Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia SPP, Bratislava'
za rok 2015

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Budince realizovala v programe Municipality projekt: Revitalizácia verejných priestorov s významom pre miestnu komunitu. Projektom obec Budince riešila rekonštrukciu parkoviska pri obecnom cintoríne, ktoré môže uspokojiť občanov pri návštevách zosnulých. Pri terénnych úpravách sa obci podarilo zároveň rozšíriť cintorín. Finančný dar bol použitý na terénne úpravy, navezenie štrku, nasadenie obrubníkov, betónovanie a terénnu úpravu.
b) podpora a rozvoj športu 12 000 € Obec Pozdišovce realizovala v programe Municipality projekt: Revitalizácia detského ihriska pri Materskej škole Pozdišovce. Hlavným cieľom projektu obce Pozdišovce bolo revitalizovať celú plochu areálu materskej školy a vytvoriť moderné detské ihrisko pre potreby detí navštevujúcich materskú školu ale taktiež pre širokú verejnosť, mamičky s deťmi. Celý proces začal prípravou na rozmiestnenie nových hracích prvkov a altánku. Hlavné stavebné práce pokračovali počas leta. Následne boli montované a osádzané hracie prvky a postavený altánok. Celkový nový vzhľad areálu potešil hlavne deti v materskej škole. Finančný dar bol použitý na demontáž starých prvkov, prípravu terénu, betonáž základových dosiek, osadenie a dodávku nových prvkov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 200 € Obec Starý Hrádok realizovala v programe Municipality projekt: Oáza zelene pred novostavbami Starý Hrádok. Hlavným cieľom projektu bolo vybudovať alejovú výsadbu okolo frekventovanej cesty a rekultiváciu stromov. Vďaka projektu bolo nevyhnutné zrealizovať aj protihlukovú, proti prašnú a izolačnú bariéru zelene a prostredie tak zútulniť pre rodiny s deťmi. Dôležitou súčasťou projektu bolo aj vytvorenie vetrolamu - prirodzenej izolácie od cesty. Finančný dar bol použitý na technicko-materiálne zabezpečenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Obec Výrava realizovala v programe Municipality projekt: Rekonštrukcia obradnej siene. Vďaka projektu sa podarilo zrekonštruovať obradnú sieň v obci Výrava. Poskytuje služby pre občanov z obce, ale aj z blízkeho okolia. Hlavný cieľ projektu - zlepšiť úroveň spoločenských podujatí zrekonštruovaním obradnej siene sa podarilo naplniť. Finančný dar bol použitý na materiálne zabezpečenie projektu.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Obec Hankovce realizovala v programe Municipality projekt: Obnova detských ihrísk. Hlavným cieľom projektu bolo obnoviť detské ihriská, vymeniť a obnoviť hracie prvky, aby sa zvýšila bezpečnosť a ochrana detí. Výsledkom je vyššia návštevnosť a uspokojenie požiadaviek rodičov, ale hlavne detí. Finančný dar bol použitý na obnovu detského ihriska.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Veľopolie realizovala v programe Municipality projekt: Revitalizácia verejného priestoru, autobusová zastávka. V rámci projektu sa vybudovala v strede obce nová autobusová zastávka, lavičky, odpadkový kôš a informačná tabuľa. Na základe realizácie projektu sa podarilo skvalitniť úroveň cestovania pre občanov a zlepšiť celkový vzhľad obce. Finančný dar bol použitý na revitalizáciu verejného priestoru a vybudovanie autobusovej zastávky.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 12 000 € Obec Kapušianske Kľačany realizovala v programe Municipality projekt: Realizácia a obnova turistických a cyklistických trás. Prostredníctvom finančného príspevku sa sprístupnil občanom obce Kapušianske Kľačany plynulý prechod na židovský cintorín. Prechod slúži aj na prechádzky, či na cyklotrasy. Finančný dar bol použitý na terénne práce a úpravy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Obec Šamudovce realizovala v programe Municipality projekt: Oprava podláh a omietok miestnosti Komunitného centra Šamudovce. Vďaka projektu sa v budove Komunitného centra domurovali priečky, opravili vnútorné omietky stien, odstránila sa pôvodná poškodená dlažba a položila sa nová keramická dlažba v miestnostiach. Priestory Komunitného centra budú slúžiť na rôzne spoločenské aktivity. Finančný dar bol použitý na materiálne zabezpečenie a na práce spojené s realizáciou projektu.
b) podpora a rozvoj športu 12 000 € Mesto Michalovce realizovala v programe Municipality projekt: Obnova detského ihriska v meste Michalovce. Cieľom projektu bolo revitalizovať sídliskové detské ihrisko. Účelom projektu bolo vytvoriť príťažlivé prostredie hracích plôch a priestorov v obytných celkoch – v medzi blokových priestoroch, vytvoriť možnosti kontaktov pre deti rôznych vekových kategórií, mládeže a dospelých, ktoré podporuje komplexný rozvoj osobností deti. Vytvorené ihrisko je plne certifikované, bezpečné s využitím vysoko kvalitných materiálov. Finančný dar bol použitý na hracie prvky, dopadovú plochu a dopravné náklady.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 800 € Obec Chlmec realizovala v programe Municipality projekt: Obecný park. Hlavný cieľom projektu bolo zmodernizovať, zatraktívniť a zvýšiť bezpečnosť v centrálnej časti obce Chlmec. Tento park sa stane centrom oddychu a relaxácie pre občanov obce. Zo strany občanov sa tešil veľkej popularite. Finančný dar bol použitý na nákup kameniva, dopravné náklady a materiál na vybudovanie.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Základná škola Júlie Bilčíkovej Budkovce 355 realizovala v programe SPPoločne projekt: (TO) CIVIŠ - cítime, vidíme a športujeme. Projekt „(TO) CIVIŠ – cítime, vidíme a športujeme“ mal dve hlavné priority, environmentálnu a športovú. V areáli vznikol pocitový chodník, nové kvetinové záhony a bylinková záhrada v exteriéry školy - súčasť exteriérovej edukačnej enviro -záhrady. V rámci projektu boli nainštalované exteriérové náučné tabule (pexesa Hrady a zámky Zemplína, Ohrozená fauna a flóra Zemplína, počítadlo, exteriérová tabuľa). Vybudovalo sa nové exteriérové fitness ihrisko, ktoré bude slúžiť nielen žiakom, ale aj širokému okoliu a je súčasťou športového areálu školy. Finančný dar bol použitý na drevené informačné tabule, kovové konštrukcie, pocitový chodník a fitnes stroje.
e) podpora vzdelávania 5 820 € Základná škola realizovala v programe SPPoločne projekt: Tancuj, hýb sa, bav sa alias pódium plné vysmiatych tvárí. Základným cieľom projektu Základnej školy v Bytči bolo vytvoriť miesto na pohybové aktivity a ďalšie možnosti športového, kultúrneho-spoločenského a voľnočasového vyžitia učiteľov, žiakov i verejnosti. Vybudovaním plne funkčného mobilného pódia sa podarilo vyplniť nevyužitý priestor na školskom dvore na zabezpečenie pohybu detí, formovaniu ich športových návykov. Multifunkčné pódium sa stalo dejiskom rôznych zaujímavých športových aktivít a kultúrnych udalostí. Finančný dar bol použitý na nákup mobilného pódia a mix pultu s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 2 600 € HENKYHO JAZDCI - HENKY Riders realizoval v programe SPPoločne projekt: BIKE CENTRUM HENKY Riders. Cieľom projektu OZ Henkyho jazdci bolo vybudovanie Bike centra. Budovanie centra začalo v auguste 2016, pokračovalo sa úpravou okolia a prípravou miest na budovanie cyklistických dráh. Počas zimy OZ pripravovalo jazdcov na pretekársku sezónu 2018, organizovali pravidelné campy s HENKY Riders. Vybudovanie BIKE CENTRUM HENKY Riders prispeje k rozvoju športových centier na Slovensku a sústredí sa v ňom viac športových aktivít, ktoré využije široká verejnosť. Centrum bude propagovať olympijský šport BMX a realizovať prípravy reprezentácie. Naplánované je organizovanie športových, kultúrnych a spoločenských akcií. Finančný dar bol použitý na posypový materiál, skladový kontajner, prepravu, zámky na skladový kontajner a na lopaty.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 650 € Expression o. z. realizovalo v programe SPPoločne projekt: FFace club - zážitok, inšpirácia, rast. Cieľom projektu v Spišskej Belej je inovatívnymi a kvalitnými akciami inšpirovať mladých ľudí z podtatranskej oblasti, ako vystúpiť zo zóny komfortu a žiť život, ktorý je inšpiráciou pre druhých i pre spoločnosť. Najlepšou cestou je ukázať konkrétne príklady dobrej praxe. Projekt prispel k tomu, aby mladí objavili svoj potenciál i bohatstvo regiónu, v ktorom žijú a dokázali ho naplno využiť. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Expression úspešne zrealizovali 3 workshopy na rôzne témy pre mladých ľudí. Jeden bol o projektovom managemente a možnosti participácie a uskutočnenia vlastných snov. Ďalšie dva boli o hudbe. Pozvanie naň prijali mladí chalani, ktorí dokázali preraziť, ísť si za svojim snom, zdokonaľovať sa a makať na sebe. Prvý bol Michal Šelep, výborný bas gitarista, ktorí účinkuje už na celoslovenskej scéne. Ďalším bol Peter Kravarik, gitarista a čerstvý maturant. Taktiež vo svojom umení a hre na gitaru už dokázal veľa, zahral si napríklad aj so slovenským raperom Egom. Na konci mája zrealizovali víkendový školiaci kurz pre svojich dobrovoľníkov, nastavili si veci, utužili tím, osobnostne porástli a naplánovali si program na leto. Adrenalín Family Day, veľký adrenalínový deň pre rodiny, zorganizovali počas jednej letnej nedele. Finančný dar bol použitý na ubytovanie dobrovoľníkov počas školenia, stravu pre dobrovoľníkov, odmeny pre lektorov, občerstvenie pre účastníkov, propagačné materiály, cestovné pre účinkujúcich, spotrebný kancelársky tovar a materiál na realizáciu zážitkových aktivít.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Hudbou k srdcu realizovalo v programe SPPoločne projekt: Umením prekonávame bariéry. V rámci projektu sa zrealizovali 4 podujatia, na ktorých sa hendikepované deti spoločne so žiakmi ZUŠ Vrbenského podieľali na vytváraní hudobných, tanečných a výtvarných diel. Výtvarným prejavom, nácvikom hudobných skladieb pre perkusie a jednoduchých tanečných choreografií sa postihnuté deti v spolupráci so zdravými deťmi učili rozvíjať a vyjadrovať svoje estetické cítenie. Spoločné umelecké činnosti pomohli zdravým deťom prekonať počiatočné rozpaky a naučiť sa empaticky komunikovať s hendikepovanými deťmi. V priebehu projektu sa deti navzájom skamarátili a tešili sa na ďalšie spoločné podujatia. Nacvičené hudobné a tanečné kreácie, zhotovené výtvarné dielka následne prezentovali na záverečných koncertoch a výstavách. Zorganizovali 5 interpretačných kurzov, na ktorých umožnili talentovaným deťom a mládeži pracovať pod vedením špičkových profesionálnych umelcov, a tak zdokonaľovať ich interpretačné schopnosti. Ako pozorovatelia sa na kurzoch zúčastnili i hudobní pedagógovia, najmä učitelia základných umeleckých škôl, ktorí budú nadobudnuté poznatky využívať vo svojej pedagogickej činnosti s ďalšími žiakmi. Súčasťou interpretačných kurzov boli záverečné koncerty, na ktorých sa prezentovali aktívni účastníci kurzov spolu s lektormi. Koncerty sa stretli so záujmom širokej verejnosti a obohatili miestny kultúrny život. Finančný dar bol použitý na materiál a náklady na výtvarné a hudobno-tanečné dielne a výstavy a náklady spojené s interpretačnými kurzami, dopravu účastníkov, odmeny lektorov a propagáciu projektu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 000 € Domka - Združenie saleziánskej mládeže, Stredisko Bratislava - Mamateyova realizovalo v programe SPPoločne projekt: Chodník kultúry. Projekt Domka - Združenia Saleziánskej mládeže mal za cieľ revitalizovať vonkajšie priestory centra. Jeden z hlavných cieľov a to vytvoriť oslovujúce a otvorené prostredie pre kultúrne podujatia sa vďaka vysokému nasadeniu dobrovoľníkov a dodávateľov pri revitalizačných prácach podarilo splniť, čoho dôkazom je súčasný vzhľad parčíka. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu a práce spojené s úpravou priestoru: stromy, presun zeminy, gabión - ohrada meditatívnej záhrady a stromov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 000 € Prameň radosti realizovala v programe SPPoločne projekt: Domček - športové multifunkčné ihrisko. Budovanie multifunkčného ihriska a oddychovej zóny bolo úspešne zrealizované za pomoci dobrovoľníkov. Všetky aktivity spojené s výstavbou ihriska (oplotenie, inštalácia osvetlenia, bránok, siete na volejbal, koše na basketbal) a oddychovej zóny (osadenie trampolíny, hojdačiek, výsadba drevín) sa podarilo splniť aj vďaka snahe a pomoci mnohých ľudí, ktorých projekt nadchol. Finančný dar bol použitý na nákup a inštaláciu ochrannej siete, futbalových bránok, volejbalovej siete, basketbalových košov, stĺpov na oplotenie, vstupnej bráničky, hojdačky, lavičky, reflektorov na osvetlenie, káblov, drevín na výsadbu, materiálu na betónovanie a športových pomôcok.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 6 000 € Gymnázium Šrobárova 1 realizovala v programe SPPoločne projekt: Šrobárska bouldrovka a outdoorové posilňovanie. Vybudovaná boulderingová stena a exteriérové lavice na vyskakovanie ponúkajú atraktívnu formu precvičenia všetkých svalových skupín s vlastnou váhou, a to pre žiakov Gymnázia Šrobárova, ale aj pre verejnosť. Športovci si tak harmonicky precvičia celé telo, vyučujúci TV môžu odhaľovať lezecké talenty a mládež touto formou môže prejaviť záujem o lezecký šport, čím sa podporí tento šport v regióne. Finančný dar bol použitý na boulderingovú stenu, posilňovacie lavice a karabínku.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Mesto Šahy realizovalo v programe SPPoločne projekt: FIT park Tabán - aktívny relax pre všetky generácie. Hlavným zámerom projektu mesta Šahy bolo premeniť nevyužívaný, spustnutý vnútro blok sídliska na živú lokalitu mesta. Vďaka projektu vzniklo nové športovisko - fit park. Vytvorenie tejto zóny sa stretlo s veľkým záujmom obyvateľov sídliska. Detská zóna vďaka jej revitalizácii ožila. Večer vidieť dospelých ako cvičia na prvkoch fit parku a popri tom majú čas aj na rozhovory. V rámci slávnostného otvorenia spojili svoje sily miestne občianske združenia a športové kluby. Finančný dar bol použitý na zostavu fit parku a detskej zóny, visiacu dvoj hojdačku, materiál na opravu pôvodného mobiliáru, výsadbu zelene, balóniky, poháre a na občerstvenie na slávnostné otvorenie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 6 000 € Základná škola Ivana Branislava Zocha realizovala v programe SPPoločne projekt: Pohyb nás spája. Cieľom projektu bolo vybudovanie fit parku v nevyužitých priestoroch parku pred budovou školy, ktorý by slúžil na športové aktivity žiakov, rodičov a priateľov školy. Pravidelný pohyb a starostlivosť o svoje telo ovplyvňuje duševnú, telesnú a sociálnu pohodu. Vybudovanie fit parku malo za cieľ prilákať žiakov, rodičov, starých rodičov a priateľov školy k zmysluplnému tráveniu voľného času pohybom a utužovaním zdravia. Žiaci pravidelne počas niektorých vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy aj po skončení vyučovania využívajú zariadenia vo fit parku. Rovnako ho využívajú aj obyvatelia mesta Revúca. Finančný dar bol použitý na cvičiace stroje, prácu, úpravu terénu a na dopravu.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Mesto Spišské Podhradie realizovalo v programe SPPoločne projekt: Návrat "Haničky" pod Spišský hrad. Motorový vozeň "Haničku", ktorú mesto zakúpilo z vlastných finančných prostriedkov sa podarilo z poskytnutých finančných prostriedkov zrekonštruovať, tak aby spĺňala technické požiadavky a dňa 27.05.2017 sa uskutočnil jej veľkolepý návrat do Spišského Podhradia, kde Klub historických železničných vozidiel Poprad, zorganizoval mimoriadnu jazdu historickým parným rušňom tzv. Papagáj. Vláčik "Hanička" premáva každý víkend od júna do augusta 2017. Finančný dar bol použitý na opravu motorového vozňa a propagáciu projektu "Návrat HANIČKY" pod Spišský hrad.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže realizoval v programe SPPoločne projekt: Aktívna Orava. Hlavným cieľom projektu bolo rozšíriť ponuku športových podujatí na Orave o netradičné športové aktivity, ktoré by postavili mladých ľudí pred výzvu vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, vyskúšali by si nové netradičné aktivity a naučili by sa prekonávať svoje limity. Špecifickým cieľom projektu bol rozvoj potenciálu mladých, naučiť ich čeliť výzvam a viesť ich tak, aby boli schopní prinášať nové riešenia a prepojiť mladých ľudí s miestnou komunitou. Ďalším špecifickým cieľom bolo vytvoriť priestor, ktorý by mohli mladí a ľudia z miestnej komunity využívať pre svoj osobný seba rozvoj, kde by mohli sledovať svoj posun a inšpirovať sa vzájomne. Ciele sa naplnili zrealizovaním dvoch podujatí - festival netradičných športov - s názvom Vyskoč z krabice a druhýkrát ako súčasť väčšieho podujatia festival Za hranice a prekážkovým behom Adrenalín Race. Naplnenie cieľov dosiahli aj vytvorením telocvične pod holým nebom v Ústí nad Priehradou, Trstená. Finančný dar bol použitý na občerstvenie pre účastníkov, tričká pre dobrovoľníkov, ceny pre víťazov, materiál na prekážky a športové potreby, prenájom ozvučenia, propagáciu, zabezpečenie stanov, cestovných nákladov pre dobrovoľníkov a účastníkov, výrobu tabulí, tvorbu videí a na materiál na prekážky, stroje a športové potreby.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Obec Petrova Ves realizovala v programe SPPoločne projekt: Odlož tablet, poď sa hrať von. Deti aj mladí ľudia, ktorí nie sú organizovaní v športovom klube, ale chcú zvýšiť svoju pohybovú aktivitu a zmysluplne využiť voľný čas na čerstvom vzduchu, vybudovaním ihriska získali vhodný priestor s hernými a cvičebnými prvkami. Od oficiálneho otvorenia ihriska 11. 6. 2017 je ihrisko v Petrovej Vsi každodenne plné detského džavotu, ktoré prichádzajú na bicykloch, kolieskových korčuliach i pešo, sprevádzané mamičkami s kočíkmi aj starými rodičmi. Finančný dar bol použitý na kúpu a montáž detskej preliezačky, detskej hojdačky, pieskoviska, dopadovej plochy, lavičky, košov a street workoutovej zostavy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Cirkevná základná škola sv. Juraja realizovala v programe SPPoločne projekt: Kyslíková cesta pre malých i veľkých. Cieľom projektu bolo vybudovanie kyslíkovej cesty - náučného chodníka spolu s novými cvičebnými prvkami v areáli školy. Vybudovanie kyslíkovej cesty ponúklo ďalšiu možnosť aktívneho využívania voľného času, ale aj zavedenie inovatívnych spôsobov do vyučovania predmetov, činností krúžkov. Kyslíková cesta sa vybudovala v rámci vyučovania, aj vo voľnom čase v spolupráci s dobrovoľníkmi. Je otvorená pre žiakov, rodičov, zamestnancov školy a aj verejnosť. Cirkevná škola sv. Juraja dohodla tiež aj spoluprácu so stacionárnym zariadením pre seniorov, ktorý sídlili v blízkosti školy. Všetci oslovení privítali možnosť využívania tohto priestoru na spoločenské, kultúrne aj športové podujatia. Finančný dar bol použitý na komponenty pre kyslíkovú cestu a na vybudovanie náučného chodníka.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Základná škola realizovala v programe SPPoločne "DETSKÝ SVET - POHYBOM KU ZDRAVIU". Jedným z cieľov projektu bolo skrášlenie a sfunkčnenie nevyužitého prostredia areálu záhrady školy a vybudovanie detského ihriska a oddychovej zóny v areáli Základnej školy v Moldave nad Bodvou. V areáli prebehli terénne úpravy, osadenie hracích prvkov, oprava a maľba lavičiek a výsadba zelene. Vďaka rodičom, učiteľom a žiakom sa podarilo skrášliť prostredie, v ktorom deti budú tráviť väčšinu svojho času. Vybudovanie detského ihriska umožní vyššiu návštevnosť tohto areálu rodinám s deťmi žijúcimi v okolí školy. Nové detské ihrisko bude slúžiť žiakom školy, ostatným deťom, rodičom, či starým rodičom žijúcim v okolí školy. Finančný dar bol použitý na kompletnú zostavu detského ihriska vrátane zemných prác a montáže.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Nadácia Cvernovka realizovala v programe SPPoločne projekt: Komunitný priestor v Kreatívnom centre. Projekt komunitnej záhrady Nadácie Cvernovka je viacfázový projekt. Prvotná fáza projektu a aktivity s ňou spojené boli splnené. Areál a vyhradené parcely boli vyčistené, revitalizované, náletová zeleň odstránená. V prvotných mesiacoch bol veľkokapacitnými kontajnermi odvezený značný obnos odpadu. V posledných týždňoch boli parcely pohrabané, zrovnané a bol aplikovaný nový nános zeminy a nasadené sadenice kvetných a lúčnych zmesí. Takisto bol vytvorený custom-made parkový mobilár, lavičky a oktahedra, ako aj záhradné hrantíky. Finančný dar bol použitý na rekultiváciu areálu, parkový mobiliár a čistenie ihrísk, osadenie stromov, rastlín a kvetináčov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 4 731 € Základná škola, Angyalova ulica, Kremnica realizovala v programe SPPoločne projekt: Rozhýb svoje telo. V priestoroch areálu Základnej školy na Angyalovej ulici v Kremnici vzniklo nové exteriérové športovisko. Workout park alebo vonkajšie ihrisko na cvičenie s vlastnou váhou tela poskytuje deťom, mládeži, ale aj dospelým priestor na zlepšovanie svojej fyzickej kondície. Zároveň tak trávia čas aktívne, nadväzujú nové priateľstvá, a vstrebávajú do seba základy zdravého životného štýlu, čo nakoniec vedie k znižovaniu pravdepodobnosti brania drog alebo alkoholu. Finančný dar bol použitý na štrkový materiál a práce na vybudovanie workoutového ihriska.
