Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia SPP, Bratislava'
za rok 2014

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Obec Ardovo realizovala v programe Municipality projekt: Revitalizácia vnútra kulturného domu. Cieľom projektu bola obnova miestností kultúrneho domu, ktorý zabezpečí potrebnú vybavenosť a výmenu opotrebených, nefunkčných a starých nábytkov a vybavenie v kultúrnom dome. Prostredníctvom projektu sa podarilo nakúpiť nové zariadenia do kultúrneho domu, zrekonštruovať steny a strop a tým skrášliť kultúrny dom v obci Ardovo. Od dokončenia prác sa už v obci odohralo veľa podujatí, ako oslava narodenín, svadba, rodinné popoludnie a rôzne iné akcie. Finančný dar bol použitý na sadrokartónový podhľad, stierkovanie, dlažbu, stoly, stoličky, vybavenie, svietidlá, elektrické vedenie a kuchynské vybavenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 920 € Obec Oreské realizovala v programe Municipality projekt: Revitalizácia kuchynského zariadenia v kultúrnom dome. Cieľom projektu bolo obnovenie kuchynského zariadenia v kultúrnom dome v obci Oreské. Po zakúpení sa môžu v jeho priestoroch konať podujatia rôzneho charakteru. Projekt tak naštartoval spoločenský a kultúrny život v obci. Finančný dar bol použitý na zakúpenie chladničky, plynového sporáka, elektrického konvektomatu, robota, mikrovlnnej rúry a iného potrebného zariadenia do kuchyne.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Obec Kapušianske Kľačany realizovala v programe Municipality projekt: Rekonštrukcia a obnova komunitného centra pre mládež. Cieľom projektu bolo, aby v centre obce nebola chátrajúca budova. Obnovou budovy vznikli tak vhodné podmienky, miesto pre mládež na športovú činnosť. Budova je opravená a bude slúžiť pre mládež a ich športové záujmy. Zároveň bude v budove prebiehať Terénna sociálna práca, ktorou sa prispeje k pomoci sociálne slabším občanom a všetkým, ktorí ju využijú. Finančný dar bol použitý na uhradenie materiálu a práce.
b) podpora a rozvoj športu 12 000 € Obec Lakšárska Nová Ves realizovala v programe Municipality projekt: Podporme pohyb našich detí. Cieľom projektu bolo vybudovanie oddychovej zóny a zároveň zóny určenej pre pohyb detí na čerstvom vzduchu. Umiestnenie ihriska zodpovedá potrebám obytnej zóny s mladými rodinami. Celý projekt možno hodnotiť ako výsledok dobrej spolupráce obce a obyvateľov a ich záujmu o vytváranie príjemného prostredia pre všetkých. Finančný dar bol použitý na prípravu podkladu, nákup štrku, výsadbu, trávnikovú obrubu a fóliu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 7 000 € Obec Ivanka pri Nitre realizovala v programe Municipality projekt: Zber a separácia odpadu. Cieľom projektu bolo zabezpečiť občanom vďaka kontajnerom prístup k miestu, kde bude možné odpad zložiť a zároveň separovať. Obec zakúpila za poskytnuté finančné prostriedky 3 kusy veľkoobjemových kontajnerov, ktoré výraznou mierou prispeli k vyriešeniu neustále pretrvávajúcich problémov samosprávy s čiernymi skládkami. V súčasnosti občania dovezú odpad na zberové miesto, tam ho zodpovedný pracovník pretriedi a naloží do kontajnerov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kontajnerov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Ptičie realizovala v programe Municipality projekt: Rekonštrukcia strechy a výmena strešnej krytiny na dome smútku. Cieľom projektu bola ochrana a zveľaďovanie majetku vo vlastníctve obce. V rámci projektu sa zrealizovali všetky práce na Dome smútku, výmena krovu, latovanie celej strechy a výmena strešnej krytiny. Občania sú spokojní a Dom smútku bude slúžiť ako dôstojný odpočinok. Finančný dar bol použitý na rekonštrukciu strechy a výmenu strešnej krytiny na dome smútku.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Obec Veľké Zlievce realizovala v programe Municipality projekt: Rekonštrukcia budovy miestnej knižnice - oprava fasády. Hlavným cieľom projektu bola oprava fasády budovy a tým dosiahnutie zlepšenia vzhľadu, úspory tepla a zvýšenie návštevnosti knižnice. Obec previedla opravu fasády budovy knižnice, čo ľudia hodnotili pozitívne, vzhľadom k tomu, že sa zlepšil jej vzhľad. Finančný dar bol použitý na opravu fasády.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 6 000 € Obec Šamudovce realizovala v programe Municipality projekt: Rekonštrukcia a oprava priestoru Klubu dôchodcov pri Kultúrnom dome. Cieľom projektu bola oprava sociálnych zariadení v budove Komunitného centra Šamudovce a tým zlepšenie vybavenosti komunitného centra. Sociálne zariadenia prešli rozsiahlou opravou, vrátane výmeny obkladov, dlažby, umývadiel s batériami a sifónom, výmeny WC combi, pisoáru ako aj opravy sprchovacieho kútu, vrátane sprchovej batérie. Vymenili sa taktiež vnútorné dvere. Previedla sa aj maľba vnútorných stien a stropov. Po tejto celkovej oprave sociálnych zariadení sa podstatne zvýšila úroveň pobytu obyvateľov obce v komunitnom centre. Sociálne zariadenia a sprchový kút boli opravené a vynovené. Finančný dar bol použitý na opravu sociálnych zariadení.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Obec Jablonov nad Turňou realizovala v programe Municipality projekt: Oprava a údržba strechy kultúrneho domu v Jablonove nad Turňou. Cieľom projektu bola komplexná rekonštrukcia strechy kultúrneho domu a odstránenie havarijného stavu. V rámci rekonštrukcie strechy kultúrneho domu sa odstránila stará strešná krytina, opravili sa poškodené časti strešného krovu - vymenili sa poškodené krovy, odstránilo sa staré latovanie, staré dažďové zvody a oplechovanie komínov a čelných strán strechy. Následne sa krov vyrovnal, osadila sa paropriepustná fólia, laty a následne sa ukladala strešná krytina. Vo finálnej fáze sa olemovali komíny, osadili sa odvetrávacie prvky, klampiarske prvky, protisnehová zábrana a dažďové zvody. Finančný dar bol použitý na rekonštrukčné práce na streche.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Udavské realizovala v programe Municipality projekt: Modernizácia OcÚ Udavské. Cieľom rekonštrukcie - modernizácie bolo kvalitatívne a estetické zvýšenie hodnoty objektu so zreteľom na úsporu energií realizáciou a použitím spotrebičov, osvetľovacích telies s výrazne zníženou spotrebou energie (modernizácia hygienického vybavenia a rekonštrukcie interiéru obecného úradu). V rámci projektu sa zrealizovala výmena inžinierskych rozvodov vody, kanalizácie a elektroinštalácie na prízemí a poschodí a hygienického zariadenia. Zrealizovala sa komplexná modernizácia hygienického zariadenia t. j. nové obklady, dlažby, omietky, maľba, montáž nových doplnkov, náter oceľových zárubní a výmena dverí. Vybúraním časti priečky sa dosiahla realizácia prípravnej miestnosti pre spoločenské podujatia. Zrealizovanou modernizáciou sa dosiahlo vyššie funkčné a estetické využitie priestorov. Finančný dar bol použitý na práce súvisiace s komplexnou modernizáciou hygienického vybavenia, s výmenou inžinierskych rozvodov vody, kanalizácie a elektroinštalácie.
b) podpora a rozvoj športu 12 000 € Obec Lackovce realizovala v programe Municipality projekt: Rozvoj a podpora športového areálu. Cieľom projektu bolo dobudovanie tribúny v športovom areáli, ktorá prispeje k pohodlnejšiemu sledovaniu športových aktivít športovcov v obci. V rámci projektu pre skultúrnenie športového areálu pribudla tribúna pre fanúšikov a drevené hojdačky na detské ihrisko. Finančný dar bol použitý na vybudovanie tribúny a potrebného materiálu spolu so zakúpením hojdačiek.
b) podpora a rozvoj športu 5 025 € Obec Lieskovec realizovala v programe SPPoločne projekt: Celá obec poďme cvičiť. Cieľom projektu bolo zlepšenie kvality života občanov, priama aj nepriama podpora rozvoja športu, volnočasových aktivít obyvateľov a zvýšenie atraktivity obce založením FITPARKU. Obec Lieskovec osadila exteriérové fit stroje v športovom areáli obce. V rámci projektu bolo zakúpených a osadených 10 ks exteriérových fitness strojov. V súčasnosti je FITPARK plne využívaný deťmi, mládežou, športovcami ako aj ostatnými občanmi obce. Ohlasy na FITPARK sú kladné z blízkeho aj vzdialeného okolia. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fitness strojov.
e) podpora vzdelávania 6 000 € V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže realizoval v programe SPPoločne projekt: Naplno. Realizácia podujatí Inšpiratívne Debatky a Konferencia K.R.O.K. umožnili verejnosti spoznať desiatky príkladov osobností, ktoré bežné životné situácie vidia a prežívajú „inak". Séria workshopov NAPLNO pomohla účastníkom rozvíjať svoje praktické zručnosti v rôznych oblastiach, čím vytvorili priestor na rozvíjanie potenciálu účastníkov. V rámci projektu sa uskutočnili rôzne aktivity: Srdce v rukách - ocenenie dobrovoľníkov, Debatka - debaty o novom pohľade na život v rôznych oblastiach, K.R.O.K. - inšpiratívna konferencia, Príklady z Oravy - videá s úmyslom motivácie a odhalenia skrytého potenciálu u ľudí, Naplno - workshopy realizované s úmyslom cieleného rozvoja kompetencií účastníkov, Značka Orava - ukázanie ľuďom z regiónu Oravy, čo všetko si výrazne prispieva k obohateniu a oživeniu kultúrneho života na Orave a zviditeľneniu regiónu aj v oblastiach Liptova a Spiša. Finančný dar bol použitý na prenájom priestorov, ozvučenie, cestovné náklady, odmeny pre hostí, na zabezpečenie materiálu na výrobu hand made výrobkov, výrobu občerstvenia, ceny pre víťazov a nákladov na výzdobu podujatia.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Archeopark Liptov o. z. realizovalo v programe SPPoločne projekt: Archeopark Liptovia - projekt živej pravekej osady na úpätí Nízkych Tatier. Občianskemu združeniu Arecheopark Liptov sa podarilo rozostavať 3 stavebné komponenty, ktoré sú v dokončovacej fáze. V rámci plánovaných aktivít uskutočnili od októbra do júna viaceré prezentačné workshopy, na ktorých participovali ľudia všetkých vekových kategórií. Uskutočnila sa výroba vlastného syra s použitím prírodných syridiel podľa dobových postupov, prezentácia pravekých staviteľských techník pre školy, zber a príprava dreva - liesky, javorového dreva a mnohé iné. Zrealizovali hrubé stavby neolitického domu, kolovej konštrukcie s rozmermi 4,5 x 6 m podľa nálezov z obdobia bukovohorskej kultúry, stavba zrubového príbytku lengyelskej kultúry a menšia hospodárska stavba. Finančný dar bol použitý na výrobu replík a na zakúpenie dreva.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 800 € OZ „Kameň" Kamienka realizovalo v programe SPPoločne projekt: Vkladáme život krajinke. OZ Kameň Kamienka dokázalo z opustenej a zdevastovanej časti vytvoriť nádhernú relaxačno-oddychovú zónu, ktorá bude slúžiť všetkým obyvateľom obce Kamienka. Do samotnej realizácie projektu sa zapojilo množstvo obyvateľov obce. Tí, vo svojom voľnom čase realizovali jednotlivé aktivity, ktoré viedli k vytvoreniu relaxačno-oddychovej zóny. V prvej etape sa podarilo celý areál vyčistiť od odpadu a nežiaduceho porastu, v ďalšej fáze vytvoriť nové relaxačno-oddychové centrum s altánkom, detským ihriskom, šmýkačkami, hojdačkami a informačnými tabuľami. V rámci projektu bola zrekonštruovaná prírodná studnička, z ktorej si naberajú vodu obyvatelia obce, ale i návštevníci. Vďaka prítomnosti nových informačných tabúľ majú návštevníci zóny možnosť dozvedieť sa niečo nové, nielen o projekte ako takom, ale aj o prírodných danostiach tohto regiónu, ktorý je vstupnou bránou do Pieninského národného parku. Finančný dar bol použitý na zakúpenie stavebného materiálu, tvorbu plastových, informačných tabúľ, tvorbu letákov, zakúpenie farieb, ručnej vretenovej kosačky, základného náradia a fotoaparátu.
e) podpora vzdelávania 6 000 € OZ Harlekýn realizovalo v programe SPPoločne projekt: Ako na to. Občianske združenie Harlekýn umožnilo ľuďom so záujmom o kultúru z Hornej Oravy rozvíjať svoj spevácky, hudobný a tanečný talent pod vedením odborných lektorov a následne ho prezentovať. Prvý spevácky workshop sa uskutočnil v Trstenej a bol venovaný gospelovej hudbe. Celý workshop viedla lektorka z Londýna Karen Gibsons Ayannou Mitchel. Vyvrcholil kultúrnou prehliadkou, slávnostným galakoncertom. V rámci podujatia bolo pripravených aj niekoľko menších tanečných workshopov pre mladých ľudí so záujmom o tanec. Venovali sa rôznym tanečným štýlom podľa záujmu tanečníkov. V apríli a máji sa uskutočnili ešte dva väčšie tanečné workshopy, zamerané na moderné tance, line dance a spevácke workshopy. Mladí, talentovaní ľudia mali o aktivity záujem, na workshopoch sa naučili veľa nových vecí a mnohí z nich budú svoj talent ďalej rozvíjať. Finančný dar bol použitý na zakúpenie občerstvenia, výzdoby priestorov, nákup techniky, tanečné pomôcky, odmenu pre lektora, ozvučenie a technické zabezpečenie, prenájom techniky, priestorov a diplomov pre účastníkov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 000 € RAFAEL dom n.o. realizovala v programe SPPoločne projekt: Zóna oddychu v lesoparku Petržalky. Cieľom projektu bolo revitalizovať a upraviť časť lesoparku pri Kutlíkovej ulici v Petržalke a vytvoriť kultivovaný a bezpečný priestor uprostred zelene pre obyvateľov z okolia, pacientov sociálneho a zdravotníckeho zariadenia Dom RAFAEL a pre širšiu verejnosť. Prvá etapa budovania zóny oddychu spočívala v zabezpečení bezpečnosti areálu pre verejnosť a klientov, a to legálnym výrubom a orezom starých a chorých stromov, ktoré ohrozovali návštevníkov lesoparku i priľahlú budovu zariadenia. Po ukončení výrubu nasledovalo zogranizovanie spoločnej brigády, ktorej cieľom bolo zabezpečenie upratania a odvezenia konárov a kmeňov. V rámci projektu bola vypracovaná dokumentácia výsadby zelene. Finančný dar bol použitý na orez stromov a ich likvidáciu, materiál na brigády a na tlač letákov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 995 € Obec Hronsek realizovala v programe SPPoločne projekt: Bola raz jedna záhrada, v tej záhrade strom a na strome dom. Projekt bol zameraný na obnovu záhrady kaštieľa, ktorá je jednou z dominánt obce. V apríli sa uskutočnila výsadba stromov do lipovej aleje, obnova kvetinových záhonov a ozelenenie šedého múru v blízkosti detského ihriska. Dobrovoľný hasičský zbor obnovil záhradnú studňu, ktorou obec zabezpečuje zavlažovanie vysadenej zelene. Na tejto akcii sa zúčastnilo 70 dobrovoľníkov. Rodinky s deťmi ale aj jednotlivci zasadili spoločne 44 líp. Klub dôchodcov zabezpečil obnovu kvetinových záhonov a vysadil 45 kusov brečtanu pozdĺž kamenného múru. Desať kusov lavičiek bolo osadených v priebehu posledného aprílového týždňa. Na stromy obyvatelia obce umiestnili drevené krúžky na ktorých sa uvádza priezvisko rodiny, ktorá lipu vysadila. Podujatie prispelo zároveň k zvýšeniu environmentálneho povedomia občanov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie stromov, kríkov, rastlín, mulčovacej kôry, záhradníckeho substrátu a materiálu, na lavičky a zabezpečenie občerstvenia.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 000 € Cirkevná základná škola sv. Juraja realizovala v programe SPPoločne projekt: Sv. Juraj otvára svoje brány pre všetkých. Zámerom projektu bolo revitalizovať areál oddychu, postaviť mini amfiteáter s lavičkami a terasou. Areál je vhodný na oddych pre celé spoločenstva alebo rodiny s deťmi. Ponúka aj možnosť kultúrneho zážitku. Na úprave terénu a prípravných prácach potrebných pre samotnú realizáciu projektu sa podieľali žiaci, rodičia, zamestnanci a dobrovoľníci. Pri aktivitách sa spoznali a zabavili. Slávnostné otvorenie mini amfiteátra sa konalo pri príležitosti sviatku školy sv. Juraja – 23.4.2016. Dňa 1.6.2016 slávili sviatok detí. Pre deti bolo pripravené zábavné popoludnie. Z mini amfiteátra znela hudba do diaľky. V rámci projektového vyučovania literatúry, si žiaci pripravili divadelné predstavenie pre spolužiakov. Predstavenie sa konalo v mini amfiteátri, za účasti žiakov školy. Na záver školského roka sa uskutočnila Noc v škole. Najväčším lákadlom bol koncert gospelovej skupiny - Onezim. Finančný dar bol použitý na výstavbu mini amfiteátra, terasy s lavičkami a prípravu podlažia.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Stredná odborná škola služieb a lesníctva realizovala v programe SPPoločne projekt: Špecializovaná polyfunkčná učebňa - Galéria moderného umenia. Priestory pozostávajú zo vstupnej haly, veľkej a malej výstavnej miestnosti a depozitu. Priestory museli prejsť stavebnými úpravami a maliarskymi prácami, vytvoril sa závesný systém a vybudoval sa depozit pre zvyšné diela. Dňa 18.5.2016 bola Galéria moderného umenia slávnostne otvorená za prítomnosti pozvaných hostí. Projekt Špecializovaná polyfunkčná učebňa - Galéria moderného umenia sa na škole stretol s veľkým ohlasom. Finančný dar bol použitý na maľovanie priestorov, výber diel, ich inštaláciu, prestavbu priestorov, zabezpečenie fotodokumentácie, videozáznamu, tlač katalógov, na vernisáž a zabezpečenie dopravy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 000 € Obec Veľké Orvište realizovala v programe SPPoločne projekt: Šport nás spája. Cieľom projektu bolo vybudovanie multifunkčného ihriska, nakoľko MŠ ani ZŠ nemajú telocvičňu. Do športových a pohybových aktivít sa zapojilo množstvo detí, mladých ľudí, rodičov, zamestnancov školy i obyvateľov obce. Ihrisko aj celý areál školského dvora sa využíva na rozličné športové aktivity počas pracovného týždňa, ale aj cez víkendy. Športovými a pohybovými aktivitami sa spojil život v obci, deti a dospelí majú radosť z pohybu a zo športových súťaží. V budúcnosti obec plánuje využívať vybudovaný areál školského dvora aj pre širokú verejnosť a všetky deti z obce. Finančný dar bol použitý na vybavenie detského ihriska a hracieho centra spolu so zabezpečením spevnenia plochy.
e) podpora vzdelávania 3 354 € Centrum voľného času JUNIOR v Bojniciach realizovalo v programe SPPoločne projekt: Zelený svet pre naše deti. Projekt poskytol deťom priestor na vzdelávanie v prírode, aby sa naučili chrániť prírodu, a to prostredníctvom vybudovania bylinkovej záhrady. Deti sa v nej môžu učiť o zasadených bylinkách. Vznikol tak väčší priestor na oddych a relaxáciu v peknom prostredí. Postavený bol domček so šmýkačkou a altánok, kde sa môžu deti hrať a zabávať. Deti a rodičia boli nadšení z nových hračiek a altánku v Centre voľného času, kde sa môžu spolu hrať a tráviť svoj voľný čas. Altánok poskytol priestor na stretávanie rodín. Finančný dar bol použitý na zakúpenie detského domčeka, grilu, altánku, farby, laku na drevo, bylinkovej záhrady a tabule.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 500 € Centrum aktívnych mladých pre úspešné Slovensko realizovalo v programe SPPoločne projekt: Čas radostného očakávania - Advent. Cieľom projektu bolo zorganizovanie programu počas štyroch adventných nedieľ. Posledný novembrový týždeň bol pripravený adventný veniec s pomocou dobrovoľníkov pred kultúrnym domom. So zdobením adventného venca pomáhali deti z obce. Na každú adventnú nedeľu zabezpečili organizátori program: účinkovanie speváckych zborov, vianočný jarmok remeselníkov, zahájenie výstavy maliarky A. Buják, predstavenie spisovateľky a novinárky E. Schäffe, vianočný dobročinný jarmok, predstavenie tanečnej skupiny Aprócska, ukážku tešedíkovských, ľudových tradícií a na štvrtú adventnú nedeľu koncert skupiny Fragile. V budúcnosti by chceli pokračovať s projektom v podobnej forme počas adventu. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, zabezpečenie občerstvenia, výzdoby a propagačných materiálov.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Rodičovské združenie pri IX. Materskej škole realizovalo v programe SPPoločne projekt: Dopraváčik. Na školskom dvore vzniklo rekonštrukciou nové, veľmi pekné dopravné ihrisko. Zároveň bolo rozšírené o kruhový objazd, ktorý deti radi využívajú. Ihrisko spĺňa bezpečnostné parametre. Okrem neho skrášlili aj školský dvor. Najviac radosti urobili deťom nové štvorkolky, prilby, vesty a odrážadlá. Reakcie rodičov i okolia na dopravné ihrisko sú veľmi pozitívne, vyjadrili radosť z toho, že ich deti budú využívať dopravné ihrisko s množstvom dopravných prostriedkov. Pre deti boli pripravené v rámci vybudovania dopravného ihriska rôzne aktivity: Jazda zručnosti, Malý cyklista, Pozor červená, Prvá pomoc, Policajt v akcii, Vodičský preukaz a Dopravné prostriedky. Dopravné ihrisko budú využívať každodenne s naplánovanými úlohami počas celého školského roka. V projekte chcú pokračovať v spolupráci s Policajným zborom, autoškolou a Mestskou políciou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kolobežiek, odrážadiel, bicyklov, edukačných pomôcok, dopravných značiek a stavebný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 125 € Mesto Spišská Nová Ves realizovalo v programe SPPoločne projekt: Dni humoru na Spiši. Cieľom projektu bolo vyplniť programovú medzeru, v ponuke kultúrnych podujatí v regióne východného Slovenska prostredníctvom zorganizovania humoristického festivalu a vytvoriť platformu na sebarealizáciu mladých umelcov. Samotnému priebehu akcie predchádzali technicko-organizačné aktivity. Pripravené boli tvorivé dielne pre deti a dospelých, súťaže pre deti, rozprávky, živé nahrávky Slovenského rozhlasu, predstavenia stand-up mladých, vernisáž výstavy Feďa Majerecha, divadelné predstavenia, hudobná inscenácia Štúrovci, koncerty klasickej aj súčasnej hudobnej scény, Mím šou Mira Kasprzyka, humoristické vystúpenie ľudového rozprávača Andera z Košíc, výstup na najvyššiu vežu, zábavné podujatie pre deti: Cesta rozprávkovým lesom, krst knihy Hlášky z profesorskej tašky a kreslenie karikatúr s Jankom Torákom. K návštevnosti programov prispela Vínna ulička, kde prebiehala ochutnávka vín z 10 kvalitných vinárstiev. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie kultúrneho programu.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Mestská časť Košice - Dargovských hrdinov realizovala v programe SPPoločne projekt: Buďme fit na Furči. Verejnosť sa prostredníctvom projektu zapojila do vyčistenia lokality na Furči. Vyzbieral sa jeden veľkokapacitný kontajner odpadu. Verejná zeleň bola vyčistená a ľudia zapojení do akcie vyčistenia lokality mali dobrý pocit, že niečo spravili pre svoje okolie. Vybudovaním FIT ZÓNY sa zvýšila možnosť športového vyžitia obyvateľov mestskej časti, prilákali ľudí k športovým aktivitám. Vytvorila sa plocha, kde sa môže každý občan bezplatne venovať fit aktivitám, bez ohľadu na vek. Vybudovaná fit zóna bola slávnostne otvorená za účasti občanov, europoslankyne, starostu mestskej časti, poslancov miestneho a mestského zastupiteľstva, novinárov a vyznávačov outdoorového fitnes. Finančný dar bol použitý na nákup a osadenie prvkov, pamätnú tabuľu, projektovú dokumentáciu a propagačné materiály.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 800 € Obec Veľká Tŕňa realizovala v programe SPPoločne projekt: Radujme sa, veseľme sa vo Veľkej Tŕni. V rámci projektu boli zorganizované dve podujatia Advent na Tokaji a Deň rodiny na Tokaji. Podujatie Advent na Tokaji sa uskutočnilo 5.12.2015 a zúčastnilo sa ho okolo 200 ľudí. V rámci programu vystúpilo aj 20 detí z Veľkej Tŕne, súčasťou programu bolo vystúpenie FS Tokaj, zorganizovanie adventných trhov, tvorivých dielní pre deti, príprava občerstvenia pre návštevníkov v podobe toronskej kapustnice, ohňostroj a rozsvietenie vianočného stromčeka. Ohlasy na podujatie boli výborné, všetci zúčastnení si túto akciu pochvaľovali a tešia sa na budúci rok. V rámci Dňa rodiny na Tokaji oslávili dokopy Deň matiek, Deň detí a Deň otcov. Podujatia sa zúčastnilo okolo 400 ľudí. Animátor pripravil pre deti aj dospelých rôzne súťaže, zabezpečené boli aj ukážky práce rôznych remeselníkov. Svoje umenie prišli predviesť aj hasiči, deťom ukázali hasičské uniformy a protipožiarne obleky. Ako atrakciu nielen na podujatie bol zakúpený basketbalový kôš a 5 lôpt, čo sa stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom. Keďže v obci sa nenachádza žiadne športové ihrisko, deti sa tejto športovej aktivite veľmi potešili a budú sa jej tešiť aj naďalej, pretože basketbalový kôš trvalo umiestnia v blízkosti detského ihriska. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie kultúrnych podujatí, propagačných materiálov, odmien, ozvučenie a na atrakcie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 3 225 € Základná škola Ľudovíta Fullu realizovala v programe SPPoločne projekt: Školská komunitná záhrada. V rámci projektu vznikla školská komunitná záhrada, ktorá slúži ako oddychová zóna pre školu a miestnu komunitu. Súčasťou záhrady je drevený altánok - učebňa v prírode, ktorú nazývajú ŠKOLTÁNOK. Využíva sa vo vyučovacom procese ako učebňa v prírode, mimo vyučovania v činnosti školského klubu detí, v záujmovej činnosti, na krúžkoch. V záhrade boli vybudované vyvýšené záhony a pestujú sa v nich liečivé bylinky, kvety. V okolí vysadili kríky, kvety a stromčeky. V altánku sa už organizovali rôzne školské akcie, podujatia pre žiakov školy, ich rodičov, širšiu miestnu komunitu a verejnosť. Prvou z nich bola aktivita, Jeseň v záhrade. Ďalším tematickým okruhom bola Zima v záhrade, kde žiaci vyrábali búdky pre vtáčiky. Za pomoci rodičov a pedagógov školy žiaci vyhotovili 54 drevených a plastových vtáčích búdok a kŕmidiel. Napokon v záhrade prebehlo slávnostné otvorenie školtánku, za prítomnosti žiakov, učiteľov a rodičov. Cyklus zavŕšilo Leto v záhrade, v rámci ktorého prebehli oslavy MDD, uskutočnil sa Juniáles, prebehla dobrovoľnícka aktivita Deň pre svoju školu a Školský piknik pre budúcich prvákov a ich rodičov. Finančný dar bol použitý na vybudovanie školtánku a zabezpečenie materiálu na tvorivé dielne.
