Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Orange, Bratislava'
za rok 2020

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 1 428 € Základná škola Júliusa Juraja Thurzu, A. Bernoláka 20, Detva; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Cieľom projektu Základnej školy Júliusa Juraja Thurzu bolo poukázať na priame súvislosti psychickej pohody ľudí a základných fyzikálnych veličín prostredia, v ktorom žijeme. Žiaci pomocou nových digitálnych technológií a bádateľskej činnosti monitorovali klímu vo svojom okolí, porovnávali ju s predpísanými hodnotami určené normami a skúmali prípadný negatívny dopad pri prekročení odporúčaných hodnôt. Zamerali sa pri tom na veličiny prostredia ako je teplota, vlhkosť, svietivosť, hlučnosť, obsah kyslíka a oxidu uhličitého. Po príprave a spracovaní výsledkov navrhli riešenie na zníženie negatívneho dopadu, ktoré prezentovali všetkým triedam školy a po mesiaci realizovali kontrolné merania s cieľom určiť účinnosť zavedených opatrení. Finančné prostriedky boli použité na merač hluku, okuliare na virtuálnu realitu, semafor hluku, demonštračný prístroj na šírenie zvuku, digitály teplomer a vlhkomer, senzory teploty a osvetlenia.
e) podpora vzdelávania 1 490 € Cirkevná základná škola - Narnia, Beňadická 38, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci Cirkevnej základnej školy – Narnia vymysleli vylepšenie, ktoré ekologickou cestou vyčistí vzduch v triedach, bytoch, či miestnostiach. Navrhli machové mobilné kolektory, ktoré v rámci projektu vyrobili a umiestnili do triedy s online meračmi. Tie 24 hodín denne zaznamenávali dáta formou e-denníkov prostredia (CO2, teplota, hlučnosť, vlhkosť atď.), čo umožnilo žiakom na základe práce so získanými dátami meniť a upravovať ich vynález tak, aby bol čo najfunkčnejší. V rovesníckom vzdelávaní vytvorili najlepší možný prototyp, otestovali ho a predstavili na výstave v škole. S projektom boli úspešní aj v celoslovenskej súťaži „riešení z prírody“ a nadviazali kontakt so zahraničnou firmou, ktorá podobné kolektory už vyrába ako zelené riešenie znečistenia veľkých miest CO2 aj tuhými časticami prachov. Finančné prostriedky boli použité na materiál na výrobu machových kolektorov, kancelársky a výtvarný materiál, odmeny pre lektora a nákup meteostaníc.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Zochova 9, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Predkladatelia projektu zo SPŠE Zochova poskytli žiakom prvého ročníka možnosť získať kvalitnejšie programovacie kompetencie prostredníctvom programovateľných dronov. Oživili a spestrili vyučovacie hodiny, pričom odskúšali aj kooperatívne vyučovanie a metódu flipped classroom. Študenti naučili pracovať s dronmi, odskúšali si doteraz získané programovacie koncepty a odstránili vzniknuté miskoncepcie. Okrem používania dronov vo vyučovacom procese sa žiaci zúčastnili aj školskej súťaže DroneCup, či celoslovenského kola robotickej súťaže RoboCup, v kategórii Autonómny dron. Projekt prispel k zlepšeniu kvality výučby, k zvýšeniu vedomostí žiakov aj ich motivácie k vzdelávaniu. Finančné prostriedky boli použité na programovateľné drony.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola Pavla Križku, P. Križku 392/8, Kremnica; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Sme ONLINE! sa realizoval v Základnej škole Pavla Križku v Kremnici. Učitelia sa zúčastnili série školení a zaradili do svojho vyučovania nové postupy. Žiaci sa od nich naučili programovať robotické hračky a využívať online nástroje pri učení, tvorili myšlienkové mapy, interaktívne plagáty, pracovné listy a kvízy, programovali robotické hračky. V rámci rovesníckeho vzdelávania žiaci 2.stupňa predstavili kamarátom z 1. stupňa ako sa programujú roboty. Finančné prostriedky boli použité na robotické hračky a webináre.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola, Mládežnícka 1343, Krásno nad Kysucou; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt V ruke s tabletom zoznám sa so svetom bol určený žiakom 5.ročníka ZŠ Krásno nad Kysucou a bol realizovaný počas hodín geografie a výtvarnej výchovy. Žiaci získavali informácie z fyzickej a z humánnej geografie cez rôzne internetové stránky a vzdelávacie aplikácie, virtuálne mapy, interaktívne glóbusy, kvízy, či hry, cez samostatnú prácu, skupinové a aj kooperatívne vyučovanie. Súčasťou projektu bola tvorba finálneho produktu „Krajina mojich snov“, v ktorom získané vedomosti aplikovali. Ukončenie projektu vyvrcholilo súťažou o najlepší projekt, pričom víťaza určilo celoškolské hlasovanie. Nezvyčajnými aktivitami sa vzbudil nielen záujem žiakov o predmet geografia, ale vďaka vlastnej skúsenosti a radosti z poznania sa prínos tohto projektu prejavil aj v trvácnejších vedomostiach tried a vďaka spolupráci v skupine aj v rozvoji celkových osobností žiakov.Finančné prostriedky boli použité na tablety.
e) podpora vzdelávania 1 240 € Základná škola, Pugačevova 1381/7, Humenné; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Základná škola Pugačevova v Hummenom prostredníctvom projektu MLADÍ HUDOBNÍ PRODUCENTI vybudovala v priestoroch svojej školy nahrávacie štúdio. Žiaci 6. až 8. ročníka sa naučili pracovať v notačnom programe MuseScore a zhotovili zbierku šiestich slovenských ľudových piesní. Osvojili si prácu s nahrávaním hudby, jej úpravou a upravili audio súbory do demo verzie. Piesne so spevom a ich inštrumentácie nahrali na CD-R a darovali ich materským školám v Humennom, zorganizovali tiež krst CD spojený so zbierkou pre znevýhodneného spolužiaka. Finančné prostriedky boli použité na USB zvukovú kartu, štúdiový mikrofón, monitor, slúchadlá, softvérovú licenciu, keyboard a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 1 411 € Základná škola, Strážnická 26, Ľubotice; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Základná škola Ľubotice v rámci projektu Ako hollywoodsky režisér dala žiakom možnosť vytvoriť vlastné filmy. Žiaci boli zapojení do divadelných predstavení, vytvorili hrané filmy, bábkovú rozprávku aj dokumenty, s ktorými sa úspešne zapojili do celoslovenskej súťaže amatérskych filmov. Vďaka projektu sa podarilo zrealizovať medzipredmetové zapojenie žiakov a spoluprácu medzi prvým a druhým stupňom. Žiaci rozvíjali svoju tvorivosť, vzájomnú spoluprácu v skupinách pri tvorbe a zároveň získali zručnosti pri práci s digitálnou technikou. Finančné prostriedky budú použité na štúdiový set, tablet, bezdrôtový mikrofóny systém, tripod set pre mobilný telefón a odmenu pre predkladateľa.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola Uzovské Pekľany ; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci základnej školy v Uzovských Pekľanoch realizovali projekt Každý deň pre Zem. Prostredníctvom tabletov a vopred pripravených aktivít spoznávali kolobeh vody v prírode, vesmír, flóru a faunu, ako aj históriu, geografiu a pamiatky Slovenska. Pôvodný plán zapojiť do aktivít len žiakov 4. ročníka bol upravený, keďže štvrtáci svojou aktivitou a nadšením presvedčili aj ostatných žiakov. Nakoniec sa v aktivitách vystriedala celá škola a deti o tom spracovali aj svoje dojmy, zážitky, i to, čo sa naučili. Finančné prostriedky boli použité na tablety.
e) podpora vzdelávania 1 494 € Základná škola, Ul. Obrancov mieru 884, Detva; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Denník cestovateľa históriou bol určený pre žiakov 6. - 8. ročníka Základnej školy Obrancov mieru v Detve. Žiaci vytvorili digitálne denníky, ktoré tematicky súviseli s aktuálnym učivom, pri tvorbe spolupracovali s učiteľmi viacerých predmetov, prezentovali ich pred spolužiakmi a na záver aj pred porotou, ktorá vyhodnotila a ocenila najlepších. Deti sa naučili hľadať informácie z rozličných zdrojov, orientovať sa v dejinách, využívať nadobudnuté vedomosti, tvoriť pomocou digitálnych technológií a vyskúšali si aj dlhodobú spoluprácu s inými spolužiakmi. Finančné prostriedky boli použité na notebook, dataprojektor, premietacie plátno a odmenu.
e) podpora vzdelávania 2 937 € MOTÝLIK, n.o.; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt realizovaný organizáciou MOTÝLIK,n.o. bol zameraný na rozvoj digitálnych zručností pedagógov dvoch škôl, na ktorých sa vzdelávajú žiaci s viacnásobným postihnutím. V rámci úvodného workshopu, ktorý sa konal v Spojenej škole v Liptovskom Mikuláši, získali pedagógovia oboch škôl zručnosti v používaní moderných programov pre alternatívnu komunikáciu. Následne inovatívnou formou upravovali a vytvárali pre žiakov učebné texty a samotní žiaci pracovali v špeciálnych programoch SymWriter a Grid3. Vytvorené materiály si učitelia navzájom zdieľali prostredníctvom facebookovej skupiny. Kontinuálne bol zabezpečený mentoring zo strany členov neziskovej organizácie. Na záverečnom workshope prezentovali svoje poznatky a skúsenosti v oblasti využívania moderných technológií pre alternatívnu komunikáciu. Finančné prostriedky boli použité na notebooky a programové licencie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Spojená škola internátna, Z. Nejedlého 41, Levice; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Spojenej školy internátnej v Leviaciach sa venoval žiakom s narušenou komunikačnou schopnosťou. Prostredníctvom rozprávky Alica v krajine zázrakov sa žiaci naučili pracovať s komunikátorom a komunikačnými tabuľkami. Rozprávkový príbeh využili na rozvíjanie komunikačných zručností a zvýšili si motiváciu k rozhovoru, naučili sa jednoducho vyjadrovať svoje pocity, potreby. Pomocou komunikačných tabuliek rozšírili svoje komunikačné obzory, zapojili rodinných príslušníkov do rozhovorov a rozšírili rady komunikačných partnerov. Boli vytvorené komunikačné tabuľky, symboly, nahraté zvuky a hlasy pomocou špeciálnych komunikátorov. Finančné prostriedky boli použité na komunikátory a komunikačnú aplikáciu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Spojená škola - Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, Nitrianske Pravno; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt bol určený pre žiakov druhého stupňa Spojenej školy v Nitrianskom Pravne a ich pedagógov. Žiaci za pomoci nových 10 tabletov na vyučovaní slovenčiny, matematiky, geografie, etickej výchovy a občianskej náuky riešili úlohy, testy, online cvičenia, pripravovali prezentácie, naučili sa pohybovať a pracovať v rôznych vzdelávacích platformách a aplikáciách - napr. Thinglink – escape room, flippity, formulár Google, breakout rooms prostredníctvom riešenia escape room, boli schopní vyhľadávať a kriticky vyhodnocovať informácie, ale aj posudzovať ľudské konanie z pohľadu etických noriem a svedomia. Žiaci sa učili spolupracovať, pracovať v tímoch nakoľko práca s tabletmi musela byť organizovaná vo dvojiciach, trojiciach vzhľadom na pomer žiakov v triedach a počet tabletov. V budúcom roku škola plánuje zabezpečiť ďalšie tablety, aby žiaci mohli s nimi pracovať samostatne, aby sa práca s tabletmi na vyučovaní zefektívnila a rozšírili aj do ďalších predmetov. Finančné prostriedky boli použité na nákup 10 kusov tabletov s klávesnicami a odmenu pre koordinátorku projektu.
e) podpora vzdelávania 1 400 € Základná škola, Haličská cesta 1493/7, Lučenec; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Cieľmi Základnej školy Haličská cesta v Lučenci bolo zlepšiť digitálne zručnosti žiakov a pestovať u nich pocit spolupatričnosti. V priebehu projektu žiaci pracovali na vlastných návrhoch 3D predmetov, tie potom vytlačili na 3D tlačiarni a na hodine výtvarnej výchovy dokončili do finálnej podoby. Hotové 3D predmety boli vystavené a následne bola zorganizovaná burza, na ktorej si mohli predmety zakúpiť žiaci alebo rodičia, pričom výťažok z predaja poputoval chlapcovi so zdravotnými problémami. Finančné prostriedky boli použité na 3D tlačiareň, spotrebný materiál do 3D tlačiarne a notebook.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola, Limbová 30, Žilina; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Učitelia Základnej školy Limbová 30 v Žiline absolvovali školenia ako pracovať s interaktívnou tabuľou a jej využitím počas prezenčného a dištančného vzdelávania, oboznámili sa tiež s rôznymi digitálnymi aplikáciami a platformami. Žiaci efektívne implementovali digitálne technológie do vyučovacích predmetov, počas realizácie projektu vytvorili veľa inovatívnych digitálnych výstupov. Kreatívnym spôsobom lúskali matematické aplikačné úlohy, tvorili elektronické pracovné listy, prezentovali vlastné audio nahrávky textov zo svojich obľúbených rozprávkových kníh, na hodinách anglického jazyka v tímoch realizovali zážitkové aktivity a súťaže s digitálnymi aplikáciami. Tvorili a prezentovali vlastné komiksy, projekty o krajoch Slovenska a interaktívne vytvorené biotopy prírodných spoločenstiev. Finančné prostriedky boli použité na dataprojektor, interaktívnu tabulu, vizualizér a počítač.
e) podpora vzdelávania 1 100 € Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci Základnej školy Ul.17.novembra v Sabinove pod vedením pedagógov realizovali projekt s názvom 17-nástka podcastuje. Hlavnou cieľovou skupinou boli žiaci so všeobecným intelektovým nadaním a vybraní žiaci piateho až deviateho ročníka. V priebehu realizácie projektu sa podieľali na rôznych aktivitách; zúčastnili sa besedy o možnostiach využitia podcastu, venovali sa tvorbe podcastového štúdia, loga a názvu pre štúdio, prostredníctvom workshopov nahrávali podcasty na rôzne témy. Na záver prostredníctvom webu a printových médií spropagovali celý projekt. Cieľom aktivít bolo nadobudnutie technických zručností spojených s prípravou a samotnou digitalizáciou textových materiálov do audiopodoby. Finančné prostriedky boli použité na vytvorenie podcastového štúdia.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava, Hviezdoslavovo nám. 18, Dolný Kubín; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Učitelia Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne spestrili vyučovacie hodiny cudzích jazykov a aktívne zapojili do aktivít projektu skupiny mladších aj starších žiakov. Počas vyučovacích hodín sa oboznamovali so zaujímavou témou „Ako sa učíme v digitálnom svete novému mysleniu a interkultúrnej kompetencii “. Zrealizované aktivity prispeli k rozvoju ich schopnosti interkultúrne konať, ktorá pomáha zohľadňovať názory iných, odbúravať predsudky a uľahčuje dohadovať si pravidlá, prípadne dopomáha k nastaveniu kompromisu. Výstupom z workshopov boli žiacke práce vo forme prezentácií a následne prebiehajúce diskusie. Finančné prostriedky boli použité na dataprojektor a interaktívnu tabuľu do triedy.
e) podpora vzdelávania 1 499 € Gymnázium sv. Františka Assiského, Kláštorská 24, Levoča; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci Gymnázia sv. Františka Assiského v Levoči vytvorili pomocou 3D fotografií historického jadra mesta a vnútorných priestorov školy interaktívnu prehliadku. Tá slúži na prezentáciu mesta a školy pre partnerov projektovej platformy eTwinning alebo pre žiakov z iných partnerských škôl. Žiaci na hodinách dejepisu vytvorili interaktívny obsah prezentácie s popismi, na hodinách angličtiny tvorili anglickú verziu a nahrali popisy v oboch jazykoch do formátu mp4. Zlepšili si tak svoje digitálne a jazykové zručnosti, pri prezentovaní obsahu pracovali na svojich prezentačných schopnostiach i a komunikačných zručnostiach, prezentovali svoj región, mesto aj školu. Finančné prostriedky boli použité na tablety, dron, 3D okuliare a notebook.
e) podpora vzdelávania 1 400 € Základná škola Petra Škrabáka, Ul. Martina Hattalu 2151, Dolný Kubín; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Základnej školy Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne podporil praktické a zážitkové vyučovanie, ktoré pomôže rozvíjať schopnosti potrebné pre budúcnosť žiakov. Deti sa oboznámili s vynálezmi Leonarda da Vinci, prostredníctvom 3D modelovania ich zostavili a pospájali do výsledného produktu tak, aby zariadenie bolo v maximálne možnej miere funkčné. V rámci rovesníckeho vzdelávania prebehli stretnutia 120 žiakov s konkrétnymi ukážkami a praktickými aktivitami týkajúcimi sa mechanických zariadení. Žiaci navštívili strojárenskú výrobu, spoznali profesionálnu 3D tlač a našli tak prepojenie výučby s reálnym životom. Súčasťou projektu bola aj výtvarná súťaž, ktorá umožnila žiakom navrhnúť 3D modely školského loga. Všetky výstupy boli prezentované rodičom a verejnosti počas MDD, Dňa otvorených dverí a ďalších podujatí. Finančné prostriedky boli použité na 3D tlačiarne s príslušenstvom a výtvarné potreby.
