Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 456691

UNALL, s.r.o.

  • Konanie č. 456691
  • Vydaný 29.10.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 213 z roku 2012 5.11.2012
  • Úpadca UNALL, s.r.o.
    IČO: 36428477
    Trojičné námestie 184
    02744   Tvrdošín
  • Navrhovatelia UNALL, s.r.o.
    IČO: 36428477
    Trojičné námestie 184
    02744   Tvrdošín
  • KON - RAD spol. s r.o.
    IČO: 00684104
    Cesta na Senec 15725/24
    83006   Bratislava
  • Danuše Tichá, JUDr.
    Nám. A. Benku 6
    81107   Bratislava
Správcovia
  • Martin Kováčik, JUDr.
    IČO: 7310127781
    Zochova 75
    02601   Dolný Kubín
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Žilina v právnej veci začatého konkurzného konania voči dlžníkovi: UNALL, s.r.o., so sídlom Trojičné námestie 184, 027 44 Tvrdošín, IČO: 36 428 47, takto

Rozhodnutie

I. Súd u s t a n o v u j e: JUDr. Martina Kováčika, so sídlom kancelárie Radlinského 1729, 026 01 Dolný Kubín, za predbežného správcu.

II. Predbežný správca je povinný zistiť, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu. O svojich postupoch a zisteniach je povinný súd priebežne informovať písomnými správami podanými súdu do 10 dní, do 20 dní a do 30 dní od ustanovenia do funkcie. Záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka je povinný podať súdu do 45 dní od ustanovenia do funkcie.

III. Predbežný správca je povinný sa pri zisťovaní majetku zamerať aj na právne úkony dlžníka, u ktorých je možné odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť.

Odôvodnenie

Uznesením č. k. 2K 17/2012-29 zo dňa 14.08.2012 rozhodol súd o začatí konkurzného konania voči dlžníkovi, a to na základe návrhu veriteľa KON - RAD spol. s r.o., so sídlom Cesta na Senec 15725/24, 830 06 Bratislava, IČO: 00 684 104, ktorý zároveň ako ďalšieho veriteľa dlžníka označil veriteľa Sociálnu poisťovňu.

Uznesením č.k. 2K 17/2012-34 zo dňa 27.08.2012 vyzval súd dlžníka, aby sa písomne vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu a nariadil pojednávanie na prejednanie návrhu.

Podľa § 196 zákona č. 7/2005 Z.z. (ďalej len ZKR), ak tento zákon neustanovuje inak, na začatie konkurzného konania, na konkurzné konanie, na začatie reštrukturalizačného konania, na reštrukturalizačné konanie a konanie o oddlžení (ďalej len "konanie podľa tohto zákona") sa primerane použijú ustanovenia Občianskeho súdneho poriadku.

Podľa § 47 ods. 2 zákona č. 99/1963 Zb. Občianského súdneho poriadku, ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržuje, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že mu zásielku príde doručiť znovu v deň a hodinu uvedenú v oznámení. Ak zostane i nový pokus o doručenie bezvýsledným, uloží doručovateľ písomnosť na pošte alebo na orgáne obce a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí. Ak si adresát zásielku počas jej uloženia nevyzdvihne, považuje sa deň, keď bola zásielka vrátená súdu, za deň doručenia, i keď sa adresát o tom nedozvedel.

Uznesenie bolo doručené dlžníkovi náhradným spôsobom podľa § 47 ods. 2 Občianskeho súdneho poriadku. Dlžník sa na výzvu súdu ani dodatočne nevyjadril.

Na pojednávanie konané dňa 24.10.2012 sa dlžník nedostavil a svoju platobnú schopnosť neosvedčil. Vzhľadom na uvedené skutočnosti, súd dospel k záveru, že dlžník je platobne neschopný a ukončil dokazovanie. Súd ďalej preskúmal obsah spisového materiálu s cieľom zistiť, či dlžník má dostatok majetku pre vyhlásenie konkurzu. Pri skúmaní obsahu spisového materiálu súd nezistil žiaden majetok vo vlastníctve dlžníka, ktorý by odôvodňoval prijatie záveru, že majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu. Na základe uvedeného má súd pochybnosti o dlžníkovej majetnosti..

Podľa § 19 ods. 1 písm. d) zákona č. 7/2005 Z.z. (ďalej len „ZKR“), ak sa konkurzné konanie začalo na návrh veriteľa, a súd má pred rozhodnutím o vyhlásení konkurzu pochybnosti o dlžníkovej majetnosti, bez zbytočného odkladu po tom, čo zistí, že tu nie sú dôvody na iné rozhodnutie ako vyhlásenie konkurzu, ustanoví dlžníkovi predbežného správcu; o návrhu v tomto prípade rozhodne v lehote podľa § 20 ods. 1.

Podľa § 21 ods. 1 ZKR, predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu; predbežný správca je pritom povinný vychádzať aj z hodnoty majetku, o ktorý bol majetok dlžníka ukrátený v dôsledku právnych úkonov, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odporovateľnosť a z hodnoty pohľadávky zo zodpovednosti za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka. Predbežnému správcovi patria pri zisťovaní majetku dlžníka rovnaké oprávnenia ako správcovi v konkurze; ustanovenia § 74 a 75 sa použijú primerane. Súd môže v súvislosti so zisťovaním majetnosti dlžníka ukladať predbežnému správcovi pokyny, ktorými je predbežný správca viazaný. Predbežný správca je povinný o svojich zisteniach priebežne informovať súd a najneskôr do 45 dní od ustanovenia podať súdu záverečnú správu o majetnosti alebo nemajetnosti dlžníka. Ak dlžník neposkytne predbežnému správcovi potrebnú súčinnosť, súd môže lehotu na podanie záverečnej správy o 15 dní predĺžiť.

Podľa § 21 ods. 5 ZKR, na odvolanie a ustanovenie predbežného správcu a dohľad súdu nad činnosťou predbežného správcu sa použijú ustanovenia o odvolaní a ustanovení správcu a dohľade súdu nad správcom počas konkurzu.

Podľa § 40 ods. 1 ZKR, správcu v konkurznom konaní ustanovuje súd uznesením; za správcu môže ustanoviť len osobu zapísanú do zoznamu správcov. Súd ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom; to neplatí, ak ide o ustanovenie správcu na návrh schôdze veriteľov. Uznesenie o ustanovení správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí úpadcovi (dlžníkovi) a správcovi.

Podľa § 74 ods. 1 ZKR, úpadca je povinný poskytnúť správcovi ním požadovanú súčinnosť, najmä všetky správcom požadované vysvetlenia vo forme a lehote určenej správcom. Na tento účel je úpadca povinný sa aj opakovane dostaviť na požiadanie do kancelárie správcu. V žiadosti o poskytnutie súčinnosti správca vždy poučí úpadcu o trestnoprávnych následkoch nesplnenia jeho povinnosti.

Súd má o majetnosti dlžníka pochybnosti, nakoľko jeho majetkové pomery mu nie sú dostatočne známe, resp. informácie ohľadne jeho majetku sú nepostačujúce. Preto súd dlžníkovi v zákonnej lehote ustanovil predbežného správcu. Súd súčasne uložil predbežnému správcovi povinnosť zamerať sa na právne úkony dlžníka, u ktorých je možné predpokladať ich odporovateľnosť. Predbežného správcu ustanovil zo zoznamu správcov vedeného Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov v súlade s § 40 ods. 1 ZKR. Predbežný správca má sídlo kancelárie v obvode krajského súdu, v ktorom sídli príslušný konkurzný súd - Okresný súd Žilina.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Žilina
  • Spisová značka 2K/17/2012
  • ICS 5112227320
  • Vydal JUDr. Gabriela Bargelová
  • Vydal FN Sudca
  • Odoslal JUDr. Jozef Šulek