzenu sa konalo 3.6. 2013 pri príležitosti osláv MDD, kedy škôlka organizovala tzv. týždeň detskej radosti, v rámci ktorého bol pripravený na každý deň pestrý program pre deti.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Andrea Rakovská, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Farebná záhradka. Zamestnankyňa pomohla materskej škole na Hnileckej ulici v Bratislave zrenovovať školský dvor. V spolupráci s rodičovským združením zakúpili dve preliezky, kvetináče a hlinu, do ktorých nasadili rôzne kvety, namaľovali tiež plot okolo materskej školy.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 740 € Andrej Čičo, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Zelená oáza radosti, zdravia a pohybu v materskej škole. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol zrevitalizovať detské ihrisko v Materskej škole na Gagarinovej ulici v Topoľčanoch. V rámci projektu bolo zrenovované pôvodné vybavenie ihriska (oprava a nátery pôvodných prvkov, úprava pieskovísk, doplnenie piesku, vytvorenie základov pre osadenie nových komponentov, úprava okolia) a vybudovaný sa nový herný prvok - vláčik - preliezačka. Do obnovy iihriska boli zapojení rodičia detí, členovia materského centra Dúha, ktoré sídli v budove MŠ, zamestnanci MŠ a zamestnanci SPP. Uskutočnilo s aniekoľko brigád a slávnostné otvorenie ihriska na MDD.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Boris Haruštiak, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt „Hravým pohybom ku zdraviu.“. Zamestnanec pomohol vybudovať v obci Dolné Srnie v areáli materskej školy verejne prístupné detské ihrisko. Do jeho vybudovania sa podarilo zapojiť rodičov detí i zamestnancov MŠ. Uskutočnili sa dve brigády, ktorých sa zúčastnilo celkovo 40 rodičov a zamestnancov materskej školy. Vďaka projektu vzniklo v obci ihrisko zodpovedajúce bezpečnostným nárokom a súčasne došlo k rozumnému využitiu voľnej plochy
Podpora vzdelávania 600 € Gabriela Galambova, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom. Zamestnankyňa svojim projektom pomohla vytvoriť na ŽŠ Krymská v Michalovciach vhodné priestory na fungovanie klubu "Ruské slovo". V spolupráci so zamestnancami školy formou dobrovoľníckej práce upravili miestnosť, ktorá je v súčasnosti dostatočne materiálne a technicky vybavená, esteticky upravená a vyzdobená prácami, zorganizovala exkurziu do Užhorodu a rozbehla ďalši aktivity tohto klubu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 820 € Helena Skalská, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Cestou - necestou. Zamestnankyni sa podarilo pretvoriť opustené detské ihrisko v obci Hruštín na dopravné ihrisko. S jeho vybudovaním pomohli rodičia a žiaci. V súčanosti ihrisko naplno využíva 90 detí z MŠ,150 žiakov prvého stupňa ZŠ a najmenšie deti s rodičmi, ktoré navštevujú Rodinné centrum Motýlik i deti zo susedných obcí.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Ing. Peter Vrzgula, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Náučný chodník Sv. Cyrila a Metoda (I. etapa). Zamestnanec spolu s kolegami zrevitalizoval starý chodník na vrchu Plieška v katastri obci Lúčky. Počas 9 brigád upravili vstup na chodník, upravili a vyčistili 1,7 km samotného chodníka, urobili protierózne opatrenia, vybudovali zábradlie, nakúpili a osadili nové smetné koše a lavičky, opravili existujúce lavičky a opravili mostík cez potok. Vrigád sa zúčastnilo celkovo 40 ľudí a odpracovali 320 brigádnických hodín. Vďaka revitalizácii sa z chodníka opäť stala "atrakcia" kúpeľov a obce Lúčky
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Ing. Rastislav Drevo, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Parádne zvyky v našom regióne. Zamestnanec sa ako aktívny člen OZ Paráda zapojil do realizácie viacerých podujatí (Trojkráľová koleda, Fašiangy, 1.máj – stavanie mája,Turíce a deň Matiek, Deň detí a otcov, Furmanská paráda, Šalgovská Maxi podkova) zameraných na oživenie tradícií a zvykov. Spolu s kolegami na týchto podujatiach odpracovali viac ako 300 dobrovoľníckych hodín.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Ing. Vladimír Rak, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Pocta tradíciam.. Zamestnanec ako predseda Dobrovoľníckeho hasičského zboru svojim projektom podporil zorganzovanie oslavy 120. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru v obci Hradište pod Vrátnom. Účastníci podujatia boli informovaní o priebehu histórie od vzniku dobrovoľných hasičov v obci až po súčasnosť. Zároveň bola prezentovaná historická aj moderná hasičská technika aj s ukážkami jej použitia. Pre účastníkov boli pripravené aj ukážky historických dokumentov a fotografií, ako aj fotodokumentácia súčasnej činnosti hasičov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Juraj Chylo, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt GĽŠ. Zamestnanec zabezpečil zakúpenie a osadenie exteriérového pingpongového stola v športovom areáli Gymnáziua Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Pingpongový stôl prvýkrát študenti využili počas 6. ročníka tradičnej Gymnaziády. Stôl bude prístupný a využívaný počas celeho roka.
Ochrana a podpora zdravia 500 € Kamil Banás, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Projekt regionálnej podpory dojčiacim matkám formou podporných skupín. Zamestnanec pomohol Občianskemu združeniu Mamila udržať existujúce podporné skupiny dojčiacich matiek, rozšíriť a zefektívniť ich činnosť a vytvoriť a spropagovať nové skupiny v menších mestách na Slovensku. Finančná podpora bola použitá na preklad materiálov, výrobu, tlač a distribúciu letákov združenia.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Katarína Baráthová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt "enviro- učebňa". Zamestnankyňa pomohla dotvoreniť areál materskej školy v Tomášove, vytvorením učebne v prírode. Učebňa pozostáva z dreveného prístrešku - altánku, so stolíkmi a stoličkami s kapacitou približne 25 miest, výúčbovej tabule ako vyučovacej pomôcky, a bylinkového záhonu, ktorý okrem estetického účelu slúži aj ako praktická pomôcka. Vďaka projektu sa stal dvor škôlky bezpečnou a atraktívnou zónou. K úspešnej realizácii projektu prispeli aj rodičia vrátane zamestnankyne, účasťou na brigádnických prácach, kde sa dotiahli všetky detaily ako náter altánku, výsadba či úprava okolia.
Podpora vzdelávania 700 € Ladislav Kazay, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Ekológia hrou, alebo naučme deti vážiť si prírodu. Zamestnanec pomohol ZŠ a MŠ v Turej Lúke zrealizovať projekt environmentálnej výchovy v rámci ktorého sa snažili u detí vzbudiť záujem o ekológiu, separovný zber a ochranu prírody. V rámci projektu sa usktuočnili bábkové predstavenia so sprievodnými podujatiami v rámci ktorých deti vysádzali kvety, pochopili ako funguje kompost, postarali sa o domček pre hmyz, naučili sa separovať odpad a realizovali ďalšie aktivity. V rámci projektu boli zakúpené koše na separovaný zber do každej triedy.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Ľubomír Halama, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Úprava ihriska a jeho vybavenia. Zamestnanec a jeho kolegovia pomohli zlepšiť vzhľad okolia ihriska a šatní športového areálu TJ JEDNOTA Bánová. Počas desiatich brigád očistili a vymaľovali celé oplotenie a hlavnú bránu ihriska, vymaľovali šatne a opravili schodisko na tribúnu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Ľubomír Ťažký, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Veľký vrch - priestor na trávenie voľného času pre všetkých. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol vybudovat oddychovú zónu s prístreškom v blízkosti významnej historickej lokality Hradisko Veľký Vrch. Uvedené územie najprv vyčistili, vyklčovali a pripravili na stavbu altánku. V jeho okolí osadili stoly, vybudovali ohniska a vyrobili kovové zariadenie na varenie gulášu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Lukáš Karch, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Deti na hokej. Zamestnanec svojim projektom podporil činnosť začínajúcich hráčov v hokejovom klube v Lučenci, kde pôsobí ako dobrovoľný tréner. Z finančných prostriedkov zakúpil päť sád hokejových výstrojí pre deti vo veku 5 až 9 rokov a hokejovú výstroj pre brankára vo veku 7 až 10 rokov. Vďaka jeho projektu teraz môžu začať hrávať hokej aj ďalšie deti bez toho, aby bolo potrebné im hneď kupovať potrebné vybavenie. Hokej sa tak pre ne stal dostupnejší, keďže sú odbremenené od vysokej prvotnej vstupnej investície do zakúpenia hokejovej výstroje, ktorú si naopak môžu bezplatne v klube požičať.
Podpora vzdelávania 1 000 € Marián Švarc, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Úprava protuberančného koronografu. Zamestnanec pomohol Krajskej hvezdárni a planetáriu M.Hella v Žiari nad Hronom, s ktorým dlhodobo spolupracuje získať nový protuberačný koronograf, ktorý umožní návštevníkom hvezdárne lepšie pozorovať chromosféru Slnka a deje odohrávajúce sa v nej.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Mgr. Miroslav Dudlák, MBA, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Obecná záhrada - Rača. Zamestnanec v rámci svojho projektu začal s obnovou zanedbanej Obecnej záhrady v mestskej časti Bratislava Rača. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi odstránili zničené oplotenie, vyčistili a vyklčovali priestor a pripravili ho na osadenie drevinami, mobiliármi a vybudovanie pergoly. V ďalšej etape na území vznikne záhrada podobná sadu s kríkami a drevinami typickými pre Raču.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Mgr.Nora Lišková, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt EKO FIT PARK. Zamestnankyňa spolu s kolegyňami v spolupráci s OZ Aktivity klub pomohla vybudovať na voľnom priestranstve neďaleko areálu ZŠ exteriérové fitnes - EKO Fit Park. V prvej etape zakúpili materiál potrebný na výstavbu a získali stavebné povolenie na vybudovanie ihriska. V ďalšej etape plánujú zmontovať cvičebné herné prvky vhodné pre všetky vekové kategórie a osadiť ich a doupravovať okolie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 800 € Michal Gaži, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Potulky prírodou na invalidnom vozíku.. Zamestnanec v spolupráci s OZ Slniečko zorganizoval trojdňový výlet do Vysokých Tatier pre deti s viacnásobným postihnutím. Výlet sa uskutočnil 4 do 6 júna 2013 a predchádzala mu beseda o Vysokých Tatrách zameraná na predstavenie fauny a flóry našich veľhôr. Výletu sa zúčastnilo 25 žiakov, časť z nich bola odkázaná na invalidný vozík. Deti s telesným a mentálnym postihnutím vďaka tomuto projektu zažili nezabudnuteľný výlet do našich veľhôr, kde si mohli overiť svoje získané vedomosti. Zamestnanec sa zúčastnil besedy a hovoril o svojich zážitkoch z Tatier, počas výletu sprevádzal deti a podľa svojich skúseností im vybral vhodnú trasu, ktorú s pomocou dobrovoľníkov zvládli aj deti na invalidnom vozíku.
Ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Miriam Bellová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Líščie údolie pre všetkých. Zamestnankyňa spolu s kolegyňami pomohla skvalitniť pobyt návštevníkom verejnej oddychovo-rekreačnej zóny v Líščom údolí. Vďaka finančným prostriedkom z projektu bola v lokalite osadená pitná fontánka, ktorá slúži verejnosti.
Podpora vzdelávania 900 € Peter Bodnár, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Vybavenie učebne v krízovom stredisku. Zamestnanec pomohol krízovému stredisku Anima zlepšiť výuku a prípravu detí zo strediska na vyučovanie. Z finančným prostriedkov z projektu spolu s kolegami pripravili miestnosť, vymaľovali ju a zakúpili lavice a tabuľu. Vďaka projektu má teraz krízové stredisko funkčnú miestnosť, ktorá sa využíva na prípravu školských zadaní, úloh, pre edukáciu školopovinných detí, ktoré sú umiestnené v stredisku.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 750 € Peter Šrámek, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Revitalizácia verejných priestorov - cyklo odpočívadla a jeho okolia. Zamestnanec spolu s kolegami obnovil cyklo odpočívadlo v katastrálnom území obce Moravský Svätý Ján na medzinárodnej cyklo trase EuroVelo 13 nazývanej tiež "Po stopách železnej opony". Počas brigád spolu s ďalšími dobrovoľníkmi obnovili náter na prístrešku a informačných tabuliach, opravili strechu prístrešku, zakúpili a namontovali dva stoly, na tabule osadili zalaminovanú cyklomapu, osadili smetný kôš a vybudovali cyklostojan, osadili smerovníky. Okrem brigád zorganizovali aj spoločenské podujatie pri príležitosti oficiálneho odovzdania cyklo odpočívadla do užívania, ktorej sa zúčastnili pozvaní starostovia obcí Moravský Sv. Ján a Sekule, všetci dobrovoľníci, ktorí sa zúčastňovali brigád počas revitalizácie.
Podpora vzdelávania 1 500 € Peter Vnenčák, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Rozvoj a exteriérová učebňa v materskej škole. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol vybudovať v Materskej škole na Štítnickej ulici v rožňave prístrešok, ktorý bude slúžiť na edukačné a environmentálne aktivity. Na vybudovaní sa podieľali okrem zamestnancov SPP aj rodičia detí navštevujúcich MŠ. SLávnostné odovzdanie priestoru deťom sa konalo 23.5.2013.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Radoslav Janurík, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Revitalizácia časti areálu - výstavba detského ihriska, preliezok a iných atrakcií pre najmenších. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol vybudovať v obci Smolenice detské ihrisko. Ihrisko sa nachádza v areály TJ Smolenice a je verejne prístupné a zároveň strážené. Na jeho vybodvaní sa podieľali všetci zamestnanci zapojení do tímu a tiež obyvatelia obce. Na propagáciu projektu vznikla facebookova skupina prostredníctvom, ktorej boli obyvatelia informovaný o priebehu projektu, zapájali sa do výberu herných prvkov a dostávali pozvánky na brigádu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Štefan Valent, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Športový areál pre všetkých. Zamestnanec pomohol s obnovou športového areálu pri ZŠ P.Horova v Bratislave. V rámci projektu sa podarilo obnoviť záchytné siete za futbalovými bránami a vybudovať prístrešky. Všetky aktivity zabezpečíme formou dobrovoľných brigád zo strany rodičov, členov futbalového klubu a širšej verejnosti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Veronika Čamborová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Obnova parku "Niva". Zamestnankyňa pomohla zrevitalizovať areál školského dvora ZŠ Františka Hrušovského v Kláštore pod Znievom. Z finančných prostriedkov z projektu bolo obnovené športové ihrisko - osadené stĺpiky na sieť na volejbal, nohejbal a tenis, osadená nová basketbalová konštrukcia s doskou. ŽIaci školy počas brigád odstránili z asfaltovej plochy trávu a burinu a namaľovali čiary.
Podpora vzdelávania 1 000 € Veronika Chmelová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Sníčkovo. Zamestnankyňa pomohla v Materskej škole na Turnianskej ulici v Petržalske z dvoch malých nevyužívaných miestností vytvoriť priestor na relaxáciu detí - Sníčkovo. Do vybudovania Sníčkova boli zapojení rodičia, ktorý počas brigád vybúrali priečku medzi miestnosťami, vymaľovali priestor, položili koberec a pomohli s nainštalovaním prístrojov. Zamestnankyňa sa osobne zúčastnila brigád i slávnostného otovrenia miestnosti.
Poskytovanie sociálnej pomoci 850 € Beáta Binčíková, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Záhrada ako Snoezelen. Zamestnankyňa pomohla Domovu sociálnych služieb pre deti a dospelých KAMPINO vybudovať v záhrade oddychovú zónu. Bolo vybudované murované ohnisko s lavičkami, jazierko s murovanou lavičkou, chodníky urobené z betónových kociek, vysadená tráva a skultivovaná zeleninová záhradka. Navyše bolo urobené sedenie s malým stolčekom vyrobené z vyradených paliet, renovácia a inštalácie hojdačky, vytvorenie kvetinového zátišia. Podarilo sa zorganizovať niekoľko brigád na ktorých sa zúčastnilo viacero dobrovoľníkov (6-12), ktorí pomohli pri náročných prácach – betónovanie, murovanie , úprava terénu. Po ukončení všetkých prác bolo urobené slávnostné odovzdanie do užívania za prítomnosti zamestnancov, klientov, BSK, dobrovoľníkov a podporovateľov projektu. Približne 27 ľudí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Eduard Dubek, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Pod rozkvitnutou jabloňou. Zamestnanec pomohol v areáli školskej záhrady pred budovou základnej školy v Tekovskej Breznici vytvoriť detské ihrisko. V obci tak vznilo bezpečné a atraktívne miesto na hranie, ktorého súčasťou je i environmentálna učebňa v prírode.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 600 € Ing. Ján Pobijak, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Oprava multifunkčného ihriska, oprava oplotenia. Zamestnanec spolu s kolegami opravil oplotenie multifunkčného ihriska v obci Predmier. Z finančných prostriedkov z grantu zakúpil preglejky na oplotenie areálu, ako aj časť spojovacieho materiálu (vruty do dreva). Za pomoci a v spolupráci s Obecným úradom Predmier boli opravené oceľové stĺpiky oplotenia a zdemontované staré oplotenie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 300 € Ing. Miloš Geľo, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Cyklistický chodník ikon - 2. etapa. Zamestnanec spolu s kolegami v spolupráci s detskou organizáciou Fénix zrealizoval 2. etapu turistického značenia Cyklistického chodníka ikon Nová Sedlica – Inovce. Realizáciou projektu sa podarilo skvalitniť prístupnosť objektov a orientáciu turistov v teréne, vytvoriť predpoklady pre efektívnejšie využitie drevenej sakrálnej architektúry pre rozvoj cestovného ruchu a regiónu, zvýšiť informovanosť o jedinečnej histórii všetkých 9 drevených chrámov na území okresov Snina a Sobrance a taktiež vytvoriť podmienky pre viac pohybu v prírode.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Ing. Miroslav Rajtók, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Športovou cestičkou ku zdraviu. Zamestnanec spolus kolegami pomohol v areáli MŠ v Hriňovej vybudovať športové herné ihrisko. Z finančných prostriedkov z grantu boli zakúpené dva herné prkvy, ktoré zamestnanci SPP počas brigád pomohli osadiť. Zúčastnili sa tiež slávnostného otvorenia ihriska 20.6.2013.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Ing. Zuzana Krajčírová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Vytvorme nový priestor pre rodiny s malými deťmi. Zamestnankyňa pomohla materskému centru Budatko upraviť terasu patriacu k MC tak, aby ju bolo možné využívať aj v lete. Okrem namontovania markízy, ktorý zabezpečí na terase tieň, dobrovoľníci počas brigáda oplotili terasu, čím sa zlepčšila bezpečnosť detí. Z finančných prostriedkov z grantu bola zakúpená markíza a materiál na výrobu oplotenia (drevo, farby).
