Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

"Nadácia Via Pribina (Via Pribina Foundation)"

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia GRANVIA, Bratislava'
za rok 2018

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 11 435 € Podpora projektu „Na ceste i v lese bezpečne a zodpovedne" organizácie Slovenský cykloklub Bicyglo (Trnavský kraj) - podpora vzdelávania detí realizáciou viacerých edukačných stretnutí, workshopov a brigád (upratanie okolia, výsadba stromov a kríkov), v dopravnej výchove na zakúpených bicykloch pre deti zo sociálne slabšieho prostredia a osadenie informačných osvetových tabúľ zameraných na potrebu chrániť životné prostredie.
e) podpora vzdelávania 13 000 € Podpora projektu organizácie Bol raz jeden človek s cieľom umožniť vytvoriť Centrum vizuálneho umenia pre klientov s postihnutím z Bratislavy a okolia, ktorí sa takto mohli vzdelávať v rôznych druhoch vizuálneho umenia (umelecká prípravka pre deti, ateliér dizajnu, grafické návrhy, maľby, multimédií, arteterapia a kurz "handmade" tvorivosti). Klienti tvorili kresby aj grafické návrhy, ktoré sa potom využívali na konkrétne produkty pod vedením vedúcej kreatívy a ateliérov. Financie boli použité na tvorivý materiál, náradie a vybavenie, odznaky, kartičky, umeleckú knižnicu, PR materiál, webovú stránku a mzdu vedúcej kreatívy a ateliérov.
e) podpora vzdelávania 10 372,43 € Podpora projektu „Dopravná výchova pre ľudí s postihnutím" organizácie Bona via (Nitriansky kraj) - podpora vzdelávania s cieľom vytvoriť bezpečnejšie podmienky pre ľudí so zrakovým a sluchovým postihnutím v oblasti bezpečnosti v premávke formou osvetových videoklipov, letákov a zorganizovaných prednášok. Na vzdelávacích podujatiach sa celkove zúčastnilo 700 účastníkov. Súčasťou projektu bolo aj zaobstaranie špeciálneho trenažéra, na ktorom si účastníci cestnej premávky môžu prakticky overiť svoje schopnosti a reflexy. Financie z grantu boli použité na učebné pomôcky, výrobu spotov k dopravnej výchove a preventívne videá, infokampaň, webovú stránku, výrobu a spracovanie preventívnych videí na bezpečnosť cestnej premávky, online infokampaň, mzdy na prezentácie a tlmočenie, vybavenie učebne, nákup trenažéra a ozvučovacej techniky.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Podpora projektu Hashtag organizácie Spoločnosť pre podporu regionálneho rozvoja, zamestnanosti a cestovného ruchu (Žilinský kraj) - podpora vzdelávania formou edukačných kurzov pre seniorov a ZŤP s cieľom začleňovať ich do spoločnosti formou ďalšieho vzdelávania. Zrealizované boli IT kurzy, komunikačné semináre, kurzy sprievodcov cestovného ruchu ale aj kurzy kreatívneho umenia. Klienti nadobudli potrebné sebavedomie a odbornosť, ktoré vďaka aktivitám tohto projektu vedia uplatniť v reálnom živote. Financie boli použité na čiastočné financovanie položiek - vybavenie priestoru na vzdelávanie, literatúru, materiál na kurzy kreatívneho umenia, kurzy IT, kurz cestovného ruchu, komunikačný seminár, technické vybavenie ako napr. digitálny tlmočník, dopravu počas inštruktážnych ciest.
e) podpora vzdelávania 8 000 € Podpora projektu „Cesta do práce pre obyvateľov vylúčených rómskych lokalít Roškovce a Spišské Podhradie" organizácie Človek v ohrození bola určená na vzdelávacie aktivity zamerané na rozvoj sociálnych a manuálnych zručností v Pracovnom poradenskom centre a súvisiacu prípravu klientov na zamestnávanie. V rámci projektu pomohli 100 klientom, ktorí priamo využili služby pracovného poradenstva, získali nové pracovné zručnosti napr. v rámci kurzu šitia, vzdelávanie v oblasti fin. gramotnosti. Financie boli použité na nákup osobného automobilu pre organizáciu za účelom dostupnosti pracovných poradcov a ich pomoc v teréne (práca s klientami, odvoz klientov do práce, na pracovné pohovory, exkurzie k zamestnávateľom, rozšírenie služieb pracovného poradenstva do nových lokalít a kvalitnejšej asistencie MRK).