e) podpora vzdelávania 3 712 € Základná škola v Kremnici realizovala v programe SPPoločne projekt: Zelená učebňa. Realizácia projektu pozostávala zo štyroch etáp. Prvou bola úprava plochy a výsadbové práce - plocha a terén sa pripravovali na sadbu arboréta. Do projektu boli zapojení pedagógovia, žiaci, rodičia a komunita mesta Kremnica z odborných mestských inštitúcií - zamestnanci Mestskej zelene a Mestských lesov Kremnica, členovia Slovenského zväzu záhradkárov Kremnica. Druhou etapou bolo založenie mini euro arboréta a bylinnej záhrady, v rámci ktorej boli nakúpené a vysadené významné, európske dreviny, opadavé kry a byliny. Treťou fázou bola tvorba interaktívnych prvkov pre environmentálnu výchovu. Žiaci inštalovali ekosystémovú sieť, vhodnú na kognitívne a zážitkové ekohry a vyrobili do exteriéru vtáčiu búdku. V štvrtej etape založili aj kompost na jednoduché kompostovanie pokosenej trávy a bioodpadu. Do budúcnosti plánujú využívať areál na výučbu nielen z ekologických dôvodov, ale z dôvodu vysokých teplôt aj na vyučovanie bežných predmetov. Učebňu budú využívať nielen žiaci počas vyučovania, ale aj žiaci školského klubu, ktorí trávia voľný čas v týchto priestoroch. Finančný dar bol použitý na zakúpenie drevín, krov, lavičiek, zabezpečenie zemných a terénnych úprav, kancelárskeho materiálu, literatúry a záhradníckych pomôcok.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Materská škola, M. Nešpora realizovala v programe SPPoločne projekt: Učíme sa s prírodou a v prírode. Cieľom projektu bolo vytvorenie miesta pre výchovu a vzdelávanie detí v duchu environmentálnej výchovy a priamo v prírodnom teréne. Rodičia sa ochotne podujali na odstránenie kovových konštrukcií zo školského dvora. Následne v decembri na ňom vybudovali oba altány. V apríli realizátori spoločne s deťmi a ich rodičmi vysadili približne 50 stromov a 15 kríkov na ich školskom dvore. V budúcnosti chcú, v čo najväčšej miere využívať altán ,,učebňu" pre rôzne aktivity v prírodnom prostredí - zamerané na environmentálnu výchovu, ale aj iné aktivity. Chceli by, aby výučba prebiehala vo vysokom zastúpení v exteriéroch. Spoločne s deťmi sa budú starať o vysadené dreviny a chrániť ich. Finančný dar bol použitý na zhotovenie, montáž a povrchovú úpravu altánov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Mestské kultúrne stredisko realizovalo v programe SPPoločne projekt: DivadielKORZO. Cieľom projektu bolo pravidelne uskutočňovať sobotňajšie stretnutia s bábkovou rozprávkou. V rámci projektu boli predstavené bábkovo hrané predstavenia: V šírom poli zámoček, Koza rohatá a jež, Máša a medveď a Starý bodrík a vlk. Okrem predstavení prebiehalo množstvo sprievodných aktivít: výroba a maľovanie divadelnej scény a kulís, výroba bábok, rekvizít a lavičiek. Pri týchto aktivitách pomáhali ženy z tvorivého klubu, pracovníčky Kultúrneho centra, MsKS a dobrovoľníci. Počet návštevníkov divadelných predstavení sa po realizácii projektu viac ako zdvojnásobil. Skultúrnil sa ako priestor javiska, tak priestor hľadiska. Finančný dar bol použitý na divadelné javisko, kulisy, lavičky, oponu, textilný materiál, bábky a na materiál na tvorivé dielne.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Základná škola s materskou školou Hôrky realizovala v programe SPPoločne projekt: Záhrada, ktorá učí. Celý projekt bol rozdelený do piatich fáz, ktoré sa postupne realizovali. Od nového oplotenia, návrhu architektky, rekultivácie, stavby chatky s prístreškom, tvorby bylinkovej špirály, záhonov a vyčistenia objektu. Počas tretej fázy projektu sa uskutočnila brigáda, na ktorej sa zúčastnili rodičia, žiaci a pedagógovia, spolu približne 50 ľudí. Vytvorili bylinkový záhon s jazierkom, záhony, jahodovisko, ohraničili plochu pred chatkou makadamom, vyčistili priestor pod stromami, posadili ovocné stromy a postavili skleník. V prípade druhej brigády, ktorá sa uskutočnila v priebehu štvrtej fázy, bola potrebná najmä pomoc mužov, ktorí osadili chodníky z betónových kociek a vytvorili ohnisko s posedením. Počas obidvoch brigád vládla veľmi príjemná atmosféra a v školskej jedálni pani kuchárky pripravili guláš. Finančný dar bol použitý na uhradenie drevostavby, betónu, kameniny, dlažby, dosiek, rašeliny a na zakúpenie úžitkových rastlín a iného potrebného materiálu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 550 € Stredná odborná škola drevárska a stavebná realizovala v programe SPPoločne projekt: Oddych pri cyklotrase. V rámci projektu bol vybudovaný altánok s ohniskom, náučný chodník drevín a osadené informačné tabule. Žiaci školy vytvorili návrhy na altán a ohnisko, z ktorých bol vybraný taký, ktorý najlepšie zapadol do športového areálu. Následne ho zhotovili a osadili v športovom areáli za pomoci pedagógov a dobrovoľníkov. Žiakmi školy boli spracované návrhy na informačné tabule, ktoré boli následne osadené na cyklotrase dobrovoľníkmi z miestnej komunity. Za pomoci dobrovoľníkov sa tiež vysadili jednotlivé dreviny a k nim osadili tabuľky s popisom. Nová oddychová zóna bola sprístupnená verejnosti slávnostným otvorením 15.6.2016. Otvorenia sa zúčastnili žiaci školy, pedagógovia, dobrovoľníci, ľudia z miestnej komunity, zástupcovia mesta, zástupcovia regionálnej tlače a televízie. Projekt sa u širokej verejnosti stretol s veľkým ohlasom, ľudia sa informovali o prístupnosti zóny verejnosti. Finančný dar bol použitý na materiál na výrobu altánu, tlač informačných tabúl, na zabezpečenie kancelárskych potrieb, občerstvenie, na zakúpenie frézy, motorovej kosačky a píly.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 950 € Športový klub KAJAK realizoval v programe SPPoločne projekt: Pomôžme telesne postihnutým deťom v integrácii medzi malých športovcov. Po zakúpení bezbariérového móla lodenicu navštívilo viac telesne postihnutých detí aj dospelých, aby si vyskúšali jazdu na kajaku. Dvaja hendikepovaní športovci, Marek s vrodeným postihnutím dolných končatín a Simonka s detskou mozgovou obrnou, pravidelne aktívne trénujú a zúčastňujú sa aj spoločných klubových aktivít. Spolupráca hendikepovaných a zdravých členov klubu prebieha nad očakávania, navzájom si pomáhajú a učia sa jeden od druhého. V súčasnej dobe pribudol ďalší nový člen René, s ťažkým poúrazovým postihnutím dolných končatín a ľahším postihnutím horných končatín. V klube majú pravidelne dni otvorenej lodenice, kedy si môže jazdu na kajaku a kanoe vyskúšať ktokoľvek. Okrem toho navštevujú lodenicu ľudia s telesným postihnutím nielen z okolia Piešťan, ale aj zo širšieho okolia. Najbližšie pripravujú spoločnú akciu so Združením NÁDEJ, ktorá združuje ľudí s postihnutím sklerózy multiplex. Chystajú spoločné preteky, ktoré organizujú deti z klubu. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie bezbariérového móla.
b) podpora a rozvoj športu 3 890 € Základná škola Moldava nad Bodvou realizovala v programe SPPoločne projekt: Beží a športuje celá rodina. Stanovené ciele projektu sa podarilo naplniť výstavbou bezpečného detského ihriska a svojpomocným skrášlením okolia, výsadbou zelene a osadením lavičiek. Rodiny z mesta a okolia, ktoré radi športujú majú možnosť športového vyžitia v tichom a bezpečnom prostredí školského areálu. Dňa 1.6.2016 sa uskutočnilo slávnostné odovzdanie detského ihriska, ktoré sa nieslo vo veľmi pozitívnom duchu. Projekt prispel ku skvalitneniu trávenia voľného času detí v predškolskom a školskom veku, ale aj mladých rodín z obce a z jej okolia. V budúcnosti plánujú ďalej zveľaďovať a zvyšovať atraktivitu areálu Základnej školy umiestnením exteriérových fit strojov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hojdačky, kolísadlá, pieskoviska a kolotoča.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Slovenská asociácia kondičných trénerov realizovala v programe SPPoločne projekt: STREET WORKOUT PARK - miesto pre každého. Hlavným cieľom projektu bolo vytvorenie vhodných materiálno-technických podmienok k rozvoju športu so zameraním na mládež a športujúcu verejnosť v rámci športového areálu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Vybudovaním nového workout parku vznikol priestor pre spoločné, ale aj individuálne cvičenie osôb rôzneho veku. Park bude prínosom nielen pre aktívnych, ale aj pre rekreačných športovcov, ktorým sa tak vytvorí priestor pre netradičné outdoorové cvičenie. Workout park a aplikácia cvičenia je v ňom zaradená do vzdelávacích aktivít. Prvé reakcie na postavený workout park sú veľmi pozitívne. Športujúca verejnosť, ktorá chodí do areálu hlavne behať a športovať na trávnatej ploche ho začala hneď využívať. Finančný dar bol použitý na zakúpenie konštrukcie, hrazdy, obrubníkov, rebrín, štrku, lavičiek, spojovacieho materiálu, semien, kôry a iných materiálov potrebných na zabezpečenie realizácie workoutového ihriska.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 030 € Gymnázium sv. Tomáša Akvinského realizovalo v programe SPPoločne projekt: School Culture Fest Košice. Cieľom projektu bolo prezentovať košickej a širšej verejnosti tvorivý potenciál stredoškolských študentov, ktorí sa venujú štúdiu cudzích jazykov. Počas festivalu bola predstavená kultúra tých národov, ktorých jazyky sa štandardne vyučujú na slovenských stredných školách: ruskú, francúzsku, anglickú, taliansku a nemeckú. Súčasťou festivalu bola ochutnávka tradičných jedál daných národov spojená s prezentáciou a históriou daných jedál. Program festivalu tvorili tanečné, spevácke vystúpenia, divadelné predstavenia v cudzích jazykoch. Program dopĺňali sprievodné workshopy. Pri vytváraní programu a príprave workshopov išlo o študentskú produkciu pod vedením skúsených pedagógov. Hlavným cieľom bolo v historických priestoroch Gymnázia sv. T. Akvinského v centre Košíc vytvoriť atmosféru multikultúrneho mestečka, ktoré môže navštíviť každý okoloidúci. 2-dňový festival navštívilo viac ako 500 návštevníkov. Ohlasy na organizáciu a ponuku festivalu boli veľmi pozitívne, návštevníci oceňovali pestrú ponuku workshopov, pútavý a živý program i zázemie, ktoré mali vytvorené v jedálni a v kaviarni. Finančný dar bol použitý na uhradenie propagácie, občerstvenia, nákup svetelnej techniky, jedno rázový riad, biele stany a na spotrebný materiál.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Dobrá Východná realizovala v programe SPPoločne projekt: Detský košiarik. Cieľom projektu bolo dobudovať, skvalitniť a obnoviť detské ihrisko - Košiarik. Súčasťou projektu bola aj postupná výmena oplotenia detského košiarika vyrezávaným dreveným plotom s výtvormi určenými prioritne deťom. Detský košiarik tak už poskytuje dostatok stimulov pre zábavu detí a umožňuje im, ako aj ich rodičom naplno si vychutnať navštívené podujatie v areáli amfiteátra a stráviť tak vo Východnej príjemný čas. V rámci projektu sa podarilo vybudovať kompletné nové drevené oplotenie košiarika, vyrobiť niekoľko druhov hojdačiek, zrenovovať šmykľavku, vykresať a osadiť niekoľko nových sôch, zvieratiek a veľkú drevenú lavicu s orlom. Do areálu umiestnili aj veľmi známe slovenské detské postavičky Maťka a Kubka spolu s ich košiarikom. Oficiálne otvorenie Detského Košiarika bolo 12.6.2016 na podujatí Ovenálie, ktorého sa zúčastnilo približne 3 000 návštevníkov. Slávnostné otvorenie sa stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom a všetci návštevníci boli zo zrealizovaného projektu očarení. Finančný dar bol použitý na uhradenie honoráru pre rezbára, materiál na rezbu, grafické práce, tlač, spojovací materiál a betón.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Rodičovský klub pri MŠ ul. F. Kráľa v Michalovciach realizoval v programe SPPoločne projekt: Tráva je koberec pod nohy deti. Zámerom projektu bolo vytvoriť pre deti a ich rodiny vhodný priestor a prostredie na vzájomné stretnutia a rozhovory a tým na rozvoj sociálnych a osobnostných kompetencií. Zároveň vytvoriť vhodné podmienky na to, aby deti mohli získavať informácie priamo vonku v prírode, získané informácie si zároveň overovať v praxi a tým u deti rozvíjať ich environmentálne cítenie. Cieľom bolo takisto vytvoriť pre deti a širšiu komunitu priestor pre bezpečnú hru a bezpečné pohybové aktivity na vhodnom náradí. V rámci projektu sa uskutočnili nasledovné aktivity: spoločná brigáda rodičov a zamestnancov MŠ, ktorí pomáhali pri výstavbe altánku, slúžiaceho ako ekoučebňa, úprava priestoru pre vytvorenie záhrady, vytvorenie zeleninovej, bylinkovej a kvetinovej záhrady, návšteva triedičky odpadu a kompostoviska deťmi a učiteľkami a brigáda rodičov na školskom dvore. Vznikli tak vhodné podmienky pre deti, aby vonku trávili čo najviac času. Deti sú novými priestormi nadšené, takisto aj rodičia, ktorí to realizátorom projektu spomenú pri každej príležitosti. Finančný dar bol použitý na výstavbu a nákup altánku, športové náradie, chodníky, bylinkovú, kvetinovú, zeleninovú záhradku a na bio kompostovisko.
e) podpora vzdelávania 5 075 € Základná škola Bytča realizovala v programe SPPoločne projekt: Prírodu vnímame všetkými zmyslami. Cieľom ZŠ v Bytči bolo aktivizovať žiakov a ich rodiny na sídlisku v Bytči, aby objavili čaro prírody uprostred betónových stavieb panelákov, umožniť obyvateľom sídliska vrátiť sa k spôsobu života našich predkov. Počas realizácie aktivít Tvorivé dielne a Učíme sa od odborníkov sa vytvorila dobrá spolupráca medzi rôznymi odborníkmi na jednej strane a laickou verejnosťou, žiakmi a rodičmi na druhej strane. Projekt pozostával zo šiestich aktivít: stavanie EKO altánku, budovanie mini záhradky, poznávanie byliniek a liečivých rastlín, učenie sa od odborníkov, zbieranie úrody a z tvorivých dielní. Realizátorov projektu prekvapili rodičia žiakov a ľudia z blízkeho okolia, ktorí sami ponúkli pomoc pri uskutočňovaní spoločných podujatí. Takto sa napríklad deti dozvedeli veľa zaujímavých vecí z oblasti včelárstva. V projekte hodlajú naďalej pokračovať, dokonca ho aj rozvíjať. Finančný dar bol použitý na altánok s lavičkami a na záhradnícke náradie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Detská železnica Košice realizovala v programe SPPoločne projekt: Záchrana rušňového depa detskej železnice. Zámerom bola úplná výmena obvodového plášťa depa za funkčné a estetické lakovo-plastové zateplené panely a výmena strechy depa. Nové rušňové depo v stanici Čerme stojí a poskytuje prístrešie pre dve parné lokomotívy. Slávnostné odovzdanie depa bolo súčasťou slávnostného otvorenia tohtoročnej sezóny na detskej železnici 1. mája. Okrem splnenia funkčných požiadaviek je depo aj estetickým prvkom nástupnej stanice, ktorá sa nachádza v prostredí košických lesov. Nové rušňové depo bude slúžiť na detskej železnici dlhodobo, na parkovanie dvoch parných, historicky, vzácnych lokomotív, čím sa výrazne predĺži životnosť týchto technických pamiatok. Finančný dar bol použitý na opláštenie a zateplenie spolu s organizáciou eventu otvorenia depa.
e) podpora vzdelávania 5 500 € Gymnázium Jozefa Lettricha, Martin realizovalo v programe SPPoločne projekt: Žiaci v prírode, príroda v žiakoch. Gymnázium J. L. Lettricha chcelo vybudovať zastrešený vzdelávací priestor využiteľný pre výučbu rôznych predmetov ale aj výchovných, mimoškolských činností. Stavba učebne prebiehala v niekoľkých fázach od úpravy terénu pred stavbou, cez tvorbu návrhu až po výstavbu učebne a základnú úpravu okolia vybudovanej učebne. Vo vybudovanom priestore prebehlo už niekoľko aktivít a 1. júna 2016 bola vybudovaná učebňa slávnostne otvorená. Prebiehali tu vyučovacie hodiny aj aktivity pre deti navštevujúce materskú školu a ich rodičov. Rodičia aj žiaci tu odpracovali množstvo dobrovoľných, brigádnických hodín. Finančný dar bol použitý na stavebný materiál, drevo, štrk, spojovacie materiály a na náklady spojené s jeho dovozom.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Základná škola s materskou školou Červený Hrádok realizovala v programe SPPoločne projekt: Rehabilitácia školského parku a jeho využitie pre environmentálnu výchovu. Cieľom projektu bola rehabilitácia parku pri ZŠ s MŠ v Červenom Hrádku. Počas 50 rokov nebola v parku vykonávaná údržba, preto sú niektoré dreviny poškodené a park je zanedbaný. Severozápadná časť parku bola vyčistená od popadaného lístia a drobných konárov. V rámci projektu sa realizoval výrub a ošetrenie poškodených drevín, konáre boli vyrúbané a drevo sa odviezllo na miestnu skládku biologického odpadu. Vyčistila sa plocha starého betónového základu a vybetónoval sa nový povrch ako podklad pod altánok. Kvôli zásahom do stromovej a kríkovej vegetácie bola nadviazaná spolupráca so špecialistami zo Štátnej ochrany prírody. V jarných mesiacoch žiaci veľmi ochotne pomáhali pri vyhrabávaní lístia v parku. Vyčistenie a úpravy betónovej plochy boli uskutočnené v máji a prvých dňoch júna 2016. Odozva obyvateľov obce na realizáciu projektu je veľmi priaznivá. Finančný dar bol použitý na odstránenie, ošetrenie a výrub drevín, opravu betónovej plochy spolu s jej povrchovou úpravou.
b) podpora a rozvoj športu 5 766 € OZ Pre náš Tomášov realizovalo v programe SPPoločne projekt: Športová výbava na florbal. Cieľom projektu bolo zabezpečiť pre deti a mládež v obci Tomášov florbalovú výstroj, tak aby ho mohli celoročne využívať na krúžkovú činnosť a vyučovaní proces. Pre deti bola zabezpečená florbalová výstroj, ktorú môžu využívať celoročne. Do projektu sa podarilo zahrnúť aj ľudí z obce, ktorí s projektom výrazne pomáhali. Finančný dar bol použitý na zakúpenie florbalovej výbavy.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Bilingválne gymnázium C. S. Lewisa realizovalo v programe SPPoločne projekt: Študenti, absolventi Harvardu, King's college, Karlovej univerzity, obyvatelia sídliska zveľaďujú športovisko. Cieľom komunitného projektu bolo revitalizovať a skrášliť 6 rokov zanedbaný priestor športoviska vlastnými silami. Obnova priestoru slúžila miestnym obyvateľom a tiež študentom ihriska ako príležitosť pre zoznámenie sa s miestnymi obyvateľmi. Priestor sa podarilo krásne revitalizovať. Na realizácii obnovy sa podieľalo viac ako 130 dobrovoľníkov. Medzi hlavné aktivity projektu patrili: zber odpadkov, separovanie biologického odpadu, sadbové úpravy (kosenie, strihanie krov, hrabanie lístia, vykoreňovanie rýchlorastúcich drevín, vyrovnávanie povrchu) a náter oplotenia. Vyčistených bolo cca 5 000 m2 od odpadkov, naplnený bol 7 tonový kontajner biologickým odpadom, skosený, vyhrabaný a vynosený biologický odpad z 2 000 m2 plochy, natretých bolo 12 plátov plota. Škola zlikvidovala skládku odpadu v zadnej časti dvora, ktorú objavili pri vykoreňovaní a bola v hĺbke cca 10-20 cm pod povrchom na ploche cca 15 m2, obstrihali 100 m pletivového plota na hranici s futbalovým ihriskom a očistili ho od popínavých rastlín, po celej dĺžke plota, vyhrabali lístie a vyzametali naviatu zeminu, naplnili ďalší 7 tonový kontajner biologickým odpadom a 7 tonový kontajner komunálnym odpadom, vymaľovali sklad náradia a netreli ďalších 15 plátov plota. Finančný dar bol použitý na repasovanie asfaltového povrchu športoviska, opravu basketbalových košov, volejbalových sietí a stojanov, osvetlenia vrátane inštalácie.
e) podpora vzdelávania 5 225 € OZ pri ZŠ s MŠ Plavnica realizovalo v programe SPPoločne projekt: Detské ihrisko. Prázdna nevyužívaná trávnatá plocha sa zmenila na detský raj s altánkom. Drevená hracia zostava bude využívaná v ŠKD, pre mamičky s deťmi, aj na hodinách telesnej výchovy. Altánku sa nevedia dočkať literáti z literárneho krúžku, ktorí chcú zmeniť školské prostredie na písanie svojich literárnych prác. Ihrisko bolo slávnostne otvorené 7. júna počas osláv MDD. Žiaci na výstavbe ihriska ochotne pomáhali, deviataci sa po prijímačkách aktívne hlásili na pomoc pri prácach. Finančný dar bol použitý na zariadenie pre detské ihrisko.
e) podpora vzdelávania 2 307 € Občianske združenie Detský klub Lesnou cestičkou realizovalo v programe SPPoločne projekt: Rok v prírode. Projekt umožnil rozvoj vzdelávacieho programu OZ Lesnou cestičkou a rozšírenie originálnych skúseností a metód lesnej pedagogiky medzi pedagógov materských resp. základných škôl v pezinskom regióne. V rámci projektu sa realizovali jednotlivé vzdelávacie aktivity, ktoré OZ s deťmi realizovalo a následne spracovalo do manuálu. Témy manuálu vychádzali z kolobehu ročných období v prírode, ako aj s tým spojenej ľudskej činnosti a zvykov. Pri spracovaní jednotlivých tém sa opierali o dostupnú prírodovednú a pedagogickú literatúru. Projekt umožnil zosumarizovať a rozšíriť skúsenosti, ktoré OZ nazbieralo v práci s deťmi za uplynulé roky. Keďže deti v bežných MŠ nie sú v takom bezprostrednom kontakte s prírodou ako deti v lesnej škôlke, OZ verí, že materiál bude pre pedagógov nápomocný a inšpiratívny. Finančný dar bol použitý na montessori pomôcky, česačku na vlnu, zakúpenie vlny, papierového, textilného a dreveného materiálu, farieb a vypaľovacej, keramickej pece.
b) podpora a rozvoj športu 4 221 € Agility klub SKIPER Bratislava realizoval v programe SPPoločne projekt: Športovo-oddychový areál pre priateľov psov. Cieľom projektu bolo vybudovanie športovo-oddychového areálu pre psov. V prvej časti sa klub venoval vyčisteniu plochy od drevín, po vyčistení sa ukázalo, že priestor je znečistený množstvom smetí, ktoré boli odstránené. V ďalšej časti bola táto skládka odstránená. Projektom napokon vznikol priestor, ktorý ponúkne ľuďom možnosť trávenia voľného času so psom. Finančný dar bol použitý na vybavenie cvičiska.
b) podpora a rozvoj športu 2 725 € Obec Dojč realizovala v programe SPPoločne projekt: Freestylové ihrisko. Cieľom projektu bolo skvalitniť športové vyžitie detí, mládeže a dospelých v obci. Poskytnúť im priestor na bezpečné športovanie a postupne revitalizovať celý športový areál a premeniť ho na športovo-oddychovú zónu pre deti, mládež a ich rodičov. V priestoroch ihriska sa bicykluje množstvo detí na freestylovej dráhe, prichádzajú sem mamičky s kočíkmi a so svojimi staršími deťmi. Výborným krokom bolo zapojenie mladých ľudí rôznych vekových kategórií, ktorí spoločne pracovali a vytvorili úžasné dielo, ktoré neustále zveľaďujú a prichádzajú s nápadmi, ako priestor dotvoriť. Starší, aj vysokoškoláci, učia mladších ako jazdiť, na čo si dať pozor, usmerňujú ich v štýle i smere jazdy, kontrolujú im výstroj - bicykel, prilbu, cyklistické rukavice. Pozitívnym prvkom projektu bolo stmelenie obce, obyvateľov rôznych vekových kategórií, rozvoj dobrovoľníctva, prilákanie návštevníkov do obce, vytvorenie podmienok na bezpečné športovanie a rozvoj pohybových aktivít detí, mládeže i dospelých. Okolie freestylového ihriska chcú dobudovať cvičebnými náradiami - telocvičňami v prírode, na ihrisku chcú usporadúvať súťaže pre rôzne vekové kategórie a združovať záujemcov o tento šport. Finančný dar bol použitý na zakúpenie štrku, stavebných mechanizmov, materiálov a na náradie na čerpanie a polievanie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 225 € Stredná odborná škola obchodu a služieb, Komárno realizovala v programe SPPoločne projekt: Európske nádvorie, symbol našej filozofie. Cieľom projektu bolo obohatiť kultúrny život v Komárne a dokázať, že i mládež mesta dokáže vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru. Vďaka Mládežníckemu festivalu sa podarilo spojiť rôzne generácie regiónu, od detí v materských škôlkach až po dôchodcov, ktorých oslovil pestrý program festivalu. Kultúrnych a umeleckých aktivít, organizovaných SOŠO a S sa počas trojdňového festivalu zúčastnilo vyše tisíc obyvateľov Komárna a jeho okolia. Festival pozostával z množstva aktivít: rôzne umelecké súťaže, kultúrne programy, súťaž zručností a súboj stredovekej kuchyne. Výstupmi projektu boli: vernisáž, kultúrne programy, divadelné predstavenia, gastro show, realizácia víťazného návrhu súťaže Exteriérový dizajn a tvorivé dielne. Finančný dar bol použitý na propagáciu, stravu, náklady na galavečer a na materiálové a technické zabezpečenie festivalu.