e) podpora vzdelávania 5 500 € Odborné učilište internátne realizovalo v programe SPPoločne projekt: Espépáčik vzdeláva ekologicky. Odborné učilište internátne v Lučenci zorganizovalo workshopy, prezentácie a pripravilo zároveň edukačný materiál na tému: ,,Šetrenie energiami", v novej multimediálnej učebni s audio-video podporou pre environmentálne vzdelávanie žiakov. Učilište vyškolilo žiakov, ktorí lektorovali zvolenú tému žiakom, pedagógom a priateľom školy. Netradičné vzdelávanie zrealizovali v kreatívnej a mnoho podnetnej triede zriadenej vďaka projektu. Aktivity boli obsahovo a náročnosťou prispôsobené zdravotnému znevýhodneniu aktívnych účastníkov projektu (ľahké mentálne postihnutie). Po aktivitách diskutovali, viedli dialóg a rozhovory o priebehu projektu. Spätná väzba zainteresovaných účastníkov bola úžasná, každý odchádzal v dobrej nálade s prísľubom, že sa ešte raz určite vráti. Finančný dar bol použitý na stoly a stoličky pre žiakov-vybavenie učebne, stoličku a katedru pre učiteľa, interaktívnu tabuľu s príslušenstvom, vybavenie učebne, notebook, mikro hifi-systém, fotoaparát, špeciálny náter na stenu a špeciálne písacie potreby na stenu.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Gymnázium Jozefa Lettricha realizovalo v programe SPPoločne projekt: Fitko v strede sídliska. Vybudované fitness na Gymnáziu Jozefa Lettricha už slúži svojmu účelu a má svojich stálych používateľov. Fitness spropagovali pomocou letákov a po slávnostnom otvorení zorganizovali niekoľko zaujímavých podujatí - inštruktážne stretnutia pre verejnosť a školskú súťaž o naj fitnesáka a fitnesáčku školy. Propagačné ukážky cvičenia zrealizovali aj počas Turčianskych hier - celookresnej športovej súťaže, keď niektoré podujatia sa uskutočnili v areáli školy. Finančný dar bol použitý na exteriérové fitnes stroje s montážou a úpravou terénu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 600 € OZ Oriešky realizovalo v programe SPPoločne projekt: SPPoločne pod jednou strechou. Občianske združenie Oriešky umiestnilo v malej obci Lieskovany veľko-plošný stan, ktorý spĺňa všetky potreby pri vytvorení zázemia pre návštevníkov podujatí v akomkoľvek počasí. Stan prvýkrát použili na súťaži Foršting Race, ktorá sa konala 18.2.2017 v Lieskovanoch. Druhýkrát stan použili pri vydarenom podujatí Lieskovanska karabína 20.5.2017. Tretí krát stan poslúžil 4.6.2017 na rodinnej oslave občana obce a večer k posedeniu pri turičnom stavaní mája. Stan bude určite používaný aj pri podujatí Offline víkend v Markušovskej doline 28.- 30.7.2017. Podujatie je viacdňové a veľmi obľúbené u detí a mládeže. Zúčastňuje sa na ňom viac ako päťdesiatka účastníkov. Stan odbúra starosť ako vytvoriť priestor pre spoločné posedenie v prípade dažďa, alebo silného slnka. Finančný dar bol použitý na nákup veľkoplošného stanu.
e) podpora vzdelávania 6 000 € LukostrelecBB realizovalo v programe SPPoločne projekt: Kamarát luk. V rámci projektu športového zariadenia Lukostrelec BB bola lukostreľba predstavená ako šport dostupný širokej verejnosti v každom veku, realizovateľný v rámci voľnočasových aktivít, ale aj ako súťažný šport bez bariér. Na organizácií podujatí sa podieľalo okolo 50 dobrovoľníkov z radu členov športového klubu ich rodinných príslušníkov a nadšencov lukostreľby. Odhadovaný počet účastníkov jednotlivých akcií bol naplnený. Finančný dar bol použitý na lukostrelecké vybavenie (terčovnice), obedy, občerstvenie na MSR, ceny, medaile na BB ligu a prenájom priestorov pre MSR a 3 kolá BB ligy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 6 000 € Obec Vinosady realizovala v programe SPPoločne projekt: Relaxačný park. Realizácia projektu spočívala vo vyčistení parku od popadaných haluzí zo stromov, rôzneho odpadu, odstránení zničených lavičiek a rozbitého chodníka. Vybudovaním nových chodníkov v obci Vinosady, priestoru pre osadenie nového stola, lavičiek, hracích prvkov, vysadením okrasných kríkov a trávy sa relaxačný park zmenil na nepoznanie. Pri realizácií zároveň opravili prístupový chodník a osadili zábradlie. Finančný dar bol použitý na geotextíliu, lavičky, detské ihrisko, strunové hojdačky, dvoj hojdačku, hru, gumenú dlažbu, obrubníky a živý plot.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 970 € ZŠ s MŠ Rakovec nad Ondavou realizovala v programe SPPoločne projekt: Po stopách Rákocziho. Základná škola s materskou školou vytvorila regionálnu izbu, ktorá už slúži na edukačný proces pre žiakov a ako priestor na rôzne besedy, prezentácie, stretnutia a školenia. Počas roka prebiehala zbierka vecí, ktoré boli nainštalované do Regionálnej izby, v rámci krúžkov, žiaci varili tradičné jedlá, nacvičovali choreografie ľudových tancov, vytvárali výrobky rôznymi výtvarnými technikami. Počas uskutočnených exkurzií žiaci spoznávali históriu a život a cesty Rákocziovcov. Boli ušité a zhotovené nové kroje. Finančný dar bol použitý na figuríny, rolety, autobusy, lampy, vitríny, tlač kalendárov, flip-charty, notebook, projektor, vedenie tanečného krúžku, vedenie krúžku tvorivých dielni, vedenie krúžku - domáca kuchyňa, náučné výstavné tabule, kancelársky materiál, literatúru, tonery, kroje, rekvizity a skladačku: Moja obec.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € eRko - HKSD, Územie Orava-Liptov realizovalo v programe SPPoločne projekt: Dobrovoľníci deťom. Organizácia eRko podporila mladých ľudí k dobrovoľníctvu, k nezištnej aktivite pre komunitu a k zmysluplnému využívaniu ich voľného času. Stretnutí a kurzov sa zúčastnilo 355 animátorov a mladých ľudí. Kurzy otvorili aj pre účastníkov z celého Slovenska nakoľko záujem zo žilinského kraja nebol postačujúci. Pravidelné stretnutia prebiehali v 56 obciach Žilinského kraja pre 1192 detí. Pribudli stretnutia v 5 obciach. Uskutočnili sa otvorené 4 podujatia pre viac ako 3272 detí a mladých ľudí. Finančný dar bol použitý na koordinátora, tlač/tonery, stretnutia dobrovoľníkov, prepravu, plesy, občerstvenie, výzdobu, podporné stretnutia a kurzy vrátane cestovného, materiálu, stravy, ubytovania, odmien a propagácie.
b) podpora a rozvoj športu 2 600 € Obec Pravotice realizovala v programe SPPoločne projekt: Oddychový park s detským ihriskom. Cieľom projektu bolo zbližovanie všetkých generácií obce - detí, rodičov, starých rodičov, ale i ostatných spoluobčanov vytvorením spoločného miesta na stretnutia v príjemnom prostredí. Realizácia projektu v sebe zahŕňala vybudovanie oddychovej zóny spolu s detským ihriskom s nainštalovanou malou zostavou preliezok so šmýkačkou a lezeckou stenou, detského vláčika, koníkom na pružine a zvlášť lezeckou stenou. Okolie detského parku bolo brigádnicky upravené, smetné koše a lavičky sa osadili v rámci vyhlásenia obecnej brigády, ktorej sa zúčastnili ochotní občania Pravotíc. Park s ihriskom je voľne prístupný pre všetky deti, mladé rodiny a seniorov. Stretávajú sa tu najmä mladé mamičky s deťmi, ale i starí rodičia a teší sa vysokej návštevnosti a pozitívnym reakciám občanov, ktorí sa tu môžu stretávať a tráviť voľný čas. Finančný dar bol použitý na nákup a inštaláciu zostavy do detského ihriska.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 100 € Miestny odbor Matice slovenskej realizoval v programe SPPoločne projekt: Autobus dobrej vôle 2016. Realizáciou projektu sa podporil vzťah mladej generácie k zachovávaniu podôb kultúry minulých generácií, jej sociálne cítenie a kreatívnosť. Celkovo sa uskutočnilo 8 návštev folklórnej skupiny Ragačinka v zariadeniach ľudí, ktorí nemôžu prežiť sviatku v kruhu najbližších. Bezprostrednosť detí a úprimnosť postihnutých ľudí vytvárala nevšednú atmosféru spolupatričnosti a medzigeneračnej úcty. Bolo to aj inšpiráciou pre ostatných potencionálnych podporovateľov ale i verejnosť k vytváraniu vhodných podmienok pre realizáciu podobných aktivít. Finančný dar bol použitý na doplnenie krojov - čižmy, ubytovanie účinkujúcich a technické zabezpečenie.
b) podpora a rozvoj športu 2 600 € Mesto Sliač realizovalo v programe SPPoločne projekt: REVITALIZÁCIA PARKU NA CIKKEROVEJ ULICI NA SLIAČI – pilotná etapa. Cieľom projektu bolo vytvorenie relaxačno-oddychovej zóny s detskými hernými prvkami v parku J. Cikkera na Sliači. V parku bola revitalizovaná zeleň. Boli osadené lavičky, vybudovali sa herné prvky (najmä detské), kresliaca tabuľa horizontálna aj vertikálna skákacia detská škôlka, je tu nová exteriérová knižnica, do parku sa priviedla pitná voda. Ľudia z okolitých bytových domov boli najskôr opatrní pri budovaní týchto prvkov - obávali sa hlučnosti, neskôr však túto aktivitu ocenili, niektorí prispeli brigádnicky. Finančný dar bol použitý na záhradnú fontánu, exteriérovú knižnicu, napájadlá pre vtáctvo, exteriérovú tabuľu, kresliacu vertikálnu, bezpečnostnú gumennú dlažbu, trampolínu, plochu na kreslenie a pocitový chodník.
e) podpora vzdelávania 2 600 € Obec Hlboké realizovala v programe SPPoločne projekt: Multifunkčné ihrisko J. M. Hurbana. Uskutočnili zemné výkopové práce a naviezli kamennú drť dvoch frakcií. Priebeh projektu ovplyvňovalo zlé počasie, z dôvodu ktorého nemohla na pozemok vstúpiť ťažká technika. Obec Hlboké bude vo výstavbe multifunkčného ihriska naďalej pokračovať. Finančný dar bol použitý na prípravné stavby multifunkčného ihriska.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Občianske združenie RZ pri ZŠ kpt. J. Nálepku v Stupave realizovalo v programe SPPoločne projekt: DOBRÁ DRUŽINA. Cieľom projektu bola revitalizácia školského dvora a dobudovanie detského ihriska. Na jar sa revitalizoval trávnik, ktorý bol po zime zničený. Zároveň boli objednané i hrové komponenty, oslovovaní boli i dobrovoľníci. V máji boli dodané komponenty. V apríli a máji prebehli tri veľké brigády (120 dobrovoľníkov), počas ktorých sa všetko upratovalo, trhala sa burina, čistili chodníky, strihali kríky, natieral sa múrik, vyrovnával pozemok a posadila sa tráva. Vybudovaný altán má kapacitu 25 žiakov. Finančný dar bol použitý na futbalové bránky, lanovú lávku so sieťou, lanovú pyramídu, drevený altánok s lavičkami, kolotoč a trampolínu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 629 € Základná umelecká škola Zlaté Moravce realizovala v programe SPPoločne projekt: Výchovné koncerty pre materské a základné školy v našom okrese. Výchovné koncerty pre materské školy, základné školy a špeciálnu školu Janka Kráľa priniesli umeniu a kultúru, čím sa zvýšil záujem mladých ľudí a detí o vzdelávanie v tejto oblasti. Zároveň bol prospešný aj pre žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy, ktorí mali možnosť obohatiť svojim umením mladú generáciu. Zakúpenie prenosného digitálneho klavíra poslúžilo nielen na realizáciu projektu, ale aj na výučbu žiakov Základnej umeleckej školy a ďalšiu koncertnú činnosť a iné aktivity pre deti a milovníkov umenia realizované ZUŠ. Finančný dar bol použitý na nákup hudobného nástroja - klavíra.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Obec Dolné Dubové realizovala v programe SPPoločne projekt: V krokoch minulosti. Socha sv. Jána Nepomuckého v obci Dolné Dubové bola zreštaurovaná a prezentuje sa v duchu nájdených pôvodných farebných náterov a zlatenia. Okrem toho sa zreštauroval aj podstavec sochy so zábradlím. Archeologickým prieskumom bol nájdený ohradový múr zo 14. storočia. Finančný dar bol použitý na obnovu, reštaurovanie sochy sv. J. Nepomuckého, informačnú tabuľu s tlačou a grafikou, kameň na ohradový múr, kameň na chodník, historickú tehlu na ohradový múr, materiál na vyhotovenie ohradového múru, zemné práce, dopravu materiálu, zapožičanie mechanizmov, zakúpenie stromov a záhradných obrubníkov.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Základná škola Hruštín realizovala v programe SPPoločne projekt: Park: Srdce Priateľom a Prírode. Cieľom projektu bolo v spolupráci so zamestnancami školy a obce, s rodičmi žiakov, s nadšenými lokál-patriotmi a priateľmi školy vybudovať miestny park, ktorý by skrášľoval centrum obce, ale tiež slúžil ako učebňa prírodovedných predmetov, miesto pozorovania hmyzu a vtáctva, ako miesto vzájomných stretnutí pre osamelých dôchodcov a mamičky s kočíkmi, oáza pre pokojné rozjímanie. Park sa žiakom aj občanom páči. Je zostavený tak, aby nevyžadoval veľkú údržbu. V rámci schopností a za vhodných poveternostných podmienok sa oň budú starať žiaci - hrabanie lístia, strihanie odkvitnutých častí kvetov. Odbornejšiu údržbu v sezónach budú robiť dospelí brigádnici. V parku je na pláne inštalácia výstavy práce žiakov, zdobenie ho pri príležitosti ako sú Vianoce, Veľká noc. Finančný dar bol použitý na oplotenie a vstupnú bránu, materiál na chodníky, obrubníky záhony, palety, zemné práce, mulčovaciu kôru, substrát, jazero, rastliny, rezivo, terénnu prácu, lavičky a na materiál na elektrickú prípojku.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Viac ako vzdelanie realizovalo v programe SPPoločne projekt: 30 inšpiratívnych WICKs, divadlo a budúci Herny Macini v Eagle & Child na Haanovej 28. Zámerom organizácie Viac ako vzdelanie bolo vytvoriť v škole komunitný priestor plný atmosféry slobody myslenia. Organizácia Viac ako vzdelanie zorganizovala sériu 20 inšpiratívnych stretnutí. Zúčastnilo sa ich viac ako 400 mladých ľudí a cca 10 - 30 rodičov. Projekt sa skvele realizoval. Zrealizovaná bola séria WICKov s veľmi zaujímavými ľuďmi, vytvorila sa séria matematických hádaniek, odpracované boli tisícky dobrovoľníckych hodín a zveľadený bol priestor na stretávanie sa. Málo úspešní boli vo vtiahnutí seniorov do aktivít. Plány do budúcnosti sú pokračovať v realizácii všetkých aktivít. Finančný dar bol použitý na repasovanie krídla, stoličky, kreslá, na vymaľovanie a farby, spracovanie, strih videí a 10 ks designových stolov vyrobených sochárom.
b) podpora a rozvoj športu 5 850 € Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta športu realizovala v programe SPPoločne projekt: Kráčame za zdravím. Cieľom projektu bolo prostredníctvom Nordic walkingu prispieť k zvyšovaniu kvality života seniorov a ich príbuzných. Do pohybovej intervencie sa priebežne zapojilo viac ako 80 osôb. Niektoré ženy chodili pravidelne na stretnutia. Projekt ponúkol všetkým zapojeným absolvovať meranie telesného zloženia. Po analýze výsledkov možno konštatovať, že u väčšiny sledovaných žien došlo k zníženiu viscerálného tuku a nárastu svalovej hmoty najmä na dolných končatinách. Finančný dar bol použitý na zakúpenie vzdelávacieho materiálu, diagnostiku TK, občerstvenie, walkingové palice, na vecné ceny a na propagačný materiál.