e) podpora vzdelávania 1 484 € Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Základná škola Moskovská v Banskej Bystrici podporila rozvoj zručností učiteľov a žiakov v online prostredí. Vyučujúci spestrili a oživili vyučovací proces novými kvízmi, hrami, úlohami a cvičeniami, ktoré prispeli k motivácii žiakov, spolupráci, kreativite a efektívnej práci s informáciami. Prostredníctvom workshopov získali učitelia nové nástroje, ktoré vedia jednoducho začleniť do svojich hodín. Výstupom projektu je publikovaný digitálny obsah v rôznych vyučovacích predmetoch dostupný žiakom a širšej verejnosti. Finančné prostriedky boli použité na odmeny, programové licencie a odmenu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Cirkevná spojená škola, Okružná 2062/25, Dolný Kubín; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci 8-ročného gymnázia na Cirkevnej spojenej škole v Dolnom Kubíne vytvorili 3 edukatívne videá a 5 interaktívnych aktivít zameraných na kyberšikanu a bezpečné správanie sa na internete. Aktivity a videá opisovali, čo je kyberšikana, ako môže prebiehať, čomu sa vystríhať na sociálnych sieťach, ako si bezpečne voliť heslo a ako odhaliť agresora. Výstupy odprezentovali v rámci dňa o kyberšikane a tak zvýšili vedomosti žiakov 2. stupňa o spomínanej tematike. Žiaci z daných tried boli rozdelení do menších skupín, aby sa mohli aktívne zapájať do aktivít. Finančné prostriedky boli použité na TV s držiakom, odmenu pre učiteľa, tlačiareň, nástenku, počítačovú myš a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Kockovňa; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt občianskeho združenia Kockovňa bol realizovaný pre deti vo veku 5-10 rokov v Martine a okolí a tiež na základných školách po Slovensku. Cieľom bolo prostredníctvom stavebníc LEGO Education Spike Essential vzdelávať deti hrou v oblasti programovania, robotiky, anglického jazyka a mäkkých zručností. V rámci projektu sa tiež podarilo priblížiť učiteľom danú metodiku vzdelávania. Finančné prostriedky boli použité na vzdelávacie stavebnice LEGO Education a iPad.
e) podpora vzdelávania 736 € Spojená škola internátna, M. Urbana 160/45, Námestovo; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Cieľom projektu špeciálnej základnej školy v Námestove bolo pomôcť žiakom zlepšovať jazykové zručnosti v anglickom jazyku hravou formou. Domáce úlohy deti nedostávali písomne, ale prostredníctvom aplikácie Wocabee, pri práci s interaktívnym perom a DVD Angličtina hrou sa cez zábavné kvízy a súťaže žiaci učili jazyk. Vďaka novým pomôckam, ktoré zlepšili kompetencie žiakov škola rozbehla spoluprácu s talianskou škôlkou v rámci platformy etwinning. Deti sa raz mesačne stretávali v online prostredí, spoločne spievali, hrali sa, čím sa upevňovali ich vedomosti a vzájomná motivácia k učeniu. Finančné prostriedky boli použité na aplikáciu, interaktívne perá, učebnice, hovoriace kartičky a interaktívne DVD.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Spojená škola, Ľudovíta Štúra 155, Dudince; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Deti zo Spojenej školy v Dudinciach zisťovali, aké nástrahy číhajú v online priestore a ako sa pred nimi chrániť. Žiaci prvého stupňa vytvorili tematické kartónové postavičky, ktoré rozmiestnili na chodbe školy a tak upozornili na nástrahy aj starších spolužiakov. Diskutovali o rôznych zdrojoch informácií, skúmali aj pozitívnu stránku internetu a zistili, že okrem hier a sociálnych sietí ponúka aj veľa ďalších možností. Žiaci si tiež vyskúšali eTwinning a pomocou angličtiny nadviazali spojenie s deťmi z iných krajín. Veľkým prínosom projektu boli aktivity, ktorých sa zúčastnili rodičia a starí rodičia detí. Finančné prostriedky boli použité na literatúru, logické hry a robotickú stavebnicu.
e) podpora vzdelávania 1 230 € Základná škola Adolfa Majthényiho s vyučovacím jazykom maďarským - Majthényi Adolf Alapiskola, Hlavné námestie 13, Dvory nad Žitavou -Udvard; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Pedagógovia a žiaci II. stupňa Základnej školy Adolfa Majthényiho sa oboznámili s digitálnou technikou Mozaik. Programy im poskytli možnosť na kreatívnu tvorbu, spestrili každodennú činnosti na vyučovacích hodinách, zvýšili efektivitu vyučovania pomocou 3D animácií, digitálneho učiva a digitálnych máp. Získané poznatky následne žiaci využili na vlastnú tvorbu úloh a v druhom polroku mohli používať počas hodín dejepisu aj softvéry a digitálne učebnice. Finančné prostriedky boli použité na nákup programové licencie a sprístupňovacie kódy.
e) podpora vzdelávania 1 400 € Základná škola Gemerská 2, Košice; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: V rámci projektu skupina žiakov 7. ročníka ZŠ Gemerská 2, Košice odprezentovala svojim mladším spolužiakom interaktívne predstavenie na motív rozprávky Snehulienka a 7 trpaslíkov. Spolužiakom počas predstavenia s názvom Googolienka a sedem hoaxov priblížili problematiku bezpečného správania sa na internete a kritického myslenia. Žiaci 1. – 7. ročníka najprv vyplnili dotazník zameraný na tému hoaxy a bezpečné správanie na internete, následne žiaci 7. ročníka absolvovali workshop na tieto témy a po vytvorení rovesníckej skupiny sa podieľali na príprave interaktívneho predstavenia, scenári, cvičení a aktivít. Po zrealizovaní predstavenia skupina natočila video (predstavenie) pre rodičov a ostatných žiakov, ktoré je prístupné verejnosti aj na stránke školy a sociálnych sieťach. Finančné prostriedky boli použité na interaktívny dataprojektor.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola Jána Amosa Komenského, Nová cesta 9, Tvrdošovce; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Učitelia a žiaci Základnej školy Jána Amosa Komenského v Tvrdošovciach sa prostredníctvom projektových aktivít oboznámili s tvorbou Escape room aktivít (únikových hier) a s tvorbou Matematických prechádzok. Škola začala vzdelávaním učiteľov v oblasti práce s tabletmi, využívania niektorých aplikácií, ktoré boli neskôr použité pri tvorbe aktivít. Vybrané vzniknuté aktivity boli sprístupnené žiakom i verejnosti prostredníctvom webstránky školy. Cieľom projektu bol rozvoj digitálnej gramotnosti učiteľov i žiakov, rozvoj ich komunikačných schopností, spolupráce i kritického myslenia. Finančné prostriedky boli použité na tablety a na odmenu pre predkladateľa projektu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Spojená škola, Školská 447/2, Turčianske Teplice; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt ZŠ s MŠ v Turčianskych Tepliciach zoznámil žiakov 2.stupňa s 3D prostredím, pričom im ukázal ako využiť teoretické vedomosti v praxi a vyrobiť niečo užitočné a hodnotné. Žiaci vytvorili množstvo pomôcok pre deti z nižších ročníkov a zapojili sa tak do výchovno-vzdelávacieho procesu originálnou formou. Pomôcky boli určené pre rôzne vyučovacie predmety; pre anglický jazyk vznikla hra, pre chémiu prvky z periodickej tabuľky a pre predmet biológia modely rastlinnej a živočíšnej bunky. Aktivity žiakom priniesli veľkú motiváciu, iniciatívu a kreativitu a vytvorili základ pre pokračovanie projektu. Finančné prostriedky sme využili na 3D tlačiareň s príslušenstvom a PC.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Základná škola, Kulíškova 8, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Zámerom projektu Základnej školy Kulíškova bolo realizovať v širšom rozsahu preventívne aktivity na predchádzanie face to face šikane a šikane v online priestore. Do projektu boli zapojení 9- 15 roční žiaci. Z hľadiska obsahu bol projekt zameraný najmä na rôzne podoby kyberšikany, ale aj cestu, kde ako hľadať pomoc a koho osloviť. Deti tvorili plagáty, slogany, videá, vyskúšali si role play, dozvedeli sa príbehy celebrít, ktoré v ich veku zažili šikanu. Realizované boli aj besedy a kampane s odborníkmi. Na záver boli žiacke práce spracované do špeciálneho čísla školského časopisu a metodickej príručky, ktoré budú prístupné aj iným školám. Finančné prostriedky boli použité na toner do tlačiarne, tlač časopisu, metodickej príručky a kalendárov, banner, výtvarné a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 3 000 € e - Talentum; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Občianske združenie e-Talentum v spolupráci s gymnáziom vo Fiľakove v rámci projektu Digitálna Mágia usporiadala sériu workshopov pre základné školy. Zámerom projektu bolo zaviesť študentov gymnázia, ale aj žiakov okolitých základných škôl do sveta programovateľných dronov. Študenti gymnázia sa oboznámili s programovateľnými dronmi a naprogramovali ich, vytvorili webstránku a následne vytvorili sériu workshopov, webinárov pre žiakov základných škôl. Na workshopoch študenti gymnázia odovzdávali svoje skúsenosti žiakom ZŠ, ukázali im spôsob ovládania a programovania dronov. Cieľom navrhnutých aktivít bolo vzbudiť v žiakoch pozitívny vzťah k programovaniu a poukázať na to, že programovanie môže byť aj hravé a zábavné. Finančné prostriedky boli použité na drony a odmeny pre lektorov.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Spojená škola, Školská 386/1, Dubnica nad Váhom; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Realizáciou projektu sa v Spojenej škole v Dubnici na Váhom sa u žiakov 7. a 8. ročníka s ľahkým mentálnym znevýhodnením zvýšilo povedomie o bezpečnosti na internete, neočakávaných nástrahách sociálnych sietí, aj o možných spôsoboch komunikácie. Vďaka zaujímavým zvoleným témam s využívaním IT sa zvýšil záujem o vyučovací proces. Boli tiež vytvorené pracovné listy ako doplnkový materiál na hodiny informatiky pre špeciálne školy a súhrnne myšlienkové mapy k jednotlivým témam ako edukačný názorný materiál. Finančné prostriedky boli použité na interaktívnu tabuľu.
e) podpora vzdelávania 1 200 € Stredná odborná škola strojnícka, Pplk. Pľjušťa 29, Skalica; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: SOŠS Skalica zmodernizovala vyučovanie meteorológie a zvýšila technické kompetencie žiakov aj pedagogických zamestnancov. V rámci projektu sa učili pracovať s novými prístrojmi, čím sa spestril priebeh odborného výcviku. V úvode žiaci vyplnili vstupný dotazník a získavali vedomosti v oblasti základných pojmov meteorológie. Následne prebiehal odborný výcvik, počas ktorého žiaci aplikovali nadobudnuté teoretické vedomosti v praktických meraniach pomocou digitálnych meracích prístrojov. Na konci aktivity žiaci vyplnili výstupný dotazník, ktorého výsledky boli spracované pre porovnanie so vstupnými dotazníkmi. Skupina žiakov takisto vytvorila počas meraní videá, ktoré budú k dispozícii aj ďalším žiakom aj v prípade dištančnej výučby. Finančné prostriedky boli použité na web kameru statívom, digitálny odchýlkomer a mikrometer.
e) podpora vzdelávania 1 399 € Súkromná škola umeleckého priemyslu Bohumila Baču, Ivanská cesta 21, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Súkromná škola umeleckého priemyslu Bohumila Baču sa rozhodla do vyučovacieho procesu zapojiť jedinečné vzdelávacie materiály, ktorých súčasťou boli videá z BBC. Videoknižnica sa začala využívať v priamom vyučovacom procese na predmetoch slovenský jazyk, dejepis, etická výchova, občianska náuka, informatika a dejiny výtvarnej kultúry, učiteľom a žiakom priniesla širokú škálu dôležitých medzipredmetových vzťahov. Žiaci si overovali nadobudnuté vedomosti pomocou interaktívnych cvičení, čím si rozvinuli a zdokonalili svoje vlastné digitálne a mäkké zručnosti. Škola zároveň umožnila zároveň desiatim pedagógom absolvovať Edulab kurzy, s cieľom zvýšiť ich digitálne kompetencie. Finančné prostriedky boli použité na licencie a Edulab kurzy.
e) podpora vzdelávania 987 € Špeciálna základná škola, P. Mudroňa 46, Martin; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Špeciálnej základnej školy P. Mudroňa v Martine bol určený žiakom s autizmom a mentálnym postihnutím. Pedagógovia sa zaškolili na prácu s programom GRID 3 a následne prostredníctvom programu realizovali aktivity zamerané na rozvoj komunikácie žiakov, pričom pracovali so žiakmi individuálne podľa ich schopností a mentálnej úrovne. Program pomohol žiakom zjednodušiť komunikáciu s pedagógmi, zlepšiť vzdelávacie výsledky aj vyjadriť svoje potreby a želania. Finančné prostriedky boli použité na program Grid 3.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola Dr. V. Clementisa, Francisciho 803, Tisovec; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Základná škola Dr. V. Clementisa v Tisovci zriadila multimediálny kútik, ktorý umožnil žiakom aj učiteľom získať potrebné zručnosti pri tvorbe mediálneho obsahu. Zrealizovaných bolo množstvo aktivít a školských akcií, z ktorých vytvorili obrazové záznamy, rôzne propagačné a vzdelávacie materiály, ktoré slúžia aj ako učebný materiál pre spolužiakov. Na hodinách s prírodovedným zameraním žiaci vytvorili videá a prezentácie, vydaním školského časopisu informovali širokú verejnosť o živote školy. Finančné prostriedky boli použité na nákup mobilný telefón, notebook a tlačiareň.
e) podpora vzdelávania 1 300 € Základná škola s materskou školou, SNP 158/20, Kalinovo; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt NEkonšpiračne a hravo bol určený žiakom 6. až 9. ročníka Základnej školy s materskou školou v Kalinove. V rámci projektu si žiaci rozvíjali komunikačné zručnosti, kritické myslenie a absolvovali workshopy zamerané na riziká, dezinformácie, konšpirácie na internete, ale aj zodpovedné správanie sa vo finančnom svete. Naučili sa pracovať s programami FLIPPITY, KAHOOT; vytvorili a následne implementovali do vyučovacieho procesu didaktické hry zamerané na finančnú gramotnosť. Vytvorená zbierka hier bola prezentovaná žiakom, učiteľom a rodičom. Finančné prostriedky boli použité na notebook, kancelárske potreby a odborné konzultácie.
e) podpora vzdelávania 1 080 € Základná škola, Dudova 2, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci štvrtého ročníka ZŠ Dudovej 2 sa zapojili do projektu rozvoja digitálnych zručností vo výučbe prírodovedy. Každý mesiac pracovali na rôznych aktivitách. V grafických programoch urobili náčrty lesa okolí a plány domovov pre zvieratá, tie následne odniesli na predom zmapované miesta aj s potravou. Výstupom boli tiež tlačené a digitálne náučné kartičky o zvieratách aj zábavné aktivity v digitálnom programe, ktoré prezentovali žiakom prvého stupňa a učiteľom. Žiaci si počas realizácie aktivít zlepšili strategické, kreatívne myslenie, digitálnu gramotnosť, tímovú spoluprácu ale aj schopnosť sebareflexie. Finančné prostriedky boli použité na nákup notebooky a tlačiareň.
e) podpora vzdelávania 800 € Spojená škola internátna, Školská 10, Michalovce; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt pre žiakov s mentálnym postihnutím z 5. - 9. ročníka špeciálnej základnej školy realizovala Spojená škola internátna v Michalovciach. Žiaci sa oboznamovali so zodpovedným používaním technológií počas workshopov a besedy, spoznávali pozitíva i možné nebezpečenstvá internetu. Následne nacvičili a odohrali krátke scénky o nebezpečenstvách komunikácie na sociálnych sieťach. Ich spojením a spracovaním vznikol žiacky vzdelávací film Si v sieti?, ktorý poslúži aj ďalším generáciám. Finančné prostriedky boli použité na PC a odmenu pre pedagóga.
e) podpora vzdelávania 987 € Spojená škola sv. Jozefa, Jašíkova 219, Turzovka; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Špeciálnej základnej školy s materskou školou sv. Jozefa v Turzovke sa venoval žiakom s narušenou komunikačnou schopnosťou. Jeho cieľom bolo skvalitniť proces vyučovania a odstrániť bariéry v komunikácii prostredníctvom špeciálneho programu Grid 3. Po postupnom zacvičovaní zamestnancov sa program začal využívať priebežne v čase výučby, pričom žiaci mohli pracovať na hodinách hromadne vďaka interaktívnym tabuliam. Na prácu s programom náhradnej komunikácie boli zacvičení aj asistenti, ktorí mohli pracovať so žiakmi individuálne podľa ich potrieb. Finančné prostriedky boli použité na softvér.