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ján Marek, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Terapia záhrady. Zamestnanec pomohol v Domove na pol ceste Domu sv. Lazara vybudovať Terapie záhradu, ktorá pomáha odbúravať každodenné problémy mladých dospelých, odchovancov z detských domovov. Vďaka projektu v domove vzniklo sociálne prostredie, kde sa stretávalli klienti domova na pol ceste s dobrovoľníkmi z domova na pol ceste a dobrovoľníkmi z majoritnej spoločnosti. Aktivitami v záhrade a dobrovoľným neformálnym vzdelávaním, mladí dospelí, odchovanci z detských domovov, získali kompetencie pre prax z oblasti záhradníctva, pestovania ovocia, zeleniny, zveľaďovania prostredia. Získané praktické zručnosti im v budúcnosti môžu pomôcť k sebestačnosti. Prostredníctvom terapie v záhrade mladí ľudia zase nadobudli rôzne sociálne zručnosti. Výstupy projektu: 1 skultivovaná záhrada, 5 druhov vertikálnych záhrad,1 kompostovisko, 4 zorganizované brigády s dobrovoľníkmi z majoritnej spoločnosti. Do aktivít projektu sa zapojili 8 klienti domova na pol ceste, 25 dobrovoľníkov z majoritnej spoločnosti, 4 dobrovoľníci z personálu domova na pol ceste, 1 zamestnanec SPP.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Jozef Bartek, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Fitnescentrum Dolná Strehová – Nový začiatok. Zamestnanec spolu s kjolegami obnovil Fitnescentrum v obci Dolná Strehová. Vďaka projektu sa zlepšilo materiálovo technické vybavenie fitnescentra a boli zrealizovaná výmena nefunkčného zastaralého akumulačného vykurovacieho systému za vykurovanie radiátormi rozvodom z plynového kotola. Fitnescentrum má teraz pravidelné otváracie hodiny, využívajú ho na tréning aj členovia miestneho futbalového klubu a žiaci miestnej školy ho navštevujú v rámci hodín telesnej výchovy.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Jozef Peniaško, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Priestor pre stretnutie generácií. Zamestnanec pomohol v obci Hrhov vybudovať oddychovú zónu s o záhradným krbom a lavičkami. Priestor je prístupný pre obyvateľov obce, ktorí ho využívajú na neformálne voľnočasové aktivity.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Katarína Žideková, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Máme sa kde hrať !. Zamestnankyňa spolu s kolegyňami pomohla vybudovať Saleziánskemu stredisku na Klavárii v Košiciach detské ihrisko. V rámci projektu zorganizovali niekoľko brigád počas ktorých upravili priestor, osadili dopadovuú plochu pod herné prvky, vybudovali obrubník, vysadili okrasné tuje a vybudovali pieskovisko. Vybudované detské ihrisko slúži k plnohodnotnému a aktívnemu využívaniu voľného času pre deti, ktoré navštevujú stredisko Saleziánov don Bosca na Kalvárii ako aj pre deti zo širokého okolia.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 950 € Ladislav Vandrovník, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Prírodné detské ihrisko "NATURE". Zamestnanec spolu s kolegami pomohol na nevyužitej trávnatej ploche v areály základnej školyv obci Budča vybudovať prírodné detské ihrisko, ktoré poskytuje bezpečný priestor na hranie pre deti z obce.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Lenka Lacková, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Desať zázrakov - na plný plyn k sebahodnote!. Zamestnankyňa sa ako dobrovoľníčka organizácie Úsmev ako dar podieľala na organizovaní viacerých aktivít pre pre 10 detí z detského domova v Trebišove. Ako členka dobrovoľníckeho tímu bola zapojená do realizácie troch jednodňových voľnočasových aktivít a letného dobrovoľného tábora. .
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Ľubica Kostolániová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Zastrešenie vinárskeho dvora. Zamestnankyňa spolu s kolegami pomohla vybudovať v areáli vinárskeho dvora v obci Golianovo altánok. Vzniklo tak miesto každodenného stretávania miestnych vinohradníkov s turistami z okolia. Z finančných prostriedkov z grantu bolo zakúpené drevo, z ktorého potom miestny stolár s pomocou brigádnikov postavil altánok. Slávnostné otvorenie vinárskeho dvora sa konalo 8.-9.11.2013 ako súčast Nitrianskeho vínneho festivalu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Lucia Hattasová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Hidepark - komunitná záhrada. Zamestnankyňa pomohla vytvoriť v Nitre komunitnú záhradu. Finančné prostriedky z poskytnutého grantu boli použité ná zrevitalizovanie kalového poša, čím vznikol priestor pre záhradkárske "mini" projekty miestnych obyvateľov. Zamestnankyňa sa aktívne podieľala na realizácii záhrady - organizovala a rozdeľovala prácu dobrovoľníkov, nakupovala položky v drobnom nákupe a dohadovala s dodávateľom zemné práce.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Mgr. Marián Tóth, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt V zdravom tele zdravý duch.. Zamestnanec spolu s ďalšími dobrovoľními zatraktívnil priestory Fit-klubu Ray v obci Čečejovce. V rámci 2 brigád upratali priestory klubu i jeho okolie, osadili dve veľkorozmerné zrkadlá, namaľovali okná a vymenili vstupné dvere. Prác na úprave preistorov sa zúčastnilo 40 dobrovoľníkov. VĎaka projektu sa zlepšili podmienky na cvičenie, pribudli civčenci a klubu sa lepšia darí napĺňať svoje poslanie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Miroslav Hajach, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Obnova detského ihriska na Družstevnej ulici.. Zamestnanec pomohol obnoviť detské ihrisko na Družstevnej ulici v Bernolákove. Počas troch veľkcýh a dvoch malých brigád dobrovoľníci opravili vstupnú bránku, osadili nové oplotenie, odstránili nebezpečné prvky na ihrisku, vyrovnali terén ihriska, upravili zeleň, osadili informačnú tabuľu ako sa správať na ihrisku, osadili lavičku a nové herné prvky - veľkú dvojhojdačku a detskú vežu so šmýkačkou a prídavným modulom na šplhanie, lezenie a hojdanie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Ondrej Šebesta, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Finančná podpora letného tábora Rodinného centra Benjamín. Zamestnanec ako dobrovoľík spolupracujúci s RC Benjamín spoluorganizoval tábor pre rodiny s deťmi. Finančná podpora bola použitá na zabezpečenie ubytovania a stravovania pre dobrovoľníkov na tábore. Tábor sa uskutočnil 20.-27. 7. 2013 v Tatranskej Štrbe v hoteli Meander, zúčastnilo sa ho 25 rodín, spolu 59 dospelých a 43 detí vo veku 0-15 rokov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 780 € Pavel Pénzeš, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Príležitosť na získanie medzinárodných skúseností pre desaťročných futbalistov. Zamestnanec pomohol zorganizovať tretí ročník medzinárodného futbalového turnaja pre deti - Vion Cup 2013. Spolu s kolegami zabezpečoval dovoz lavíc, stolov, stanov a ich montáž a tiež nákup potravín na varenie gulášu. N podujatí sa zúčstnilo 14 týmov z troch krajín. Malí futbalisti získali medzinárodné skúsenosti a zvýšili si svoje hrášske sebavedomie. Na realizácii proejktu sa podieľala aj samospráva, futbalový klub a ostatní rodičia detí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 800 € Pavol Ivácek, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Dáme deťom šancu. Zamestnanec pomohol zlepšiť podmienky pre športový rozvoj detí v obci Rovensko. Svojim projektom podporil mládežnícky futbal v obci. Z finančných prostriedkov z gratnu boli zakúpené bránky a obnovené šatne a sprcha miestneho štadiónu TJ.
Ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Pavol Jurík, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt HURBANOVA ZÁHRADKA. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol premeniť nevyužívaný priestor pri kostole v obci Hlboké. Z finančných prostriedkov z projektu počas brigád vybudovali kamennú špirálu, do ktorej vysadili liečivé rastliny a osadili informačnú tabuľu o liečivkách a živote J.M. Hurbana , ktorý sa aj ako teológ, spisovateľ a národný buditeľ intenzívne zaujímal o účinky rastlín na ľudský organizmus. V okolí špirály vybudovali tiež chodník a osadili lavičky.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Peter Bednár, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Olympidáda pre najmenších 2013 a Halloween. Zamestnanec pomohol v arealí MŠ v obci Čakany osadiť na detskom ihrisko nový herný prvok a ako aktívny člen MC Čakanka sa podieľal na zorganizovaní podujatia pre deti - Olympiádu pre najmenších, na ktorej sa zúčastnilo cca 30 detí v sprievode svojich rodičov, starých rodičov, či príbuzných.
Ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Peter Belko, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Úprava verejného priestoru na oddychové miesto a oprava obecnej vidieckej studne. Zamestnanec pomohol vytvoriť v obci Tuhár oddychové miesto, ktoré bude slúžiť občanom i návštevníkom obce. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi opravili studňu, osadili lavičky, smetné koše a hojdačky pre deti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 400 € Radoslav Komlóši, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Oprava hokejbalového ihriska. Zamestnanec spolu s kolegami opravil časť oplotenia na hokejbalovom ihrisku vo Vrábloch. Dobrovoľníci na brigáde vymenili najpoškodenejšie diely mantinelov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 500 € Rastislav Jelinský, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Westernový denný tábor. Zamestnanec sa podieľal na organizácii westernového tábora pre deti. Tábor sa uskutočnil v piatich turnusoch, každého sa zúčastnilo 15 detí. Aktivity zabezpečovali dobrovoľníci a členovia jazdeckého oddielu. Finančné prostriedky boli použité na prenájom toaliet a materiál na výstavbu prístrešku,lavičiek a stolov.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Rastislav Mokráň, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Krmelec "Stodola" na prikrmovanie zvery na studničke Jezuitské lesy. Zamestnanec vybudoval v revíri Jezuitské lesy krmelec pre zvieratá. S osadením prístrešku mu pomohli kolegovia z práce. V rámci projektu sa plánuje v zimnom období aj starať o divú zver zabezpečením pravidelného vykrmovania.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Roland Karkó, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Obnova detského ihriska pri MŠ v Pezinku. Zamestnanec pomohol obnoviť detské ihrisko pri materskej škole na ulici gen. Pekníka 2 v Pezinku. Rodičia počas brigády namaľovali herné prvky na ihrisku a plot okolo ihriska. Z finančných prostriedkov z grantu bol zakúpený kolotoč. Po ukončení obnovy ihriska sa uskutočnilo športové popoludnie pre 3 materské školy z Pezinka.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 410 € Silvia Horaničová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Ihrisko v Soblahove. Zamestnankyňa spolu s kolegyňami pomohla opraviť detské ihrisko na školskom dvore v Soblahove. V rámci projektu boli inštalované reťazový chodník, hojdačka (štvorlístok), basketbalový kôš a exteriérové tabule. Okrem toho boli uskutočnené nevyhnutné terénne úpravy, aby mohli byť jednotlivé prvky osadené. Na prácach sa podieľali zamestnanci obce, jej obyvatelia i zamestnanci SPP, ktorí boli predkladateľmi projektu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 700 € Stanislava Benedikovičová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Revitalizácia verejného priestranstva obce. Zamestnankyňa spolu s kolegami pomohla zrevitalizovať verejné priestranstvo v obci Dobrá voda. Počas brigády vymenili podkladový materiál na detskom ihrisku, namaľovali herné prvky a lavyčky. V druhej etape projektu dobrovoľníci obnovili fasádu budovy športového klubu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Terézia Petrinová, podporená v zamestnaneckom grantovom programe realizovala projekt Minišportovisko pre všetkých. Zamestnankyňa spolu s kolegyňami pomohola vybudovať minišportovisko v areáli ZŠ Turnianska v Petržalke. V rámci projektu bola vyčistená bežecká dráha a osadené tri jednoduché herné prvky určené na športovanie. Projekt zlepšil podmienky na športovanie deťí v škole i verejnosti, ktorá areál školy využíva na šport v popoludňajších hodinách. Do aktivít projektu boli zapojen í rodičia, zamestnanci školy i žiaci.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 700 € Tomáš Lakatos, podporený v zamestnaneckom grantovom programe realizoval projekt Oddych pri Jazere. Zamestnanec spolu s kolegami pomohol vybucovať v obci Brestovec dva altánky, ktoré budú slúžiť ako oddychová zóna na priľahlom území jazera. Do realizácie projektu boli zapojení aj obyvatelia obce, ktorí počas brigád pripravili plochu na osadenie altánkov a pomohli altánky namaľovať.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € 90871.sk občianske združenie realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Pamätná tabuľa "Habáni z Kaníže". Občianske združenie 90871.sk vyhotovilo a inštalovalo v obci Moravský Svätý Ján pamätnú tabuľu venovanú Habánom. Tabuľu inštalovali na tzv. Habánskom dvore v obci počas Habánskych hodov. Obsahuje informácie o histórii, kultúre, špecifických črtách spôsobu života Habánov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € ARMARIA ORAVA realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživme remeslá. Občianske združenie Armaria Orava prezentovalo kultúru regiónu na dvoch podujatiach - Remeselnícka nedeľa (14.7.2013) a Plátená nedeľa (25.8.2013). Počas podujatí prebiehala prezentácia výrobných postupov a činností (predvádzanie postupov domácej a remeselnej remeselnej výroby s možnosťou aktívneho zapojenia návštevníkov, predvádzanie tradičných činností dedinského spoločenstva), ktorá prebiehala v areáli Múzea oravskej dediny, boli realizované scénické programy s výkladom k vybraným častiam hmotnej kultúry (ľudové hudobné nástroje, ľudový odev) a vystúpenie ľudových kolektívov a uskutočnili sa aj sprievodné programy (svätá omša a koncert v drevenom gotickom kostole zo Zábreže, prezentácia a ochutnávka včelích produktov)
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 570 € Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Spojenie tradícií. Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica zorganizovalo sériu podujatí, v rámci ktorých chceli rozvíriť spoločenský život medzi obyvateľmi Zaježovej a rozšíriť ho o nové zmysluplné aktivity, do ktorých sa môžu zapojiť aj pôvodný obyvatelia a staršia generácia obyvateľov. Dňa 25.5. 2013 sa uskutočnila Zaježovská Slávnosť, kde prišlo 150 domácich obyvateľov a novousadlíkov pozrieť sa na kultúrny program. Na podujatí vystupovali deti zo základných škôl Pliešovce a Zaježová, a svoje umenie predvádzali pri samostatných stoloch keramikári, košikár a tkáčsky stav, deti sa vozili na koníku. Vystúpil aj Klub dôchodcov a tanečný workshop Očovan. Okrem tohoto podujatia sa uskutočnili aj dva kurzy: Výroba prírodného rázcestníka a Od zrnka ku chlebu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Centrum tradičnej kultúry v Myjave realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oslava novej úrody. Centrum tradičnej kultúry v Myljave zorganizovalo podujatie, počas ktorého priblížili návštevníkom tradície a zvyky spojené s oslôavou novej úrody. Podujate sa uskutočnilo na Gazdovskom dvore v Turej lúke 10 . -11. 8 2013. Súčasťou podujatia bola výstava historických i súčasných poľnohospodárskych strojov, ukážky výroby ľudovoumeleckých výrobkov, ochutnávka tradičných jedál a destilátov, rovnako ako ukážky žatvy a mlatby, pečenia chleba a škola ľudového tanca. Záver podujatia patrilo Slávnostným Bohoslužbám v Evanjelickom chráme Božom v Turej Lúke, kde sa veriaci na čele s miestnou farárkou poďakovali za úrodu
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € CYPRIAN, n.o. realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Obnova tradície ľudového liečiteľstva na báze liečivých bylín v regióne Zamaguria. Nezisková organizácia Cyprian primenula verejnosti dávnu tradíciu využívania možností prírodného potenciálu v ľudovom liečiteľstve. Účastníkov kurzu, ktorý zrealizovali, naučili pestovať, zbierať i spracovať liečivé byliny. Svojim projektom pomohli spropagovať zdravší životný štýl spojený s pobytom v prírode a zmusluplným využívaním daností jeho potenciálu. Projekt sa stal súčasťou propagácie regiónu Zamagurie ako "zdravého regiónu pre cestovný ruch".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Detský folklórny súbor Hanička realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt TANCUJEME NA PLNÝ PLYN. Detský folklŕony súbor Hanička zrealizoval cyklus tvorivých dielní ľudového tanca a spevu v školách a zábavný Folklórny maratón – na ktorom deti a mládež z mestkých častí Košice – mesto, mali možnosť spoznať folklór z okolia Košíc. Tvorivé dielne sa konali počas celého školského roka na viacerých základných školách v regióne. Folklórny maratón sa uskutočnil 24. júna 2013 v obchodnom centre Tip-Top v Košiciach. Súčasťou podujatia boli remeselné dielne, súťaže, vystúpenia, škola tanca a pod.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 080 € Detvianska umelecká kolónia realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Tradície a súčasnosť v symbióze. Detvianska umelecká kolónia sa zamerala na udržiavanie a obnovu miestnych tradícií Podpoľania. V spolupráci so Spojenou školou v Detve zorganizovali prezentácia a prednášky na Spojenej škole k tématike detvianskych vyrezávaných krížov ako kultúrne dedičstvo regiónu. Pod vedením odborníka si žiaci vytvorili repliky malých krížov, ktoré potom vystavili v minigalérii mesta Detva. V rámci projektu tiež zmapovali a zdokumentovali ecistujúce prícestné kríže v Detve.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Dielnička u Zlatej priadky,n.o. realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dielnička 2013. Nezisková organizácia Dielnička u Zlatej priadky zorganizovala workshopy, vianočné tvorivé dielne a letný tábor s cieľom priblížiť ich účastníkom tradičné remeslá. Počas projektu sa na aktivitách zúčastnilo 78 detí od 6-14 rokov na týždenných táboroch, 115 mladých dospelých do 35 rokov na 2hod.lekciách (technika drôtovania, základy hrnčiarstva, tkanie na krosnách, šperk, maľba na sklo, výroba šúpolových bábik), 20 dospelých na dvojmesačných remeselných kurzoch(tkanie a hačkovanie), 100 mladých ľudí a detí od 2-40 rokov sa vystriedalo na vianočných tvorivých dielňach počas 10 dní(výroba sviečok z včelieho vosku, drôtený šperk, tkanie náramkov).
