Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Tesco, Bratislava'
za rok 2020

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Nadácia Ekopolis realizovala projekt "areály priaznivé pre biodiverzitu", ktorým pomohla vysadiť celkovo 200 nových stromov a kríkov v štyroch TESCO areáloch na Slovensku. Počas projektu vznikli aj hmyzie domčeky, vtáčie búdky a včelie domčeky, čím Nadácia Ekopolis prispieva k zachovaniu biodiverzity v meste a zlepšeniu kvality života jeho obyvateľov.
e) podpora vzdelávania 15 000 € The Duke of Edinburgh International Award, DofE realizovalo projekt - "Príprava programu DofE na ďalší rast a DofE na cestách!, prostredníctvom ktorého sa spojilo s viac ako 1 300 dobrovoľníkmi na 229 miestnych centrách, a zapojilo tak viac ako 6200 mladých ľudí na rôznych úrovniach. Počas programu sa konalo 11 lokálnych ceremónií v 8 krajských mestách. Program úspešne dokončilo 1 722 absolventov. DofE svoj program rozšíril do 25 nových škôl a pomohol mladým rozvíjať charakterové vlastnosti, čo viedlo k 14% nárastu v počte aktívnych účastníkov. Spolupráca s Nadáciou Tesco pomohla dosiahnuť symbolický cieľ zvýšiť počet aktívnych mladých ľudí, zahrňujúc viac ako 1 % populácie vo veku 14-24 rokov na Slovensku.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Občianske združenie KOLABO uskutočnilo, v rámci svojho projektu vzdelávanie - "láskavé rodičovstvo", 3 diely online debatnej série Láskavé rodičovstvo, ktoré moderovala Kristína Tormová. Prvý diel sa venoval traumatickým skúsenostiam v detstve a mal 800 divákov naživo a ďalších 300 divákov online. Druhý diel s názvom Rodina v šestonedelí zaujal 1 700 divákov na Facebooku a 300 na YouTube. Tretí diel sa zameral na rodičovské vyhorenie a hostkou bola psychologička Denisa Zlevská. V Q1 2023 sa konali ďalšie 2 diskusie o rovnoprávnosti žien na pracovisku, kde hostkou bola Miroslava Rychtarechová, riaditeľka ľudských zdrojov Tesca na Slovensku. OZ KOLABO realizovalo tiež v rámci grantového programu "Záchranári jedla 2" projekt s názvom Social Impact Award, ktorým identifikovali budúcich sociálnych inovátorov a pomohli im transformovať ich nápady na funkčné riešenia. Napriek ich úsiliu sa však na workshopy prihlásilo iba málo ľudí a žiadny z projektov neprešiel do ďalšej fázy mentoringového programu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Organizácia Človek v ohrození realizovala projekt s názvom "podpora vzdelávania a zvyšovanie zamestnateľnosti v rómskych komunitách", v rámci ktorého poskytovala kariérne poradenstvo pre 46 detí v Plaveckom Štvrtku a Sveržove, pričom osem z nich nastúpilo na strednú školu. Taktiež poskytovala pracovné poradenstvo pre 50 mladých ľudí v 4 lokalitách a 5 z nich absolvovalo rekvalifikačný kurz. Zamestnanie alebo brigádu získalo 20 klientov, z ktorých 4 našli zamestnanie v spoločnosti Tesco.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Organizácia Free Food realizovala v rámci grantového programu "Záchranári jedla 2" projekt s názvom Uhlíková stopa jedla, počas ktorého vytvorila edukačné viedo a zvýšila tak povedomie o skleníkových plynoch v potravinovom reťazci a pomohla spotrebiteľom pri tvorbe jedálnička a nákupe potravín. Počas projektu pripravila aj informačnú kampaň a výzvy na zapojenie verejnosti.