e) podpora vzdelávania 5 550 € Cirkevná materská škola realizovala v programe SPPoločne projekt: Zelené detské ihrisko. Cieľom projektu bolo vybudovať Zelené detské ihrisko, prostredníctvom ktorého sa bude u detí rozvíjať environmentálne a ekologické cítenie, pohybové schopnosti a vzťah k prírode. Veľký význam malo zapojenie sa dobrovoľníkov počas realizácie projektu, či už v projektovej príprave, ako aj počas budovania, kedy zorganizovali štyri pracovné brigády. Obrovským prínosom boli aj nefinančné dary od rôznych darcov, ako boli stavebný materiál, zapožičanie techniky a vybavenia pre realizáciu, alebo aj príprava občerstvenia pre brigádnikov. Denne je ihrisko používané na rôzne pohybové aktivity detí materskej školy počas vyučovania. Okrem toho je ihrisko denne využívané aj v popoludňajších hodinách po ukončení vyučovania deťmi aj ich rodinnými príslušníkmi. Pripravené sú plochy pre edukačné panely. Finančný dar bol použitý na materiál na oplotenie ihriska, vybavenie ihriska, altánok a montáž, pohonné hmoty, značkovací sprej, zeleň, geotextiliu, skrutky na altánok, montáž oplotenia a materiál - farby.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Nadácia Novohradská realizovala v programe SPPoločne projekt: Modernizácia športového areálu Novohradská. Projekt Nadácie Novohradská zahŕňal vybudovanie bežeckého okruhu 300 m priamej dráhy na šprinty, doskočiska, multifunkčného ihriska pre basketbal, volejbal, florbal, ihriska pre mladšie deti s preliezkami, workout ihriska pre mládež, prírodnej posilňovne, pódia pre vonkajšie vyučovacie aktivity alebo spoločenské akcie komunity a parkovej úpravy (stromy, zeleň, lavičky). Projekt bol naplánovaný na dve etapy. V súčasnosti prebieha kolaudačné konanie. V počiatočnej fáze bola realizovaná úprava podkladovej vrstvy čiastočným odstránením povrchového asfaltu a betónových častí na ploche. Následne boli vykonané všetky terénne úpravy s následným osadením obrubníkov a položenia všetkých vrstiev podkladu, vrátane terénnej úpravy pódia. Boli osadené stožiare na svietidlá, rekonštruované oplotenie areálu, vrátane nového náteru kovového oplotenia. Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky, povrchová úprava bola vykonaná len na ploche dvojice malých ihrísk a na detskom ihrisku. Ďalej bola vykonaná úprava okolitého terénu. Študenti školy, pedagógovia a rodičia denne mohli sledovať postupujúce práce na ihrisku. Finančný dar bol použitý na mantinely a ochranné siete.
b) podpora a rozvoj športu 1 600 € Základná škola s materskou školou Harichovce realizovala v programe SPPoločne projekt: Jumping - zdravie, krása, pohoda. Cieľom projektu bolo zvýšiť motiváciu detí, mládeže a dospelých k pohybu, zabezpečiť udržiavanie rovnováhy nielen vo fyzickej, ale aj v psychickej rovine a zlepšovať medziľudské vzťahy. Skákanie na trampolínach bolo pre deti, ale aj pre občanov obce veľkou motiváciou. Dvakrát do týždňa sa realizovalo večerné skákanie na trampolínach pre žiakov a občanov obce. U niekoľkých došlo k redukcii hmotnosti a správneho nastavenia kardiovaskulárneho systému. Po cvičení odchádzali nabití pozitívnou energiou, s dobrým pocitom na duši a zrelaxovaní. Pravidelným cvičením sa zvyšovala fyzická výkonnosť cvičiacich. Finančný dar bol použitý na nákup trampolín profi.
b) podpora a rozvoj športu 2 600 € Dieťa v nemocnici no. realizovala v programe SPPoločne projekt: Revitalizácia haly návštev. Dosiahlo sa zlepšenie distribúcie čakajúcich pacientov, pobyt návštev a po doplnení projektu by mohlo ísť o nenápadné zábavné centrum, ktoré môže zmeniť postoj detí i rodičov k nemocnici. Rodičia často využívajú pobyt v hale návštev "za odmenu" a prichádzajú aj z iných oddelení alebo zvonku do nemocnice. V prípravnej fáze bolo zaujímavé nadšenie kolektívu a jeho stmelenie spoločným cieľom venovaným deťom. V realizačnej fáze zas ochota starších pracovníkov nemocnice prispieť deťom časom i prácou navyše. U mnohých bolo vidieť nadšenie, zamestnanci prichádzali s novými nápadmi, každý z nich sa na krátko vrátil v čase do obdobia detstva. Finančný dar bol použitý na zariadenie haly návštev: Sorting Tree, Heads UP, Calculator, Bead Stree Able, 4 detské stoličky, lavice do čakárne spolu s ich dopravou a farbou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € WORKOUT TEAM ŽILINA realizoval v programe SPPoločne projekt: Street workout international competition. Cieľom projektu bolo motivovať ľudí rôzneho veku k pravidelnému cvičeniu vo workoutových ihriskách a ukázať širokej verejnosti v pozitívnom svetle street workout ako mladý a moderný šport. Po tréningu, ktorý sa odprezentoval na Hlinkovom námestí v Žiline, kde akciu videlo približne 1000 ľudí sa k Workout teamu pripojilo veľa ľudí. Vďaka akcii team spoznal veľa zaujímavých ľudí aj z iných krajín, s ktorými bude vytvárať ďalšie spolupráce. Finančný dar bol použitý na prenosnú konštrukciu, video, foto záznam, DJ, propagáciu, moderátora, prenájom, WC a na tričká.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Obec Dechtice realizovala projekt obnovy: Kostol všetkých svätých v Dechticiach. Obec Dechtice získala cenu Fénix za obnovenú pamiatku roka 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Mesto Lučenec realizovalo projekt obnovy: Neologická synagóga v Lučenci. Mesto Lučenec získalo cenu Fénix za obnovenú pamiatku roka 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Ing. Eugen Coplák realizoval projekt obnovy: Banícky dom. Ing. Eugen Coplák získal cenu Fénix za obnovenú pamiatku roka 2015.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Kaštieľ Gbeľany, sro. realizoval projekt obnovy: Hotel Chateau Gbeľany. Kaštieľ Gbeľany získal cenu Fénix za obnovenú pamiatku roka 2015.
b) podpora a rozvoj športu 1 300 € Marcela Gajdošová realizovala projekt: ZÁHRADKA, OTVOR SVOJE VRÁTKA. Cieľom projektu bolo vytvoriť v CVČ Domino vo Zvolene multifunkčný areál pre voľnočasové aktivity, ktorý by bol dostupný nielen deťom, ale aj mládeži z okolia. V centre voľného času sa pravidelne konajú rôzne akcie pre deti - krúžkobranie, tekvicová párty, či letné tábory. Pomôcky, ktoré boli zakúpené do centra spĺňajú svoj účel - zábava, oddych, pohyb. Finančný dar bol použitý na zakúpenie basketbalového koša, mostíka BAJAJA a hojdačky.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Miroslav Paučo realizoval projekt: Deň obce Hronsek 2017. Výstupom projektu bolo zorganizovanie podujatia Deň obce Hronsek 2017, ktoré sa uskutočnilo 13.05.2017. Súťaž vo varení pirohov mala tento rok obrovský ohlas. Ochutnávky sa zúčastnilo asi 300 návštevníkov, ktorí mohli oceniť šikovnosť gazdiniek pochádzajúcich zo štyroch obcí: Vlkanová, Badín, Veľká Lúka a Hronsek. Celé podujatie sa uskutočnilo v záhrade barokového kaštieľa a v samotnom kaštieli. Na jeho prízemí bola pripravená výstava ručných prác našich občanov - predovšetkým ženskej časti obce a výstava s názvom ,,300 rokov školstva v Hronseku". Návštevníci si mohli prezrieť fotografie, hračky a učebné materiály z čias fungovania materskej a základnej školy, ktoré sídlili práve v priestoroch barokového kaštieľa. Finančný dar bol použitý na zakúpenie záhradného párty stanu.
e) podpora vzdelávania 700 € Ivan Papay realizoval projekt: Výroba unikátnych hračiek pre nevidiace deti v predškolskom veku. Cieľom predkladaného projektu bolo zhotovenie hračky pre deti so zrakovým postihnutím. Táto "hračka" dokáže pomôcť deťom, ktoré to potrebujú avšak doteraz nemali potrebné prostriedky pre vlastný rozvoj. Cieľ projektu bol naplnený odovzdaním a otestovaním samotného prototypu hračky v škole pre nevidiacich v Levoči. Najvhodnejšia technológia výroby bola napokon 3D fréza na drevo. Jedná sa o ojedinelú technológiu v regióne, čo znamenalo obmedzený priestor pri výbere remeselníka a zladenie termínu na výrobu. Finančný dar bol použitý na samotnú výrobu hračiek, technologický dizajn a postup výroby.
b) podpora a rozvoj športu 1 300 € Jana Fóková realizovala projekt: Detské ihrisko - Gercenova. Cieľom projektu bolo vytvoriť detské ihrisko, ktorého výsledkom mala byť oddychová zóna. Zámer projektu vytvoriť detské ihrisko pre žiakov na oddych cez prestávky, počas vyučovania, ale aj na trávenie voľného času bol splnený. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu, ktorý bol použitý na budovanie ihriska.
b) podpora a rozvoj športu 800 € Marta Gigacová realizovala projekt: Belský borec z terchovského regiónu. Zámerom projektu bolo zorganizovať 1. ročník športovo-vedomostnej súťaže pod názvom Belský borec z Terchovského regiónu a vytvoriť deťom nezabudnuteľný športový zážitok. Žiaci si otestovali nielen svoje fyzické zdatnosti, ale aj vedomosti o prírode a orientáciu v nej. Prekonávali rôzne prekážky - prenášali vedrá, preplávali jazero, plazili sa, brodili po rieke ku zvieratkám, strieľali zo vzduchovky, chodili na chodúľoch. Finančný dar bol použitý na zakúpenie pohárov pre víťazov, volejbalových, basketbalových, hádzanárskych a skákacích lôpt a švihadiel.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Denisa Miklošová realizovala projekt: Potrebuje bezdomovec mydlo?. V rámci projektu sa podarilo zorganizovať pre ľudí bez domova tvorivé dielne, kde sa naučili ručne vyrábať mydielka. Zámerom projektu bolo podporiť sebarealizáciu ľudí bez domova, rast ich zručností a udržiavanie pracovných návykov. Niektorí klienti si upevnili pracovné návyky a aj sa zamestnali. Výťažok z predaja výrobkov zmiernil hmotný nedostatok bezdomovcov. Finančný dar bol použitý na formu na výrobu mydla, mydlovú hmotu, farby a vône do mydiel.
b) podpora a rozvoj športu 800 € Michaela Tihanyiová realizovala projekt: Atletika pre radosť. Projekt Atletika pre radosť sa realizoval od apríla 2017. Uskutočňovali sa pravidelné atletické tréningy a deti sa zúčastnili viacerých atletických pretekov. Vrcholným úspechom bol postup na celoslovenské finále súťaže Detská P-T-S v Šamoríne.
b) podpora a rozvoj športu 800 € Gabriela Galambová realizovala projekt: "Spevom k srdcu - prespievajme sa životom". Jednou z aktivít projektu bolo sústredenie, ktoré sa realizovalo v Strelníkoch pri Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa ho 27 detí a päť dospelých dobrovoľníkov - učiteľov telesnej výchovy. Prebiehalo v krásnom prostredí a deti boli nadšené, keďže doteraz takéto podujatie neabsolvovali. Aktivitami nastal rozvoj koordinácie, obratnosti, sily a rýchlosti, vytvorenie pozitívneho vzťahu k pohybu, aktívnym pohybom predchádzanie obezite a civilizačným chorobám, získanie základu k celoživotnému pozitívnemu vzťahu k športu, socializácia, vytváranie priateľských vzťahov medzi deťmi. Finančný dar bol použitý na uhradenie dopravy a ubytovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Matej Maškara realizoval projekt: Deň komunitných spoločenstiev z regiónu. Cieľom projektu bolo ušiť kroje, doplnky, zdokumentovať prípravy šitia krojov a zorganizovať verejné vystúpenie folklórnej skupiny Moravčanka. Výstupom projektu je aj fotodokumentácia, zvukový a obrazový záznam. Finančný dar bol použitý na vytvorenie ženského a pánskeho kroja a na zakúpenie folkórnych čižiem.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Beáta Hašková realizovala projekt: Oddychová zóna pre všetkých. Cieľom projektu bolo zrekonštruovať drevené časti ihriska, vybudovať ohradu a kŕmidlá pre zvieratká, osadiť lavičky a externé cvičebné zariadenie, revitalizovať trávnik. Bez pomoci detí a ich rodičov by sa projekt nepodarilo zrealizovať. V rámci projektu sa vybudovalo veľké pieskovisko pre deti a osadili sa zakúpené lavičky. Finančný dar bol použitý na zakúpenie lavičiek, externého cvičebného zariadenia a pieskoviska.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 100 € Ingrid Kuchynkova realizovala projekt: Letné kino v Lozorne. V rámci projektu sa podarilo zorganizovať letné premietanie filmov počas letných prázdnin na futbalovom ihrisku. Vďaka realizácii projektu sa opravila spadnutá premietacia stena. Premietalo sa počas letných prázdnin a cez víkendy a zúčastnilo sa cca 250 ľudí. Finančný dar bol použitý na financovanie prác spojených s postavením premietacej plochy a na zakúpenie práv na premietanie filmov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Silvia Duchoňová realizovala projekt: Tajomstvo Modrého vrchu. Vďaka projektu sa podarilo vytvoriť v prírode priestor, v ktorom sa zrealizoval environmentálny tábor. Počas pobytu sa deti, ale aj dospelí učili šetrnejšiemu využívaniu prírody, žili v zdravom prostredí a do jedálnička zaradili bioprodukty. Zrealizoval sa letný týždenný, trojdňový tábor a sebapoznávacie víkendy. Finančný dar bol použitý na zakúpenie party stanu a plachiet na skautské stany.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Ing. Anna Porvas realizovala projekt: Ekoškôlka. Hlavným cieľom projektu bolo vytvoriť zaujímavé prostredie na vyučovanie na dvore materskej školy. Vďaka projektu sa podarilo vybudovať hmatový a prekážkový chodník, popri ktorom vyrastajú ovocné kríky. Taktiež sa vytvorili bylinné a zeleninové záhony, ktoré budú deťom slúžiť k poznávaniu prírody a jej zákonitostiam. Rozvíjanie pohybových aktivít a zážitkového učenia je ďalším získaným benefitom. Výhodou je taktiež presun výchovno-vzdelávacieho procesu z vnútorných priestorov školy do prírodnej záhradky, v ktorej budú deti tráviť viac času. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálu na hmatový a prekážkový chodník.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Vladimíra Hirková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Sofiu a Alexa príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Iveta Štepicová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Tobiasa príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Bc. Iveta Chalúpková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Katarína Haľková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Hanu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ladislav Finík, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Janku príspevok na liečbu v centre .
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Daniela Pudleiner Gažová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Davida Miloša príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Janka Vigašová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Viktóriu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Veronika Magulová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Filipa príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Lucia Koščáková Šoltysová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Ondreja príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Lucia Koščáková Šoltysová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Sáru príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Michaela Zábojníková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Sebastiána príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Drahomíra Vaváková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Drahomíru príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Renáta Prchlíková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Luciu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Vlasta Illešová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Nikoletu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Miroslava Salvová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Samuela príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Miroslav Vráb, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mariana Falisová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Marianu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Richard Fančovič, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Lauru príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Zuzana Šplehová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Sebastiána príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Alexandra Hanáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Juraja príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Ján Kerbčár, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Anetu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Erika Gubalová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Ninu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Petra Dobiasová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Soňu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Katarína Koštialová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Lukáša príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Petra Borošová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Matúša príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Michal Bekeš, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Jakuba príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Anna Glogovská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Nikolu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ing. Oľga Vašková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Veroniku príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Veronika Hriňáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Barbora Kovrižnych, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Alexa príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Katarína Oroszová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Daniela príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Beáta Kušnieriková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Luku príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ľubica Martináková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Alicu príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Zdenka Hlavatá, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Martina príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Jana Országhová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Leu príspevok na liečbu v centre .