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Dom kultúry Púchov realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Púchovská dolina - naše dedičstvo. Dom kultúry Púchov získal finančné prostriedky na krojové vybavenie pre folklórny súbor Váh. S novým krojovým vybavením FS nacvičil program Folklórne inšpierácie, ktorý bol súčasťou programu Folklórneho Púchova. Folklórny súbor Váh sa prezentoval z tancami z Púchovskej doliny: Kováč z doliny, Duchnárky z Dohnane, Ženci a žnice. Program mal veľký ohlas a návrat v tvorbe ku regiónu bol pozitívne hodnotený aj divakmi, účinkujúcimi i médiami.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 750 € Dom Matice slovenskej realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Po stopách ľudových zručností. Dom Matice slovenskej v Galante získal finančné prostriedky na vybavenie keramickej dielne elektrickou vypaľovacou pecou. Vďaka tomuto vybaveniu sa podarilo pritiahnuť široké vrstvy detí, mládeže, verejnosti aby modelovali a pracovali s hlinou. Od septembra 2012 sa stretli deti, ktoré absolvovali "Letné tvorivé dielne" v auguste 2012, aby naglazúrovali a dokončili už vypálené diela, ktoré vytvorili. Počas troch stretnutí si stihli svoje práce dokončiť a po vypálení zobrať so sebou domov tak, aby s nimi obdarovali svojich blízkych na vianoce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Domov použitých kníh, občianske združenie realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Vinohradnícka tradícia a knihy. Domov použitých kníh zozbieral, zachránil a verejnosti sprístupnil knihy a tlačoviny o téme vinohradníctvo – staré odborné knihy o pestovaní viniča, knihy o vinohradníckych zvykoch, knihy viažúce sa k vinohradníckej oblasti Svätý Jur, knihy o drobných stavbách vo viniciach, studniach, lisoch a pod. a tiež knihy beletrie a poézie o víne, vinohradoch, vinohradníkoch. Tieto knihy v spolupráci s Vinocentrom v prevádzke Vinocentra vo Svätom jure, kde vytvorili čitateľský kútik. Knihy sú voľne dostupné občanom Svätého Jura, návštevníkom, vinohradníkom v čase otváracích hodín Vinocentra.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Dubnické múzeum, m.p.o. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Gatra z Dubnice nad Váhom - národpisný objav. Dubnické múzeum pripravilo kurz náročnej vyšívkárskej techniky typickej pre Dubnicu nad Váhom - gatry. Uskutočnilo sa 10 stretnutí počas sobôt v období apríl - júl 2013. Zúčastnilo sa ho cca 20 účastníčok. Okrem toho sa uskutočnila 26. augusta - 31. septembra 2013. uskutočnila výstava, na ktorej boli prezentované práce účastníčiek kurzu (doplnky, tašky, obrusy, krojové súčiastky...) a pôvodné gatrové rukávce. Výsledky projektu boli spropagované v Dubnických novinách a bulletine 20. ročníka Dubnického folklórneho festivalu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € EFFETA - Stredisko sv. Františka Saleského realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt 6. Medzinárodný festival kultúry nepočujúcich sv. Františka Saleského v Nitre. Stredisko sv. Františka Saleského - Effeta zorganizovalo v dňoch 26.11.2012 až 2.12.2012 6.Medzinárodný festival kultúry nepočujúcich sv. Františka Saleského v Nitre. V rámci festivalu sa uskutočnilo viacero workshopov a konferencií, ktoré boli zamerané na kultúrne dedičstvo a umenie nepočujúcich a ich komunikačný jazyk.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 305 € Folklórna skupina Smrečany realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Smrečianske návraty. Folklórna skupina Smrečany vďaka finančnej podpore zakúpila materiál na ušitie krojov pre detskú skupinu a vydala zborník so 70 ľudovými piesňami.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 750 € Hipoterapeutické združenie HIPO MÁČOV realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt MÁČOVSKÍ "SMOLIARI", alebo PÁLENIE SMOLY V MÁČOVE - výskum, rekonštrukcia a dokumentácia remesla. Hipoterapeutické združenie HIPO MÁČOV pripomenulo širšej komunite obce Diviaky nad Nitricou a hornej Nitry remeslo typické pre lokalitu Máčov . V rámci projektu bol spracovaný výskum, rekonštrukcia a dokumentácia pálenia smoly s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva pre budúce generácie. Z rekonštrukcie pálenia smoly vznikol aj krátky film.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Historicko - Astronomická Spoločnosť realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Živé kosačky. Historicko - Astronomická Spoločnosť v rámci svojho projektu poukázala na tradíciu udržiavania lúk s využitím hospodárskych zvierat. V blízkosti hradu Lednica, ktorý má združenie v dlhodobom prenájme a ktorý rekonštruuje, postavili prístrešok pre malé stádo kôz, ktoré využívajú na udržiavanie neprístupných svahov pod hradom a odstraňovanie náletových drevín a buriny z týchto miest. Príspevok sa využil na zakúpenie elektrického ohradníky, meteriál na vybudovanie prístrešku pre zvieratá a výrobu informačných tabúľ o flóre, faune a obhospodarovaní krajiny človekom.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 550 € Klub vojenskej histórie Beskydy realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Výstava fotografií: Vojnové cintoríny a pamätníky prvej svetovej vojny - zabudnuté dedičstvo regiónu. Klub vojenskej histórie Beskydy usporiadal výstavu fotografií ktorá priblížila históriu vojnových cintorínov z prvej svetovej vojny u nás, ale aj vojnové cintoríny vojakov z územia dnešného Slovenska v zahraničí. Výstava je prenosná a klub ju môže prezentovať aj pri svojich ďalších aktivitách. Zároveň je výstava ľahko doplniteľná o ďalšie fotografie, takže s minimálnym finančným vkladom je možné ju vždy aktualizovať. Takto bola výstava prezentovaná na viacerých podujatiach a bola súčasťou širšej výstavy Vojna v regióne - Rodáci vo vojne.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Klub železničných modelárov Považia realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Nemšová - Lednické Rovne. Klub železničných modelárov Považia zdokumentoval trať Nemšová - Lednické Rovné. V rámci projektu vytvorili spojiteľné moduly trate Nemšová - Lednické Rovne, ktoré zachytávajú železničné stanice na trati so zastavenou osobnou dopravou v reálnom zmenšenom modely, súčasťou projektu boli aj staničné budovy. Zároveňu sa podarilo zaistiť písomné aj technické zaujímavosti viažuce sa k trati, miestni občania obohatili aktivity o rozprávanie príbehov z čias, keď bol na železničnej trati ešte čulý ruch. Návštevníci výstavy pozitívne hodnotili myšlienku projektu aj projekt ako taký a boli nápomocní pri tvorení zabudnutých častí, ktoré si práve tí starší ešte pamätali.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 900 € Komunitná nadácia Bardejov realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt UNESCO V BARDEJOVE - 6 posterov. Komunitná nadácia Bardejov vyrobila 6 trojjazyčných banerov s informáciami o historických pamiatkach v Bardejove. Na baneroch sú najdôležitejšie informácie z histórie mesta, ktoré zväčša aj korešpondujú s fyzickými objektami, zapísanými v Zozname UNESCO. Projekt bol prínosom pre posilnenie trvalejšej spolupráce medzi samosprávou, MVO a aktérmi cestovného ruchu v meste a regióne. Na jeho realizácii sa podieľali aj mladí ľudia z Bardejova - študenti strednej odb. školy, ktorí pomáhali so so zhotovením drevených stojanov na zavesenie posterov v teréne. Osadenie posterov sa uskutočnilo v júni 2013 za účasti zástupcov samosprávy, aktérov cestovného ruchu v meste,Komunitnej nadácie Bardejov a zástupcov Strednej priemyselnej školy, ktorí budú ako prví zo stredných bardejovských škôl využívať od septembra 2013 dva putovné postery na výuku o miestnych a regionálnych dejinách, je jedným zo spôsobov trvaloudržateľnosti cieľov projektu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Kultúrne centrum Kubra realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Krása tradícií - tkanie. Kultúrne centrum Kubra nadviazalo na tradíciu tkania v obci. Z finančných prostriedkov z projektu dali vyhotoviť tkáčsky stav s príslušenstvom a zorganizoval kurz tkania.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Kvapka, n.o. realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Cesta chleba. Nezisková organizácia Kvapka zážitkovým poznaním priblížila deťom spôsob prípravy chleba, jeho výroby, od zasiatia obilia, jeho vyklíčenia, pokosenia, vymlátenia, pomletia, zamiesenia a upečenia. Aktivity realizovali v priestoroch Oravského múzea a pekárni poľnohospodárskeho družstva.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Mesto Banská Štiavnica realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Salamandrové dni 2013. Mesto Banská Štiavnica zorganizovalo ďalší ročník podujatia Salamandrové dni. Projekt mal dve hlavné aktivity - Salamandrový sprievod s účasťou cca. 250 postáv a Salamandrové detské pódium, kde okrem vystúpení divadiel deti mohli hľadať v rámci námestia časti slova STRIEBRO (kov, ktorý preslávil región), učili sa typickú banícko pesničku, absolvovali ukážku šachtágu (prijímania do baníckeho stavu), dozvedeli sa o baníckej uniforme a fokoši, na dlažbu kreslili jaštericu ako symbol mesta, vyrábali si originálne trička so slovíčkami v štiavnickom nárečí a pod. Salamandrový sprievod bol navyše v týždni konania podujatia zapísaný do Registra nehmotného kultúrneho dedičstva SR
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Mesto Brezno realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Seniori podávajú ruky juniorom. Mesto Brezno zorganizovalo v Mestskej knižnici 10 tvorivých dielní - tkanie, šitie handrových bábik, zdobenie kraslíc, maľovanie na plátno, pletenie košíkov, výroba sviečky, výroba mydielok, výroba šperkov a modelovanie z hliny. Na tvorivých dielňach sa zúčastnilo 396 žiakov základných škôl mesta Brezna. Prácu ľudových umelcov a seniorov si so záujmom pozreli aj čitatelia, ktorí navštívili knižnicu. Výstupom tvorivých dielní boli výrobky, ktoré si sami žiaci vyrobili ako opasok, mydlo, šperk, sviečku, kraslicu či bábiku. Počas trvania projektu bola v knižnici výstavka hotových výrobkov, ktoré zaujali aj čitateľov knižnice. Vďaka informovanosti (letáky, vyhlásenie v mestskom rozhlase), prejavili záujem o tvorivé dielne aj žiaci stredných škôl a kreatívni dospelí čitatelia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mesto Spišská Nová Ves realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Miesto prianí – oživenie histórie zvonolejárskej dielne Konráda Gaala. Mesto Spišská Nová Ves svojim projektom prispelo k oživeniu časti histórie mesta týkajúcej sa pôsobenia slávnej zvonolejárskej dielne Majstra Konráda a jeho nasledovníkov. Na námesti v SNV osadili interaktívny pamätník venovaný majstrovi Konrádovi a osadili zvon vyrobený v jeho dielni a zrealizovali niekoľko sprievodných podujatí venovaných zvonolejárstvu. Z finančných prostriedkov z Nadácie SPP vydali leták v slovenskej i anglickej mutácii "Majster Konrád".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 550 € Mesto Šahy realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Deti predstavujú remeslá Hontianskeho regiónu.... Mesto Šahy pripravilo pre deti tvorivé dielne, v rámci ktorých sa naučili pliesť košíky, tkať koberce, piecť a ozdobovať medovníky, vyrábať šperky z drôtikov a korálok. Deti svoje práce a zručnosti, ktoré získali počas tvorivých dielní prezentovali na podujatí "Ja som malý remeselník", ktoré bolo súčasťou podujatia pre deti "Superpárty 2013".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 610 € Mestské kultúrne stredisko Šurany realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Včelársky workshop. V Šuranoch sa 12.12.2013 sa konal Včelársky workshop, na ktorom sa verejnosť mohla obozámiť s prácou včelárov. Návštevníci podujatia si mohli pozrieť staré i moderné úle, vyskúšať si medomet na vytáčanie medu, zbíjanie rámikov, odlievanie figúrok zo včelieho vosku a ochutnať rôzne druhy medu. Pre dospelých návštevníkov bola pripravená ochutnávka medoviny, deti si mohli ozdobiť medovníky. Súčasťou bola aj výstava dobových fotografií včelárov, včelínov a úľov z minulého storočia a výtvarná súťaž pre školy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 450 € Miestny odbor Matice slovenskej realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Autobus dobrej vôle. Miestny odbor Matice slovenskej Hrušov zrealizoval projekt Autobus dobrej vôle. Detská folklórna skupina nacvičila tradičné vianočné koledy a folklórny program, ktorý prednesla domácim divákom, ale aj obyvateľom detských domovov a domovov dôchodcom. Deti so svojim programom vystúpili v Martine a v Dlhej nad Oravou, DSS v Tvrdošíne, Oravskej Lesnej, Zákamennom,Novoti, Dolnom Kubíne a v Detskom domove v Novej Bani.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € M-klub Štrba - obecný klub mladých, o.z. realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Známe tváre /Familiar Faces /. Občianske združenie M-klub Štrba oslovilo štyroch výnimočných ľudí - výrobcu drevených črpákov pána Jána Michalku, šičku krojov pre bábiky pani Annu Bartošovú, jedného zo štyroch valaškárov na Slovensku, pána Petra Garaja a manželku etnológa, historika a folkloristu Petra Švorca, čipkárku Zuzanu Švorcovú. Z rozhovorov s nimi vytvorili audiovizuálny materiál, ktorý spolu s fotografiami, ktoré vznikli počas jeho výroby prezentovali v Kulturnom dome Strba 31.08.2013.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Modranské kráľovské divadlo realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Divadelný festival Modranský grnák. Modranské kráľovské divadlo zorganizovalo 14.-17.3.2013 v Modre divadelný festival Modranský grnák. Festival sa skladal z troch základných častí a niekoľko sprievodných podujatí. Jeho súčasťou boli prednes diel modranských autorov, súťaž ochotníckych divadiel z Vajnor, Častej, Budmeríc, Modry a z českých miest Hustopeče a Benátky nad Jizerou a improvizačná súťaž Improgrnák 2013, sprievodné podujatia tvorili recitál modranského autora Máriusa Kopcsaya, výstava fotografií o činnosti Modranského kráľovského divadla od vzniku v roku 2006 a jazzový koncert Radovana Tarišku.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € MÝTO o.z. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Stridžie dni, Vianoce do Troch kráľov. Občianske združenie Mýto v spolupráci s Klubom seniorov naštudovalo tradície od Kataríny cez Vianoce do Troch kráľov a prezentovalo ich na spoločnom vystúpení pred miestnou komunitou a širokou verejnosťou na miestnych tradičných Vianočných trhoch. Samotnej prezentácii predchádzal zber materiálu na podklady pre scenár podujatia. Zozbierali staré recepty, piesne, koledy, ktoré mladí ľudia už nepoznajú. Zorganizovali tiež tvorivé dielne, na ktorých deti vyrábali vianočné ozdoby, ktoré potom použili na výzdobu pódia k podujatiu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Naša škola - Kysuca realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Študenti spoznávajú tradičné remeslá regiónu "Kysúc". Občianske združenie Naša škola Kysuca pripravilo výstavu s ukážkami tradičných remesiel, ľudových krojov regiónu a živou ľudovou hudbou. Približne 300 žiakov ZŠ, 450 žiakov SOŠs ,pedagógovia,rodičiai ďalší návštevníci si mohli vyskúšať prácu s kovom, drôtom, prútim i kožou a pripomenúťsi, že Kysuce sú kolískou drotárstva. V rámci projektu boli pripravené výstavné panely s históriou tradičných remesiel a vytlačený builden.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Novohradské múzeum a galéria realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt My sme malí remeselníci. Vďaka realizácii projektu My sme malí remeselníci sa Novohradskému múzeu a galérii podarilo zmapovať súčasných remeselníkov v regióne, ktorí využívajú tradičné techniky a materiály, prípadne je ich súčasná tvorba inšpirovaná prvkami ľudovej kultúry. Zároveň sa podarilo získať množstvo materiálov k histórii miestnej remeselnej výroby, ako aj obrazovú dokumentáciu, ktoré použili pri výrobe informačných panelov a propagačných bulletinov. Počas podujatia, ktoré sa uskutočnilo 19.-25.júna 2013 v areáli záhrady múzea sa konali prednáškové cykly z oblasti etnológie tematicky zamerané na históriu remeselnej výroby v regióne Novohrad, ukážky tradičného pracovného náradia a postupov (stolár, obuvník, kováč a hrnčiar). Podujatia sa počas 4 dní zúčastnili takmer 250 návštevníkov. Vďaka finančnej podpore z Nadácie SPP vzniklo 20 náučných výstavných panelov a bolo vytlačených 2000 ks bulletinu o tradíciách a zvykoch regiónu Novohrad.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € obč. združenie Slovenská železná cesta realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Andrássyho deň. Občianske združenie Slovenská železná cesta zorganizovalo podujtie s názvom Andrássyho deň. Cieľom podujatia bolo pripomenutie histórie, oživenie baníckych a kultúrnych tradícií Gemera, propagácia regiónu, Betliara, Krásnej Hôrky, Slovenskej železnej cesty, Baníckeho múzea v Rožňave a položenie základu jednej tradičnej akcie Deň Andrássyho. Na podujatí vystúpila banícka dychovka z Jelšavy, boli inštalované výstavy liatinových predmetov a banerová výstava Vývoj banskej dopravy. Uskutočnili sa prednášky: 1. S.Lorinčíková: Andrássyovci v Gemeri, 2. K.Tomany: Baníctvo a železiarstvo Gemera, 3. S.Holečková: Spoločenský život baníkov (dbe z nich aj maďarskom jazyku). Svoje umenie predvádzal umeleský kováč a pre návštevníkov boli pripravené rôzne tvorivé dielne (vypisovanie pamätných listov a pečatenie, maľovanie a imitácia liatinových ozdôb a zhotovovanie medailonov). Súčasťou podujatia bol aj vstup do expozícií banských pracovísk s lampášmi a voľná prehliadka expozície baníctva a hutníctva Gemera
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 230 € Občianske združenie "Nádej v Uňatíne" realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Budúcnosti na stope. Občianske združenie "Nádej v Uňatíne" oslávilo 10. výročie obnovy činnosti ochotníckeho divadla v Uňatíne tak, že do svojich aktivít zapojilo aj miestne deti a mládež. Nacvičili divadelné predstavenie, s ktorým vstúpili v obci a tiež vydali brožúrku o histórii ochotníckeho divadla v Uňatíne.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Občianske združenie ČANGO realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Záchrana a využitie železničnej trate Piešťany - Vrbové. Občianske združenie ČANGO zorganizovalo na nevyužívanej železničnej trati medzi Vrbovým a Piešťanmi dve podujatia - Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v jazde na pákových drezinách a Vláčik motoráčik (jazdu historickým motorovým vlakom). Okrem toho zorganizovalo aj niekoľko dobrovoľníckych brigád, v rámci ktorých pracovali na skultúrnení a udržiavaní trate (orez stromov, odstraňovanie buriny) a vybudovali z podvalov a štrku krátke nástupište na zastávke v Trebaticiach.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 295 € Občianske združenie Dedičstvo realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživenie ľudovej kultúry. Občianske združenie Dedičstvo zrealizovalo 22.6.2013 kultúrne podujatie v obci Šimonovce. Na podujatí vystúpili viaceré folklórne a tanečneé súbory z regiónu, bábkársky súbor Prucsok z obce Marcelová, sprievodným podujatím boli ukážky remeselných prác, lukostrelectva, rezbárstva a jazdectva. Na akciu prišlo takmer 500 návštevníkov z celého regiónu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 480 € občianske združenie DIZAJN FÓRUM realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt STRAŠIACI. Občianske združenie Dizajn Fórum zorganizovalo štrnásť tvorivých dielní, na ktorých deti oboznamovali s tradíciou vidieka - strašiakmi na poli. Jednotlivých dielní sa zúčastnilo vždy približne do dvadsať detí a spolu sa tvorivých dielní zúčastnilo 200 detí. Priebežne počas projektu tiež osadili v priestore panel s nafotografovanými "poslednými zachovanými" strašiakmi, Dokumentuje ľudovu tvorivosť pri vytváraní strašiakov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 900 € Občianské združenie Dobrá MyšLIENKA realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Po stopách SNP v našom regióne. Občianske združenie Dobrá Myšlienka obnovilo a upravilo tri miesta spojené s históriou SNP v regióne - Tajný partizánsky lazaret nad obcou Livov, Pamätník padlým v SNP nad obcou Kríže a Partizánske zákopy pod obcou Kríže a vyhotovilo 9 informačných tabúľ venovaných SNP. Zároveň obnovili trdíciu organizovania turistických pochodov "Po stopách SNP".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Občianske združenie Grausova lúka realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt HUNCOKÁRI - dobudovanie náučného chodníka. Občianske združenie Grausova lúka zrealizovalo druhú etapu projektu vybudovania náučného "Huncokárskeho chodníka". Na chodníku boli doplnené ďalšie dve informačné tabule, osadené boli pri miestnom cintoríne a kaplnke. Pri príležitosti odhalenia informačných panelov dňa 26.7.3013 sa pri kaplnke na Piesku uskutočnilo oficiálne otvorenie náučného chodníka Huncokári, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia Mesta Modra, Lesov Modra s.r.o.,Skautského zboru Fénix Modra, občianskych združení Modranská Beseda a Grausova lúka. Súčasťou stretnutia bol krátky kultúrny program, varenie gulášu a vystúpenie trampskej hudobnej skupiny.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Občianske združenie Hamuliakovské deti realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Objavme bohatstvo našich predkov. Občianske združenie Hamuliakovské deti zrealizovalo tvorivé dielne pre deti (keramické a dielne tradičných remesiel), kreatívne popoludnia pre dospelých (pečenie oplátok, keramické dielne, plstenie, pletenie z pediga) a niekoľko podujatí v obci (pečenie medovníkov, výstava ručných prác).