e) podpora vzdelávania 753 € Spojená škola, J. Kráľa 39, Zlaté Moravce; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Špeciálnej základnej školy v Zlatých Moravciach bol určený žiakom s mentálnym postihnutím a zdravotnými znevýhodneniami. Do vyučovania bol zaradený programovací robot včielka Bee Bot a Pro Bot. Bee-Bot včielka sa stala pre žiakov naozajstnou kamarátkou a veľmi rýchlo si osvojili prácu s robotom, ktorý u detí rozvíjali logické myslenie, priestorovú predstavivosť aj vzájomnú spoluprácu. Žiakom s menej vyvinutým logickým myslením pomohlo, že si mohli včielku vziať do rúk a prekladať ju pred zadaním príkazu. Finančné prostriedky boli použité na Bee-Bot sadu s podložkami a interaktívny program.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Stredná priemyselná škola informačných technológií, Nábrežná 1325, Kysucké Nové Mesto; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Vďaka projektu Odstráňme bariéry s VR mohli žiaci SPŠ-IT v Kysuckom Novom Meste absolvovať výučbu programovania inovatívnym spôsobom. Okrem programátorských schopností získali skúsenosti s 3D modelovaním, tímovou spoluprácou, metódou Scrum, zvýšili si motiváciu a naučili sa efektívnejšie vyhľadávať a spracovať informácie v rámci samoštúdia. Projekt sa zameral na výučbu tvorby aplikácii pre virtuálnu realitu, keďže v súčasnej pandemickej dobe ide o ideálnu technológiu pre zlepšenie výučby, kultúry, zábavy i komunikácie. Žiaci najskôr absolvovali niekoľko školení, potom si zvolili tímové role, určili typ vyvíjanej aplikácie a začali pracovať na projektoch, ktoré v závere odprezentovali. Aplikovaním EDU-scrum metódy sa výučba priblížila oveľa viac k praxi, čo malo okrem iného veľký vplyv na motiváciu. Finančné prostriedky boli použité na VR zariadenia.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Súkromná spojená škola, Pionierska 850/13, Detva; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Komunikujme spolu realizovala Súkromná spojená škola v Detve. Cieľovou skupinou boli zamestnanci pracujú so žiakmi so ŠVVP, ktorí sa nedokážu dorozumievať hovorenou rečou. Prostredníctvom zaradenia aplikácie GoTalk NOW do vyučovacieho procesu sa modernizovali prostriedky alternatívnej formy komunikácie a mohli byť prispôsobené individuálne podľa potrieb konkrétneho žiaka s postihnutím. Práca s aplikáciu pomohla v rozvoji detí a znížila ich frustráciu z neporozumenia. Finančné prostriedky boli použité na vzdelávanie pedagogických zamestnancov.
e) podpora vzdelávania 1 275 € Škola umeleckého priemyslu, Jakobyho 15, Košice; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt DigiFit22 realizovala Škola umeleckého priemyslu v Košiciach. Jeho zámerom bolo využiť digitálne technológie v športovej výchove s prepojením na rozvoj dátovej gramotnosti a kreatívne spracovanie získaných autentických dát. Pomocou aktívneho využívania fitness náramkov žiakmi 2. ročníka a následnou analýzou a vizualizáciou získaných dát projekt podporil u žiakov motiváciu k aktívnemu pohybu a zdravému životnému štýlu. Výstupom sú autentické dáta monitorujúce pohybovú aktivitu, ktoré boli spoločne žiakmi spracované a analyzované, čím sa rozvíjali ich bádateľské a prezentačné zručnosti. Ďalším výstupom projektu sú sady edukačných aktivít na vyučovanie informatiky, ktoré sú dostupné aj iným učiteľom. Finančné prostriedky boli použité na fitness náramky, tablet a odmenu pre pedagóga.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola internátna pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou, Jamník 42; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt realizovali špeciálni pedagógovia a logopédi na Základnej škole pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou v Jamníku. Cieľom bolo skvalitniť hodiny logopédie, pomáhať žiakom pri zmierňovaní ich hendikepu prostredníctvom novej interaktívnej tabule a moderných logopedických programov. Tabuľa však slúžila aj ostatným žiakom a postupne bola zaraďovaná do vyučovania viacerých predmetov. Finančné prostriedky budú použité na interaktívnu tabuľu, projektor a logopedické programy.
e) podpora vzdelávania 371 € Základná škola, Malcov 16; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Základná škola v Malcove zapojila do projektu deti zo zo sociálne znevýhodneného prostredia. Cieľom projektu bolo zlepšiť úroveň jazykových a komunikačných schopností žiakov v anglickom jazyku ako aj zvýšiť ich motiváciu ku vzdelávaniu. Žiaci 5. až 9. ročníka pravidelne vypracovávali balíky slovíčok v domácom prostredí, čím si osvojili slovnú zásobou, zlepšili úroveň jazykových zručností, čítania s porozumením i ústneho prejavu. Finančné prostriedky boli použité aplikáciu.
e) podpora vzdelávania 1 458 € Základná škola, Lipová 183; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Učitelia a žiaci Základnej školy Lipová dostali možnosť plnohodnotne pracovať s novou digitálnou technikou. Prostredníctvom kvízov a interaktívnych pracovných kvízov a listov si žiaci upevňovali nové učivo, na hodinách si anglického jazyka si obľúbili prácu s aplikáciou WocaBee, zapojili sa aj do medzinárodného projektu eTwinning. Popri práci s IKT technikou sa oboznamovali tiež s nástrahami online prostredia. Finančné prostriedky boli použité na tablety, notebook, projektor, programové licencie a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 530 € Základná škola, Rudina 443; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Preventívny program Pravda, ale čia? realizovala Základná škola Rudina. Do projektu boli primárne zapojené členky a členovia žiackeho školského parlamentu, širšiu skupinu zapojených tvorili žiačky a žiaci II.stupňa, rodičia a verejnosť. Projekt bol zameraný na aktuálne problémy žiakov - kyberšikana, kybergrooming, bezpečnosť v online priestore, dezinformácie a hoaxy. Vďaka projektu v škole vznikol výborný tím šikovných detí, ktoré vytvorili videospoty, minislovník, a brožúry Rady a tipy pre rodičov. Deti sa tiež učili pracovať v online nástroji na tvorbu dizajnov a absolvovali workshopy so školskou psychologičkou. Finančné prostriedky boli použité na softvérové licencie a tlač vytvorených materiálov.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Základná škola, Š. Majora 560, Veľké Úľany; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt s názvom Je INfluencer in? žiakom Základnej školy vo Veľkých Úľanoch odkryl pozlátko online sveta influencerov. Sledovali filmové dokumenty a následne debatovali o fenoméne sociálnych sietí a ich nástrahách. Žiaci odhalili tajomstvo fake správ a hoaxov. Naučili sa získavať a spracovávať informácie, nájsť relevantné zdroje, vytvoriť nepriestrelný argument a to, ako sa dá vyhnúť argumentačným faulom. Pomocou rôznych aktivít zistili, v čom sú dobrí, čo ich baví a v čom sa ešte môžu zlepšiť. V rámci rovesníckeho vzdelávania vytvorili žiaci druhého stupňa prezentácie pre rôzne predmety, ktoré odprezentovali v triedach prvého stupňa. V neposlednom rade si žiaci založili online školský časopis Úlik, ktorý prináša širšej verejnosti najnovšie informácie zo života školy. Finančné prostriedky boli použité na odbornú literatúru, výtvarný a kancelársky materiál.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium, Akademika Hronca 1, Rožňava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt Literatúra inak realizovalo Gymnázium P.J. Šafárika v Rožňave. Cieľom bolo implementovať do nové postupy do výučby literatúry a anglického jazyka. Žiaci sa učili pracovať v programoch zameraných na slovnú zásobu a skupinovú prácu, využívali rôzne kreatívne hry a interaktívne pracovné listy, k daným témam vytvorili aj komiks a video. Nový spôsob výučby ich motivoval k aktívnej účasti na výučbe a kreatívnemu mysleniu. Finančné prostriedky boli použité na tablety.
e) podpora vzdelávania 1 181 € Základná škola s materskou školou, Andreja Kubinu 34, Trnava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci 7., 8. a 9. ročníka ZŠ s MŠ Andreja Kubinu v Trnave sa na hodinách biológie, fyziky a chémie naučili pracovať s digitálnymi meracími senzormi a aplikáciou Graphical Analysis pri bádateľsky orientovaných aktivitách. Pomocou základných senzorov, senzora teploty a senzora pH, hľadali odpovede aj na rôzne otázky, učili sa navrhnúť pozorovania, zaznamenávať výsledky merania, zbierať a vyhodnocovať dáta, zovšeobecňovať a obhajovať výsledky, diskutovať a argumentovať. Rozvinuli tým svoje vedomosti, digitálne zručnosti v oblasti vedy a techniky inovatívnym spôsobom a v neposlednom rade mäkké zručnosti potrebné pre budúcu prax a prácu. Finančné prostriedky boli použité na bezdrôtové digitálne meracie senzory a tablety.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Základná škola s materskou školou, Ulica Maxima Gorkého 21, Trnava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt ZŠ s MŠ, Ulica Maxima Gorkého 21 v Trnave bol určený žiakom so špeciálnymi potrebami a žiakom pochádzajúcich z menej podnetného prostredia. Pod vedením svojich učiteľov sa deti učili používať aplikáciu wocabee pri výučbe anglického jazyka. Počas tohto obdobia s ňou pracovali v rámci domácej prípravy aj na hodinách ANJ. Pri žiakoch, ktorí si vytvorili návyk používať túto aplikáciu, sa zlepšilo aj celkové záverečné hodnotenie z cudzieho jazyka, zlepšenie nastalo aj v používaní IT technológií na vyučovaní. Mnohí žiaci sa tešia z práce s touto aplikáciou, lebo je to učenie zábavnou formou. Finančné prostriedky boli použité na licenciu aplikácie a drobné ceny pre najaktívnejších žiakov.
e) podpora vzdelávania 1 482 € FELIX Žilina; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Zámerom projektu Súkromnej základnej školy FELIX Žilina bolo prepájať vedomosti s praxou, využívať medzipredmetové vzťahy, podporovať logické myslenie, tvorivosť a kooperáciu medzi deťmi. Žiaci sa venovali práce s robotom Blue-Bot, čo im umožnilo tvoriť programy a hravým spôsobom tak preniknúť do tajov programovania. Počas úvodných hodín sa s Bluebotmi zoznamovali sami, bez vonkajších zásahov, zisťovali ako sa s nim pracuje a vzájomne si vymieňali zistenia, následne pracovali na jednotlivých úlohách podľa zadaní. Na záver bola v škole zorganizovaná prehliadku rôznych nápadov. Finančné prostriedky boli použité na sady Blue-Bot robotov s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 1 017 € Spojená škola internátna, Ul. S. Chalupku 315/16, Kremnica; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci špeciálnej základnej školy internátnej v Kremnici pracovali s aplikáciou WocaBee na hodinách hravej angličtiny. Zlepšovali a rozširovali si slovnú zásobu, zároveň sa zdokonalili v práci s tabletmi, venovali sa tiež téme online bezpečnosti. Po spoločnej práci s učiteľom si vedomosti overili a precvičili v aplikácii online. Neodmysliteľnou súčasťou sa stali písomky, ktoré žiaci s radosťou riešili, pričom videli hneď svoje priebežné hodnotenie. Podarilo sa zvýšiť záujem o výučbu cudzieho jazyka u žiakov s mentálnym postihnutím, rozšírili sa ich jazykové aj tvorivé zručnosti a kompetencie v oblasti IT. Finančné prostriedky sa použili na licencie, tablety, slúchadlá a USB kľúčov.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Stredná odborná škola sv. Jozefa Robotníka, Saleziánska 18, Žilina; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Predkladateľom projektu bola SOŠ sv. Jozefa Robotníka, ktorá si stanovila zavedenie digitalizácie a tvorby 3D modelov a prototypov pre CNC zariadenia do výuky. Na dosiahnutie cieľa zriadili trenažérovú učebňu, kde sa žiaci učili bádateľskou metodikou. Prebiehalo vyučovanie špecializovaných programov (Fusion360, AutoCad), cez ktoré žiaci mohli modelovať objekty. Kurzy zabezpečili kvalifikovaní učitelia špirálovitou metódou, čo znamená, že stupňovane po ročníkoch rozvíjali komplexnosť obsahu učiva. Žiaci sa oboznámili s princípmi fungovania 3D tlačiarne a CNC strojov. Zároveň sami navrhli učebné pomôcky alebo jednoduchšie produkty, ktoré digitálne vymodelovali. Finančné prostriedky boli použité na CNC frézy, gravírovací stroj a 3D tlačiarne.
e) podpora vzdelávania 1 090 € Cirkevná spojená škola, Školská 650, Vranov nad Topľou; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci 5. až maturitného ročníka CSŠ Vranov nad Topľou sa zapojili do tvorby obsahu pre školskú televíziu a krúžkov využívajúcich informačné technológie. Žiaci dostali možnosť zdokonaľovať sa v práci s kamerou, strihom a tvorbou digitálneho obsahu na hodinách mediálnej výchovy, informatiky a krúžku školskej televízie. Učili sa spracovávať správy z diania na škole a vysielať ich za pomoci školského kanála online svojim rodičom a priaznivcom školy. Škola dostala možnosť streamovať svoje konferencie a komunikovať takto v mediálnom svete. Finančné prostriedky boli použité na video-mix-pultu, kamery s bezdrôtovým príslušenstvom a reproduktory.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Gymnázium Ladislava Novomeského, Tomášikova 2, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Gymnázium Ladislava Novomeského v Bratislave vytvorilo voľne dostupný server s databázou nápadov, úloh, metodík a pracovných listov z oblasti bezpečného správania sa na internete. Na server postupne pribúdali výstupy z aktivít žiakov a učiteľov, ktorými sa môže inšpirovať verejnosť a využiť ich pri vzdelávaní. Žiaci 8-ročného aj 4-ročného gymnázia absolvovali workshopy, novým začínajúcich pedagógov bola poskytnutá podpora vo forme tútoringu. Spoločne pripravili rovesnícky program vo forme besied či workshopov, ktorý bol v úvode realizovaný v triedach gymnázia a následne aj v okolitých školách. Finančné prostriedky boli použite na nákup a inštaláciu servera, tvorbu webstránky a šablónu časopisu.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Stredná odborná škola elektrotechnická, Komenského 50, Žilina; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Projekt zameraný na programovanie robotov bol určený žiakom 2.- 4.ročníka zo SOŠ elektrotechnickej v Žiline . Po úvodnom oboznámení sa s možnosťami externého programovania pomocou Arduino kitu sa žiaci snažili naprogramovať DOBOT-ov a nasimulovať tak reálne procesy vo výrobe. Vďaka rozšíreniu technického vybavenia školy mohli pracovať v malých skupinkách, čo umožnilo efektívne zoznámenie sa s novým zariadením a aplikáciou robota na konkrétne úlohy. Žiaci riešili vzorové úlohy a následne samostatné zadania, zúčastnili sa tiež súťaže, kde uspeli s vynikajúcim výsledkom. Finančné prostriedky boli použité na zariadenie DOBOT Magician Arduino Kit.
e) podpora vzdelávania 1 014 € Základná škola Slovenského národného povstania, Partizánska 13, Sučany; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Predkladatelia projektu zo ZŠ SNP v Sučanoch obohatili hodiny informatiky o prácu s didaktickým hardvérom mikro:bity. Počas školského roku zrealizovali tímovú súťaž Mikrobit Cup - blokové programovanie s použitím hardvéru od triednych kôl až po kolo celoškolské. Vybraní žiaci sa zapojili do celoslovenskej súťaže v programovaní mikro:bitov s projektom „Smart domácnosť pre invalida“. Na škole boli zrealizované tiež tri workshopy v spolupráci so organizáciou Aj Ty v IT. Finančné prostriedky boli použité na sady mikro:bitov s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 1 488 € Základná škola, Fatranská 14, Nitra; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Žiaci Základnej školy Fatranská v Nitre objavili nové možnosti výučby v súvislosti s využitím 3D tlače. Ako prvé sa škola zamerala na teóriu, kde sa učili možnosti využitia 3D tlače a zisťovali, ako dokáže 3D tlač uľahčiť život aj ľuďom so znevýhodneniami, ktorí potrebujú rôzne pomôcky, ako napr. barle. Ďalšie hodiny boli zamerané na spoznávanie rôznych druhov 3D tlačiarní, ich častí, úpravu nakreslených modelov tak, aby boli vhodné pre tlač. Deti sa naučili postupne s tlačiarňou pracovať a venovali sa tvorbe výrobkov. Projekt podporil tvorivé, koncepčné myslenie a tímové riešenie problémov. Finančné prostriedky boli použité na 3D tlačiarne s materiálom potrebným na tlač.