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Blanka Mišáneková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Lukáša príspevok na liečbu v centre Adeli.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Dom nádeje realizovalo projekt pre klientku Luciu. Klientka Lucia bola sprevádzaná na všetky súdne pojednávania. V rámci projektu sa nakúpili potrebné školské pomôcky Keire, zaplatila sa strava a družina. Nákupom potravín sa zlepšila životná úroveň. Tým, že sa zakúpili školské pomôcky Keira sa zlepšila v školskom procese a zmiernili sa sociálne rozdiely v škole medzi deťmi a ňou. Zabezpečením stravy je podporený zdravý vývin dieťaťa a pozitívne myslenie. Rodina je aj naďalej v pôsobnosti OZ Dom nádeje. V budúcnosti bude OZ dohliadať na život rodiny ako aj stretávanie sa matka - dieťa. Dohliadne sa na školské výsledky Keiry ako aj na zaplatenie školskej stravy a družiny. Finančný dar bol použitý na lieky, školské pomôcky a potraviny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 190 € OZ Dom nádeje realizovalo projekt pre klientku Martinu. Keďže v Žilinskom kraji je kapacitne veľmi málo škôlok pre postihnuté deti a pre deti autistov nie je ani jedna, podarilo sa v rámci projektu, aby pani Martina začala so synom Alexom navštevovať poradňu pre autistické deti v Žiline - Bánova, ktorá sa špecializuje priamo pre autistické deti. Alexa vedú k samoobslužným činnostiam. Na sedeniach býva cca 3 hodiny a v tom čase je pani Martina na brigáde v obchode. Tým, že Alex začal navštevovať 1. ročník pohybuje sa viac medzi zdravými deťmi. Ich život sa pohol k lepšiemu, no chce to ešte veľa úsilia, práce s Alexom. Robí pomalé krôčiky, ale aj tie potešia. Finančný dar bol použitý na potraviny, lieky, plienky, školské a hygienické pomôcky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 750 € DOMKO - Domov sociálnych služieb realizoval projekt pre klienta Vladimíra. Cieľom projektu bolo pána Vladka naučiť hrať na gitare. Najväčšiu radosť mal z novej gitary, ktorá mu bola zakúpená z financií. Teraz ešte viac času venuje hre na gitare. Denne cvičí hru na gitare spolu s terapeutom. Zúčastňoval sa nahrávania skladieb na CD v nahrávacom štúdiu s profesionálnymi hudobníkmi. Naučil sa už ďalšie nové pesničky. Hudobná skupina Domko band začína vystupovať pri rôznych príležitostiach v iných zariadeniach sociálnych služieb. Finančný dar bol použitý na zakúpenie mikrofónových stojanov, káblov, gitary a iných hudobných nástrojov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb - pre stredisko DSS Symbia realizoval projekt pre klientku Patríciu. Paťa potrebovala pomoc pri napĺňaní všetkých základných životných potrieb (jedlo a pitie, hygiena, obliekanie, pohyb). Paťa pracovala na tvorbe prezentácií v Symbii i doma, zbierala fotografie, hľadala najvhodnejšiu melódiu k jednotlivým prezentáciám a postupne tvorila. Notebook jej dával dostatočnú slobodu v tom, že nebola viazaná na jedno miesto pri statickom PC. Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 270 € OZ Nádej pre Rozsutec realizovalo projekt pre klienta Michala. Cieľom projektu bolo podporiť Michala, aby dokázal využiť svoj potenciál, ovládať sa a viesť pokojný život, aby dokázal pokojnejšie zvládať záťažové situácie a upokojiť sa za kratšiu dobu ako je to v súčasnosti. Michal každý deň relaxoval pri melódii nových CD. Keď bol Michal nepokojný, išiel si do svojej izby oddýchnuť na tuli vak, prípadne počúval hudbu v miestnosti, kde cvičí. Svoj nepokoj občas dokázal utíšiť bitím na bubon. Miško používa pri nadobudnutí pokoja hudobné nástroje alebo si na nich hrá vo voľnom čase. Finančný dar bol použitý na tuli vak, CD prehrávač, relaxačnú hudbu, bubon a dažďovú palicu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Domov sociálnych služieb pre dospelých Košúty realizoval projekt pre klienta Júliusa. Realizovaním projektu boli zabezpečené vhodné podmienky pre život klienta. Individuálne, sociálne a životné potreby klienta sú udržiavané a uspokojované v primeranosti jeho stavu. Bol vytvorený vhodný priestor (miestnosť) pre jeho existenciu, vyhovujúce podmienkam jeho zdravotného, fyziologického a psychického stavu. Pomocou zakúpených pomôcok boli klientovi zabezpečené dostatočné vnemy - metóda aromaterapia, relaxačná hudba, s ktorými sa udržuje jeho vnemová aktivita. Finančný dar bol použitý na hudobný kolotoč, CD, ortopedický matrac a rádiomagnetofón.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Domov sociálnych služieb Čeláre-Kírť realizoval projekt pre klienta Dušana. Od nákupu fotoaparátu pán Dušan ešte častejšie chodí na prechádzky a nielen obdivuje, ale aj fotí, dokumentuje krásy prírody. Vďaka novému fotoaparátu a pánovi Dušanovi sú už na všetkých izbách pavilónu Javor vystavené podobizne klientov, čomu sa veľmi tešia a zo srdca mu ďakujú. Fotografovanie sa stalo pre neho každodennou činnosťou. Zo dňa na deň robí stále krajšie zábery, fotografie. Aj pri príležitosti návštevy družobných zariadení urobil množstvo krásnych foto záberov, ktoré boli vystavené na nástenke zariadenia, čím spôsobil obrovskú radosť všetkým klientom DSS. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fotoaparátu, brašne a SD karty.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 440 € Slovenský Červený kríž, územný spolok Banská Štiavnica realizoval projekt pre klienta Jakuba. Klient DSS, 8-ročný Jakub je postihnutý poruchou autistického spektra v kombinácii s mentálnym postihnutím. Nekomunikuje a vo viacerých oblastiach sebaobsluhy nie je samostatný. Denným používaním komunikačného softvéru sa podarilo sfunkčniť alternatívnu možnosť komunikácie a týmto spôsobom aj eliminovať časté negatívne a agresívne prejavy jeho správania. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fono balíka a tabletu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Diecézna charita Žilina, Dom charity sv. Kamila realizovala projekt pre klientku Betku. Klientka pani Betka adaptačný proces zvládla a pomaly sa udomácňuje v novom prostredí. Nadviazala priateľský vzťah so svojou novou spolubývajúcou a aj so zvyškom klientov a pracovníkmi DCHK. Vystupuje priateľsky a otvorene. Má plány do budúcna, ktoré sa snaží si priebežne aj plniť. Jeden z plánov bola aj realizácia predloženého projektu, prostredníctvom ktorého si pani Betka chcela naplniť svoj kreatívny sen a niečo nové a užitočné sa naučiť. Finančný dar bol použitý na kurz a na výtvarný a kreatívny materiál.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Občianske združenie ATHÉNA realizovalo projekt pre klientku Veroniku. Veronika za pomoci očnej navigácie Tobii PCEye dokázala bezdotykovo používať niektoré aplikácie na počítači, vybrať si obľúbenú pesničku. Dokázala pohľadom očí presúvať ukazovateľ myši a teda mohla maľovať, pracovať pomocou softvérového výučbového balíka Look to Learn, ktorý obsahuje 40 rôznych úloh a aktivít. Veronika mala možnosť vytvárať hudbu, kresliť, hrať pexeso, mieriť na terč a tým odhaľovať skryté obrazce. Finančný dar bol použitý na Tobi Gaze Viewer a bezdotykové ovládanie PC.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 575 € Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA BB) realizovala projekt pre klientka Paťka. Klient Paťko sa sčasti stabilizoval a upokojil sa. V rámci terapií sa predĺžila jeho schopnosť vydržať aj dve hodiny v relatívnom kľude, teda motorické prejavy ako nepokoj, kývanie sa, sa celkom podarilo odstrániť. Prebehla dobrá komunikácia medzi ním a terapeutkou. Paťko sa adaptoval na nové sociálne prostredie výborne. V rámci terapie sa zlepšoval v pohyblivosti a zároveň aj v fyzickom a emocionálnom uvoľnení. Finančný dar bol použitý na kranio-sakrálnu terapiu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Domov sociálnych služieb Libertas realizoval projekt pre klienta Milana. Klient Milan sa naučil bicyklovať, postupne sa zdokonaľuje v jazde. Zlepšila sa jeho koordinácia a pohyb. Tour Perta Sagana sa nezúčastnil, nakoľko v meste Lučenec bude organizovaná až na budúci rok. Finančný dar bol použitý na bicykel a prilbu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Michalovský domov seniorov realizoval projekt pre klientku Janku. Pomocou objednaných kompenzačných optických pomôcok si mohla klientka Janka osvojovať zručnosti v oblasti priestorovej orientácie a nezávislosti. Dosiahla sa jej väčšia samostatnosť a socializácia. Klientka je šťastnejšia, pretože sa použitím optických kompenzačných pomôcok zlepšila kvalita jej života. Finančný dar bol použitý na elektronickú čítaciu lupu, budík pre nevidiacich, indikátor hladiny a na glukomer.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 314 € Domov MÁRIE realizoval projekt pre klientku Renátu. Pani Renáta si s pomocou personálu Domova MÁRIE vybrala a zakúpila si materiály a základnú výbavu na výrobu mydiel. V pracovnej miestnosti potom s pomocou sociálnych pracovníčok a za asistencie ostatných klientov začala podľa pracovných postupov pripravovať mydlové hmoty, pridávať farby a vône a nalievať ich do pripravených foriem. Následne ich upravovala gravírovaním a darčekovo balila. Pri výrobe mydiel sa pani Renáta s ostatnými zúčastnenými veľa rozprávala - o ich výrobe, o význame pracovnej činnosti, o spolupatričnosti, o spoločných záujmoch, o bežnom živote, o pohode, o radosti z darovania darčekov. Pri spoločných stretnutiach a spoločnej práci sa všetci cítili veľmi príjemne. Prvé vyrobené mydielka dostali tí najbližší "spolupracovníci", ale k Vianociam je pripravených ešte veľa darčekov, ktoré pani Renáta bude s radosťou rozdávať. Finančný dar bol použitý na mydlové hmoty, mydlové vločky, farby, laky a vône do mydiel spolu s varičom, nádobami a formami.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 290 € Domov sociálnych služieb Rozsutec realizoval projekt pre klientku Dianu. Dianka chcela rozvíjať svoj talent a nadanie pri pečení. Chcela sa zdokonaľovať v tejto svojej záľube a naučiť sa tak zručnosti, ktoré môže neskôr v živote využiť. Tiež sa rada učí a z tohto dôvodu sa chcela zlepšiť aj v nemeckom jazyku a to čítaním aj prekladaním nemeckých receptov. S Diankou boli postupne nakúpené pomôcky potrebné na pečenie, kniha s receptami, odšťavovač, mixér a ďalšie pomôcky do kuchynky. Každý týždeň chodila na nákup surovín s kolegyňou Veronikou a s ďalšími klientmi a spolu s nimi pomáhala pripravovať koláče na stredajšiu komunitu. Dianka si napokon vybrala knihu receptov s koláčmi v slovenčine. Finančný dar bol použitý na odšťavovač, nerezovú nádobu, ručný šľahač, formu, formu, plechy, varešky, zásteru, knihy a ingrediencie na pečenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Spojená škola internátna realizovala projekt pre Mišku. Miška sa zdokonalila v pracovných upratovacích a tvorivých činnostiach. Samostatne pripravila pracovný priestor, pozorne oddelila kus hliny, určený na prácu, otvorila nádobu s englobou, priniesla vedro vody a prichystala handry. Dokázala pracovať podľa pokynov, neunáhlene. Z hliny gúľala, vaľkala, vykrajovala, výsledky práce zhodnotila a pomaľovala englobou. Výrobky rada prezentuje návštevám v triede. Finančný dar bol použitý na hrnčiarsky kruh, hlinu, englobu, sadu očiek, dierkovač a špachtľu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Nádej realizovalo projekt pre klienta Janka. Ciele projektu v oblasti úpravy dielne boli splnené. Dielňa bola upravená tak, aby vyhovovala nielen potrebám iných klientov pri skupinových prácach, ale najmä podľa individuálnych potrieb Janka. Janko môže v tejto dielni bezpečne pracovať s elektrickou lupienkovou pílkou a po skončení práce ju bezpečne uloží do skrinky so zámkom. Priestor je upravený tak, aby tu mohol cvičiť s činkami a následne ich tiež odložiť na vyhradené miesto. Janko má neustále s čím pracovať a tento fakt pozitívne ovplyvňuje jeho psychický stav. Svoje výrobky ponúka na predaj svojim príbuzným, známym v mieste narodenia i v blízkom okolí DSS. V rámci predajných trhov, na ktorých sa zúčastňuje DSS s výrobkami klientov, na osobitnom mieste sú vystavené aj jeho vlastné výrobky. Finančný dar bol použitý na elektrický lupienkovú pílu, úložnú skrinku, ochranné pomôcky, pracovné vybavenie a farbu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 200 € „Fénix", Zariadenie sociálnych služieb Levice realizovalo projekt pre klientku Vilmu. Kľúčový pracovník v spolupráci s dobrovoľníčkou a klientkou Vilmou pravidelne každý utorok v zariadení organizovali kadernícky krúžok, kde chodí čoraz viac klientov. Vzájomne sa môžu porozprávať, čo vedie v prevencii proti sociálnemu vylúčeniu. Taktiež si trénujú motoriku a v neposlednom rade to vedie k udržiavaniu psychickej sviežosti, nakoľko majú celý deň dobrý pocit z pekne upravených vlasov. Finančný dar bol použitý na kadernícke prípravky, uteráky, hrebene, kulmy a natáčky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 292 € Senior pri Domove MÁRIE realizovalo projekt pre klienta Daniela. Hlavným cieľom projektu bolo nafotene zaujímavých momentov pre pána Daniela. Pán Daniel zachytil na svojich fotkách každý moment, ktorý mu stál zato a páčil sa mu. Fotil nielen prírodu, ale aj mesto v ktorom žije a svojich priateľov a známych. Finančné prostriedky boli použité na nákup rámov na fotografie, kroniky a vyvolanie fotografií.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Centrum sociálnych služieb Domov pod Tatrami, Batizovce realizoval projekt pre klienta Petra. Peter nadviazal bližšie priateľstvo s dvoma cyklistami z obce. Bicyklovanie prispelo výrazne na zlepšenie psychického zdravia Petra. Prejavilo sa to v zmene nálady u Petra. Po príchode z cyklotrás bol Peter nadšený, že zvládol ďalšie trasy. Finančný dar bol použitý na bicykel a príslušenstvo.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 830 € Občianske združenie Barlička realizovalo projekt pre klientku Vladku. Vladka nadobudla pocit sebarealizácie a užitočnosti pri výrobe šperkov. Viac individuálneho prístupu a pochvala za svoju prácu bola pre Vladku podnetom pre tvorbu. Pri výrobe šperkov Vladka pracovala na svojej jemnej motorike a čím ďalej tým jej to išlo lepšie. V neposlednom rade sa Vladka a jej aktivita stala inšpiráciou pre ostatných. Bol to čas a priestor, pri ktorom Vladka mohla zapojiť svoju kreativitu a svoje schopnosti. Finančný dar bol použitý na nákup materiálu, bižutériu, kreatívny materiál a propagáciu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 450 € Harmónia - zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb a útulok realizovala projekt Pre klientku Eriku. Pani Erike sa zlepšili možnosti na napĺňanie potreby spolupatričnosti a lásky. Klientka môže mať častejšie pocit, že stále patrí do rodiny a je prítomná dianiu v nej. Finančný dar bol použitý na nakúp elektro vozíka.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Zariadenie SVETLO realizovalo projekt pre klientku Milicu. Klientka sa veľmi tešila možnosti realizovať sa pri pečení koláčov a zákuskov, mala pocit, že je v zariadení viac užitočná, posilnila si svoje sebavedomie. Práca v tomto smere jej pripomenula jej činnosť v domácnosti pred umiestnením do zariadenia. Spomenula si na mnohé jednoduché koláče, ktoré piekla doma, bola veľmi ambiciózna a chcela vyskúšať aj zložitejšie recepty. Zákusky a koláče napečené pani Milickou poslúžili ako občerstvenie pri oslavách narodenín iných klientov. Pani Milicka si vyskúšala tiež pripravovať oblátky a trubičky na elektrickom oblátkovači. Pri pečení pod vedením inštruktorov sociálnej rehabilitácie boli zamestnaní aj iní klienti. Finančný dar bol použitý na oblátkovač, príslušenstvo, rúru a šľahač.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € K-7 Psovodi - záchranári Slovenskej republiky realizovali projekt pre klienta Janka. Víziou projektu bola samostatná chôdza Janka a jeho samostatnosť pri rutinných denných činnostiach (jedenie, pitie), ako i zvládnutie formy komunikácie, ktorá je vhodná pre ľudí s rečovým postihnutím. Víziou bol čo najväčší rozsah získaných kognitívnych zručností pri Jankovom vážnom kombinovanom postihnutí. V rámci projektu došlo pomocou canisterapie a hipoterapie k zlepšeniu spánku po terapiách a ukľudneniu správania, k zlepšeniu sebaobsluhy pri jedení rukou a lyžicou, znížila sa salivácia pomocou orofaciálnej stimulácie a pomocou špeciálneho lízania a logopedických cvičení došlo k zlepšeniu komunikácie formou posunkov rukami aj pomocou zvukov, zlepšili sa kognitívne funkcie vkladanie a rozlišovanie tvarov a aj farieb. Janko je už motivovaný a má výbornú náladu počas cvičení. Finančný dar bol použitý na canisterapiu a hiporehabilitáciu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € „Fénix", Zariadenie sociálnych služieb Levice realizovalo projekt pre klientku Gizelu. Vďaka podpore projektu mohla klientka aktívne vypĺňať svoj voľný čas záľubami, ktoré ju veľmi bavia a rada sa im venuje. Háčkovanie, pletenie, štrikovanie je jej veľkou záľubou a pre svoj nepriaznivý zdravotný stav naozaj musí veľa času tráviť v posteli. Klientka nielen aktívne vypĺňala svoj voľný čas čo viedlo k jej aktivizácii, zlepšovaniu jej zručností ale aj k tréningu jemnej motoriky, sebarealizácie a aktívneho vyplnenia voľného času. Finančný dar bol použitý na materiál na háčkovanie a pomocný materiál.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 950 € "NITRAVA", Zariadenie sociálnych služieb realizovalo projekt pre klienta Jozefa. V rámci projektu bol zakúpený pánovi Jozefovi materiál potrebný na šitie. Osobitnú pozornosť venoval výberu a nákupu šijacieho stroja. Sociálni pracovníci boli Jozefovi nápomocní pri oboznamovaní sa s návodom na jeho obsluhu. Aktívne s ním spolupracovali aj pri šití a celkovej výrobe drobných upomienkových predmetov. Táto zmysluplná činnosť mu prináša bezprostredný zážitok, podporuje aktivitu a ochotu iniciovať spoluprácu, rozvíja pracovné zručnosti. Finančný dar bol použitý na šijací stroj, látky a krajčírsky materiál.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 615 € "NITRAVA", Zariadenie sociálnych služieb realizovalo projekt pre klientku Máriu. Klientka Mária dokonale ovláda vykrývaciu techniku batikovania. V prípade osvojenia tejto vykrývacej techniky má víziu do budúcnosti vytvárať také produkty, ktoré by mohli byť prezentované na workshopoch, výstavách, predajných trhoch prípadnej módnej prehliadke. Najväčším naplnením jej života by bola kreatívna tvorba a následne spôsobovanie radosti druhým ľuďom obdarovávaním. Finančný dar bol použitý na rukavice a zástery, bavlnené látky a tašky, farby, razítka, žehličku a bavlnené tričká.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € SOCIA realizovala projekt pre klientku Emku. Víziou projektu bolo, aby Emka vedela uchopiť a v ruke udržať hračku, písaciu potrebu, mohla sa tešiť zo samostatného pohybu hornými končatinami. Na umožnenie cvičenia absolvovala fyzioterapeutka 1. časť kurzu Bobath, aby dosiahnutím certifikátu nadobudla oprávnenie cvičiť uvedenou metódou. Finančný dar bol použitý na zaplatenie Bobath konceptu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Nadácia Pomoc Druhému realizovala projekt pre klienta Martina . V rámci projektu sa podarilo zrealizovať dva rehabilitačné pobyty pre Martinka. Maťko sa po každom pobyte posunul o kúsok bližšie k svojmu cieľu. Martinko sa začiatkom leta podrobil viacerým lekárskym vyšetreniam doma i v zahraničí. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu v Centre Natália.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 229 € OZ Jelšovka realizovalo projekt pre klientku Majku. Prvým cieľom projektu bolo počúvať klientku, nechať ju vyrozprávať sa formou pravidelných rozhovorov. Prijímateľka sociálnych služieb bola veľmi vďačná za každý prejavený záujem o jej osobu, pri rozhovoroch, ako aj v reminiscenčnej terapii je očividné, že si to užíva, že sa cíti príjemne. Zo stretnutia odchádzala oddýchnutá, uvoľnená, cítila blízkosť druhého človeka a najmä záujem o jej osobu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie terapeutickej bábiky, kolekcie spomienkových fotografií, reminiscenčnej terapie a hmatovej krabičky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 250 € Agentúra podporných n.o. realizovala projekt pre klientku Lenku . Cieľom projektu bolo pomôcť Lenke osamostatniť sa. Začiatkom roka sa Lenka bude sťahovať do jednoizbového nájomného bytu, podarilo sa jej zvládnuť samostatne variť jednoduché jedlá, viesť vlastnú domácnosť, zakúpiť vybavenie do kuchyne. Finančný dar bol použitý na zakúpenie ECG mixéru, mikrovlnky a vybavenia do kuchyne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € "SVETLO" Zariadenie sociálnych služieb realizovalo projekt pre klientku Anku. Klientka chcela výrobou výrobkov hlavne zlepšiť kvalitu svojho života, posilniť si pocit užitočnosti a spolupatričnosti. Klientka sa veľmi tešila, že sa znova naučí to, čo už podľa nej dávno zabudla. Veľmi sa bála, že si nebude pamätať prácu na šijacom stroji. Mala strach tiež z moderných technológií, napr. prenos dát z USB do vyšívacieho stroja. Vďaka práci na spomínaných strojoch mala klientka aktívne využitý svoj voľný čas, pričom sa zároveň urýchlila jej dovtedy ručná práca a klientke ostal čas aj na iné aktivity. Vďaka vyrobeným výrobkom sa klientka prezentovala aj mimo zariadenia na rôznych workshopoch a výstavných akciách, čím sa aspoň čiastočne podarila jej integrácia do bežného života. Finančný dar bol použitý na šijací a vyšívací stroj.