e) podpora vzdelávania 2 800 € JCI-Slovensko realizovalo projekt: Študentská osobnosť Slovenska akad. r. 2015/2016. Cieľom projektu bolo vyzdvihnúť mladé, slovenské osobnosti na VŠ v SR a predstaviť ich širokej verejnosti. Celkovo bolo obdržaných 79 nominácii z rôznych fakúlt VŠ v SR. Jednotlivé nominácie schvaľovali dekani príslušných fakúlt. Z nich rada garantov (expertov) vybrala 12 výnimočných mladých ľudí, ktorí študujú na slovenských vysokých školách, alebo sú doktorandmi na vedecko-výskumných pracoviskách a dosahujú už teraz významné úspechy na poli vedy, výskumu, umenia a športu. Mnohí z nich dosiahli úspechy aj v zahraničí. Finančný dar bol použitý na výrobu roll-upov a pozvánok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 18 000 € Enviropark Pomoravie, n.o. realizovala projekt: Rozvoj mikroregiónu Enviropark Pomoravie. Realizáciou projektu sa dosiahlo využitie voľného času školopovinných detí a mládeže. Realizácia spočívala v aktivitách ako zorganizovanie stretnutí vo vybíjanej a florbale, zakúpili sa ceny pre víťazné družstvá ako i pre všetkých zúčastnených, zároveň bola zabezpečená strava a doprava pre všetkých súťažiacich. Projekt stimuloval deti a mládež, aby pochopili šport ako súčasť výchovy a kultúry, zároveň, aby ho uplatňovali ako prostriedok na dosiahnutie plnohodnotného, čestného, zdravého a aktívneho života v priateľstve a v mieri. Finančný dar bol použitý na zakúpenie športových potrieb, dopravy a občerstvenia.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Obec Bučany realizovala projekt: Doplnenie - nákup nových kníh do obecnej knižnice, po zaplavení knižnice. Obec Bučany vďaka projektu rozšírila svoj knižný fond. Ten bol minuloročnej havárii spôsobenej prasknutím vodovodného ventila bol v neradostnom stave. Do knižnice tak pribudlo počas letných mesiacov 117 nových knižných titulov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie nových knižiek.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Obec Bánovce nad Ondavou realizovala projekt: Sociálne zariadenie - umyvárka v MŠ Bánovce nad Ondavou. Cieľom projektu bola oprava sociálneho zariadenia, umyvárky v budove materskej školy v obci Bánovce nad Ondavou. Kúpeľňa nespĺňala hygienické kritéria v materskej škole a preto bola potrebná jej rekonštrukcia. V rámci projektu bol položený nový obklad, dlažba, omaľovanie stien a namontovaný bol nový sprchový panel. V septembri deti vítala úplne nová a kompletne dokončená kúpeľňa, umyvárňa s toaletami, z ktorej mali radosť nielen deti, ale aj rodičia a zamestnanci. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu, dlažby, obklad, rohové lišty, lepidlá, škárovaciu hmotu, penetráciu a na rekonštrukčné práce.
b) podpora a rozvoj športu 15 000 € Mesto Gbely realizovalo projekt: Gbely - mesto priateľské k deťom. Cieľom projektu bolo vydobudovanie detských a mládežníckych ihrísk v meste Gbely s dôrazom na bezpečnosť a inovatívnosť prvkov. V rámci podpory zdravého životného štýlu u detí bolo vybudované Street workoutové ihrisko a destké ihrisko. Vzniklo tak novovytvorené priestranstvo určené všetkým vekovým kategóriam. Finančný dar bol použitý na vybudovanie detského ihriska.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 10 000 € Mesto Trenčín realizovalo projekt: Obnova turistického chodníka do Čerešňového sadu. Obnovou turistického chodníka z centra mesta do Čerešňového sadu sa zlepšil a zjednodušil prístup a zároveň sa zatraktívnila lokalita lesoparku Brezina. Turistický chodník sa po úpravách stal schodným nielen v suchom počasí, čím sa stal prístupným aj pre rodiny s deťmi aj za nepriaznivých podmienok. Obyvatelia mesta tak ako aj turisti majú možnosť znovu objaviť Čerešňový sad a za pár minút byť v priamo v lone prírody. Obnovou chodníka sa upravil a spevnil kopcovitý terén s viacerými zákrutami. Povrch chodníka tvorí lomový kameň s čiastkovými opornými múrmi a čiastkovými odvodneniami. Dĺžka chodníka je 380 m s priemernou šírkou 140 cm. Finančný dar bol použitý na práce na obnove chodníka.
b) podpora a rozvoj športu 1 280 € Mesto Košice realizovalo projekt: Revitalizácia okolia novovybudovaného fitness ihriska. Zámerom projektu bolo prispieť ku skrášleniu a dotvoreniu estetickej stránky športovo-oddychovej zóny v jednej z mestských častí mesta Košice v MČ Dargovských hrdinov, v bezprostrednej blízkosti parku s oddychovou zónou, detským ihriskom a novovybudovaním fitness ihriskom a to revitalizáciou svahu a novou sadovou úpravou. Realizácia projektu zvýšila bezpečnosť a skrášlila okolie celého parku. Vznikol tak priestor na aktívne a zmysluplné trávenie voľného času. Finančný dar bol použitý na vybudovanie fitness ihriska.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Mesto Pezinok realizovalo projekt: Revitalizácia ihriska - denné centrum Cajla. Výsledkom projektu je revitalizované ihrisko v dennom centre. Na ihrisku bola nainštalovaná zostava hracích prvkov, šmýkačka, hojdačka, vzdelávací domček, statický, drevený autobus a lavičky. Projekt podporil tak rozvoj športu a voľnočasové aktivity v dennom centre. Finančný dar bol použitý na revitalizovanie ihriska.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Ing. Pavol Strmeň realizoval projekt obnovy Bašty Prachárne v Levoči. Na základe výsledkov súťaže „Kultúrna pamiatka roka“, pán Strmeň získal finančný dar vo výške 8 300 €. Finančný dar bol použitý ako odmena za prácu na obnove Bašty Prachárne v meste Levoča.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Obec Bučany realizovala projekt obnovy Nyáryovskej kúrie. Projekt obnovy Nyárovskej kúrie realizovaný v obci Bučany v rokoch 2008-2014 riešil záchranu jedinečnej národnej kultúrnej pamiatky. Od slávnostného otvorenia obnovenej kúrie obec zaznamenáva veľký záujem o samotnú kúriu, jej stálu expozíciu a kultúrne a spoločenské podujatia. Obec Bučany sa rozhodla daný objekt oplotiť, pretože kúria bola vždy v minulosti oplotená. Oplotenie zabezpečovalo bezpečnosť, pohodu a požadovaný komfort. To boli zároveň i hlavné dôvody, prečo sa obec Bučany znovu rozhodla obnoviť oplotenie kúrie. Finančný dar bol použitý na uhradenie nového oplotenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Rehoľa menších bratov františkánov realizovala projekt: Loretánska kaplnka v Kostole sv. Barbory v Žiline. Na základe značne narušeného, dezolátneho stavu pamiatkového objektu sa prikročilo k reštaurovaniu Hlavného oltára sv. Barbory. V roku 2015 bol zrealizovaný reštaurátorský výskum a v roku 2016 začalo samotné reštaurovanie Hlavného oltára, zadnej časti oltárnej architektúry. Postavené bolo pomocné drevené lešenie, demontované boli orgánové skrine a úložné píšťaly, časti sekundárneho debnenia a latovania. Veľký hlavný obraz sv. Barbory bol demontovaný z rámu. Ostránili sa rozsiahle elektroinštalačné rozvody a povrchové nečistoty. Drevené časti oltárnej architektúry boli potiahnuté novými rekonštruovanými drevenými závitnicami s maticami, ktoré zostabilizovali časti oltárnej architektúry v zadnej časti. Finančný dar bol použitý na reštaurátorské práce.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Vodácky klub Tatran Bratislava realizoval projekt: Športový klub. Vodácky klub Tatran Karlova Ves vykonal ďalšie práce súvisiace s obnovou národnej kultúrnej pamiatky. Vykonala sa vlhkostná sanácia budovy, opravila sa vonkajšia spevnená plocha a podložie, zhotovil sa okapový chodník okolo lodenice, opravila sa elektroinštalácia a zároveň bol nainštalovaný kamerový systém. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kamerového systému, elektroopravy, hydroizolačnú injektáž, spevnenie plochy a nákup elektromateriálu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 650 € Mgr. Nora Lišková realizovala projekt: Vyhliadka pod Ostrým vrchom. Zámerom projektu bolo revitalizovať, upraviť a vylepšiť oddychovú zónu a vytvoriť vyhliadku pod Ostrým vrchom v prostredí obce Grinava a súčasne dobudovať odpočívadlo na turistickej a cyklistickej trase. Vznikli tak dve oddychové miesta. Jedno na Vyhliadke pod Ostrým vrchom a druhé o kilometer nižšie medzi jazerami v Grinave. Projekt ľudia prijali veľmi pozitívne a ocenili vyhliadkové, oddychové zóny. Na brigáde sa zúčastnilo viac ako 20 dobrovoľníkov - obyvateľov Grinavy a členov Turistického Grinavského oddielu. Oddychová zóna vytvára krásny priestor a panoramatický výhľad na okolie a prírodu. Turisti a cyklisti tu môžu tráviť prestávku formou opekania, pozorovaním výhľadu a príjemne si oddýchnu na trase medzi Pezinkom, Svätým Jurom a Limbachom. Slávnostné otvorenie Vyhliadky pod Ostrým vrchom bude pri príležitosti každoročnej turistickej akcie Grinavský kúsek, ktorý organizuje Turistický oddiel v Grinave dňa 22. apríla 2017. Uvedené vyhliadky sú súčasťou turistickej trasy v Malých Karpatoch. Finančný dar bol použitý na zakúpenie parkovej lavice, odpadkového koša, prepravy, betónu, spojovacieho materiálu, pracovného náradia a drevených hranolov.
e) podpora vzdelávania 450 € Viera Kamenárová realizovala projekt: Každý iný, všetci rovní. V rámci projektu sa podarilo zefektívniť vyučovací proces tým, že je deťom so špecifikami znižované napätie vďaka zabezpečeniu pomôcok na zmyslovú stimuláciu. Projekt sa realizoval na II. stupni v špeciálnych triedach. Žiaci so špecifickými potrebami ocenili typ stimulácie a to: hmatovej, sluchovej, zrakovej. Vytvorilo sa pre nich bezpečné prostredie, miestnosť, kde prebudili emócie a uvoľnenie napätia. U detí sa prejavilo potešenie, radosť z uspokojenia zmyslového vnímania. Pri dlhodobej stimulácii sa prejavil stav pokoja a zvýšil sa efekt vyučovania, kde sa žiaci prejavovali pokojnejšie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie Tuli vaku a senzoricko-relaxačných pomôcok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 450 € Marianna Hvodliková realizovala projekt: Šakovô v jubilujúcich Pliešovciach - darček žiakov svojej obci. Zmyslová stimulácia je kľúčová pre rast a vnútornú harmóniu, ktorú mali možnosť prežiť ako zážitok počas hry raz do týždňa od realizácie projektu. Finančný dar bol použitý na nákup relaxačného Tuli vaku a niekoľkých zmyslových, hmatových pomôcok (chlpatá loptička, hrboľatá loptička, náladový vankúš, vibrujúca korytnačka a pod.).
b) podpora a rozvoj športu 1 100 € Jana Horniaková realizovala projekt: „Športová zóna Klinger“. Cieľom projektu bolo vybudovanie a následné využitie externých cvičebných zariadení vo forme malého fitness centra v prírode s krásnym výhľadom na hladinu jazera. Projekt Športová zóna Klinger bol realizovaný v spolupráci s Mestom Banská Štiavnica a študentmi Banskoštiavnickej strednej odbornej školy. Všetky zariadenia v rámci projektu boli riadne osadené a sú certifikované, takže spĺňajú podmienky bezpečnosti. V záverečnej fáze došlo k úprave terénu. Keďže projekt podporilo aj Mesto Banská Štiavnica, športová zóna nakoniec obsahuje až 6 prvkov - veslovací trenažér, lavička sed-ľah na posilňovanie brušných svalov, posilňovací stroj na hrudník s výtlakom, trojitú hrazdu, klasické bradlá a multifunkčnú stanicu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fitness strojov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 100 € Martin Džupin realizoval projekt: Nad slnko jasnejšie. V rámci projektu sa podarilo vytvoriť priestor vo vonkajšom prostredí k pasívnemu i aktívnemu oddychu pod altánkom. Nový atraktívny a harmonický priestor dopomohol zariadeniu skvalitniť poskytované sociálne služby. Vznikla oáza pokoja, kde klienti môžu nielen relaxovať, ale taktiež sa venovať záujmovej činnosti a rovnako aj pracovnej terapii. Kolegovia a dobrovoľníci sa podieľali na prípravných prácach vytvorenia bezbariérového prístupu a to darovaním materiálu, zabezpečím jeho dovozu, a ďalšími organizačnými prácami. Priestory si klienti s pomocou opatrovateľov skrášlili debničkami s kvetmi a na dotvorenie príjemnejšej romantickej atmosféry dodali jemné závesy. Finančný dar bol použitý na altánok a strešnú krytinu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 650 € Marián Kucharčík realizoval projekt: Náučný chodník -Javorské. Zámerom projektu bolo prilákať viac ľudí do prírody, sprístupniť im nové miesta a nádherné výhľady z viacerých úsekov na náučnom chodníku. Výsledkom bola zmena obyčajnej lesnej cestičky na aktívne využívaný náučný chodník s odpočívadlami a značením slúžiaci širokej verejnosti, obyvateľom začiatku obce, Kysučanom a všetkým turistom. Projektom sa vybudoval nový 5 km Náučný chodník Javorské. Počas brigád sa umiestnili 4 informačné tabule so strieškami k najzaujímavejším miestam chodníka vedúceho lesnou cestou smerom k vrcholu Javorské, urobili sa terénne úpravy a osadila sa lavička ponad kanál pri treťom bode. V rámci projektu vznikol zároveň netradičný dizajn informačných tabúľ. Finančný dar bol použitý na informačnú tabuľu so strieškou, na výrobu a tlač plagátu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Martina Bálešová realizovala projekt: Kroje pre FS LIPA. Pomocou projektu mohol Detský folklórny súbor LIPOVIANKA vystupovať už na záverečnom vystúpení sezóny, na vystúpení Dňa otvorených dverí v nových krojoch. Deti sa z nových krojov tešili a majú väčšiu motiváciu sa v tomto umení zdokonaľovať. Vystúpení sa zúčastnilo asi 300 ľudí. Finančný dar bol použitý na nákup detských folklórnych krojov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Zoja Kičiková realizovala projekt: Víkendový tábor OZ Žijeme TAK. Úlohou projektu bolo vytvoriť priestor na efektívne a zmysluplné využitie voľného času pre ľudí s mentálnym znevýhodnením. Táboru sa zúčastnilo 10 členov o.z. Žijeme tak s mentálnym znevýhodnením vo veku od 20 do 40 rokov, s diagnózami ako Downov syndróm, Autizmus či Coffin-Lowry syndróm, ďalej 5 odborných asistentov. Príspevok bol požitý na úhradu pobytu. Členovia o.z. tak mohli stráviť voľný čas zmysluplne, v prírode a v spoločnosti kamarátov s cieľom vytvárania fyzickej, sociálnej, duševnej a citovej pohody. Súčasťou pobytu bola i jazda na koni, v sprievode trénera, či hipológa. Finančný dar bol použitý na uhradenie víkendového pobytu.
b) podpora a rozvoj športu 630 € Juraj Chylo realizoval projekt: Lezecká veža. Rodičovské združenie pri Materskej škole Bzovická vybudovalo lezeckú vežu pre deti. MŠ je pohybovo orientovaná materská škola, ktorej cieľom je vychovávať a vzdelávať deti k sebavedomému správaniu a k zdravému životnému štýlu. Veža bude využívaná počas celého roka a je pripravená na detskú športovú olympiádu. Finančný dar bol použitý na lezeckú vežu.
b) podpora a rozvoj športu 1 140 € Zuzana Kučerová realizovala projekt: Záhrada plná smiechu a detských hier. Za pomoci učiteľov a učiteliek, rodičov a priateľov sa podarilo vytvoriť priestor pre budúcnosť pre deti, priestor na ktorom môžu zažiť zábavu z hry pohybu a poznávania. Tento priestor vznikol nielen pre deti navštevujúce školu ale aj pre deti ktoré sa sem môžu kedykoľvek prísť pohrať a zabaviť. Tento priestor využívajú aj najmenšie detičky vo veku od 0-3 rokov, ktoré navštevujú Materské centrum Nezábudka, nachádzajúce sa v areáli školy. Finančný dar bol použitý na drevenú hojdačku, lavičku, systém preliezok a na okrasné rastliny spolu s mulčovacou kôrou.
b) podpora a rozvoj športu 460 € Ľubica Oreská realizovala projekt: Deň detí. Zámerom projektu bolo vytvoriť pre deti Spojenej školy sv. Vincenta de Paul na Bachovej ulici netradičný školský Medzinárodný deň detí. Žiaci okrem už poznaných športových disciplín spoznali aj nové športové disciplíny. Deti disciplíny veľmi zaujali. Niektoré zo športových potrieb boli taktiež použité počas Športového dňa, ktorý usporiadalo občianske združenie Vincentínum, ktoré pôsobí pri menovanej škole. Išlo o rodinný športový deň. Medzinárodného dňa detí sa zúčastnilo približne 300 žiakov prvého stupňa, všetci učitelia prvého stupňa danej školy a približne 20 žiakov vyšších ročníkov druhého stupňa, ktorí pomáhali pri organizácii. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie športových pomôcok a potrieb.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Michal Holeš realizoval projekt: Skultúrnenie a vyčistenie pieskoviska okolia. V rámci projektu bolo revitalizované detské ihrisko a jeho okolie. Vybudovali sa betónové pätky, ktoré ukotvujú celú stavbu pergoly, vymenil sa piesok, vybudovalo sa nové pódium, lavičky a tieniace dosky. Finančný dar bol použitý na stavbu prítrešku a sedenia.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Marian Schedling realizoval projekt: Fontána pre Zuzanu. Cieľom projektu bolo vylepšenie detského ihriska. V rámci ihriska sa obnovil náter na detských preliezkach, doplnila sa drevná štiepka, osadili sa ochranné siete na športovom ihrisku spolu s novým povrchom. V areáli boli umiestnené odpadkové koše a lavičky. Vznikol tak priestor, v ktorom sa návštevníci môžu cítiť lepšie, majú si kam sadnúť a môžu si vychutnať atmosféru padajúcej vody z Fontány Lásky. Finančný dar bol použitý na odpadkové koše a lavičky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Peter Muránsky realizoval projekt: Muzikoterapia pre seniorov. Vďaka projektu sa seniori v úvode muzikoterapeutických stretnutí zoznamovali s pôvodom jednotlivých nástrojov. Ich pozornosť a záujem o nové podnety v podobe hudobných nástrojov boli odpútaním od zlej nálady, depresie, rozptýlenej pozornosti na niečo pozitívne a zaujímavé. Pracovníci mohli v rámci jednotlivých sedení používať rôzne techniky pamäťového tréningu a rehabilitovať rôzne funkcie mozgu. Jednotlivé nástroje sa pravidelne používajú na stimuláciu zmyslov teda hmatu, zraku, sluchu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hudobných nástrojov na muzikoterapiu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 630 € Miroslav Dudlák realizoval projekt: Jarné upratovanie s Priateľmi Rače. Hlavným cieľom projektu bolo vytvoriť a začať udržiavať tradíciu spoločných akcií na podporu záujmu o okolie a komunitu pre obyvateľov Rače. Upratovania sa zúčastnilo približne 150 obyvateľov Rače, vrátane 4 zamestnancov SPP. Zbieranie odpadkov prebiehalo súčasne vo viacerých niekoľkých lokalitách vo všetkých troch častiach Rače (Krasňany, Východné, centrálna Rača). Financie boli použité na nákup materiálu a občerstvenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 200 € Albert Demeter realizoval projekt: Oprava dreveného voza - historické dedičstvo našich predkov. Výsledkom niekoľko mesačného snaženia je zrekonštruovaný a plne funkčný, pojazdný, konský voz. Realizácia projektu začala 13.5.2016, keď spoločnými silami rozobrali a z parku odviezli starý voz resp. to čo z neho ostalo. Hotové drevené časti sa ošetrili 1-2 vrstvami fungicídneho prostriedku na ochranu dreva proti termitom, drevokaznému hmyzu, drevokazným hubám, drevo sfarbujúcim hubám a plesniam. Nasledoval náter tenkou vrstvou lazúry na drevo, s obsahom ľanového oleja, pre lepšiu ochranu dreva. Ako finálny náter v 2 vrstvách bola aplikovaná laková lazúra, ktorá zabezpečí dlhodobú ochranu dreva proti pôsobeniu vlhkosti, poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Kovové časti boli zbavené zvyškov starých náterov, korózie a hrdze pieskovaním, brúsením a tiež mechanicky drôtenými kefkami. Jednotlivé diely sa odmastili, namáčali alebo natierali odhrdzovačom. Potom sa na základný náter aplikovala vrchná vrstva antikorózneho náteru. Obec v druhej fáze plánuje postaviť prístrešok, v ktorom bude voz umiestnený a tak chránený pred poveternostnými vplyvmi. V parku sa bude revitalizovať kvetinová výsadba a okrasné dreviny, vybudujú sa chodníky a plochy z dekoračných kameňov. Finančný dar bol použitý na drevené a kovové časti voza, farbu, pásky, štetce a na cestovné náklady.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Viera Peťková realizovala projekt: Tribečská orchidea. Cieľom projektu bolo prispieť k modernizácii škôlky vybudovaním detského ihriska v obci Kostoľany pod Tribečom a zároveň aj spríjemniť prostredie turistom, ktorí navštevujú národnú kultúrnu pamiatku, Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom. Pri škôlke chýbali zariadenia pre pohybové aktivity a relax. Poskytnuté finančné prostriedky sa v celom rozsahu využili na zakúpenie dvoj hojdačky z masívneho dreva a dreveného vláčika.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Arpad Hornyak realizoval projekt: Oddychová zóna s altánkom. Výsledkom projektu bol dlho očakávaný altánok, tým vznikli podmienky pre zlepšenie medziľudských vzťahov. Do výstavby zapojili rodiny žijúce v blízkosti parku, tak mladšiu ako aj staršiu generáciu. Na dokončený projekt sa tešili mladé mamičky s detičkami aj dôchodcovia. Kolegovia priložili ruky k dielu pri zemných prácach, miešaní betónu a pri budovaní altánku. Odmenou bola dobre vykonaná práca aj chutne navarený guláš. K projektu prispel aj obecný úrad, ktorý zabezpečil betónový podklad a drevenú konštrukciu altánku. Pri spoločnej práci pribúdali nápady, ako vybudovať hojdačky a preliezky pre mladú generáciu. Finančný dar bol použitý na cement, štrk, drevené dosky, hranoly, strešnú krytinu, spojovací materiál, farbu a oceľové pätky.
e) podpora vzdelávania 700 € Sylvia Angyalová realizovala projekt: Spolu zdoláme náš Olymp. V rámci projektu Spolu zdoláme náš Olymp bolo skrášlené prostredie školského dvora – maľovaním kvetinových hrantov, ktoré boli doplnené zeminou, spolu s vysadením kvetov. Obnovený bol náter na šmykľavke, zo starých pneumatík vznikli nové hravé prvky, vysadené boli 4 ks stromov, nainštalované 2 ks cloniacej, výsuvnej markízy na jednu z terás. Vzdelávanie v oblasti zdravého životného štýlu si materská škola plní počas celého školského roka v rámci edukačných aktivít formou zážitkového učenia. V rámci projektu sa uskutočnili Olympijské festivaly Slovenska, cieľom ktorého bolo vytvárať podmienky pre športovanie detí, propagácie športu ako cestu k zdraviu a harmonickému rozvoju, k telesnej zdatnosti a psychickej odolnosti. V rámci projektu boli zrealizované dve významnejšie, športové podujatia: Farebný štafetový beh a Detská športová olympiáda. Revitalizovaný školský dvor priniesol očakávané pozitíva. Deti potešila účasť na jeho obnove, usilovne pomáhali rodičom skrášľovať hrové prvky, sadiť rastliny, starať sa o ich dobrý rast. Finančný dar bol použitý na zakúpenie stromov, zeminy, mulčovacej kôry, výsuvnej markízy, farby na betón, drevo, športové diplomy a medaily pre deti.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 750 € Ing. Attila Borsodi realizoval projekt: Oživenie parku v okolí Obecného úradu. Pomocou projektu sa podarilo oživiť park pri obecnom úrade. Vymenila sa dlažba a osadili nové lavičky, obnovil sa náter na existujúcich lavičkách a na informačných tabulách. Nasledovala revitalizácia zelene a výsadba okrasných kríkov. Na dobrovoľníckych prácach sa zúčastnilo 28 dobrovoľníkov. Pri realizácii projektu pomáhali aj pracovníci na aktivačných prácach v rámci obecných služieb. Vzniklo tak krásne prostredie, z ktorého sa tešili obyvatelia obce, ale aj turisti, ktorí prechádzali obcou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie lavičiek, mulčovacej kôry, obrubníkov, cementu, štrku, mulčovacej textílie, rúry a farby na drevo.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Alena Jurašová realizovala projekt: Revitalizácia parku s vytvorením oddychovej zóny. Cieľom projektu bolo revitalizovať Trnovský park, ktorý bol vybudovaný pred 40-timi rokmi, tak aby park mohli využívať všetky vekové skupiny. Projektom sa podarilo zatraktívniť územie v centre obce Trnovec pozdĺž Budkovanského potoka. Finančný príspevok bol použitý na nákup kamenného pamätníka, pamätnej tabule, obrubníka, štrku, odpadkových košov a okrasných drevín.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Csaba Szolga realizoval projekt: Obnova parku pre deti. V rámci projektu sa zrealizovala obnova parku pre deti, ktorý sa nachádza v centre obce. Park sa vyčistil formou brigády, na ktorej sa zúčastnilo celkovo 8 občanov obce. Ďalší občania vyrezávali kríky. Tie boli zlikvidované štiepkovačom a zároveň v rámci projektu boli vykonané terénne úpravy. Finančný dar bol použitý na náklady na vyčistenie parku, krovinorez, ručné náradie, stromy, kríky, trávnikové hnojivo a osivo spolu so smetnými košmi a lavičkami.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 1 000 € Juraj Korbuľák realizoval projekt: Oddychová zóna, altánok pre športovcov, turistov a pocestných. Cieľom projektu bolo vytvoriť oddychovú zónu, altánok pre korčuliarov, turistov a cyklistov v príjemnom prostredí na ceste zo Sečoviec do Plechotíc. V rámci projektu sa kompletne vykonala úprava okolia na stavbe, vo vlastnej réžii a s pomocou ďalších dobrovoľníkov sa realizovali všetky pomocné práce na stavbe. Aktívne sa dobrovoľníci zapojili aj pri stavbe altánku a jeho následnej povrchovej úpravy neošetrených častí. Finančný príspevok bol použitý na altánok.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 495 € Miroslav Medvecký realizoval projekt: Krása v kroji ukrytá - milujme tradície našich predkov. Projekt bol zameraný na propagáciu slovenského folklóru a podpory neziskovej organizácie Folklórnej skupiny Lúčan, ktorá už viac ako 40 rokov rozdáva svojím pôsobením radosť obyvateľom Lúčok a širokej verejnosti doma aj v zahraničí. Vďaka projektu mohla Folklórna skupina Lúčan vytvoriť miestnosť, ktorá slúži ako krojáreň na uchovávanie krojov a hudobných nástrojov FS Lúčan. Za finančný príspevok sa zakúpili ľudové kroje a krpce pre ženy aj mužov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 426 € Lucia Chybíková realizovala projekt: Snoezelen miestnosť. Cieľom projektu bolo vybudovať miestnosť snoezelen pre mentálne postihnutých klientov domova sociálnych služieb. Snoezelen miestnosť sa klientom veľmi páči, je pre nich svetelne zaujímavá, radi ju navštevujú a tešia sa z každej novej pomôcky. Okrem toho má na nich aj terapeutické účinky. Miestnosť je otvorená len krátko, ale už teraz po prvotných návštevách je vidieť pozitívne účinky. Klienti sú v miestnosti kľudnejší a spontánnejší. Finančný dar bol použitý na pomôcky pre snoezelen terapiu, bublinkový valec, silikónové svietiace vlákna a na špeciálne upravený vankúš na ležanie.