e) podpora vzdelávania 1 450 € Základná škola, Ľutina 4; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Základná škola v Ľutine prostredníctvom projektu Bezpečne na internete oživila a spestrila vyučovacie hodiny. Do realizácie sa aktívne zapojilo vyše 130 mladších aj starších žiakov. Absolvovali workshop bezpečného správania na internete a besedu na tému nástrah sociálnych sietí. Následne v skupinách riešili zadané problémové úlohy a diskutovali. Výstupom bol aj poster o kyberšikane, ktorý odprezentovali starší žiaci mladším spolužiakom. Deti sa spoločne pripojili k medzinárodnému Dňu bezpečnejšieho internetu a Dňu bez mobilu. Cieľom aktivít bolo naučiť deti a mládež ako používať moderné technológie bezpečne a zodpovedne, aj ako odolávať nátlaku jednotlivca alebo skupiny a predísť kyberšikane. Finančné prostriedky boli použité na tablety, infografiku o kyberšikane a odmenu pre realizátora projektu.
e) podpora vzdelávania 1 489 € Spoločnosť EDUKA; projekt podporený v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť 2021/2022: Občianske združenie Spoločnosť EDUKA pomohlo žiakom a učiteľom Strednej priemyselnej školy technickej v Martine získať praktické skúsenosti s najmodernejšou technológiou v oblasti 3D tlače. Žiaci boli zapojení už od začiatku; do montáže aj nastavenia tlačiarní. Pri každej tlači žiaci narazili na úskalia a neustále sa v nej zlepšovali, sami vyhľadávali nové softvéry, modely aj návody. Po doladení bola 3D tlač predstavená učiteľom, ktorí si ju sami vyskúšali a posúvali návrhy, čo by sa malo na tlačiarni vyrobiť. Finančné prostriedky boli použité na 3D tlačiarne s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Odborné učilište, Dúbravská cesta 1, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Projekt Nevypľuj dušu bol určený zamestnancom Odborného učilišťa v Bratislave, ktoré vzdeláva mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením. Vďaka projektu sa podarilo zabezpečiť pravidelné supervízie pod vedením skúsených lektorov. Okrem toho sa zamestnanci zúčastnili workshopu o prevencii syndrómu vyhorenia, kde dostali praktické rady ako, čo najúčinnejšie zaobchádzať s vlastnými zdrojmi. V máji sa konalo spoločné workshopové doobedie s externými lektormi na témy – Práca s emóciami, Relaxácia s prvkami autogénneho tréningu a Arteterapia ako cesta psychohygieny. Tím odborných zamestnancov absolvoval vzdelávania, ktoré im pomohli v profesijnom a odbornom raste. Všetky realizované aktivity boli pre zamestnancov podporou a pomocou zvládania ich neľahkej práce. Finančné prostriedky boli použité na honoráre pre lektorov, supervízorov a vzdelávanie pre odborný tím.
e) podpora vzdelávania 1 400 € Spojená škola - Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, Nitrianske Pravno; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Predkladatelia projektu Kabinet pre dušu zo Spojenej školy v Nitrianskom Pravne realizovali aktivity na podporu duševného zdravia a psychickej odolnosti. Aktivity boli určené pre pedagogických a odborných zamestnancov školy. Podarilo sa im uskutočniť tematické semináre zamerané na rozvoj zručností v oblasti komunikácie, tímovej práce, zvládania záťaže a podporu psychickej odolnosti. Uskutočnili Športový deň pre učiteľov a skupinovú odbornú supervíziu pod vedením certifikovaného lektora. V škole bola tiež zriadená miestnosť určená na pravidelné stretnutia pre pedagógov, tie budú zamerané na neformálnu diskusiu, vzdelávanie, skupinové poradenstvo a psychohygienu učiteľov. Finančné prostriedky boli použité na materiálno-technické zabezpečenie aktivít, odmenu pre lektora a ubytovanie, zariadenie priestoru a drobné občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 1 740 € Materská škola, Železničná 74, Považská Bystrica; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Aktivity projektu Terapia umením boli určené pedagogickým zamestnankyniam Materskej školy Železničná 74 v Považskej Bystrici. Zámerom bolo naštartovať sebaliečebný proces cez zážitkové metódy Arteterapie a Artefiletiky, osvojiť si nové terapeutické výtvarné techniky ako zdroj relaxu. Učiteľky sa spoznávali a objavovali svoju psychiku cez zaujímavé výtvarné techniky, naučili sa zároveň rozpoznávať a riešiť záťažové situácie pri práci s deťmi a rodičmi. Finančné projekty boli použité na odmeny, výtvarné potreby a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 1 700 € Základná škola s materskou školou, Bernolákova 1, Šaľa; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: ZŠ s MŠ Bernolákova 1 v Šali v spolupráci s externými odborníkmi pripravili pre zamestnancov vzdelávací a sebaskúsenostný projekt. Pedagógovia a odborný tím skúmali ako ovplyvňujú emócie naše myšlienky a následne naše správanie. Skúšali si rôzne techniky, ktoré im pomôžu pri zvládaní náročných situácii a naučené poznatky si trénovali vkladať do komunikačných stratégií. Učili sa ako sa starať o svoje duševné zdravie, viac sa rešpektovať a tým rešpektovať aj druhých. Ďalším krokom vzdelávania boli supervízne skupiny, kde si mohli optimalizovať a verifikovať správnosť postupov pri práci so žiakmi a zároveň si mohli pomôcť rozširovať alternatívne postupy. Finančné prostriedky boli použité na odmeny, tlač a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 3 566 € A - Centrum; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Organizácia A – centrum pripravila pilotný vzdelávací program, zameraný na zručnosti pedagógov a odborných zamestnancov vo zvyšovaní odolnosti voči stresu, zvládaní krízových situácií a manažmente rizík spojených s prejavmi úzkosti, stresu a záťaže u detí. Projekt bol postavený na mapovaní potrieb cieľovej skupiny, zrealizovaný bol pre dve skupiny po 12 osôb, ďalší účastníci sa mohli zúčastniť 5 - dňového letného campu so zážitkovým programom. Prínosom bola tiež spolupráca so Štátnym pedagogickým ústavom na dvoch webinároch v rámci projektu Učíme na diaľku. Vďaka projektu boli zakomponované nové metódy a zručnosti do pravidelných vzdelávacích aktivít v problematike Aspergerovho syndrómu, autizmu a iných foriem neurodiverzity. Finančné prostriedky boli využité na realizáciu analýzy potrieb formou fokusových skupín, odmeny pre lektorov a ubytovanie účastníkov a lektorov.
e) podpora vzdelávania 1 496 € Základná škola, Východná 9, Trenčín; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Na realizácii projektu Nový vietor z Východnej participovali odborní a pedagogickí zamestnanci ZŠ Východná v Trenčíne. V priebehu školského roka sa zúčastnili teambuildingových stretnutí s rozličným tematickým zameraním a neformálneho stretnutia v lesoparku Brezina. Členovia projektového tímu zorganizovali konferenciu odborných zamestnancov základných škôl z okresu Trenčín v Galérii M. A. Bazovského. Jej súčasťou boli prednášky na aktuálne témy, ako aj neformálna diskusia účastníkov, ktorí sa plánujú stretávať aj v budúcnosti. Finančné prostriedky boli použité na kancelárske, športové a kreatívne potreby, odmenu lektorov a koordinátora, občerstvenie, darčeky pre účastníkov konferencie a prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 1 600 € Základná škola, Kriváň 435; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Pedagogickí zamestnanci základnej školy Kriváň sa zapojili do projektu Oddýchnutou mysľou a regenerovaným telom k radostnej duši. Realizácia bola zameraná na prevenciu syndrómu vyhorenia, na zmiernenie akútneho stresu, úzkosti, iných psychických diskomfortov, zvládanie náročných krízových situácií. Zamestnanci absolvovali rôznorodé aktivity; jogu, muzikoterapiu, lezenie, skupinovú aj individuálnu supervíziu. Mierou úspechu boli vyhodnotené vstupné a výstupné výsledky dotazníka Klíma školy. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov a supervízorov, športové pomôcky a cestovné.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Základná škola Jana Amosa Komenského, Komenského 652/50, Púchov; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Vedenie Základnej školy J. A. Komenského v Púchove projekt realizovalo pre členov pedagogického zboru s cieľom zabezpečiť im duševnú pohodu. Prebehlo 5 stretnutí s odborníkmi na rôzne témy, pedagógovia absolvovali workshopy, semináre a prednášky. Oboznámili sa so syndrómom vyhorenia, ako aj tipmi ako si reálne pomôcť, následne boli prevedení oblasťami odolného života a zostavili si plán so zmenami, ktoré chcú zapracovať. Venovali sa tiež osobnému a sociálnemu rozvoju a téme mentoringu. Na záver absolvovali kreatívny teambuilding, počas ktorého zdieľali skúsenosti z aktivít. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov a cestovné.
e) podpora vzdelávania 2 600 € OZ Tvorivá dielňa; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: OZ Tvorivá dielňa pripravilo projekt vzájomnej podpory pre pedagógov dvoch stredných škôl. Na školách zrealizovali výtvarné a tvorivé workshopy, zamestnanci absolvovali sebarozvojový program. Ten bol zameraný na efektívnu a asertívnu komunikáciu, zvládanie stresu a time management. Stretnutia venované psychohygiene, efektívnej komunikácii, hľadaniu spoločnej motivácie, výmena skúseností, individuálne stretnutia s koučom a podpora zo strany odborníkov vytvorili priestor pre priaznivé pracovné prostredie. Organizácia tiež realizovala online seminár pre učiteľov a pedagógov, na ktorom bolo prihlásených viac než 120 účastníkov a to aj iných mimo zapojených škôl. Zdieľali skúsenosti s online vzdelávaním, inšpiratívne stránky na podporu interaktívnosti vzdelávania, bonusom bol rozhovor s dvoma lektorkami a remeselníčkami. Finančné prostriedky boli použité na lektorské honoráre a technické zabezpečenie workshopov.
e) podpora vzdelávania 1 613 € Základná škola, Horná Štubňa 494; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Zamestnanci ZŠ Horná Štubňa spoznávali ako predvídať a eliminovať stresové situácie v školskom prostredí a taktiež ako predísť syndrómu vyhorenia. Učitelia sa zúčastňovali skupinových a individuálnych supervízií, kde mali možnosť v bezpečnom prostredí pravidelne reflektovať a rozvíjať sa v rámci duševného zdravia. Pravidelné piatkové cvičenia a dychové techniky pomohli pedagogickým zamestnancom k odbúraniu stresu a navodeniu dobrej nálady. Pozitívne výsledky a nápravu vzťahov vnímali učitelia nielen v zborovni, ale aj v rámci vedenia školy, s individuálnymi žiakmi, rodičmi a aj s celou komunitou. Finančné prostriedky boli použité na supervízie, materiálne vybavenie, stravu a prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 2 000 € EduCoach; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Občianske združenie EduCoach zrealizovalo sériu workshopov pre pedagógov dvoch gymnázií v Seredi a v Piešťanoch. Zamerali sa na to, ako zvládnuť stres, ako komunikovať nenásilne a ako sa dá použiť koučovací prístup v roli pedagóga. 22 pedagógov z oboch škôl si odnieslo nové inšpirácie, skúsenosti, vedomosti o tom, čo je koučing či ako viesť nenásilnu komunikáciu, aj nadšenie a odhodlanie skúšať nové zručnosti v praxi. Vďaka projektu sú presvedčení o tom, že budú lepšie zvládať konfliktné situácie s rodičmi a študentmi a cítia vyššiu mieru spolupráce a podpory z radov kolegov. Finančné prostriedky boli použité na prípravu a realizáciu 6 workshopov.
e) podpora vzdelávania 1 360 € Základná škola, Bukovecká 17, Košice; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Projekt Základnej školy Bukovecká 17 v Košiciach bol zameraný na učiteľov, ich duševné prežívanie a spoluprácu. Zamestnanci absolvovali profesionálny mentoring a koučing, do projektu boli zavedené pravidelné aktivity s cieľom podporovať pohyb a efektívne využívanie voľného času, aktivity zamerané na podporu empatického vnímania a pravidelné osobné konzultácie učiteľov s vedením školy. Symbolickým vyvrcholením projektu bol Beh pre duševné zdravie učiteľov, do ktorého sa mohli zapojiť učitelia, žiaci, rodičia i široká verejnosť a tým vyjadriť svoju podporu. Podarilo sa vytvoriť priaznivé podmienky pre učiteľov, zlepšiť atmosféru a klímu ako aj upevniť tímovú prácu. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov a relaxačné vaky.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Súkromná základná škola, Kysucká 14, Senec; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Predkladateľom projektu bola Súkromná základná škola v Senci. Prvou aktivitou bol dotazníkový prieskum na tému duševného zdravia, ktorý zostavila a následne na workshope vyhodnotila školská psychologička, nasledoval kreatívny workshop arteterapie. Najväčší úspech mal víkendový teambuliding, ktorý zahŕňal spoločnú turistiku, posedenie pri knihách a hrách, workshopy Emócie v akcii a Ako horieť a nevyhorieť. Počas wellness večera si zamestnanci vychutnali príjemný relax. Záverečná reflexia projektu prebehla formou dotazníka - projekt bol vyhodnotený ako veľmi prínosný. Výstupom projektu bol Pedagogický diár, v ktorom sú zhrnuté námety na ochranu duševného zdravia a fotogaléria, ako milá spomienka na projekt. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie workshopov, prenájom priestorov, stravovanie počas teambuildingu a wellness večer.
e) podpora vzdelávania 2 600 € Základná škola, Vrútocká 58, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: ZŠ Vrútocká 58 projekt realizovala pre členov inkluzívnych tímov 8 základných škôl z bratislavského Ružinova. Zamestnanci absolvovali vzdelávanie a výcvik s odborníkmi pre rozvoj emocionálnych a sociálnych zručností. Venovali sa témam školskej fóbie, úzkosti a syndrómu vyhorenia. Značná časť projektu bola určená artefiletike, jej technikám a rôznym možnostiam využitia. Tieto aktivity významnou mierou pomohli spustiť proces kooperácie medzi školskými tímami. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady lektorov.
e) podpora vzdelávania 1 810 € Základná škola s materskou školou, Michalská 398/8, Spišské Bystré; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Cieľom projektu ZŠ s MŠ Spišské Bystré bolo vytvoriť bezpečné prostredie vzájomných vzťahov v škole ako aj aj poskytnúť vzdelávanie v psychologických technikách a v rozvoji emocionálnych a sociálnych zručností. Zamestnanci absolvovali aktivity na budovanie sebaúcty, oboznamovali sa s asertivitou a funkčnou komunikáciou, učili zaobchádzať so svojimi emóciami, empatiou a spôsobmi, ako motivovať žiakov k pozitívnemu správaniu či riešiť konflikty. Všetky nadobudnuté zručnosti pedagógovia zapájali do práce so žiakmi, s dôrazom na inkluzívne vzdelávanie detí z marginalizovaných komunít. Finančné prostriedky budú použité na kancelárske potreby, odmenu pre lektora a predkladateľa projektu.
e) podpora vzdelávania 1 613 € Základná škola s materskou školou, Suchá nad Parnou 55; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Školský podporný tím v Zš s MŠ Suchá nad Parnou v spolupráci s externými lektormi zabezpečil pre zamestnancov školy vzdelávacie, supervízne a teambuildingové aktivity zamerané na budovanie pozitívneho prostredia školy a podporu starostlivosti o celkové duševné zdravie zamestnancov. Realizáciou aktivít sa dosiahla čiastočná redukcia príznakov vyčerpania a akútneho stresu, posilnenie psychickej odolnosti, posilnenie vzťahov a efektívnejšia komunikácia v kolektíve. V prípade záťaže sa zamestnanci snažia viac obracať na kolegov, čím sa znižuje miera prenášania pracovných problémov na rodinu a predchádza sa rozhodnutiu zamestnancov odísť z profesie učiteľa. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady lektorov, odmenu pre predkladateľa projektu, didaktické pomôcky, kreatívne a kancelárske potreby a občerstvenie pre účastníkov.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Evanjelické gymnázium, Jesenského 836, Tisovec; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Projekt Evanjelického gymnázia v Tisovci bol zameraný na well-being zamestnancov. Pedagógovia absolvovali workshop zameraný na syndróm vyhorenia, obed a posedenie ku Dňu učiteľov a 3 dňový teambuilding v Bojniciach. Na záver vyhodnotili projekt a začali plánovať spoločné aktivity pre nový školský rok. Cieľom bolo vzdelávať pedagógov v oblasti duševného zdravia, naučiť ich uvedomovať si vlastné duševné sily a možnosti ich regenerácie. Rozvíjali sa tiež zdravé vzťahy na pracovisku a tak sa rozšíril dopad aj na participatívne riadenie školy. Finančné prostriedky boli použité na workshop.