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 790 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Veľký Krtíš realizoval projekt pre klientku Ivku. S Ivkou, sociálnou pracovníčkou a inštruktorkou sociálnej rehabilitácie bol spracovaný plán denných aktivít, ktoré okrem bežných aktivít ako sledovanie TV, individuálny rozhovor, masáže zahŕňal aj vysádzanie Ivky do kresla. Nácvik práce s mušľovým kreslom bola aktivita, ktorá sa zvládla najrýchlejšie. Do práce s mušľovým kreslom boli zaučení aj opatrovatelia na oddelení. Finančný dar bol použitý na mušľové kreslo s podnosom.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € OZ "Za dôstojný život" realizovalo projekt pre klienta Lacka. Cieľom projektu bolo pomôcť Lackovi zbaviť sa psychofyzického napätia, utvárať stav telesnej a duševnej rovnováhy, teda celkovú pohodu organizmu. Klient má uvoľnené napäté svalstvo, odstránilo sa mu psychické napätie. Masážne kreslo pôsobí veľmi blahodarné na jeho rast a vývoj. Finančný dar bol použitý na elektrické masážne kreslo.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € OZ Štvorlístok pre každého realizovalo projekt pre klienta Mariána. Jediným snom Mariána bolo využívať svoj talent rozprávača. Mal jasnú predstavu o svojich plánoch - natáčať filmy priamo v zariadení s reálnymi ľuďmi a zvieratami v ich vlastnom prostredí a zachytiť skutočné situácie. Za získané peniaze bol zaobstaraný projektor. Marián sám financoval plátno a s fotoaparátom začal vyrábať zábery. Finančný dar bol použitý na zakúpenie projektoru.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Občianske združenie Žilinský štart realizovalo projekt pre klienta Jána. Klient sa vďaka projektu aktivizoval, rozvíjal svoje zručnosti pri práci s fotoaparátom, PC, maľovaní na plátno. Naučil sa veľa nových vecí, aktivizoval sa pri prechádzkach v prírode. Získal sebavedomie a cíti sa dôležitejší a prospešnejší pre komunitu v ktorej žije. Finančný dar bol použitý na fotoaparát, maliarske plátno, štetce, stojan a gvašové farby.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € SVETLO PRE OLICHOV realizovalo projekt pre klienta Ľubomíra. Klient sa výrazne zdokonalil v práci s hlinou, okrem výrobkov, ktoré dokázal vyrábať predtým, začal vyrábať aj výrobky na hrnčiarskom kruhu, každodenne sa práci s hlinou venuje min. 6 hodín, túto prácu berie ako svoje "zamestnanie" a je veľmi rád, že svoj voľný čas, ktorého mal predtým veľmi veľa, aktívne využíva. Vďaka práci s hlinou a aktivitám, ktoré boli uskutočnené v rámci projektu sa klient výrazne integroval do bežného života čím sa skvalitnil jeho život. Finančný dar bol použitý na keramickú hlinu, nádoby na odlievanie, liacu hmotu, englobu, glazúru a iný pomocný materiál.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € „VEK NÁDEJE“ Zariadenie sociálnych služieb Nové Zámky realizovalo projekt pre klientku Janku. Cieľom projektu bolo naučiť Janku, aby ovládala základy práce s PC, internetom, poznala a využívala elektronické služby. Janka každým dňom získala nové informácie, ktoré následne praktizovala. Za krátky čas bola schopná individuálne bez vyžiadania pomoci pracovať na PC. Práca jej prinášala zábavu a potešenie. Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku, bezdrôtovej myši a routera.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Archa, n. o. realizovala projekt pre klienta Jakuba. Hlavný cieľom projektu bolo, aby sa Jakub mohol lepšie pohybovať s pomocou chodítka - trojnožky, byť samostatnejší pri pohybe v DSS, aj mimo neho, napr. doma. Jakubko je omnoho samostatnejší, jeho pohyb a presun pomocou chodítka - trojnožky sa veľmi zlepšil. Každý deň cvičí na špeciálnych rebrinách, čím posilňuje svoje ruky. Učí sa rôzne úchopy, napr. ako chytiť lano a ťahať sa do výšky. Na novom masážnom lehátku cvičí rôzne cviky na ruky, nohy individuálne pod vedením p. fyzioterapeutky. Masážna stolička mu tiež pomáha, pretože tu sa môže p. fyzioterapeutka zamerať na masáž krku, rúk atď. Pomocou spoločenskej hry Memonik rozvíja svoje zmysly a kreatívnou spoločenskou hrou Imita rozvíja svoje kognitívne myslenie. Finančný dar bol použitý na rebriny, masážny stôl, masážnu stoličku, hry a posilňovací kruh.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb Kysucké Nové Mesto/Centrum sociálnych služieb Kamence realizovalo projekt pre klienta Miroslava. Na zúčastnených akciách a aktivitách robil fotodokumentáciu zariadenia. Fotil svojich spolubývajúcich a tiež personál. Do budúcnosti by sa chcel pán Miroslav naučiť s fotoaparátom rôzne efekty a tiež sa naučiť na internete, aby mohol fotografie, ktoré odfotil. Finančný dar bol použitý na zakúpenie fotoaparátu a príslušenstva.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb - pre stredisko DSS Symbia realizovalo projekt pre klientku Marcelu. Cieľom projektu bolo podporiť Marcelu k zmene postoja voči nej. Marcela je úplne sebestačná v základných životných úkonoch, manuálne je dosť zručná a obľubuje manuálnu prácu - osobitne rada upratuje. Marcela dostala svoje pracovné náradie, svoje čistiace prostriedky, sama si povedala a znázornila, čo bude kedy robiť. Finančný dar bol použitý na zakúpenie upratovacieho náradia, vysávača, čistiacich prostriedkov, pracovného odevu a rukavíc.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 320 € "PLATAN", zariadenie sociálnych služieb Lontov realizovalo projekt pre klienta Štefana. Klient Štefan sa zdokonalil v počítačovej gramotnosti. Klient naďalej navštevuje počítačový krúžok, baví ho vyhľadávanie informácií, prepisovanie textov. Vie si už sám uložiť napísaný text. Pravidelne sa zúčastňoval voľno-časových aktivít, v poobedňajších hodinách sa klient pomerne často zapájal do hrania spoločenských hier, niekedy preferoval pozeranie televíznych programov v súkromí svojej izby. Zúčastňoval sa zároveň besied a prednášok. Finančný dar bol použitý na zakúpenie notebooku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 250 € Bratislavská arcidiecézna charita realizovala projekt pre klientku Katku. Katka prekonala samu seba, keď našla odvahu vstúpiť do doteraz cudzieho prostredia fitnescentra a cvičiť v spoločnosti iných ľudí. Jej sebavedomie stúplo. Vždy keď sa vrátila po cvičení do DSS a RS Samária, hovorila ostatným klientom o tom ako sa jej cvičilo a zažila obdivné pohľady ostatných klientov. Začala sa viac hýbať, chodiť na častejšie prechádzky a v pohybe teraz vidí väčší zmysel. Je na seba aj hrdá, že zvládla väčšiu záťaž, samu ju pozitívne prekvapilo, že dokáže odcvičiť celú hodinu. Teraz viac dôveruje vo svoje schopnosti. Finančný dar bol použitý na športové oblečenie, športovú obuv a návštevu fit centra.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Slovenská Ľupča realizoval projekt pre klientku Anku. Anke sa tvorivé činnosti veľmi páčili a bola pri nich často veľmi trpezlivá. Presedela hodiny pri skrúcaní drôtikov na stromčeky šťastia a pri tvorbe lapačov, náramkov i vyšívaní obrázkov a nažehľovacích obrázkov. Anka si našla v galantérii súpravy na vyšívanie s farebnými predlohami a nastrihanou vlnou, ktoré sa naučila krásne vyšívať. Vyšila 2 obrázky vlnou a 2 jednoduché obrázky bavlnkou. Väčší obrázok vyšívaný bavlnkou ešte tvorí. Finančný dar bol použitý na materiál na tvorivé činnosti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Moja asistencia, o.z. realizovalo projekt pre klientku Veroniku. Veronika už asi tri roky veľmi chcela tancovať na vozíku, ale žiaľ nebolo to možné hlavne z finančných dôvodov. Vďaka programu Opora sa jej to podarilo, naučila sa základy tancov aj napriek tomu, že rôzne tanečné prvky boli pre ňu aj vzhľadom na jej skoliózu chrbtice náročné, nevzdávala sa a na tréningy vždy prišla s radosťou. Finančný dar bol použitý na trénovanie tancov na vozíku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Vagus realizovalo projekt pre klienta Karola. Karol bol umelcom na voľnej nohe. V minulosti sa venoval hrávaniu po rôznych spoločenských akciách nielen u nás, ale aj v zahraničí. Jeho ambíciou bolo vrátiť sa k tejto činnosti a pracovať na lodi, kde bude počas dňa pracovať ako kuchár a zároveň večer bude hudobníkom. Karol sa prostredníctvom sociálneho projektu zapojil do pracovnej terapie. Dodržiaval pracovný čas, pracoval veľmi pedantne. V tíme postupne získal pozíciu človeka, na ktorého sa obrátili kolegovia a zároveň bol zodpovednou osobou, ktorá vedela podať objektívny pohľad na náročnosť, organizáciu práce aj sociálnym poradcom, ktorý bol podporou pracovnému tímu. Následne sa rozhodol absolvovať kurz kuchára a jazykový kurz španielčiny, aby si rozšíril svoje zručnosti a tým aj možnosti na trhu práce a tak bol opäť bližšie k svojmu cieľu. Karol pomenoval, že doterajšia spolupráca v rámci projektu mu pomohla okrem zabezpečenia určitej istoty, posilniť sebavedomie a sebadôveru. Finančný dar bol použitý na rekvalifikačný kurz a výučbu španielskeho jazyka.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 200 € Claudianum n. o. realizovalo projekt pre klientku Evku. Cieľom projektu bolo umožniť klientke Evičke realizovať vlastné rozhodnutie naučiť sa hrať hru petanqué a aktívne sa jej voľnočasovo venovať, môcť do nej zapojiť aj svoje priateľky. Hra petanqué ju veľmi ju bavila, lebo to napĺňalo jej spoločenskú, športovú a súťaživú povahu. Petanqué si našiel obľubu nielen u Evičky ale aj u jej priateľov, ostatných členov Claudiana, pričom ale Evička prirodzene získala pozíciu kľúčového hráča a rozhodovala v otázkach tejto hry. Z turnaja organizovaného DSS Merama, kde reprezentovala s priateľkou Hankou zariadenie sa vrátila plná hlbokých zážitkov a uspokojenia. Finančný dar bol použitý na prenájom športoviska, oblečenie, gule, meter a handričku.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 100 € Centrum sociálnych služieb Straník realizovalo projekt pre klientku Hanu. Pletenie dávalo pani Hanke okrem pocitu užitočnosti aj pocit dobre vykonanej práce. Svojou prácou sa pani Hanka pričinila k skrášleniu a pohodliu klientok v Alzheimer terapii. Jej zručnosť obdivovali klientky i personál, z čoho mala veľkú radosť a zároveň bola upevnená jej sebadôvera. Financie boli použité na zakúpenie vlny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 300 € CLAUDIANUM n. o. realizovalo projekt pre klientku Dominiku. Dominika od začiatku reagovala veľmi dobre, prirodzene sa tešila z možnosti napĺňať svoj cieľ a túžbu. Výber učiteľky sa ukázal ako správny, pretože dokázala flexibilne reagovať na klientkine špecifické potreby, získať si jej dôveru a rozvíjať jej záujem. Hodiny jej rozdelila do kratších intervalov, 3-krát týždenne po 30 minút. Prebiehali v priestoroch priľahlého centra voľného času, v hudobnej triede s klavírom, kam klientka odchádzala sama. V čase keď táto miestnosť nebola voľná, hrávala v inej miestnosti na prenosnom piane zakúpenom na tento účel. Zakúpená bola aj sada rytmických nástrojov, ktoré slúžia na rozvíjanie rytmiky a na sprevádzanie Dominiky pri hre, či už učiteľkou alebo jej kolegami z Claudiana pri vystúpeniach. Finančný dar bol použitý na zakúpenie klavíra, nôt, prenájom miestností, rytmické pomôcky a na zaplatenie lektora.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 650 € Centrum sociálnych služieb Žarec realizovalo projekt pre klientku Boženu. Cieľom projektu bolo zlepšenie mobility klientky Boženy. Na zlepšenie hybnosti, celkovej mobility tela sa zakúpil ortopéd. Klientka trénovala posilňovanie dolných končatín 2-krát týždenne, v minulosti športovala. Klientka zvládla dlhšie prechádzky do kopca, menej sa sťažovala na bolesť nôh. Prejavila radosť a presvedčenie pokračovať v rehabilitácii. Počas prechádzok sa zoznámila s klientkami z iných oddelení. Prechádzky v prírode pôsobili na psychiku klientky uvoľňujúco, relaxačne. Financie boli použité na rotopéd, pracovné zošity na trénovanie pamäti a kolekciu spomienkových fotografií.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 850 € Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých Integra realizoval projekt pre klienta Róberta. Napriek ťažkému zdravotnému postihnutiu, ktoré Róberta vo viacerých oblastiach limituje, drieme v ňom duša umelca. Práca s rôznymi výtvarnými technikami a materiálmi, ktorej výsledkom sú zaujímavé výtvory odrážajúce jeho vnímanie reality a estetické cítenie ho napĺňa. Rád fotí prírodu, ale i predmety a ľudí pri rôznych činnostiach. Práca s fotoaparátom a s počítačom rozvíjala tiež jeho manuálnu zručnosť a jemnú motoriku. Finančný dar bol použitý nákup fotoaparátu, notebooku, pamäťovú kartu a myš.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 570 € NSSDR Fortunáčik realizovalo projekt pre klienta Ľuboša. Ľuboš prostredníctvom kurzu maľovania Krok za krokom I. získal nové zručnosti, pomocou ktorých zlepšil svoju maliarsku techniku a tak pôsobia jeho diela profesionálnejším dojmom. Vďaka zakúpeným maliarskym potrebám má možnosť plnohodnotne využiť svoj potenciál a realizovať sa formou maľby, pričom využíva rôzne novo naučené techniky. Podarilo sa mu predať viaceré obrazy. Vďaka kurzu spoznal klient nových ľudí a získal cenné skúsenosti. Prostredníctvom realizácie projektu sa zvýšilo nielen Ľubošove sebavedomie, ale aj chuť do života a motivácia dosahovať svoje ďalšie ciele. Dosiahnuté úspechy ho naštartovali k aktívnemu riešeniu svojej situácie. Finančný dar bol použitý na kurz maľovania a potreby na maľovanie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € SVETLO PRE OLICHOV realizovalo projekt pre klientku Ingrid . Klientka sa vďaka novému počítaču mohla venovať práci na počítači na oveľa lepšej úrovni ako doteraz. Kapacita počítača umožnila inštalovať grafické programy, s ktorými sa klientka postupne naučila pracovať. Veľmi sa tešila, že sa môže učiť nové veci a následne ich aj využiť v praxi a tým byť užitočná. Vďaka novému počítaču sa zlepšil kontakt klientky s nepočujúcimi ale aj s počujúcimi priateľmi, klientka mala chuť tráviť na novom počítači viac času a tým aktívne využívať svoj voľný čas v zariadení. Finančný dar bol použitý na počítač a tlačiareň.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Margarétka OZ realizovalo projekt pre klienta Patrika. Patrik nabral potrebné zručnosti pri pečení oblátok, naučil sa vyrábať hodnotné produkty, oblátky ktoré sú vhodné na predaj. Výroba sviečok bola bezchybná. Patrik mal pripravené sviečky na predaj, na vianočné trhy. Predajom si mohol zlepšiť svoju finančnú situáciu a zamerať sa na svoju budúcnosť, nezávislosť od rodičov. Financie boli použité na stroj na oblátky, materiál a cestovné náklady.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 600 € OZ Vagus realizovalo projekt pre klientku Helenu. Helena sa bude snažiť poctivo si plniť všetky svoje záväzky a nedopustiť návrat dlhov a platobnej neschopnosti. Potrebuje preto teraz v prvom rade komunikovať so zdravotnou poisťovňou, kde jej mohol vzniknúť nový dlh v období medzi termínom vyhlásenia jej odloženia, ktorý jej nebol oznámený a tým, ako jej Úrad práce začal platiť zdravotné poistenie. Bude sa snažiť triezvejšie hospodáriť s financiami a začína si odkladať na zaplatenie domovej dane vo februári. Tri mesiace si bude privyrábať ranným upratovaním priestorov denného centra. Financie boli použité na kurz vodičského preukazu, cestovné a potvrdenie o spôsobilosti.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 750 € Diecézna Charita Rožňava realizovala projekt pre klienta Júliusa. Klient mal na starosti udržiavanie areálu okolo budovy Diecéznej Charity Rožňava. Budova sa nachádza uprostred malého parku, kde mal za úlohu udržovať, strihať aj kríky a stromy. V lete bola búrka, ktorá niektoré stromy polámala, a aj túto prácu vykonával klient. Drobné údržbárske práce vykonával podľa potreby. Finančný dar bol použitý na motorovú pílu, krovinorez, sekeru a pílu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € ISTOTA, n.o. realizovala projekt pre klientku Danku. Po zakúpení potrebných pomôcok na cvičenie, sa s klientkou pravidelne cvičilo. U klientky sa pozorovalo rapídne zlepšenie fyzickej stránky osobnosti, čo pozitívne prispievalo k jej psychickej pohode a rovnováhe. S klientkou sa veľa rozprávala. Klientka sa začala venovať aj tvorivým aktivitám, čo je dôkazom toho, že cieľ projektu sa podarilo naplniť, keďže tieto tvorivé aktivity si vyžadujú najmä fyzickú zdatnosť, využíva sa jemná motorika, je potrebná sila, stabilita, vytrvalosť. Keďže klientku priamo v zariadení navštevovala fyzioterapeutka, ktorá sa zameriava na sklerózu multiplex, práve ona pomohla aj s výberom vhodných pomôcok a tiež organizáciou cvičenia, aby jej cvičenie prospievalo a aby malo význam. Finančný dar bol použitý na rehabilitačné a cvičebné pomôcky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 935 € Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska - Krajské stredisko Bratislava realizovala projekt pre klienta Martina. Klient Martin je aktívnym používateľom PC so špeciálnym aplikačným programom NVDA a IT kurz úspešne ukončil testom. V rámci práce sa klient naučil písať všetkými desiatimi prstami bez kontroly zrakom. Financie boli použité na nácvik práce s PC so špeciálnym aplikačným programom NVDA.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 550 € Život ženy realizoval projekt pre klienta Andreja. Zakúpením fotoaparátu pre klienta Andreja, ktorý je vozíčkar sa otvorila škála aktivít, ktoré mu pomohli k získaniu strateného sebavedomia. Spolu s manželkou takmer 3 mesiace navštevovali rôzne miesta, ktoré fotili. Mali pocit zmysluplnejšieho prežitia dňa, čo ich viditeľne motivovalo a posúvalo ďalej. Svoje zážitky zdieľal s priateľmi vo svojej komunite, za čo si častokrát vyslúžil uznanie. Finančný dar bol použitý na fotoaparát, príslušenstvo, grafické, polygrafické služby a občerstvenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Špeciálna základná škola, Slnečná, Spišský Štiavnik realizovala projekt pre klienta Fabiána. Cieľom projektu bola podpora a rozvoj hudobného nadania zdravotne handicapovaného žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia prostredníctvom získaného finančného príspevku. Vďaka získaným financiám bolo zakúpené kvalitné technické a hudobné vybavenie (klávesy, notebook, struny, trsátka), čo umožnilo Fabiánovi pravidelne s kvalitnými pomôckami a nástrojmi cvičiť, či už v rámci hodín hudobnej výchovy, v záujmovom útvare alebo v popoludňajších hodinách mimo vyučovania, čo výraznou mierou prispelo k rozvoju jeho hudobného nadania. Hodiny cvičenia a tvrdej práce sa odzrkadlili na verejných vystúpeniach v rámci školských akcií i akcie organizovanej obcou, kde bol Fabián vždy úspešný a svojim talentom prispel k šíreniu dobrej nálady, čo ho vždy pozitívne motivovalo k ďalšej hre. Finančný dar bol použitý na elektronické varhany, notebook, trsátka a struny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 650 € ISTOTA, n.o. realizovala projekt pre klienta Martina. Hlavným cieľom projektu bolo navodiť a zlepšiť psychickú pohodu u klienta Martina prostredníctvom muzikoterapeutických aktivít, rozvíjať zmyslové vnemy. Prostredníctvom projektu sa podarilo zakúpiť syntetizátor, s klientom sa realizovali konkrétne muzikoterapeutické aktivity, ktoré boli zamerané na hry s rytmom, hry s predmetmi a nástrojmi, improvizáciu pohybu na hudbu, hry so spevom, na posluch, fantáziu a relaxáciu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie syntetizátora.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 300 € "OZ BELASÝ MOTÝĽ" realizovalo projekt pre klientku Júliu. Pani Júlia nielen že, naplno využívala a využíva pravidelne svoj voľný čas zmysluplnými aktivitami maľbou na hodváb, výrobou anjelov z paverpolu a výrobou nádherných živicových šperkov, ale dokonca nastalo u nej zlepšenie jemnej motoriky rúk vďaka presným ťahom štetcom pri maľbe na hodváb. Pani Júlii sa zmiernilo trasenie rúk. Financie boli použité na zakúpenie materiálu na hodváb, materiálu na výrobu šperkov a paverpol.