e) podpora vzdelávania 27 302,13 € Pontis realizovalo tri projekty: GivingTuesday, kde sa vyzbieralo 91 000 €, čo predsatvovalo o 80 % viac ako vlani. Darujme.sk, Donio.sk a LudiaLudom.sk zohrali veľkú úlohu pri získavaní takmer polovice tejto sumy, zatiaľ čo zvyšok pochádzal od firemných a individuálnych darcov. Kampane sa zúčastnilo 45 firiem a 9 samospráv. Dobré skutky sa diali v 51 mestách a obciach, od Michaloviec až po Bratislavu. Partner Charty Diverzity, ktorý je zameraný na účel podpory diverzity a inklúzie na pracoviskách. Ku Charte sa pridalo 19 nových signatárov, čím sa ich počet zvýšil na 129. Výročné stretnutie signatárov sa zameralo na ruskú inváziu na Ukrajine a tiež na témy umelej inteligencie a stereotypov súvisiacich so zamestnávaním a životmi žien. Ceny SDGs, počas ktorého udeľuje ceny organizáciám alebo jednotlivcom, ktorí významne prispeli k naplneniu cieľov udržateľného rozvoja. Alena Vachnová získala toto ocenenie za svoj prínos ako rozvojová manažérka Nadácie DEDO.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € OZ Bagar už po 7-krát realizovala projekt Senior friendly, počas ktorého zapojené projekty získali ocenenie Senior Friendly za ústretovosť voči staršej generácii. Odovzdaná bola aj Cena Eduarda Kukana, ktorú odovzdávala pani Zdenka Kukanová výnimočnej seniorskej osobnosti.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 30 000 € Inštitút cirkulárnej ekonomiky realizoval projekt Cirkulárne zmeny 2022, ktorým zvýšil u širokej verejnosti povedomie o obehovom hospodárstve. Prostredníctvom projektu sa podporil aj vznik Českého cirkulárneho hotspotu a participovalo na tvorbe Národného projektu na podporu podnikateľov v zelenej transformácii.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 25 000 € Potravinová banka realizovala projekt mladí ambasádori a ambasádorky Potravinovej banky Slovenska, ktorým spolu s mladými ambasádormi realizovala informačné semináre o plytvaní s potravinami pre žiakov stredných škôl v košickom, prešovskom a nitrianskom kraji. Semináre boli veľmi populárne a mnoho ľudí vyjadrilo záujem o ich rozšírenie aj na zamestnancov. PBS taktiež realizovala aj v rámci grantového programu "Záchranári jedla 2" ďalší projekt s názvom Zdokonaľovanie záchranárov jedla v Potravinovej banke Slovenska, ktorým zvýšila povedomia o darcovstve potravín, foodsharingu a boji proti plytvaniu potravinami. Organizovali sa 3 stretnutia pre partnerov a dobrovoľníkov v rôznych regiónoch Slovenska. Spolupráca s Gastronomickým spolkom a skúsenosťami odborníkov umožnila vytvorenie školiaceho modulu pre dobrovoľníkov a spolupracovníkov PBS.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € IPčko realizovalo projekt s názvom "Prevádzka krízovej linky pomoci v ukrajinskom jazyku pre utečencov a utečenkyne z Ukrajiny", ktorým poskytovalo anonymnú a bezplatnú psychologickú pomoc v ukrajinskom jazyku pre ľudí s duševnými ťažkosťami a v kríze v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.
e) podpora vzdelávania 10 000 € EDI Slovensko realizoval projekt Chuť žiť, ktorým dosiahol významné výsledky v oblasti prevencie a liečby porúch príjmu potravy. Poskytol takmer 500 hodín nutričného poradenstva viac ako 100 mladým ľuďom a ich rodinám. Podpora tiež umožnila vylepšenie kvality služieb cez supervízie a nákup plagátov, čím sa zlepšili priestory pre klientov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Filantropia Michalovce Košická Eparchia realizovala v rámci grantového programu "Záchranári jedla 2" projekt s názvom Dajme potravinám druhú šancu, ktorým podporila distribúciu a zdieľanie potravín z obchodných reťazcov cez Potravinovú banku Slovenska. Rovnako prostredníctom projektu zvýšila aj informovanosť verejnosti o využití potravín po minimálnej trvanlivosti a ich bezplatnej distribúcii pre sociálne odkázaných klientov. Celkovo tak poskytli 840 porcií jedla pre 15 klientov
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Donio n.f. realizoval projekt Kto pomôže Ukrajine, ktorým poskytovalo humanitárnu pomoc Ukrajine a jej občanom utekajúcim pred vojnou na územie SR.
e) podpora vzdelávania 41 060 € CEEV Živica realizovala projekt s názvom SadOVO, ktorý pomáha zapojiť školy, pedagógov a žiakov do ochrany vzácneho ovocného dedičstva. Organizácií sa podarilo zapojiť 10 škôl z celého Slovenska, ktoré vysadili 100 nových stromov a získali vzdelávanie a praktické materiály. Projekt SadOVO má významný prínos pre ochranu ovocného dedičstva a vzdelávanie školskej mládeže v oblasti prírody a záhradkárskych praktík. Taktiež CEEV Živica realizovala v rámci grantového programu "Záchranári jedla 2" projekt s názvom Čierna labuť #ZACHRÁŇ ZVYŠKY, ktorým vzdelávala verejnosť o potravinovom odpade, s cieľom prevencie a využitia bioodpadu. Projekt sa šíril cez webovú stránku, rádiové vysielanie, podcasty, sociálne siete a články v Denníku N, dosahujúc spolu približne 102-tisíc ľudí.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Divé maky realizovala projekt "monitoring a koučing rómskych študentov". Projekt zahŕňal mentoring 36 detí a mladých ľudí do 18 rokov, kde sa stretávali s vyškolenými mentormi dvakrát mesačne. Ďalšou aktivitou bolo koučingové sprevádzanie 7 mladých štipendistov vo veku 18 rokov a starších. Okrem toho sa uskutočnilo školenie 11 mentorov a mentoriek Divých Makov v Tatrách.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Slovenská katolícka charita realizovala projekt "Adaptácia, integrácia a sociálna inklúzia vojnových utečencov z Ukrajiny". Prostredníctvom projektu poskytovala pomoc pre odídencov z Ukrajiny, ktorým vydávali potravinové balíky a hygienické potreby a zároveň odídencom poskytovala pomoc s administratívou.
Spolu 204 862,13 €