e) podpora vzdelávania 1 335 € Spojená škola sv. Vincenta de Paul , Bachova 4, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Projektom Zdravá duša školy s názvom Od vyhorenia k zapálenému nasadeniu sa v Spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Bratislave podarilo zrealizovať viaceré aktivity. Prvým krokom bolo zistenie reálneho dosahu pandémie i vzniknutej vojny na Ukrajine na učiteľský kolektív. Výsledky dotazníka zameraného na rozpoznanie náchylnosti človeka na stres poslúžili ako odrazový mostík jednotlivých aktivít: organizoval sa teambuilding - Escape room, učitelia absolvovali koučingy v oblasti zvládania stresu a komunikácie s rodičmi, duchovné obnovy, zrealizovali majáles pre širokú verejnosť. Vytvorením relaxačného oddychového kútika v pracovnom prostredí vzniklo príjemné zázemie a skvalitnili sa vzťahy medzi pedagógmi. Finančné prostriedky boli použité na zriadenie oddychového kútika pre učiteľov, odmena pre realizátorov koučingu a organizátorov projektu.
e) podpora vzdelávania 1 166 € Základná škola, Považská 12, Košice; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Predkladatelia projektu zo Základnej školy Považská 12 v Košiciach zrealizovali viacero aktivít zameraných na podporu duševného zdravia pedagogických a odborných zamestnancov. Vyplnili anonymný dotazník zameraný na zistenie školského well-beingu, členovia podporného tímu absolvovali workshop zameraný na náročné situácie, s ktorými sa v práci stretávajú, na ich riešenie a spoluprácu. Pedagogickí zamestnanci školy absolvovali dve supervízne stretnutia, počas celého trvania projektu mali možnosť zúčastniť sa poradenských stretnutí so školskou psychologičkou. V závere školského roka sa zamestnanci stretli v prírode na sústredení, na ktorom sa posilnila súdržnosť tímu, učili sa spolupracovať a odbúravať stres. Finančné prostriedky boli použité na odmeny a zabezpečenie záverečného sústredenia.
e) podpora vzdelávania 1 335 € Spojená škola, Mokrohájska cesta 3, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: V rámci projektu sa pedagogickí a odborní zamestnanci Spojenej školy Mokrohájskej vzdelávali v oblastiach budovania psychického zdravia, relaxačných techník, bezpečných vzájomných vzťahov, efektívnej komunikácie so žiakmi a rodičmi znevýhodnených žiakov, práce s deťmi a žiakmi s pervazívnymi vývinovými poruchami. Workshopy a supervízie sa realizovali v skupine 8 dobrovoľníkov pod vedením použitím konštelačných techník zameraných na riešenie problémových situácií z pohľadu rodiča, žiaka, pedagóga a nestrannej osoby. Z aktivít zameraných na prevenciu syndrómu vyhorenia, elimináciu stresu a zvládania záťažových situácií vytvorili spoločný manuál prvej pomoci, ktorý je dostupný pre všetkých na webovej stránke školy. Finančné prostriedky boli použité na supervízie.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Súkromná stredná odborná škola - Gastroškola, Bieloruská 1, Bratislava; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Zámerom SŠOŠ Gastroškoly Bieloruská 1 v Bratislave bolo vytvorenie programu prevencie záťažových situácií, ktorý by umožnil zamestnancom školy rozvíjať témy duševného zdravia, motivácie a osobného šťastia. Škola v úvode identifikovala potreby zamestnancov prostredníctvom prieskumu. Zamestnanci absolvovali tréningy psycho-sociálnych a emocionálych zručností, individuálny aj skupinový koučing. Koučing bol zameraný na prácu s depresiou, prácu so žiakmi a prácu s poruchami správania u žiakov. Týmito aktivitami sa podarilo prispieť k budovaniu vlastnej psychohygieny a psychickej odolnosti zamestnancov. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov, koučing, tréning psychosociálnych zručností, prenájom techniky na tréningy, kancelárske potreby a tlač materiálov.
e) podpora vzdelávania 1 500 € Hotelová akadémia Otta Brucknera, MUDr. Alexandra 29, Kežmarok; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: 22 pedagogických zamestnancov Hotelovej akadémie Otta Brucknera v Kežmarku bolo zapojených do realizácie projektu Čo lieči ľudskú dušu, so zámerom posilnenia ich duševného zdravia a celkovej psychickej pohody na pracovisku. Zamestnanci absolvovali v priestoroch školy dva workshopy – „Ako komunikovať s ľuďmi, s ktorými si nerozumieme“ a „Ako uvoľniť stres za 5 minút“. Zúčastnili sa aj psychologickej hry spojenej s prednáškou, relaxačných aktivít a cvičení, čajovej siesty spojenej s ochutnávkou a záverečného teambuildingu. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie vzdelávacích aktivít, odbornú literatúru, nábytok, občerstvenie, odmenu pre koordinátora a čajové súpravy.
e) podpora vzdelávania 566 € Stredná odborná škola obchodu a služieb, Z. Kodálya 765, Galanta; projekt podporený v grantovom programe Zdravá duša školy 2021/2022: Stredná odborná škola obchodu a služieb v Galante vytvorila v nevyužívanej učebni priestor pre relaxáciu a odbúranie stresu, ktorý slúži všetkým pedagogickým zamestnancom. Následne sa zamestnanci v 6 hodinových blokoch pod odborným vedením školskej psychologičky školili v troch moduloch - Náročné situácie počas vyučovacieho procesu. Boli rozdelený do skupiny učitelia a do skupiny majstri odborného výcviku. Na konci augusta sa uskutočnil teambuilding s účasťou všetkých zamestnancov školy. Finančné prostriedky boli použité na nábytok, odmeny pre školskú psychologičku a koordinátorku projektu a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 600 € Miroslava T.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnankyňa Miroslava sa v spolupráci so ZŠ Narnia v Banskej Bystrici zapojila do pomoci ukrajinským utečencom a deťom, ktoré školu navštevujú. Zámerom projektu bolo poskytnúť žiakom vzdelávanie v ich rodnom jazyku prostredníctvom národnej online školy, ktorú zriadila Ukrajinská vláda. Do projektu boli zapojené aj ukrajinské učiteľky počas workshopov, seminárov a vzdelávacích aktivít. Finančné prostriedky boli použité na tablety.
e) podpora vzdelávania 700 € ZRR Nejedlého (Združenie Rady rodičov Nejedlého); projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Na Základnej škole Nejedlého v bratislavskej Dúbravke prijali v minulom školskom roku niekoľko desiatok ukrajinských detí, ktoré so svojimi rodičmi utiekli pred hrozbou vojny. Škola týmto deťom zabezpečuje bezpečný prístav plný porozumenia a prijatia, podporuje deti materiálne prostredníctvom zbierok pomôcok a šatstva, psychologicky aj jazykovo. Integráciou ukrajinských detí do školy sa výrazne zvýšili náklady na kopírovanie - každá pani učiteľka chce svojmu žiakovi dať čo najlepší materiál na jeho vedomostný aj jazykový rozvoj. Cieľom projektu zamestnanca Michala preto bolo poskytnúť potrebné vybavenie pre tvorbu pracovných listov. Finančné prostriedky boli použité na kancelársky papier.
b) podpora a rozvoj športu 800 € ŠPORTOVÁ ŠKOLA KARATE BRATISLAVA; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Projekt zamestnankyne Judity a Karate klubu ŠŠK Bratislava bol určený na podporu detí z Ukrajiny - karatistov, ktorí si v klube našli svoj druhý „športový“ domov. Zámerom bolo odľahčiť finančnú zaťaženosť klubu, a tak vytvoriť možnosti pre nových aj už trénujúcich členov, ktorí sa stali jeho súčasťou. V priebehu realizácie projektu pribudli noví členovia a športová výbava, ktorú deti mohli využívať na tréningoch, aktivitách klubu aj súťažiach. Klub zorganizoval letný pobytový tábor, zabezpečil štartovné náklady na súťažiacich, tlmočníka a spoluprácu s verejnosťou formou dobrovoľníckej aktivity, čím prispel k posilneniu komunity. Finančné prostriedky boli použité na športové potreby a odmeny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Pavol T.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Cieľom projektu zamestnanca Pavla bolo pomôcť rodinám, ktoré našli útočisko v obci Klokoč. Starosta obce oživil starý, už nevyužívaný motorest, nachádzajúci sa neďaleko obce a podarilo sa mu premeniť ho na ubytovacie zariadenie. Väčšinu z ubytovaných ľudí tvorili deti, preto sa obec rozhodla vytvoriť pre ne oddychový priestor, v ktorom môžu na chvíľu zabudnúť na trápenie. Finančné prostriedky boli použité na trampolínu a SmartTV.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Slovenská národná galéria; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Cieľovou skupinou boli najmä ľudia, ktorí našli dočasné útočisko v Bratislave a okolí a hľadali príležitosti pre podnetné trávenie voľného času a sociálne kontakty. Slovenská národná galéria im poskytla pravidelné komunitné stretnutia, workshopy a pestrý program vo forme vzdelávacích či tvorivých aktivít. Popri tom boli ďalšou cieľovou skupinou ukrajinské študentky, dočasne študujúce na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, pre ktoré bola vytvorená príležitosť prakticky sa uplatniť v galerijnom prostredí. Napokon nemenej významnou cieľovou skupinou boli dobrovoľníci a dobrovoľníčky či programoví pracovníci a pracovníčky galérie, hľadajúci spôsob ako v tejto situácii vhodne uplatniť svoje know-how. Finančné prostriedky boli použité na odmeny a kreatívne potreby.
e) podpora vzdelávania 800 € Peter Š.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Predkladateľom projektu bol zamestnanec Peter, ktorý podal žiadosť o grant v spolupráci s učiteľmi zo základnej školy ZŠ Ružová dolina. Projekt bol zameraný na pomoc pri adaptácii ukrajinských detí do kolektívu v rámci danej školy, budoval väzby medzi deťmi a podporoval vzájomnú komunikáciu. Škola zabezpečila pre tieto deti adekvátne vzdelávacie pomôcky a pomohla tak aj učiteľom, aby mohli byť novým žiakom v triedach k dispozícii. Finančné prostriedky boli použité na tablety a rozlišovacie tričká a školské potreby.
e) podpora vzdelávania 800 € Čarodejník z krajiny, o.z.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Projekt nízkoprahovej inkluzívnej školy slovenského jazyka prepojil ukrajinských utečencov a lamačskú komunitu v Bratislave. Do projektu zamestnankyne Jany a organizácie Čarodejník z krajiny sa mohol zapojiť ktokoľvek z utečencov v čase a v rozsahu, ako im to najviac vyhovovalo. Večerné lekcie slovenčiny ponúkli okrem samotnej výuky slovenského jazyka aj sociálnu a terapeutickú podporu pre mamy, staré mamy, deti a študentov, ktorí sa ocitli kvôli vojne v bezprecedentnej životnej situácii. Finančné prostriedky boli použité na učebnice a knihy.
e) podpora vzdelávania 800 € Základná škola; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Projekt pomohol sedemnástim ukrajinským matkám s deťmi, ktoré našli útočisko v priestoroch Základnej školy v Kvačanoch. Zamestnanec Jozef im pomohol zabezpečiť základné nevyhnutné potreby; potraviny a vybavenie do domácej lekárničky. Pre deti, ktoré navštevujú školu, dal v chránenej dielni zhotoviť tričká s logom školy, ktoré do dnes nosia s hrdosťou pri rôznych kultúrnych a športových podujatiach. Symbolickým záverom projektu bolo školské podujatie MDD, počas ktorého ukrajinské rodiny na znak vďaky pripravili tradičné ukrajinské dobroty. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, lieky a tričká.
b) podpora a rozvoj športu 400 € ACADEMIA UNIVERSUM; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnankyňa Júlia v spolupráci s občianskym združením Academia Universum zrealizovala slávnostné podujatie k 20. výročiu príchodu capoeiry na Slovensko. Kľúčovou aktivitou podujatia bola kampaň za mier, v rámci ktorej prebiehala verejná finančná zbierka na pomoc rodinám z Ukrajiny. Kampaň zároveň definovala postoj organizácie k podpore ukrajinských rodín, a tak motivovala členov a priaznivcov k priamej pomoci, a to nielen finančnej. Do projektu sa zapojilo viacero ľudí a rodín, ktorí pomohli naštartovať život príchodzích ukrajinských rodín od pomoci s transportom, cez potravinovú a hmotnú pomoc až po podporu pri vybavovaní úradov a bývania. Finančné prostriedky boli použité na organizačné a cestovné náklady a ozvučenie podujatia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 740 € Stará Jedáleň; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnanec Juraj sa v spolupráci s Komunitným centrum Stará jedáleň zapojil do pomoci pre ľudí z Ukrajiny organizáciou kultúrno - komunitných podujatí a stretnutí. Počas realizácie projektu prebehli 3 swapy, letný kemp pre deti, 9 výtvarných arteterapeutických stretnutí pre mamičky s deťmi a komunitné stretnutie. Z cieľovej skupiny sa postupne vytvorila malá komunita žien a detí z Ukrajiny, ktoré sa stali súčasťou komunitného centra a pravidelne sa v ňom stretávajú a pomáhajú ako dobrovoľníčky. Našli tam bezpečné miesto, kde sa môžu realizovať a tráviť čas. Finančné prostriedky boli použité na honorár pre výtvarníčku a arteterapeutku, kreatívny materiál, občerstvenie, hygienické potreby a propagáciu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Richard T.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Predkladateľom projektu bol zamestnanec Richard z obce Dolná Mičiná, ktorá sa rozhodla pomôcť dvom ukrajinským ženám s deťmi. V obecnom kultúrnom dome boli pre ne vyčlenené miestnosti, tie obec zariadila najnevyhnutnejším vybavením. Vďaka projektu sa poradilo rodinám zabezpečiť základné potreby pre každodenný život, ktoré im pomohli preklenúť najnáročnejšie obdobie. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, lieky, hygienické a čistiace prostriedky, oblečenie, obuv, domáce a školské potreby.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Helena M.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Pani Mária zo Smižian sa rozhodla pomôcť ľuďom, ktorí v dôsledku vojny hľadali bezpečie v jej obci. Od marca sa tak jej rodina rozrástla o 6-tich členov z Charkova. Pomoc bola potrebná o to viac, že matka rodiny z Ukrajiny nemohla pracovať kvôli tehotenstvu. Pani Mária im bola oporou vo všetkých smeroch, zabezpečila pre nich základné hmotné potreby, sprevádzala pri návšteve zdravotníckych zariadení a pomáhala deťom, ktoré začali chodiť do miestnej školy. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, oblečenie a hygienické potreby.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 800 € Mesto Pezinok; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnanec Peter v spolupráci so zamestnankyňami Mestského úradu v Pezinku a 2 terapeutkami zrealizovali projekt Svet je (väčšinou) bezpečné miesto. V rámci projektu pripravili sériu komunitných stretnutí a odborných skupinových stretnutí. Cieľom projektu bolo vytvoriť pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny bezpečné miesto, kde sa budú môcť uzdravovať z tráum, ktoré prežili a hľadať nové možnosti ich bytia. Finančné prostriedky boli použité na odmeny a materiál na komunitné stretnutia.