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 390 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium realizovalo projekt pre klienta Miroslava. Cieľom projektu bolo zlepšenie psychického a emočného stavu u pána Miroslava. V rámci rozvrhu hodín v DSS bola Miťovi minimálne jeden krát do týždňa ponúkaná možnosť hrať na interaktívnom hudobnom systéme BEAMZ, ktorý je nainštalovaný v učebni s počítačom. Miťo sa s týmto nástrojom zoznamoval veľmi pomaly. Zo začiatku (štyri týždne) odmietal opustiť "svoju" miestnosť. Pri každej ďalšej hodine Miťo trávil viac a viac času v učebni, postupne sa osmeľoval. Miťov emočný a psychický stav sa čiastočne zlepšil. Začal spolupracovať s personálom, čím sa zlepšila individuálna práca. V rámci rozvoja kognitívnych funkcií nastal posun v reagovaní na pokyny "chyť" a "pusť", ktorý predtým vykonával iba náhodne. Finančný dar bol použitý na BEAMZ interaktívny hudobný systém.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Špeciálna základná škola, Slnečná, Spišský Štiavnik realizovala projekt pre klienta Mária. Cieľom projektu bola podpora a rozvoj hudobného nadania zdravotne handicapovaného žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia prostredníctvom získaného finančného príspevku. Vďaka získaným financiám bolo zakúpené kvalitné technické a hudobné vybavenie (gitara, notebook), čo umožnilo Máriovi pravidelne s kvalitnými pomôckami a nástrojmi cvičiť, či už v rámci hodín hudobnej výchovy, v záujmovom útvare alebo v popoludňajších hodinách mimo vyučovania, čo výraznou mierou prispelo k rozvoju jeho hudobného nadania. Hodiny cvičenia a tvrdej práce sa odzrkadlili na verejných vystúpeniach v rámci školských akcií i akcie organizovanej obcou, kde bol Mário vždy úspešný a svojim talentom prispel k šíreniu dobrej nálady, čo ho vždy pozitívne motivovalo k ďalšej hre. Financie boli použité na gitaru a notebook.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € CVAK - centrum vzdelávania, aktivity, kreativity, občianske združenie realizovalo projekt pre klientku Paulínku. Nadradeným cieľom projektu bolo, že Paulínka sa chcela naučiť variť fit jedlá, aby sa jej znížila hmotnosť a zlepšilo zdravie. Aby si ich pamätala, chcela si vytvoriť ich receptár a váhu si chcela upraviť aj pravidelným cvičením na bežiacom páse a stacionárnom bicykli. K čiastkovým cieľom patrilo: vyhľadanie receptov fit jedál, naučenie ich prípravy, vytvorenie vlastného receptáru, pravidelné cvičenie, pravidelná kontrola výsledkov snaženia a udržanie motivácie. Paulínka si však osvojila nové vedomosti o zdravej výžive a snaží sa ich aplikovať vo svojom stravovaní. Najproblémovejším obdobím bol pobyt doma cez víkendy, kde bolo ťažké odolávať menej zdravým jedlám. Finančný dar bol použitý na stacionárny bicykel, osobnú váhu, pomôcky na varenie a potraviny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 350 € HARMONIA - Domov sociálnych služieb, zariadenie podporovaného bývania a zariadenie pre seniorov realizovalo projekt pre klientku Danku. Cieľom projektu bolo integrovať Danku do intaktnej spoločnosti a aktívne ju zapojiť do činností smerujúcich k zlepšeniu jej fyzického a psychického stavu. Danka sa zúčastnila 4-dňového rekreačného pobytu na Zemplínskej Šírave. Zažila nové situácie, ktoré musela zvládať, naučila sa komunikovať s inými ľuďmi (personál hotela), čím sa zvýšilo jej sebavedomie, taktiež sa naučila prekonávať prekážky, s ktorými sa doposiaľ nestretla. Danka tak nadviazala nové priateľstvá s klientmi z iného zariadenia sociálnych služieb, ktorí tam boli tiež na pobyte. Financie boli použité na pobyt na Zemplínskej Šírave, vstupné do vodného sveta, osobné a hygienické potreby spolu s občerstvením.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 450 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Veľký Krtíš realizoval projekt pre klientku Máriu. Pani Mária sa chcela odpútať od strastí minulého života a chcela žiť radostnejší život plný aktivít, ktoré ju bavia a stretávať ľudí so rovnakými záľubami. Záhradkárčenie bolo pre ňu určite dobrý začiatok. Zakúpili sa semená šalátu, žeruchy, pažítky, reďkovky, cibuľa sadzačka a na skúšku 2 sadenice levandule a 6 koreňov jahôd. Nadväzovanie nových kontaktov pri práci v mobilných záhradách bolo úspešné. Finančný dar bol použitý na zakúpenie mobilných záhradiek, sadeníc a zeminy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € PRIMA n.o. realizovala projekt pre klienta Mira. Miro túžil zužitkovať svoje bohaté vedomosti, najmä o histórii Bratislavy. Chcel sa venovať zmysluplnej a cieľavedomej práci, ktorá prináša úžitok aj jemu. Miro si vyskúšal fotografovanie a filmovanie na smartfone. V prvej fáze jeho práca spočívala v zbere vizuálneho materiálu (foto a video) na dané témy. Mirovi sa podarilo naučiť sa zaobchádzať s kamerou na smartfone, zmysluplne využíval čas trávený v Prime prácou na konkrétnych zadaniach. Prinieslo mu to hmatateľný výsledok, vo forme fotografií a videí, s ktorými mohol a ešte ďalej môže pracovať. Finančný dar bol použitý na notebook a VEDA S movie studio.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 950 € HARMÓNIA Centrum OZ realizovalo projekt pre klientku Števku . Najväčším Števkinim cieľom bolo prezentovať na verejnosti svoju vlastnú tvorbu v oblasti, ktorej sa venuje a kde našla svoju vášeň - v kreatívnej tvorbe. Vytvoril sa tak priestor pre prezentáciu tvorby na podujatí Tvoríme srdcom, ktorá sa uskutočnila 21.10.2017 v Robotníckom dome. Okrem prezentácie, robila aj workshop, kde učila záujemcov - deti aj dospelých. Svoju tvorbu prezentovala aj na 3. ročníku Konferencie pre ženy INSPIRE, ktorá sa konala 25.11.2017. Financie boli použité na fotenie, koučing a tlač katalógu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € ZDRUŽENIE RODIČOV A PRIATEĽOV PRI DSS TOPOĽČANY realizovalo projekt pre klientku Evu. Cieľom projektu bolo ponúknuť ďalšiu možnosť ako rozvíjať jeho zaostávajúcu úroveň hrubej motoriky ako aj narušenej a spomalenej celkovej motorickej koordinácie. Evke sa počas obdobia kedy intenzívnejšie bicyklovala na novom bicykli zlepšila jej motorická koordinácia. Zážitkovou činnosťou, ktorú Evka absolvovala so svojimi kamarátkami Júliou a Simonkou počas spoločného šantenia na bicykloch sa Evka citovo otvárala, nebola utiahnutá skôr sa k dievčatám sama pripájala. Zlepšila sa je aj telesná výdrž. Financie boli použité na trojkolesový relaxačný bicykel.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 970 € ZDRUŽENIE RODIČOV A PRIATEĽOV PRI DSS TOPOĽČANY realizovalo projekt pre klienta Viktora. Cieľom projektu bolo zlepšenie zdravotného stavu klienta Viktora v pohybovej oblasti. Stanovené ciele projektu boli čiastočne splnené, naďalej je však potrebné pracovať s klientom a zlepšovať jeho zdravotný stav, pretože je to potrebné z dôvodu ťažkého postihnutia klienta. Viktor sa zlepšil sa v oblasti koordinácie. Pri seba obslužných úkonoch je sústredenejší a zlepšila sa čiastočne u Viktora aj jeho jemná motorika. Veľkým prínosom je, že Viktor za pomoci fyzioterapeuta zvládne urobiť pár krokov aj bez pomoci dynamického vertikalizátora. Začal sa viac zapájať do rôznych aktivít v zariadení, čím sa mu zvýšilo jeho sebavedomie. Finančný dar bol použitý na dynamický vertikalizátor.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € "OZ BELASÝ MOTÝĽ" realizovalo projekt pre klientku Beátku. Pani Beátka sa naučila techniku vyrábania sviečok. Osvojila si postupy výroby sviečok. Touto činnosťou sa naučila zmysluplnejšie využívať svoj voľný čas. Pri výrobe sviečok a miešaní vosku zabúdala na svoje problémy. Pri vykonávaní tejto činnosti je pokojnejšia a nemá stavy depresie a úzkosti. Keď pani Beátka nevykonávala žiadnu činnosť často mávala negatívne myšlienky. Odvtedy ako sa začala venovať výrobe sviečok sa jej zdravotný stav zlepšil. Vždy sa teší, keď môže miešať vosk, veľmi ju to baví a napĺňa. Túto činnosť naučila aj deti zo Základnej školy. Pani Beátka chce aj naďalej pokračovať vo výrobe sviečok. Chce sa v tejto činnosti ešte zdokonaliť. Naďalej chce robiť radosť sebe a svojim blízkym. Financie boli použité na palmový vosk, včelí vosk, knôty, farby, vône, sójový vosk, formy a dekorácie zo sviečok.
b) podpora a rozvoj športu 2 000 € Obec Ladce realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Výstavba detského parku - Tunežice. Projektom vzniklo pre deti bezpečné a atraktívne ihrisko. Obec naďalej pokračuje vo zveľaďovacích prácach a tým sa vytvorí oddychová zóna pre rodičov, starých rodičov, deti a mládež. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kombinovanej hracej zostavy, hojdačky, kolotoču, dovoz štrku a montáž prvkov.
b) podpora a rozvoj športu 1 500 € Obec Bracovce realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Výstavba detského ihriska v miestnom parku. Cieľom projektu bola výstavba detského ihriska v miestnom parku, ktorý by bol voľne prístupný všetkým občanom. Novovybudované detské ihrisko slúži deťom vo veku 2-14 rokov. Navštevuje ho 36 detí z materskej školy v Bracovciach, žiaci základnej školy a deti z priľahlých obcí. Detské ihrisko tak pritiahlo do parku deti za účelom aktívneho trávenia voľného času. Finančný dar bol použitý na zakúpenie zostavy detského ihriska spolu s dvoj hojdačkou.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Základná škola realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Revitalizovanie okolia školy vytvorením oddychovo-relaxačnej zóny. V rámci projektu bola vybudovaná oddychovo-relaxačná zóna v nevyužitom areáli školy. Oddychovú zónu tvorí 9 lavičiek, vysadené okrasné kríky, rastliny a stromy. Do realizácie boli zapojení samotní občania obce. Žiaci využívajú priestor na vyučovanie a na voľnočasové aktivity, zároveň sa o revitalizované priestory starajú v rámci hodín pracovného vyučovania. V rámci ďalšieho pokračovania projektu by obec chcela v priestore zriadiť fit park, kde by občania a hlavne žiaci mohli pestovať aktívny životný štýl. Finančný dar bol použitý na zakúpenie lavičiek.
b) podpora a rozvoj športu 1 300 € Obec Nová Lesná realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Revitalizácia detského ihriska - Nová Lesná. Zámerom projektu bolo revitalizovať detské ihrisko v obci Nová Lesná. V rámci projektu sa vymenili poškodené drevené prvky a natrelo sa oplotenie. Detské ihrisko navštevujú okrem rodín s malými deťmi aj turisti, ktorí túto podtatranskú obec navštevujú vo veľkom počte. Finančný dar bol použitý na opravu detského ihriska, na náter a opravu oplotenia.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Základná škola s MŠ realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Náučno-relaxačný chodník. Mesto Ždiar vybudovalo relaxačno-náučnú zónu v areáli základnej školy s materskou školou. Slúži nielen deťom, ale aj širokej verejnosti. Zámerom projektu bolo taktiež vybudovať náučný chodník, ktorý slúži nielen na výučbu biológie či ekologickej výchovy. Náučný chodník výraznou mierou zvýšil atraktívnosť prostredia. Finančný dar bol použitý na vybudovanie relaxačno-náučnej zóny a náučného chodníka, ktorý slúži nielen žiakom, ale aj verejnosti.
e) podpora vzdelávania 1 300 € Základná škola s MŠ realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Učíme sa bezpečnosti na cestách. Cieľom projektu bolo vybudovať dopravné ihrisko a tým prispieť k bezpečnosti žiakov na cestách. Dopravné ihrisko vzniklo na vyasfaltovanej časti. Slúži na blokovú výučbu dopravnej výchovy počas branného kurzu a mimoškolských aktivít, čo prispieva k bezpečnosti žiakov. Finančný dar bol použitý na prenosné semafory, reflexné vesty, prilby, kolobežky a prenosné značky.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Obec Doľany realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Úprava a vybavenie dvora materskej školy. Hlavným cieľom projektu bolo zrealizovať prístavbu a zároveň aj prestavbu materskej školy. Prestavba pomohla zmeniť celkový vzhľad školského dvora. Na základe projektu sa podarilo skultúrniť okrem budov aj školský dvor. Finančný dar bol použitý na zakúpenie detského vláčika a domčeka, hojdacieho motocyklu, stoličiek a hračiek do piesku.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Obec Ivanka pri Dunaji realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Učenie bez tried a počítača - 2 etapa. Vďaka podpore sa podarilo vybudovať v obci altánok vo dvore ZŠ. Počas vyučovania bude altánok v priaznivom počasí slúžiť na výučbu vybraných predmetov. Altánok sa bude využívať aj počas obecných a školských akcií. Projekt tak vytvoril nové miesto pre osvojenie poznatkov zážitkovou formou učenia, trávenie času na čerstvom vzduchu. Finančný dar bol použitý na dodávku a montáž altánku.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Obec Smrdáky realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Revitalizácia oddychovej zóny v centre obce. Obec Smrdáky zrealizovala oddychovú zónu v srdci obce. Námestie, ktorého dominantou je súsošie, je centrom kultúrneho diania v obci. V súvislosti s revitalizáciou sa obec rozhodla opraviť na vlastné náklady i súsošie svätých, ktoré sú súčasťou danej lokality. Posledným krokom bolo osadenie mobilionáru. Návštevníci hodnotia zmeny v obci veľmi príjemne. Finančný dar bol použitý na opravu a údržbu sôch na námestí, sanáciu oplotenia a sadové úpravy sôch na námestí.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Obec Unín realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Vytvorenie oddychovej zóny a parkovej úpravy v lokalite "Čajkovka". Vytvorením oddychovej zóny a parkovej úpravy Čajkovka sa oživila ďalšia časť obce. V projekte boli vykonané terénne úpravy, vysadila sa zeleň, parková tráva a osadili sa lavičky. Oddychová zóna bude slúžiť pre občanov, turistov a najmä cykloturistov. V jarných mesiacoch by sa malo v oddychovej zóne osadiť detské ihrisko. Finančný dar bol použitý na sadenice, výsadbu drevín a zemné práce.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Oščadnica realizovala projekt v grantovom programe Regióny: 25. Oščadnická heligónka 2017. Obec v spolupráci s kultúrnym strediskom zorganizovala obecné slávnosti po Ostrým vrchom. Išlo o vyvrcholenie celoročných aktivít obce. Obec v programe ponúkla dvojdňový program. Zároveň podujatie sprevádzali viaceré sprievodné aktivity a množstvo atrakcií pre deti a dospelých. Finančný dar bol použitý na stravovanie účinkujúcich.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Dlhá nad Oravou realizovala projekt v grantovom programe Regióny: 11. Obecné slávnosti pod Ostrým vrchom v Dlhej nad Oravou. V rámci projektu sa v obci upravil terén v časti Gorilov, vysadila sa alej a sfinalizovali sa drobné úpravy. Cieľom projektu bolo zabezpečiť kvalitné podmienky pre život v obci, spríjemniť prostredie a vytvoriť dobrý dojem. Obec chce i naďalej zveľaďovať zeleň v obci a chce prispievať k lepšiemu a krajšiemu prostrediu v nej. Finančný dar bol použitý na nákup okrasných stromov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 500 € Obec Zborov nad Bystricou realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Zveľadenie zelene v obci. Obec Stará Bystrica každoročne organizuje v období výročia podpísania Deklarácie zvrchovanosti SR rôzne kultúrne podujatia. Aj v tomto roku obec pripravila kultúrny program s názvom: Moja rodná. Okrem regionálnych folklórnych skupín bol program obohatený o krajské zoskupenia. Záver podujatia patril zapáleniu vatry zvrchovanosti. Podujatie navštívilo niekoľko tisíc divákov, ktorí v priestore starobytrického Rínku sv. Michala Archanjela vytvorili a prežili neopakovateľnú atmosféru slávnostného večera. Finančný dar bol použitý na technické zabezpečenie akcie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Obec Stará Bystrica realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Oslavy zvrchovanosti Slovenska 2017. Zámerom projektu bolo vybudovanie detského ihriska. Miestny park v obci žiari novými detskými prvkami. Park navštevujú deti a spokojní rodičia, Realizáciou projektu sa podporila zábavná forma rozvíjajúca fyzickú zdatnosť detí. Detské ihrisko zatraktívnilo celkový vzhľad obce. Finančný dar bol použitý na vybudovanie detského ihriska.
b) podpora a rozvoj športu 1 500 € Obec Pohronská Podhora realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Ihrisko pre deti v centre obce. V dňoch 23. až 27. septembra sa pri príležitosti osláv Svetového dňa Cestovného ruchu sprístupnil areál bývalých kasární na Martinskom vrchu, kde sa realizovali zážitkové prehliadky so sprievodcom. V archeoparku Nitra bola pripravená prehliadka objektov slovenských obydlí a návštevníci si mohli pozrieť ukážku pečenia v dobovej peci, vypaľovanie keramiky a vyskúšať si lukostreľbu. Cieľom projektu bolo zachovanie kultúrneho dedičstva, sprístupňovanie turisticky príťažlivých miest, ako je Martinský vrch a Zoborský kláštor. Aj napriek nepriaznivému počasiu Martinský vrch navštívilo množstvo záujemcov. Finančný dar bol použitý na hudobné vystúpenie, zážitkové ukážky v archeoparku, prenájom techniky a technické zabezpečenie spolu s propagáciou.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Mesto Nitra realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Oslavy Svetového dňa cestovného ruchu "Spoznajte tajomstvá Martinského vrchu zážitkovou formou". Zámerom projektu bolo vybudovanie detského ihriska v obci Divín. Miestny park v obci žiari novými detskými prvkami. Park navštevujú deti a spokojní rodičia, Realizáciou projektu sa podporila zábavná forma rozvíjajúca fyzickú zdatnosť detí. Na detskom ihrisku sa deti zabavia, na čerstvom vzduchu rozvíjajú svoje pohybové schopnosti, ale sú vedené aj k športu. Projekt zatraktívnil miestny park. Finančný dar bol použitý na zakúpenie detských prvkov.
b) podpora a rozvoj športu 1 500 € Obec Divín realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Revitalizácia detského ihriska. Cieľom projektu bola modernizácia učebných priestorov. Projektom budú môcť žiaci využívať interaktívne programy v jednotlivých predmetoch, čo podstatne zvýši vzdelanostnú úroveň žiakov. Finančný príspevok bol použitý na zakúpenie interaktívnej tabule spolu s projektorom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € ZŠ a MŠ Halič realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Vybavenie učebne interaktívnou tabuľou. Cieľom projektu bolo vybudovať v areáli školy altánok pre možnosti realizácie vyučovacieho procesu v prírode v prevažne jarnom a letnom období. Deti, učitelia dostali samé pozitívne ohlasy na vzniknutý altánok. Finančný dar bol použitý na drevenú konštrukciu, zábradlie a na strechu.
e) podpora vzdelávania 1 000 € ZŠ Rozhanovce realizovala projekt v grantovom programe Regióny: Výstavba altánku pre vyučovanie v prírode. Cieľom projektu bolo vybudovať v areáli školy altánok pre možnosti realizácie vyučovacieho procesu v prírode v prevažne jarnom a letnom období. Deti, učitelia dostali samé pozitívne ohlasy na vzniknutý altánok. Finančný dar bol použitý na drevenú konštrukciu, zábradlie a na strechu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 755,52 € EkoFond, n. f. realizoval projekt: Podpora činnosti neinvestičného fondu EkoFond. Zámerom plánovaného projektu bolo vyplácanie zmluvných splátok v grantovom programe EkoFondu - 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových progresívnych technológií na báze zemného plynu, vydanie učebných textov pre odbor: technik energetických zariadení budov, príprava projektu výskumu a vývoja zameraného na zlepšenie podmienok energetickej efektívnosti a uhradenie časti prevádzkových nákladov. Podpora aktivít je verejnoprospešná a naďalej podporuje zámery z oblasti efektívneho využívania energií a ochrany životného prostredia. Finančný dar bol použitý na uhradenie splátok v grantovom programe, prípravu a vydanie učebníc, personálne výdavky fondu, účtovníctvo, prevádzku a údržbu web stránky, administráciu grantových programov a na kancelárske potreby.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 29 359,84 € Krehké deti realizovali projekt: Výstavba intenzívnej a operačnej jednotky. Na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny LF UK a DFNsP v Bratislave je ročne hospitalizovaných približne 500 pacientov z celého Slovenska, z nich sa približne polovica počas hospitalizácie podrobí operačnému zákroku. Pri záchrane života a zdravia chorých novorodencov je vzácna každá sekunda a operačný výkon by mal byť v záujme zníženia záťaže pre dieťa vykonávaný na lôžku, bez potreby transportu na operačnú sálu. Toho času musí klinika najzraniteľnejších pacientov prevážať z oddelenia na oddelenie. Cieľom projektu bolo zlepšenie starostlivosti o kriticky chorých novorodencov s potrebou operačného výkonu, čo sa dosiahne postupným vybudovaním operačnej sály priamo v priestoroch NKIM. Finančný dar bol použitý na zakúpenie výhrevného lôžka Babytherm, odparovača s prídavným dávkovaním kyslíka a odsávacou jednotkou a doplnkov na operačnú jednotku.