Zachovanie kultúrnych hodnôt 450 € Občianske združenie Hrad Čeklís realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Živý stredovek. Občianske združenie Hrad Čeklís sa zameralo na prezentáciu stredovekých dejín, ktorá interaktívnym a zaujímavým spôsobom predstavila lokálne dejiny spojené s obcou a životom v nej. Zrealizovali 4 špeciálne hodiny dejepisu na školách v Bernolákove a Ivanke pri Dunaji a prezentácie na rôznych podujatiach zameraných na prezentáciou histórie (Dni obce, Noc hradných zrúcanín).
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Občianske združenie Ľudový dom realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Lóťanské folklórne slávnosti. Občianske združenie Ľudový dom zorganizovalo vo Veľkých Lovciach Lóťanské folklórne slávnosti. Súčasťou podujatia bola prehliadka ľudového domu, výstava fotografií z histórie obce, výstava výšiviek, ukážka práce včelárov, košíkara a vystúpoenie folklórnych súborov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Občianske združenie Misia mladých realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Bylinky pre život. Občianske združenie Misia mladých sa venovalo oživeniu tradície bylinkárstva na Orave. V rámci projektu zorganizovali vzdelávací víkend pre osamelé matky s deťmi, počass ktorého im farmaceutka a bylinkárka eáta Bedrichová, ktorá nielenže sprostredkovala informácie týkajúce sa byliniek, ale ponúkla priestor aj vo svojej vlastnej bylinkovej záhrade, kde sa matky mohli "naživo" oboznámiť so známymi aj menej známymi bylinkami a ich účinkami. Praktické zručnosti účastníčky získali zbieraním bylín v teréne, počas kurzu sa naučili aj namiešať jednoduché masti a vyrobiť niektoré tinktúry.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Občianske združenie Telluris realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Návrat do minulosti - Historická jarná dieľňa. Občianske združenie Telluris zorganizovalo dňa 14.-15. júna 2013 v Marcelovej na futbalovom ihrisku podujatie „Návrat do minulosti“. V rámci podujatia sa uskutočnilo stavanie historického šiatora (Jurta), aktivity pre deti, lukostrelecká škola pre deti a dospelých, lukostrelecké preteky s medzinárodnou účasťou, streľby do diaľky, výstava kostýmov, doplnkov a výstroja pre záujemcov a prednášky o ľudových zvykoch v jurte. Organizátori priblížili účastníkom históriu, spôsob života, ale aj spôsoby obrany ľudí žijúcich v danom regióne v minulosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Obec Bohdanovce nad Trnavou realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Obnovme si ľudové tradície z okolia Trnavy. Obec Bohdanovce nad Trnavou pripravila podujatie s názvom „ Od Božého narodzená do Troch králov“. Projekt prezentoval dobové kroje, ľudové tance, remeslá a tradície v priestoroch kultúrneho domu počas vianočných sviatkov. Podujatie sa uskutočnilo počas 26.12.2012 a malo vysokú návštevnosť. Z prostriedkov bol zakúpený akordeón pre folklórnu skupinu Žofia, ktorá pripravila na podujatie program.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Borský Svätý Jur realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Kroje pre DFS Juránek. Obec Borský Svätý Jur získala vďaka projektu nové kroje pre detský folklórny súbor Juránek. Folklórny súbor vďaka tomu mohol rozšíriť počet členov (momentálne je v súbore takmer 40 detí) a vystupovať na rôznych podujatiach v obci i v širšom okolí (Bratislava, Senica)
Zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Obec Bošáca realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Ozveny vianočných tradicií. V obci Bošáca sa v Múzeu Bošáckej doliny konalo podujatie Ozveny vianočných tradícií. Na podujatí vystúpili dve folklórne skupiny a jedna cimbálová hudba. Návštevníci mohli ochutnať vianočné špeciality a na remeselnom jarmoku si zakúpiť predmety s vianočnou tematikou. V rámci programu sa uskutočnila súťaž o najchutnejšie vianočné pečivo a najkrajší medovník. Podujatie okrem priblíženia tradícií prispelo k udržiavaniu komunitného života a zapojeniu dobrovoľníkov do aktivít obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € Obec Gemerská Poloma realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Od Andera po Krašún. V obci Gemerská Poloma zorganizovali 4 na seba nadväzujúce podujatia - tri tanečné večery „Na Andera“, „Na Mikuláša“, „Na Luciu“ obohatené o množstvo zážitkových aktivít v podobe súťaží, tradičných hier, či zaujímavých zvykov a slávnostné vystúpenie formou „Vianočného koncertu“ , ktorými podporili záujem občanov o folklórne dianie. Aktivity projektu povzbudili ľudí k aktívnemu využívaniu voľného času a zároveň rozvíjali miestne tradície.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 545 € Obec Halič realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Csontváry - zabudnutý umelec. Obec Halič pripomenula obyvateľom i návštevníkom obce tvorbu Tivadara Kosztku-Csontváryho, ktorý časť života žil a tvoril v Haliči. Formou veľkoplošných reprodukcií jeho obrazov inštalovanými na oplotení kultúrneho domu na Podzámockom námestí a prostredníctvom infotabúľ získali návštevníci informácie o autorovi, najmä s ohľadom na jeho pobyt v Haliči. Výstava bola inštalovaná viac než mesiac, takže si ju mohli pozrieť aj žiaci miestnej Základnej školy s materskou školou a získať tak prehľad o významnej osobnosti žijúcej v Haliči.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Obec Iža realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Rímsky deň v Iži. Obec Iža zorganizovala 1.6.2013 pri rímskom vojenskom tábore Kelemantia podujatie Rímsky deň. Podujatia sa zúčastnilo okolo 5000 návštevníkov, ktorí si mohli pozrieť život v legionárskom tábore, prípravu regionálnych špecialít a vedomostné hry pre deti s rímskou tematikou. Návštevníkov sprevádzali hostitelia v rímskych odevoch a približovali im bežný život a zvyklosti Rimanov a zaujímavosti o miestnom rímskom vojenskom tábore. Atmosféru podujatia spestril kultúrny program na pódiu, jazdci na koni a ďalší účinkujúci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 250 € Obec Janík realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt 11.ročník stretnutia Betlehemcov. V obci Janík sa 1. decembra 2013 uskutočnil 11. medzinárodný Betlehemský festival. V rámci podujatia sa uskutočnili vystúpenia nositeľov tradícií z obcí na Slovensku Janík, Péder, z obcí v Maďarsku Fuzér, Homrogd, Ópályi a z Rumunska z mesta Satu Mare. Súčasťou kultúrneho programu bol sprievod účinkujúcich obcou. V priestoroch kultúrneho domu boli inštalované výstavy tradičných remesiels tematikou Vianoc a výstava obrazov amatérskeho výtvarníka Lajosa Emila Kovácsa z Rumunska - Satu Mare. Pre deti bola pripravená tvorivá dielňa, kde si mohli vytvoriť vlastné šúpolky a ozdobiť perníčky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Obec Lenartov realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt "Rusadle na dedine". Obec Lenartov zorganizovala 18.mája 2013 kultúrno-spoločenské podujatie "Rusadle na dedine". V rámci podujatia bola odprezentová ukážka ľudových remesiel a jedlá, ktoré sú viazané na túto dobu - mačanka a "kreple", vystúpili miestne foklorne spevácke skupiny, dedinou prešiel konský povoz, ktorým mládenci z obce spolu s dievčatami osadili briezky pri krížoch v obci a po ich návrate bol v strede obce osadený "máj".
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Obec Papradno realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Slovník papradnianskeho nárečia/ Tak sme sa dorozumievali kedysi. Obec Papradno vydala slovník papradnianskeho nárečia, ktorý uchováva a vysvetľuje historizmy, archaizmy a zastaralé slová Papradnianskej doliny. Autorom slovníka sa podarilo zozbierať slová a výrazy, ktoré mladá generácia už nepozná a nerozumie im, a tak ich zachovať pre budúce generácie. Slovník vyšiel v náklade 250 kusov a záujem prejavili nielen mladí ľudia, ale aj staršia generácia, ktorú potešilo, že slová ich detstva a mladosti sa zachovajú pre budúce generácie a neodídu s nimi.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 600 € Obec Podbrezová realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Podbrezovský jarmok. Obec Podbrezová zorganizovala 15. decembra 2012 od 10.00 hodiny v areáli školského dvora ZŠ v Podbrezovej na sídlisku Kolkáreň Podbrezovský jarmok. Usporiadaním jarmoku pripravili pre občanov obce ako aj pre jej návštevníkov priestor pre spoločenské stretnutie, deň dýchajúci históriou, kultúrou , naplnený predvianočnou atmosférou. Návštevníci mali možnosť spoznať časť histórie a vzniku obce spojenej s priemyselnou výrobou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 400 € Obec Podhorie realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Bábkarstvo v obci Podhorie – história a súčasnosť. Obec Podhorie sa zamerala na oživenie bábkajrskej tradície, ktorá bola v obci založená v 80. rokoch a venovala sa jej veľká časť miestneho obyvateľstva. V rámci projektu zreštaurovali časť bábkarskeho fondu - drevené a jutové marionety, z ktorými sa v minulosti v obci hrávalo ochotnícke divadlo a zabezpečili dôstojné a stabilné miesto pre všetky bábky, ktoré vlastní obec.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Obec Pozdišovce realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zachovanie hrnčiarstva. Obec Pozdišovce sa zamerala na zachovanie hrnčiarskeho remesla, ktorým bola dlhé roky preslávená, ale ktoré už v obci postupne zaniká. Zakúpením hrnčiarskej pece sa doplnil inventár potrebný k organizovaniu aktivít zameraných na oživenie hrnčiarstva v obci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 750 € Obec Ražňany realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Pamätná izba Štefana Onderča. V obci Ražňany vydali knihu o histórii obce a otvorili pamätnú izbu Štefana Onderča. Slávnostné otvorenie sa konalo 5.7.2013 pri príležitosti 100. výročia príchodu Štefana Onderča do Ražňan. Otvorením tejto pamätnej izby sa podarilo zviditeľniť zhromaždenie zástupcov 108 obcí z Východného Slovenska dňa 18.12.1918 na fare v Ražňanoch, kde sa deklaroval súhlas byť súčasťou Československej republiky, ale aj jeho pôsobenie v Ražňanoch až do jeho predčasnej smrti v roku 1937. Pamätná izba je zároveň využitá ako malé múzeum opisujúce Ražňany, históriu obce, kde sú zhromaždené artefakty zo života obyvateľov v minulosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 971,28 € Obec Staškov realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Folklórne dedičstvo Staškova. V obci Staškov založili detskú folklórnu skupinu s názvom Staškovienka. Deti si nacvičili pásmo pod názvom "Pasenie kráv", s ktorým už absolvovali niekoľko vystúpení v obci. V súčasnosti má skupina 18 detí a plánujú pripraviť ďalšie pásma, s ktorými by mohli vystupovať.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 850 € Obecný úrad Kladzany realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zemplínske rozprávky. V obci Kladzany vytvorilo Kladzianske ľudové divadlo divadelnú inscenáciu Zempľínske rozpravki pre dospelich, v pôvodnom zemplínskom dialekte, ktorá vtipným a originálnym spôsobom spracováva pôvodné storo-nové rozprávky a priblíži ich aj dospelému publiku a vydalo knihu (bulletin) Zempľinske rozpravki s podtitulom povidočki ňeľem pre dzecočki. Odohrali 12 divadelných predstavení a zrealizovali 10 prezentácií knižky na východnom Slovensku. Predstavenie, ako aj knižku prezentovali aj v zahraničí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 205 € Oravská Rozvojová Agentúra realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Detský skanzen. Oravská rozvojová agentúra vytvorila v centre obce Zázrivá miniatúrnu dedinku - detský skanzen. V rámci projektu zrealizovali stavbu zrubového domčeka určeného pre ukážku toho, ako žili ľudia na dedine v minulosti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € OZ Jablonka realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dielňa od prírody. Občianske združenie Jablonka v rámci pracovných víkendoviek priblížilo mladým ľuďom prírodné staviteľstvo, hlinené omietanie a prácu s drevom. Zrealizovali 2 workshopy slamenno hlineného staviteľstva a omietania, v dielni realizovali hlinené omietanie, realizáciu podlahy a nakúpili náradie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 635 € OZ Štvorlístok Hornádu realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Cesta k prameňom. Občianske združenie Štvorlístok Hornádu umiestnilo 11 kazetových obrázkov v katastroch obcí Kostoľany nad Hornádom, Sokoľ a Kavečany, čím prispeli k zachovaniu tradície umiestňovania drobných sakrálnych predmetov na na miestach zaujímavých z historického, kultúrneho či prírodného hľadiska. Projekt bol realizovaný so zapojením dobrovoľníkov, uskutočnili sa 2 brigády, počas ktorých bolo vyčistené okolie umiestnenia kazetových obrázkov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Pangaea realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Ovocné tradície Bielych Karpát. Občianske združenie Pangaea spropagovalo tradíciu pestovania ovocných stromov a spracovávania ovocia v regióne Biele Karpaty a prispelo k záchrane starých ovocných stromov. Zorganizovali 5 workshopov, na ktorých sa účastníci učili základom ovocinárstva a správneho tvarovania stromov a ošetrenia starých stromov, venovali problematike ohrozenia a vymiznutia a zachovania starých regionálnych a krajových odrôd ovocných stromov a spôsobom obhospodarovania sadu. Praktické workshopy boli doplnené o prednášky a praktické ukážky, výstavu fotografii a ochutnávky bylinkových a ovocných špecialít, diskusie, prednášky na príbuzné témy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Partnerstvo pre Horné Záhorie o.z. realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Sladká ňedzela na Záhorí. Partnerstvo pre Horné Záhorie v spolupráci s Úniou žien zorganizovalo v Gbeloch 9.12.2012 podujatie Sladká ňedzela na Záhorí. 17 tímov pripravilo typické záhorácke zákusky, ktoré potom počas podujatia mohli návštevníci ochutnať. Súčasťou bola súťaž o "Záhorácky zákusok 2012" - hlsovanie verejnosti o najlepší zákusok, ktorí na podujatí ochutnali. Počas podujatia prebiehali aj tvorivé dielne, kultúrne vystúpenia, predajný miniveľtrh ostatných výrobkov z regiónu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Prešovský hudobný spolok - SÚZVUK realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Nahrávka rusínskych ľudových piesní na CD nosič v spolupráci s FS Šarišan. Prešovský hudobný spolok - SÚZVUK vydal CD s nahrávkami rusínskych ľudových piesní. Verejná prezentácia nahraného CD sa konala 1. septembra 2013 v rámci tradičného kultúrneho podujatia pri príležitosti dňa Ústavy SR vo Veľko Šariši. CD vyšlo v náklade 1200 kusov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Pro Cultura - Művelt Faluér, n.f. realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Oživenie histórie starých mám. Neziskový fond Pro Cultura - Művelt Faluért, n.f. organizoval v obci Radvaň nad Dunajom pravidelné tvorivé dielne - tkanie na krosnách, plstenie ovčej vlny, práca so šúpolím, pletenie zo slamy, zhotovenie makramé náramkov a zhotovenie rôznych dekoračných predmetov a letný remeselnícky tábor, ktorý ukončili výstavou prác pre širokú verejnosť.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Regionálna rozvojová agentúra Kysuce realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Kysuce na starých mapách. Regionálna rozvojová agentúra Kysuce prezentovala unikátne historické mapy zo 17., 18. a 19. storočia územia Severozápadného Slovenska a teda aj Kysúc. Skeny máp, ktoré získali z Kriegsarchive vo Viedni,z MOL Budapešť, Čaplovičovej knižnice Dolný Kubín, Štátenho vojenského archívu z Banskej Štiavnice spracovali ako závesné bannery na prezentáciu verejnosti. Tým pripravili materiál pre putovnú výstavu o histórii Kysúc a taktiež kvalitnú učebnú pomôcku pre regionálne dejiny pre základné a stredné školy na Kysuciach. 8 najzaujímavejších máp vydali na samostatných banneroch. Slávnostná vernisáž výstavy historický máp sa uskutočnila 6. septembra 2013.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Regionálna rozvojová agentúra Skalica realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Spoločné bádanie po stopách minulosti. Regionálna rozvojová agentúra Skalica zorganizovala pre žiakov 7. - 8. ročníka základných škôl dejepisnú bádateľskú súťaž zameranú na historický rozmach 18. storočia kultúrnej krajiny severozápadného Záhoria. Do aktivity sa zapojilo 32 detí z piatich škôl, ktoré sa viac ako mesiac zaoberali bádateľskou činnosťou na konkrétnu regionálnu dejepisnú tému a spracovanie tejto témy prezentovali na dejepisnej súťaži a slávnostnom vyhodnotení súťaže.