e) podpora vzdelávania 800 € Dramacentrum EDUdrama; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Dramacentrum EDUdrama v spolupráci so zamestnancom Tomášom a ukrajinskými lektorkami pripravilo program ?? ?????? ?? ?????? ?? ????????, alebo Kde bolo tam bolo. Lektorky spracovali ukrajinské rozprávky do dvojjazyčného interaktívneho programu, ktorý bol určený slovenským a ukrajinským deťom do 10 rokov. Realizovali 7 predstavení vo V-klube a Dramacentre EDUdrama v Novej Cvernovke. Deti sa učili, ako sa čo povie po slovensky a po ukrajinsky. Spoznávajú postavy z ukrajinských rozprávok, ukrajinské tance, príbehy a kultúru. Finančné prostriedky boli použité na honorár.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 390 € Martin L.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Projekt zamestnanca Martina bol realizovaný v komunite ľudí z okolia psychologičky, ktorá v období od začiatku konfliktu poskytovala systematickú psychologickú aj materiálnu pomoc ľuďom z Ukrajiny. Komunite sa podarilo utečencom zabezpečiť ubytovanie, vyzbierať množstvo podporného materiálu, či už nevyhnutých životných potrieb, alebo pomôcok na vzdelávanie vrátane výpočtovej techniky. Vďaka tomu poskytli rodinám materiál potrebný pre chod domácnosti či vzdelávanie detí, čím uľahčili ich pobyt na Slovensku. Finančné prostriedky boli použité na posteľné súpravy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 800 € Martin O.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnanec Martin chcel uľahčiť životnú situáciu utečencom v núdzi, ktorí sú dočasne ubytovaní v Banskej Bystrici a okolí. Zabezpečil nákup a dovoz potravinovej pomoci, pričom aktivity koordinoval podľa aktuálnych potrieb centra pre zberné miesto materiálnej pomoci zriadeným BBSK. Do projektu sa zapojil aj jeho syn, ktorý spolu s pánom Martinom pomáhal v centre pri triedení zbierky. Finančné prostriedky boli použité na potraviny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 530 € KLÁŠTOR; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Projekt predložený zamestnankyňou Ivanou vychádzal z potreby ukrajinských obyvateľov Rožňavy stretávať sa, či už pri priateľských rozhovoroch, konzultáciách, alebo cvičeniach. V KC Kláštor vznikol priestor pre pravidelné hodiny jogy a piletesu, ktoré viedli členky ukrajinskej komunity. V priebehu realizácie projektu bola využitá možnosť poskytnúť priestory na pravidelné skupinové a individuálne psychologické konzultácie realizované ukrajinskými psychologičkami žijúcimi na Slovensku. Počas letného obdobia sa uskutočnil regionálny výlet s tlmočeným sprievodcovským výkladom, ktorého cieľom bolo predstaviť širšie prostredie, kultúru a históriu lokality, v ktorej ukrajinskí občania aktuálne žijú. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov, materiál na aktivity a prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 500 € UKRAJINSKÝ DOM Žilina; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Projekt, ktorý bol súčasťou iniciatívy Ukrajinského domu v Žiline, sa venoval odbornej psychologickej pomoci utečencom ako aj osvete verejnosti. Prispel k zvýšeniu povedomia o prejavoch traumy u detí z Ukrajiny a o možnostiach ich detraumatizácie. Projekt tiež prispel k vytvoreniu systematickej psychiatrickej a psychosociálnej podpory odídencom z Ukrajiny, k vzájomnej dôvere odídencov trpiacimi traumou, aj k vyššej dôvere voči slovenským a ukrajinským odborným poskytovateľom predmetnej pomoci. Finančné prostriedky boli použité na tlmočenie, výrobu a distribúciu audiovizuálnej nahrávky, logistická podporu a grafické práce.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Marek Š.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnanec Marek je dlhoročným dobrovoľníkom pre miestne občianske združenia a pomoc novým priateľom z Ukrajiny poskytuje priebežne. Jeho zámerom bolo pomôcť priateľom aspoň čiastočne s úhradou ich výdavkov na základné životné potreby, a tak uľahčiť ich pobyt na Slovensku. Pomoc bola nielen v rovine materiálnej ale aj v rovine psychickej - aby sa ľudia, ktorí museli opustiť svoje domovy, cítili u nás prijatí a aby sa začlenili do našej komunity. Finančné prostriedky boli použité na potraviny a hygienické potreby.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Monika K.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnankyňa Monika vo svojom domove prichýlila 2 ukrajinské rodiny, ktorým pomáhala pri starostlivosti o deti a matkám asistovala pri hľadaní zamestnania a dlhodobého bývania. Rodinám sa s jej pomocou podarilo nájsť vlastné bývanie, ktoré ale bolo minimálne zariadené, Monika sa preto rozhodla poskytnúť im potreby nevyhnutné pre chod domácnosti a spríjemnenie každodenného života. Finančné prostriedky boli použité na darčekové poukazy do obchodných reťazcov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 400 € Viera B.; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Zamestnankyňa Viera so svojou dcérou podporila rodinu, ktorá po úteku pred vojnou začala nový život v Banskej Bystrici. Projekt bol určený matke a jej talentovaným deťom, ktoré navštevujú Základnú školu zameranú na výučbu jazykov. Okrem materiálnej pomoci im poskytli pomoc aj pri začleňovaní sa do nového prostredia a dcéra zamestnankyne im bola k dispozícii ako tlmočníčka. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, tablety a lieky.
e) podpora vzdelávania 660 € Materské centrum MAMINA; projekt podporený v grantovom programe Zamestnanecký fond pomoci 2022 - Pomoc Ukrajine: Materské centrum Mamina sa rozhodlo pomôcť ukrajinským deťom, osamoteným mamičkám a celým rodinám, s dôrazom na sociálny kontakt a vzdelávanie. Na začiatku projektu si stanovili za cieľ uľahčiť integráciu ukrajinských odídencov, čo sa umocnilo prostredníctvom zabezpečenia pravidelných kurzov slovenského jazyka a neformálnych stretnutí. Vďaka projektu sa komunita ukrajinských odídencov mohla stretávať na pravidelnej báze v priestoroch, ktoré si veľmi obľúbili. Navštevovaním kurzov získali minimálne základy slovenského jazyka a účasťou na výletoch spoznávali okolie, ktoré je ich dočasným domovom. Finančné prostriedky boli použité na učebnice, slovníky, pracovné zošity a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Anjelský dotyk; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: V rámci projektu Občianskeho združenia Anjelský dotyk sa podarilo zrealizovať skupinové a preventívne aktivity s mladými dospelými a deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia v CDR Sečovce. Vzdelávanie bolo zamerané na základnú prácu s IKT, vyhľadávanie informácií, komunikáciu a bezpečnosť v online priestore. Vďaka realizácii projektu deti objavovali možnosti využívania technológií ako nástroja na vzdelávanie a osobnostný rozvoj. Finančné prostriedky boli použité na notebooky.
e) podpora vzdelávania 2 500 € artRIS; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Organizácia artRIS vytvorila priestor pre možnosť digitálneho vzdelávania seniorov a ľudí s nízkymi príjmami. Obsahom kurzov boli základy obsluhy PC, textový editor a komunikácia prostredníctvom internetu. Úroveň a témy vyučovania boli prispôsobené potrebám účastníkov. Skupina seniorov absolvovala workshopy zamerané na základy práce s počítačom, kde sa mohli bližšie zoznámiť s možnosťami praktického využitia PC aj v domácom prostredí a v čase pandémie udržiavať kontakt s rodinou online. Pre skupinu ľudí s nižším vzdelaním, resp. s nízkymi príjmami boli určené workshopy pre ďalšie vzdelávanie, ale aj pre uplatnenie sa na trhu práce. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre lektora, notebooky, tablety a fotoaparát.
e) podpora vzdelávania 2 190 € Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC); projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Projekt organizácie ACEC sa zameriaval na realizáciu vzdelávania pre 11 zamestnancov pôsobiacich v marginalizovaných komunitách. Bola pre nich pripravená séria vzdelávaní, pokrývajúca vedomosti a praktické skúsenosti z digitálnej oblasti, ktoré im pomôžu pri výkone ich aktivít, pri uplatnení na trhu práce a v budúcom živote. Projekt bol realizovaný formou odborného vzdelávania, ktoré bolo rozdelené do piatich blokov. Finančné prostriedky boli použité na cestovné náklady, občerstvenie a tablety.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 800 € Autistické centrum Andreas n. o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Cieľom projektu bolo prostredníctvom s práce digitálnymi technológiami podporiť komunikáciu a nezávislosť mladých ľudí s poruchou autistického spektra. V skupine tínedžerov s Aspergerovým syndrómom projekt podporil spoluprácu pri aktualizácii novej web stránky, vytvorenie prezentácie o bezpečnosti na internete zacielenú na rovesníkov a mladších užívateľov internetu. Počas 10 stretnutí boli tínedžeri podporovaní terapeutmi a lektormi, ktorí ich učili novým digitálnym zručnostiam, vzájomne sa učili byť ostražití aj v online priestore. V rámci projektu sa podporilo tiež scitlivovanie verejnosti voči vnímaniu ľudí s PAS. Finančné prostriedky boli použité na školenie, odmeny a softvérovú licenciu, notebook a režijné náklady.
e) podpora vzdelávania 2 440 € Centrum príležitostí Valaská - ZMR; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Zamestnanci Centra príležitostí Valaská - ZMR počas 6 mesiacov vzdelávali mládež z vylúčených marginalizovaných komunít v oblasti Horehronia, ktorá pravidelne navštevuje komunitné centrum. Hlavnými témami boli kritické myslenie, nástrahy na internete, sexuálne obťažovanie vo virtuálnom prostredí, ale aj základné počítačové zručnosti. Vďaka zakúpeným počítačom sa deti z vylúčených komunít mohli zapojiť aj do dobrovoľníckeho programu Online Spojivko zastrešeným Centrom dobrovoľníctva, v rámci ktorého sa vzdelávali online. Finančné prostriedky boli použité počítačovú techniku, kancelárske potreby pre a občerstvenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 030 € COR centrum n. o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Realizácia projektu prebiehala v Centre pre deti a rodiny s resocializačným programom. V rámci projektu boli podporené činnosti smerujúce ku aktivizácii a osobnostnému rozvoju klientov centra. Vzdelávanie bolo súčasťou ich individuálnych resocializačných plánov a vytvorili priestor na učenie sa členov komunity s prihliadnutím na ich schopnosti a potreby. Zároveň sa zvýšili ich možnosti uplatnenia sa na trhu práce, čím sa podporili procesy ich opätovné začlenenie sa do spoločnosti. Finančné prostriedky boli použité na notebooky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 890 € Dom pokojnej staroby n.o., Gbely; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Projekt bol určený zdravotne znevýhodneným klientom v zariadení pre seniorov v Gbeloch. Mnohí klienti prišli vďaka projektu do kontaktu s tabletom prvýkrát v živote, prejavili však veľký záujem naučiť sa ovládať ho. Práca s tabletom im pomáha rozvíjať kognitívne schopnosti pomocou hier a súčasne si precvičujú aj jemnú motoriku prstov. Tablety tiež využívajú na komunikáciu s rodinami cez sociálne siete a v rámci voľného času cez ne objavujú nové koníčky. Finančné prostriedky boli použité na tablety s príslušenstvom a slúchadlá.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 950 € Dom sociálnych služieb - MOST, n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Dom sociálnych služieb - MOST, n.o. s realizoval projekt pre ľudí v invalidnom dôchodku, trpiacich závažnými duševnými poruchami. Úspešne bolo zrealizovaných 22 dvojhodinových počítačových dielní. Klienti centra sa vzdelávali v oblasti základov používania počítača, programov a aplikácií, online komunikácie, vyhľadávania informácií na internete, či overovania zdrojov. Zoznámili sa tiež s rôznymi nástrojmi, ktoré im uľahčia bežný život a pomôžu na trhu práce. Projektom sa podarilo zmenšiť obavy a strach z používania technológií aj aplikovať nadobudnuté vedomosti v každodenných situáciách. Finančné prostriedky boli použité na notebooky s myšami, wi-fi zosilňovač, SSD disky, programové licencie a mzdy.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 640 € Inštitút Krista Veľkňaza; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Inštitút Krista Veľkňaza vo svojom zariadení sociálnych služieb v Žakovciach zorganizoval kurz počítačových a internetových zručností pre digitálne vylúčených klientov. Zúčastnili sa ho osoby zo sociálneho zariadenia pre ľudí bez domova, po výkone trestu a zo sociálneho zariadenia pre opustené matky s deťmi. Kurz prebehol v dvoch turnusoch v časovej dotácií 12 hodín/kurz. Účastníci sa naučili používať počítač, textový editor, internet a jeho služby vrátane internetbankingu, vytvoriť životopis, hľadať ponuky práce a reagovať na ne. Na každom kurze boli k dispozícii 2 počítače na praktickú výučbu, ktoré po kurzoch ostali v knižnici a vzdelávacej miestnosti k dispozícii klientom na prácu. Finančné prostriedky boli použité na počítače, dáta projektor s plátnom a stojanom a na mzdy.
e) podpora vzdelávania 1 000 € JEDEN RODIČ, n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: V rámci projektu boli osamelí rodičia vzdelávaní v oblasti základných digitálnych zručností potrebných pre každodenný život a starostlivosť o deti. Rodičia sa venovali najmä príprave životopisu a zručnostiam potrebným k hľadaniu zamestnania. Školenie prebiehalo aj pre členov organizácie Jeden rodič, čo obohatilo a rozšírilo vedomosti a zručnosti tímu. Finančné prostriedky boli v sume 400,00 eur použité na organizáciu školení. Sumu 600,00 eur organizácia Jeden rodič nepoužila a v roku 2022 vrátila na účet Nadácie Orange. Nadácia Orange nepoužitú sumu 600,00 eur následne v roku 2022 vrátila miestne príslušnému správcovi dane.
e) podpora vzdelávania 2 370 € JEKH DROM; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: V rámci projektu Digi kamarát sa realizoval letný tábor pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Tábor bol zameraný na získavanie základných zručností pri práci s počítačom a programami balíka Office, získavanie schopností vyhľadávať, používať a vyhodnocovať dôveryhodnosť informácií. Súčasťou projektu bola aj preventívna aktivita - Bezpečne na internete, realizovaná v spolupráci s tímom programu Hrdinovia internetu. Vďaka projektu sa zároveň zabezpečila potrebná výpočtová technika do Detského centra Samuel vo Važci a vytvoril sa tak priestor, kde sociálne znevýhodnené skupiny môžu zvyšovať svoju digitálnu gramotnosť. Finančné prostriedky boli použité na odmeny, propagáciu, občerstvenie, notebooky, tlačiareň, programové licencie, premietacie plátno a nábytok.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Maják nádeje; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Občianske združenie Maják nádeje zrealizovalo počítačový kurz pre rodiny v hmotnej a sociálnej núdzi. Išlo predovšetkým o matky, ktoré nevedeli pracovať s počítačom vôbec, alebo len veľmi obmedzene. Prostredníctvom kurzu nadobudli základné zručnosti práce s počítačom, vo Worde a s internetom. Prekonali vlastný strach z neznámeho a stali sa samostatnejšími, aby neboli odkázané na pomoc ďalšej osoby v základných úkonoch, napríklad pri hľadaní práce. Kurz bol vedený ako individuálny, nakoľko každá klientka potrebovala osobný prístup. Finančné prostriedky boli použité na odmeny.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Nádej pre Rozsutec; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Organizácia Nádej pre Rozsutec sa venuje ľuďom s mentálnym postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Cieľom projektu bolo rozvíjať digitálne zručnosti ako ďalšie stránky osobnosti človeka, počnúc kognitívnym rozvojom či tvorivým potenciálom. V rámci vzdelávania sa členovia učili využívať počítač na komunikáciu s priateľmi a blízkymi, pracovať s fotografiami aj vyhľadávať informácie. Prostredníctvom projektu sa nadviazali nové vzťahy, podporila sa kreatívna tvorba a členovia združenia mali možnosť tráviť spoločný čas zmysluplne. Finančné prostriedky boli použité na notebook, tlačiareň a polaroid fotoaparát s príslušenstvom.
e) podpora vzdelávania 1 600 € Občianske združenie Gaudium Bobrov; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Občianske združenie Gaudium Bobrov realizovalo projekt pre členov organizácie Jednoty dôchodcov v Bobrove. Realizáciou projektu sa seniorom poskytlo vzdelávanie v základných digitálnych zručnostiach. V dobe pandémie patrili seniori k najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva a často nemali žiadny kontakt so svojimi blízkymi. Združenie sa preto rozhodlo pomôcť im odstrániť túto digitálnu priepasť prostredníctvom novej výpočtovej techniky a vzdelávacieho kurzu. Po jeho absolvovaní môžu využívať nové spôsoby komunikácie, získavať mnohé informácie, nové zručnosti a záujmy. Finančné prostriedky boli použité na notebooky, tablet, tlačiareň, projektor a odmeny.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Občianske združenie Lolo Jílo; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Občianske združenie Lolo Jílo je organizácia dobrovoľníkov, ktorá vytvára voľnočasové mimoškolské aktivity pre deti a mládež z rómskych komunít. V rámci projektu členovia organizácie absolvovali školenia, ktoré im pomohli získať digitálne zručnosti potrebné pre komunitné aktivity a rozvoj detí. Organizácia spolupracovala s Centrom voľného času Brezno, pričom kurzy zamerané na základy práce s PC viedol riaditeľ centra. Finančné prostriedky boli použité na notebook s príslušenstvom a tlačiareň.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Občianske združenie MORFEUS; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Združenie MORFEUS realizovalo počítačový krúžok pre deti a mladých ľudí z rómskej komunity Glejovka v Pezinku. Vďaka projektu sa zvýšil ich záujem o získavanie nových vedomostí, zlepšením digitálnych zručností sa zvýšilo ich sebavedomie a pocit vlastnej hodnoty. Pre deti bola veľkým prínosom možnosť tvorby vlastných projektov, mladým dospelým nové zručnosti zlepšili prístup na trh práce. Finančné prostriedky boli použité na notebooky, softvérové licencie, tlačiareň, mzdy a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 2 250 € Občianske združenie S úsmevom; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Členovia združenia S úsmevom a vybraní dobrovoľníci pripravili pre deti so zdravotným a sociálnym znevýhodnením výnimočný letný program. Oboznámili ich so zariadeniami IKT, fotoaparátom, s ich funkciami a ovládaním. Deti sa naučili využívať tieto zariadenia tak, aby im pomáhali v škole i v bežnom živote. Upevnením digitálnych zručností sa výrazne zlepšili možnosti ich vzdelávania a vzrástla aj ich úspešnosť v školskej práci. Zlepšením digitálnych zručností mnohí prekonali sociálne a komunikačné bariéry, našli si nové záľuby, získali nové kontakty a priateľstvá. Finančné prostriedky boli použité na notebooky, tablety, fotoaparát, tlačiareň, licencie vzdelávacích programov, digitálny zápisník, USB kľúč, nábytok do pracovného PC kútika, prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 1 600 € OZ BELUJ; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Občianske združenie Beluj zrealizovalo 5 kurzov digitálnej gramotnosti pre seniorov, deti zo sociálne slabších rodín, nezamestnaných - ľudí z nízkym príjmom, marginalizované skupiny a ľudí, ktorí sa chceli naučiť niečo nové. Počas kurzov sa účastníci naučili základnú obsluhu notebooku a tabletu, základy práce s internetom a s balíkom Office. Zoznamovali sa tiež s online komunikáciou a sociálnymi sieťami, vrátane zásad bezpečného používania internetu. Finančné prostriedky budú použité na notebooky, tablety a na odmenu pre lektorku.