b) podpora a rozvoj športu 1 897,82 € Žilinský športový klub realizoval projekt: Podpora snowboardingu. Cieľom projektu bola podpora mladých talentovaných snowboardistov v disciplíne slopestyle s možnosťou ich postupného štartu na pretekoch FIS – podujatia európskeho a svetového pohára. Tréningová príprava prebehla na Štrbskom plese a na ľadovci Hintertux. Finančné prostriedky boli použité na tréningovú prípravu a na nákup športového materiálu.
b) podpora a rozvoj športu 6 200 € Dunajklub Kamzík Bratislava realizoval projekt: SPP - Spoznaj pádlovanie v prírode. Cieľom projektu bola propagácia vodáckeho športu a podpora aktívneho pohybu v prírode pre deti, mládež, predovšetkým zo spádovej oblasti miestnych častí Jarovce, Rusovce a Petržalka. V rámci projektu sa uskutočnilo niekoľko akcií spojených s výukou základov jazdy na kajaku. Jednalo sa o nácvik pádlovania na trenažéri a následné súťaže. Osvojené zručnosti si mohla mládež priamo overiť na vode, pri nácviku jazdy na kajakoch a kanoe. Na záver projektu sa uskutočnil dvojtýždňový letný tábor na vode. Finančný dar bol použitý na kajakársky trenažér, kajak minisonic, pádla a na plávacie vesty.
b) podpora a rozvoj športu 7 500 € Futbalový klub Slovan Levice realizoval projekt: Podporme futbalové talenty a mládež v Leviciach. Projekt bol určený pre deti a mládež, ktoré navštevujú futbalový klub Slovan v Leviciach, ale aj pre všetkých tých, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do klubu a začnú svoj talent a záujem o šport rozvíjať. Súťažný ročník 2016/2017 bol mimoriadne náročný ale i napriek tomu klub dosiahol úspechy. Každé mužstvo trénovalo s kvalifikovanými trénermi. Úspechom klubu je, že sa podarilo mládežníckemu tímu U15 zachrániť najvyššiu I. žiacku ligu zriadenú SFZ. Tento úspech zabezpečil, že všetky mužstvá od U8 až U15 budú hrať najvyššiu súťaž na Slovensku, ktorou je I. liga. Finančný dar bol použitý na uhradenie dopravy, poplatkov SFZ, organizáciu klubu a na regeneráciu.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Cyklistický klub BTC Vajnory realizoval projekt: Bike Svet. Zámerom projektu bolo dobudovať kvalitnú bi krosovú dráhu so štartovacou rampou, pumptrack a dirt jumpové skoky v areáli mestskej časti BA-Vajnory. Z dôvodu povrchových úprav trate bola zakúpená vibračná doska a využili sa bágre na úpravu profilu trate. Vďaka týmto mechanizmom sa v priebehu krátkeho času mohol upraviť terén. Pri finálnej úprave bola zakúpená drť, ktorá umožnila zrovnať drobné nerovnosti a umožnila zabezpečiť hladký povrch trate. V neposlednom rade boli umiestnené v areáli informačné tabule, ktoré budú informovať o bežeckom správaní na trati a o povinnej výbave. Finančný dar bol použitý na informačné tabule, zakúpenie vibračnej dosky, zemné práce, dopravno-mechanizačné úkony a drť.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Obec Unín realizovala projekt: Navrátenie ducha života do centra obce Unín. Obec Unín zrealizovala oživenie centra obce a vytvorila odpočinkové zóny pri kultúrnom dome a jeho priľahlých častiach. V rámci projektu boli vykonané terénne úpravy, vysadená zeleň, parková tráva a osadené lavičky. Oddychové zóny budú slúžiť pre občanov a turistov, najmä cykloturistov, ktorí vo zvýšenom počte navštevujú obec. Finančný dar bol použitý na výsadbu, podporný materiál k výsadbe a na inštaláciu a dodanie lavičiek.
b) podpora a rozvoj športu 7 000 € Obec Červený Hrádok realizovala projekt: ZÓNA HIER A ODDYCHU. Obec disponuje priestranstvom, ktoré nadväzuje na centrálnu zónu. Na tomto priestranstve sú vyrastené zelené stromy, ktoré v horúcich dňoch poskytujú príjemný zatienený priestor pre oddych. Vzniknutá Zóna hier a oddychu poskytuje nový priestor na zábavu a využitie voľného času. Zóna zároveň zvýšila úroveň občianskej vybavenosti v obci. Finančný dar bol použitý na zakúpenie lanovej pyramídy, šmykľavky, hojdačky, kolotoču a ich montáž.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Divadelné združenie GUnaGU realizovalo projekt: GUnaGU 2017 (štyri hry). Na rok 2017 Divadlo Gunagu pripravilo štyri premiéry hier Viliama Klimáčka, ktoré reagovali na svet konšpiračných webových stránok (Youtuberi), ale aj na tradíciu knižnej kultúry na Slovensku (Raj je iba Eden), nedávnu históriu (Láska a terpentín), mladícke ideály a ich redukciu v dospelom veku (Kozmonauti) – jednou vetou: reagujeme na pestrosť dnešného sveta nielen globálnu, ale aj vnútornú – intímnu. V projekte divadlo dáva príležitosť novým hercom - nielen najmladšej generácii (David Hartl, Natália Puklušová, Natália Germániová - študentka 3. ročníka herectva na VŠMU), ale pokračuje aj v hosťovaní známych mien v GUnaGU (Emília Vašáryová, Slávka Halčáková). Za najväčší prínos projektu - okrem kontinuity existencie divadla, ktoré už existuje 33. sezónu je považovaná kontinuita tvorby pôvodných slovenských hier a otváranie tematických okruhov z problémového diania na Slovensku. Hlavným cieľom projektu bola podpora súčasného umenia, ktoré korešponduje s najnovšími trendami v európskej dráme a javiskom umení. Projekt bol naplnený úspešnou premiérou podporených inscenácií, ktoré priniesli bezprostrednú reakciu na dnešok. Väčšina predstavení bola vypredaná. Finančný dar bol použitý na materiál na scénu, rekvizity, réžiu, inscenácie a na financie na manažéra divadla.
b) podpora a rozvoj športu 6 000 € Klub navigačného lietania AIR SYMPATIA, občianske združenie realizovalo projekt: Účasť štátnej reprezentácie Slovenskej republiky v presnom lietaní na 23. FAI Majstrovstvách sveta v presnom lietaní pre rok 2017. Štátna reprezentácia Slovenskej republiky v presnom lietaní prijala účasť na 23. FAI Majstrovstvách sveta v presnom lietaní pre rok 2017, ktoré sa uskutočnili v dňoch 24. júla 2017 až 5. augusta 2017 v Rakúskej republike na športovom letisku Hainburg - Spitzerberg. Členovia súťažných posádok tak mali možnosť absolvovať celý oficiálny tréningový a súťažný proces s vedomím maximálnej technickej spoľahlivosti. Súťažné posádky v dejisku Majstrovstiev sveta nalietali na dvoch súťažných lietadlách 35 letových hodín. Posádky získali jedno štvrté a jedno piate miesto. Najbližšia športová súťaž v leteckých navigačných pretekoch sa uskutoční v roku 2018 na Slovensku. Finančný dar bol použitý na uhradenie odlietaných hodín pilotov a na nájomné.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Plynárenský športový klub realizoval projekt: Športové podujatia plynárov. Projekt sa zameriaval na športové podujatia určené pre zamestnancov plynárenských podnikov, ktorých cieľom bola podpora zdravia, optimizmu a vytvorenia dobrých medziľudských vzťahov, ktoré sa premietnu aj na pracoviská. Turistický výlet sa uskutočnil podľa plánov 19.3.2017 s výstupom na Žiarsku chatu. Zúčastnili sa ho zamestnanci plynárenských firiem a ich rodinní príslušníci. Finančný dar bol použitý na tričká, cyklodresy, prenájom športovísk, ubytovanie účastníkov, stravu, ceny pre víťazov, občerstvenie, dopravu a na odmeny.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 000 € Občianske združenie Deťom pre život realizovalo projekt: Na bicykli deťom pre život-charitatívna cyklojazda. Ôsmy ročník charitatívnej cyklojazdy Na bicykli deťom patril medzi úspešnejšie ročníky v histórii tohto projektu. Známe osobnosti a účastníci cyklojazdy prešli 973 km a 217 obcí, kde šírili osvety ohľadom možností a účinnosti liečby onkologicky chorých detičiek. Počas cyklojazdy sa pelotón zastavil na oddeleniach detskej onkológie v Košiciach a v Banskej Bystrici. Cieľ charitatívnej cyklojazdy bol tentokrát na východe, kde event pomohli zorganizovať rodičia detských onkologických pacientov, ktorí svoj vyhrali. Počas jazdy sa opäť vyzbierali prostriedky na realizáciu relaxačno-rekondičných pobytov pre malých onkologických pacientov. Finančný dar bol použitý na zdravotné zabezpečenie, propagačné materiály a tričká.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Slovenský tenisový zväz realizovalo projekt: Detský Davis Cup a Fed Cup s Nadáciou SPP 2017. Cieľom projektu bolo získať pre pravidelnú športovú činnosť množstvo detí, osobitne sa zamerať na deti do 10 rokov, pre ktoré sa budú organizovať športové súťaže. V rámci projektu sa zvýšila aktivita klubov v športovej príprave detí, vznikli tak podmienky pre pravidelné športovanie a atraktívne súťaže. Súťaže boli najlepšou motiváciou pre ďalšiu prípravu detí a významne podporujú aj aktivitu rodičov. V rámci súťaží sa deti stretli aj s bývalými reprezentantami, ktorí sú pre deti veľkým vzorom. Prostredníctvom detí sa zvýšil záujem o tenis aj u rodičov. Mnohí začali s rekreačným hraním. Finančný dar bol použitý na organizovanie a zabezpečenie súťaží, usporiadanie regionálnych kôl, prenájom tenisových kurtov, na medaily a diplomy spolu s organizačným zabezpečením.
b) podpora a rozvoj športu 4 000 € Športový klub pri Strednej odbornej škole pre športovcov realizoval projekt: Škola hokejového brankára 2017. Škola hokejového brankára 2017 prebehla za účasti 42 brankárov v skupine Elite, 48 brankárov v skupine Basic a 20 trénerov a 2 asistentiek v čase od 16. do 29. júla 2017 v Brezne. Ľadovú plochu a šatne na zimnom štadióne poskytli formou prenájmu Technické služby Brezno, ubytovanie a stravu Hotelová akadémia Malinovského, Brezno. Finančný dar bol použitý na prenájom ľadovej plochy, ubytovanie a stravu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Modrý anjel/tím krízovej intervencie n.o. realizovalo projekt: Terénna krízová intervencia po udalostiach s traumatizujúcim potenciálom. Primárnym cieľom projektu bolo zabezpečiť aj pre rok 2017 nepretržitú dostupnosť krízovej linky Modrého anjela. Služby na krízovej linke mávali pracovníci vyškolení v efektívnej komunikácii so zložkami IZS, vrátane poskytovania spätnej väzby. Sekundárnym cieľom bolo zorganizovanie pilotného výcviku v psychotraumatológii v TIR metodológii. TIR je metóda, ktorá sa zaoberá spracovaním traumatických zážitkov. Výcvik úspešne ukončilo 13 účastníkov, z toho 12 spolupracovníkov. Financie boli použité na zabezpečenie krízovej linky a na vzdelávanie pracovníkov TIR metódou.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Liga za duševné zdravie SR, o.z. realizovalo projekt: Zippyho Kamaráti a Kamaráti Jabĺčka. Stanoveným cieľom projektu bolo realizovať program Zippyho kamaráti, v čo najširšom meradle v SR. Cieľom bolo vyškoliť nových učiteľov. V tomto školskom roku bolo vyškolených 115 učiteľov. Program si vybudoval už silné meno v mnohých školách, kde sa v minulosti vyškolili učitelia. Účastníci tréningov vyjadrujú väčšinou veľkú spokojnosť so získanými vedomosťami a zručnosťami. Vďaka programu sa zlepšilo v deťoch rozpoznávanie a spracovanie emócií, efektívnej komunikácie a nadväzovania a udržiavanie priateľstiev spolu s riešením konfliktov a ich celkovým zvládnutím. Finančný dar bol použitý na tlač brožúry, koordináciu projektu a evaluačné stretnutia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € OZ Svetielko nádeje realizovalo projekt: Spolufinancovanie detského mobilného hospicu - Svetielka nádeje. Služby detského mobilného hospicu poskytuje Svetielko nádeje už od roku 2013. V čase trvania projektu bolo v mobilnom hospici 5 detí. U týchto detí, malých pacientov bolo celkom zrealizovaných 26 výjazdov, z toho 21 výjazdov tím - lekár a sestra, 4 výjazdy - zdravotná sestra a sociálny pracovník, 1 výjazd -zdravotná sestra a liečebný pedagóg a na 2 výjazdoch bol prítomný psychológ. Finančný dar bol použitý na mzdové prostriedky lekárov a zdravotnej sestry.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Galéria mesta Bratislavy realizovala projekt: Vzdelávanie umením: S kočíkom do galérie, Rodinná GMB, Vzdelávacie programy pre školy. Cieľom projektu: Vzdelávanie umením bolo rozvíjať tvorivé myslenie a zručnosti detí, pre ktoré je tvorivá činnosť prirodzeným prejavom. Programy pre rodiny s deťmi, S kočíkom do galérie a pre školy patria medzi kľúčové a viacročné zabehnuté aktivity Oddelenia vzdelávania GMB. Programy pre školy patria medzi obľúbené. Do galérie prichádzali noví pedagógovia, rodiny s deťmi, matky na materskej a ďalší noví účastníci. Finančný dar bol použitý na metrový textil, nákup hračiek, honoráre a na materiál na tvorivé dielne.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € TenSta realizovalo projekt: Dni Nadácie SPP na tenisovom turnaji Poprad-Tatry Challenger ATP. Zámerom projektu bolo poskytnúť a podporiť mladé tenisové talenty na východe, okrem toho poskytnúť aj zábavu a prilákať deti na športoviská. V dňoch od 18.-24.6.2017 sa pravidelne za účasti profesionálnych trénerov uskutočnil tenisový turnaj Poprad-Tatry 2017. Deti si mohli vyskúšať tenis a boli zároveň pozvané do tenisových oddielov. Zároveň im bol venovaný tréning s Milošom Mečířom. Po autogramiáde a tréningoch sa do oddielov podarilo pritiahnuť množstvo záujemcov. Finančný dar bol použitý na tréningovú prípravu.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Volejbalový klub Slávia UK Bratislava realizovala projekt: Športová príprava talentovanej mládeže. V rámci projektu boli zabezpečené kvalitné podmienky pre športovú prípravu talentovanej mládeže a to prostredníctvom prenájmov telocviční a hál, zabezpečením športovej výstroje pre jednotlivé mládežnícke družstvá. Mládežnícke družstvá juniorky aj kadetky splnili výkonnostné ciele, ktoré boli v projekte stanovené. Finančný dar bol použitý na prenájom športových hál a telocvične.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 60 000 € Združenie priateľov NOÚ realizovalo projekt: Rekonštrukcia Oddelenia klinickej onkológie E – vybudovanie centra gastrointestinálnej onkológie. Cieľom projektu bola kompletná rekonštrukcia moderného lôžkového oddelenia, ktoré bude poskytovať modernú komplexnú starostlivosť o pacientov s nádormi zažívacieho ústrojenstva. Rekonštrukcia zahŕňala stavebnú činnosť: nové sociálne zariadenia, okná, vzduchotechnika, podlahy ako aj vybavenie izieb - multifunkčné rampy, wifi, TV klimatizácia, nové postele, stolíky, bezpečnostné prvky a nábytok. Rekonštrukciou sa zabezpečí vyšší komfort a zároveň sa poskytne zlepšenie úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Finančný dar bol použitý na dodávku a montáž podlahových krytín a ochranných prvkov spolu so stavebnými prácami.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Obec Zohor realizovalo projekt: „Traktér 2017“ - 2. ročník - divadelný festival ZOHOR. Zámerom projektu bolo ponúknuť pestrú paletu javiskového umenia v podobe rôznych žánrov a podporiť spoluprácu ochotníckych divadiel. Organizovaním festivalu sa zabezpečila ochrana a odovzdávanie kultúrnych hodnôt. Festival sa obohatil o výstavu z Divadelného ústavu Bienále divadelnej fotografie 2016 a taktiež o školské predstavenie pre základnú školu v Zohore. Na festivale sa odprezentovalo vyše 80 ochotníckych umelcov. Finančný dar bol použitý na posilnenie spolupráce ochotníckych divadiel, nadviazanie komunikácie medzi obcami v regióne Záhorie a na zachovanie kultúrneho dedičstva.
b) podpora a rozvoj športu 21 500 € Centrum Praktického vzdelávania právnikov realizovalo projekt: CVIČME V ŠKOLE - POĎME VON, Spoločný pohyb generácií. Cieľom projektu bolo vytvoriť vhodné prostredie pre kolektívne vykonávanie aktivít ako podporu k športu, hlavne v kolektíve PF UK v Bratislave a spriatelených jednotlivcov. Vytváranie prostredia bolo realizované prostredníctvom rekonštrukcie športovej haly a nákupu cvičebných pomôcok. Pomôcky boli postupne začlenené do tréningového procesu. Projekt priniesol spestrenie pohybových aktivít a tvorbu komunity podporujúcu sa v športe, model športovania a priestor na vznik komunity. Finančný dar bol použitý na osvetlenie priestorov, maľovanie, výlety, športy v prírode a športové náčinie.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Lovecký ochranný spolok svetobežníkov, no. realizovalo projekt: Knižnica vedeckej, odbornej literatúry a beletrie pri expozícii poľovníctva a ochrany zveri v Trebišove. Cieľom projektu bolo zatraktívniť súčasnú Expozíciu poľovníctva a ochrany zveri v Trebišove realizovanú organizáciou v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove. Knižnica bude slúžiť na zhromažďovanie súčasných a historických odborných prameňov súvisiacich s tematikou poľovníctva a ochrany prírody. Finančný dar bol použitý na zriadenie oblúkovej knihovne.