b) podpora a rozvoj športu 900 € Zdenko Droppa realizoval projekt: Rozhýbme naše telo i myseľ. Vďaka zakúpeniu nových stolnotenisových stolov sa podarilo zorganizovať I. ročník stolnotenisového turnaja „O putovný pohár Benčák - Gejza 2016". Stolnotenisové družstvo postúpilo do vyššej triedy. Nové stoly využíva široká verejnosť v miestnej telocvični, kde okrem stolnotenisového klubu chodia trénovať aj žiaci z miestnej základnej školy. Finančný dar bol použitý na nákup stolnotenisových stolov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 817 € Katarína Veľasová realizovala projekt: Aj v zime v teple. V rámci projektu: Aj v zime v teple sa podarilo v komunitnej miestnosti miestnej hasičskej zbrojnici v mestskej časti Dolného Kubína za pomoci dobrovoľníkov zlepšiť podmienky výmenou starých netesniacich okien, vymaľovaním miestností a opravou jestvujúcich stoličiek a stolov. Ďalej sa podarilo spolu s miestnymi, mladými mamičkami zorganizovať dobročinnú burzu šatstva, hračiek a iných potrieb do domácnosti, ktorej výťažok bol venovaný slobodnej matke s dvoma deťmi, z ktorých jedno je v bdelej kóme. Finančný dar bol použitý na okná, parapety, farby, omietky, spojovací materiál a na občerstvenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 852 € Ján Valák realizoval projekt: Krasňany pre mladých (street fest & cyklokino). V rámci projektu bolo zorganizované komunitné podujatie - Krasňanská Pohodička, ktoré bolo určené pre rodiny s deťmi, obyvateľov sídliska aj okolia, ale najmä pre deti a mládež. Počas podujatia bolo pripravených veľa zaujímavých aktivít, do ktorých sa zapojilo cca 100 členov komunity, cca 15 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok (Mládež ulice, OZ Križovatka, Rodinné centrum Ráčik, Krasňanský zelovoc ale aj deti z nízkoprahového programu). Podujatie prinieslo priestor na príjemne strávený deň pre obyvateľov, deti a mladých a mali tak možnosť upevňovať susedské vzťahy, porozprávať sa, zažiť spolu pozitívne zážitky. Finančné prostriedky boli použité na nákup občerstvenia, materiál na tvorivé a športové aktivity a cyklokino.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Peter Bodnár realizoval projekt: Ceragem lôžko. Projekt skvalitnil život klientov s mentálnym postihnutím a kombináciou postihnutí. Ceragem lôžko je automatické termo - akupresúrne masážne lôžko, ktoré spája tlakovú masáž s infračerveným teplom, vyžarovaním nefritovými kameňmi a epoxid - karbónovými panelmi. Toto masážne lôžko je určené pre celkovú regeneráciu a pre zlepšenie celkového stavu klienta. Vybavením lôžka Ceragem v zariadení ANIMA - DSS v Michalovciach sa výrazne skvalitnilo prinavrátenie stratených schopností alebo niektorých funkcií prijímateľov sociálnej služby. Lôžko využívajú aj rodinní príslušníci klientov, ktorým blahodarné účinky lôžka Ceragem sú poskytované pri spoločných akciách spolu s ich deťmi. Projekt začal prípravou miestnosti, kde sa prevádza rehabilitácia. Rehabilitačnú miestnosť kolegovia z tímu vymaľovali, premiestnil sa nábytok a po privezení a namontovaní Ceragem lôžka odborným personálom sa ešte upravila miestnosť, namaľovali stĺpiky, namontovali zaťahovacie žalúzie, aby pri pobyte na masážnom lôžku bola zachovaná intimita pre klienta. Lôžko je využívané pre potreby viacerých cieľových skupín, napríklad deťmi z krízového strediska, útulku pre matky s deťmi. Finančný dar bol použitý na zakúpenie CERAGEM lôžka.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mgr. Peter Vaško, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Erika Horváthová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Erika príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Andrea Svatiková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Martina príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Andrej Bachura, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Országhová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Elišku príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Judita Mališová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Milana príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Henrich Burghardt, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Tommyho príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Klaudia Kozáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Anna Kubišová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Kláru príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Ing. Metod Dráb, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Jána príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Daniela Otočková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Michala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Iveta Janáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Jozefa príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Denisa Miklošíková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Oskara príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mgr. Jana Ližičiarová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Zsolta príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Zuzana Berníková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Juraja príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Miloslav Toth, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Iveta Machovčáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Andrea Lattáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Juraja príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mária Koubová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jozef Cabuk, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Daniela príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Richard Šarközi, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Gabriela Erhardtová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Monika Papuláková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Nikolu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mária Zavadinková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Martina príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Monika Ščevovichová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Martina Kurčinová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Jozefa príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Beáta Baleková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Daniela príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Martina Kaňová Tomanová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Martina príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mária Valentová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mariána príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Radko Dunka, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € René Mižič, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Hrabovská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Renáta Kozáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Andreu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mária Ďurinová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Erika Stankovičová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mareka príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Zuzana Gavendová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Klaudiu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 580 € SENIOR GARDEN n.o., realizovala projekt pre klientku Máriu Š. Prostredníctvom nových činností, ktorým mala možnosť sa venovať v priebehu bežného dňa bola schopná samostatne vyplniť svoj voľný čas. Zapájanie klientky do spoločných aktivít a tiež ich prispôsobenie jej možnostiam a schopnostiam malo vplyv na socializáciu klientky, jej prežívanie spolupatričnosti a vzájomnej podpory v kruhu spoluobyvateľov zariadenia. Súborom terapeutických a rehabilitačných činností bola zabezpečená rehabilitácia na úrovni, ktorú potrebuje pani Mária pre udržiavanie doterajších schopností. Finančný dar bol použitý na zakúpenie spoločenských, terapeutických hier, DVD dokumentov, CD, kníh a terapeutických pomôcok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 784 € Dom detí Božieho milosrdenstva, n.o., realizovala projekt pre Vilka D. Využívanie hudobných a zvukových pomôcok, u Vilka posilnili pozitívne pocity, príjemné prežívané chvíle a v neposlednom rade umocnili a nasmerovali jeho snahu k väčšej spolupráci pri posilňovaní jeho fyzických schopností. Finančný dar bol použitý na zakúpenie multisenzorických pomôcok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 268 € Dom detí Božieho milosrdenstva, n.o., realizovala projekt pre Radku B. Cieľom projektu bolo umožniť Radke, aby sa mohla prostredníctvom jednoduchej činnosti košíkovania realizovať vo svojich záujmových, tvorivostných činnostiach a zároveň si vytvorila konkrétny priestor na prezentáciu seba samej i komunikácie s ostatnými. Činnosť košíkovania, ktorá Radku zaujala, jej prinášala sebauspokojenie, efektívne trávenie času v zariadení. Radka mala priestor na samostatnú činnosť, ktorej mohla nezávisle od iných venovať svoj záujem. Aktivitou predaja košíkov na trhu a prezentácie svojich výrobkov mohla komunikovať s kupujúcimi i predávajúcimi z okolitých stánkov a tiež zakúsiť uznanie iných, čo jej určite prinieslo potešenie. Tým mohla verejnosti ukázať, že aj ľudia s postihnutím dokážu vytvárať hodnotné veci. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pracovného materiálu a pracovného náradia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 420 € Nádej pre Rozsutec realizovalo projekt pre Ruženku R. Prostredníctvom projektu bola čiastočne podporená samostatnosť Ruženky nákupom materiálu na vyšívanie. Sama si vybrala jednotlivé obrazy, ktoré vyšila. Vyšívanie ju veľmi zaujalo. Často a rada sa im venovala. Niektoré jej obrazy už visia v interiéri Domova sociálnych služieb. Počas vyšívania bola pokojná a tešilo ju, keď si mohla nechať zarámovať jednotlivé výšivky. Finančný dar bol použitý na výšivky, bavlnky, rámy na výšivky a na kreslo na vyšívanie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 870 € Zariadenie sociálnych služieb ,,DOMUM" Krškany realizovalo projekt pre Janka M. Janko sa za asistencie pracovného terapeuta naučil pracovať na Valcovacom stroji, veľmi ho to baví a neustále zhotovuje nové a nové výrobky z hliny. Spolu s kľúčovým pracovníkom a sociálnou pracovníčkou vybrali výrobky na výstavu, ktorá sa uskutočnila v hlavnej budove Nitrianskeho samosprávneho kraja. Výrobky, ktoré Janko zhotovil spolu s výrobkami ostatných prijímateľov sociálnych služieb boli ponúkané dňa 15.12. a 16.12. na Vianočných trhoch v Nitre. Finančný dar bol použitý na nákup valcovacieho stroja.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 660 € HARMONIA - Domov sociálnych služieb, zariadenie podporovaného bývania a zariadenie pre seniorov realizovalo projekt pre Ivana P. Cieľom projektu bola integrácia Ivana do intaktnej spoločnosti a aktívne trávenie voľného času smerujúce k rozvoju jeho zručností a schopností. Ivan absolvoval kurz plávania v meste Humenné. Došlo u neho k zlepšeniu fyzickej kondície. Na všetky tréningy sa tešil ako malé dieťa. Nebol vôbec odmietavý, spolupracoval v rámci svojich možností maximálne. Získal pocit spokojnosti a sebadôvery vo vlastné schopnosti. Integráciou do spoločnosti získal nové kontakty, nadviazal nové priateľstvá v rámci návštev bazéna. Dokázal sám nadväzovať kontakty, zlepšilo sa jeho sociálne správanie a celková komunikácia s cudzími ľuďmi. Finančný dar bol použitý na plavecký kurz, osobné potreby pre Ivana, vstupné do bazéna a na trénera.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 345 € Diecézna charita Žilina, Dom charity sv. Kamila realizovala projekt pre Annu P. Pani Anička sa po niekoľkých rokoch vrátila k háčkovaniu. Aj vďaka finančnej podpore sa jej mohol zadovážiť dostatok priadze na háčkovanie. Podľa vlastných slov pani Aničky, sa jej vďaka projektu zmenil život v zariadení. Od začiatku trvania projektu sa pani Anička zúčastnila niekoľkokrát na stretnutí žien v spolku Živena, kde sa učila novým technikám ručných prác, bola na viacerých vystúpeniach v Bábkovom divadle v Žiline. Zadovážila si čitateľský preukaz do Krajskej knižnice v Žiline, ktorú navštevuje veľmi často, z dôvodu, že veľmi rada číta. Finančný dar bol použitý na nákup priadze, pomôcok na háčkovanie, vstupenky, čitateľský preukaz a členské do spolku Živena.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 473 € LUNETA nezisková organizácia realizovala projekt pre Rastislava T. Vďaka projektu sa u pána Rastislava zlepšili komunikačné schopnosti, jemná motorika, počas projektu si utužil už vopred získané návyky. Naučil sa využívať počítač na jeho základnej úrovni a internet na úrovni pokročilej. Získal aj zručnosti pre vyhľadávanie konkrétnych voľných pracovných miest, naučil sa písať životopis, motivačný list, čím sa podporila jeho formálna komunikácia s potenciálnym zamestnávateľom cez internet. Jemná motorika sa mu zlepšila počas vyrezávania výrobkov z dreva. V celej motorike bolo badateľné výrazné zlepšovanie, väčšia presnosť a dynamika pohybov, väčšia istota, čo sa prejavilo aj na celkovom sebahodnotení, subjektívnej pohode a sebaúcte. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu do kutilskej dielne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 770 € A-megan, n.o., realizovala projekt pre Mareka F. Zámerom projektu bolo získanie zručností v oblasti fotografovania, tvorby videa, tvorby prezentácií a publikácii v internetových profiloch. Marek začal prácu s počítačom a fotkami, oboznámil sa s technikou, prenosom dát a spracovaním prezentácií a videa. Marek je šikovný a cieľavedomý, vie logicky uvažovať, veľmi dobre sa s ním pracuje a má dobrý potenciál na ďalšie zdokonaľovania. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fotoaparátu, notebooku, statívu a na zaučenia klienta.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Vagus realizovalo projekt pre Vladimíra P. Vlado sa vďaka zamestnaniu dokázal stať samostatným a to do takej miery, že sa mohol presťahovať z ubytovne do podnájmu v byte, čo pre neho znamenalo nielen vyššiu mieru samostatnosti, ale aj vyšší štandard kvality bývania a teda aj samotného života, ako tomu bolo na ubytovni. Na byte si mohol totiž sám variť, sám prať, mal v ňom väčšie súkromie a teda aj pohodlie. Vlado chodil zo schválených finančných prostriedkov na čašnícky, barmanský a baristický kurz, vďaka ktorým sa zlepšil v tom, čo ho baví a rozšíril si tiež svoje vzdelanie a svoju zamestnania sa schopnosť v budúcnosti. Finančný dar bol použitý na čašnícky, barmanský kurz a na čašnícke oblečenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € OZ Štvorlístok pre každého realizovalo projekt pre Ondreja V. Zriadením drevárskej dielne sa vytvorila jedinečná možnosť pre klienta na trénovanie svojich zručností. Získanie nových pracovných zručností klientovi zvýšila šancu na pracovné uplatnenie. V budúcnosti Ondrej by sa rád zamestnal v chránenej dielni a tak sa postupne uplatnil na pracovnom trhu a osamostatnil. Pre klienta projekt priniesol pocit užitočnosti a psychickej pohody z dobre vykonanej práce. Finančný dar bol použitý na vybavenie dielne a zakúpenie náradia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 467 € „NITRAVA", Zariadenie sociálnych služieb realizovalo projekt pre Martina N. Klient sa naučil novej zručnosti, ktorá mu pomohla v živote pohnúť sa k slobodnému rozhodovaniu sa. Klient nadobudol zručnosti v pletení náramkov a venoval sa tejto činnosti aj samostatne vo svojom voľnom čase denne viacej hodín. Hotové výrobky – upletené náramky z korálkov boli prezentované na workshope na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre v rámci medzinárodnej konferencie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie komponentov, ihly, elastomeru, korálikov, kliešti, rámu na korálky a knihy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 550 € „NITRAVA", Zariadenie sociálnych služieb Nitra realizovalo projekt pre Vieru V. Pani Viera získala zručnosti, oboznámila sa s technikou výroby sviečky a v rámci sebarealizácie získala odborné informácie. Na začiatku realizácie projektu bol objednaný a zakúpený materiál na výrobu voskových a gélových sviečok, potrebné pomôcky a literatúra. Sociálni pracovníci aktívne spolupracovali s klientkou pri štúdiu odbornej odbornej literatúry ako i pri samotnej výrobe sviečok. Finančný dar bol použitý na zakúpenie silikónových foriem, včelieho vosku, knôtu, gélu na sviečky, nádoby na rozpustenie hmoty a knihy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 470 € Občianske združenie DLAŇ realizovalo projekt pre Zoliho H. Zoli sa v rámci projektu začal venovať ľukostreľbe. S dobrovoľníkmi, ktorí sa venujú ľukostreľbe trávil voľný čas, zdieľal s nimi svoje životné skúsenosti a priateľstvo. Zoli má záujem pokračovať v lukostreľbe a zdokonaľovať sa v technike. Chce spoznávať nových ľudí, nové mestá, čím sa nesmierne rozšíri jeho životný obzor a orientácia v každodennom živote. Finančný dar bol použitý na lukostrelecké potreby a na kostým.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 480 € Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Zákamenné realizovalo projekt pre Antona J. Cieľom projektu bolo zlepšiť a rozšíriť komunikáciu prostredníctvom komunikačnej tabuľky - Go to talk 32. Tonko sa naučil pracovať s komunikačnou tabuľkou prostredníctvom spolupráce s kľúčovým pracovníkom. Tonko tak v rámci naučenej slovnej zásoby, komunikuje s ostatnými prijímateľmi sociálnej služby. Tonko komunikuje aj so zamestnancami zariadenia, najmä pri uspokojovaní základných potrieb. Finančný dar bol použitý na zakúpenie komunikačnej tabuľky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 355 € Senior pri Domove MÁRIE realizovalo projekt pre Milanka. Milanko bol účastný na terapii s prvkami canisterapie, ktorá sa v jeho prípade vykonávala na jeho izbe, konkrétne na jeho lôžku s použitím podložky – deky. Psík bol pod vedením canisterapeuta napolohovaný tak, aby sa dotýkal Milanka a tým mohol na neho prenášať svoje teplo a energiu. Do budúcnosti domov nevylučuje ďalšiu spoluprácu s canisterapeutom. Absolvované terapie boli veľmi efektívne. Finančný dar bol použitý na uhradenie terapií, zakúpenie literatúry, deky a misky na vodu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 550 € Centrum sociálnych služieb Straník realizovalo projekt pre Helenu D. Cieľom projektu bolo vybudovanie mobilnej záhradky pre klientku pani Helenku. Po zložení mobilnej záhradky a zakúpení hliny, rastlín sa klientka pustila do práce. Klientka postupne sypala hlinu do záhradky, zľahka ju prehŕňala a rovnomerne ju rozhŕňala po celej ploche záhradky. Pripravené rastliny poukladala do záhradky a plánovala vybrať, čo najvhodnejšie miesto pre rastlinku. Po usporiadaní rastlín začala kvety sadiť. Záhradku pravidelne polieva, odstraňuje suché listy, privoniava ku kvetom a komunikuje s nimi. Je viditeľné, že klientke táto aktivita dodáva spokojnosť z dobre vykonanej práce. Finančný dar bol použitý na zakúpenie mobilnej záhradky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 410 € Arcidiecézna charita v Košiciach - Charitný dom pre mládež vo Vranove nad Topľou realizovala projekt pre Petra P. Peter sa oboznámil s novými technikami a úspešne si ich osvojil. Je schopný odovzdať naučené postupy ďalej, kamarátom, spolubývajúcim. Podarilo sa mu zhotoviť krásne výrobky - zdokonalil sa v jemnej motorike, vycíbril si trpezlivosť. Ďalším naplneným cieľom bolo posilnenie Petrovej samostatnosti, rozhodovacích schopností, ale aj zvyšovanie sebavedomia a komunikačných schopností. Predajná výstava bola úspešne zrealizovaná. Peter pokračuje vo výrobe dekoračných predmetov aj po ukončení projektu. Finančný príspevok bol použitý na nákup materiálu a zabezpečenie výtvarného workshopu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 640 € Gaudeamus - zariadenie komunitnej rehabilitácie realizovalo projekt pre Kristínu K. Cieľom projektu bolo pracovať na sebarealizácii a samostatnom rozhodovaní o vlastnom živote a činnostiach, ktoré robí. V rámci realizácie sa Kike podarilo nájsť vhodných asistentov, ktorí ju počas celého obdobia sprevádzali a pomáhali jej v napĺňaní cieľov. Cestovala, komunikovala a bola taktiež na zmene vizáže. Finančný dar bol použitý na zakúpenie oblečenia, cestovného, materiálu, kultúry a zmeny vizáže.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 100 € Lepší svet n.o., realizovala projekt pre Jarmilu Š. Cieľ projektu bol splnený, klientka s radosťou a pokorou prijala možnosť uplatniť sa ako krajčírka v chránenej dielni. Nakoľko doba dodania stroja bola dlhá, klientka sa pripravovala na prácu krajčírky. Za veľmi pozitívny faktor sa považuje začlenenie klientky do väčšinovej spoločnosti. Finančný dar bol použitý na nákup dvoch druhov šijacích strojov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Nadácia Pomoc jeden druhému realizovala projekt pre Mišku Dubjelovú. Miške sa vďaka projektu podarilo nájsť predškolské zariadenie, v ktorom sa Miška veľmi dobre zaradila medzi deti a kolektív. Rodičia dieťaťa vidia, že ich dcéra v kolektíve detí napreduje a dosahuje oveľa lepšie výsledky aj v samoobslužných činnostiach. Najväčším prínosom bude fakt, že ich dcéra bude oveľa lepšie pripravená na integráciu v základnej škole a nebude musieť riešiť iné alternatívy. Finančný dar bol použitý na mzdové náklady asistenta a na poplatky za opatrovateľskú službu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 390 € ZSS ,,Harlekýn" Topoľčany realizovalo projekt pre Monku Z. V rámci projektu pre Monku objednali a zakúpili fixačné body pre inkontinentných. Personál oddelenia sa oboznámil s používaním daného odevu a následne na to začala klientka odev používať. Pozorovali reakciu na nosenie, hrubú motoriku a zmenu správania sa klientky. Boli milo prekvapení, Monka veľmi pozitívne zareagovala na nosenie daného odevu. Finančný dar bol použitý na nákup fixačných body pre klientku na zimu a leto a tiež nepremokavej inkontinenčnej plachty.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 456 € OZ Assistentia realizovala projekt pre Ádáma L. Cieľom projektu bolo podporiť a habilitovať narušenú, rannú vzťahovú väzbu, čo je jednou z hlavných príčin jeho problémového správania. Tým sa zlepšila primárna vzťahová väzba s náhradnými rodičmi, pozitívne sa ovplyvnili všetky vzťahy v jeho blízkom okolí. Dyadická terapia pokračuje napriek umiestneniu Adama do LVS. Finančný dar bol použitý na diagnostiku FASD, osobného asistenta, dyadickú terapiu a na stimulačno-inhibičný program INPP.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Benefit ZSS Ľudovítová realizovalo projekt pre Danielu S. Pani Danka už dokonale ovláda výrobu sviečok. Naučila sa pracovať s touto technikou. Zlepšila sa jej trpezlivosť, je usilovná a baví ju to. Svoj voľný čas teraz využíva zmysluplnejšie. Tvorivá činnosť jej pomáha pri zmierňovaní rôznych stavov úzkosti, depresie a znižuje jej nervozitu. Nové techniky, ktoré sa pani Danka naučila jej pomôžu aj pri zlepšení jemnej motoriky rúk. Pani Danka chce v budúcnosti naučiť tieto techniky aj žiakov zo Základnej školy vo Výčapoch - Opatovciach. Finančný dar bol použitý na zakúpenie gélu, vosku na sviečky, formy, stearínu, vône, farbiva, bavlneného knôtu, pliešku, dekorácii a látky na maľovanie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € „SVETLO" Zariadenie sociálnych služieb Olichov realizovalo projekt pre Zuzanu H. V rámci projektu sa klientka naučila pracovať skupinovo, dala si poradiť od inštruktorov sociálnej rehabilitácie, nakoľko niektoré práce si vyžadovali, aby Zuzka spolupracovala so zamestnancami, hlavne čo sa týka nákresov niektorých čipiek a porozumenia jednotlivých znakov. Vďaka inštruktorom sociálnej rehabilitácie, ktorí pomáhali hlavne s nákresom, Zuzka vyrábala aj výrobky, ktoré si mohla sama navrhnúť. Sú to výrobky nenáročné na techniku ale zároveň pekné a hlavne originálne – napríklad náušnice. Výrobky, ktoré Zuzka vyrába zároveň aj prezentuje na rôznych akciách, či už v zariadení alebo mimo zariadenia. Zuzka bola nadšená zo záujmu bežných ľudí o paličkovanú čipku a teší sa, že robí to, čo ju baví a zároveň vie, že by to veľmi chcela aj jej nebohá mamička. Finančný dar bol použitý na školenie paličkovej čipky, čipkársky valec s podstavcom, na paličky a na nožnice, špendlíky, háčiky a ľanovú niť.