e) podpora vzdelávania 1 600 € PRE LEHOTU o.z; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Cieľovou skupinou projektu boli znevýhodnené skupiny obyvateľov obce Lehota, nezamestnaní, telesne postihnutí ľudia, seniori. OZ PRE LEHOTU pre nich pripravilo počítačový kurz s cieľom naučiť ich niečomu novému, uľahčiť im každodenný život, či zvýšiť šance na trhu práce. V neposlednom rade sa medzi občanmi otvorili možnosti komunikácie cez internet a projekt podporil spoluprácu viacerých generácií. Finančné prostriedky boli použité na notebooky a odmenu pre lektora.
e) podpora vzdelávania 2 280 € SOVÍČA; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: OZ Sovíča je súčasťou Reedukačného centra Zlaté Moravce, kde sa dievčatá v tínedžerskom veku pripravujú na osamostatnenie. 10 dievčat je po absolvovaní vzdelávaní schopných si samostatne vytvárať dokumenty ako životopis, motivačný list, žiadosť o prijatie do zamestnania, ktoré si vedia vytlačiť. Tiež sa naučili, na akých portáloch si hľadať prácu a ako reagovať na inzeráty. Získali prehľad o nástrahách na internete a návody k ochrane svojho súkromia. Po kurze získali záverečný certifikát o absolvovaní vzdelávania, ktorý môžu využiť pri hľadaní práce. Vzdelávacích modulov sa zúčastnili aj 6 zamestnanci, ktorí môžu odovzdávať získané vedomosti aj ďalším dievčatám z centra a vzdelávať ich v digitálnych zručnostiach. Na tieto účely v centre modernizovali počítačovú miestnosť. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie vzdelávacích aktivít a modernizáciu počítačovej miestnosti - nákup notebookov, tlačiarne, USB-kľúčov, flipchartov a kancelárskych potrieb.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € Spoločnosť Williamsovho syndrómu; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Spoločnosti Williamsovho syndrómu sa podarilo deti a ľudí s Williamsovým syndrómom (WS), ktorí majú vo svojej genetickej chorobe zakorenenú prílišnú socializáciu a ideu, že všetci ľudia na tomto svete sú len dobrí a milí, priblížiť značne k tomu, že môžu v online priestore spoločne komunikovať bezpečne a bez obáv zo šikany, podvodu, či zneužitia niekým cudzím. Školiteľ na 2 prezenčných a 3 online stretnutiach priblížil členom organizácie a ich rodičom bezpečnosť v používaní technológií, predstavil, ako chrániť svoje súkromie a naučil ich nastaviť bezpečné heslá. Členovia a členky si osvojili používanie platformy Discord, ktorú využívajú na pravidelný kontakt a komunikáciu, nakoľko bývajú v rôznym kútoch Slovenska. Zriedkavé osobné stretnutia v roku sa vďaka novým zručnostiam rozšírili o online stretnutia počas bežných dní. Komunitu, ktorá sa dovtedy stretávala len osobne, preniesli aj do online priestoru, a teda aj ľudia so zníženým intelektom sa stávajú súčasťou digitálnej komunikácie. Finančné prostriedky boli použité na nákup 3 notebookov s príslušenstvom pre socioekonomicky najslabších členov SWS, na zabezpečenie samotného školiteľa, prenájom miestnosti a prezentačnej techniky a drobného občerstvenia.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 100 € SVETLO PRE OLICHOV; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Občianske združenie SVETLO PRE OLICHOV sa venuje skvalitneniu života klientov v Zariadení sociálnych služieb SVETLO Olichov, tentokrát pracovali na rozvoj digitálnych zručností klientov a klientok. Počas aktívnej účasti klientov a klientok v terapeutických skupinách, pod vedením inštruktorov sociálnej rehabilitácie, sa naučili nové zručnosti zamerané na vybrané softwery, na prácu s plotrom, vyšívacím strojom, termolisom, tlačiarňou. Tiež sa zdokonalili pri práci s bežným Officom - práca vo Worde, Exceli, v Power-Pointe, čo im následne pomohlo aj pri vizualizácii časopisu Olichovníček alebo pri vytváraní webovej stránky občianskeho združenia. Klienti vyrobili sériu edukatívnych kartičiek, ktoré sú súčasťou vytvoreného pracovného kútika a slúžia na fixáciu už naučených digitálnych zručností. Nadviazali spoluprácu so Strednou odbornou školou polytechnickou v Zlatých Moravciach, so žiakmi z odboru Grafik digitálnych médií a odboru Informačné a sieťové technológie, ktorí organizácii pomohli pri riešení situácií pri práci s digitálnymi médiami. Finančné prostriedky boli použité na nákup počítačovej zostavy, tlačiarne, tabletu, kancelárskeho stola a stoličiek, laminovačky a laminovacích fólií, občerstvenia, tričiek a flex fólií na potlač.
e) podpora vzdelávania 2 150 € Touch&Speech n. o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Organizácia Touch&Speech, ktorá tvorí aplikačný set Corvus, reagovala na stúpajúci dopyt odbornej verejnosti a nevidiacich a slabozrakých po informáciách a vzdelávaní v oblasti využívania mobilných technológií pri prekonávaní dôsledkov ťažkého zrakového postihnutia. Na 10 seminároch (3 prezenčných a 7 v online prostredí) i prostredníctvom 10 nových tutoriálov posilnili lektori digitálnu gramotnosť nevidiacich pri využívaní smartfónov tak, aby tieto zariadenia cieľová skupina bola schopná efektívnejšie používať nielen na telefonovanie, ale ako multifunkčnú kompenzačnú pomôcku. Zároveň odborníkom, osobným asistentom a rodinám nevidiacich tvorcovia Corvusu a lektori odborných seminárov ukázali cestu, ako nevidiacim a slabozrakým jednoduchšie a zrozumiteľnejšie približovať svet smartfónov. Dôležitým vývojom smerujúcim k ľahšej podpore nevidiacich pri ich oboznamovaní sa a využívaní smartfónov prešla i funkcionalita aplikačného setu Corvus, ktorý nevidiacim i slabozrakým slúži práve na sprístupnenie mobilných telefónov s OS Android. Vďaka podpore z Nadácie Orange tvorcovia výrazne zdokonalili nástroje vzdialenej asistencie nevidiacim tak, aby jej poskytovanie bolo ešte komplexnejšie. Finančné prostriedky boli využité na odmeny pre lektorov, programátora, asistenta používateľskej podpory, ako aj na nákup časti technického vybavenia a softwarových licencií.
e) podpora vzdelávania 1 000 € WYFALU - Nová dedina, n.o.; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Nezisková organizácia Wyfalu - Nová dedina pripravila sériu vzdelávacích modulov pre členov marginalizovanej rómskej komunity v Pečovskej Novej Vsi. Počas mesiacov júl a august 2022 sa 16 účastníkov a účastníčok vzdelávania naučili pracovať s rôznymi digitálnymi technológiami a rôznym digitálnym obsahom. Osvojili si prácu s osobným počítačom, mobilným telefónom, tabletom, ale aj digitálnym fotoaparátom. Zvýšením ich digitálnej gramotnosti sa zvýšila ich uplatniteľnosť na trhu práce a znížila ich zraniteľnosť v digitálnom priestore. Finančné prostriedky boli použité na nákup kancelárskeho stolíka, občerstvenia pre účastníkov projektu a odmenu pre lektora.
e) podpora vzdelávania 1 910 € Obec Podrečany (pre Základnú organizáciu JDS Podrečany); projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Seniori v obci Podrečany majú chuť spolu sa stretávať, navzájom si odovzdávať skúsenosti, zabávať sa, pomáhať si, aktívne sa zúčastňovať a organizovať rôzne podujatia. Základná organizácia JDS Podrečany im pripravila v priestoroch denného stacionára kurz rozvoja digitálnych zručností. 19 seniori sa počas 11 stretnutí naučili základom práce s notebookom, tvoriť text, založili si emailové schránky a naučili sa vzájomne komunikovať prostredníctvom emailu. Tiež získali prehľad v internetovom prehliadači, online službách a zručnosť nakupovania online. Posledné stretnutie lektor venoval internetovým hrozbám a spôsobom ochrany pre nimi. Seniori vďaka kurzu stratili obavy a rešpekt z technológií a získali istotu ich využívania v bežných situáciách. Kurz každú stredu pokračuje ďalej. Finančné prostriedky boli použité na personálne zabezpečenie projektových aktivít, nákup technického vybavenia, materiálneho vybavenia a občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 1 800 € ZVONKOHRA; projekt podporený v grantovom programe Digitálny svet pre každého 2022: Projekt Učíme sa aj digitálne učil deti z rómskej osady v Ľubici ako správne a bezpečne využívať internet, online komunikáciu a digitálne technológie. Zámerom organizácie bolo okrem výučby základných zručností ukázať deťom, že digitálny svet sa dá použiť aj na osobnostný rozvoj a zmysluplné trávenie voľného času. Deti sa tiež zapojili do medzinárodného eTwinning projektu a vyskúšali si programovanie robotických stavebníc. Finančné prostriedky boli použité na mzdy, PC zostavu a propagáciu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 500 € JEDEN RODIČ, n.o.; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2021: Nezisková organizácia JEDEN RODIČ vznikla v roku 2019. Ako jediná organizácia na Slovensku poskytuje komplexnú odbornú a humanitárnu pomoc pre tieto neúplné rodiny. Prostredníctvom špecialistov zlepšuje organizácia úroveň kvality života jednorodičovských rodín. Aby v náročnom období konca roka 2021 a vplyvu pandémie dokázali vyhovieť všetkým žiadostiam o pomoc a ich enormnému nárastu, zvýšili časové kapacity odborného tímu a tak posilnili odbornú, konzultačnú, poradenskú a humanitárnu činnosť pre rodiny s jedným rodičom. Finančné prostriedky slúžili na pokrytie mzdových nákladov odborného tímu.
e) podpora vzdelávania 863,87 € Zmudri; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Projekt Zmudri do škôl 3.0 sa venoval intenzívnej práci s učiteľmi a žiakmi po celom Slovensku v témach digitálnej bezpečnosti, mediálnej gramotnosti a kritického myslenia v online prostredí. V programe bolo zapojených cca 80 učiteľov, ktorí počas školského polroka vyučovali s materiálmi od Zmudri vo vybranom module, pri práci so žiakmi využívali bádateľskú metódu 5E a obdržali Príručku prežitia na divokom webe pre žiakov. Zároveň počas programu prebiehalo meranie vzdelávacieho dopadu použitých materiálov v rámci intervenčnej aj kontrolnej skupiny (na vzorke cca 1600 žiakov). Finančné prostriedky boli použité na koordináciu projektu, prípravu merania dopadu, realizáciu webinárov a náklady na tlač a distribúciu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Nezisková organizácia Voices; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Tím Voices pripravil v roku 2022 vďaka získaným finančným prostriedkom spolu 18 podujatí v sérii Na vlastných nohách. Pozvaní hostia v rozhovoroch moderovaných Ivanom Ježíkom a Nikolou Kotlárikovou hovorili o tom, akej práci sa venujú, ako sa k nej dostali, čo študovali, ktoré pracovné zručnosti najviac využívajú, či im pomáhajú digitálne technológie a ako sa starajú o svoje duševné zdravie. Finančné prostriedky boli použité na obsahové a technické zabezpečenie aktivít, ktoré sa povzbudivo dotkli viac ako 600 ľudí a prispeli k rozvoju aktívnej komunity v meste a regióne.
e) podpora vzdelávania 3 000 € Uni2010; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Uni2010 rozvíja talent, víziu a podnikavosť ľudí na Slovensku. Od roku 2012 pod hlavičkou značky Rozbehni sa! pomáha ľuďom nájsť nápad a overiť si, či je dostatočne dobrý na to, aby z neho mohol byť fungujúci biznis. Projekt Rozbehni sa! s Orange online konzultáciami a vzdelávacím videokurzom vyškolil 8 tímov a podporil tak ich podnikateľské nápady v téme ekológie a udržateľnosti - medzi nimi IHLOVE - online služba krajčírskych opráv, Ekopodsedák - upcyklácia banerov do úžitkových predmetov a ďalšie. Zistili, ako je možné otestovať a rozbehnúť inovatívne podnikanie s minimálnym rizikom a štartovacím kapitálom. Finančné prostriedky boli použité na propagačnú kampaň a zabezpečenie konzultácií.
e) podpora vzdelávania 5 000 € DETSKÝ ČIN ROKA; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Občianske združenie Detský čin roka je strategickým partnerom Nadácie Orange od roku 2013. Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú výuku etickej výchovy a podporu digitálnych zručností s motivačným presahom na pozitívne občianske hodnoty. 26 456 detí z 328 slovenských škôl čítalo príbehy o konaní dobra počas vyučovacieho procesu, rozprávalo sa o hodnotách príbehov a rozhodlo o oceneniach Detský čin roka 2022. Organizácia autorsky pripravila 5 modelových hodín Školy dobrých skutkov - Ako pomáhať online, ktoré boli sprístupnené online pre pedagógov, čím ponúkajú unikátnu formu podpory digitálnych zručností s motivačným presahom. Ide o prienik dvoch učebných predmetov: informatiky a etickej výchovy na základe tematických celkov iŠVP. OZ Detský čin roka pripravilo dve kolekcie aktivít, zameraných na integračné hry pre ukrajinské deti ??????? ???????! Hry na privítanie v triede. Finančné prostriedky boli použité na prípravu a tlač informačných materiálov, propagáciu a komunikačné náklady, prípravu ocenenie a integráciu ukrajinských detí.
e) podpora vzdelávania 12 000 € Rozmanita; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Cieľom projektu bolo pilotovanie a rozvoj programu digitálnych technológií v materskej škole Rozmanita, ktorý bol vyinutý ako súčasť komplexného vzdelávacieho programu Rozmanity. Ideou programu je podpora digitálnych zručností od skorého raného veku, tak aby sa deti naučili zaobchádzať s digitálnymi technológiami bezpečne a efektívne, vybudovali si k nim zdravý vzťah, posilňovali sa ich zručnosti a ich práca bola aktívna. Do pilotu bolo zapojených 22 detí, u ktorých sa podarilo vytvoriť k tabletom zdravý vzťah s vysokou mierou samoregulácie. Celkovo 22 detí sa naučilo používať tablet, 18 detí sa naučilo pracovať s adaptívnou aplikáciou Khan academy kids a 19 detí má základné skúsenosti s programovaním s včielkou Beebot. V skupine detí, ktoré sa pilotného projektu zúčastnili boli aj deti so znevýhodnením. Na základe získaných skúseností a po zapracovaní feedbacku od učiteliek, psychologičky a rodičov sa podarilo vypracovať metodiku “Digitálne zručnosti v materskej škole”. Metodika je komplexným návodom využitia digitálnych zručností v predprimárnom vzdelávaní a je pripravená na škálovanie do ostatných materských škôl. Finančné prostriedky boli použité na dokúpenie technologického vybavenia, na adaptáciu programu a tvorbu metodiky pomocou príspevku na mzdu pre programovú manažérku, učiteľku a psychologičku.
e) podpora vzdelávania 7 000 € Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Komenského inštitút prostredníctvom projektu Posilnení učitelia II. priniesol do celoživotného vzdelávania pedagógov témy inovácií, rozvoja mäkkých zručností a reflektoval na aktuálne témy, ktoré zasiahli aj prostredie škôl - útek rodín z Ukrajiny a vražda na Zámockej. Využil potenciál výnimočných a skúsených pedagógov, ktorí rozvíjajú svojich kolegov prostredníctvom mentoringu a pomáhajú zaškoliť a motivovať novú generáciu začínajúcich pedagógov. Taktiež vznikla metodická príručka pre učiteľov ponúkajúca vhľad do problematiky šikanovania ako aj nástroje na prevenciu a riešenie šikanovania. Vďaka finančným prostriedkom od Nadácie Orange tiež mohol vzniknúť Festival dobrého vzdelávania v košickej Tabačke, počas ktorého sa s inováciami a moderným vzdelávaním mohli oboznámiť a zažiť ho na vlastnej koži aj rodičia a ich deti. Finančné prostriedky boli použité na koordináciu projektu, odmeny mentorov, tvorbu metodickej príručky Zóny bez šikany a prenájom priestorov.
e) podpora vzdelávania 15 000 € Do pohody; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Občianske združenie Do pohody na letnom Festivale Pohoda 2022 ponúklo v neformálnom priestore Optimistanu Nadácie Orange verejnosti pestrý program pozostávajúci z 8 diskusií so zaujímavými osobnosťami a expertami na témy občianska spoločnosť, digitálne zručnosti, duševné zdravie, bezpečnosť na internete, angažovanosť a aktívne komunity. Popri diskusiách bol program obohatený o rôzne umelecké projekty, ako napríklad Dystopic Requiem Quartet, Pinkbus, divadelné predstavenia a iné. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie stanu - šapitó a materiálno-technického vybavenia, odmeny pre účinkujúcich a realizačný tím.
e) podpora vzdelávania 20 100 € Nadácia Pontis; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Budúcnosť INAK je 3-ročný mimoškolský program pre mladých vo veku od 11 do 15 rokov. Cieľom je podporovať ich digitálne zručnosti, tvorivosť, podnikavosť a pomôcť im tak zvýšiť šance na ďalšie kvalitné štúdium. Vďaka spolupráci s Nadáciou Orange bolo zabezpečené fungovanie mimoškolského inovačného centra Budúcnosť INAK vo Zvolene, na ZŠ Jilemnického 1, ktorú navštevuje značná časť detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. V rámci centra Budúcnosť INAK bol zavedený koncept Maker Space - priestor kde majú deti možnosť spolupracovať medzi sebou, tvoriť, identifikovať a riešiť problémy. Priestor kde si môžu vybrať z technických, kreatívnych a digitálnych nástrojov, od dláta na drevo až po 3D tlač a materiálov k hľadaniu riešení a nových výziev. Dôležité je, že dovoľuje deťom venovať sa tomu čo zaujíma ich, vlastnou rýchlosťou a cestou. Tento koncept bude dlhodobou súčasťou v kluboch vo Zvolene a v Trnave. V rámci Maker Space budú deti realizovať workshopy peer to peer a rovnako budú prizývaný experti z praxe, ktorí deti zaúčia v práci s technológiam či rôznym materiálom. Finančné prostriedky boli použité na réžijné náklady a otvorenie centra, odmeny pre pracovníka s mládežou, PR manažéra, účtovníka, úpravu a zariadenie priestorov, na zabezpečenie materiálneho a technologického vybavenia.
e) podpora vzdelávania 26 000 € Connect o.z.; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Strategické partnerstvo Lab 2022 v tomto roku realizovalo školské návštevy, krúžok pre zvedavé deti, sobotné StuDIYo, deň/noc otvorenej dielne, workshopy na Salonke v Starej Tržnici. Zareagovali i na potreby utečencov z Ukrajiny a spustili program Hravá elektronika pre deti z Ukrajiny. Všetky zapojené deti mali možnosť si vyskúšať a využiť digitálnu fabrikáciu na 70 podujatiach určených pre širokú verejnosť - kreatívnych workshopov sa zúčastnilo 345 účastníkov, krúžok zvedavých detí navštevovalo 17 detí, arteterapiu a Hravé obvody pre deti z Ukrajiny poskytli 43 deťom a na noci otvorenej dielne sa zúčastnilo celkovo 3000 účastníkov. Finančné prostriedky boli použité na starostlivosť o členov dieľne, dramaturgiu Labu, na správu a servis strojov a materiálové zabezpečenie Labu na letných festivaloch.
e) podpora vzdelávania 20 216 € Bystriny; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Projekt Aktívna komunita - udržateľné komunitno-kulturné centrá priniesol posilnenie, rozšírenie a pokračovanie jedinečného dlhodobého programu pre podporu udržateľnosti nezávislých kultúrno-komunitných centier a úspešne ho posunul do druhého ročníka s funkčným tímom a pripravenými rozvojovými plánmi centier, ktorých presne stanovené ciele pomáhajú naplniť na mieru vybraní skúsení mentori. Lídri vybraných organizácií prostredníctvom neho získavajú prístup ku kvalitnému vzdelávaniu, ktoré zvyšuje ich kľúčové zručnosti pre úspech a ich projekty tak spolu s finančnou podporou Nadácie Orange zvyšujú potenciál celých tímov a organizácií dosiahnuť udržateľné fungovanie. Projekt priniesol implementáciu kľúčových organizačných a strategických zmien v centrách. Podarilo sa rozšíriť počet účastníkov aj ich diverzitu, posilnila sa peer-learningová platforma, zrealizoval sa úvodný bootcamp na analýzu aktuálnych potrieb, následne dvojdňové manažersko-projektové vzdelávanie a 2 ukončené mentoringové mesiace programu v oblastiach všeobecný strategický mentoring a finančný mentoring. Finančné prostriedky boli použité na zabezepčenie mentorov, trenéra, odborného hosťa, realizáciu kultúrneho programu s diskusiou a s tým súvisiace odmeny, strava, cestovné náklady, ubytovanie a stream.
f) ochrana ľudských práv 8 000 € POST BELLUM SK; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Post Bellum od roku 2011 dokumentuje príbehy 20. storočia. Je to základ ich práce, v ktorej plánujú pokračovať a ďalej ju rozširovať. Príbehy publikujú v online archíve, vďaka strategickému partnerstvu bolo možné verejnosti príbehy sprístupňovať na slovenskej doméne. Projekt www.memoryofnations.sk / Príbehy 20. storočia v online archíve je tvorbou redakčného systému v Drupale v slovenskej verzii a presun archívu na doménu www.memoryofnations.sk. Súčasťou projektu je aj doplnenie slovenského rozhrania online archívu v spolupráci s web developerom o aktuality zo slovenského Post Bellum a slovenské fundraisingové výzvy. Druhou hlavnou aktivitou projektu je doplnenie online archívu www.memoryofnations.sk o ďalších 5 slovenských príbehov 20. storočia. Finančné prostriedky boli použité na tvorbu, produkciu dokumentovania príbehov, programovanie a development webového portálu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 4 000 € Zippy; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Projekt Zippyho kamaráti - pokračovanie počas pandémie Covid-19 podporil rozširovanie programu Zippyho kamaráta do tried a škôl, ktoré doteraz neboli do programu zapojené. Tento program je v Slovenskej republike úspešne realizovaný už desiaty rok a dosahuje vysokú účinnosť v rozvoji životných zručností u zapojených detí vo veku 5-7 rokov v oblastiach ako sú: zvládanie pocitov, komunikácia, nadväzovanie a udržiavanie kamarátstviev, riešenie konfliktov, zvládanie záťažových situácií, empatia a tolerancia. Organizácia uskutočnila 9 školení v mestách Bratislava, Trnava, Spišská Nová Ves, Banská Bystrica, Poprad a Malacky. Lektorom a vyškoleným učiteľom bola po ukončení školenia poskytnutá kontinuálna podpora. Podarilo sa vyškoliť 95 nových učiteľov, v 10 školách po celom Slovensku je tento program ako stály predmet a zapojených bolo 2000 detí. Finančný príspevok bol použitý na zaplatenie licencie programu, realizáciu školení, tlač materiálov, propagáciu aktivít, výsledkov a kontinuálnu podporu účastníkov programu.
e) podpora vzdelávania 3 000 € IPčko; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: IPčko je občianske združenie, ktoré od roku 2012 stojí pri ľuďoch, keď potrebujú pomoc a podporu. Organizácia sa venuje aj téme digitálnej bezpečnosti, ktorej venovali knižného sprievodcu pre rodičov a učiteľov s názvom Bez nástrah online. Rodičia, učitelia a dospelí majú zodpovednosť za pripravenosť detí a mladých ľudí na vstup do online priestoru. Preto je žiaduce, aby učili deti a mladých chrániť seba a svoje duševné zdravie pred vplyvmi a rizikami, ktoré môže aktívna forma kontaktu s internetom priniesť. Workshopy, webináre, odborné články vedené psychologičkami a odbornými poradkyňami ponúkli rodičov, učiteľom, školským psychológom, pracovníkom s deťmi a mládežou rady, návody a odporúčania k bezpečnému a pozitívnemu využívaniu digitálnych technológií a k zodpovednému správaniu sa na internete. Finančné prostriedky boli použité na náklady lektorov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 253,92 € IPčko; projekt podporený v programe Strategickí partneri Nadácie Orange 2022: Klub Machovisko je priestor neformálnej psychologickej pomoci pre mladých ľudí, v ktorom sa stretáva nízkoprahovosť, odbornosť, neformálnosť, pomoc, zážitok, záujem a rozvoj. Súčasťou klubu je poradenská miestnosť Káčko, kde je možné sa so psychológmi v prípade potreby porozprávať diskrétnejšie. Klub poskytuje aj terapiu prostredníctvom virtuálnej reality. V klube sú organizované koncerty a rôzne tvorivé aktivity, priestor tu dostávajú aj súťaže v playstation. Snahou klubu je predchádzať duševným ťažkostiam a posilňovať duševú imunitu vytvorením bezpečného miesta na trávenie voľného času. Zároveň destigmatizácia psychologickej pomoci poskytovanej v klube a jej nízkoprahovosť má za cieľ zvýšiť počet mladých ľudí, ktorí vyhľadajú odbornú psychologickú pomoc, ale zo strachu zo stigmy by to neurobili. Finančné prostriedky boli použíté na mzdové náklady koordinátora klubu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 13 000 € Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, n.o.; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, n. o. reflektovala potreby miestnej komunity a publika na stretávanie, trávenie voľného času a realizáciu umeleckých aktivít. Jeho zámerom bolo posilniť kultúrny, vzdelávací a komunitný program Záhrady pre nové cieľové skupiny. Niektoré aktivity boli zamerané na interné potreby organizácie - tím Záhrady absolvoval vzdelávanie v tvorbe fotografie a marketingových zručností, sústredili sa na využívanie e-programov vo svojej práci, absolvovali školenie v téme online bezpečnosti. Tieto témy priniesli aj verejnosti v rámci festivalu Embargo a iných. Tiež posilnili svoje kompetencie a odolnosť tímu workshopmi v manažovaní dobrovoľníkov, komunitnom organizovaní a možnostiach pomoci. Pre návštevníkov pripravili tematizované podujatia, diskusie, vzdelávania v spoločenských, politických a ekologických otázkach, aj otázkach duševného zdravia. Tiež poskytli útočisko a priestor pre stretávanie sa komunity ľudí z Ukrajiny. V rámci projektu sa zrealizovalo vyše 30 rôznych stretnutí, podujatí a workshopov. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre koordinátora projektu, komunitných organizátorov, lektorov, umelcov a hostí podujatí, technické zabezpečenie a licencie, produkciu a dramaturgiu aktivít, administratívu, PR a komunikáciu projektu, aktivít, materiál, služby a občerstvenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € BONA FIDE, o.z.; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Organizácia Bona Fide sa v projekte zamerala na niekoľko oblastí rozvoja organizácie, ktoré sú kľúčové z pohľadu jej dlhodobej udržateľnosti, alebo rozvoja verejno-prospešných cieľov. V oblasti rozvoja komunít to bola stabilizácia komunitného programu v podobe dedikovaného dramaturga, ktorý sa stal základom systematickej spolupráce s občianskou spoločnosťou. Z pohľadu udržateľného fungovania centra sa projekt zameral na v kultúre dlhodobo podceňovanú tému duševného zdravia pracovníkov. Z pohľadu dlhodobého rozvoja centra sa projekt zameral na rozvoj a prototypovanie strategického projektu Tabačky - offsitového festivalu v Smolníku. Finančné prostriedky boli použité na workshopy time manažmentu a stress manažmentu, technické a materiálne zabezpečenie festivalu v Smolníku, odmeny pre koordinátora aktivít.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 13 000 € Truc sphérique; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Organizácia Truc Sphérique vytvárala a testovala nové programy a témy v oblasti online bezpečnosti a digitálnych zručností a realizovali workshopy tvorby animovaných filmov a využívaní technológií k umeleckej tvorbe. Posilnili lokálne partnerstvá so školami, neziskovkami a neformálnymi skupinami. Rozvíjali personálne kapacity organizácie – naučili sa novým zručnostiam pri práci s novými digitálnymi technológiami a zaviedli online nástroje pre finančný manažment. Tiež rozvíjali dlhodobú prácu s deťmi a mládežou v tvorivých ateliéroch a pomáhali ukrajinským rodinám v Žiline vytváraním priestoru na podporné stretnutia a voľnočasové aktivity pre ich deti. Vďaka spolupráci organizácia pokračuje v otváraní sa pre novú generáciu mladých aktívnych ľudí. Finančné prostriedky boli použité na organizáciu workshopov, komunitných podujatí, lektorné, zlepšenie finančného systému, úpravu priestorov, PR a komunikáciu a prevádzkové náklady.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € Nadácia Cvernovka; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Témou Novej Cvernovky v roku 2022 bola Obnova. Po 2 náročných pandemických rokoch sa toto kreatívno-kultúrne centrum mohlo v plnej miere vrátiť k napĺňaniu svojho poslania. V rámci projektu sa organizácia zamerala na rozvoj programu, infraštruktúry a tímu. Počas roka sa v Novej Cvernovke uskutočnilo viac ako 250 verejných podujatí, ktoré navštívilo vyše 25000 ľudí. S cieľom zvyšovať kvalitu zážitku návštevníkov aj internej komunity pokračovala organizácia aj v realizácii investičných projektov a počas roka vybudovali závlahový systém v komunitnej záhrade, redizajnovali komunitný re-use hub “Chňapka”, vypracovali štúdiu nového detského ihriska a zrekonštruovali komunitnú miestnosť v budove bývalého internátu. Nová Cvernovka sa v roku 2022 pustila aj do procesu strategického plánovania a programu posilňovania odolnosti a duševného zdravia členov tímu. Finančné prostriedky boli použité na organizáciu podujatí pre verejnosť, infraštruktúru centra a facilitovanie workshopov plánovania a posilňovania.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Different - občianske združenie; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Projekt "Pevná a stabilná Bašta" realizovalo občianske združenie Different vo svojom domácom kultúrno-komunitnom centre Bašta v Bardejove. Cieľom projektu bolo prispieť k rozvoju komunitného života v Bardejove a zlepšiť podmienky pre jeho rast spolu so zastabilizovaním interného tímu. V roku 2022 sa podarilo dokončiť III. podlažie Bašty do užívateľnej podoby a tieto priestory môžu využívať ďalší aktívni ľudia v Bardejove. Posilnili organizačný tím a spestrili program kultúrno-komunitného centra Bašty, do ktorého pridali nové formáty aj aktivity pre nové komunity. Finančné prostriedky boli použité na rekonštrukciu priestorov a honoráre pre členov tímu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Diera do sveta, o.z.; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: KC Diera do sveta vďaka podpore z projektu Aktívna komunita Nadácie Orange realizovala v roku 2022 48 programových aktivít z tematických oblastí Digitálne zručnosti, Zdravá duša a Aktívna komunita. Hlavnou cieľovou skupinou boli v rámci projektu boli predovšetkým študenti a študentky stredných aj základných škôl, s ktorými sa podarilo nadviazať intenzívnu spoluprácu. Okrem nich sa programových aktivít zúčastňovali aj seniori, marginalizované skupiny, pedagogičky a pedagógovia, rodiny s deťmi a široká verejnosť. V priebehu roka 2022 kultúrne centrum reagovalo aj na aktuálne spoločenské dianie a problémy, ako bola vojna na Ukrajine, či teroristický útok na LGBTI+ komunitu v Teplárni v Bratislave. Z tohto dôvodu sa transformovali niektoré z pôvodne plánovaných aktivít na akcie špeciálne určené napr. na pomoc ukrajinským odídencom a odídenkyniam. Finančné prostriedky boli použité na produkciu podujatí a aktivít, mzdové náklady a technické zabezpečenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Iniciatíva Arta; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Iniciatíva Arta v Piešťanoch zrekonštruovali priestor bývalej továrne na cukrovinky na realizáciu kultúrnych podujatí. Rozbehli program centra a podarilo sa im vytvoriť desiatky podujatí pre rôzne cieľové skupiny, upútať pozornosť verejnosti z kreatívneho priestoru, komunity skaterov, seniorov a iných. Finančné prostriedky boli použité na materiálne a technické zabezpečenie vnútorných priestorov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Presahy, o. z.; projekt podporený v programe Aktívna komunita s Nadáciou Orange: Presahy spravujú Lýceum v Modre, ktoré sa zameriava hlavne na lokálnu komunitu z Modry a okolia, na ľudí, ktorým záleží na prostredí, v ktorom žijú, ktorí majú záujem o osobný rozvoj, spoločnosť, tvorivosť a umenie. Nakoľko aktívne reagujú na spoločenské dianie, podarilo sa niekoľko participatívnych podujatí v spolupráci s verejnosťou. v roku 2022 organizácia začala profesionalizovať svoj tím, strategicky plánovať a pripravovať dramaturgiu centra. Stabilizovali v programe niekoľko funkčných formátov a efekt je badateľný na stúpajúcej návštevnosti podujatí. Finančné prostriedky použili na personálne náklady manažérky centra.
Spolu 382 653,79 €