e) podpora vzdelávania 10 660 € AMAVET - Asociácia pre mládež, vedu a techniku realizovalo projekt Festival vedy a techniky AMAVET 2017. Festival Asociácie pre mládež, vedu a techniku bol opäť vyvrcholením práce žiakov, učiteľov, konzultantov a organizátorov. Jubilejný dvadsiaty ročník festivalu prebiehal počas troch dní od štvrtka 9. novembra do soboty 11. novembra. Obdivuhodné nápady, vedecké nadšenie a sebavedomie mladých Slovákov z roka na rok vzrastajú. Úroveň projektov žiackych vedeckých prác dosahuje medzinárodnú úroveň. Festival mal zároveň bohatý nesúťažný program. Najväčšími víťazstvami sú však určite umiestnenia na medzinárodných súťažiach v Európe a v USA. Hodnotiaca komisia rozhodla o postupe 15 súťažiacich s 11 projektmi. Finančný dar bol použitý na dopravu, ubytovanie, stravovanie, kancelársky materiál, kartónové postery, ocenenia a honoráre.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 000 € Nadácia Bátor Tábor Slovakia realizovala projekt: Medzinárodný tábor zážitkovej terapie pre onkologicky choré deti. Zámerom projektu bola podpora realizácie táboru. Bátor Tábor (Tábor Odvahy) nie je letným táborom v klasickom zmysle slova. Pomocou zážitkovej terapie získali deti s onkologickou diagnózou silu bojovať so svojou chorobou, vyššie sebavedomie, začali si viac veriť, zlepšila sa ich komunikácia s rovesníkmi a následne sa navrátili späť do normálneho života. Tábora sa zúčastnilo 32 detí. Psychický a fyzický stav detí sa po tábore zlepšil. Deti odchádzali z tábora plné zážitkov a pozitívnej energie. Finančný dar bol použitý na uhradenie tábora.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 6 000 € SMILE n.o. realizovalo projekt: POMÁHAME S ÚSMEVOM - Digitalizácia sterilných boxov. Cieľom digitalizácie sterilných boxov bolo odstránenie sociálne izolovaných detských pacientov a jeho rodiča počas procesu transplantácie kostnej drene prostredníctvom interaktívnych počítačov a ich software vybavenia. Cieľovou skupinou projektu boli detskí pacienti podstupujúci transplantáciu kostnej drene. Počas tohto procesu sú zatvorení v tzv. Sterilných boxoch – miestnosť cca 18m2 a na niekoľko mesiacov sú izolovaní od svojich rodinných príslušníkov, kamarátov, školy a okolia. Finančný dar bol použitý na zakúpenie 6 ks pohyblivých medicínskych ramien spolu s ich inštaláciou, zakúpením obrazoviek PC, monitorov a tvorbou software personalizovaného riešenia.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 000 € Nádej na život realizovalo projekt Deti a blankytný Jadran. Cieľom projektu bola realizácia ozdravného pobytu pre deti zo sociálne slabých rodín, ktoré prešli traumou onkologických ochorení a sú v dispenzárnej starostlivosti Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP v Bratislave na Kramároch. Pobyt bol pripravený už po 13-ty krát. Pobytu sa zúčastnilo 14 detí a mladých dospelých, ktorí pochádzali zo sociálne slabých rodín. Pobyt sa zrealizoval od 9. - 18. júna 2017 na Makarskej riviére v letovisku Baško Polje, v hoteli Alem. Finančný dar bol použitý na uhradenie pobytu a na poistenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Collegium Wartberg realizovalo projekt: CD Handel Arias. Cieľom projektu bolo nahranie debutového sólo CD Handel Arias v interpretácii jediného kontratenora na Slovensku. Samotnému nahrávaniu predchádzal sólový recitál s orchestrom. Publikum bolo veľmi vďačné. Celé nahrávanie trvalo 3 dni. Momentálne je CD v štádiu spracovania a finálna verzia by mala vyjsť do konca roka. Finančný dar bol použitý na honoráre hudobníkov, dirigenta, honoráre režiséra, ubytovanie a na vydanie CD.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € JHT Activity realizovalo projekt: Podpora detí pomocou športových aktivít. Zámerom projektu bola podpora športových aktivít detí a zdravého životného štýlu. Športové aktivity sa uskutočňovali v areáli Sitina, ktorý spĺňal podmienky pre aktivity rôzneho druhu. Cieľom bolo rozvíjať u detí vzťah k športu zábavnou formou a rôznymi druhmi športových aktivít. Deti sa venovali plávaniu, tenisu, loptovým hrám, ale aj pohybovej aktivite s prvkami atletiky. Aktvity sa zameriavali na zlepšenie koordinácie, celkovej kondície a športovej zdatnosti u detí. Finančný dar bol použitý na podporu športových aktivít, ktoré sa uskutočňovali v areáli Sitina.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 20 000 € EkoFond. n. f. realizoval projekt: Podpora činnosti neinvestičného fondu EkoFond. Zámerom projektu bolo prostredníctvom podpory spolufinancovať vydanie učebných textov pre študijný odbor technik energetických zariadení budov. Cieľom projektu bola podpora aktivít a projektov EkoFondu ako verejnoprospešnej a aktívnej spoločnosti. Zámerom projektu bolo zvýšenie efektívneho využívania energií a ochrany životného prostredia a príprava nových odborníkov, schopných v budúcnosti realizovať výzvy z oblasti energetickej efektívnosti. Finančný dar bol použitý na prevádzkové náklady fondu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 3 000 € Rímskokatolícka cirkev, farnosť Najsvätejšej Trojice realizovala projekt: Podajme si ruky a vytvorme si spoločný priestor. Cieľom projektu bolo vytvorenie spoločného priestoru. Keďže išlo o podkrovný priestor, bolo nutné ho najskôr zatepliť, na podlahu bolo použité linoleum a mladí sa napokon môžu realizovať pri skrášlení tohto priestoru. Radi ho využívajú a priestor je dosť priestranný a ponúka miesto na množstvo aktivít, ktorí si sami zvolia. Financie bolu použité na zateplenie.
b) podpora a rozvoj športu 5 000 € Slovenská basketbalová asociácia realizoval projekt: Organizácia Majstrovstiev Európy chlapcov do 18 rokov v basketbale. Cieľom projektu bolo na vysokej úrovni reprezentovať basketbal na medzinárodnom fóre a medzi domácimi fanúšikmi. Projekt sa zameral na zabezpečenie Majstrovstiev Európy v basketbale chlapcov do 18 rokov. Podujatie sa konalo od 27.7. - 6.8.2017 v Bratislave a v Piešťanoch. Na turnaji sa zúčastnilo 16 družstiev z celej Európy. Finančný dar bol použitý na LED perimeter a dopravné služby.
b) podpora a rozvoj športu 3 000 € Volejbalový klub polície realizoval projekt: Olympiáda materských škôlok. V roku 2017 Volejbalový klub úspešne zorganizoval 2. ročník Olympiády materských škôlok. Po celý rok boli deti z materských škôlok zvážané do športových hál, kde pod vedením lektorov a trénerov absolvovali množstvo hodín športovej prípravy. Deti sa oboznámili s viacerými športovými disciplínami. Na konci mája sa uskutočnila v atletickej hale Elán Olympiáda MŠ. V celom projekte bolo zapojených 300 detí a na samotnej olympiáde štartovalo 12 škôlok, ktoré reprezentovalo 180 detí vo veku 5-6 rokov. Finančný dar bol použitý na prenájom atletickej haly.
b) podpora a rozvoj športu 50 000 € Slovenský paraolympijský výbor realizoval projekt: Podpora paraolympionikmi na Slovensku. Cieľom projektu bolo zabezpečiť úspešnú prípravu dôležitú pre absolvovanie zimnej paraolympiády v Pchjongčcangu v roku 2018. V roku 2017 intenzívna tréningová príprava športovcov na Zimné paraolympijské hry v Pchjongčchangu v Kórei vrcholila. V roku 2017 bola príprava zameraná na športovú prípravu hokejistov . Hokej na sánkach je jeden z divácky najatraktívnejších paraolympijských športov, ktorý je verziou ľadového hokeja pre telesne postihnutých športovcov. Ďalšia časť projektu bola zameraná na Majstrovstvá v tancoch na vozíčku. Majstrovstvá dosiahli veľmi dobrú úroveň. Finančný dar bol použitý na prípravu na paraolympiádu, vrátane leteniek, saní, stravy, ubytovania a prenájmu v rámci Majstrovstiev Európy v tancoch na vozíku.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Obec Bystrička realizovala projekt: Ihrisko určené na loptové hry a kolektívne športy. Hlavným cieľom projektu bolo vybudovanie ihriska pre širokú verejnosť na loptové hry, rôzne kolektívne športy, ale aj na realizáciu kultúrnych podujatí. Tým sa podporil záujem o športové aktivity, aby mládež využívala svoj voľný čas efektívne a zmysluplne. Na ihrisku sa budú organizovať športové turnaje vo vybíjanej, florbale v rámci okresu. Zlepšil sa životný štýl detí a mládeže a zároveň sa získal pozitívny vzťah k športu. Ohlas obyvateľov obce bol pozitívny. Všetci sa tešili na využívanie ihriska. Finančný dar bol použitý na zhotovenie podložia, betonáž, drenáž, odvoz zeminy a zriadenia staveniska.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 3 000 € Neurologický spolok Kramáre realizoval projekt: Rozvoj Centra pre závraty a poruchy rovnováhy II. neurologickej kliniky LF UK a UN Bratislava. Cieľom projektu bolo zostrojenie novej postu grafickej platne pre vyšetrovanie vzpriameného postoja a porúch rovnováhy. Pomocou stabilografickej platne sa zaznamenávajú oporné sily pri postoji, čo umožňuje objektivizovať a analyzovať reguláciu rovnováhy. Postu grafická platňa je súčasťou postu grafickej metodiky využívanej pre klinické účely a klinický výskum. Finančný dar bol použitý na tenzometrický snímač, silovú platňu a USB.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € FC Ružinov Bratislava realizovalo projekt: Podpora rozvoja talentu mladých futbalistov. Cieľom projektu bola podpora športových aktivít mládežníckych zverencov prostredníctvom čiastočnej obnovy materiálovo-technickej základne tréningového a reprezentačného procesu. Naplnenie projektu bolo realizované nákupom futbalových dresov, teplákových súprav, čiapok, štucní, profesionálnych futbalových lôpt, ktoré budú slúžiť na tréning a zápas. Projekt tak prispieva k výchove mládeže smerom k športu a zdravému životnému štýlu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie oblečenia, futbalových sád, športového vybavenia, dopravy a ubytovania.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Občianske združenie EUROARCH realizovalo projekt: Ikony slovenskej modernej architektúry, kniha pre deti. Zámerom projektu bolo vydanie knižky, vďaka ktorej sa deti dozvedia viac o významných slovenských architektoch a ich dielach. Cieľom projektu bolo taktiež vzbudiť záujem o architektúru a motivovať mládež k štúdiu na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity. Autori publikácie sú presvedčení, že jedine ak budú deti poznať hodnoty slovenskej architektúry, budú sa v budúcnosti snažiť uchovávať, chrániť a rozvíjať významné architektonické dedičstvo. Finančný dar bol použitý na vydanie a tlač knihy: Ikony modernej architektúry.
b) podpora a rozvoj športu 10 000 € Mesto Šaľa realizovalo projekt: Rekonštrukcia dráh kolkárne v Šali. Cieľom projektu bola rekonštrukcia dráh kolkárne v Šali, ktoré prispeli ku skvalitneniu hracieho a tréningového prostredia pre členov kolkárskeho klubu, ale aj pre širokú verejnosť. Pôvodné dráhy boli vo veľmi zlom technickom stave a nespĺňali podmienky pre súťažné hranie. Aj napriek zlému technickému stavu, klub dosahoval výborné výsledky. Aktivity projektu spočívali v rekonštrukcii 4 kolkárskych dráh prostredníctvom montáže dreveného roštu v priestoroch dráh. Výsledkom projektu sú nové dráhy, ktoré sú oproti pôvodným vyššie s plastovým povrchom a spĺňajú podmienky pre súťažné hranie. Finančný dar bol použitý na kolkárske dráhy.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Obec Močenok realizovala projekt: ,,Spájame kultúrou a športom“ . Projekt bol zameraný na podporu kultúry a športu v obci Močenok. Komunitný a regionálny rozvoj bol podporený realizáciou aktivít - Dni obce Močenok, Vianočné trhy a Street workoutové ihrisko. Týmito aktivitami došlo k zlepšeniu kvality života miestnej komunity, potešení boli viacerí návštevníci obce, rodičia, deti a seniori. Zvýšila sa zároveň i atraktivita obce a povedomie o obci, podporil sa spoločenský život a zvýšili sa možnosti kultúrneho vyžitia. V rámci projektu sa zakúpilo nové športovisko, ktoré rozšírilo ponuku a kvalitu voľnočasových aktivít v obci. Financie boli použité na koncerty a vystúpenia hudobných skupín, obstaranie cvičiacich prvkov a nákup drevených stánkov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Združenie historických miest a obcí SR realizovalo projekt: Kultúrne dedičstvo 2017: Ekologická udržateľnosť v procese pamiatkovej obnovy (zborník z prednášok z konferencie). Zámerom projektu bolo rozšíriť popularizačné a odborné aktivity. Výsledky konferencie prezentovať v širšom meradle a to vytvorením tlačenej podoby zborníka zostaveného z príspevkov jednotlivých prednášajúcich. Konferencia sa konala 8. septembra 2017. Išlo o prvý ročník odbornej konferencie Kultúrne dedičstvo. Témou bola aplikácia ekologických princípov navrhovania pri obnove pamiatok. Cieľom bolo zhodnotiť súčasný stav poznania, pomenovanie problémov a definovať stratégiu. Na konferencii zaznelo 9 príspevkov. Konferencia mala pozitívny ohlas medzi odbornou a laickou verejnosťou. Zborník bol umiestnený do knižníc a odborných inštitúcii. Financie boli použité na recenzie, zhotovenie autorského diela, tlač a výrobu zborníka.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Nadácia LUMEN, Ústav sociálnej starostlivosti pre mládež Šoporňa - Štrkovec realizovala projekt: RELAX V TATRÁCH. Projekt sa zameriaval na zdravotnú regeneráciu a širšiu sociálnu integráciu klientov. V termíne od 27.11.2017 do 1.12.2017 sa 20 klientov a 10 odborných zamestnancov DSS zúčastnilo rekreačného pobytu v Starom Smokovci. Ako poďakovanie si klienti pripravili pre hostí hotela kultúrny program. Pobyt bol pre klientov veľmi prospešný, klienti si mali možnosť oddýchnuť pri vychádzkach v prírode. Financie boli použité na ubytovanie, stravné a dopravu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Mediálny inštitút realizoval projekt: Pódium mladých talentov Nadácie SPP v rámci Bratislavských Jazzových Dní 2017. V termíne od 20. októbra do 22. októbra 2017 sa uskutočnili Bratislavské Jazzové dni, ktorého súčasťou bol už po ôsmy krát projekt Pódium mladých talentov dobrej hudby. Účelom projektu bola podpora talentovaných umelcov menšinového žánru - jazzu, world music, funky a pod. Piati finalisti odohrali svoj koncert počas festivalu, víťazný interpret sa predstaví aj v roku 2018, kedy otvorí svojim koncertom BJD 2018. Finančný dar bol použitý na uhradenie kompletného technického zabezpečenia, ozvučenia, na svetlá, nástrojovú aparatúru a produkciu koncertov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike (APSSSR) realizovalo projekt: Podpora rovnosti príležitostí pre osoby so zdravotným postihnutím. Projekt bol zameraný na nedostatočnú ponuku bezplatných odborných poradenských služieb pre osoby so zdravotným postihnutím. Operátori bezplatnej telefonickej linky vybavili takmer tisícku hovorov osôb so zdravotným postihnutím a ich rodinných príslušníkov. Poradenské a komunitné centrum fungovalo na základe dojednaného termínu stretnutia formulárovej žiadosti. Poradenské činnosti sa venovali informovanosti o právach a možnosti zabezpečenia osobnej asistencie, sociálnej služby, či opatrovania. Finančný dar bol použitý na podnájom.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Obec Trnovec nad Váhom realizovala projekt: Predvianočná nálada 2017. Projekt s názvom Predvianočná nálada 2017 obsahovo naplnil predpokladaný zámer, akými bolo zabezpečenie podujatia: Vianočné trhy 2017, interiérové vybavenie kultúrneho domu a technické vybavenie Zariadenia opatrovateľských služieb. O vianočné trhy bol veľký záujem zo strany širokej verejnosti a občanov. Predvianočné podujatie prinieslo nielen príjemnú atmosféru ale aj utužovanie vzťahov v komunite. Zabezpečením kultúrneho programu sa povzniesla súdržnosť obce. Podujatia sa zúčastnil spevácky zbor a občania sa mohli započúvať do piesní. Finančný dar bol použitý na zakúpenie germicídneho žiariča, stolov a stoličiek, umývačku riadu, práčku, vianočné osvetlenie a zabezpečenie programu a materiálno-technického zabezpečenia.
b) podpora a rozvoj športu 15 000 € HK Dukla Trenčín n. o. realizovala projekt: Prevencia pred zraneniami v ľadovom hokeji. Cieľom projektu bolo zabezpečenie kvalitnej hokejovej výstroje pre vekovú kategóriu: kadeti (15-roční). Projekt napomohol zabezpečiť hokejovú výstroj, ktorá bude slúžiť na rozvoj, zdokonaľovanie hokejových činností mládeže a ochrany mladých hokejistov pred zraneniami. Finančný dar bol použitý na zakúpenie hokejovej výstroje.
b) podpora a rozvoj športu 1 000 € Základná škola Myjava realizovala projekt: Šport a pohyb pre všetkých. Hlavným cieľom projektu bolo, aby vzrástol záujem žiakov o športové aktivity na škole. Tento cieľ sa napĺňal pomocou hlavnej aktivity: nákup fitness strojov na workout cvičenie a nákup športového náčinia. Využitie fitness prvkov pre športovú činnosť žiakov v exteriéri a cvičenia na čerstvom vzduchu ponúka efektívne riešenie tohto stavu zohľadňujúce všetky bezpečnostné, hygienické a telovýchovné normy. Pridanou hodnotou projektu je aj fitness workout, ktoré bude slúžiť v prospech komunity a celej širokej verejnosti. Finančný dar bol použitý na športové vybavenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 4 000 € Hospic milosrdných sestier realizoval projekt: Zmiernenie bolesti a zvyšovanie kvality života pacientov v hospici. Chorý človek, ktorého liečba onkologického ochorenia bola neúčinná, trpí v poslednom štádiu choroby neznesiteľnými bolesťami fyzickými a nie zriedka i psychickými súvisiacimi s prijatím stavu, v ktorom sa pacient nachádza - zomiera. Takýmto pacientom je poskytovaná starostlivosť v hospici s celoslovenskou pôsobnosťou a to v Hospici Milosrdných sestier. Projekt pomohol zmierniť bolesť, zvážiť kvalitu života pacientov a zároveň sa podarilo prispieť k pocitu subjektívnej spokojnosti. Finančný dar bol použitý na zdravotnícky materiál, lieky na tíšenie bolesti a enterálnu výživu.
b) podpora a rozvoj športu 7 000 € Ryong o. z. realizovalo projekt: Podpora klubu taekwondo pre deti a mládež. Projekt bol zameraný na rozvoj klubu taekwondo pre deti a mládež s dôrazom na cvičenia pre podporu zdravého rastu detí. Hlavným cieľom projektu bolo poskytnúť deťom a slovenskej mládeži, čo najlepšie podmienky pre šport. Financie boli použité na prístroj Electronic scoring system Zemita. Tento systém umožňuje rôznorodé cvičenia pre deti a mládež súťažnou formou v spojení s počítačovými hrami. Prostredníctvom tohto športu vznikla možnosť na cvičenie rodičov s deťmi a tým nastalo zlepšovanie rodinných vzťahov, podpora spoločných rodinných akcií a zdravého životného štýlu rodín. Financie boli použité na prístroj Electronic scoring system Zemita.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Centrum sociálnych služieb Horný Turiec realizovalo projekt: ,,Domov Domovu 2017“. Hlavnou aktivitou projektu bolo organizovanie festivalu kultúrnej tvorivosti, rozvoj a ochrana kultúrnych hodnôt znevýhodnených skupín obyvateľstva. Podporili sa tvorivé dielne prijímateľov sociálnych služieb a výroba výrobkov. V rámci projektu bolo zabezpečené celodenné stravovanie pre 250 účastníkov a 50 dobrovoľníkov. Finančný dar bol použitý na prepravu, stravovanie a na materiál na tvorivé dielne.
e) podpora vzdelávania 7 000 € Obec Štrba realizovala projekt: „Poznávajme svet digitálnymi technológiami“. Projekt bol zameraný pre deti predškolského veku a žiakov základnej školy. Deti sa tak môžu zúčastňovať on-line testovania žiakov, zapájať sa môžu do internetových súťaží. V rámci mimoškolskej a krúžkovej činnosti vznikli podmienky na vzdelávanie žiakov zo sociálne slabších skupín. Finančný dar bol použitý na didaktické pomôcky - zakúpenie 13 ks notebookov.
Spolu 865 393,18 €