Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 365926

Tatra nábytkáreň Martin, a.s.

  • Konanie č. 365926
  • Vydaný 15.7.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 140 z roku 2011 21.7.2011
  • Úpadca Tatra nábytkáreň Martin, a.s.
    IČO: 31623280
    Bernoláka 6
    03601   Martin
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci návrhu navrhovateľa - veriteľa: PB Power Trade, a.s., Za plavárňou 3937/1, 010 08 Žilina, IČO: 44 063 555, na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: Tatra nábytkáreň Martin, a.s., Bernolákova 6, 036 01 Martin, IČO: 31 623 280, takto

Rozhodnutie

Z a č í n a konkurzné konanie voči dlžníkovi: Tatra nábytkáreň Martin, a.s., Bernolákova 6, 036 01 Martin, IČO: 31 623 280.

Odôvodnenie

Návrhom zo dňa 28.6.2011 sa navrhovateľ - veriteľ domáhal vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka. Svoj návrh odôvodnil skutočnosťou, že ako veriteľ má voči dlžníkovi viaceré splatné pohľadávky, s plnením ktorých je dlžník v omeškaní viac ako 30 dní. Okrem toho mu je známe, že dlžník má aj ďalších veriteľov, ktorých splatné peňažné pohľadávky dlžník neplní a s plnením ktorých je v omeškaní viac ako 30 dní. Na základe týchto skutočností navrhovateľ navrhol, aby súd na majetok dlžníka vyhlásil konkurz.

Podľa § 11 ods. 1 veta druhá zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), návrh na vyhlásenie konkurzu môže podať dlžník, veriteľ, likvidátor dlžníka alebo iná osoba, ak to ustanovuje tento zákon.

Podľa § 11 ods. 3 ZKR, veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak je dlžník voči nemu viac ako 30 dní v omeškaní s plnením peňažného záväzku a zároveň možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť tohto dlžníka. Platobnú neschopnosť tohto dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch vykonateľných alebo písomne uznaných peňažných pohľadávok aspoň dvoch veriteľov, napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR, návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. 4) Podpis navrhovateľa musí byť v návrhu úradne osvedčený.

Podľa § 12 ods. 2 ZKR, návrh veriteľa na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať skutočnosti, z ktorých veriteľovi vyplýva oprávnenie podať návrh a ktoré odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka; k návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré preukazujú pohľadávku, ktorá mu zakladá oprávnenie podať návrh, a ktoré odôvodňujú platobnú neschopnosť dlžníka. Pohľadávka veriteľa, ktorý podáva návrh, sa považuje za preukázanú, ak je uznaná dlžníkom na listine s úradne osvedčeným podpisom dlžníka alebo doložená právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu. Návrh je veriteľ povinný podať v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 13 ods. 1 ZKR, navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak návrh na vyhlásenie konkurzu v rovnakej lehote uznesením odmietne. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Súd preskúmal návrh navrhovateľa v zmysle uvedených zákonných ustanovení a zistil, že spĺňa všetky náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu. Navrhovateľ preukázal oprávnenie podať návrh na vyhlásenie konkurzu a tiež predložil súdu listiny, ktoré preukazujú pohľadávky odôvodňujúce platobnú neschopnosť dlžníka. Navrhovateľ preukázal súdu svoju vykonateľnú peňažnú pohľadávku, s plnením ktorej je dlžník v omeškaní viac ako 30 dní (rozsudok Okresného súdu Žilina č.k. 5Cbi/19/2009-31 zo dňa 22.10.2010 - č.l. 12-15), predložil výzvu na jej zaplatenie (č.l. 8), ďalej preukázal vykonateľnú peňažnú pohľadávku ďalšieho veriteľa dlžníka, s plnením ktorej je dlžník v omeškaní viac ako 30 dní (rozsudok Okresného súdu Martin č.k. 17Cb/155/2010-45 zo dňa 13.1.2011 - č.l. 16-18), predložil výzvu na zaplatenie tejto pohľadávky (č.l. 19-20) a taktiež zaplatil preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu.

Na základe týchto skutočností, aplikujúc citované zákonné ustanovenia, rozhodol súd v zmysle § 14 ods. 1 prvej vety ZKR o začatí konkurzného konania tak, ako vyplýva z výrokovej časti tohto rozhodnutia.

Záverom súd podotýka, že čo sa týka ostatných, či už judikovaných alebo dlžníkom písomne uznaných pohľadávok, ktoré navrhovateľ predložil spolu s návrhom, nakoľko k niektorým z nich výzvy na ich zaplatenie chýbali a k niektorým síce výzvy na ich zaplatenia priložené boli, ale tieto boli dlžníkovi doručené ešte pred uznaním týchto pohľadávok, tak tieto pohľadávky pre účely preukázania pohľadávok, ako ich vyžaduje § 11 ods. 3 ZKR, použiteľné neboli. Avšak dve vykonateľné pohľadávky dvoch veriteľov, ktoré sú uvedené v predchádzajúcich odsekoch, na začatie konkurzného konania postačovali.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné /§ 198 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov /.

Konkurzné konanie sa začína zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku a má tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony; ak dlžník poruší túto povinnosť, platnosť právneho úkonu tým nie je dotknutá, právnemu úkonu však možno v konkurze odporovať,

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/15/2011
  • ICS 5111221857
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal Mgr. Antónia Ďuranová