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Regionálne rozvojové partnerstvo (RRP) realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Na brutovskej rubaňi. Súčasťou projektu bolo zozbieranie, popis a dokumentácia - kultúrnych zdrojov v obci Brutovce a vytvorenie audiovizuálneho programu zameraného na prezentáciu živej kultúry obyvateľov Levočských vrchov. Prezentácia programu prebehla 30. mája 2013. Program sa skladal zo spomienok na zašlé časy Brutoviec, z autorských čítaní pozvaných literátov, čítania rozprávky E.Grocha - Tuláčik a Klára, hudobných interpretácií brutovských starých piesní a mnohých osobných výpovedí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Rodičovské združenie pri ZŠ realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Remeslo má zlaté dno. Rodičovské združenie pri ZŠ v Liptovskom Hrádku zriadilo v priestoroch, ktoré získali od školy keramickú dieľňu. Z finančných prostriedkov z programu Dedičstvo regiónov Nadácie SPP bola zakúpená keramická pec na vypaľovanie, z vlastných zdrojov zakúpili hrnčiarsky kruh, hlinu, glazúry a špachtle. VĎaka tomuto vybaveniu počas Veľkonočnmých dielní, každoročne usporadúvaných Základnou školou, Rodičovské združenie prispelo možnosťou práce s hlinou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc,n.o. realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Slivkobranie. Nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc zorganizovala na Gazdovskom dvore v Turej Lúke tradičné podujatie - Slivkobranie. Počas podujatia prezentovali rôzne formy spracovania sliviek - rôzne spôsoby výroby lekváru, uchovávania ovocia. Súčasťou programu boli prednášky týkajúce sa výsadby , ošetrovania slivkových a ovocných stromov a destilácie ovocia, ochutnávka jedál zo sliviek a škola varenia pre deti. Varenie slivkového lekváru prezentovali aj v týždni po podujati počas výchovno-vzdelávacej aktivity pre deti zo základných škôl z Myjavy a okolia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Samojed Klub Slovensko o.z. realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Kolovrátkom k tradíciám v Samojed Klube Slovensko. Samojed Klub Slovensko zorganizoval pre svojich členov i verejnosť trojdňové podujatie, v rámci ktorého sa členovia klubu naučili spriadať srsť samojedov počas edkuačného workshopu a verejnosť sa mohla dozvedieť o tejto aktivite počas Dňa samojedov keď popri športovo-zábavnej aktivite samojedskej miniolympiády bola prezentovaná výstava a samotné spriadanie samojedskej srsti.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € SITUR realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Šarišská heligónka. Občianske združenie SITUR pripravilo a zrealizovalo folklórnu prehliadku Šarišská heligónka.Podujatie sa uskutočnilo 14. septembra v Drienici. Zúčastnilo sa 60 účinkujúcich z rôznych regiónov Slovenska a hostia z Čiech, v hľadisku bolo okolo 300 divákov. Projekt napomohol k uchovaniu miestnych folklórnych tradícii a pri jeho realizácii boli zapojení miestni dobrovoľníci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 450 € Slovenský Hucul Klub realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Gazdovské múzeum v prírode. Slovenský Hucul Klub zriadil v areáli klubu Gazdovské múzeum v prírode. Exponáty múzea tvorí historické náradie a zariadenie využívané pri poľnohospodárskej činnosti vo vrchárskych obciach Lom nad Rimavicou, Sihla a Drábsko.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 650 € Spoločnosť PRO GAUDIO realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Zlatá brána otvorená.... Poločnosť PRO GAUDIO zrealizovala cyklus siedmych podujatí pod názvom "Zlatá brána otvorená". Tri podujatia sa viazali k sviatkom, niesli sa v duchu Vianoc, Fašiangov a Veľkej noci. Jedno podujatia sa zameralo na Priadky. Posledné tri podujatia predstavovali osobitne Kultúru Slovákov, Rómov a Maďarov- Palócov. Na podujatiach reprezentovali a vystupovali predškoláci, školáci,študenti a dospelí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 700 € Stupavský okrášľovací spolok realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Hlina v meste. Stupavský okrášľovací spolok zorganizoval v Stupave 2 verejné aktivity , 1. na Deň Zeme a 2. s názvom Hlina v meste. Počas podujatí prepojili tradíciu so súčasnosťou, keď v blízkosti hlinených tradičných stavieb zrealizovali umelecké novodobé výtvory z hliny -rôznymi tvorivými spôsobmi, pričom hlavný cieľ bol spropagovať hlinu ako tradično moderný stavebný materiál, ktorý dnes získava stále viac stúpencov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 550 € Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Gašparkovo divadlo. Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici sa vo svojom projekte zamerala na oživenie tradície amatérskeho bábkového divadla v Banskej Bystrici. Pre žiakov pripravili praktické kurzy vedenia bábok a zorganizovali súťaž babkových divadiel. V rámci projektu bolo vyrobených 12 špeciálnych bábok marionet, s ktorými účastníci workshopu nacvičili divadelné predstavenie Čertov zámok.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 416 € TYMIÁN ekologické, vzdelávacie a mládežnícke centrum realizoval v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Dedičstvoo turčianskych olejktárov. Ekologické, vzdelávacie a mládežnícke centrum Tymián prostredníctvom terénnych odborných vychádzok priblížilo deťom tradíciu turčianskych olejkárov. Zorganizovali tiež II. gazdovské trhy, ktoré venovali prezentácii remesiel a spracovávaniu domácich produktov, výroba syrov, korbáčov, a domácich esencií,olejčekov a mastí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 185 € Vihorlatské múzeum v Humennom realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Výrava a Olšinkov v skanzene. Vihorlatské múzeum v Humennom vyhotovilo informačné panely poukazujúce na súvislosti medzi obcami Výrava, Oľšinkov a Vihorlatským múzeom. Dva panely v skanzene ponúkajú turistom informácie o možnostiach návštevy obcí a ich zaujímavostiach a panely v obciach zas ponúkajú možnosť návštevy múzea. Bolo tiež zrealizované podujatie „Výrava a Oľšinkov v skanzene“, v rámci ktorého sa konala pravoslávna bohoslužba, vystúpili FS Kamjana z Medzilaboriec a FSk Sosna zo Zbojného. Podujatia sa zúčastnilo takmer 300 návštevníkov, medzi ktorými nechýbali rodáci, obyvatelia a členovia samospráv obcí Výrava a Oľšinkov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Vihorlatské osvetové stredisko v Humennom realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Na vaľaškovskim mosce. Vihorlatské osvetové stredisko v Humennom pripravilo tematický program s občanmi mesta na mieste, kde dodnes stojí technická kultúrna pamiatka - most do miestnej časti Vaľaškovce nad riekou Laborec - jediný svojho druhu v meste a širšom okolí, ktorý je súčasne spojivom a medzníkom minulého života so súčasnosťou. 3-hodinový program bol zostavený zo spomienok, tradícií, zvykov v meste Humenné cez osobnú reflexiu jeho obyvateľov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 450 € Združenie Kamenná veža realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Stredoveké remeslá na hrade Kamenica. Združenie Kamenná veža zorganizovalo 7. ročník hradných slávnosti, na ktorých umožnilo ľudovým remeselníkom prezentovať širokej občianskej verejnosti ľudové remeslá. Návštevníci podujatia mali možnosť spoznať život na hrade. Okrem šermiarov, hudobníkov a remeselníkov, si mohli prezrieť aj výstavu archeologických nálezov a vyrobiť si pamätnú mincu. Podujatia sa zúčastnilo viac ako 2000 návštevníkov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 700 € Združenie pre rozvoj vidieka realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Regionálna Archa chutí. Združenie pre rozvoj vidieka pomohlo zachovať stratené a zabudnuté recepty. Vďaka projektu Regionálna Archa chutí vznikla databáza receptov tradičných jedál "DEDIČSTVO CHUTÍ". Recepty z databázy prezentovalo združenie na viacerých podujatiach. Návštevníci mohli zabudnuté jedlá ochutnať na Farmárskom trhu v Banskej Bystrici. Archu chuti a produkty nominované do Dedičstva chutí prezentuje aj brožúrka vydaná v rámci projektu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 385 € Združenie Slatinka realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Stratené cesty krajinou. Združenie Slatinka zmapovalo zabudnuté a stratené miestne cesty v okolí Slatinky a Zvolena, ktoré zásadnou mierou vytvárali a ovplyvňovali históriu miestnej komunity. Vďaka realizácii projektu Stratené cesty krajinou sa im podarilo dostať do povedomia miestnej aj regionálnej komunity pôvodné názvy častí krajiny v okolí Slatinky a Zvolena. dostať do povedomia miestnej aj regionálnej komunity pôvodné názvy častí krajiny v okolí Slatinky a Zvolena. Vytvorená mapa obsahuje trasy ciest a rôznych historických krajinných štruktúr, názvy ulíc a lokalít, sú v nej zapísané v pôvodných názvoch.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Obec Čičmany realizovalo v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Krásou žiť. Folklórna skupina "Lastovienka" založená pri obci Čičmany vďaka podpore z Nadácie SPP v opravených a doplnených krojoch propagovala naše ľudové kultúrne dedičstvo pri všetkých akciách, ktoré sa organizovali v obci a mimo nej. Z finančných prostriedkov z projektu boli zabezpečené súkenné papuče, opravené kožené opasky k mužskému kroju, dokúpené klobúky a ďalšie potrebné vybavenie . Ohlas pri vystúpeniach folklórnej skupiny nielen v obci Čičmany bol veľký, opravené a doplnené kroje sú ukážkou nádhery ľudového umenia a propagujú naše ľudové kultúrne dedičstvo.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 300 € Obec Ochodnica realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Folklórny festival Ochodnica. Z finančných prostriedkov z Nadácie SPP boli zakúpené kroje pre folklórnu skupinu Kýčera, ktorá sav nich predstavila vo svojom výstupení s pásmom "Na svadbe" a taktiež otvorila svojimi piesňami 41. ročník folklórneho festivalu Ochodnica 2013.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Organizácia cestovného ruchu Kysuce realizovala v grantovom programe Dedičstvo regiónov projekt Historické Kysuce. Organizácia cestovného ruchu Kysuce vydala 1200 ks tlačenej publikácie Historické Kysuce. V publikácii sa zamerali predovšetkým na historické pamiatky, ktoré sa nachádzajú na území Kysúc. Publikácia pomôže pri zachovaní a udržaní povedomia historického dedičstva na Kysuciach, ktoré predstavujú historické pamiatky (technické, stavebné), listinné dokumenty, ale aj duševné vlastníctvo ako kroj, nárečie a zvykoslovie.
rozvoj telesnej kultúry 7 000 € MČ Bratislava – Devínska Nová Ves realizovala v programe Spoločnými silami pre región projekt Revitalizácia športového areálu ZŠ I. Bukovčana. Zlepšili sa tak podmienky pre rekreačné športové aktivity a zabezpečila sa tak tiež kvalitná výučba pohybových činností žiakov ZŠ.
rozvoj telesnej kultúry 5 500 € Futbalový klub Svit realizoval v programe Spoločnými silami pre región projekt Zabezpečenie športovej výstroje, športových potrieb, cestovných nákladov.. Vďaka projektu sa zabezpečila účasť ml. žiakov, st. žiakov a dorastencov v súťažiach riadených VsFZ Košice Cieľom projektu tiež bolo skvalitnenie tréningového procesu a tiež zapojiť mladých športovcov do športovej činnosti.
rozvoj telesnej kultúry 2 500 € Basketbalový klub mládeže realizoval v programe Spoločnými silami pre región projekt Žiaci na Majstrovstvá SR. Zámerom projektu bolo zabezpečiť mladým talentovaným chlapcom účasť na Majstrovstvách SR a na medzinárodnom turnaji série Karpathia Cup 2013. Tak sa podporil ich rozvoj a dostali možnosť konfrontovať sa s najlepšími družstvami v jednotlivých kategóriách.
zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Mesto Krupina realizoval v programe Spoločnými silami pre región projekt Náš Vilko - KRÁĽ HONTU. Mesto Krupina si chcelo uctiť pamiatku herca Viliama Polónyiho, rodáka z Krupiny na podujatí, ktoré sa bude konalo na jeseň na miestom amfiteátri. Podujatie sa otvorilo slávnostným pomenovaním miestneho amfiteátra na AMFITEÁTER VILIAMA POLÓNYIHO a odhalením pamätnej tabule tomuto skvelému hercovi a človekovi. Večer na HONTIANSKEHO KRÁĽA spomínali jeho kolegovia a známi.
ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Mesto Komárno realizoval v programe Spoločnými silami pre región projekt Obnova rekreačnej zóny pri mŕtvom ramene Váhu v Komárne. Rekreačná zóna, ktorá je veľmi navštevovaná, bola doplnená o lavičky, stoly, altánky a smetné koše. Cieľom projektu jbolo obnoviť toto oddychové miesto a vytvoriť tak opäť miesto pre oddych s rodinou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 25 000 € Obec Kráľová pri Senci realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt Reštaurovanie skulptúry Sv. Jána Nepomuckého s podstavcom v Kráľovej pri Senci - II. etapa ÚZPF SR : 11596/1-2. V obci Kráľová pri Senci sa vďaka projektu túto skulptúru podarilo zreštaurovať.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 50 000 € Mesto Šahy realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt Reštaurovanie ľavého krídla čelnej fasády objektu Radnice v Šahách - č. ÚZPF 1647/1 - II. E. V rámci projektu boli vykonané reštaurátorské práce na ľavom krídla čelnej fasády objektu Radnice v Šahách. Po odstránení nečistôt, sekundárnych zásahov a premalieb boli opravené poškodené časti muriva, upravené kamenné prvky fasády a zrekonštruovaná celá fasáda. Ľavé krídlo Radnice je kompletne obnovené.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 50 000 € Psychologicko právne centrum pomoci realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt Rekonštrukcia renesančného kaštieľa v Bošanoch, č. ÚZPF : 148/0, Bošany ul. SNP č. 113/1. V rámci projektu sa zrekonštruovala čelná strana fasády na Renesančnom kaštieli v Bošanoch, vrátane dvoch bastiónov. Zo schátraného kaštieľa sa v strede obce stala historická dominanta obce Bošany.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 50 000 € Židovská náboženská obec Bratislava realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt Nový židovský cintorín v Bratislave - obnova domu smútku, ÚZPF č. 10624/2-6. Cieľom projektu bolo zrealizovať záverečnú fázu pamiatkovej obnovy domu smútku ortodoxného židovského cintorína v Bratislave. V rámci projektu sa uskutočnila oprava exteriéru domu smútku a obkladov a podlahy v interiéri. Vďaka projektu sa objekt môže naďalej využívať ako dom smútku pri zachovaní jeho pamiatkových hodnôt pre budôce generácie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 50 000 € Ján Pastirik realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt Obnova bočnej fasády meštianskeho domu č. ÚZPF 3447/0 - Hlavná, Biela ulica Košice. Cieľom projektu bola celková obnova bočnej fasády meštianskeho domu, ktorý je súčasťou ucelenej línie radových meštianskych domov v centre historickej zástavby v Košiciach
Zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € Elena Lániková realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt ÚZPF 3313/0 - Meštiansky dom - Akademická 2, Banská Štiavnica - sanácia vlhkosti, oprava strechy, fasády, schodiska, podláh, okien, dverí a pecí. Zámerom projektu bolo odstránenie príčin deštrukcie národnej kultúrnej pamiatky - Meštianskeho domu v Banskej Štiavnici. V rámci projektu sa vykonala sanácia vlhkosti, oprava strechy, fasády, schodiska, podláh, okien, dverí a pecí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 135 000 € Pamiatkový úrad SR realizovala v programe Obnovme si svoj dom projekt Obnova objektov "C" a "D" Kláštora Kartuziánov v Červenom Kláštore, Pod lipami 20. V rámci projektu sa pokračovalo v rekonštrukcii objektov "C" a "D" Kláštora Kartuziánov v Červenom Kláštore. V objekte D bola realizovaná plynofikácia a ústredné kúrenie. Objekt D bol skolaudovaný a daný do úžívania. V objekte C sa vymenili okná. dokončila sa rekonštrukcia strechy a spravili sa aj ďalšie úpravy.
Spojená škola Skalica – organizačná zložka ZŠ pri zdravotníckom zariadení 1 000 € Spojená škola Skalica – organizačná zložka ZŠ pri zdravotníckom zariadení realizovalo projekt Obnova didaktických a vyučovacích pomôcok a technického vybavenia na podporu výchovno-vzdelávacieho procesu hospitalizovaných žiakov ZŠ a ŠKD pri zdravotníckom zariadení. . Cieľom projektu bolo skvalitnenie vyučovacieho procesu hospitalizovaných žiakov, priblíženie sa súčasným trendom vyučovania prostredníctvom informačno-komunikačných technológií, zabezpečenie dostupnosti učebných materiálov individuálne pre jednotlivého hospitalizovaného žiaka, doplnenie a obnova školského nábytku a vybavenia triedy a zvýšenie hygienického a estetického prostredia priestorov školy.
Obec Láb 13 000 € Obec Láb realizovalo projekt Vybudovanie zberného dvora odpadov – stavebná časť. Cieľom projektu bolo zriadenie zberného dvora odpadov v obci pre zhromažďovanie vybraných druhov odpadov od obyvateľov. Vznikol tak priestor pre funkčný a moderný systém odpadového hospodárstva so zámerom splnenia legislatívnych požiadaviek a povinností pre obce zohľadňujúc ekonomicky prijateľné náklady na zabezpečenie odpadového hospodárstva.