e) podpora vzdelávania 13 888 € Podpora projektu 3x3 organizácie Detská komunita (Žilina) umožnila podporu vzdelávania 67 klientov formou ergoterapie, arteterapie a iných druhov terapií. Financie boli použité na materiálne zabezpečenie terapií (ergoterapia, arteterapia a i.) a vybavenie novej snoezelen miestnosti, ktorá je veľkým prínosom pre poskytovanie špecifických terapií pre klientov s poruchou autistického spektra.
e) podpora vzdelávania 3 740 € Podpora projektu „Rozvoj a podpora mládežníckeho ľadového hokeja v Liptovskom Mikuláši" organizácie Hokejové talenty - podpora vzdelávania v oblasti športovej gramotnosti a zdravého rozvoja osobnosti, združovanie všetkých marginalizovaných skupín cez šport, pomoc núdzovým prípadom cez psycho-terapeutické sedenia. Do projektu bolo zapojených viac ako 250 detí od 5 - 15 rokov z regiónu Liptova. Financie boli použité na na čiastočné financovanie položiek - hokejový výstroj pre deti zo sociálne slabších rodín, mzdy športových odborníkov a dopravu.
e) podpora vzdelávania 6 700 € Podpora projektu „Jeseň života v plnej kráse" organizácie Láskavé ruky umožnil podporu vzdelávania dobrovoľníkov a animátora v praktickej aktívnej pomoci seniorom a aktivitách s nimi. Financie boli použité na na čiastočné financovanie položiek - materiál na aktivity a mzda koordinátora dobrovoľníkov, vybavenie do domova pre chorých seniorov, práčky, vozíček a iné.
e) podpora vzdelávania 11 466 € Podpora projektu „Tradične netradične k zamestnaniu" organizácie Klub priateľov zrakovo postihnutej mládeže pri SOŠ pre žiakov so zrakovým postihnutím internátnej umožnila žiakom tejto špecializovanej školy učiť sa novým remeselným zručnostiam, vzdelávali sa napr. aj o možnostiach ako si založiť chránenú dielňu. Pedagógovia (členovia realizačného tímu) sa zúčastnili kurzov práce s hlinou, tkania na krosnách a maľovania na hodváb a následne tieto zručnosti ďalej odovzdávali žiakom, aby sa tak zvýšila ich šanca uplatniť sa na trhu práce, lepšie zapojenie sa do spoločenského a pracovného života. Získané remeselné zručnosti zvýšia možnosť sebazamestnania ľudí so ZP. Financie boli použité na materiál a technické vybavenie pre vzdelávacie aktivity, kurzy pre pedagógov (realizačný tím) vrátane cestovného.
e) podpora vzdelávania 5 976 € Podpora projektu Omama organizácie Cesta von - financovanie projektu vzdelávania matiek v rómskych komunitách, ktoré pracujú na rozvoji zručností malých detí s cieľom vymaniť ich zo začarovaného kruhu chudoby, čo vybuduje zdravšie základy pre ich úspech v ďalšom živote. Pilotný projekt bol rozbehnutý v troch rómskych osadách z najchudobnejších častí Slovenska v Banskobystrickom kraji Muránska Dlhá Lúka, v Košickom kraji obec Kecerovce a v Prešovskom kraji Zborov. V každej komunite sú vybrané matky tzv. "omamy", ktoré majú prirodzenú autoritu a vzťah k deťom. Tieto ženy sú zamestnané a s pomocou odborníčok na rannú starostlivosť vyškolené v metódach rozvoja mozgu dieťaťa v útlom veku. Cieľom projektu je preťať cyklus generačnej chudoby rozvíjaním osobnosti detí z málopodnetného chudobného prostredia už od útleho ranného veku (0-3). Financie grantu boli použité na herné pomôcky, vzdelávacie tréningy - cestovné a ubytovanie, mzdy mentorky a lektorky, rekonštrukciu a zariadenie priestoru organizácie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 14 999 € Podpora projektu „Prima na kolesách" organizácie OZ Prima umožnil nákup auta pre vozenie pomôcok klientom priamo v teréne (mobilný streetwork spojený so sociálnym, právnym a lekárskym poradenstvom, zvýšenie informovanosti v oblasti zdravia a sociálna asistencia).
e) podpora vzdelávania 6 600 € Podpora projektu „Destigma" organizácie Stefani n.o. - podpora pravidelných vzdelávacích aktivít rôzneho tematického zamerania pre deti a mamičky (rodiny) v novovytvorenom detskom kútiku s kaviarňou zamestnávajúcou aj ZP klientov a chránenej dielni v Žarnovici.
e) podpora vzdelávania 6 030 € Podpora projektu „Z kruhu von" organizácie OZ STOPA (Bratislava) - zakúpenie materiálu a vybavenia pre klientov, ktorí sa vzdelávajú v rámci integračného programu počas pracovnej terapie formou revitalizácie zelene verejných priestranstiev a v oblasti finančnej gramotnosti. Ide o program začleňovania ľudí bez domova do spoločnosti vďaka práci. Je to komplexný vzdelávací proces integrácie, cez ktorý ich pracovníci systematicky sprevádzajú. Financie boli použité na materiál, mzdu koordinátora, supervízora, priamu finančnú podporu klientov v rámci pracovnej terapie, dopravu.
e) podpora vzdelávania 2 000 € Podpora projektu „Cez Okraj" organizácie Budúcnosť (Nitra) - podpora vzdelávania formou špeciálnych terapií, akými sú arteterapia a muzikoterapia za účelom pomoci závislým klientom. Financie boli použité na vzdelávanie v oblasti arteterapie a muzikoterapie a vybavenie terapeutickej miestnosti pre klientov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 1 665,07 € Podpora projektu „Pomoc ľuďom bez domova v Bratislave 2020" organizácie Kresťania v meste zabezpečila pravidelný mobilný výdaj stravy a nevyhnutnú materiálnu pomoc pre 50 - 100 ľudí bez domova pod mostom Lafranconi v Bratislave celoročne. Financie boli použité na čiastočné financovanie položiek - potraviny, spotrebný materiál na výdaj stravy, šatstvo, obuv, prikrývky a ochranné pomôcky.
e) podpora vzdelávania 2 500 € Podpora projektu „Romane Čhavore jilestar" organizácie Centrum Koburgovo n.o. (Trnava). Cieľom projektu bolo rozvinúť osobnosť rómskych detí a ich potenciál. Vďaka podpore mohli zabezpečiť technické a materiálne vybavenie speváckeho súboru a vytvoriť tak vhodný priestor pre neformálne vzdelávanie rómskych detí. Financie z grantu použili na technické vybavenie na predstavenia, kostýmy a doplnky, nábytok do skúšobní, propagačné materiály a hudobné vybavenie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 3 000 € Podpora projektu „Rané otázniky" organizácie Centrum včasnej intervencie (Bratislava) - organizovanie ambulantných sedení pre rodičov detí predčasne narodených, poskytovanie online skupinové alebo individuálne poradenstvo rodičom detí s rizikovým vývinom. Celkovo bolo do projektu zapojených 42 rodín detí. Financie boli použité aj na vybavenie špeciálnej miestnosti na diagnostické a stimulačné stretnutia. V rámci projektu zabezpečovali: Sprevádzanie rodiny detí s rizikovým vývinom priamo na oddelení rizikových novorodencov pôrodnice formou podpornej rodičovskej skupiny, individuálneho poradenstva priamo na nemocničnej izbe a pri inkubátore dieťaťa (sprevádzanie v nemocnici); Po prepustení z pôrodnice poskytovanie rodinám možnosti zapojenia do skupinovej podpory rodičov a detí v priestoroch centra (sprevádzanie v centre). Následne zrealizovali vysokošpecializovanú vývinovú diagnostiku dieťaťa a analýzu denných rutín rodiny, na jej základe spolu s rodinou sformulovali priority rodiny na ďalšie časové obdobie. Poskytovali rodinám sociálnu službu včasnej intervencie v podobe individuálneho sprevádzania rodiny v domácom prostredí.
e) podpora vzdelávania 4 000 € Podpora projektu „Art-terapeutické centrum pre ľudí s autizmom" organizácie Výchova zdravej rodiny (Prešov) umožnila v Centre Výchovy zdravej rodiny pre klientov s autizmom poskytovanie rôznych foriem vzdelávania formou arteterapie, muzikoterapie, hrovej terapie, animoterapie, terra terapie, systematické terapie pre rodiny. Všetky terapie poskytovali kvalifikovaní ľudia. Financie použili na čiastočné financovanie položiek - honoráre pre lektorov kurzov a dovybavenie terapeutických miestností - zakúpili hrnčiarsku pec, hrnčiarsky kruh a maliarske potreby.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 6 000 € Podpora projektu „Zdravotníci na ulici" organizácie Equita (Bratislava) - podpora mobilných ambulancií poskytujúcich pravidelnú odbornú zdravotnú starostlivosť prostredníctvom tímov zdravotníkov a asistentov v teréne najmä v Bratislave. Ošetrili cca 750 ľudí z vylúčených komunít. Personálne zabezpečili spustenie a koordináciu mobilného odberového miesta COVID-19 v UNB na Kramároch, zabezpečili očkovanie proti chrípke pre najrizikovejších jednotlivcov, personálne pokrytie počas testovania na SARS-COV-2, poskytli školenia o používaní ochranných osobných pomôcok pre sociálnych pracovníkov z organizácie poskytujúcej služby ľuďom bez domova. Financie z grantu použili na zakúpenie lekárskych pomôcok (liekov a zdravotného materiálu), krabičky prvej pomoci a na mzdu pre zdravotníkov pre ľudí bez domova so zhoršeným prístupom k lekárskym ošetreniam.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 3 000 € Podpora projektu „Online pomoc pre mladých ľudí" organizácie IPčko umožnila pomoc v oblasti ochrany a podpory zdravia - poskytovanie psychologického poradenstva 24/7 v rámci celej SR (pomoc ľuďom v náročných životných a zdravotných situáciách, krízovú intervenciu v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ľuďom so samovražednými tendenciami). V stovkách akútnych krízových kontaktov sa im podarilo týchto ľudí zachrániť. Vďaka tejto pomoci vyriešili svoje náročné situácie, dospeli k dôležitým rozhodnutiam, vyhľadali odborníkov vo svojom okolí a dali životu druhú šancu. Projekt bol zameraný na vzdelávanie a supervíziu pre poradcov IPčko.sk a Dobrej linky, poskytovanie psychologického a sociálneho poradenstva mladým ľuďom so zdravotným znevýhodnením, prostredníctvom Dobrej linky a poskytovanie krízového psychologického poradenstva mladým ľuďom na ipcko.sk. Financie boli použité na čiastočné financovanie položiek - Vzdelávanie poradcov (náklady na lektora a supervízora) a čiastočne na mzdu koordinátorky poradne. Noví poradcovia absolvovali 370 hodín akreditovaného vzdelávania v oblasti poskytovania psychologického a sociálneho poradenstva dištančnou formou a v oblasti online krízovej intervencie. Dobrovoľnícky poradcovia - psychológovia - vďaka vzdelávaniu a supervíziam nadobudli nové poznatky, informácie a skúsenosti. Naučili sa pracovať s rôznymi typmi klientov, v rôznych situáciách. Získali a naďalej získavajú neoceniteľnú prax. Vďaka tomu nadobudli odborné vedomosti a zručnosti na poskytovanie psychologického a sociálneho poradenstva na internetovej linke dôvery a na poskytovanie online krízovej intervencie.
Spolu 138 371,5 €