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 310 € OZ Domov pri Špecializovanom zariadení Kotva realizovalo projekt pre Tibora M. Zo získaného projektu pre p. Tibora zakúpili kuchynské potreby a rôzne elektrospotrebiče do kuchynky. Mal nesmiernu radosť, keď mohol v obchode nakupovať tovar. Veľmi rád varí, pečie, ale aj udržuje poriadok v kuchynke. Pre Tibka má zrealizovanie tohto projektu pozitívne účinky. Stavy úzkosti, napätia a depresie sa u Tibka počas realizácie projektu eliminovali. Cítil sa byť dôležitý a nápomocný pre svoje okolie. Finančný dar bol použitý na nákup varešiek, misiek, tanierov, pohárov, plechov do elektrickej rúry, šľahača, kuchynskej váhy a iných dôležitých kuchynských potrieb.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Fénix, Zariadenie sociálnych služieb Levice realizovalo projekt pre Júliusa V. Projektom bola podporená pracovná terapia a tým aj udržiavanie psychickej sviežosti, aktívne vyplnenie voľného času, tréning motoriky, podpora prevencie proti sociálnej izolovanosti. Vysadenie kvetín splnilo účel udržiavania psychickej sviežosti, nakoľko pán Július ako vášnivý záhradkár sa veľmi tešil, že ich mohol vysadiť a starostlivo sa o ne starať počas celého leta až po súčasné zazimovanie. Starostlivosťou o kvety v areáli zariadenia sa trénovala aj jeho motorika a umožnilo mu to aktívne vyplniť voľný čas aktivitami, ktoré ma veľmi rád. Zároveň bola podporená prevencia proti sociálnemu vylúčeniu, nakoľko ho v jeho aktivitách podporovali aj ostatní prijímatelia sociálnych služieb, ktorí príjemné letné dni radi trávili v areáli zariadenia, kde sa on staral o kvety. Finančný dar bol použitý na zakúpenie zeminy, hnojiva a kvetín.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Viacúčelové zariadenie pre seniorov realizovalo projekt pre klienta Miroslava B. Klient Miroslav chcel žiť zdravým spôsobom života. Mal záujem o to, aby si vedel pripraviť smoothie. Chcel ostatných klientov zapojiť do zdravšieho spôsobu života. Vybral si najvhodnejší mixér a originálne poháriky na smoothie nápoje. Potom začali postupne so skupinkou nadšencov zdravej výživy skúšať výrobu jednoduchých nápojov. V zariadení vymyslel v tíme akciu s názvom „Festival chutí", kde počas celého týždňa ponúkali klientom rôzne druhy smoothie nápojov a zapájali ich do čistenia ovocia, mixovania. Finančný dar bol použitý na zakúpenie mixéra a pohárov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 939 € „Harlekýn" Zariadenie sociálnych služieb realizovalo projekt: pre Vikina Z. Cieľom projektu bolo rozvíjať Viktora v psychomotorickej, poznávacej, emocionálnej a sociálnej oblasti. Cieľom snaženia bolo klienta podporovať a motivovať ešte k väčšiemu snaženiu a maximálne možnej samostatnosti a nezávislosti k prihliadnutiu k jeho postihnutiu pomocou rehabilitačnej stoličky. U Viktora sa zlepšilo stolovanie v jedálni, naučil sa uchopiť lyžičku a za pomoci si ju vložiť do úst. V edukačno-výchovnej činnosti sa zlepšila sústredenosť v škole, ale aj jemná motorika. V pracovných aktivitách sa viac zdokonalil po motorickej stránke, viac sa začal zapájať do rôznych aktivít v zariadení, zvýšilo sa jeho sebavedomie, ale aj samostatnosť. Finančný dar bol použitý na zakúpenie rehabilitačnej stoličky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 310 € Domov vďaky realizovalo projekt pre Antóniu Ž. Klientka spolu s ostatnými klientmi a personálom pripravili pôdu a sadili jednotlivé kvety. Pre klientku vyrobili 2 mobilné záhradky, z čoho do jednej klientka nasadila bylinky a do druhej okrasné kvety. Klientka a aj ostatní klienti sa budú zapájať do starostlivosti o bylinky a kvety. Finančný príspevok bol použitý na nákup materiálu - zeminy, kvetov a iných záhradníckych pomôcok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 466 € Občianske združenie ATHÉNA realizovalo projekt pre Mareka S. Marek sa vo voľnom čase bicykluje, na bicykli sa vyskytuje na miestach, kde chodia jeho rovesníci (cyklistické chodníky, parky). Bicyklovanie ho veľmi baví, prináša mu príjemné zážitky a vždy sa na túto aktivitu veľmi teší. Bicykluje sa tiež doma v sprievode rodičov, alebo staršej sestry. Finančný dar bol použitý na nákup trojkolesového bicykla a pedálov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Dom nádeje realizovalo projekt pre Annu S. Cieľom projektu bolo zabezpečenie Aničkinho bývania. Pani Anna spolu so svojimi vnukmi býva v prenajatom byte a zmluva jej bola predĺžená na neurčito, pretože nájom platí pravidelne a na čas. Taktiež sa podarilo umiestniť jej nadaného vnuka Jozefa do futbalovej akadémie ŠK Slovan Bratislava. Zakúpením potrebnej športovej výbavy, ktorá je potrebná na denné potreby futbalistu si splnil svoj futbalový sen a to prestup do Bratislavského klubu. Z finančného príspevku zakúpili potraviny, čím zlepšili životnú situáciu vnukom, ktorý sú vo vývine a skonzumujú väčšie množstvo potravín. Príspevok tiež napomohol k zakúpeniu futbalovej výbavy pre vnuka Jozefa.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 310 € Domov n.o., Partizánske realizovala projekt pre Emíliu P. Cieľom výuky nord walkingu bolo zvýšiť aktivitu pohybu zapájaním svalov ramien, rúk a celého tela a tým prispieť k obnove celkovej kondície. Emília sa naučila základy nordic walkingu, nadobudla v ňom mnohé zručnosti. V budúcnosti by chcela do tohto cvičenia zapojiť viacerých klientov zariadenia. Finančný dar bol použitý na 20 hodín nordic walkingu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € K-7 Psovodi - záchranári Slovenskej republiky realizovali projekt pre Anetku H. Víziou života Anetky, ktorá má teraz 6 rokov bolo, aby viedla plnohodnotný život, aby sa jej podarilo integrovať Anetku, v rámci jej možností, do spoločnosti detí. Dlhodobým cieľom bola však pre Anetku samostatná chôdza s oporou o špeciálneho psa. Anetka pravidelne a intenzívne chodila na individuálne terapie so špeciálnymi psami 2 x týždenne. Okrem toho absolvovala aj integrovanú canisterapiu v centre Neurino Šamoríne. V súčasnosti má Anetka priamy stoj s miernou podporou, alebo samostatný stoj opretá o fit loptu. Viac a účelnejšie využíva obe ruky, najmú ľavá sa výrazne zlepšila v úchope a v púšťaní a tiež v presnosti pohybu. Vplyvom orofaciálnej stimulácie psom na tvárovej časti ustala salivácia a Anetka už nepoužíva podbradník. Zároveň sa jej zlepšila komunikácia. Canisterapiu prežíva veľmi radostne. Finančný dar bol použitý na uhradenie canisterapie a špeciálnej terapie na rozvoj reči spolu s ergoterapiou.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 202 € Domov sociálnych služieb realizoval projekt pre Tibora V. Hlavnou víziou Tibora je žiť samostatný život mimo domova sociálnych služieb, v Zariadení podporovaného bývania. Tibor v príprave na samostatný život v podporovanom bývaní robil väčšie pokroky pri činnostiach, ktoré ho bavili - nakupovanie, varenie, cestovanie. Postupne si začal uvedomovať, čo všetko je potrebné, aby sa naučil a natrénoval, aby mohol viesť život podľa svojich predstáv.Finančný dar bol použitý na kolekciu fotografií, hru Activity a na spoločenskú hru Emócie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom /SPOSA BB/ realizovala projekt pre Maťka H. Hlavným cieľom projektu bolo pomôcť klientovi ukázať, že pomocou hudby, ktorú má rád, je možné rozvíjať jeho dorozumievacie (neverbálne) schopnosti. Klient sa stal pomocou hudobnej terapie uvoľnenejším a dôverujúcejší životným procesom a bežnému fungovaniu ako takému. Osobnostne došlo ku zmene hlavne v oblasti sociálnej, kde sa klient akoby emocionálne otvoril aspoň ku chvíľkovému vnímaniu prežívania aj iných osôb ako svojej vlastnej. Finančný dar bol použitý na hudobnú terapiu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 900 € CDKL5 Slovakia realizovalo projekt pre Emu M. Vďaka príspevku sa podarilo realizovať aktivity: dva intenzívne týždňové, rehabilitačné pobyty v rehabilitačnom centre Neurino, kde prebiehalo učenie pohybových vzorcov prostredníctvom Bobath konceptu, zlepšili u Emky hlavne krokový automatizmus. Intenzívnym cvičením spevnelo svalstvo trupu a končatín, čím sa následne zlepšilo využitie rúk na oporu, ako aj samostatné natiahnutie rúk za vecou a uchopovanie rôznych predmetov (pozorujeme pinzetový úchop), nácvik manipulačnej hry, explorácie, alternatívneho spôsobu komunikácie, percepčných a kognitívnych funkcií, ako aj celková stimulácia všetkých zmyslov v snoezelen prostredí formou štyroch individuálnych hodín v poradensko-konzultačnom centre K-centrum, vďaka čomu sa Emke rozšíril okruh rozpoznávaných a sledovaných vecí a osôb, vecí dennej potreby a jednotlivých denných aktivít. Finančný dar bol použitý na intenzívny, rehabilitačný pobyt a na individuálne hodiny snoezelen.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 137 € Harmonia - Zariadenie pre seniorov, Hlohovec realizovalo projekt pre Máriu H. Pani Mária bola vysádzaná do kardio kresla a zdieľala spoločný čas s ostatnými klientmi v ZpS. Rovnako pani Mária trávila čas v kardio kresle aj mimo ZpS. Na pobyt na čerstvom vzduchu sa tešila ešte viac. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kardio kresla, bočných zábran, prídavnej dosky, poťahu a infúzneho stojanu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 310 € OZ Barlička realizovalo projekt pre Luciu R. Luciiným najväčším snom bolo ako u množstva jej rovesníkov s postihnutím vstúpiť do pracovného sveta a zamestnať sa. Momentálny stav ju prinútil k zamysleniu sa nad budúcnosťou a konkrétnejšie pouvažovať nad oblasťou v ktorej by chcela pracovať. Počas aktivít venovaných vareniu, prejavila veľký záujem a nadšenie. Rada by absolvovala vzdelávanie v tejto oblasti. S príslušnými skúsenosťami sa jej otvára možnosť zamestnať sa v novovznikajúcej kaviarni. Tiež navrhla skúsenosti využiť pre iných a rozšíriť si kontakty organizovaním kurzu komunitného varenia zdravých jedál. Finančný dar bol použitý na nákup potravín, mini rúry, kuchynského robota a knihy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 830 € NsP Sv. Jakuba, n.o., Bardejov realizovala projekt pre Helenu M. Cieľom projektu bolo zvýšenie kvality života Heleny M. - klientky zariadenia, formou zabezpečenia elektrického polohovacieho lôžka. Vďaka elektronickému lôžku sa môže Helenka samostatne polohovať, čo prispelo k jej rozvíjaniu zručností pri kontakte s okolitým prostredím a taktiež sa dosiala jej lepšia spolupráca pri vykonávaní základných obslužných a hygienických činnostiach, pri ktorých jej pomáha obslužný personál zariadenia. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrického polohovacieho lôžka.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Protect work realizovalo projekt pre Luciu. Lucia sa rekvalifikovala a stala sa lektorom finančnej gramotnosti. Svoje skúsenosti a vedomosti aplikovala na klientoch v chránenej dielni a pri práci s mladými ľuďmi, kde pripravila workshopy. Lucia pripravila niekoľko workshopoch, na ktorých učila narábať s financiami a zároveň si mohla vyskúšať metodiku neformálneho vzdelávania ako lektor finančnej gramotnosti, čo ju posunulo vpred. V priebehu projektu sa venovala finančnému vzdelávaniu, učila sa nielen ona, ale získané vedomosti a zručnosti pri hospodárení s peniazmi učila ďalších ľudí. Finančný dar bol použitý na kurz finančnej gramotnosti a nákup pomôcok na workshopy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Kukurienka, o.z., realizovalo projekt pre Zoltána K. Zoltánovi bol zakúpený notebook, ktorý bude využívať v chránenej dielni v novej sfére IT komunikácie, ktorá napomôže udržať pracovný pomer so zamestnancom aj v dôchodkovom veku. Pomocou projektu sa podarilo rozvinúť pracovné zručnosti a vedomosti klienta. Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 127 € ZSS, DOMUM Krškany realizovalo projekt pre Attilu M. Attilovi sa pomocou komunikátora zlepšila komunikácia s personálom a ostatnými klietmi. Pomocou komunikátora sa Attila naučil vyjadriť svoje požiadavky, potreby a nálady, vďaka projektu sa zlepšila kvalita Attilovho života. Attila sa naďalej chce zdokonaľovať v komunikácii nielen s personálom a klientmi, ale aj mimo zariadenia. Finančný dar bol použitý na zakúpenie komunikátora.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Anima, n.o. realizovala projekt pre Michaelu B. Aktivity, ktorých sa zúčastňovala Michaela jej aspoň z časti ukázali ako sa dá fungovať, keď sa jej chce. V rodičovských zručnostiach a v domácich prácach sa posunula a je na nej, či v tom bude pokračovať, alebo sa vráti späť. Zakúsila si aj plánovanie ako, čo, kde, má kúpiť, ako hospodáriť. Finančný dar bol použitý na lektorské služby, vzdelávanie, materiál na tvorivé dielne a na cestovné.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 380 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium realizoval projekt pre Anku K. Zámerom projektu bolo zorganizovanie vernisáže pod taktovkou klientky Anky. Anka sa aktívne podieľala na celom projekte. Spolu s vedúcou strediska sa zúčastnila rokovania s múzeom, zabezpečili bezplatne priestory na vernisáž, so sociálnou pracovníčkou boli nakúpiť potrebný materiál, pripravili krásne pozvánky pre hostí, podieľala sa na príprave občerstvenia a výzdoby a na záver celej vernisáže predniesla svoju báseň, ktorá dojala všetkých prítomných. Bolo to vyznanie ľuďom, ktorí Anke pomáhajú na jej ceste životom. Na záver celej vernisáže Anka predniesla vlastnú básnickú tvorbu v Hodinovej veži Banská Bystrica a bola jej odovzdaná odmena za všetko úsilie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie penodosky, propagačnej rolety, plagátov, uniformy, výkresov, špagátu, stuhy, lepenky a odmeny pre Anku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb PARK realizoval projekt pre Editu M. Práci na krosnách sa venuje pani Edita podľa svojich potrieb a v súlade s jej individuálnym plánom. Pani Edite. Pri práci s krosnami sa klienti udržujú vo fyzickej a psychickej pohode, zlepšuje sa ich motorika, svalstvo. Vzhľadom na skutočnosť, že do projektu sa zapojili viacerí klienti, došlo k nadviazaniu nových priateľstiev. Tým sa u klientov výrazne znížil pocit menejcennosti, nepotrebnosti, či osamelosti. Z finančných prostriedkov bolo zakúpené tkáčske krosno, pri ktorom sa naši klienti veľmi radi stretávajú.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Občianske združenie Barlička realizovalo projekt pre Zuzanu C. Pani Zuzana sa počas hodín maľovania aktívne snažila o získanie umeleckých zručností, okrem toho sa však arteterapeutke podarilo nadviazať s ňou bližší vzťah, vďaka čomu sa pani Zuzana otvorila a hodiny maľovania využívala aj na dlhé rozhovory. Počas nich samozrejme hovorila aj o svojich obavách z hluchoty, ale zároveň sa tešila z možnosti dávať najavo svoje pocity prostredníctvom kresieb a malieb. Počas výstavy diel získala od ostatných seniorov výrazne pozitívnu spätnú väzbu a náramne ju potešilo, keď si uvedomila, že nálada, ktorú do diel vložila, bola pre jej okolie rozpoznateľná. Finančný dar bol použitý na materiálu na maľovanie, farby, stojan a na odmenu pre terapeuta.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Centrum sociálnych služieb Fantázia realizovalo projekt pre Milana P. Pomocou notebooku sa Milan naučil novým zručnostiam. Milan sa počas počítačového krúžku zdokonalil v ovládaní notebooku, naučil sa spracovávať fotografie, písať text a uverejňovať príspevky na webe zariadenia. Články, ktoré napísal budú zverejnené v časopise Fantázia. Finančný dar bol použitý na nákup notebooku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Centrum Slniečko, n.o., realizovala projekt pre Miriam D. Projekt bol pre pani Miriam prínosný v tom, že jej umožnil rozšíriť technické vybavenie kuchyne o výkonný mixér na uľahčenie výroby tort a zákuskov. Kúpou výkonného mixéru sa Miriam značne uľahčí situácia, nakoľko v súčasnosti je to pre ňu činnosť (aj vzhľadom na jej zdravotný stav) fyzicky veľmi náročná. Finančný dar bol použitý na zakúpenie mixéru.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 140 € „PLATAN", Zariadenie sociálnych služieb Lontov realizovalo projekt pre Pavla M. Pán Pavol v minulosti hrával v hudobnej skupine. Cieľom projektu tak bola integrácia do komunity pomocou muzikantských aktivít. Hudobnému nástroju sa veľmi potešil a viac-menej denne na ňom hrá, skúša. Pociťuje, že nemá v prstoch potrebný cit, no je dostatočne motivovaný do ďalšej práce. Momentálne nacvičuje v rámci dramatoterapie hudobné číslo na vianočný večierok, kde je aktívnym členom skupiny. V rámci aktivít projektu bol zakúpený hudobný nástroj - keyboard /syntetizátor/.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Claudianum n. o. realizovala projekt pre Danku S. Danka sa túžila priblížiť, čo najviac svetu bežného človeka. Danka je manuálne veľmi zručná a má rada ručné práce, v ktorých je aj veľmi šikovná. Chcela by sa ďalej zlepšovať v tom, čo ju najviac baví a to je háčkovanie. Rada by svoje výrobky aj prezentovala, lebo pochvala a uznanie sú pre ňu zdrojom motivácie naďalej na sebe pracovať a vnútorného uspokojenia. Danka svojimi výrobkami tiež obdarúva svojich blízkych a tým sa delí o radosť, ktorú jej háčkovanie prináša. Finančný dar bol použitý na uhradenie materiálu na háčkovanie a na workshop.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € „BENEFIT", Zariadenie sociálnych služieb Ľudovítová realizovalo projekt pre Kvetku K. Pomocou projektu Kvetka naplno využíva pravidelne svoj voľný čas zmysluplnými aktivitami a to maľbou na hodváb a výrobou domácich mydielok. Vďaka stretnutiam s deťmi sa pani Kvetka cíti potrebná a užitočná, čo má priaznivý vplyv na jej duševné zdravie a pohodu. Vyrobenými šatkami rada obdarúva ľudí okolo seba, na ktorých jej záleží. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu na výrobu mydiel - mydlovú hmotu, vonnú esenciu, formy a na výrobu maľovaného hodvábu - hodvábne šatky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Informačné centrum mladých realizovalo projekt pre Timoteja K. Cieľom klienta bolo venovať sa fotografovaniu profesionálne. Jeho víziou bolo vydávať zborníky fotografií. V jarnej a jesennej časti sezóny futbalovej ligy 2016/17 nafotil galériu fotografií miestneho klubu ŠK Slovan Šimonovany a FK Tempo Partizánske, z ktorých urobil fotoalbum. Tiež spracoval históriu týchto klubov a pripravuje vydanie publikácie na túto tému. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fotoaparátu a pomocných služieb.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Domov sociálnych služieb Drábsko realizovalo projekt pre Zuzanu B. Zuzana sa naučila, čo tvorí strava u diabetika v správnom zložení a množstve. S pomocou personálu sa naučila pomenovať potraviny, ktoré sú pre ňu nevhodné alebo menej vhodné. Naučila sa obmedzovať nevhodné potraviny a nahrádzať ich zdravšími. Našla si druh pohybových aktivít, cvičí a venuje sa turistike, pomáha pri prácach na záhrade. Tieto aktivity ju tešia a dokáže ich zladiť so svojou diagnózou a obezitou. Zuzana v doprovode personálu urobila nákup potravín, ktoré bude potrebovať na výrobu pokrmov. S pomocou personálu sa Zuzana naučila ovládať kuchynské spotrebiče na elektrický prúd a pozvala svoje priateľky, ktoré má v našom zariadení na malé pohostenie. Pochvalou od ostatných prijímateliek sociálnej služby a zamestnancov v zariadení získala pocit, že je užitočná, zvýši si sebavedomie a postupne získa nové vedomosti, že život s touto diagnózou môže byť rovnako plnohodnotný ako má zdravý človek. Finančný dar bol použitý na domáce potreby a spotrebiče.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Claudianum n. o. realizovala projekt pre Dušana L. Dušan chcel pracovať na sebe a svojom zdraví, aby mohol viesť aktívny a samostatný život a spoznávať nových ľudí. Ciele projektu sa podarilo naplniť takmer v maximálnej miere. Od 5.10. začal klient Dušan navštevovať aktívne hipoterapiu v jazdeckom areáli Rozálka v Pezinku, jedenkrát týždenne po 30 minút. Výsledky terapie sa začali dostavovať veľmi rýchlo. Dušan sa od prvého stretnutia na novú aktivitu tešil, bol plný očakávania. Pripravil sa veľmi starostlivo, podľa inštrukcie hipoterapeutky. V adaptačnej fáze na nové prostredie, koňa, terapeutku, jej asistentku a inštrukcie reagoval veľmi dobre a v súlade s predpokladanými očakávaniami. Finančný dar bol použitý na hipoterapiu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 153 € DD a DSS Krupina realizoval projekt pre Lýdiu H. Pani Lýdia sa v zariadení adaptovala ťažko, najradšej trávila čas v záhrade zariadenia. Keď mala v minulosti depresívne myšlienky, chodila sa hojdať na hojdačku. Cieľom projektu bolo zakúpenie hojdačky. Lýdii sa hojdačka veľmi páčila. Všetok svoj voľný čas trávi prevažne na hojdačke s pracovným terapeutom, s ktorým vedie individuálne rozhovory. Dokáže viac komunikovať o všetkom, čo videla a zažila v miestnom parku zariadenia. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hojdačky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 355 € Domov MÁRIE realizoval projekt pre Pavla. Priebeh projektu v pozitívnom zmysle ovplyvňovalo nadšenie pána Pavla a všetkých zúčastnených klientov aj personálu DM pri jednotlivých aktivitách. Pavel sa cíti spokojne, pretože sa v rámci projektu podarilo zakúpiť rúru a iné pomôcky. Po chodbách zariadenia sa spolu s vôňou upečených koláčov šíri aj dobrá nálada a pohoda. Finančný dar bol použitý na zakúpenie elektrickej mini rúry, šľahača, plechov, formy na pečenie, varešky, dreveného váľku, strierky, misy na šľahanie a materiálu na koláčiky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Športový klub RAJA realizoval projekt pre Samuela V. Cieľom projektu bolo, aby sa zlepšila Samkova kvalita života najmä po zdravotnej stránke. Plávanie bolo pre neho dobrou terapiou a do budúcnosti najlepšou voľbou. Po zdravotnej stránke sa môže ešte viac zlepšiť a spevniť svoje telo. Do budúcnosti sa môže venovať plávaniu ako športovej aktivite nakoľko má veľmi rád vodu. Finančný dar bol použitý na hodiny plávania.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 434 € Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Horelica realizovalo projekt pre Natálku N. Ciele projektu boli naplnené, prostredníctvom pomôcok, ktoré obohatili Natálkin život o nové aktivity, vďaka čomu sa bežné dni stali pre ňu krajšími a jej kvalita života sa výrazne zlepšila. Veľká objavovacia kniha umožňuje Natálke objavovať zvuky, textúry, farby, písmená, číslice a tvary. Pestrofarebná nástenná dekorácia, obojstranná tabuľa s aktivitami ponúka množstvo jemných zvukov, ktoré podporujú u Natálky sústredenie. Terapeutická hojdacia sieť slúži na relaxáciu. Polohovací ostrov a klinový vankúš umožňujú Natálke udržať stabilnú polohu tela i v polosede, vďaka čomu môže pozerať v televízii rozprávky a zároveň má možnosť lepšie vidieť okolitý svet a dianie okolo seba. Finančný dar bol použitý na zakúpenie veľkej objavovacej knihy, hojdacej siete, obojstrannej tabule, zvukových puzzle, nástennej dekorácie, panelu, vankúša a polohovacieho ostrova.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € „MÔJ DOMOV" - Zariadenie sociálnych služieb realizovalo projekt pre Vladimíra V. Cieľom projektu bolo zakúpenie hudobných nástrojov na muzikoterapiu. Klient sa spočiatku zapájal sporadicky, na otázky odpovedal jednoslovne. Postupne sa zapájal s väčšou chuťou, vyjadroval sa pozitívne o účinkoch aktivít na jeho vnútornú rovnováhu, bol schopný zapojiť sa do aktivít, navrhnúť aktivitu, či jej časť. Ergoterapia a podporné aktivity muzikoterapie sa navzájom dopĺňali. Nemalú úlohu pritom zohrala častá pozitívna väzba na adresu klienta od členov skupiny, či muzikoterapeuta. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hudobných nástrojov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb v Žiari nad Hronom realizoval projekt pre Stanislava M. Klient Stanislav sa naučil novým zručnostiam, používaniu základných funkcií a programov na PC. Má veľký záujem o používanie nových technológií. Naučil sa pracovať s internetovými prehliadačmi. Stanislav by chcel v budúcnosti nadviazať priamy kontakt prostredníctvom internetu so vzdialenou rodinou v USA, prostredníctvom internetu hľadať inšpirácie a postupy pri realizácii záujmovej činnosti. Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 80 € PLATAN, zariadenie sociálnych služieb Lontov realizovalo projekt pre Ľudovíta S. Zámerom projektu bolo zakúpenie náradia pre pána Ľudovíta. Kufrík bol odovzdaný klientovi, ktorý používa jednotlivé náradia k svojej pracovnej - záujmovej činnosti. Prijímateľ sociálnej služby aktívne využíva zakúpené náradie, majstruje, vyrába zlepšováky, práca ho viac baví. Denne sa venuje trom hodinám práce v exteriéri zariadenia. Finančný príspevok sa použil na nákup kufríku náradia, v ktorom sa nachádzajú skrutkovače, pílka, kladivo, ako aj sady klincov a skrutiek.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Domov sociálnych služieb, Stredisko Detva realizovalo projekt pre Mateja K. Zámerom projektu bolo osvojenie a funkčné používanie komunikačných zručností zodpovedajúcich možnostiam klienta. V rámci projektu bol zakúpený program FONO 2 a aplikácia Asociácie. Matej sa začal s uvedenou aplikáciou prostredníctvom kľúčového pracovníka oboznamovať. Finančný dar bol použitý na zakúpenie FONO aplikácie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Domov sociálnych služieb Méta realizoval projekt pre Emila Š. Cieľom projektu bolo pomôcť pánovi Emilovi nájsť prácu, za ktorú by dostal financie. Pán Emil pracuje v obci aj u obyvateľov obce Lipovec a za prácu dostáva peniaze. V rámci projektu bolo zakúpené pracovné náradie. Finančný príspevok bol použitý na zakúpenie pracovného náradia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 690 € Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb Dolný Kubín realizovalo projekt pre Alfonza S. Zámerom projektu bolo zlepšenie psychického a fyzického stavu klienta centra pána Alfonza. Relaxačné kreslo malo pozitívny vplyv na jeho psychickú ako aj telesnú stránku a vnímanie hudby. Klient sa v kresle dokázal uvoľniť a lepšie sa sústrediť na danú realizovanú aktivitu. Sledovaná depresia a melancholické správanie u klienta v priebehu aktivít v rámci projektu ustúpilo a došlo k regresu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie relaxačného kresla a na CD.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € WOMEN INSTITUTE SLOVAKIA o.z. realizovalo projekt pre Elenu K. Klientka pani Elenka má vďaka projektu zabezpečený dlhodobý prenájom, má prácu a podporu riaditeľky MŠ, v ktorej pracuje. Klientka sa teší, že po rokoch strávených v ZNB, kde nemala súkromie a nemohla si pozvať na návštevu dcéru a vnúčatá, má konečne svoj vlastný byt. Finančný dar bol použitý na nájomné.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € DD a DSS Krupina realizovalo projekt pre Annu M. V rámci projektu sa zlepšila kvalita života klientky v zariadení, klientka sa zadaptovala, nadviazala nové kontakty s ostatnými klientmi zariadenia a v jej správaní nastal obrat k lepšiemu - nemá výkyvy nálad. Pani Anna sa cíti užitočná, je spokojná s vypestovanými bylinkami, z ktorých si denne varia čaj na popoludňajších posedeniach - skupinovej terapii so sociálnym pracovníkom. Finančný príspevok bol použitý na nákup bylinkovej pyramídy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Domov dôchodcov realizoval projekt pre Margitu H. Pani Margita si v prvom rade osvojila a objasnila základy písania a ovládania počítača. Pani Margita si aktívne udržiava kontakt so svojimi deťmi v zahraničí pomocou počítača a internetu. Udržiava si kontakt pomocou internetu aj s ostatnými rodinnými príslušníkmi, ktorí bývajú ďaleko. Pani Margita je najšťastnejšou babičkou, lebo denne môže byť v kontakte na internete so svojimi vnúčatami. Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku a tlačiarne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Centrum zborovej diakonie Kanaán realizovalo projekt pre Annu P. Pani Anna mala možnosť vďaka realizácii aktivít zažívať pocit užitočnosti, bola aktívnou a zachovala si mobilitu. Úrodu, hoci skromnú, využila pri príprave malého občerstvenia pre klientov. Mobilná záhradka vytvorila tak priestor pre jej využitie aj v budúcnosti, v ďalšom období sa môže klientka rozhodnúť zmeniť pestované plodiny v záhradke, ako aj druhy kvetov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kvetov, záhradného náradia, rukavíc, textílie a semiačok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb realizoval projekt pre Margitu F. Cieľom projektu bolo vzbudiť v klientke pocit užitočnosti a dôležitosti, vrátiť jej stratené sebavedomie. Klientka sa oboznámila s prácou v mini záhradke. U klientky sa dosiahlo to, že bola spokojnejšia, vyrovnanejšia, rozhodnejšia, samostatnejšia, podarilo sa vyzdvihnúť jej sociálny status v skupine a do určitej miery aj jej stratené sebavedomie. Jej motiváciou bolo hlavne to, že videla ako sa rastlinám darí, že aj v takejto záhrade môže niečo vyrásť a že aj ostatní klienti vidia, že má význam pestovať aj v takýchto podmienkach lebo mnohí ju podceňovali a neverili, že jej tam niečo vyrastie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie spojovacieho materiálu, na hobľovacie fošne, plastové prepravky, hnojivá, pracovné náradie a na rastliny a semená.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € DSS Andreas realizoval projekt pre Magdalénu M. U klientky Magdušky sa podarilo rozvinúť celkovú koordináciu, podporiť jej sústredenosť a trpezlivosť. Najmä rehabilitačné cvičenia boli pre Magdušku nový zážitok. Magda je veľmi šikovná, sústredená, snaží sa prekonávať svoj strach, zlepšuje sa jej fyzická kondícia a zdokonaľuje koordinácia celého tela. Vďaka projektu zakúpili didaktické a senzorické pomôcky, ktoré zahrnuli Magduškini vychovávatelia do voľnočasových aktivít. Cieľom týchto aktivít bolo najmä znížiť hyperaktivitu klientky. Za získané financie boli Magde zakúpené hodiny/minútky (na odpočítavanie času), puzzle, pomôcky na triedenie, logico, mikrofón, senzorický bubon a klavír.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Detské mestečko Trenčín - Zlatovce realizovalo projekt pre Denisu R. Cieľom projektu bolo rozvíjanie komunikačných zručnosti Denisky v Detskom mestečku v Trenčíne. Detské mestečko spoločne s Deniskou začalo pracovať na tvorbe zážitkových a komunikačných kariet, kde sa jej snažia pomocou obrázkov bežnej potreby uľahčiť komunikáciu a zároveň rozvinúť jej slovnú zásobu. Deniska sa spolupodieľa na ich tvorbe výberom obrázkov, fotografovaním objektov. Z práce s tabletom má Deniska veľkú radosť, je šťastná, keď niečo vytvorí. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tabletu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Spojená škola internátna Trenčín realizovala projekt pre Tomáša P. Projekt dopomohol k rozvoju komunikačných zručností dieťaťa, ako aj v rozvoji sociálnych zručnosti a obohatení slovnej zásoby o nové pojmy a zvuky zo širšieho sociálneho prostredia, v ktorom sa pohybuje. Tomáš má veľmi rád spoločnosť ľudí a hlavne keď sa mu niekto venuje individuálne. Tomáško si obohatil a utvrdil slovnú zásobu o oblastiach bežného života ako jedlo, činnosti, oblečenie, domáce zvieratá a dopravné prostriedky. Oboznámil sa so zvukmi, s ktorými sa môže stretnúť v bežnom živote a naučil im priradiť význam (zvuky rôznych dopravných prostriedkov, zvuky zvierat. Finančný dar bol použitý na tablet a na program Altik.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb realizovalo projekt pre klienta Petra. Pán Peter mal záujem hneď sa oboznamovať s novým náradím v tvorivej dielni, vo svojom pracovnom kútiku. Trávil tam takmer každý pracovný deň v týždni, pod dozorom sociálnej pracovníčky. Nové náradie a materiál mu otvorili nové možnosti spracovania, opracovania dreva a zdokonaľovania sa v práci s drevom. Pán Peter pritiahol pozornosť klientov, ktorí ho so záujmom počúvali a sledovali pri tvorivej činnosti. Tí odvážnejší začali skúšať jednoduchšie varianty opracovania dreva. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pracovného náradia a materiálu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Baobab o.z., realizovalo projekt pre Lujzu T. Zakúpením trojkolky sa Lujze otvorili nové možnosti aktívneho pohybu vonku. Prechádzky neboli pasívne v kočíku, ale aktívne strávené bicyklovaním. Lujze sa zmenil pohľad na okolitý svet, mala lepší výhľad na okolie. Rovnako pobyt vo vode, bazéne a plávanie pozitívne prispeli k celkovej stimulácii. Lujza miluje vodu a plávanie, samozrejme musí byť celý čas istená druhou osobou a plávacím kolesom, no plávaním si posilňuje celé telo a zažíva pocit slobody - pláva si kam chce. Finančný dar bol použitý na zakúpenie rehabilitačnej trojkolky a na hodiny plávania.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím realizovalo projekt pre Martina H. Aktivity smerujúce k naplneniu cieľa boli orientované predovšetkým na získanie a posilnenie zmysluplnej činnosti u Martina, ktorá by ho vyslovene bavila a robila ho šťastným. Martin sa postupne začal učiť sebaobslužným aktivitám spojeným s korčuľovaním sa - prezliekanie, obúvanie korčúľ, helmy, vykročenie na ľad, využívanie pomocnej hrazdičky, nácvik korčuľovania bez pomôcky. Martin aktívne navštevoval ľadovú plochu a tešil sa zo svojich úspechov, prekonával sám seba. Martin sa naučil rešpektovať pokyny trénera a s pomocou svojho kľúčového pracovníka prekonával vlastné méty. Finančný dar bol použitý na prenájom ľadovej plochy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 489 € OZ Assistentia realizovalo projekt pre Tobiáša H. Cieľom projektu bolo podporiť a habilitovať narušenú ranú vzťahovú väzbu, čo je jednou z hlavných príčin Tobiášovho problémového správania. Tým sa zlepšila jeho primárna vzťahová väzba s náhradnými rodičmi, pozitívne sa ovplyvnili všetky vzťahy v jeho blízkom okolí. Z výsledkov FASD Diagnostiky sa zistili čiastkové deficity a podľa toho sa prispôsobilo okolie dieťaťu, aby sa necítilo frustrované z neustáleho zlyhávania. Rodičia sú motivovaní pokračovať v terapiách, lebo v tom vidia zmysel. Finančný dar bol použitý na diagnostiku FASD, dyadickú terapiu, sluchový tréning, stimulačno-inhibičný program a na liečebno-pedagogickú intervenciu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Vagus realizovalo projekt pre klienta Braňa. Braňo chodil na kurzy a doplnil si vzdelanie v oblasti, v ktorej pracuje. Naučil sa veľa nových vecí ohľadom miešania nápojov a tiež v oblasti prípravy kávy a komunikácie so zákazníkom. Taktiež má stále zamestnanie, ktoré mu umožňuje dobrý životný štandard, samostatné bývanie na ubytovni, ktoré chce časom zmeniť za bývanie na byte v podnájme, taktiež sa spoznal vďaka práci aj vďaka kurzom s novými ľuďmi a tak rozšíril svoju sociálnu sieť. Vďaka stabilnému zamestnaniu sa vie tiež venovať svojim záľubám, kupuje si knihy, stretáva sa s priateľmi. Finančný dar bol použitý na čašnícky a barmanský kurz a na čašnícke oblečenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € ANIMA - DSS realizoval projekt pre Mária B. Cieľom projektu bolo naučiť tancovať klientku Majku. Majka sa naučila tancovať sambu v rámci svojich možností a schopností. Majka sa rada zúčastňovala nácvikov v tanečnej škole. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tanečného kostýmu, topánok a tanečného kurzu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Arcidiecézna charita Košice - denný stacionár sv. Kláry Michalovce realizovala projekt pre Jarku S. Entuziazmus, s akým sa Jarka pustila do pečenia, radosť akú pri práci prejavovala pozitívne naplnila atmosféru v DS. V dennom stacionári zaviedli pravidelnú činnostnú terapiu "Varíme - pečieme". Klienti si do zariadenia prinášajú svoje tradičné, doma vyskúšané i nové recepty. V novom roku by chceli pokračovať v pečení cukroviniek na rôzne príležitosti. Jarka prejavila záujem o šitie patchworkových vankúšikov pre denný stacionár. Jej snom je vyrobiť patchworkovú deku pre priateľa k narodeninám. Finančný dar bol použitý na nákup elektrického sporáku, šijacieho stroja a menších kuchynských elektrospotrebičov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Spoločnosť pre pomoc deťom detského domova - Detský domov Vranov nad Topľou realizovala projekt pre Mareka. Marek mal možnosť realizovať a zlepšovať sa vo svojej záľube - varenie, pečenie, ktorá ho v budúcnosti bude aj živiť. Vyskúšal si pripraviť rôzne špeciality na záhradnom grile. Často prekvapoval skvelými, novými receptami a tak ostatným deťom aj dospelým spríjemňoval posedenie v altánku, alebo ich občerstvil pri športových, alebo zábavných aktivitách detského domova. Finančný dar bol použitý na nákup záhradného krbu a na formu na pečenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € CDKL5 Slovakia realizovalo projekt pre Filipa S. V rámci projektu sa podarilo zlepšiť Filipkov stav napriek jeho častejším epileptickým záchvatom. Zlepšenie nastalo hlavne v schopnosti komunikovať. Aktivity projektu spočívali v počiatočnom testovaní Filipka (VB Mapp hodnotenie), zostavení individuálneho výchovno-vzdelávacieho plánu (ABA program), individuálnej práce, zaškolenia rodičov a ABA asistentov. Finančný dar bol použitý na testovanie, zostavenie individuálneho výchovno-vzdelávacieho plánu a individuálnu prácu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Dom nádeje realizovalo projekt pre Janku F. Cieľom projektu bolo zlepšiť podmienky pre deti pani Janky, zakúpením potravín a pomôcok. V septembri umiestnili syna p. Janky do špeciálnej internátnej školy v Námestove. Pani Janka si našla prácu na dohodu. Zakúpením potravín zlepšili svoje stravovanie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie potravín a školských pomôcok.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € OZ Centrum pre rozvoj zamestnanosti realizovalo projekt pre Gergelyho A. V rámci projektu sa podarilo nájsť a pripraviť klienta Gergelyho na pracovné miesto v chránenej dielni v spoločnosti Yanfeng Slovakia. Klient aj naďalej navštevuje denný stacionár a aktívne sa zúčastňuje na jeho aktivitách. Ďalej rozvíja zručnosti pri práci na šijacích strojoch. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tabletu a náradia na manuálne aktivity.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Športový klub RAJA realizoval projekt pre Dávida K. Dávidko spravil veľký pokrok. Zo skupiny úplných neplavcov sa prepracoval do skupiny slabých plavcov. V tejto skupine už deti plávajú samé s plaveckými pomôckami. Dávidko dokáže už preplávať svoje prvé metre aj sám, no chýba mu trošku sebadôvera. Práca s Dávidkom oproti iným deťom je trošku náročnejšia, nakoľko veľmi nekomunikuje a je uzavretý. Ku koncu si našiel aj kamaráta s ktorým sa na konci hodiny hráva a dokonca sa začal aj usmievať. Finančný dar bol použitý na uhradenie cestovných nákladov na plávanie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Anima n.o., realizovala projekt pre Barboru G. Cieľom projektu bolo dostať sa za podpory svojho podporného tímu do takej psychickej pohody, aby vedela zvládať krízové situácie, aby sa vedela postarať o svoje dieťa jeho výchovu - rodičovské zručnosti, vedela byť finančne gramotná a zvládla fungovať dobre aj v partnerskom živote. Barbora sa začala zapájať do domácich prác. Naučila sa dôkladne a systematicky upratovať, systematickejšie ukladať veci, upratať kuchyňu, umyť riad, upratať soc. zariadenie a oprať. Zároveň rozvíjala rodičovské zručnosti a vzťahovú väzbu matka - dcéra. Finančný dar bol použitý na lektorské služby, podporené vzdelávanie, materiál na tvorivé dielne a na cestovné.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Lokál realizoval projekt pre Tomáša M. S Tomášom jeho športový Kouč zrealizoval asi 10 tréningov na zlepšenie fyzickej kondície, cieľom tréningov bolo zúčastniť sa aspoň 1 „bežeckej" súťaže. Tomáš bol úspešne prijatý na VŠ, je natoľko motivovaný programom, že stále sa venuje fyzickému cvičeniu, aby sa aj tento rok pripravil na spoločný pretek. Finančný dar bol použitý na zakúpenie športového oblečenia, nepremokavej bundy, nohavíc a nepremokavej deky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Baobab o.z., realizovalo projekt pre Alexa K. Realizácia projektu začala zakúpením pomôcok - LED panelu na zrakovú stimuláciu a pomôcok na sluchovú stimuláciu - hudobné nástroje na rozvoj rytmu. Alexík si na nové veci a predmety potrebuje zvyknúť, no pravidelným opakovaním si vypestoval pozitívny postoj a funkčne s vecami pracuje. Čo sa týka plávania, rodičia veľmi pozitívne hodnotia doterajšie skupinové plávania. Alexíkovi pobyt vo vode pomohol aj po socializačnej stránke, nakoľko išlo o organizované skupinové plávanie a tak trávil čas s deťmi v bazéne. Z finančného príspevku boli zakúpené pomôcky - LED panel na zrakovú stimuláciu a pomôcky na sluchovú stimuláciu - hudobné nástroje na rozvoj rytmu a plavecký kurz.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 33 566,37 € EkoFond, n. f. realizoval projekt: Podpora činnosti neinvestičného fondu EkoFond v roku 2015. Zámerom plánovaného projektu bolo prostredníctvom podpory, spolufinancovať vyplácanie zmluvných splátok projektov podporených, v grantových programoch EkoFondu: 02 Zlepšenie energetickej hospodárnosti budov, 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových progresívnych technológii na báze zemného plynu a 05 Podpora rozvoja využitia alternatívneho motorového paliva CNG v slovenskej doprave. Zároveň bolo naplánované vyplatenie posledných splátok trom spolupracujúcim stredným odborným školám, určeným na dobudovanie dielní a rovnako aj vydanie odborných učebných textov pre študijný odbor technik energetických zariadení budov. Ciele projektu v rámci podpory týchto aktivít fondu boli naplnené. Finančný dar bol použitý na vyplatenie splátok v projektoch, na vybudovanie odborných učební, odborných učebných textov a na prevádzkové náklady fondu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Združenie historických miest a obcí SR realizovalo projekt: Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2015. Dni európskeho kultúrneho dedičstva DEKD sú významným celoeurópskym podujatím organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou. Základným cieľom DEKD bolo zvýšiť povedomie obyvateľov o miestnych pamiatkach v spojitosti s kultúrnym dedičstvom. Slávnostné otvorenie DEKD sa konalo v dňoch 8. - 11. septembra 2016 vo Zvolene a bolo spojené s odovzdávaním cien - revue Pamiatky a múzeá. V dňoch od 3. - 30. septembra sa uskutočnilo sprístupnenie cca 100 pamiatok a cca 50 rôznych podujatí v mestách a obciach na Slovensku. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov pre koordinátorov a propagáciu DEKD v médiách.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Občianske združenie LECA realizovalo projekt: Štipendijný program na podporu talentovaných detí a mládeže zo sociálne znevýhodnených rodín. Cieľom projektu bolo vyhľadávanie a podpora talentovaných detí a mládeže vo vekovej hranici od 3 do 26 rokov zo sociálne slabších rodín. Štipendium poskytlo príspevky na preplatenie školských poplatkov, internátov, pomôcok a potrieb k vykonávaniu umeleckej činnosti. Deti tak takouto formou pomoci mohli rozvíjať svoj talent a sny. Finančný dar bol použitý na uhradenie školských poplatkov, pomôcok a internátu.
b) podpora a rozvoj športu 8 000 € Slovenský bowlingový zväz realizoval projekt: Bowling – šport, ktorý nás spája. Cieľom projektu bola podpora vzťahu k športu a zdravej životospráve u mládeže prostredníctvom bowlingu. V období 2015-2016 sa podarilo zorganizovať 11 tréningových kempov pre deti a mládež s významnými trénermi. Kempov sa zúčastnili deti a mládež od 10 do 20 rokov vrátane znevýhodnených a handicapovaných detí. Prostredníctvom projektu sa podarilo nájsť mladé talenty ako aj spopularizovať bowling v mladej generácii. Finančný dar bol použitý na prenájom bowlingových dráh, zakúpenie trofejí, cien a športových tričiek.
b) podpora a rozvoj športu 4 000 € Tenisový klub ŠTK Šamorín realizoval projekt: Projekt rozvoja detského a mládežníckeho tenisu v Tenisovom klube ŠTK Šamorín. Cieľom projektu bolo rozvinúť väčší záujem o tenis najmä medzi mládežou nielen priamo v Šamoríne ale i v okolitých obciach, kde žije veľký počet mladých rodín s deťmi. V rámci projektu sa skvalitnil tréningový proces, ktorý podporil mladé tenisové talenty a vzniklo tým zázemie pre deti a mládež. Klubu sa zároveň podarilo prilákať nových adeptov a záujemcov o tenis z radov detí a mládeže. Klub tak posilnil športové povedomie a informácie o tenisovom športe a jeho benefitoch pre zdravie medzi laickou verejnosťou, rodičmi a mládežou. Finančný dar bol použitý na tréningové pomôcky, pomôcky na úpravu tenisových kurtov, občerstvenie, trofeje, ceny a na prenájom tenisových dvorcov.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Mesto Brezno realizovalo projekt: Obnovme ihrisko v Brezno spoločne s SPP. Chátrajúce volejbalové ihrisko pri Hrone v blízkosti gymnázia dostalo novú šancu. Vďaka finančnej pomoci mesto zrealizovalo obnovu, s cieľom prinavrátiť ihrisku pôvodnú funkciu. Reakcie na obnovenie volejbalového ihriska sú pozitívne. Ľudia sú radi, že v meste pribudol areál, v ktorom sa dá tráviť voľný čas a v ktorom môžu športovať. Radosť majú aj aktívni volejbalisti, ktorí museli na ihriská dochádzať mimo Brezna. Študenti blízkeho gymnázia ho budú zaujímavo využívať na hodinách telesnej výchovy. Prínosom obnoveného ihriska je poskytnutie priestoru pre spoločensko - športové podujatia a aktívne využitie voľného času detí a mládeže. Počas každoročnej udalosti „Dni mesta" plánujú usporadúvať turnaje vo volejbale pod záštitou primátora. Finančný dar bol použitý na úpravu nevyužitého a zanedbaného areálu na volejbalové ihrisko.
b) podpora a rozvoj športu 50 000 € Slovenský paralympijský výbor realizoval projekt: Podpora paraolympionizmu na Slovensku. Cieľom projektu bolo zabezpečiť úspešnú prípravu, dôležitú pre absolvovanie paralympiády v Rio de Janeiro a zabezpečiť maximálne kvalitnú prípravu letných šprotov, kvalifikujúcich sa na letné paralympijské hry v Rio de Janeiro. Na tohtoročnej olympiáde slovenská výprava získala 11 medailí. V obrovskej konkurencii spomedzi 4 359 športovcov zo 160 štátov, získala výprava 11 medailí, z toho 5 zlatých, 3 strieborné a 3 bronzové. Slovensko tak skončilo na 25. mieste. Vďaka stabilnej podpore a tréningu, Jožko Metelka vybojoval dve zlaté a jednu striebornú medailu, rovnaký počet medailí získala strelkyňa Veronika Vadovičová a stala sa tak najúspešnejšou športovkyňou výpravy. V cyklistike získal bronz aj úspešný Patrik Kuril. Vynikajúci úspech v podobe zlatej medaile dosiahol tím v Boccii a v súťaži jednotlivcov vybojoval zlato aj boccista Samuel Andrejčík. V atletike, v hode kuželkou, Marián Kureja priniesol bronzovú medailu a ďalší bronz získal lukostrelec, Peter Kinik. Medailové umiestnenia sú pre Slovensko, tak malú krajinu, obrovským úspechom. Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, športové náradie, technické zabezpečenie, občerstvenie, cestovné náklady a odmeny.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Občianske združenie SKJazz realizovalo projekt: Jazzovinky na stránke www.skjazz.sk a podpora činnosti OZ SKJazz. Projekt Jazzovinky si kládol za úlohu informovať priaznivcov jazzovej hudby o jazzovom dianí u nás doma, ale i vo svete. Priniesol informácie o nových albumoch na trhu, kto a kde koncertuje, o pripravovaných podujatiach ako sú festivaly, workshopy, jazzové dielne. Zároveň priniesol fotoreportáže a recenzie z koncertov a festivalov, z CD a DVD a v neposlednom rade i exkluzívne rozhovory so zaujímavými umelcami – domácimi i zahraničnými. Novovytvorená rubrika „Mladé talenty“, bude plynulým pokračovaním prezentácie skupín, ktoré na BJD na Pódiu Mladých talentov vystúpili a ďalších mladých talentov. Finančný dar bol použitý na vyplatenie honorárov autorom recenzií, rozhovorov, článkov, fotodokumentácie a cestovného.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 000 € Združenie Vráťme deťom šport do Košíc realizovalo projekt: Cvičme na čerstvom vzduchu. Cieľom projektu: Cvičme na čerstvom vzduchu bolo podporiť povedomie dôležitosti športu v predškolskom veku, nakoľko pohyb napomáha celkovému rozvoju dieťaťa. Deti si užili zábavný program a rôzne atrakcie. Vonku deti hrali futbalový turnaj a iné loptové hry, zahrali sa na turistickom chodníku a preliezkach. Vnútri cvičili v detskej posilňovni, tancovali a pracovali v environmentálnom kútiku. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu na akciu: Športový víkend pre rodičov s deťmi.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike realizovala projekt: APSSSR centrum: poskytovanie poradensta, vzdelávania a právnej ochrany ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím. Cieľom projektu bolo zabezpečiť vzdelávanie občanov so zdravotným postihnutím, v oblasti poznania svojich práv a povinností. Zmyslom podujatí bolo prostredníctvom prípadových štúdií priblížiť verejnosti problémy zdravotne postihnutých ľudí v inštitucionálnej sociálnej starostlivosti, ale aj žijúcich v prirodzenom domácom prostredí. Sociálne a právne poradenstvo využilo 192 osôb so zdravotným postihnutím. Najvýznamnejšou aktivitou bola tlačová beseda so samostatným pracovníkom Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied a dve konferencie v Istropolise, ktoré sa venovali prevencii proti sociálnej exklúzii. Výstupom v nemateriálnej forme bolo zmiernenie prehlbovania sociálnej exklúzie, negatívnych dôsledkov a rizík životných situácii zdravotne znevýhodnených občanov, nerovností, vrátane nerovného prístupu k službám, vzdelaniu, právnej pomoci a pomoc občanovi získavať znovu nadobudnúť sociálne kompetencie. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie projektových aktivít a zaplatenie honoráru lektora.
e) podpora vzdelávania 900 € Cirkevná materská škola Gianny Berettovej Mollovej realizovala projekt: „ Aj digitálne technológie pomôžu škôlkarom spoznávať prírodu a svet. “ Edukačný proces na Cirkevnej materskej škole Gianny Berettovej Mollovej obohatili aktivitami za pomoci interaktívnej tabule, ako jednej z inovačných metód vzdelávania detí predškolského veku. Aktivity boli pre deti zaujímavé, nové a netradičné. Činnosti s interaktívnou tabuľou využívajú deti na nenásilné si osvojovanie a získavanie poznatkov. Tie si tak nielen obohacujú, ale aj upevňujú hravou, detskou formou, ktorá je pre toto vekové obdobie prirodzená. Pri rozvíjaní grafomotoriky detí pomohli jednotlivé záložky, umiestnené na tabuli podľa mena dieťaťa, vrátiť sa k jednotlivým vytvoreným obrázkom dieťaťa, a tak diagnostikovať, porovnávať a pomáhať učiteľovi pri voľbe vhodných stratégii, ktoré dieťa posúvajú na vyššiu úroveň v kognitívnej, sociálnej a verbálnej oblasti. Deti sa spontánne zapájajú do ponúknutých činností, riešia a overujú úlohy, ktoré plnia nenásilne - hrou. Finančný dar bol použitý na zakúpenie interaktívnej tabule.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Žilinský športový klub realizoval projekt: Podpora snowboardingu a lyžovania zdravotne postihnutých. Zámerom projektu bola podpora mladých, ale aj dospelých snowboardistov v rámci tréningovej prípravy a materiálneho zabezpečenia a účasti pretekov európskeho, prípadne svetového pohára, zabezpečenie európskeho pohára v snowboardingu v disciplíne slopestyle na Štrbskom Plese v apríli 2016 s možnosťou účasti mladých pretekárov. Finančný príspevok bol použitý na tréningovú prípravu a sústredenia zdravotne postihnutých športovcov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Divé maky realizovali projekt: Divé maky – rastieme do kvality. Zámerom projektu bola realizácia 2 víkendových tréningov s cieľom zlepšovať prácu s rómskymi deťmi a mládežou zapojených do programu Divé maky. Prínosom tréningov bolo zlepšovanie ich školských výsledkov a celkového záujmu o vzdelanie a prácu na osobnostnom rozvoji, ktorý zvyšuje ich budúcu šancu na uplatnenie sa na trhu práce a celkovú integráciu do spoločnosti. Prvé školenie bolo zamerané na tréning mentorov a tímu Divých makov spolu so supervízorkou Janette Motlovou a jej tímom. Druhé školenie bolo už prepojené aj so 40 štipendistami, zapojenými do Divých makov. Finančný dar bol použitý na ubytovanie a stravné, cestovné účastníkov, odmenu pre školiteľov a na nájomné spolu s koordináciou projektu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 7 500 € Plamienok, n.o., realizovala projekt: Zlepšenie kvality života nevyliečiteľne chorých detí. Organizácia Plamienok sa stará o ťažko nevyliečiteľné choré deti v ich domácom prostredí. Vďaka tímu lekárov, sestier, sociálnych pracovníkov a psychológov nemusia byť deti v nemocnici, ale môžu zostať doma. Starostlivosť poskytuje organizácia v okruhu 2 hodín cesty od Bratislavy. V rámci projektu bolo zakúpené motorové vozidlo, ktoré organizácia využíva pri poskytovaní odbornej zdravotno-sociálnej starostlivosti a psychologickej pomoci. Finančný dar bol použitý na pokrytie časti nákladov pri kúpe motorového vozidla.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € OZ Šťastný domov - Happy House realizovalo projekt: Zviera nie je vec. Útulok Šťastný domov - Happy House vďaka finančnej pomoci vystaval nové voliéry, vhodné na dôstojné ustajnenie týraných a túlavých psíkov. Vybudovali aj oplotenie výbehov pre psov. K výbehom dobudovali zatienenie, ktoré predchádza trpeniu zvierat pri vysokých teplotách a chráni ich pred dažďom a snehom. Útulok dobudovali tak, že sa tam cítia bezpečne aj návštevníci, ktorí navštevujú psíkov. Vytvorili miesto, ktoré je naozaj dobré pre psíkov, a zároveň relaxačnú zónu pre deti aj starších ľudí. Organizujú besedy pre školy, na ktorých učia deti vhodným hodnotám vzťahu k zvieratám a úcte k životnému prostrediu. Starším ľuďom pomáhajú psy nájsť stratenú lásku a úctu. Finančný dar bol použitý na postavenie nových voliér, vybudovanie oplotenia a nového zatienenia.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Devana, o.z., realizovalo projekt: Výchova k ochrane prírody a voľne žijúcej zveri v nej. Jedným z hlavných cieľov Klubu slovenských poľovníčok je vzdelávanie detí a mládeže. Tretí rok klub úspešne pokračuje vo vzdelávacom a zábavnom projekte pre deti Zvieratkovo. Podujatie Zvieratkovo tentokrát nieslo názov Poľovnícky deň detí slovensko-maďarského porozumenia a viac ako 100 detí malo možnosť súťažiť a zabávať sa v prostredí jazera Dekany pri Gabčíkove. V rámci aktivít projektu sa združenie zúčastnilo celoslovenskej výstavy Poľovníctvo v Nitre, ktorá sa konala 9. - 12. júna. Klub prezentoval prácu s deťmi a mládežou ale zároveň sa prezentoval úspešnými trofejami a oceneniami. Finančný dar bol použitý na nákup kníh a reklamných predmetov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Spoločnosť na obnovu a využívanie pamätníka bojov Červenej armády na vrchu Vápnik (Šikloš) realizovalo projekt: Obnova pamätníka a využitie pre vzdelávacie aktivity mládeže. V rámci obnovy pamätníka boli zrealizované viaceré aktivity ako úprava nástupných priestorov a ich vydláždenie, vybudovanie ohradenia a vysypanie bielym kamenivom, úprava ohniska, dobudovanie nástupného miesta, výroba prístrešku a rekonštrukcia prístupovej cesty. V priestoroch pamätníka sa konalo stretnutie s občanmi. Hlavnou aktivitou projektu však bolo dobudovanie elektrickej prípojky a vybudovanie osvetlenia. Finančný dar bol použitý na osvetlenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Vojenská podporná nadácia zrealizovala projekt: Vydanie knihy An-42. Cieľom projektu bolo vydanie knihy An-24 nedoletel. Kniha vyšla v desiatom roku po leteckej tragédii, ktorá sa stala neďaleko obce Hejce 19. januára 2006. Je venovaná pamiatke 42 vojakov a zamestnancov rezortu obrany, ktorí zahynuli pri tomto nešťastí počas návratu z operácie KFOR v Kosove. Zároveň je vyjadrením ľudskej spolupatričnosti všetkým pozostalým a touto tragédiou dotknutým ľuďom. Slávnostné predstavenie sa uskutočnilo 3. novembra 2016 v Bratislave, v Krasňanoch. Finančný dar bol použitý na dizajn a zalomenie knihy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 30 000 € Dobrovoľnícke hasičské združenie - POLE realizovalo projekt SOS.LONGLOGSUP 2016 - Logistická super podpora. Primárnym cieľom bolo zabezpečiť materiálnu a logistickú podporu dobrovoľného hasičského zboru DHZ Pole na dlhých zásahoch v ťažko dostupných podmienkach pri mimoriadnych udalostiach. Špeciálne vozidlo VW Crafter je upravené pre potreby DHZ a poskytuje priestor na uskladnenie výstroje a výzbroje a tak uľahčuje prácu zasahujúcim. Zároveň dokáže vozidlo poskytnúť okamžité zázemie krízovému riadeniu v ťažko dostupných oblastiach. Sekundárnym cieľom bolo zabezpečiť operatívu DHZ Pole v dobe pred a počas nutného výjazdu ku mimoriadnym udalostiam. Nákupom špeciálneho vozidla sa podarilo splniť ciele a tak zabezpečiť rýchlejší presun materiálnej a logistickej podpory DHZ Pole. Finančný dar bol použitý na zakúpenie vozidla VW Crafter.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Okresné združenie telesnej kultúry Považská Bystrica realizovalo projekt: Vyhlásenie najúspešnejších športovcov roku 2015 okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Zámerom projektu bolo vyhodnotenie najúspešnejších športovcov roka 2015 v regióne: Považská Bystrica v kategórii žiak, žiačka, dospelí, mládež, jednotlivci, kolektívy a zaslúžilí tréneri a funkcionári. Jubilejný XXV. ročník sa uskutočnil 20. februára 2016 v sále kultúrneho domu v Lednických Rovniach. Celkovo bolo ocenených 37 športovcov, športových kolektívov z radov mládeže a dospelých trénerov, funkcionárov a najúspešnejšia turistka. Na ocenení sa zúčastnilo celkovo 285 športovcov a športových funkcionárov z telovýchovných jednôt a klubov, oblastných športových zväzov stolného tenisu, futbalu, hádzanej, turistiky, atletiky, volejbalu a pod. Finančný dar bol použitý na diplomy, športové poháre, vydanie bulletinov a na občerstvenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Divadelné združenie GUnaGU realizovalo projekt: GUnaGU 2016 (štyri hry). V rámci projektu boli podporené dve nové inscenácie divadla: Odvrátená strana mesiaca a Divná doba, divná láska, divné životy. Divadlo GunaGu získalo v internetovom hlasovaní od divákov už druhýkrát cenu Bratislavské divadlo sezóny 2015 - 2016. Cenu odovzdal primátor p. Nesrovnal v rámci udeľovania divadelných cien DOS-ky. Projekt bol naplnený úspešnou premiérou podporených inscenácií, ktoré priniesli to, čo diváci dnes najviac hľadajú a oceňujú, bezprostrednú reakciu na dnešok a na aktuálny stav spoločnosti. Podpora umožnila stabilizovať prevádzku v 32. sezóne GunaGu. Finančný dar bol použitý na uhradenie autorských honorárov.
b) podpora a rozvoj športu 4 000 € Slovenská federácia pétanque realizovala projekt: Majstrovstvá Európy žien a festival športu pétanque, šport pre všetkých. Slovenská federácia pétanque a Confederation Européenne de Petanque zorganizovali po prvýkrát na Slovensku Majstrovstvá Európy žien v dátume od 8. - 11. septembra 2016. Majstrovstiev sa zúčastnilo 32 krajín. V rámci projektu sa konala aj letná pétanque škola, kde si ľudia mohli vyskúšať a trénovať pétanque. Finančný dar bol použitý na uhradenie občerstvenia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Bábky v nemocnici realizovali projekt: BÁBKY V NEMOCNICI. Členovia združenia počas trvania projektu zrealizovali 81 vystúpení pre malých pacientov. Dramatoterapeuti navštívili dlhodobo hospitalizované deti v DFNsP Kramáre a UNM Antolská, FN v Trenčíne, FN v Trnave, FN v Piešťanoch a v Žiline. V rámci nemocníc navštívili oddelenia: očné, kardiológia, kožné, neurológia, ORL, pediatria či psychiatria a vyčarili tak nespočetné množstvo úsmevov na tvárach malých pacientov. Malým pacientov zostala po návšteve malá, hmotná spomienka v podobe omaľovánky. Predstavenia boli vždy nové a priniesli kus humoru. Dramatoterapeuti tak spríjemnili pobyt dlhodobo hospitalizovaným, malým pacientom v nemocniciach a zlepšili tak ich psychický stav. Finančný dar bol použitý na nákup omaľovániek a uhradenie honorárov.
b) podpora a rozvoj športu 25 000 € Slovenský zväz ľadového hokeja realizoval projekt: Podpora hokejovej mládeže Slovenskej republiky, projekt „Deti na hokej“. Projekt Deti na hokej bol náborovým projektom Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý mal za cieľ vrátiť deťom radosť z hokeja a priviesť ich naspäť na zimné štadióny. Prvý ročník prebiehal od 31. októbra do 20. marca 2016. Počas tohto obdobia zavítalo podujatie Deti na hokej do 23 miest na Slovensku. V každom hokejovom klube, ktorý bol spoluorganizátorom podujatia bolo odovzdaných 10 hokejových výstrojov priamo do rúk malým účastníkom. Slovenský zväz ľadového hokeja teda v uplynulej sezóne v rámci tohto projektu rozdal 230 štartovacích výstrojov. Podujatie taktiež prebiehalo formou zážitkových stanovíšť, ktoré boli umiestnené priamo na ľadovej ploche. Každý zvedavý účastník si mohol na vlastnej koži vyskúšať streľbu na hokejovú bránu, slalom pomedzi kužele a prekážky, mnoho zábavných cvičení pri zbieraní predmetov a korčuliarskej ZOO a v neposlednom rade aj ľadový hokej. Podujatie zároveň podporili svojou účasťou i hokejové legendy ako Zdeno Cíger, Žigmund Pálfy a Igor Liba. Projektu sa zúčastnilo celkovo 2 571 detí, najviac v Žilinskom a Trnavskom kraji. Do hokejového procesu sa napokon zapojilo 301 nových hokejistov a hokejistiek. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hokejovej výstroje, na prenájom ľadových plôch, na pracovné zošity, propagačné náramky a dresy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Modrý anjel, tím krízovej intervencie n.o., realizovala projekt: „Človek človeku“ - Psychosociálna podpora, krízová intervencia pre osoby zasiahnuté udalosťou s traumatizujúcim potenciálom. Cieľom projektu bolo pokryť celé územie Slovenskej republiky a poskytovať služby v rámci všetkých územných celkov. Vzhľadom na tieto okolnosti sa vytvoril obdobný systém spolupráce v Košickom kraji. Vzdelávanie pozostávalo z troch modulov s celkovou dotáciou 120 vyučovacích hodín. Celé vzdelávanie vyvrcholilo odovzdaním certifikátov a prijatím 20-tich nových pracovníkov do tímu Modrého anjela. Finančný dar bol použitý na uhradenie vzdelávania nových KIT MA v KSK a 24-hodinovú dostupnosť krízovej intervencie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 3 000 € OKRAJ občianske združenie realizovalo projekt: Chránená dielňa Okraj. Hlavným cieľom projektu bolo zabezpečenie trvalej udržateľnosti chodu chránenej dielne, v ktorej OKRAJ zamestnáva 5 ľudí. OZ mohlo v rámci projektu naďalej s klientmi pracovať na ich začleňovaní do spoločnosti. Prevádzka chránenej dielne aj vytvorené pracovné miesta pre klientov budú pretrvávať aj po ukončení aktivít samotného projektu. Momentálne je prevádzka dielne stabilizovaná, nakoľko sa podarilo zabezpečiť mzdové náklady pre klientov. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie prevádzkových nákladov chránenej dielne.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Slovenská národná ružiarska spoločnosť realizovala projekt: Zabezpečenie a organizovanie chodu SNRS. Medzinárodná výstava ruží sa konala dňa 4. a 5. júna 2016 v Botanickej záhrade UK v Bratislave. Výstava sa stretla so záujmom širokej verejnosti, ktorú navštívilo viac ako tisíc obdivovateľov ruží z Bratislavy a širokého okolia. Výstavy sa zúčastnili významné osobnosti zo Slovenska a zo zahraničia, ktorú zhodnotili výstavu ako mimoriadne úspešnú. Výstava v Bratislave bola ohodnotená expertmi ako najkrajšia výstava ruží vo svete. Finančný dar bol použitý na prepravu ruží, zabezpečenie pódia, cestovných a prepravných nákladov, na vytlačenie pozvánok a zaplatenie členského SNRS vo svetovej federácii a zabezpečenie chodu SNRS.
b) podpora a rozvoj športu 15 000 € Slovenský tenisový zväz realizoval projekt Detský Davis Cup a Fed Cup s Nadáciou SPP 2016. Cieľom projektu bolo získať pre pravidelnú športovú činnosť množstvo detí, osobitne sa zamerať na deti do 10 rokov, pre ktoré sa budú organizovať športové súťaže. Športová príprava sa začala vo väčšine subjektov v jarných mesiacoch a pokračovala v priebehu celého roka. Klubové kolá prebiehali cez letné mesiace. Organizačné zabezpečenie bolo na veľmi dobrej úrovni. Deti tak mali výborné podmienky, súťaže prebiehali hladko bez rušivých momentov. Finálového kola sa zúčastnilo 12 najlepších družstiev chlapcov a 12 najlepších družstiev dievčat. Do projektu sa už tradične zapojili subjekty zo všetkých oblastí Slovenska, najviac už tradične v západoslovenskom a stredoslovenskom regióne. Finančný dar bol použitý na propagáciu, reklamnú plachtu, tlačoviny, materiál, organizáciu a zabezpečenie súťaží, ubytovanie účastníkov, stravné, prenájom priestorov, medaily, diplomy a na organizáciu finálového kola.
b) podpora a rozvoj športu 12 000 € Klub navigačného lietania AIR SYMPATIA, občianske združenie realizovalo projekt: Účasť štátnej reprezentácie Slovenskej republiky v leteckej rally na 20. FAI Majstrovstvách sveta v leteckej rally pre rok 2016. Cieľom projektu bola účasť štátnej reprezentácie Slovenskej republiky v leteckej rally na 20. FAI Majstrovstvách sveta v leteckej rally pre rok 2016, ktoré sa konali v dňoch 1. až 10. septembra 2016 v Portugalsku. Intenzívna tréningová príprava začala procesom v máji 2016. Športové posádky sa štátnej reprezentácie Slovenska sa zúčastnili tréningového procesu na športovom letisku v Trenčíne, Bolerázi a na letisku Jaroměř. Vyvrcholením májového tréningového procesu bola účasť športových posádok v leteckej rally na leteckej športovej súťaži XXIV. ročník Memoriál Ivana Hudeca, organizátorom ktorej bol v dňoch 27. - 29 mája 2016 Aeroklub Trnava na letisku Boleráz. V júni sa konala súťaž XXXX. ročník Let Strážovskou Hornatinou a v júli súťaž XXIII. medzinárodné majstrovstvá SR v leteckej rally pre rok 2016 na športovom letisku v Bolerázi. Na základe týchto podujatí bolo možné potvrdiť vzájomnú vyrovnanosť ako aj vzostup športovej výkonnosti časti stálych a časti novo zložených športových posádok štátnej reprezentácie SR v leteckej rally. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie športovej prípravy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 40 000 € Združenie priateľov NOÚ realizovalo projekt: Rekonštrukcia a obnova Oddelenia paliatívnej starostlivosti Kliniky klinickej onkológie NOÚ. Cieľom projektu bolo zabezpečiť pacientom vyžadujúcim paliatívnu starostlivosť okrem odbornej medicínskej pomoci aj dôstojné priestory, v ktorých trávia neraz posledné chvíle svojho života. Rekonštrukcia a obnova Oddelenia paliatívnej starostlivosti tak zabezpečila dôstojné priestory pre pacientov s nevyliečiteľnou, onkologickou diagnózou v poslednom štádiu života. Finančný dar bol použitý na elektrické lôžka s antidekubitným matracom a nočným stolíkom.
b) podpora a rozvoj športu 4 000 € DOSTÁL hockey academy realizovalo projekt: DOSTAL HOCKEY ACADEMY – HOCKEY TALENTS PROGRAM. Cieľom projektu bolo dať tým najlepším hráčom aj z nezabezpečených rodín šancu štartovať a nabrať cenné skúsenosti na najprestížnejšom mládežníckom turnaji WSI a tak isto ich v krátkom sústredení na túto športovú udalosť náležite pripraviť. Projekt sa podarilo realizovať úspešne. Podľa plánu sa uskutočnil 18.1.2015 veľký výberový deň pre najšikovnejších hráčov. O nomináciu sa prišlo uchádzať 45 talentovaných hráčov. Z tohto výberu bolo vybraných do záverečného predturnajového kempu a samotného turnaju 12 útočníkov, 6 obrancov a 2 brankári. Vďaka podpore sa mohli uskutočniť cielené tréningové programy na ľade pre zdokonalenie herných predpokladov na medzinárodnú úroveň a 13. - 15. predturnajový prípravný kemp, kde sa uskutočnil teambuilding. Okrem tréningu na ľade sa uskutočnila prednáška o výžive. Vyvrcholením hráčskeho a trénerského snaženia bola účasť na plánovanom medzinárodnom turnaji WSI v Bratislave 19. až 23.4.2016. Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania, cestovných nákladov, na prenájom a zabezpečenie hokejových pomôcok na sústredenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € Občianske združenie STOPA Slovensko realizovalo projekt: „Spolu pre Bratislavu – Dva vrchy“. Projekt bol nastavený na revitalizovanie a skrášlenie priestranstiev na dvoch miestach, jedným bol kopec Kalvária, kde sa nachádza historicky najstaršia krížová cesta v strednej Európe. Toto miesto bolo však dlhodobo zanedbávané a zdevastované. Druhým miestom bol pamätník nazývaný aj FOUR LEVAS. Je to pamätník obetiam I. sv. vojny na Murmanskej výšine. Tento pamätník a hlavne jeho okolie bolo taktiež zanedbané. Prvý týždeň prebehlo vyčistenie priestranstiev Pamätníka aj priestranstiev Kalvárie od odpadkov, nečistôt a vzniknutých čiernych skládok. Nasledovné týždne prebehlo vysekávanie kríkov. V rámci projektu následne prebehla výsadba kvetín a rastlín, navezená bola nová zemina, ktorá nahradila pôvodnú. Klienti sa počas projektu naučili množstvo vecí. Finančný dar bol použitý na odmenu pre sociálnych klientov, sociálneho pracovníka, pohonné hmoty, pracovný balíček, pracovné nástroje, propagačný materiál a na náklady na zorganizovanie záverečného eventu.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Volejbalový klub polície realizoval projekt: Olympiáda materských škôlok 2016. V roku 2016 bol úspešne zorganizovaný 1. ročník Olympiády materských škôlok. Deti pod vedením trénerov a lektorov absolvovali množstvo hodín základnej športovej prípravy. Oboznamovali sa s viacerými športovými disciplínami. V rámci pokračovania projektu: Začať musíme v škôlkach sa podarilo zorganizovať: Deň detí 2016. V celom projekte sa zúčastnilo okolo 250 detí, na samostatnej olympiáde štartovalo 11 škôlok, ktoré reprezentovalo 150 detí vo veku 5-6 rokov. Od augusta klub pokračoval v aktivitách a olympiáda by sa tak mala stať tradičnou akciou pre predškolákov. Finančný dar bol použitý na prenájom telocvične, športovej haly a nákup tričiek.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Nadácia Centra pre filantropiu realizovalo projekt: Crowdfundingová platforma Start Lab pre podporu startupových nápadov. Nadácia SPP podporila systémom matchingu päť verejnoprospešných projektov odprezentovaných na crowdfundingovej platforme www.starlab.sk. Projekty boli podporené matchingom v sume 10 000 eur, spolu získali od 409 darov sumu 27 860 eur. Podporené projekty: Organizácia Amavet, Klub č. 967, projekt s názvom: Memonik - hmatová spoločenská hra, Organizácia: OZ Otvorená škôlka, projekt s názvom: Mravenisko v maringotke, Organizácia: 500 občianske združenie, projekt s názvom: Po stopách Majstra Pavlaa, Fyzická osoba: Matej Zámečník, Nakresli si príbeh, organizácia: Voices, no., projekt s názvom: Štartujeme Sládkovičovu 8 v Trenčíne. Finančný dar bol použitý na výrobu spoločenskej hry, nákupu materiálu na rekonštrukciu maringotky a oplotenia, honoráre za obhliadky miest a obcí, literárny scenár pri výrobe filmu, tlač, grafické práce, zalomenie knihy, vybavenie komunitného priestoru a na úhradu nájomného.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € TenSta realizovalo projekt: SPP na tenisovom turnaji Poprad - Tatry Challenger ATP. Cieľom projektu bolo zapojiť a prilákať deti na športoviská a na tenis. V dňoch 13. - 18.6. sa turnaja zúčastnilo množstvo detí, ktoré si tenis vyskúšali a boli pozvané do tenisových oddielov a bol im zároveň venovaný tréning s Milošom Mečířom a profesionálnym trénerom. Pri autogramiáde sa do oddielov podarilo pritiahnuť množstvo záujemcov a to značí o úspechu tohto projektu. Vďaka Daniele Hantuchovej a jej darom do dražby sa podarilo vyzbierať nemalú čiastku, ktorá bola venovaná postihnutému športovcovi, malému dievčatku s mnohými postihnutiami na operácie a tenisovému oddielu v Poprade. Finančný dar bol použitý na organizáciu a zabezpečenie detských tenisových talentov počas Challengeru Poprad Tatry.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Združenie Maxa Reinhardta realizovalo projekt: JAZZ V Divadle Aréna. Zámerom už jedenásteho ročníka projektu JAZZ V DIVADLE ARÉNA bolo nadviazať na úspech predošlých ročníkov a pokračovať tak vo vytváraní tradície prezentácie súčasnej jazzovej scény na Slovensku. Jazzové koncerty v Divadle Aréna zaznamenali obrovský ohlas nielen u širokého publika, ale aj širokej verejnosti. Každý tretí štvrtok sa divadlo premenilo na jazzový stage. Jazz v divadle patrí medzi najprestížnejšie hudobné podujatia, ktoré etabluje domácich hudobníkov v slovenskom celoeurópskom a svetovom kontexte a zapája jazzovú scénu do siete veľkých európskych koncertných produkcií. Finančný dar bol použitý na honoráre umelcov a na tlačoviny spolu s technickou podporou, komunikačnými výstupmi a produkciou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obecný úrad Zohor realizoval projekt: ,,Traktér" - divadelný festival - ZOHOR 2016. Cieľom projektu bolo zorganizovanie divadelného festivalu Traktér, Zohor 2016. Festivalom sa rozvinuli kultúrne hodnoty, priblížili sa emócie, poukázali na ľudskosť hlavne v tejto uponáhľanej dobe. Festival sa stal ideálnym kultúrnym podujatím. V rámci projektu sa posilnila spolupráca ochotníckych divadiel, nadviazali sa nové kontakty a zároveň si divadelné súbory vymenili skúsenosti. Spolupráca medzi občanmi je prísľubom budúcej spolupráce na účasti na iných festivaloch. Finančný dar bol použitý na organizačné zabezpečenie divadelného festivalu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Rímskokatolícka cirkev, farnosť Najsvätejšej Trojice realizovala projekt: Úprava vonkajšieho prostredia pre kvalitný oddych širokej verejnosti. Cieľom projektu bola úprava vonkajšieho prostredia okolo kostola, ktorý sa nachádza v centre mestskej časti Košice Pereš. Do úpravy sa zapojilo viacero ľudí. Úprava okolia sa veľmi vydarila a zároveň sa vytvorilo i skvelé spoločenstvo ľudí. Vzniklo tak príjemné miesto na oddych. Finančný dar bol použitý na úpravu terénu, hlinu, semeno trávy, osadenie nádob, vonkajšie svietidlá a na vonkajšie lavičky.