Obec Plavecký Štvrtok 44 650 € Obec Plavecký Štvrtok realizovalo projekt Zlepšenie kvality života občanov, Hodové slávnosti 2013, S knihami za zážitkami. Cieľom projektu bolo zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti ako aj zlepšenie kvality života občanov a návštevníkov obce. Vďaka projektu sa skvalitnil kamerový systém, zlepšilo sa životné prostredie a skrášlili sa verejné plochy. V auguste sa tiež uskutočnili hodové slávností. Na akcii sa predstavili kultúrne spolky aj jednotlivci. Zlepšenie kvality života občanov rámci projektu sa tiež zmodernizovala komunitná knižnica, v ktorej sa teraz môžu realizovať zážitkové čítania a workshopy. Cieľom projektu bolo zaujať mladého čitateľa, naučiť ho pracovať s textom, rozvíjať gramotnosť, fantáziu a komunikačné schopnosti.
Základná škola, Plavecký Štvrtok 4 000 € Základná škola, Plavecký Štvrtok realizovalo projekt Rekonštrukcia školských zariadení. Cieľom projektu bolo zlepšiť prostredie žiakov, zamestnancov, rodičov aj návštev v škole. Vďaka projektu sa zvýšila kultúrnosť prostredia, v ktorom sa žiaci prezúvajú a odkladajú si svoje oblečenie. Dosiahlo sa tak bezpečné, hygienicky nezávadné a kultúrne prostredie.
Materská škola, Plavecký Štvrtok 4 035 € Materská škola, Plavecký Štvrtok realizovalo projekt Rekonštrukcia školských zariadení. Cieľom projektu bolo zabezpečiť zlepšenie podmienok pri celodennom pobyte detí v materskej škole a aj pri mimoškolských aktivitách, ktoré prispievajú k zdravému vývoju dieťaťa.
Občianske združenie ŠTVRTČAN 2 000 € Občianske združenie ŠTVRTČAN realizovalo projekt Kultúra nás spája. Cieľom projektu bolo prezentovať ľudové zvyky, kroje a tance prostredníctvom kultúrno-spoločenských podujatí v obci. Súčasťou združenia sú aj dva folklórne súbory, ktoré pravidelne vystupovali v regióne aj mimo neho. V rámci projektu sa doplnila časť krojov, zabezpečila sa účasť na festivale a zorganizoval sa 5. ročník folklórneho festivalu na Kamennom mlyne.
Združenie obcí Enviropark Pomoravie 60 000 € Združenie obcí Enviropark Pomoravie realizovalo projekt Vybavenie zberných dvorov pre Združenie obcí Enviropark Pomoravie. Cieľom projektu bolo do vybavenie zberných dvorov odpadu v obciach združenia Enviropark Pomoravie efektívnym technickým vybavením, ktoré pomôžu k zvýšeniu množstva vyseparovaného odpadu, ochrane životného prostredia a povedie k úspore prostriedkov pri riešení problémov odpadového hospodárstva.
Enviropark Pomoravie n.o. 39 088 € Enviropark Pomoravie n.o. realizovalo projekt Rozvoj mikroregiónu Enviropark Pomoravie. Projekt bol určený seniorom a pre deti a mládež v regióne. V rámci projektu sa rozvíjali športové aktivity detí a mládeže v mikroregióne Enviropark Pomoravie, aktivity pre seniorov a v súťaži Enviropark hľadá talent deti rozvíjali svoj talent či už vo výtvarnom umení, prednese, tanci, speve alebo v inej činnosti. V rámci projektu sa tiež deťom hravým spôsobom priblížil nemecký jazyk a pre obyvateľov obci sa uskutočnili operné koncerty biblických piesní.
Klub dôchodcov Nafta Gas, Malacky 1 300 € Klub dôchodcov Nafta Gas, Malacky realizovalo projekt Udržanie duševnej a fyzickej kondície dôchodcov. Cieľom projektu bola podpora a udržanie duševnej a fyzickej kondície členov Klubu dôchodcov Nafta Gas Malacky prostredníctvom rehabilitačno-rekreačných a kultúrno-spoločenských podujatí.
Rímskokatolícka Cirkev, farnosť Jakubov 1 000 € Rímskokatolícka Cirkev, farnosť Jakubov realizovalo projekt Sanácia základov a obnova fasády kostola . Cieľom projektu bolo obnoviť fasádu historického rímsko-katolíckeho kostola vo farnosti Jakubov, ktorý slúži ľuďom v duchovnej ako i kultúrnej oblasti.
Junior Chamber International -Študentská osobnosť SR 2 500 € Junior Chamber International -Študentská osobnosť SR realizovalo projekt Študentská osobnosť Slovenska šk.r. 2012/2013. Cieľom projektu bolo vyzdvihnúť mladé slovenské osobnosti na vysokých školách v SR, ich talent a úspešnosť, predstaviť ich širokej verejnosti a dať im možnosť presadiť sa doma aj v zahraničí. Študentské osobnosti Slovenska boli vyhlásené na slávnostnom podujatí.
Centrum Slniečko, n.o. 10 000 € Centrum Slniečko, n.o. realizovalo projekt Kampaň - Slovensko potrebuje dobrých otcov. Cieľom kampane bolo upriamiť pozornosť verejnosti na kľúčovú rolu a nezastupiteľný význam dobrých otcov v slovenských rodinách. Hlavným motívom projektu bolo poďakovanie a verejné ocenenie "Dobrých otcov".
Obec Trakovice 1 000 € Obec Trakovice realizovalo projekt Rekonštrukcia šatní a zázemia na futbalovom štadióne v Trakoviciach. Cieľom projektu bola obnova nevyhovujúcich šatní na štadióne. Po dobudovaní tenisových kurtov budú priestory slúžiť aj pre tenisový oddiel. Okrem nich môžu priestory využívať aj návštevníci posilňovne či návštevníci športových podujatí organizovaných obcou.
Obec Unín 1 000 € Obec Unín realizovalo projekt Vybavenie jednotky OHZ Unín výstrojou a výzbrojou pri zdolávaní mimoriadnych udalostí. Obec Unín skvalitnila výstroj a výzbroj jednotky obecného hasičského zboru obce Unín novými ochrannými prostriedkami a rádiotelekomunikačnou technikou. Vďaka projektu sa skvalitnilo a zrýchlilo poskytovanie pomoci občanom pri požiaroch, povodniach a iných životných pohromách.
Mesto Gbely 25 000 € Mesto Gbely realizovalo projekt Naftárske mestečko buduje prítomnosť. Cieľom projektu bolo vybudovanie nových oddychových, kultúrnych a spoločenských zón určených pre stretávanie sa občanov ako aj skvalitnenie podmienok pre rozvoj športových aktivít mladých ľudí.
Základná organizácia Slovenského zväzu telesne postihnutých v Gbeloch 1 160 € Základná organizácia Slovenského zväzu telesne postihnutých v Gbeloch realizovalo projekt Návšteva kultúrnych zariadení, spoločenské a kultúrne posedenia, návšteva družobnej organizácie Dechtice, športové hry, rehabilitácie.. ZO Slovenského zväzu telesne postihnutých v Gbeloch organizovala v rámci projektu pre svojich členov rôzne športové, spoločenské a kultúrne akcie, ktorých cieľom bolo poskytnúť sebarealizáciu telesne postihnutým a dať im možnosť stretávania sa a vymieňania si informácií o možnosti zmiernenia dopadu handicapu.
Občianske Združenie „Remeselný dvor Skalica“ 5 000 € Občianske Združenie „Remeselný dvor Skalica“ realizovalo projekt Reštaurovanie kováčskych a drevených prvkov na ohrozenej národnej kultúrnej pamiatke Stará radnica v Skalici. Finančné prostriedky boli použité na reštaurátorské práce na kováčskych a drevených prvkoch na ohrozenej NKP Stará radnica v Skalici a jej využitie pre potreby Remeselného dvora Skalica.
Obec Bánovce nad Ondavou 1 000 € Obec Bánovce nad Ondavou realizovalo projekt Rekonštrukcia klultúrneho domu v obci. Obec obnovila budovu kultúrneho domu, ktorá bola v havarijnom stave a musela byť uzatvorená. Kultúrny dom teraz môže slúžiť všetkým obyvateľom obce, je to jediný priestor na organizovanie všetkých kultúrnych podujatí, stretnutí hasičov, členov folklórnej skupiny „Ondavčanka“, či dôchodcov.
Rodičovské združenie pri IX. Materskej škole 1 000 € Rodičovské združenie pri IX. Materskej škole realizovalo projekt Sauna v našej škôlke. Cieľom projektu bolo vybudovať saunu v priestoroch MŠ a predchádzať tak chorobám dýchacieho ústrojenstva. Vybudovanie a následné využívanie sauny v priestoroch MŠ je veľmi vhodným prostriedkom priaznivého ovplyvnenia zdravotného stavu dieťaťa z preventívneho aj liečebného hľadiska.
Gymnázium Pavla Horova 1 000 € Gymnázium Pavla Horova realizovalo projekt Enviromentálne akcie so študentami. Gymnázium Pavla Horova v rámci projektu zabezpečilo do priestorov školy nádoby na separovaný odpad. Súčasťou projektu bola aj prezentácia potreby separovania odpadu. Deti si tak zvykajú na separovanie prenesú si to zo školy do svojich domovov.
Stredná zdravotnícka škola 1 000 € Stredná zdravotnícka škola realizovalo projekt Prevencia imobility. V rámci projektu zakúpila SZŠ polohovacie lôžka, pomocou ktorých si študenti môžu osvojiť základné princípy prevencie imobility u dlhodobo ležiacich pacientov a seniorov, nacvičiť si polohovanie pacienta na posteli a manipuláciu s polohovacím lôžkom.
Obec Bajany 1 500 € Obec Bajany realizovalo projekt Hygiena - základ života. Cieľom projektu bola obnova nevyhovujúcich sociálnych zariadení v objekte ZŠ a CVČ, ktoré boli čiastočne nefunkčné a nespĺňali dnešné požiadavky.
Obec Horovce 1 000 € Obec Horovce realizovalo projekt 30. ročník Silvestrovského behu "Horovská"10. Obec Horovce pripravila tradičný, už 30. ročník Silvestrovského behu pod názvom "Horovská"10. Štartujú na ňom všetky vekové kategórie počnúc Materskou školou až po dospelých pretekárov. Behu sa pravidelne zúčastňujú aj bežci zo zahraničia.. Projektom sa zabezpečili trofeje pre víťazov a balíčky pre deti.
Obec Krásnovce 1 000 € Obec Krásnovce realizovalo projekt Kultúrne a športové podujatia v obci. V rámci projektu obec zorganizovala kultúrne a športové podujatia pre deti, dospelých a seniorov. Zorganizovala tiež oslavy dňa obce, spojené so súťažou vo varení gulášu
Obec Lastomír 1 000 € Obec Lastomír realizovalo projekt Rekonštrukcia obecnej knižnice. Obec Lastomír obnovila priestor obecnej knižnice, ktorá sa nachádza v priestoroch kultúrneho domu. Rekonštrukciou miestnosti sa upravili priestory, ktoré majú slúžiť predovšetkým obyvateľom obce Lastomír a tiež pre návštevníkov podujatí.
Obec Moravany 3 000 € Obec Moravany realizovalo projekt Dobudovanie športovo-oddychového areálu. V rámci projektu sa v športovo-oddychovom areáli vybudoval altánok pre všetkých obyvateľov a návštevníkov obce. Dobudovaním a úpravou areálu sa rozšírili možnosti pre rozvoj športu pre všetkých občanov.
Obec Palín 1 500 € Obec Palín realizovalo projekt Kultúrne a spoločenské podujatia. Obec Palín zorganizovala pre obyvateľov a návštevníkov obce kultúrne a športové podujatia. Podujatia boli určené pre všetky vekové kategórie.
Obec Pavlovce nad Uhom 1 500 € Obec Pavlovce nad Uhom realizovalo projekt Kultúrne a spoločenské vyžitie občanov obce. Obec si tento rok pripomenula 686. výročie od prvej písomnej zmienky o obci. Pri tejto príležitosti zorganizovala obecné slávnosti Dni Pavloviec nad Uhrom. Na oslavách vystúpili rôzne skupiny a súbory. Pri príležitosti osláv obec vydala aj obecné noviny Pavlovčan.
Obec Ptrukša 1 000 € Obec Ptrukša realizovalo projekt Festival národností Sirén. Zámerom projektu bolo usporiadanie národnostného festivalu s hlavným dôrazom na prezentáciu kultúry národnostných menšín, ukrajinskej, rusínskej, maďarskej a rómskej. Cieľom podujatia bolo aj zveľadenie a sprístupnenie kultúrnohistorického dedičstva rôznych národností a kultúr, oživenie a prezentovanie folklóru. Festivalu sa zúčastnili umelci prezentujúci jednotlivé menšiny.
Mesto Trebišov 4 000 € Mesto Trebišov realizovalo projekt Zariadenie ubytovne a útulku pre ľudí v sociálnej núdzi . Mestu Trebišov sa vďaka projektu podarilo zriadiť nové ubytovanie pre 30 osôb, ktorí sa ocitli v sociálnej núdzi. V rámci projektu sa zabezpečilo interiérové vybavenie do izieb.
Obec Tušice 1 000 € Obec Tušice realizovalo projekt Rekonštrukcia futbalového štadiónu. Cieľom projektu bola obnova strechy na miestnom štadióne, čím sa vyrieši havarijný stav a zlepšia sa podmienky pre členov športových klubov a návštevníkov športových, kultúrnych a spoločenských podujatí obce. V rámci projektu sa zabezpečil základný hutný kovový materiál, ktorý bude tvoriť základ nosnej časti konštrukcie strechy.
Obec Zemplínska Široká 2 000 € Obec Zemplínska Široká realizovalo projekt Vybudovanie vše športového ihriska pre obyvateľov obce. Cieľom projektu bolo vybudovať všešportové ihrisko pre obyvateľov obce. Aby sa mohlo využívať, muselo sa v rámci projektu aj oplotiť. Obyvatelia obce tak získali lepší priestor na športové vyžitie.
Technická univerzita v Košiciach 1 275 € Technická univerzita v Košiciach realizovalo projekt ISATIS - ročný licenčný poplatok. V rámci projektu bol zakúpený ročný licenčný poplatok softvérového prostredia ISATIS, ktorý je využívaný vo vyučovacom procese a pri školení študentov Ústavu geovied Fakulty BERG, Technickej univerzity v Košiciach.
Spojená škola 585 € Spojená škola realizovalo projekt Revitalizácia okolia školy. Cieľom projektu bola revitalizácia okolia školy. Vjazd do areálu školy bol upravený tak, že zdravotne znevýhodneným žiackom sa uľahčil prístup a eliminovalo sa riziko úrazov.
Domov sociálnych služieb pre deti a rehabilitačné stredisko Rosa 355 € Domov sociálnych služieb pre deti a rehabilitačné stredisko Rosa realizovalo projekt KOMka (Komunikačná miestnosť). Zámerom projektu bolo pomôcť klientom zariadenia v nácviku prosociálneho správania prostredníctvom vytvorenia terapeutickej miestnosti KOMky. Tu sa už môžu uskutočňovať najmä skupinové aktivity ma riešenie aktuálnych problémov, nácvik správania a riešenia každodenných situácií.
Martina Pokorná 1 655 € Martina Pokorná realizovalo projekt Ličba dieťaťa s DMO v Egypte. Cieľom projektu bola liečba 12-ročného, ležiaceho Jakuba s DMO v Egypte. Jakub je po liečbe živší, viac si všíma hračky a okolie a snaží sa komunikovať
Ján Blšták 655 € Ján Blšták realizovalo projekt Klimatizácia do izby pre dieťa s DMO. Cieľom projektu bolo zabezpečenie klimatizácie do izby dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím.
Andrej Trubiroha 585 € Andrej Trubiroha realizovalo projekt Liečba v Neuro Rehabilitačnom centre v Šoproni. Andrej absolvoval liečbu v Neuro Rehabilitačnom centre v Šoproni, ktorý ho posunu bližšie k dosiahnutiu vytúženého cieľa a to opäť sa postaviť na vlastné nohy.
Ján Dvorský 730 € Ján Dvorský realizovalo projekt Zabezpečenie biolampy a zdravotných pomôcok. Ján, trpiaci na sklerózu multiplex, si zakúpil biolampu a iné zdravotnícke pomôcky, ktoré liečia preležaniny svalstva alebo kožné problémy.
Mgr. Jana Hrabovská 835 € Mgr. Jana Hrabovská realizovalo projekt Rehabilitácia v Adeli Medical Centrum. Janka absolvovala terapiu v Adeli centre v Piešťanoch. Tento pobyt prispel k jej väčšej samostatnosti v bežných činnostiach a eliminovala sa tak jej závislosť na okolí.
Jana Šmídová 595 € Jana Šmídová realizovalo projekt Zabezpečenie zdravotných pomôcok. Cieľom projektu bolo zabezpečenie zdravotných pomôcok pre Martina, ktorý má DMO. Z príspevku sa zakúpil mechanický skladací vozík, ktorý mu pomôže stráviť viacej času mimo domu.
Martina Habočíková 790 € Martina Habočíková realizovalo projekt Rehabilitácia v zariadení Slniečko. Alex má DMO a vďaka príspevku mohol absolvovať kraniosakrálnu terapiu v Banskej Bystrici a tiež rehabilitáciu v dennom stacionári Slniečko, kde pravidelne cvičí.
Daniel Kujan 915 € Daniel Kujan realizovalo projekt Zabezpečenie invalidného vozíka. Cieľom projektu bolo zabezpečenie invalidného vozíka s odľahčenou konštrukciou pre študenta gymnázia, ktorý má trvalo paralyzované dolné končatiny.
Marek Kujan 575 € Marek Kujan realizovalo projekt Rehabilitácia v Adeli Medical Centrum. Vďaka príspevku mohol 23-ročný Marek absolvovať rehabilitáciu v Adeli centre. Rehabilitáciu potreboval, keďže po autonehode zostal na invalidnom vozíku.
Obec Gajary 18 000 € Obec Gajary realizovalo projekt Rozvoj a podpora športu v obci a v mikroregióne. Cieľom projektu bola výmena strešnej krytiny na budove futbalového štadióna v Gajaroch. Pôvodná strešná krytina bola skorodovaná a zatekala. Výmenou strešnej krytiny sa zastavilo poškodzovanie stavby, ktorá je najväčším športoviskom v obci a využíva sa aj na celospoločenské aktivity obce, ako sú napríklad festivaly.
Mesto Michalovce 3 000 € Mesto Michalovce realizovalo projekt Spájame generácie. Cieľom projektu bolo vytvoriť nové detské ihrisko pre deti aj pre rodičov a obyvateľov okolia v priestoroch, kde takéto zariadenie absentovalo. Účelom projektu bolo vytvoriť príťažlivé prostredie hracích plôch a priestorov v medziblokových priestoroch. Projektom sa vytvorilo pre deti, rodičov a starších ľudí z okolia prostredie, ktoré láka na zmysluplné a podnetné trávenie voľného času.
Obec Senné 2 000 € Obec Senné realizovalo projekt Oslavy 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci Senné a zakúpenie publikácie „Cesta dejinami obce Senné“. Obec Senné pripravila publikáciu „Cesta dejinami obce Senné“, ktorá je venovaná spomienke na predkov a všetkých, ktorí tvoria jej súčasnosť. Zámerom je vzbudiť záujem najmä mladých ľudí o históriu svojej domoviny. Monografia slúži ako zdroj poznania minulosti. Jeden výtlačok publikácie bol odovzdaný do každej domácnosti.
Obec Láb 5 000 € Obec Láb realizovalo projekt Všetko pre deti. Cieľom projektu bolo zabezpečiť obnovu vnútorných priestorov materskej školy. Touto obnovou priestorov sa prispelo ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu škôlky a zabezpečilo sa kultúrne prostredie pre deti.
Obec Pozdišovce 1 500 € Obec Pozdišovce realizovalo projekt Realizácia oddychovej zóny pre MŠ, ZŠ a občanov obce. Zámerom projektu bolo vybudovať v areáli materskej školy oddychovú a relaxačnú zónu, pozostávajúcu z detských zostáv, lavičiek a ďalších preliezok. Okrem žiakov materskej a základnej školy slúži areál aj pre ostatných obyvateľov obce.
Obec Laškovce 2 000 € Obec Laškovce realizovalo projekt Exterierová úprava plochy pri obecnom úrade a dome smútku. Cieľom projektu bolo zrevitalizovať okolie obecného úradu a smútočného domu, ktoré boli značne znehodnotené pri stavebných zásahoch. Pri budovách bolo treba upraviť terén a trávnatú plochu, vysadiť nové dreviny a zabudovať parkové lavičky.
Obec Záhorská Ves 3 000 € Obec Záhorská Ves realizovalo projekt Revitalizácia kultúrnej pamiatky a jej okolia. Cieľom projektu bola revitalizácia verejného priestranstva okolo kultúrnej pamiatky sv. Vendelína. Zlepšil sa tak vzhľad pamiatky a zároveň sa zvýšila dopravná bezpečnosť v jej okolí.
Mesto Veľké Kapušany 1 000 € Mesto Veľké Kapušany realizovalo projekt V. ročník Majstrovstvá východného Slovenska v Airsoftových hrách. Vo Veľkých Kapušanoch sa zorganizoval piaty ročník Majstrovstiev Východného Slovenska v Airsoftových hrách. Cieľom podujatia bolo prilákať čo najväčšie množstvo ľudí k aktívnemu športovaniu a podporiť narastajúci záujem o airsoft u mládeže a dospelých z regiónu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt, Podpora a rozvoj telesnej kultúry 10 920 € Mesto Michalovce realizovalo v programe Municipality projekt Galéria pohľadov a Vytvorenie cyklotrás mesta Michalovce. Mesto Michalovce vytvorilo výstavu umeleckých fotografií na námestí pred budovou Mestského úradu. Do súťaže bolo možné prihlasovať svoje fotografie mesta a jeho okolia. Z prihlásených fotografií porota vybrala 24 najkrajších a najzaujímavejších záberov. Vďaka projektu sa tiež cyklisti v meste Michalovce môžu pohybovať o čosi bezpečnejšie. Vytvorilo sa značenie pre cyklistickú trasu, ktorá pomohla zviditeľniť pohyb cyklistov na komunikáciách mesta.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Rožňava realizovalo v programe Municipality projekt Rožnava na kolesách. Zámerom projektu bolo zrevitalizovanie detského dopravného ihriska. Revitalizáciou objektov, plôch a ich vzájomným prepojením vznikol príjemný a bezpečný priestor na trávenie voľného času. Na dopravnom ihrisku sa deti učia hravou formou prakticky riešiť dopravné situácie s ktorými sa môžu stretnúť na verejných komunikáciách. Obnovením dopravného ihriska sa prospelo k znižovaniu dopravnej nehodovosti a úrazovosti detí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Sečovce realizovalo v programe Municipality projekt Mesto deťom. Cieľom projektu bola výstavba ihriska a skrášlenie a spríjemnenie prázdneho areálu MŠ. Realizáciou projektu deti získali možnosť hrou rozvíjať svoju fyzickú zdatnosť, zdokonaľovať koordináciu pohybov a celkový telesný vývoj, podporovať ich duševný rozvoj a rozvíjať ich tvorivosť a fantáziu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Brodské realizovala v programe Municipality projekt Bezpečné šantenie našich najmenších.. Projekt pozostával z obnovy detského ihriska v centre obce. Nainštalovala sa sem herná zostava, reťazová hojdačka, tri pružinové hojdačky, vahadlová hojdačka a kolotoč. Deti tak získali pekné a bezpečné miesto pre svoju hru.
Poskytovanie sociálnej pomoci 12 000 € Obec Budince realizovala v programe Municipality projekt Zníženie sociálnej izolácie rómskej komunity. Cieľom projektu bola podpora rómskej komunity v obci. Pred Rómskou osadou nebola žiadna autobusová zastávka, nová autobusová zastávka zvýšila dostupnosť verejnej dopravy a znížila sociálne bariéry rómskej komunity pri každodennom cestovaní do škôl a za prácou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Glabušovce realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia obecnej budovy kultúrneho domu. Hlavným cieľom projektu bolo vytvorenie miesta pre stretávanie sa obyvateľov obce pri rôznych podujatiach. V rámci projektu sa podarilo vymeniť okná a dvere na budove kultúrneho domu a zrekonštruovať kompletnú elektroinštaláciu. Zatraktívnením budovy kultúrneho domu sa vytvorilo miesto pre kultúrne a spoločenské vyžitie obyvateľov obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Obec Horná Seč realizovala v programe Municipality projekt Realizácia informačného systému obce . Obec Horná Seč má po niekoľkých rokoch nový bezdrôtový rozhlas, ktorý vymenil zastaralý poruchový systém drôtového rozhlasu. Nový rozhlas slúži občanom obce na ich informovanie o konaní rôznych kultúrnych, spoločenských a športových aktivitách a akciách realizovaných v obci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Ižkovce realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia Kultúrneho domu a Obecného úradu. Zámerom projektu bola rekonštrukcia budovy kultúrneho domu a obecného úradu, čím sa prispelo k zmene kultúrneho života občanov a mladých ľudí v obci a zlepšlo sa aj prostredie určené na komunikáciu obce s občanmi.
Ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Obec Jablonov nad Turňou realizovala v programe Municipality projekt Revitalizácia verejných priestorov-Obnova parkov s detskými hracími prvkami a Protipovodňové opatrenia. Zámerom projektu bolo skrášliť a zveľadiť jestvujúce parčíky a verejnú zeleň osadením lavičiek a hracích prvkov pre deti. Vďaka projektu došlo ku skultúrnenie verejných priestranstiev a deti získali nové priestory na hranie a zábavu. Zámerom projektu bola tiež ochrana obce pred povodňami, ktoré vznikajú extrémnymi zrážkami.V rámci projektu sa previedlo vyčistenie potoka, rigolov od kríkov a porastov, osadenie priepustov a spevnenie krajníc.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 7 500 € Obec Kalná nad Hronom realizovala v programe Municipality projekt Cvičisko pre psíkov. Obec Kalná nad Hronom vybudovala vďaka projektu cvičisko pre psíkov. K cvičisku sa spravilo aj verejné osvetlenie kvôli bezpečnosti a ochrane majetku. V súčasnosti priestory cvičiska využíva široká verejnosť a tešia sa vynikajúcim podmienkam a príjemnému prostrediu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 11 400 € Obec Kapušianske Kľačany realizovala v programe Municipality projekt Obecný park. Zámerom projektu bola úprava miestneho parku. Park sa oplotil, čím sa zabezpečila bezpečnosť hrajúcich detí, nakoľko park leží tesne pri hlavnej ceste. V parku pribudli chodníky, vysadili sa okrasné kríky, stromy a kvetinové záhony a namontovali sa lavice. Realizácia projektu prispelo k zásadnej zmene prostredia centra obce a vytvorilo sa bezpečné a príjemné miesto kde môžu mladé rodiny, deti i dôchodcovia stráviť svoj voľný čas.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Kiarov realizovala v programe Municipality projekt Oddychový priestor pre rodiny v časti obce Veľký Kiarov a Krajšie spoločenské priestory a okolie pre seniorov a mladých v časti obce Malý Kiarov. Hlavným cieľom projektu bolo prispieť k zveľadeniu obce prostredníctvom vytvorenia miesta stretávania sa obyvateľov obce. Na zanedbanom pozemku vznikol priestor pre príjemné kultúrne a spoločenské stretnutia a strávenie voľného času v novom altánku. Obec tiež obnovila priestory kúrie, čím sa podarilo vytvoriť vhodné podmienky na organizovanie kultúrnychpodujatí obce a príjemný spoločenský priestor pre občanov. Okolie spoločenských priestorov sa spríjemnilo záhradnou súpravou.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 11 994 € Obec Malé Zlievce realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia miestneho rozhlasu. V rámci projektu sa zrekonštruovalo celé vedenie miestneho rozhlasu. Došlo k výmene stĺpov, káblového vedenia a reproduktorov. Po rekonštrukcii sa zlepšila informovanosť občanov v celej obci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Nižná Myšľa realizovala v programe Municipality projekt Realizácia náučného chodníka a Rekonštrukcia kultúrneho domu. Obec Nižná Myšľa vybudovala náučný chodník. Sedem informačných tabúľ bolo rozmiestnených na strategických miestach v obci. V rámci projektu sa tiež uskutočnila rekonštrukcia kultúrneho domu v Nižnej Myšli. Opravili sa trhliny, ktoré vznikli pri zosuve pôdy a zrekonštruoval sa aj priestor sociálnych zariadení.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Olováry realizovala v programe Municipality projekt Obnova zariadenia a interiéru kultúrneho domu a Zriadenie rodinného centra pri detskom ihrisku. Obec obnovila zariadenie a interiér kultúrneho domu, zastaralý, poškodený a znehodnotený nábytok sa vymenil za nový. Tiež sa vymenili okná. Zvýšila sa komfortnosť využitia celej spoločenskej sály kultúrneho domu. Cieľom projektu tiež bolo zriadenie rodinného centra pri detskom ihrisku. Nový dekoratívny drevený altánok je využívaný na oddych a príjemné posedenie s výhľadom na detské ihrisko. Umiestnil sa sem aj záhradný gril.
Podpora vzdelávania 12 000 € Obec Plavecký Peter realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia priestorov a výmena zariadenia v ZŠ s MŠ. Obec Plavecký Peter zrekonštruoval priestory ZŠ s MŠ a tiež obnovil opotrebované a zastaralé zariadenie školy. Dnes sa tak už deti učia v obnovených priestoroch školy.
Ochrana a podpora zdravia 12 000 € Obec Silica realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia budovy zdravotného strediska v Silici. Vďaka projektu sa podarilo opraviť strechu na budove zdravotného strediska, ktorá bola v havarijnom stave a tým zachovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom priamo v obci.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Silická Brezová realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia kultúrnej sály v Silickej Brezovej. Obec vymenila staré a poškodené parketové podlahy za keramické dlaždice, opravili sa vnútorné vápenné omietky stien a osadili sa sadrokartónové kazetové podhľady v kultúrnej sále, proti vlhkosti sa spravila izolácia a sála sa pripravila na používanie.
Ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Obec Slanec realizovala v programe Municipality projekt Revitalizácia historického parku a verejnej zelene pod Hradom Slanec. Zámerom projektu bola revitalizácia parku a verejnej zelene ktorá predstavuje vstupnú bránu na zrúcaninu Hradu Slanec. V rámci projektu sa zrealizovala dosadba historického parku stromami, kríkmi a kvetmi uskutočnila sa aj dosadba zelene na verejných priestranstvách v centre obce. Revitalizácia verejnej zelene v historickom parku a na verejných priestranstvách v centre prispela k vytvoreniu príjemnej zóny oddychu v centre obce, čo prispelo k vytvoreniu turisticky atraktívnejšej lokality.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Slovenské Ďarmoty realizovala v programe Municipality projekt Srdiečko - ihrisko pre najmenších. Zrealizovaním projektu sa podarilo zveľadiť prostredie detského ihriska, rozšírili sa možnosti jeho využitia, vytvorila sa oddychová zóna nielen pre deti, ale aj pre širokú vekovú skupinu obyvateľov. Centrum obce dostalo nový vzhľad, deti získali moderné detské ihrisko a staré preliezky a zariadenia boli vynovené. Nová oddychová zóna zabezpečuje bezpečné zázemie pre hry a oddych.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Sološnica realizovala v programe Municipality projekt Obnova detského ihriska a rekonštrukcia jeho oplotenia. Obec Sološnica vynovila detské hrisko, ktoré sa nachádza v areáli. Je prístupné všetkým deťom z obce, navštevuje ho školský klub detí ZŠ a využíva ho aj občianske združenie Materina dúška. Výsledkom realizácie tohto projektu je skrášlenie verejných priestranstiev a zlepšenie podmienok pre život detí a rodičov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Veľké Dravce realizovala v programe Municipality projekt Kultúrna a oddychová zóna - Veľké Dravce.. Obec v rámci projektu vytvorila kultúrnu a oddychovú zónu pre obyvateľov, čím vznikli vhodné podmienky na kultúrno-spoločenské podujatia. Vďaka zrealizovanému projektu sa podporil kultúrno-spoločenský život v obci a zo schátralého staveniska bývalej MŠ sa vytvorili esteticky príťažlivé a zároveň aj užitočné verejné priestranstvo.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Obec Veľké Zálužie realizovala v programe Municipality projekt Oddychová zóna Veľké Zálužie a Fórum detí. V rámci projektu bola vybudovaná oddychová zóna s prvkami "kyslíkovej dráhy" a atrakciami pre deti. Po dokončení sa zóna okamžite stala miestom, kde sa každý deň stretáva množstvo detí, spolu s nimi rodičia a využívajú možnosti na rekreačný pohyb a hry. Vďaka projektu sa rovnako vybudoval nový amfiteáter, ktoré slúži verejnosti, hlavne deťom a mládeži. Vznikol tak priestor pre vystúpenia folklórnych a tanečných skupín a pre spoločenské a kultúrne podujatia obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 11 990 € Obec Veľké Zlievce realizovala v programe Municipality projekt Amfiteáter spájajúci obyvateľov obce. Zámerom projektu bolo premeniť nevyužívaný verejný priestor na amfiteáter, čím vzniklo nové kultúrne centrum obce, kde sa môžu organizovať rôzne podujatia organizovaných obcou a spoločenskými organizáciami.
Ochrana a tvorba životného prostredia 15 196 € Obec Záhorce realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia verejných priestranstiev v obci Záhorce. V rámci projektu sa podarilo zrekonštruovať chodník pri nebezpečnej ceste a v parku vznikol priestor na opekanie. Starší obyvatelia obce oceňujú bezpečný prechod na autobusovú zastávku a do obchodu, mladším sa páči nový priestor na opekanie, ktorý sa už niekoľkokrát využil. Obec zrekonštruovala aj schodisko do kostola a na cintorín, čím sa zjednodušil prístup na tieto miesta hlavne starším obyvateľom obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Zombor realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia strechy budovy kultúrneho domu v obci Zombor. Zámerom projektu bolo prispieť k zveľadeniu obce prostredníctvom rekonštrukcie strechy budovy kultúrneho domu, ktorý je jediným kultúrno-spoločenkým objektom v obci. Realizácia projektu prispela k zásadnej zmene prostredia, zvýšila kultúrnosť a bezpečnosť objektu a rozšírila možnosti vyžitia pre občanov ako aj pre návštevníkov obce.
Ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Obec Želovce realizovala v programe Municipality projekt Regenerácia centra obce Želovce - rekonštrukcia chodníkov. Obec Želovce zrekonštruovala chodník, ktorý sa nachádza v centre obci Želovce v oddychovej zóne, kde sa nachádza aj altánok pre rôzne kultúrne podujatia. Prispelo sa tým aj k bezpečnejšiemu presunu obyvateľov obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Ruská realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia informačného systému obce /miestný rozhlas. V obci Ruská obnovili miestny rozhlas. Na stĺpy sa nainštalovali nové informačné zariadenia a zmodernizovala sa aj ústradňa. Zriadením nového informačného systému sa tak prispelo k zlepšeniu informovanosti obyvateľstva obce.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Obec Malé Zlievce realizovala v programe Municipality projekt Prístrešok. Cieľom projektu bolo vybudovať prístrešok, ktorý by poskytol pohodlné strávenie voľných popoludní, oddych v letných mesiacoch v príjemnom chládku. Počas obecných akcií bude prístrešok slúžiť pri kultúrnych a spoločenských podujatiach
Zachovanie kultúrnych hodnôt 14 900 € Obec Mikušovce realizovala projekt Revitalizácia verejných priestorov obce Mikušovce". Predmetom projektu bola rekonštrukcia a obnova kultúrneho domu a obecnej knižnice a obnova a revitalizácia verejných priestorov obce. Upravené priestory teraz slúžia obyvateľom obce na rôzne kultúrno-spoločenské akcie. Obyvatelia obce tak môžu po rokoch využiť vynovený interiér a upravený exteriér s altánkom, krbom a zrekonštruovanou studňou na nádvorí miestneho kultúrneho domu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 7 500 € Mestská časť Košice - Západ realizovala projekt Pod panelákmi. Hlavným zámerom projektu „Pod panelákmi“ bolo realizovať revitalizačné zásahy vo verejnom priestore na sídlisku Terasa v bezprostrednej blízkosti Výmenníkov (ulica Obrody, Brigádnická, Ľudová). Týmito zásahmi vznikli vo verejnom priestore nové funkcie, ktoré ako prepojený celok vytvorili komplexnú sídliskovú zónu kde obyvatelia môžu tráviť voľný čas, realizovať komunitné podujatia, revitalizovať staré pieskoviská na zelené plochy s bylinkovými a stálozelenými záhonmi, upraviť panelákové predzáhradky, športovať, aktívne oddychovať a využívať kultúrno umeleckú ponuku aktivít jednotlivých Výmenníkov na Terase.
Ochrana a tvorba životného prostredia 12 800 € Mestská časť Bratislava - Ružinov realizovala projekt Revitalizácia zelene centrálnej časti Ružinova. Cieľom projektu bola revitalizácia zelene v centrálnej časti Ružinova. Úpravou prostredia sa vrátili ruže do Ružinova a priestor získal tiež nový sadový koncept pre zeleň. Do úpravy zelene sa zapojila aj komunita miestnych občanov. Po skončení prác tiež prebiehala aj sprievodná akcia- varenie guláša, čím sa prispelo k oživeniu komunitného života a pocitu vzájomnej zodpovednosti sa svoje okolie.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 14 800 € Mesto Košice realizoval projekt Detské ihrisko Kurská č. 25, MČ Košice Dargovských hrdinov. Zámerom realizácie projektu bola obnova zničeného a zastaraného detského ihriska v meste Košice. Projektom sa skrášlil rodinný oddychovo-relaxačný komplex. Zároveň v projekte bolo vytvorené bezpečné miesto v centre obytnej časti pre aktívny oddych detí i dospelých.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 350 € Združenie mikroregiónu Údolie smrti realizovalo v programe SPPoločne projekt Rekonštrukcia bojiska II. svetovej vojny v území \"Údolie smrti\". Združeniu sa podarilo vrámci projektu zrekonštruovať a odovzdať do užívania verejnosti miesto bojiska z II. Svetovej vojny. Rekonštrukcia spočívala v obnove zákopov, a skultúrneniu okolia miesta, ako vytvoreniu prístrešku nad prameňom vody, vytvoreniu chodníkov a zábradlia, lávky cez potok, lavičky a vyadeniu zelene. Tiež boli osadené tri informačné tabule, ktoré obsahujú okrem informačných textov aj historické fotografie. V máji bolo bojisko slávnostne odovzdané do užívania verejnosti. Realizátori už teraz plánujú výstavbu ďalších elementov ktoré by mali priblížiť atmosféru bojov II. svetovej vojny.
Ochrana a tvorba životného prostredia 3 500 € Mládežnícke združenie medzibodrožia realizovalo v programe SPPoločne projekt Revitalizácia starých grófskych rybníkov v obci Biel. V projekte ide o vyčistenie vodného systému medzibodrožia. Realizovať sa začal hneď po obdržaní príspevku prácami na odstránení invazívnych rastlín, a výsadbou okrasných kríkov a stromov. Začiatkom zimy sa začala čistiť vodná plocha, nakoľko zamrznutá plocha je najvhodnejšia na čistenie. Informačné tabule osadené pri vode, by mali informovať o flóre a faune medzibodrožia, a o otváracích hodinách. Napokon sa ešte dala urobiť pre deti drevená hojdačka.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 990 € Obec Široké realizovalo v programe SPPoločne projekt Športové dobrodružstvá Ferda mravca a jeho kamarátov. Vďaka podpore tohto projektu vzniklo pútavé a vhodné ihrisko pre deti materskej školu v obci Široké. Ihrisko bude släžiť nielen deťom MŠ, ale aj mamičkám s deťmi na materskej dovolenke, a ostatné deti žijúce v obci. Exteriér materskej školy bol skrášlený novými preliezkovými zostavami, športovým náradím, ktoré prispeje k rozvoju pohybových schopností a zručností detí. Ihrisko slúži okrem hier aj na rozvíjanie environmentálneho cítenia detí, v spolupráci s rodičmi ZŠ, CVČ, Klubom seniorov, Zväzom záhradkárov a Zväzom zdravotne postihnutých v Širokom.
Ochrana a tvorba životného prostredia 6 339 € Obec Horné Semerovce realizovalo v programe SPPoločne projekt Stop čiernym skládkam. Cieľom projektu obce Horné Semerovce bolo zlikvidovanie čiernej skládky, a vybudovanie detského ihriska na jej mieste. Fáza projektu týkajúca sa osvety sa síce nestretla s pozitívnym ohlasom, ale ďalšie fázy boli splnené na 100%. Občania formou brigády odstránili čiernu skládku, vyseparovali odpad, a zvyšný uložili na skládke. Nové detské ihrisko bolo namontované do stredu obce, a následne na bývalej skládke bolo zmontované pôvodné ihrisko, takže obec má momentálne dve ihriská pre deti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 836 € Hory Kysúc realizovalo v programe SPPoločne projekt Umelá horolezecká stena v športovej hale. Združenie postavilo v Čadci ďalšie športovisko pre ľudí kysuckého regiónu. Novú lezeckú stenu využíva viacero klubov a škôl, a bude slúžiť aj na preteky a kurzy. Stena je otvorená aj pre verejnosť, ktorá ju môže využívať pod dohľadom školených inštruktorov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Mesto Banská Bystrica realizovalo v programe SPPoločne projekt Prvé cyklostanovisko v Banskej Bystrici. Mesto Banská Bystrica sa rozhodlo rozvíjať cyklodopravu v meste. Preto v rámci projektu vyhlásilo súťaž na nadizajnovanie prvého cyklostanoviska v Banskej Bystrici. Obyvatelia mesta mohli následne hlasovať za najlepší z návrhov a tak sa zúčastniť na vybudovaní pilotného cyklostanoviska na okraji historického centra Banskej Bystrice. Vypracovala sa projektová dokumentácia stanoviska, podľa vzoru ktorého bude možné budovať cyklostanoviská aj na ďalšom území mesta.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 269 € Mesto Šahy realizovalo v programe SPPoločne projekt Nádvorie mestského úradu ožíva.... Mesto Šahy vrámci projektu zrealizovalo súbor štyroch aktivít. Prvá boa estetizáciou nádvoria miestneho úradu, ktoré bolo sprístupnené občanom ako priestor pre realizáciu kultúrno - spoločenských podujatí. Druhou aktivitou bol workshop pre žiakov vyšších ročníkov ZŠ, o kultúrnych pamiatkach regiónu, kde odzneli prezentácie, ktoré pripravili žiaci ZŠ v spolupráci s riaditeľom miestneho múzea a dobrovoľníkmi z OZ Kruh priateľov Hontianskeho múzea a Galérie. Treťou aktivitou bola cyklotúra s cieľom spoznávať kultúrne pamiatky regiónu. Poslednou aktivitou bola "Prvá filmová letná noc na nádvorí" s kultúrnym programom a premietaním filmov. Projekt výrazne podnietil dobrovoľnícku činnosť v rámci mesta a reakcie obyvateľov na dianie v meste.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 10 000 € Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica (OCIBB) realizovalo v programe SPPoločne projekt Nemotorová doprava, jej význam pre mesto a jeho obyvateľov. . Cykloiniciatíva vrámci projektu zrealizovala niekoľko fáz, ktoré spoločne poukazujú na užitočnosť nemotorovej dopravy - bicykla ako každodenného dopravného prostriedku. Prvou bol Cyklofest, zložený z niekoľkých aktivít pre rôzne vekové skupiny, a ktorých sa zúčastnilo viac ako 1000 účastníkov. Druhou fázou bola tvorba projektovej štúdie na dopravné ihrisko, čo sa podarilo, a v spolupráci s mestom Banská Bystrica bol oslovaný Dopravný podnik, ktorý prisľúbil poskytnúť pozemok na vybudovanie dopravného ihriska. Počas mesiaca máj bola zorganizovaná súťaž ""Do práce na bicykli"", kde súťažiaci počas jedného mesiaca monitorovali najazdené kilometre a počet jázd do práce a z práce. Vyhodnotenie výsledkov prebehlo za účasti veľvyslankyne holandského kráľovstva na Slovensku.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 200 € Obec Jakubany realizovalo v programe SPPoločne projekt Železiareň v Jakubanoch (1760 - 1870 ). Projekt bol zameraný na rekonštrukciu vysokej drevouhoľnej pece, ktorá by mala po zrekonštruovaní niesť štatút najstaršej zrekonštruovanej vysokej pece na území Slovenska. Je to jediná doteraz zachovaná dominujúca stavba v celom areáli niekdajších hámrov. Popri rekonštrukcii pece bolo vránci tohto projektu vytvorené miesto určené pre oddych, relax a čerpanie síl z okolitej prírody, spojeného s oboznámením sa s historickou stavbou. Už počas rekonštrukcie bol zaznamenaný nárast návštevníkov nie len domácich, ale aj z okolitých dedín a miest. Prínosom pre obec je aj zaznačenie cyklistického chodníka, kde je pec vyznačená ako bod, pri ktorom sa dá zastaviť.
Ochrana a tvorba životného prostredia 6 811 € Základná škola s materskou školou, Plavnica realizovalo v programe SPPoločne projekt Estetizácia okolia školského areálu. V projekte išlo o zmenu okolia vstupu do budovy základnej školy po oboch stranách vkusnou výzdobou, živou zeleňou, stromami, kríkmi, skalkami, ktorou sa malo spríjemniť okolie nielen žiakom, ale aj širokej verejnosti. Všetky práce, ktoré boli spojené z úpravou okolia a výadbou zelene realizovali učitelia technických predmetov, kurič a žiaci vyššieho stupňa ZŠ, pod vedením skúseného záhradníka. Občania obce často využívajú lavičky pred budovou školy a pred pomníkom. Dôchodcovia sa rozhodli obnoviť pamätnú tabuľu na pomníku, s menami tých ktorí padli v II. svetovej vojne.
Podpora vzdelávania 8 750 € ZŠ Bernolákovo realizovalo v programe SPPoločne projekt „Mozog potrebuje kyslík – pod stromami nám to myslí.“. Cieľom projektu bolo vybudovať altánok, ktorý bude deťom zo základnej školy v Bernolákove, slúžiť ako exteriérová učebňa. Hlavnou časťou je drevený altánok, ale nechýba ani záhradný krb, pestrofarebná skalka a náučný chodník. Donedávna obyčajný školský areál sa premenil na podnetný oddychovo- učebný priestor. Altánok nebude slúžiť len ako učebňa v prírode pre vyučovanie prírodovedných predmetov, ale aj pre témy ako je svet práce, techniky, a tiež pre voľnočasové aktivity žiakov.
Ochrana a tvorba životného prostredia 7 659 € Domka Košice realizovalo v programe SPPoločne projekt PRINESME ZELEŇ NA SÍDLISKO. V spolupráci v miestnou komunitou dobrovoľníkmi a partnerskou organizáciou, aktivisti z Domky upravili pôvodnú zanedbanú plochu na sídlisku, osadili zavlažovací systém, vysadili trávnik, a tak vytvorili oddychovú zelenú zónu. To všetko prispelo k zlepšeniu estetiky i životného prostredia na sídlisku. Zároveň vznikla nová plocha na vyúživanie. Spoločná práca podporila spoluprácu medzi jednotlivými zložkami miestnej komunity, ktorá momentálne pracuje na udržiavaní novej oddychovej zóny.
Ochrana a tvorba životného prostredia 6 553 € Materiálovotechnologická fakulta STU so sídlom V Trnave realizovalo v programe SPPoločne projekt Bývalá Botanická záhrada v Trnave SSPoločne pre verejnosť. Projekt rekonštrukcie bývalej botanickej záhrady v Trnave prebiehal vo viacerých fázach. Hlavnou fázou a cieľom bola sanácia jamy so zvyškami stavebného odpadu, ktorý bol vyvezený na skládku odpadov. Po úprave terénu boli do pôdu osadené šlapáky, ktoré vytvorili chodníky. Boli dovezené stromy, ktoré sa podarilo úspešne vysadiť, v rámci záhrady bola zrekonštruovaná náučná trasa, a boli osadené vitríny s novými plagátmi. Tiež boli vytvorené tabuľky k jednotlivým drevinám. Projekt počas riešenia podporovalo mnoho dobrovoľníkov, a otvorenie záhrady malo veľmi pozitívny ohlas u návštevníkov.
Ochrana a tvorba životného prostredia 6 438 € Občianske združenie Vnútroblok Slávia realizovalo v programe SPPoločne projekt Zelený oddychový areál Vnútroblok Slávia. Vďaka susedom z vnútrobloku na Šancovej ulici, mohla byť vytvorená oddychová zóna slúžiaca nie len obyvateľom vnútrobloku, ale aj širokej verejnosti. Plocha bola zbavená betónu, a bola tu vysadená zeleň. Na koniec bolo vytvorené a zmontované detské ihrisko, a tiež lavičky pre oddych. Susedia z bloku vďaka projektu vytvorili komunitu, vrámci ktorej sa dohodli na údržbe oddychového areálu, vrátane polievania zelene. Aktivita dokonca motivovala obyvateľov iného vnútrobloku v mestskej časti k podobnej aktivite.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 526 € Klub Previs realizovalo v programe SPPoločne projekt Rozšírenie a vylepšenie lezeckej steny vo volejbalovej hale v Komárne a program lezenia na stene pre účastníkov rómskeho mentorského programu na ZŠ Eötvösa v Komárne. K existujúcej lezeckej stene pribúda nová časť, ktorá by mala uspokojiť potreby aktívnych lezcov, ale aj skupín detí zo škôl, skautov a širokej verejnosti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 8 849 € Základná škola P. O. Hviezdoslava Snina realizovalo v programe SPPoločne projekt Fajnballom proti obezite. Na základnej škole bolo vrámci projektu zriadené prvé ihrisko pre fajnball na svete. Účelu poslúžila nevyužívaná miestnosť na škole, ktorú dobrovoľníci z radov zamestnancov školy a rodičov žiakov vo svojom voľnom čase prestavali na interiérové ihrisko. Plocha má tvar štvorca, s hladkými stenami, stropom a dlážkou, ktorú vypĺňajú žinenky, a na ich povrchu je kožená plachta s vyznačenou trojuholníkovou hracou plochou pre každého hráča. Bránky majú dotykové senzory. V jednej obvodovej stene je vložené sklo pre rozhodcov. Vo februári bolo ihrisko slávnostne otvorené. V dopoludňajších hodinách ho využívajú žiaci vrámci hodín telesnej výchovy, poobede hrávajú fajnball vrámci voľnočasových aktivít aj deti a dospelí z regiónu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 526 € ZŠ s MŠ sv. Kríža Kežmarok realizovalo v programe SPPoločne projekt Multifunkčné športové ihrisko. V areáli ZŠ a MŠ Kríža v Kežmarku bola zrealizovaná výstavba multifunkčného ihriska. V areáli bola upravená plocha na ktorej ihrisko malo stáť, splanírovaná, vyrovnaná a vybetónovaná, a následne bola realizovaná výstavba ihriska. Ihrisko bude slúžiť žiakom materskej a základnej školy.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 485 € Obec Kuchyňa realizovalo v programe SPPoločne projekt Športovno - náučný chodník Kuchyňa. Myšlienkou projektu náučného chodníka v obci Kuchyňa bolo poskytnutie miesta na pohyb, rekreáciu, oddych a športové vyžitie netradičnou formou s možnosťou rozšíriť svoje vedomosti, a vytvoriť miesto, kde sa počas prechádzky dá doslova vstúpiť do rozprávky. Možnosť obísť priehradu dookola suchou nohou so zabezpečením výhľadu na priehradu takmer z každého miesta, by malo zatraktívniť danú oblasť a pritiahnuť návštevníkov takmer z celého Bratislavského kraja. Chodník obohatený o náučné tabule vzbudzuje pozitívny ohlas u návštevníkov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 055 € Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže realizovalo v programe SPPoločne projekt Atraktívne multifunkčné ihrisko. Projekt bol zameraný na zvýšenie kvality a bezpečnosti využívania 15 rokov starého multifunkčného ihriska v Snine. Dobrovoľníci postupne zrealizovali rekonštrukčné práce od výmeny poškodeného oplotenia, cez nahradenie zdevastovanej hracej plochy novým asfaltom, až po vytvorenie čiarovania. Mladí umelci maľbami vyzdobili steny vstupného objektu. Financie boli tiež použité na kúpu hokejbalovej výstroje pre hráčov. Vyvrcholením celej série aktivít bol hokejbalový a hokejový zápas ženatých proti slobodným chlapom, ktorý už má dlhšiu tradíciu, ale prvý krát sa uskutočnil na novom ihrisku.
Ochrana a tvorba životného prostredia 10 000 € Preles realizovalo v programe SPPoločne projekt Ekocentrum Lesopark v Žiline. Vrámci projektu bolo vytvorené vzdelávacie ekocentrum, ktoré má priniesť prostredníctvom aktivít pre školy aj verejnosť nový pohľad na ekológiu, združovať ľudí a podnecovať diskusie. Bola zrenovovaná budova, v ktorej bola vytvorená kuchynka a seminárna miestnosť. Cieľ zapojenia verejnosti do aktivít bol splnený, nakoľko na verejné akcie chodí veľa ľudí, vytvára sa komunita, a ľudia čulo komunikujú. V centre sa zrealizovali workshopy s rôznou tematikou - odpady, separácia, recyklácia, les, voda a pod. Okrem toho sú priestory využívané aj inými organizáciami na vzdelávacie semináre.
Ochrana a tvorba životného prostredia 4 400 € Poznaj a chráň realizovalo v programe SPPoločne projekt S odpadom spolu a efektívne. Projekt "S odpadom spolu a efektívne" bol realizovaný ako prvý svojho druhu v obci Zákamenné. Cieľom bolo poukázať na problém degradácie ekosystémov vplyvom ľudskej činnosti a upriamiť pozornosť na alternatívne využitie odpadu. Účastníkov zaujali tvorivé dielne, kde sa stretlo viacero generácii. Starší obyvatelia obce spomínali na minulé časy počas výstav. Diskusie vzbudilo najmä množstvo zaznamenaných nelegálnych skládok a ich zverejnené fotografie. Splneným cieľom je tiež možnosť šíriť osvetu a nadviazať spoluprácu s miestnou samosprávou a základnou školou. Jedným z výstupov projektu sú brožúry s informáciami o projekte a jeho zrealizovaných aktivirách s popisom a aktivitami. Vďaka projektu sa v obci problému nelegálnych skládok venuje adekvátna pozornosť.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 3 464 € Harlekýn realizoval v programe SPPoločne projekt Za horami, zadolami. Podstatou projektu bola príprava nového tanečno - hudobného programu "Za horami za dolami" , ktorý bol predstavený ľuďom, ktorí majú radi kultúru, ale z rôznych dôvodov je im nedostupná. Umožnil deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia zažiť pekné chvíle pri zmysluplnom trávení voľného času. Zároveň išlo o zdokonalenie tanečnej techniky a zvýšenie tanečnej úrovne tanečníkov skupiny Harlekýn. Nový program bol predstavený na tanečnej prehliadke, ktorej sa zúčastnilo vyše 130 účinkujúcich a takmer 500 divákov. V mesiacoch október až máj tanečná skupina uskutočnila vyše 20 vystúpení doma aj v zahraničí a získal aj viaceré ocenenia.
Spolu 3 113 803 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder