Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 384440

f.DESIGN, s.r.o.

  • Konanie č. 384440
  • Vydaný 7.11.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 217 z roku 2011 11.11.2011
  • Úpadca f.DESIGN, s.r.o.
    IČO: 43909418
    Bratislavská 425/13
    01001   Žilina
Správcovia
  • Jaroslav Veréb, Ing.
    Okružná 105/49
    02201   Čadca
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa - dlžníka: f.DESIGN, s.r.o., so sídlom Bratislavská 425/31, 010 01 Žilina, IČO: 43 909 418, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka, takto

Rozhodnutie

I. Vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka: f.DESIGN, s.r.o., so sídlom Bratislavská 425/31, 010 01 Žilina, IČO: 43 909 418.

II. Ustanovuje správcu: Ing. Jaroslava Veréba, so sídlom kancelárie Mudroňova 43, 036 01 Martin.

III. Vyzýva veriteľov dlžníka, aby v lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu prihlásili svoje pohľadávky v dvoch rovnopisoch na adresu kancelárie správcu a v jednom rovnopise na Okresný súd Žilina k sp. zn. 1K 22/2011, na tlačivách, ktorých vzory, náležitosti a do nich zapisované údaje spolu s vysvetlivkami k zapisovaným údajom, sú uvedené v prílohe č. 4 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii, keďže na prihlášky doručené po tejto lehote alebo doručené v lehote len správcovi alebo len súdu a na pohľadávky prihlásené v rozpore s § 28 a § 29 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov, sa v tomto konkurze neprihliadne.

IV. Správca je povinný bez zbytočného odkladu informovať o vyhlásení konkurzu na majetok dlžníka jeho známych veriteľov, ktorí majú zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch Európskej únie ako v Slovenskej republike, spôsobom v zmysle čl. 40 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní.

V. Účastníkov konkurzného konania poučuje, že z dôvodov podľa § 14 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku majú právo uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ktorý má vec prejednať a rozhodnúť najneskôr do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok, keďže na námietky doručené neskôr, na opakované námietky z toho istého dôvodu, ak o nich už nadriadený súd rozhodol a na námietky týkajúce sa len okolností spočívajúcich v postupe sudcu v konaní o prejednávanej veci, súd neprihliada.

Odôvodnenie

Návrhom podaným na súde dňa 14.10.2011 sa navrhovateľ domáhal vyhlásenia konkurzu na svoj majetok. Svoj návrh odôvodnil najmä tým, že je v úpadku.

Podľa druhej vety § 3 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), ak dlžník podá návrh na povolenie reštrukturalizácie alebo návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Uznesením Okresného súdu Žilina č.k. 1K 22/2011-75 zo dňa 24.10.2011, zverejneným v Obchodnom vestníku OV 209/2011, rozhodol súd o začatí konkurzného konania dlžníka, keďže návrh dlžníka spĺňal predpísané formálne náležitosti návrhu na vyhlásenie konkurzu.

Podľa § 18 ZKR, ak sa konkurzné konanie začalo na základe návrhu dlžníka, súd najneskôr do piatich dní od začatia konkurzného konania vyhlási na majetok dlžníka konkurz alebo dlžníkovi v rovnakej lehote ustanoví predbežného správcu, ak má pochybnosti o jeho majetnosti.

Podľa § 9 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenie zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „vyhláška“), súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby (§ 20 ods. 1 zákona) vtedy, ak zistí, že majetok dlžníka právnickej osoby nemá hodnotu ani 6 638,78 eura.

Podľa § 9 ods. 3 vyhlášky, hodnotu majetku súd posúdi najmä podľa zoznamu majetku predloženého dlžníkom, vyjadrenia predbežného správcu, prípadne dôkazov predložených účastníkmi konania. Pri posúdení hodnoty majetku sa prihliada aj na hodnotu majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť, podľa vyjadrenia predbežného správcu, dlžníka, prípadne dôkazov predložených účastníkmi konania.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 22 ods. 1 ZKR, v uznesení o vyhlásení konkurzu súd ustanoví správcu a vyzve veriteľov, aby v zákonnej lehote prihlásili svoje pohľadávky; v uznesení tiež poučí veriteľov o spôsobe prihlasovania pohľadávok, následkoch nedodržania lehoty na prihlasovanie pohľadávok a následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok. Ak súd v konkurznom konaní už ustanovil predbežného správcu, do funkcie správcu ustanoví predbežného správcu.

Úpadok dlžníka je vymedzený nevyvrátiteľnou domnienkou. Súd sa pred rozhodnutím o vyhlásení konkurzu oboznámil najmä s obsahom zoznamu majetku dlžníka, ktorý bol ním predložený súčasne s návrhom na vyhlásenie konkurzu. Z uvedeného zoznamu vyplýva, že dlžník eviduje v rámci majetku materiál na sklade v hodnote 1.946,96 EUR a nákladné vozidlo zn. Peugeot Partner, rok výroby 2008, v zostatkovej hodnote 15.542 EUR. Na základe týchto údajov možno konštatovať, že dlžník vlastní majetkové hodnoty, ktorých hodnota je v stave pokryť aspoň predpokladané náklady konkurzu. Keďže súd nemal pochybnosť o majetnosti dlžníka, pričom súdu nevznikli pochybnosti o pravdivosti dlžníkom tvrdených a osvedčených údajov, súd bez ustanovenia predbežného správcu vyhlásil na majetok dlžníka konkurz, ustanovil náhodným výberom správcu a vyzval veriteľov, aby si spôsobom uvedeným vo výroku tohto rozhodnutia prihlásili svoje pohľadávky a poučil ich o následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok v tomto konkurznom konaní.

V zmysle čl. 39 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní, každý veriteľ, ktorý má zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v členskom štáte inom, ako je štát, v ktorom sa konanie začne, vrátane daňových orgánov a sociálnych poisťovní členských štátov, má právo písomne prihlásiť svoje pohľadávky do konkurzného konania.

V zmysle čl. 40 ods. 1 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní, hneď po začatí konkurzného konania v členskom štáte súd tohto štátu s príslušnou právomocou alebo likvidátor ním vymenovaný bude okamžite informovať známych veriteľov, ktorí majú zvyčajné miesto pobytu, trvalé bydlisko alebo registrované sídlo v iných členských štátoch.

V zmysle čl. 40 ods. 2 Nariadenia Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní, súčasťou tejto informácie, poskytnutej prostredníctvom individuálneho oznamu, sú časové lehoty, pokuty stanovené v súvislosti s týmito časovými lehotami, označenie orgánu alebo úradu oprávneného prijímať prihlášky pohľadávok a iné stanovené opatrenia. V tomto ozname bude uvedené aj to, či veritelia, ktorých pohľadávky sú prednostné alebo kryté vecným právom, musia svoje pohľadávky prihlasovať.

V rámci vedenia tohto konania uložil súd správcovi povinnosť bez zbytočného odkladu po oboznámení sa so záväzkami dlžníka informovať známych veriteľov dlžníka so zvyčajným miestom pobytu, trvalým bydliskom alebo registrovaným sídlom v iných členských štátoch EÚ ako v Slovenskej republike o vyhlásení konkurzu tak, aby mali možnosť prihlásiť si svoje pohľadávky v lehote na prihlasovanie pohľadávok. Nariadenie Rady (ES) č. 1346/2000 zo dňa 29. mája 2000 o konkurznom konaní má v Slovenskej republike priame účinky v zmysle zmluvy o fungovaní EÚ. Vzor formulára na prihlasovanie pohľadávok, prípadne súčinnosť k splneniu tejto povinnosti súd správcovi poskytne na jeho žiadosť.

V rámci vedenia tohto konania súd s poukazom na § 197 ods. 6 ZKR poučil účastníkov konania o ich práve uplatniť námietku zaujatosti voči sudcovi, ktorý má vec prejednať a rozhodnúť.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 1K/22/2011
  • ICS 5111233190
  • Vydal JUDr. Jaroslav Macek
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr., Ing. Katarína Muráriková