b) podpora a rozvoj športu 5 000 € JHT Activity realizovalo projekt: Podpora detí pomocou športových aktivít. Hlavným cieľom projektu bolo podporovať športové činnosti detí cez športový zážitok a viesť ich k zdravému životnému štýlu. Projektu sa zúčastnilo viac ako 150 detí. Deti boli zábavnou formou vedené k pohybovej aktivite rôzneho druhu, bol to najmä tenis, ale i rozvoj koordinácie a celkovej kondície. Okrem tenisu sa deti venovali plávaniu, atletike a loptovým hrám. Projekt deti viedol k zdravej športovej aktivite, ktorá je dôležitá pre psychický a fyzický rozvoj. V tenisovom tábore sa deti venovali športovým aktivitám zábavnou formou, čím si vybudovali vzťah k športu. Od účastníkov mali pozitívne spätné väzby a viacero z nich sa rozhodlo venovať tenisu. Finančný dar bol použitý na prenájom tenisových kurtov, nákup rakiet, prenájom bazéna, odmeny, zakúpenie pohárov a na stravovanie.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Liga za duševné zdravie, oz., realizovalo projekt: Zippyho Kamaráti. Zámerom projektu bolo zrealizovať program Zippyho kamaráti, v čo najširšom meradle na Slovensku. Cieľ sa podarilo naplniť, nakoľko účasť zapojených učiteľov a iných odborných pracovníkov, tried a detí bola najvyššia za celé tri a polročné obdobie, čo sa program realizuje. Program Zippyho kamaráti hravou formou učí deti v rannom veku ako spracovávať emócie, ako riešiť konfliktné a záťažové situácie bez ujmy na psychike a ako sa vyrovnať s nárokmi, ktoré prináša život. Účastníci tréningov vyjadrili veľkú spokojnosť so získanými vedomosťami a zručnosťami. Finančný dar bol použitý na uhradenie projektového manažéra, prepravné náklady, koordinátora projektu, hlavného supervízora, licenciu programu, tréning nových učiteľov, tlač brožúr, supervíziu na školách, občerstvenie, ppc kampaň web stránky, na reklamu, prácu s médiami, rozhovory, video blogy, fotodokumentáciu a na telefónne účty a elektrickú energiu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Občianske združenie priateľov Maríny realizovalo projekt: Folklórny súbor železničiarov Marína – polstoročie umeleckej tvorby. Cieľom projektu bolo pri príležitosti výročia založenia súboru Marína zdokumentovať jeho historický vývoj (vydanie publikácie), prezentovať prvky tradičnej ľudovej kultúry v zahraničí (účasť na svetovom festivale World Music and Dance Festival Hakodate 2016 v Japonsku) a sériou podujatí uviesť prierez doterajšej tvorby súboru s cieľom zasiahnuť, čo najširší okruh bývalých členov, odbornej verejnosti, mládeže a širokej verejnosti. Leteckého zájazdu sa zúčastnilo 32 členov súboru. Festival sa konal v dňoch 4. - 12. augusta. Súbor účinkoval na všetkých festivalových scénach a robil workshopy pre verejnosť a škôlky. Oslavy výročia sa konali v októbri 2016. Publikácia Marína mapuje okolnosti vzniku súboru a súčasťou je veľké množstvo obrazových príloh. Publikácia bola pripravená do tlače koncom roka 2016. Finančný dar bol použitý na cestovné náklady na tlač a predtlačovú prípravu publikácie.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Občianske združenie LECA realizovalo projekt: Štipendijný program na podporu talentovaných detí a mládeže zo sociálne znevýhodnených rodín. OZ LECA podporuje umelecky nadané deti a mládež vo všetkých umeleckých odvetviach - hudba, spev, tanec, divadlo a výtvarné umenie. 30. septembra 2016 zorganizovalo výberové konanie do štipendijného programu na nový školský rok 2016/2017. Celkovo sa ho zúčastnilo takmer 80 uchádzačov, z ktorých bolo do štipendijného programu zaradených 67 detí a mladých ľudí. Finančný dar bol v plnej výške použitý na štipendijný program pre talentované deti a mládež.
e) podpora vzdelávania 20 000 € e-Slovensko realizovalo projekt: Kyberšikanovanie.sk 2016. Projekt sa zameriaval na osvetu a prevenciu pred šírením aktuálneho, negatívneho javu, kybešikanovania. Kyberšikanovanie je formou šikanovania, ktoré využíva moderné technológie, pričom podstata problému zostáva rovnaká, zámerné ubližovanie iným. Prednášok sa zúčastnilo 9 671 osôb, pričom pedgógovia, ktorí sa školení zúčastnili, vyučujú na základných školách s pôsobnosťou 29 204 žiakov. O fenoméne sa dozvedeli poslucháči a diváci z viacerých médií. Vzhľadom na aktuálnosť témy a potrebu neustáleho vzdelávania žiakov a pedagógov o danom jave je nevyhnutné v preventívnych a vzdelávacích aktivitách naďalej pokračovať. Finančný dar bol použitý na autorské honoráre, propagačné materiály, na vzdelávacie aktivity a on-line mediálnu kampaň.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 856 € Občianske združenie Pomoc Perešu realizovalo projekt: Deň Pereša 2016. Deň Pereša je najvýznamnejšie a najnavštevovanejšie kultúrno-spoločenské podujatie v Pereši a v jeho okolí, ktoré sa realizuje od r. 1938 pri príležitosti vzniku Pereša, poslednú júnovú alebo prvú júlovú sobotu. Tento ročník Deň Pereša 2016 sa začal druhú júlovú sobotu, dňa 9.7.2016. Išlo o najväčšie kultúrne a športové podujatie v Pereši. Podujatie navštívilo viac ako 2 000 obyvateľov. Deň Pereša sprevádzalo množstvo sprievodných akcií ako futbalový turnaj, varenie guláša, ukážky športového šermu a mnohé kultúrne vystúpenia. Projekt Deň Pereša vysoko prekonal očakávania nielen pripravenosťou ale i športovým a umeleckým program. Finančný dar bol použitý na prenájom toaliet, tlač pozvánok, prenájom pódia, ozvučenia a osvetlenia, na zabezpečenie kultúrneho programu a zdravotnej služby.
e) podpora vzdelávania 9 000 € Revia realizovala projekt: POŠLI DOBRO ĎALEJ. Zámerom bolo zorganizovať zážitkové akadémie, ktoré predstavujú vzájomnú interakciu medzi generáciami. Akadémia šikovných rúk sa konala v Pezinku v spolupráci s regionálnymi strednými, základnými školami a ZUŠ. Medzi ďalšie akadémie patrili: Akadémia kulinárstva, kvízov, počítačov, spoločenských hier, filmovej tvorby, mandala a maľovanie na tvár. V ďalšej oblasti sa Revia venovala otvorenému grantovému programu, ktorého cieľom bolo podporiť dobré nápady organizácii a jednotlivcov v regióne. Poslednou zrealizovanou aktivitou bola hra dobrocaching. Tá sa konala v spolupráci so študentmi obdchodnej akadémie. Hra kopírovala princípy hry geocaching. Finančný dar bol použitý na koordináciu projektov, lektorov, správcu webu, účtovné služby, materiál k akadémiám, nájom, telefón a na realizáciu otvoreného grantového programu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Občianske združenie Mestské hudobné divadlo realizovalo projekt: Mestský festival umenia Banská Bystrica - FUBABY 2016. Festival FUBABY 2015 sa konal pod záštitou štátneho tajomníka MK SR Igora Adamca a primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska s podporou Mesta Banská Bystrica. Piaty ročník multižánrového umeleckého festivalu priniesol popri tradičných, obľúbených prvkov aj niekoľko mimoriadne úspešných noviniek. Festivalový program obohatili tri výrazné sekcie - umenie dizajnu, prehliadka autentického folklóru a orientačný beh jedinečného spojenia športového výkonu a kultúrno-historického vyžitia. Popri tradičných sekciách - výtvarné sympózium, Banskobystrický Montmartre, tvorba umeleckého turistického diela sa uskutočnil orientačný beh s názvom Banskobystrická míľa a prehliadka regionálneho folklóru, Folklórny korienok. Finančný dar bol použitý na uhradenie autorských honorárov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Mediálny inštitút realizoval projekt: Pódium mladých talentov Nadácie SPP, v rámci Bratislavských Jazzových Dní 2016. V termíne od 21. októbra do 23. októbra sa uskutočnili Bratislavské Jazzové dni, ktorých súčasťou bol už po siedmy krát projekt Pódium mladých talentov dobrej hudby. Účelom projektu bola podpora talentovaných umelcov menšinového žánru - jazzu, world music, funky a pod. Piati finalisti odohrali svoj koncert počas festivalu, víťazný interpret sa predstaví aj v roku 2017, kedy otvorí svojim koncertom BJD 2017. Finančný dar bol použitý na uhradenie backline, produkcie a ground supportu.
b) podpora a rozvoj športu 7 000 € Slovenská basketbalová asociácia, oz., realizovala projekt: Vytvorenie oblastných basketbalových centier. Cieľom projektu bolo na vysokej úrovni zabezpečenie kvalitnej, kontrolovanej a plnohodnotnej práce s basketbalovou mládežou. V rámci projektu vznikli oblastné basketbalové centrá. Prvotným nástrojom pre motiváciu a výber boli 4 regionálne turnaje SBA Mini basketbal show. Zúčastnili sa ho družstvá zo základných škôl v jednotlivých regiónoch. Každé družstvo malo 15 chlapcov/dievčat. Na každom turnaji sa zúčastnilo od 4 - 8 základných škôl po 15 žiakov. Celkovo sa na projekte zúčastnilo 500 detí vo veku 12 - 14 rokov. Pre dosiahnutie cieľov projektu budú ďalším krokom ukážkové tréningové jednotky, výberové kempy oblastí. Finančný dar bol použitý na materiálno-technické zabezpečenie školy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Občianske združenie Deťom pre život realizovalo projekt: Na bicykli deťom - charitatívna cyklojazda. Siedmy ročník charitatívnej cyklojazdy Na bicykli deťom patril medzi najúspešnejšie ročníky v histórii tohto projektu. Známe osobnosti ako aj účastníci prešli viac ako 900 km naprieč Slovenskom, kde šírili osvetu ohľadom možností a účinností liečby onkologicky chorých detičiek. Počas cyklojazdy sa pelotón zastavil aj na oddeleniach detskej onkológie v Košiciach a v Banskej Bystrici. Počas charitatívnej cyklojazdy sa podarilo vyzbierať viac ako 26 530 eur, ktoré sa použili na zorganizovanie relaxačno-kondičného pobytu v Modre, ako aj na prevádzku: Auta pre deti. Finančný dar bol použitý na uhradenie rekondično-relaxačného táboru.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Nadácia Bátor Tábor realizovala projekt: Medzinárodné tábory zážitkovej terapie pre onkologicky choré deti. Cieľom projektu bolo pomocou zážitkovej terapie pomôcť onkologicky chorým deťom vrátiť sa späť do života. Psychický a fyzický stav sa po tábore zlepšil. Deti odchádzali z tábora plné zážitkov a pozitívnej energie. Spätná väzba od rodičov a lekárov bola veľmi pozitívna. Deti sú viac sebavedomé, samostatné a dokážu si veriť. Majú väčšiu chuť do života. Finančný dar bol použitý na uhradenie ubytovania na tábore.
b) podpora a rozvoj športu 2 000 € Slovenská športová agentúra, oz., realizovalo projekt: Podpora a motivácia mládeže k pohybu formou hrania florbalu. Zámerom projektu bolo ponúknuť mládeži zmysluplné trávenie voľného času počas týždňa v popoludňajších hodinách. Florbal je športom, ktorý je ideálny pre mladých, lebo sa hrá celoročne v halách, telocvičniach prípadne vonku na ihriskách. Cieľom projektu bolo pritiahnutie, čo najväčšieho počtu detí a mládeže do pohybových aktivít pomocou florbalu, čo sa podarilo v projekte naplniť. Finančný dar bol použitý na zakúpenie florbalových mantinelov, profilov, transportného vozíka, florbalovej bránky, vrátane siete a zástery.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 10 000 € Nadácia Jána Korca realizovala projekt: Podpora regiónu Mochovce. Cieľom projektu bolo podporiť región Mochovce rozdelením finančného daru. Prvou oblasťou bola podpora ochrany zdravia. Podporená bola nezisková organizácia Medaria a príspevok bol použitý na kúpu motodlahy, prístrojového vybavenia na traumatologickom oddelení. Ďalšia podpora smerovala do ochrany životného prostredia. Podporené bolo občianske združenie Hroneko, ktoré podporuje trvalo udržateľný rozvoj chotára obce Nový Tekov. Treťou oblasťou bola podpora ochrany a rozvoja kultúrnych hodnôt. Klub vojenskej histórie zorganizoval podujatie s názvom Boje na Hrone 2016. V rámci podpory telovýchovy si IronMan Team Levice zakúpilo športové vybavenie a účasť na medzinárodnom podujatí. Finančný dar bol použitý na podporu jednotlivých organizácii.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € OZ Spoločnosť slovensko-nórskeho priateľstva realizovalo projekt: Výstava slovenského sklárskeho výtvarného umenia v Nórskom kráľovstve, spolupráca nórskych galérií a umeleckých vysokých škôl s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave. Projekt v roku 2016 nadviazal na aktivity predchádzajúceho roka, kedy sa podarilo položiť základy rozvoja vzťahov medzi slovenskými a nórskymi umeleckými inštitúciami a umelcami. Zároveň OZ zorganizovalo nórsko-slovenské literárne stretnutie, ktorým nadviazalo na tradície literárnych podujatí spojených s prednesom a čítania diel prizvaných autorov. V prvej fáze prebehla príprava a realizácia samotnej výstavy sklárskeho výtvarníka Pala Macha v Bergene, ktorá sa uskutočnila v termíne od 12.8. do 11.9.2016 v S12 Galleri og Verksted v Bergene. V druhej etape bolo podporené literárne umenie vo forme Večera nórskej a slovenskej poézie za účasti nórskej poetky Tone Hoedneboe. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, letenky, recitácie, preklady, moderovanie, organizáciu, hudobný sprievod, propagáciu a nájom.
e) podpora vzdelávania 6 000 € RATA o.z., realizovalo projekt: Odborné vzdelávacie kurzy pre terapeutov pre deti a mládež s poruchami autistického spektra, ADHD, inými vývinovými poruchami a deti a mládež zo znevýhodneného sociálneho prostredia. V rámci projektu boli zrealizované 3 aktivity, z toho 2 boli za účasti rodín s deťmi s poruchami autistického spektra, ADHD a inými vývinovými poruchami. Po ukončení diagnostického výcviku sa zrealizovala teoretická a praktická časť výcviku a skúška, ktorá bola predpokladom v diagnostike SMT. OZ RATA tak disponuje 4 certifikovanými terapeutkami v diagnostike SMT. Teoretické vzdelávanie v terapeutickom programe PSMT nadväzuje na diagnostický model SMT. Prebehlo on-line formou pod vedením odborníčok z Budapešti. Praktická časť vzdelávania pokračuje dlhodobou supervízou a konzultáciami ako predpokladu úspešnej certifikácie, ktorá prebehne po ukončení tejto časti vzdelávania. Finančný dar bol použitý na zaplatenie účastníckych poplatkov.
b) podpora a rozvoj športu 5 000 € Nadácia Novohradská realizovala projekt: Revitalizácia školského ihriska. V počiatočnej fáze bola zrealizovaná úprava podkladovej vrstvy čiastočným odstránením povrchového asfaltu a betónových častí na ploche. Následne boli vykonané všetky terénne úpravy s následným osadením obrubníkov a položením všetkých vrstiev podkladu, vrátane terénnej úpravy pódia. V rámci realizácie boli osadené stožiare na svietidlá, zrekonštruované oplotenie a nový náter. Všetky športoviská a dopadové plochy sú pripravené na finálne dokončenie povrchovej vrstvy a po ich dokončení budú všetky ciele splnené. Finančný dar bol použitý na multifunkčné ihrisko a na bežeckú dráhu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 11 999,39 € OZ Brána do života realizovalo projekt: Krízové centrum pre ženy - nové kúpeľné toalety. Krízové centrum Brána do života poskytuje azylové ubytovanie a odbornú pomoc obetiam domáceho násilia - ženám a matkám s deťmi. Všetky služby vrátane ubytovania poskytuje klientkám bezplatne. V rámci projektu sa podarilo zvýšiť ubytovací štandard, rekonštrukciou kúpeľní a toaliet, izoláciou svetlíkov. Klientky vnímali rekonštrukciu veľmi pozitívne, pomáhali pri upratovaní. Vďaka rekonštrukcii sa zvýšil ubytovací a hygienický štandard zariadenia. Finančný dar bol v plnej výške použitý na rekonštrukciu kúpeľní, toaliet a svetlíkov v krízovom centre Brána do života.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Stredná priemyselná škola dopravná realizovala projekt: Shell Eco marathon 2017, (návrh, konštrukcie a stavba súťažného elektromobilu). Projekt bol určený pre žiakov, ktorí zostrojili elektromobil pre súťaž Shell eco Marathon. Prehliadky v Le Mans vo Francúzsku sa v roku 2016 zúčastnili žiaci a zároveň postúpili na najvyššiu súťaž do Londýna v roku 2017. Ich úlohou bolo zostrojiť nový elektromobil. V rámci projektu bol tak navrhnutý dizajn a konštrukcia vozidla. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu potrebného na konštrukciu vozidla, vybavenie pre vodičov, materiál hnacieho ústrojenstva, motor a akumulátor.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 8 000 € Verejná knižnica Mikuláša Kováča (VKMK) realizovala projekt: Komunitná knižnica bez bariér. Hlavným cieľom bolo zabezpečiť bezproblémový prístup verejnosti do knižnice bez ohľadu na vek a zdravotný stav. Inštaláciou schodiskovej sedačky sa podarilo debarierizovať priestor knižnice. Sedačka zároveň uľahčí prístup pre používateľov a návštevníkov knižnice na 1. poschodie, kde je požičovňa kníh a zároveň tu knižnica realizuje kultúrno-výchovné a komunitné podujatia. Ročne knižnicu navštívi okolo 18 000 návštevníkov. Debarierizácia priestorov zvýšila komfort priestorov knižnice a poskytovanie služieb. Finančný dar bol použitý na zakúpenie schodiskovej sedačky.
b) podpora a rozvoj športu 50 000 € Slovenský paralympijský výbor realizoval projekt: Podpora paralympionizmu na Slovensku. Cieľom projektu bolo zabezpečiť úspešnú prípravu dôležitú pre absolvovanie zimnej paralympiády v Pchjongčangu v roku 2018. V roku 2016 bola príprava zameraná na športovú prípravu hokejistov. Hokej na sánkach je jeden z divácky najatraktívnejších paralympijských športov, ktorý je verziou ľadového hokeja pre telesne postihnutých športovcov. Ďalšia časť projektu bola zameraná na Majstrovstvá v tancoch na vozíčku. Majstrovstvá dosiahli veľmi dobrú úroveň a športovci Helena Kašická a Peter Vidašič získlali tri prvenstvá a podarilo sa im získať dlho očakávaný zlatý hetrik. Finančný dar bol použitý na prípravu na paralympiádu, vrátane leteniek, saní, stravy, ubytovania a prenájmu v rámci Majstrovstiev Európy v tancoch na vozíku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 9 000 € Naša nemocnica v Čadci, občianske združenie, realizovalo projekt: Dajme šancu na život, tým najmenším, ktorí sa predčasne ponáhľajú na svet so zdravotnými problémami. Vďaka projektu mohlo občianske združenie zakúpiť moderný a kvalitný inkubátor - Giraffe Omnibed. Inkubátor pomáha nielen predčasne narodeným novorodencom, ale aj v rôznych kritických situáciách, ktoré si vyžadujú uloženie do inkubátora. Najväčším prínosom je však záchrana života a zdravia dieťaťa a pohľad na matku, ktorá si s láskou objíma v náručí svoje dieťa. Finančný dar bol použitý na zakúpenie inkubátora.
b) podpora a rozvoj športu 5 000 € Plynárenský športový klub realizoval projekt: Športové akcie plynárov. Zámerom plánovaného projektu bola organizácia dvoch športových podujatí, určených pre zamestnancov plynárenských podnikov, ktorých cieľom je podpora zdravia, optimizmu a vytvorenia dobrých medziľudských vzťahov, ktoré sa premietnu aj na pracoviská. Jesenný beh sa uskutočnil 1.10.2016 v Bratislave. Zúčastnili sa ho zamestnanci a deti. Okrem behu pre dospelých sa konal beh určený pre deti. Najlepší športovci boli odmenení zaujímavými cenami. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tričiek, prenájom futbalovej plochy, na ubytovanie, stravovanie účastníkov a ceny pre víťazov.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Telovýchovná jednota Stráža realizovala projekt: č. 1. Projekt : Našiel som si kamaráta a projekt č. 2. Slovo kriminalita nepoznám. Projekt bol zameraný na deti zo sociálne a materiálne slabších rodín. Hlavnou prioritou projektov bolo začleniť deti zo sociálne slabších rodín medzi ostatné deti. Postupne sa odstránili bariéry rozdielu medzi deťmi zo znevýhodnených rodín. Počas projektu boli zorganizované besedy a pravidelné tréningy. Deťom boli v rámci projektu zabezpečené kondičné cvičenia pod dohľadom trénera. Pozitívna spätná väzba bola najväčším úspechom. Finančný príspevok bol použitý na zakúpenie futbalových dresov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 18 244,48 € EkoFond, n. f., realizoval projekt: Podpora činnosti neinvestičného fondu EkoFond. Zámerom plánovaného projektu bolo: vyplácanie zmluvných splátok v grantovom programe EkoFondu 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových progresívnych technológií na báze zemného plynu, vydanie učebných textov pre odbor: Technik energetických zariadení budov, príprava projektu výskumu a vývoja zameraného na zlepšenie podmienok energetickej efektívnosti a uhradenie časti prevádzkových nákladov. Podpora aktivít je verejnoprospešná a naďalej podporuje zámery z oblasti efektívneho využívania energií a ochrany životného prostredia. Finančný dar bol použitý na uhradenie splátok v grantovom programe 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových progresívnych technológií na báze zemného plynu, prípravu a vydanie učebníc, personálne výdavky fondu, účtovníctvo, prevádzku a údržbu web stránky, administráciu grantových programov a na kancelárske potreby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 7 500 € Divadlo TEATRO realizovalo projekt: KULTÚRA BEZ HRANÍC. Cieľom projektu bolo priniesť kultúrne podujatia aj do miest a obcí, kam sa normálne dostať nemôžu. Priblížiť občanom pohľad na slávne osobnosti „z blízka“. Prezentovať pohľad na divadlo a umenie nielen v hlavnom meste, ale aj na celom Slovensku. Robiť osvetu v oblasti umenia, hlavne formou divadla a divadelných predstavení. 17.12.2016 sa uskutočnila premiéra divadelného predstavenia: Rodinný prievan. Predstaveniu predchádzalo dvojmesačné skúšanie v Nemeckom kultúrnom dome v Rači, tak i celková príprava ako reklamná a výrobná. Na zhotovení scény a kostýmov sa podieľali študentky VŠMU Magdaléna Vrábová a Michaela Pavelková. V predstavení si zahrali Matej Landl, Marta Sládečková, Kristína Greppelová, Pavol Šimún, Kristína Svarinská ale i konzervatorista Ondrej Bortlík. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu a na realizáciu samotného predstavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Nezisková organizácia KAPOS realizovala projekt: Dalibor Jenis – Tutto Verdi. Projekt Dalibor Jenis bol zrealizovaný v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave 26.10.2016. V cykle Veľké slovenské hlasy boli predstavení slovenskí speváci, ktorí prerazili v zahraničí a patria medzi elitu medzinárodnej opernej scény. Koncerty si našli veľkú obľubu publika i odbornej verejnosti, čo pomohlo vybudovať jedinečný, kultúrny produkt na slovenskom trhu. V rámci projektu sa podarilo priniesť vysoko kvalitný koncert Dalibora Jenisa - Tutto Verdi. Finančný dar bol použitý na uhradenie prenájmu a vystúpenie speváckeho zboru Lúčnica.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 200 € OZ Radosť pre Dominiku realizovalo projekt: Radosť pre Dominiku. Vertikalizačné zariadenie Mygo Stander sa terapeuticky používa na polohovanie detí s neurologickými diagnózami v lokalite pôsobnosti OZ. Je denne využívané pre deti, ktoré nemôžu stáť alebo chodiť. Sú to deti s detskou mozgovou obrnou a leukodystrofiou. Vertikalizačné zariadenie môže používať viacero osôb, pre ktoré je vhodné polohovanie a vertikalizáciu, dá sa prestaviť na konkrétnu osobu. Výsledkom projektu je zlepšenie celkovej kondície postihnutých detí a radosť zo zmeny, ktorú vyvoláva toto polohovacie zariadenie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie polohovacieho, vertikalizačného zariadenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov realizoval projekt: Robo Opatovský - Vianočné duetá. Cieľom projektu bolo vytvoriť Vianočné koncertné vystúpenia. Autorské vianočné koncerty - Vianočné duetá boli určené pre telesne znevýhodnených športovcov. Vystúpenia Roba Opatovského sa zameriavali na produkciu a nahratie repertoáru Vianočných koncertných piesni. Vystúpenia sa konali v Batizovciach, Prešove, Bratislave, Žiline, Martine, v Košiciach a v Trnave. Mali veľký ohlas a vysokú účasť zdravotne znevýhodnených. Tí si mohli s radosťou oddýchnuť od životnej záťaže a načerpať energiu a chuť do života z prichádzajúcich Vianoc. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie koncertných vystúpení.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 25 000 € Deťom s rakovinou n.o., realizovala projekt: Vybudovanie Dennej Kliniky pri KDHaO DFNsP v Bratislave. Projekt je súčasťou novej filozofie starostlivosti o detského pacienta na klinike. Deti tak budú podstupovať liečbu aj náročnejšie zákroky. Do dennej časti budú prijímané deti, ktorých aktuálny stav si to vyžaduje. Deti tak viac času strávia doma, vo svojich izbách. V bezpečnom prostredí domova sa cítia lepšie a zároveň lepšie reagujú na liečbu. Denná klinika tak bude slúžiť onkologickým pacientom z celého Slovenska. Finančný dar bol použitý na stavebné práce na vybudovaní novej dennej kliniky.
e) podpora vzdelávania 1 000 € AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku realizovala projekt: Festival vedy a techniky AMAVET 2016 - vyhodnotenie festivalu a plán na rok 2017. Festival vedy a techniky AMAVET (FVaT) je prehliadkou výsledkov vedecko-výskumnej činnosti mladých ľudí. Účastníci prezentujú svoje výskumy na výbornej úrovni formou posterovej prezentácie, trojrozmerného exponátu alebo elektronickej prezentácie. Festival vedy a techniky Amavet v roku 2016 dopadol z pohľadu kvality prác opäť vynikajúco. Festival bol vyvrcholením práce žiakov, učiteľov, konzultantov a organizátorov, ktorí pracujú na svojich projektoch dlhé mesiace. Najväčšími víťazstvami boli nepochybne umiestnenia na medzinárodných súťažiach v Európe aj v USA. Hodnotiaca komisia rozhodla o postupe 19 súťažiacich s 12 projektmi. Finančný dar bol použitý na vyhodnotenie festivalu na zakúpenie občerstvenia, materiálu, ubytovania a na dopravu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 10 640,16 € Organizácia Krehké deti realizovala projekt: Výstavba intenzívnej a operačnej jednotky. Na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny LF UK a DFNsP v Bratislave je ročne hospitalizovaných približne 500 pacientov z celého Slovenska, z nich sa približne polovica počas hospitalizácie podrobí operačnému zákroku. Pri záchrane života a zdravia chorých novorodencov je vzácna každá sekunda a operačný výkon by mal byť v záujme zníženia záťaže pre dieťa vykonávaný na lôžku, bez potreby transportu na operačnú sálu. Toho času musí klinika najzraniteľnejších pacientov prevážať z oddelenia na oddelenie. Cieľom projektu bolo zlepšenie starostlivosti o kriticky chorých novorodencov s potrebou operačného výkonu, čo sa dosiahne postupným vybudovaním operačnej sály priamo v priestoroch NKIM. Finančný dar bol použitý na zakúpenie výhrevného lôžka - Babytherm.
Spolu 1 109 306,4 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder