Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 439191

IDEA-PERFEKT PLUS, spol. s r.o.

  • Konanie č. 439191
  • Vydaný 31.7.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 150 z roku 2012 6.8.2012
  • Úpadca IDEA-PERFEKT PLUS, spol. s r.o.
    IČO: 36401196
    Hviezdoslavova 8
    01001   Žilina
Správcovia
  • Richard Koiš, Mgr.
    Likavka 1038
    03495   Likavka
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina, v právnej veci navrhovateľa - dlžníka: IDEA-PERFEKT PLUS, spol. s r.o., so sídlom Hviezdoslavova 8, 010 01 Žilina, IČO: 36 401 196, v časti o odvolaní predbežného správcu, takto

Rozhodnutie

I. Odvoláva predbežného správcu: JUDr. Jozefa Hrdinu, so sídlom kancelárie Mariánske námestie 2, 010 01 Žilina.

II. Ustanovuje predbežného správcu: Mgr. Richarda Koiša, so sídlom kancelárie Dončova 9, 034 01 Ružomberok.

III. Predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, zamerať sa pritom aj na právne úkony dlžníka, u ktorých je možné odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť, vypracovávať a predkladať súdu priebežné správy o stave zisťovania majetku dlžníka a vykonaných úkonoch, pričom poslednú zo správ je povinný predložiť súdu do 25 dní od doručenia tohto uznesenia jeho zverejnením v Obchodnom vestníku tak, aby najneskôr táto správa mohla byť podkladom pre posúdenie dlžníkovej majetnosti alebo nemajetnosti súdom.

IV. Odvolaný predbežný správca je povinný ustanovenému predbežnému správcovi poskytnúť všetku potrebnú súčinnosť tak, aby sa ustanovený predbežný správca mohol riadne ujať výkonu svojej funkcie.

Odôvodnenie

Uznesením č.k. 2K 9/2012-75 zo dňa 12.07.2012 (právoplatné dňa 19.07.2012) ustanovil súd dlžníkovi predbežného správcu JUDr. Jozefa Hrdinu, so sídlom kancelárie Mariánske námestie 2, 010 01 Žilina, za účelom zistenia, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu a uložil mu povinnosť predkladať o svojich zisteniach priebežné správy tak, aby tieto mohli byť podkladom pre posúdenie majetkových pomerov dlžníka súdom pred vyhlásením konkurzu.

Podaním zo dňa 15.03.2012 v spojení s podaním zo dňa 30.03.2012 a dňa 26.07.2012 požiadal správca súd o odvolanie z funkcie správcu zo zdravotných dôvodov. Z uvedených dôvodov požiadal správca ku dňu 15.03.2012 Ministerstvo spravodlivosti o pozastavenie výkonu správcovskej činnosti v zmysle § 25 ods. 1 písm. a) zákona č. 8/2005 Z. z. o správcoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o správcoch“). Z vyjadrenia správcu vyplýva, že má také zdravotné dôvody, ktoré mu neumožňujú výkon správcovskej činnosti. Na preukázanie svojho zdravotného stavu predložil súdu lekársku správu zo dňa 29.03.2012. Súd poznamenáva, že podanie zo dňa 15.03.2012 a dňa 30.03.2012, ako aj lekárska správa zo dňa 29.03.2012 sa nachádzajú v spise sp.zn. 3K 12/2011 (vyhlásený konkurz na majetok dlžníka: Ján Madliak, nar. 12.11.1952, bytom Stredná Revúca, 034 74 Liptovské Revúce)

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a z hodnoty pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka. Ak dlžník neposkytne predbežnému správcovi potrebnú súčinnosť, súd môže lehotu na podanie záverečnej správy o 15 dní predĺžiť.

Podľa § 21 ods. 4 ZKR, predbežný správca vykonáva funkciu do zániku účinkov začatia konkurzného konania. Ak je konkurzné konanie z dôvodu prebiehajúceho reštrukturalizačného konania prerušené, predbežný správca nekoná.

Podľa § 21 ods. 5 ZKR, na odvolanie a ustanovenie predbežného správcu a dohľad súdu nad činnosťou predbežného správcu sa použijú ustanovenia o odvolaní a ustanovení správcu a dohľade súdu nad správcom počas konkurzu.

Podľa § 42 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov, (ďalej len ZKR), súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom 9) alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu.9) Pred odvolaním správcu počas konkurzu súd vypočuje členov veriteľského výboru a aspoň troch zabezpečených veriteľov s najvyšším počtom hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených zabezpečených pohľadávok.

Podľa § 42 ods. 2 ZKR, návrh na odvolanie správcu môže podať veriteľský výbor alebo zabezpečený veriteľ zistenej zabezpečenej pohľadávky. Z dôvodov ustanovených osobitným predpisom9) môže podať návrh na svoje odvolanie aj správca; ak súd dôvody správcu uzná, bezodkladne správcu z funkcie odvolá.

Podľa § 3 ods. 4 zákona o správcoch, ak správcovi bránia v riadnom výkone správcovskej činnosti zdravotné alebo iné závažné dôvody, je povinný požiadať súd o odvolanie z funkcie vo všetkých veciach, v ktorých vykonáva správcovskú činnosť.

Podľa §8 ods. 3 zákona o správcoch, správca, ktorý bol odvolaný z funkcie v príslušnom konaní podľa osobitného predpisu, 1) bez zbytočného odkladu odovzdá príslušný spis spolu s prílohami správcovi, ktorým bol nahradený. O odovzdaní spisu sa vyhotoví zápis.

Podľa § 42 ods. 3 ZKR, v uznesení o odvolaní správcu súd môže odvolanému správcovi určiť rozsah činnosti a s tým súvisiace oprávnenia, ktoré bude odvolaný správca vykonávať až do ustanovenia nového správcu.

Podľa § 42 ods. 4 ZKR,, uznesenie o odvolaní správcu súd doručí dlžníkovi (úpadcovi) a odvolanému správcovi; uznesenie tiež bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku.

Súd zistil, že správcovi vo výkone funkcie správcu bránia zdravotné dôvody. Na základe tejto skutočnosti rozhodol súd pri aplikácii citovaných zákonných ustanovení o jeho odvolaní z funkcie a v súlade s ustanovením § 40 ods.1 ZKR ustanovil dlžníkovi nového predbežného správcu. Súd ďalej novoustanovenému správcovi uložil povinnosť zistiť majetok podliehajúci konkurzu v lehote 25 dní odo dňa doručenia tohto rozhodnutia zverejnením v Obchodnom vestníku. Súd pri stanovení lehoty vychádzal z času kedy bol ustanovený pôvodný správca, a kedy bude zverejnené rozhodnutie vo vestníku, ako aj zo zákonom stanovenej lehoty 45 dní. Súd súčasne v súlade s § 42 ods. 3 ZKR uložil povinnosť odvolanému správcovi poskytnúť novoustanovenému správcovi potrebnú súčinnosť. Súd záverom poznamenáva, že správca môže z dôvodov uvedených v § 21 ods. 1 ZKR požiadať o predĺženie lehoty na podanie správy.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 2K/9/2012
  • ICS 5112220338
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Jozef Šulek