Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Nadácia Centra pre filantropiu

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Centra pre filantropiu, Bratislava'
za rok 2021

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 279 € Lenka H. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 29.6.-9.8.2022 v agentúre BM work agency.
e) podpora vzdelávania 300 € Ingrid K. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 226-hodinový kurz opatrovania v termíne 6.6.-13.7.2022 v Slovenskom červenom kríži.
e) podpora vzdelávania 250 € Ruslana H. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 226-hodinový kurz opatrovania v Slovenskom červenom kríži.
e) podpora vzdelávania 289 € Michaela S. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 8.10.-10.11.2022 v agentúre VaV academy.
e) podpora vzdelávania 289 € Monika R. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 8.10.-10.11.2022 v agentúre VaV academy.
e) podpora vzdelávania 289 € Mária Š. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 8.10.-10.11.2022 v agentúre VaV academy.
e) podpora vzdelávania 289 € DSS Nádej Krupina organizácia podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 19.7.-13.8.2022 v agentúre BM work agency.
e) podpora vzdelávania 300 € Daniela N. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 27.10.-8.12.2022 v agentúre BM work agency.
e) podpora vzdelávania 250 € Anna Ž. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 220-hodinový kurz opatrovania v termíne 24.10.-6.12.2022 v agentúre LITE Anglická škola Poprad.
e) podpora vzdelávania 250 € Július B. podporený z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 220-hodinový kurz opatrovania v termíne 24.10.-28.11.2022 v agentúre LITE Anglická škola Poprad.
e) podpora vzdelávania 300 € Jana R. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 27.10.-8.12.2022 v agentúre BM work agency.
e) podpora vzdelávania 289 € Domov sociálnych služieb "Nádej" Krupina, n.o. organizácia podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 6.8.-26.9.2022 v agentúre BM work agency.
e) podpora vzdelávania 300 € JASANIMA Domov sociálnych služieb Rožňava organizácia podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 230-hodinový kurz opatrovania v termíne 14.10.-24.11.2022 v agentúre BM work agency.
e) podpora vzdelávania 76 € Domov Klas n.o. organizácia podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Staň sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na 226-hodinový kurz opatrovania v termíne 19.10.-25.11.2022 v Slovenskom červenom kríži.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: ZŠ s MŠ M. R. ŠtefánikaNázov podporenej aktivity: Moderná škola 21.storočiaVďaka finančnej podpore sa im podarilo modernizovať triedu a do vyučovacieho procesu zaviesť moderné formy a metódy vyučovania. Využili IKT vo vyučovaní a žiaci získali nové vedomosti a zručnosti v realizácii zážitkového vzdelávania, prehĺbili si digitálne kompetencie. Žiaci boli tvoriví a informácie získané z tohto spôsobu vyučovania majú trvácny charakter. Všetky vytvorené projekty naplnili motto školského vzdelávacieho programu "To čo vidím, to si pamätám." Finančné prostriedky boli využité na nákup dataprojektoru.
e) podpora vzdelávania 5 800 € Podporená organizácia: ZŠ s MŠ M. R. ŠtefánikaNázov podporenej aktivity: Záhrada, ktorá učíCieľom podporeného projektu bolo vybudovať základ exteriérovej triedy s bylinkovou záhradou a tak do vyučovacieho procesu zaviesť moderné formy a metódy vyučovania na základe bádateľského prístupu a zážitku vo vyučovaní. Aktivity boli predstavené kolektívu učiteľov a žiackemu parlamentu, ktorí zdieľali jeho myšlienku, projekt nadobudol širší rozmer vo forme nových vylepšených návrhov, ktoré sa nám podarilo zrealizovať: tabuľa bylín s QR kódmi, pokladka zámkovej dlažby, výsadba trávnikovej zmesi, montáž drevených záhonov apod. Realizáciou projektu žiaci získali zručnosti s prácou v záhrade a upevnil sa ich pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Finančné prostriedky boli využité na kúpu zámkovej dlažby, kvetináčov, lavičky a stoly, záhradnícky materiál.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Martina S., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre dcéru žiadateľky, Sofiu, v Centre Progres v Michalovciach, v termíne 1.10.-31.12.2022.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Eva T., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre dcéru žiadateľky, Veroniku, v Kúpeľoch Dudince, v termíne 19. - 22. 6. 2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Lucia K.Š, podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačné cvičenia, pre Sáru, realizované v mieste bydliska fyzioterapeutmi Centrum Progress, v termíne 11.07.2023-21.07.2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Lucia K.Š, v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačné cvičenia, pre Ondreja, realizované v mieste bydliska fyzioterapeutmi Centrum Progress, v termíne 11.07.2023-21.07.2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Miroslava K., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre syna žiadateľky, Sebastiána, v súkromnom rehabilitačnom centre Mgr. Jarmily Ryba?rovej, v termíne 23.1.-27.1.2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Miroslava K., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre syna žiadateľky, Adriána, v súkromnom rehabilitačnom centre Mgr. Jarmily Ryba?rovej, v termíne 23.1.-27.1.2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 84,59 € Podporená fyzická osoba: Tomáš K., podporený v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačnú pomôcku pre syna žiadateľa, Tomáša. Finančné prostriedky boli použité na a terapeutickú pomôcku - pružné kreslo pre zmyslovú stimuláciu a upokojenie detí so senzorickými problémami.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Veronika G., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre syna žiadateľky, Nikolasa, v súkromnom rehabilitačnom centre Mgr. Jarmily Ryba?rovej, v termíne od 13.03.2023 do 17.03.2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Beáta K., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre syna žiadateľky, Luku, v zariadení Definoterapia.sk, v termíne 26.4.-6.5.2023.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Podporená fyzická osoba: Eva K., podporená v Grantovom programe pre deti a mladých ľudí s DMO a svalovou dystrofiou, NF Slovanet. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitačný pobyt pre Kristiána, v Kúpeľoch Turčianske Teplice, v termíne 24.7.-14.8.2023.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Miroslava P., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty.Názov podporenej aktivity: KaratePodpora bola určená pre 8-ročného syna žiadateľky, ktorý sa venuje karate. Veľmi ho bavia zápasy - kumite. Spoznáva a stretáva sa s veľa novými mladými karatistami, s ktorými si vymieňa údery a tým získava aj nové skúsenosti. Zúčastnili sa páskovania, kde získal vyšší stupeň vyspelosti. Patrik počas realizácie dosiahol veľa zaujímavých výsledkov či už doma aj v zahraničí na medzinárodných súťažiach. Finančné prostriedky boli použité na úhradu členského poplatku v športovom klube, na úhradu štartovného, nákup chráničov, obuvi, členského oblečenia a tiež na úhradu ubytovania a cestovných nákladov.
b) podpora a rozvoj športu 480 € Podporená fyzická osoba: Zuzana O., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: FutbalistaPodpora bola určená pre Alexa, ktorý sa už 8 rokov venuje futbalu, je brankár. Finančné prostriedky boli použité na kúpu futbalovej brány, nových futbalových pomôcok a oblečenia.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Milan Š., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Florbalová hviezdaZojka má 9 rokov. Florbalu sa venuje 3,5 roka. Na začiatku to bol šport len kvôli hýbaniu sa, ale posledný rok absolvovala aj florbalový camp a rôzne turnaje. Medzi jej najväčšie úspechy patrí 1. miesto v rámci Západoslovenského regiónu v kategórii mladší žiaci. Podporu jej otec využil na zabezpečenie florbalových campov na Slovensku, kúpu florbalovej obuvi. Účasť na campoch je dôležitá z dôvodu rozvoja herných činností a zručnosti dieťaťa. Absolvovala víkendové campy a týždenný camp v klube AS Trenčín, tiež letný camp v Kremnici v rámci klubu SK 1.FBC Trenčín. Finančné prostriedky boli použité na úhradu florbalových campov, pričom v cene bolo ubytovanie, strava, pitný režim, tréningy a sprievodný program.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Ľubica O., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: S Babuľou tancuje celý TrenčínPodporu žiadala pani Ľubica pre svoju dcéru Zaru. Tretím rokom navštevuje tanečný klub Bambula v Trenčíne, ktorý sa zaoberá moderným "disko" tancom. Túto sezónu Zarka získala v Leviciach v prvom kole striebornú medailu, potom na súťaži v Banskej Bystrici, tiež striebornú medailu. V druhom kole v Leviciach získali zlatú medailu a postup na medzinárodnú súťaž v Maďarsku. V Maďarsku získali striebornú medailu. Zarka sa tento rok opäť zdokonalila v niektorých gymnastických prvkoch, ktoré pri choreografii používajú, napríklad mostík zo stoja alebo výskoky s roznožkou. Finančné prostriedky boli použité na úhradu cestovných nákladov a ubytovania počas súťaží, na úhradu členských poplatkov klubu a poplatok za letný kemp.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Daniel T., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Tenisová akadémiaPríspevok bol určený na tréningovú činnosť dcéry žiadateľa, ktorá hrá aktívne tenis. Rozšírením tréningovej činnosti chceli dosiahnuť väčšie úspechy na turnajoch aj v kategórii mladšie žiačky. Tamarka trénuje aj v zimnej sezóne 4x týždenne, má 2x týždenne kondičnú prípravu a raz za dva týždne aj masáž tela. Navyše bola vybraná ako jedna zo šiestich hráčov na dvoj týždenne sústredenie do Chorvátskeho Zadaru. Toto je veľmi pomohlo v príprave na antukovú sezónnu. Finančné prostriedky boli použité na poplatky za tréningy.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Alena L., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: S kolesami do svetaPodpora bola určená pre syna pani Aleny - Dušana, ktorý vyniká v horskej cyklistike. Preteká za klub ŠK Topoľčianky. Finančné prostriedky boli použité na kúpu kolies, tretry a spotrebný materiál.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Adriana Š., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Vďaka grantu k lepším výsledkom vo vodnom lyžovaníAlexandra je členkou Klubu vodného lyžovania Trixen Košice, je reprezentantkou Slovenska. Vodnolyžiarsky šport je finančne náročný. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie slalomovej lyže.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená fyzická osoba: Juraj O., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty.Názov podporenej aktivity: Raketou takmer do vesmíruPodpora bola určená pre syna pána Juraja, ktorý sa ako študent 8. ročného gymnázia venuje matematike, chémii a fyzike. Vo voľnom čase stavia amatérske raketové modely. Jurajovi sa podarilo navrhnúť, zostrojiť a otestovať raketu. Súčasťou rakety je aj elektronika, ktorá zaznamenáva informácie o priebehu letu. Finančné prostriedky boli použité na nákup 3D tlačiarne a materiálu ako hliníkové profily, plechy a nity.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená fyzická osoba: Katarína J., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Dosky, ktoré znamenajú svetPodpora bola určená Nelu, ktorá sa venuje tancu od svojich 4 rokov. Zúčastnila sa mnohých súťaží, na Slovensku, aj v zahraničí, odkiaľ si odniesla viacero cenných kovov. Nela trénuje 6x týždenne a vkladá do tohto koníčka takmer všetok svoj voľný čas. Najvýznamnejšie bolo víťazstvo na majstrovstvách sveta v karibských tancoch, ako aj celoslovenskej súťaži v tanci. Na tieto podujatia sa musela pripravovať a tvrdo na sebe pracovať. Ďalej to bola reprezentácia Slovenska na medzinárodnom festivale vo Viedni, účinkovanie v Teleráne a v Šláger TV. Finančné prostriedky boli použité na úhradu členského poplatku v tanečných kluboch, ktoré navštevuje.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená fyzická osoba: Marek M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Malý matematik a programátorPodpora bola určená pre syna pána Mareka, Olivera. Od útleho veku rád počíta a rieši logické úlohy. V matematike je jedným z najlepších žiakov, pomáha aj ostatným spolužiakom. Pravidelne sa zúčastňuje matematických súťaží. Nadstavbou je predmet informatika, kde vyniká logickým myslením a z toho dôvodu je potrebné rozvíjať jeho logické myslenie cez krúžok programovania. Finančné prostriedky boli použité na úhradu nákladov spojených s pokračovaním v kurze mentálnej aritmetiky ako aj na úhradu kurzu programovania.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Podporená fyzická osoba: Tatiana M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Tenisová nádejPodpora bola určená pre dcéru pani Tatiany, ktorá sa venuje tenisu. Finančné prostriedky boli použité na zaplatenie tréningov a nákup tenisového oblečenia.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Monika H, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: WakeboardingPodpora bola určená pre dcéru pani Moniky, Emmu. Venuje sa vodným športom, konkrétne wakeboardingu a kiteboardingu. Od decembra 2022 do marca 2023 prebiehala zimná príprava zameraná na kondično-gymnastické aktivity. Od apríla 2022 prebiehala letná príprava, tréningy na vode. Finančné prostriedky boli použité na kúpu nového wakeboardu.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Radoslav J., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Cesta do EurópyPodpora bola určená dcére pána Jakuba. Magdaléna sa závodne venuje olympijskej lukostreľbe v sezóne 2022/2023 vo vekovej kategórii kadetky. Každoročne dosahuje dobré výsledky a pravidelne sa umiestňuje do tretieho miesta v rebríčku strelcov vo svojej kategórii. Finančné prostriedky boli použité na úhradu ročného členského poplatku, kufor na luk, servis šípov a lukostrelecké sústredenie.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Michaela M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Hokejové srdiečkoPodpora bola určená pre syna pani Michaely. Riško sa od 5-tich rokov venuje ľadovému hokeju. Riško sa vidí v NHL, takže určite bude na sebe makať aj naďalej. Keďže hokejová výstroj je nákladná položka v každom rozpočte, finančné prostriedky boli použité na kúpu nových korčuli a na zaplatenie členských poplatkov.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Milan Š., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Florbalová vášeňPodpora bola určená pre Šimona a jeho rozvoj florbalových zručností. V rámci projektu sa podarilo Šimonovi zúčastniť sa na medzinárodnom turnaji v Prahe. Zrealizovali sa aj letné aktivity na rôznych campoch, kde mohol rozvíjať zručnosti na úrovni hráča. Najväčší Šimonov úspech bolo 4. miesto na Majstrovstvách Slovenska v kategórii mladší žiaci (celkovo 43 tímov). Víťazstvo na FAT Cupe v Trnave a súčasne 2 ceny: pre najlepšieho nahrávača turnaja, pre najužitočnejšieho hráča turnaja, 2. miesto na zimnej edícii Trenčín floorball days a 3. miesto na septembrovom turnaji Hummel Victory Cup v Dubnici. Finančné prostriedky boli použité na úhradu poplatkov za florbalové campy a poplatok za účasť na medzinárodnom turnaji v Prahe.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Mária K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Klavír a BasketbalPodpora bola určená pre dcéru pani Márie, Vanesu, ktorá vyniká v hre na klavíri a tiež v basketbale. V hre na klavíri sa zdokonalila v hre na šesť - ručke a doprevádzala na interných a verejných koncertoch flautistov, saxofonistov a trubkárov. Úspešne absolvovala 6. ročník ZUŠ. Zúčastnila sa na klavírnom maratóne II. – festival klavírnej tvorby. V basketbale sa zdokonalila, ako aj celý klub BK Klokani Ivanka pri Dunaji. Postúpili na Majstrovstvá Slovenska v kategórii U14 žiačky, ktoré sa konalo v Nitre koncom mája 2023. Po ťažkých zápasoch sa dostali až do finále, kde vyhrali nad Nitrou a stali sa majsterkami Slovenska v kategórii U14. V auguste absolvovala sústredenie v Belušských Slatinách. Finančné prostriedky boli použité na úhradu poplatkov v ZUŠ, na úhradu mesačných poplatkov za tréningy v basketbale, poplatku za športové sústredenie a tiež na nákup športovej obuvi.
e) podpora vzdelávania 240 € Podporená fyzická osoba: Martina V., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Umelec a jeho svetPodpora bola určená pre syna pani Martiny. Svetozár veľmi rád kreslí, modeluje, vyrába, vymýšľa a kreuje. Navštevuje súkromnú umeleckú školu v Senci pod vedením akademickej maliarky a pod jej taktovkou napreduje čo sa týka kresliarskych techník. Finančné prostriedky boli použité na úhradu školného.
e) podpora vzdelávania 250 € Podporená fyzická osoba: Jozef K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Svet očami Simonky IV.Podpora bola určená pre dcéru pána Jozefa, pre jej rozvíjanie a zdokonalenie techniky výtvarného tvorenia. Simonka navštevuje Súkromnú základnú umeleckú školu Ladon, zlepšovala si výtvarné a tvorivé techniky. Jej výkresy boli odosielané do viacerých súťaží. Finančné prostriedky boli použité na úhradu výtvarného kurzu a materiálne vybavenie.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Podporená fyzická osoba: Ján M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Stolný tenisPodpora bola určená pre syna pána Jána. Juraj sa venuje stolnému tenisu už takmer 7 rokov. Tréningy pod dohľadom trénera a zápasová prax ho posúvajú vpred. Správna úderová technika a pohyb pri stole , na čo dohliada tréner, je základom stolného tenisu. Tieto skúsenosti zdokonaľuje a uplatňuje priamo na zápasoch. Finančné prostriedky boli použité na cestovné náklady, členské poplatky a materiálne vybavenie.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená fyzická osoba: Petra L., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Tanec v srdci V.Podpora bola určená pre dcéru pani Petry Elu, ktorá má 12 rokov a už 6 rokov sa aktívne a s radosťou venuje tancu. Podpora určite prispela k jej rozvoju, predovšetkým vďaka možnosti zabezpečiť extra tréningy a tiež možnosti zúčastniť sa viacerých domácich a dvoch veľkých medzinárodných súťaží. Finančné prostriedky boli použité na úhradu tanečných tréningov a tanečného oblečenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená fyzická osoba: Juraj O., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Tanečná majsterka Podpora bola určená pre dcéru pána Juraja, ktorá sa venuje tancu. Hanka je hudobne a tanečne všestranne nadaná, čo sa odrazilo aj na tom, že tento rok sa zúčastnila viacerých súťaží s viacerými choreografiami. Podarilo sa jej obhájiť titul majsterky Slovenska a obsadila 2. miesto na tanečnej súťaži v slovinskom Poreči. Finančné prostriedky boli použité na úhradu štartovného, kostýmy a poplatky SZU.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Katarína J., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Druhý domov - ihriskoPodpora bola určená pre Kataríninho syna Filipa, ktorý sa intenzívne venuje futbalu. Trénuje 3x týždenne a cez víkendy sa zúčastňuje futbalových zápasov v rámci ligy. Na každý tento zápas je nominovaný. Okrem toho sa Filip zúčastňuje letnej futbalovej školy, ktorá ho významne posúva vpred. Filipa najviac posúvajú vpred intenzívne tréningy, zápasy, na ktorých sa toho veľa naučí a futbalové turnaje, kde si merajú sily viaceré družstiev. Podarilo sa im vyhrať 2. miesto v medzinárodnom turnaji družstiev a 3. miesto na okresnom futbalovom turnaji škôl. Filip chce vo futbale pokračovať ďalej a stále sa posúvať vpred. Jeho cieľom je stať sa profesionálnym futbalistom v dobrom klube. Finančné prostriedky boli použité na členské poplatky vo futbalovom klube, poplatok za letný futbalový camp a na kúpu materiálneho vybavenia.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Lenka K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Malá bežkyňaPodpora bola určená pre 10- ročnú Elu, ktorá sa inšpirovala svojím veľkým bratom a popri hre na klavíri sa rozhodla venovať aj atletike, hlavne behu. Ele sa podarilo vyhrať prvé miesto na cezpoľnom Behu Devínskou kobylou, ktorého sa zúčastnila prvý krát ako pretekárka. V detských behoch v behu na 600 metrov na ČSOB Bratislava marathone sa jej podarilo v konkurencii 92 pretekárok umiestniť na 8. mieste. Okrem toho sa jej podarilo zlepšiť si osobné maximá v behu na 60m a na 150 m ako aj osobné maximum v skoku do diaľky na mítingoch atletického zväzu Bratislavy. Elu najviac posunulo vpred pravidelné trénovanie v atletickom klube pod odborným dohľadom trénerov, ktorí sa venujú trénovaniu detí a mládeže hlavne hravou formou primeranou veku detí. Finančné prostriedky boli použité na úhradu tréningov a nákup športového vybavenia.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Zuzana B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Moja džudistka Podpora bola určená pre dcéru pani Zuzany, ktorá navštevuje JUDO klub. Ninka sa zúčastnila páskovania, kde získala nový opasok, v novej farbe a je bližšie k svojmu cieľu. Finančné prostriedky boli použité na kúpu kimona a úhradu členského príspevku.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Eleonóra K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Vášnivý karatistaPeter vyniká v karate. S pomocou finančného príspevku od Nadačného fondu Kaufland mohla žiadateľka uhradiť ročný poplatok za tréningy a potrebné materiálno- technické vybavenie pre svojho syna. Peťkovi podpora pomohla k napredovaniu v tomto športe. Navštevovaním ročného kurzu a pravidelným tréningom tento rok postúpil z detskej kategórie karate do kategórie žiackej/juniorov. V rámci tejto kategórie už získal aj svoj prvý certifikát 3. kyu technického stupňa v Goju ryu karate. Finančné prostriedky boli použité na úhradu mesačných poplatkov za tréningy a nákup materiálneho vybavenia.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Eleonóra K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Mladý karatistaPeniaze získané z grantového programu boli určené na rozvoj talentu žiadateľkinho syna Šimona a jeho napredovaniu v karate. Finančný príspevok bol v plnej miere využitý na pokrytie nákladov spojených s napredovaním v tomto športe, t. j. poplatok za pravidelné tréningy a športové oblečenie.
e) podpora vzdelávania 495 € Podporená fyzická osoba: Katarína M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Matematicky talentOndrej sa od piatich rokov sa výrazne zaujíma o matematiku. Keďže rodičia boli dennodenne "bombardovaní" nekonečnými otázkami o matematike ako takej, rozhodli sa prihlásiť syna na kurz v Kids Genius. Matematika sa tu vyučuje za pomoci použitia guľôčkového počítadla - soroban a dieťa tak stimuluje obidve mozgové hemisféry. Dieťa sa učí počítať mentálne, teda vizualizáciou sorobanu pri rýchlom počítaní. Finančné prostriedky boli použité na úhradu mesačných poplatkov za tréningy a nákup materiálneho vybavenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 480 € Podporená fyzická osoba: Anna F., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: TanečnicaPodpora bola určená pre dcéru pani Anny. Timea má 11 rokov a venuje sa hip hop tancu štvrtý rok. Navštevuje tanečnú školu Štefana Chleba-Wanted. Finančné prostriedky boli použité na úhradu tréningov a oblečenie na vystúpenia.
b) podpora a rozvoj športu 450 € Podporená fyzická osoba: Daniela B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: So mnou sa báť nemusíšPodpora bola určená pre syna pani Daniely, ktorý sa od ôsmich rokov venuje karate a stále ho to veľmi baví. Jakub je už na celkom vysokej úrovni a v zime absolvuje skúšky na prvý dan (čierny opasok). Zúčastnil sa súťaže Slovakia Open, ktorá sa konala 13-14 mája, absolvoval letný kemp, ktorý sa konal 6-11 augusta, kde svoje schopnosti zdokonaľoval vďaka dvom tréningom za deň. Finančné prostriedky boli použité na kúpu kimona, úhradu členského, sústredenie a letný kemp.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Tomáš L., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Judom svetom 2Podpora bola určená pre syna pána Tomáša, ktorý má 10 rokov a na JUDO chodí od piatich rokov. Tomáško absolvuje 3 krát týždenne tréningy, priebežne chodí na turnaje, v ktorých naberá skúsenosti a dosahuje rôzne pódiové výsledky. Finančné prostriedky boli použité na členské poplatky, poplatky na letné sústredenie a cestovné náklady na turnaje.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 450 € Podporená fyzická osoba: Zuzana P., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Tanec v srdciPodpora bola určená na rozvoj pohybových schopností a zručností dcéry žiadateľky Karolíny, aby sa mohla zúčastniť súťaží, na ktoré si deti počas návštev tanečnej školy Art slnečnice pripravujú choreografie. Podpora pomohla zrealizovať účasť Karolíny na hodinách po finančnej stránke. Tým jej bolo umožnené sústrediť sa na samotnú pohybovú prípravu a následnú účasť na súťažiach. Finančné prostriedky boli použité na úhradu školného.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Radoslav J., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Medzi štyrmi povrazmiPodpora bola určená pre syna pána Radoslava. Matej sa začal venovať boxu v 16 rokoch, najprv individuálne pod vedením skúseného trénera. Cieľom bolo aspoň čiastočne výkonnostne dobehnúť rovesníkov. V tomto roku trénoval v profi klube Diamond gym Žilina. Finančná podpora prispela k rozvoju talentu a umožnila Matejovi splniť si sen, postaviť sa súťažne do ringu medzi štyri povrazy. Z finančnej podpory bol zabezpečený tréningový proces v profi klube a zakúpené základné vybavenie boxera.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Podporená fyzická osoba: Andrea T., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Nádejný hokejistaPodpora bola určená pre 16 ročného Denisa, ktorý hrá hokej. Denis navštevuje strednú športovú školu v Nitre. Zabezpečenie tréningov a výstroje je finančne náročné, preto finančné prostriedky boli použité na kúpu korčúľ a hokejky.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Podporená fyzická osoba: Marianna M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Volejbal-šport, ktorý zbožňujemPodpora bola určená pre syna pani Marianny, ktorý je nielen úspešný žiak siedmeho ročníka, reprezentant školy v rôznych vedomostných a športových súťažiach, ale takisto je výborný športovec-volejbalista. Kúpou kvalitných športových potrieb sú Erikove tréningy, ale aj zápasy plnohodnotné a príjemné, čo potvrdzuje aj kvalita jeho podávaných výkonov a dosiahnutých výsledkov. Finančné prostriedky boli použité na kúpu športového oblečenia, obuvi a športové potreby.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Podporená fyzická osoba: Marianna M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Volejbal-šport, ktorý ma napĺňaPodpora bola určená pre syna pani Marianny, ktorý vyniká nielen v škole, ako úspešný žiak siedmeho ročníka, reprezentant školy v rôznych vedomostných súťažiach, ale takisto je výborný športovec-volejbalista. Kúpou kvalitných športových potrieb sú Dominikove tréningy, ale aj zápasy plnohodnotné a príjemné, čo potvrdzuje aj kvalita jeho podávaných výkonov a dosiahnutých výsledkov. Finančné prostriedky boli použité na kúpu športového oblečenia, obuvi a športové potreby.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 340 € Podporená fyzická osoba: Veronika B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: BubeníčkaPodpora bola určená pre dcéru pani Veroniky. Lea má 9 rokov a okrem športu sa začala venovať aj hre na bubnoch. Finančné prostriedky boli použité na nákup bubnov a úhradu školného.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Martin M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Budúca futbalová hviezdaPodpora bola určená pre Viktora, ktorý hráva futbal za ŠKF SEREĎ. Viktor hrá aktuálne za kategóriu U10 a súťaž 1. liga, čo je najvyššia súťaž akú môže vo futbale hrať. Príprava futbalistu je dlhodobý proces a bez riadneho a pravidelného rozvoj talentu tréningu by sa nevedel posúvať a napredovať. Viktor mohol aj vďaka tejto podpore absolvovať tréningový proces 3 x do týždňa a cez víkendy odohrávať futbalový zápas. Finančné prostriedky boli použité na úhradu členského poplatku v športovom klube, nákup športového vybavenia a kopačiek.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Podporená fyzická osoba: Jana M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Stolný tenisFinančná podpora bola určená pre syna pani Jany. Patrik sa venuje stolnému tenisu už takmer 7 rokov. Podporu chceli využiť na rozvoj jeho talentu a to pravidelným tréningom s trénerom, účasťou na súťažiach, kde získava množstvo skúsenosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup oblečenia, obuvi, rakety, členský poplatok a dopravu na tréningy.
b) podpora a rozvoj športu 450 € Podporená fyzická osoba: Adriana M., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Nádejná atlétkaPodpora bola určená pre 10 ročnú dcéru pani Adriany na rozvoj jej talentu v atletike, ktorej sa venuje už tri roky. Vďaka podpore sa Hanka mohla zúčastniť sústredenia, kde mali trojfázové tréningy denne a tým zistiť, že výsledky v športe neprídu samé. Finančné prostriedky boli použité na cestovné, sústredenie, poplatky za krúžok a športové vybavenie.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Miriam B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Podpora talentuPodpora bola určená pre syna pani Miriam, ktorý hrá futbal už od svojich 6 rokov. Samko pravidelne hráva za klub FK Slovan Levice najvyššiu súťaž v ich kategórii, čiže 1. Slovenskú ligu mladších žiakov, kategória u13. Finančné prostriedky boli použité na nákup športových potrieb a poplatky za letný kemp, pohybovú školu a klubu.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Ján P., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Makám a budem v NHLSamuel je žiakom 4. triedy na ZŠ v Skalici. Od svojich 4 rokov trénuje za MHKM Skalica. Samko na sebe pracuje, aby si splnil jeho najväčší sen, zahrať si v NHL. Finančný príspevok z grantového programu pomohol Samkovi posunúť sa ďalej. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie hokejovej výstroje a na úhradu poplatku klubu.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Slávka L., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Adrenalínový bežecFinančná podpora bola určená pre syna pani Slávky, ktorý je žiakom 5.triedy ZŠ v Prešove. Veľmi obľubuje beh, ktorému sa venuje v každej voľnej chvíli, nielen počas tréningového procesu. Zúčastňuje sa všetkých pretekov, ktoré sú pre jeho vekovú kategóriu. Je to odvážny chlapec, ktorý neváha súťažiť aj so staršími pretekármi. Získal množstvo medailí počas celého roka. Finančné prostriedky boli použité na nákup športového oblečenia a obuvi, organizačné výdavky.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Petra V., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Podpora pre talentovaného hokejistu môjho syna ŠimonaPodpora bola určená pre syna pani Petry, ktorý ma 14 rokov a venuje sa hokeju od prvého ročníka ZŠ. Vyniká hlavne v hre v útoku a stále zlepšuje svoje výkony. Finančné prostriedky boli použité na členský poplatok, cestovné náklady, kúpu hokejky a hokejových nohavíc.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Podporená fyzická osoba: Adriana V., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Basketbalový senPodpora bola určená pre Adriana, ktorý sa venuje basketbalu. Vďaka finančného príspevku mohol absolvovať pravidelné tréningy v klube BK AŠK Lokomotíva Sereď 4 krát do týždňa, individuálne tréningy a taktiež výjazdy na zápasy a turnaje. Finančné prostriedky boli použité na úhradu členského poplatku v športovom klube.
b) podpora a rozvoj športu 450 € Podporená fyzická osoba: Rastislav B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Fun SkippersNelka má 12 rokov, šiesty rok je členkou športového tímu FUN SKIPPERS. Najväčšie výsledky za minulý rok dosiahol klub v apríli na medzinárodnej súťaži v Prahe, kde súťažilo 6 krajín a 13 klubov. Súťaž bola prevažne zameraná na tímové disciplíny. V medzinárodnej konkurencii si klub odniesol 25 medailí. Z toho 10 zlatých, 9 strieborných a 4 bronzové. Nelke sa podarilo prekonať aj osobný rekord v rýchlostnej disciplíne na 30 sekúnd, rovnako aj na 3 minúty. Finančné prostriedky boli použité na úhradu členského poplatku v športovom klube, na úhradu poplatkov za tréningy a poplatok za športové sústredenie.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená fyzická osoba: Martina B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Podpora rozvoja umeleckého talentuPodpora bola určená pre dcéru pani Martiny, ktorá veľmi rada kreslí a tvorí. Kreslí krásne animované obrázky, podlá obľúbeného seriálu a začala maľovať aj na tričká. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie maliarskych pomôcok a stola na maľovanie.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Alena B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Posúvať limityPodpora bola určená pre dcéru pani Aleny. Dominika má 15 rokov a je juniorská reprezentantka Slovenskej republiky v plávaní. Dominika plávanie miluje a je to na jej výsledkoch vidieť, napr. umiestnenie na 2. a 3. mieste na majstrovstvách Slovenskej republiky open a juniorov. Finančné prostriedky boli použité na financovanie tréningov.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Veronika H., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Podpora budúceho olympijského víťaza - č.2Podpora bola určená pre syna pani Veroniky. Peter sa od piatich rokov venuje športu, začínal s karate, teraz už tretí rok trénuje box. Finančné prostriedky boli použité na nákup športového oblečenia, financovanie cestovných nákladov na turnaje a mesačné členské výdavky.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Lenka K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Mladý bežecPodpora smerovala pre 12-ročného syna Mateja, ktorý od malička veľmi rád behá a preteká. Atletike sa venuje už 5 rokov a zúčastňuje sa pretekov v bratislavskom kraji, kde sa mu darí umiestňovať sa na popredných miestach. Tento rok sa Matejovi podarilo zopakovať umiestnenie na 2. mieste v behu na 800 metrov v detských behoch na ČSOB Bratislava maratóne z predchádzajúceho roku. Okrem toho sa mu podarilo zlepšiť si osobné maximá v behu na 60m, na 150, 300 a 600m ako aj osobné maximá v skoku do diaľky a v hode kriketovou loptičkou na mítingoch atletického zväzu Bratislavy. Prvý krát sa Matej zúčastnil ako pretekár na Národnom behu Devín Bratislava na trati dlhej 2800 metrov. Finančné prostriedky boli použité na úhradu tréningov a nákup materiálneho vybavenia.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Podporená fyzická osoba: Juraj B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: PingpongFinančná podpora bola určená pre syna pána Juraja. Marek začal pred rokom s tréningami stolného tenisu, pravidelne každý týždeň absolvuje tréning v Centre voľného času pod dohľadom trénera. Absolvoval aj pár turnajov v rámci tohto centra kde sa umiestnil na 2hom a 3ťom mieste. Finančné prostriedky boli použité na stolnotenisové vybavenie, prepravu a halovky.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Juraj B., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: LezecFinančná podpora bola určená pre syna pána Juraja, ktorý od malička rád liezol všade kde sa dalo preliezky/stromy. Matej začal pravidelne navštevovať lezecký krúžok kde si mohol vyskúšať rôzne štýly lezenia a obťažnosti. Finančné prostriedky boli použité na poplatky za krúžok a letný tábor.
b) podpora a rozvoj športu 415 € Podporená fyzická osoba: Zuzana G., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Preplávaj kreslením k tréningu ?Podpora bola určená pre dcéru pani Zuzany, ktorá navštevuje základnú umeleckú školu, chodí aj na plávanie a cvičí karate, ktorému sa venuje celá rodina. Finančné prostriedky boli použité na pomôcky na výtvarnú, vybavenie na karate, poplatky na plávanie a ZUŠ.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Podporená fyzická osoba: Zuzana D., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Nádejný boxerPodpora bola určená pre syna pani Zuzany, ktorý sa venuje boxu. Adrián je momentálne 2-násobný Majster Slovenska v boxe a jeho túžby a ciele sú vyššie. Finančné prostriedky boli použitá na boxerskú výstroj, boxerský kemp, cestovné a ubytovanie.
b) podpora a rozvoj športu 400 € Podporená fyzická osoba: Zuzana D., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Reprezentant Slovenska v boxePodpora bola určená pre syna pani Zuzany, ktorý je reprezentant SR v boxe, venuje sa mu od 6. rokov. 3.12.2022 sa stal 4.x Majstrom Slovenska vo svojej kategórii. Finančné prostriedky boli použitá na boxerskú výstroj, cestovné a ubytovanie.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Miroslava R., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Sľubné talenty. Názov podporenej aktivity: Brazílske jiu jitsuFinančná podpora bola určená pre syna pani Miroslavy, ktorý sa venuje brazílskemu jiu jitsu. Sebastián pravidelne trénoval so svojou reprezentačnou skupinou a od mája začal navyše trénovať aj s dospelými. Finančné prostriedky boli použité na kúpu športového oblečenia, kimona, úhradu tréningov a turnajov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Podporená organizácia: Človek v ohrození, n.o., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Pomoc ľuďom z UkrajinyHlavným cieľom projektu bolo poskytnúť základnú psychosociálnu podporu ľuďom prichádzajúcim z?vojnou zasiahnutej Ukrajiny, vo viacerých krajoch Slovenska a?to na dlhodobej báze. Cieľom bolo pomocou inkluzívnych aktivít, poradenstva a?voľnočasového zapojenia zlepšiť kvalitu života a?uľahčiť integráciu do majoritnej spoločnosti. V?rámci psychosociálneho poradenstva od začiatku trvania projektu, mimo pomoci na hraniciach, poskytli pomoc 2528 odídencom a odídenkyniam a?to pomocou 10?461 intervencií. Podarilo sa im zapojiť viac ako 14?000 ľudí do 409 komunitných a skupinových aktivít podporujúcich voľný čas a rozvoj rôznych zručností, ktoré taktiež priaznivo pôsobia na psychiku odídencov/odídenkýň. Taktiež zorganizovali 164 nízkoprahových aktivít, ktorých sa zúčastnilo 2759 ľudí. Počas trvania projektu organizovali viaceré jazykové kurzy, ktoré pomáhali ľuďom z Ukrajiny lepšie porozumieť svojmu novému okoliu a?prispievali tak k?ľahšej integrácii do majoritnej spoločnosti, k?jednoduchšiemu hľadaniu práce alebo miesta v škole. Zorganizovali takmer 2000 jazykových a vzdelávacích kurzov, z?toho 301 bolo zameraných na slovenský jazyk. Finančné prostriedky boli použité na personálne náklady, materiál na aktivity, mzdové náklady a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 597,27 € Podporená organizácia: Skutočne zdravá škola o.z., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Tvorba metodiky, receptáru a zošitu pre krúžky varenia na ZŠHlavným cieľom podporeného projektu bolo zvýšiť povedomie a záujem o tému potravín, s fokusom na zdravé potraviny, vylepšené základné zručnosti v kuchyni a zdravý vzťah detí k jedlu. Vďaka finančnej podpore sa podarilo vytvoriť a vytlačiť 3 metodické materiály pre učiteľov a žiakov, ktorí sa zapoja do krúžkov varenia. Konkrétny výstupom sú: metodika na krúžky varenia, na základe ktorej bude učiteľ vedieť viesť krúžok varenia, spolu 13 kapitol. Receptár, ktorý obsahuje 52 ľahkých receptov zvládnuteľných aj pre deti a zošit, do ktorého si deti môžu zapisovať recepty, ktoré si vyskúšali na krúžku varenia alebo doma. Finančné prostriedky boli použité na honoráre pre manažment a dohľad projektu, autorku materiálov, grafika a na tlač hotových dokumentov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia: Divadlo pod kostolom, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: SYMFÓNIA UMENIACieľom projektu bolo prezentovať klasickú hudbu v modernom šate. Symfónia umenia predstavuje medzinárodný multižánrový festival, ktorého druhý ročník priniesol divákom klasickú hudbu v netradičnom prevedení. Okrem významných mien zo slovenského aj zahraničného prostredia klasickej hudby sa v rámci festivalu predviedli aj študenti umeleckých škôl a mladí skladatelia z krajín V4, pedagógovia pripravili majstrovské kurzy a prednášky. Hudobné podujatia dopĺňalo aj výtvarné a divadelné umenie, výstavy a workshopy pre deti a dospelých. Finančné prostriedky boli využité na pokrytie časti nákladov na honoráre pre účinkujúcich.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: PRO BONUM, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Tvorme spolu komunitu a spájame generácieProjekt Tvorme spolu komunitu a spájame generácie občianskeho zduženia PRO BONUM bol zameraný na vybudovanie herného klubu prístupného širokej verejnosti. Ten ponúkol priestor na trávenie času, prepájanie generácií, posilňovanie komunity, precvičovanie pamäte a spríjemňovanie času osamelým seniorom. V rámci projektu sa podarilo zabezpečiť spoločenské hry a tak materiálne vybaviť herný klub. Za realizáciou stáli dobrovoľníci, ktorí organizovali herný klub a pomáhali účastníkom spoznať a zahrať sa nové hry. Podujatia boli organizované pre širokú verejnosť - rodiny s deťmi, mládež i seniorov. Finančné prostriedky boli využité na nákup spoločenských hier.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Podporená organizácia: Veci, vedci, veď si, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: V mojej hlaveZámerom projektu občianskeho združenia bolo budovanie komunity mladých ľudí v Prešove a upozorňovanie na problematiku mentálneho zdravia mladých ľudí. Zámerom projektu bolo navigovať pozornosť mladých ľudí na možnosti, akými si vedia pomôcť, ak budú mať pocit, že nevedia ako ďalej. Vernisáž V mojej hlave odhalila fakty o ľudskej psychike a vytvorila priestor na kladenie otázok. Vernisáž otvorilo premietanie krátkometrážneho filmu na tému duševného zdravia adolescentov, na čo nadviazal dychový workshop. Záver vernisáže tvorila diskusia s organizáciou No More Stigma n.o. o depresii a úzkosti, občas úzkosti v depresii, negatívnych myšlienkach a či sa dajú lepšie uchopiť a spraviť z nich radšej polomáčané pozitívne. Finančné prostriedky boli využité na náklady spojené s nájmom priestorov na realizáciu vernisáže.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: ZVLÁDNEME TO, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Knižné búdky plné vedomostíCieľom projektu občianskeho združenia Zvládneme to bolo priniesť celosvetovo úspešný projekt knižných búdok aj do obce Habovka. Knihy v knižných búdkach sú prístupné čitateľom prakticky kedykoľvek. Knihy malých čitateľov zaujali hneď na prvý pohľad pri slávnostnom otvorení prvej knižnej búdky na školskom dvore. Pre všetkých čitateľov sú pripravené rôzne knižné tituly a zároveň veľké množstvo záložiek do kníh, ktoré si mohli čitatelia vyzdobiť podľa vlastnej fantázie. Druhá knižná búdka bola osadená na opačnej strane obce, aby ku knihám malo prístup čo najviac obyvateľov obce. Finančné prostriedky boli využité na nákup dvoch knižných búdok a kníh.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: Rodičovské Združenie, Základná škola slov. Košúty, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Úžitková záhradaCieľom projektu bolo vybudovať úžitkovú školskú záhradu prostredníctvom vyvýšených záhonov a výsadby ovocných stromov a kríkov, ako priestor, v ktorom sa učí, vzdeláva a aktívne relaxuje široká skupina ľudí - žiaci zo ZŠ aj okolitých MŠ, ZŠ, verejnosť aj seniori. Účelom vytvorenia úžitkovej záhrady bolo naučiť deti samostatne vypestovať plodiny a následne deti naučiť tieto plodiny spracovať. Naučili sa, čo všetko obnáša práca v záhrade, starostlivosť o plodiny, okopávanie, pravidelná závlaha, sadenie, oberanie plodov z ovocných stromov a kríkov, umývanie a konzervácia. Nevyužitý školský areál sa vďaka projektu premenil na pestovateľskú galériu. Finančné prostriedky boli využité na nákup nízkokmenných ovocných stromov a kríkov, záhradkárskych pomôcok a pomôcok na spracovanie plodín.
e) podpora vzdelávania 1 000 € Podporená organizácia: Nadácia Pontis, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Budúcnosť INAK - centrum ZvolenCieľom projektu bolo dovybavenie centra vo Zvolene zameraného na systematickú podporu mladých ľudí z rôznych sociálnych prostredí v získavaní kompetencií v oblasti digitálnych, podnikateľských a mäkkých zručností a ich osobného rozvoja s dôrazom na zvýšenie ich šancí na štúdium na lepšej strednej škole a následné pracovné uplatnenie sa. Od septembra 2022 klub navštevuje 40 detí, v rámci dvoch skupín - skupina mladších žiakov a skupina starších žiakov. Projektom bolo zakúpené vybavenie ako potreby na maľovanie, potreby na výrobu sviečok, potreby na prácu s hlinou a výrobu keramiky, krištáľová živica, tvorivý materiál a ďalšie kancelárske potreby, čo zvýšilo záujem a motiváciu mladých ľudí byť účastnými v projekte Budúcnosť INAK. Finančné prostriedky boli využité na technické a materiálové zabezpečenie klubu a pokrytie časti personálnych nákladov spojených s koordináciou aktivít.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Podporená organizácia: PETROVILLA, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Revitalizácia poľnej studničky pri cyklotrase Petrova VesCieľom projektu bola rekonštrukcia poľnej studničky v katastri obce Petrova Ves v blízkosti práve budovanej cyklotrasy, ktorú lemuje ovocná alej. Ide o priestor navštevovaný obyvateľmi obce i výletníkmi. Zrekonštruovaná studnička s upraveným okolím zvýšila hodnotu tohto priestoru. Už dnes je cieľom rodinných prechádzok, školských vychádzok, nenáročných výletov či priateľských stretnutí. V rámci projektu boli realizované terénne úpravy, čistenie prameňa, osádzanie rúr pod dohľadom odborníkov, budovanie spevnenej výtokovej steny. Rovnako bolo upravené okolie a nainštalované lavičky na oddych. Finančné prostriedky boli využité na bagrovacie práce, vodovodnú rúru, chráničku, piesok a spojovací materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: Geoinfo Slovakia n.o., v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Trilógia Stratené SlovenskoZámerom projektu bolo vydanie troch kníh – Zabudnuté hrady, Kostoly a ich pohnuté osudy a Zaniknuté kúpele – pod spoločným názvom Stratené Slovensko. V knihách tak môžete nájsť zaniknuté či pustnúce stavby, ktoré čaká neodvratný zánik. Stavby, ktoré sú sprevádzané smutnými príbehmi či tajomné pamiatky s nejasným pôvodom. Knihy približujú našu históriu a vezmú nás na prehliadku týchto stratených miest, o ktorých nás pravdepodobne na hodine dejepisu neučili. Zámerom tak bolo vydanie troch komplexných kníh o histórii Slovenska, jeho zabudnutých či celkom stratených stavbách kostolov, hradov a kúpeľov a prispenie k mapovaniu kultúrneho dedičstva Slovenska. Finančné prostriedky boli využité na grafické úpravy jednotlivých kníh.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia: Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: 22. MFF ETNOFILM 202222. ročník MFF ETNOFILM ČADCA bol zameraný na kultúrnu a sociálnu antropológiu, venoval sa témam ľudovej kultúry a spôsobu života ľudského spoločenstva. Počas štyroch dní festivalu bolo premietnutých 20 súťažných a viac ako tridsať mimo súťažných dokumentárnych a hraných filmov. Okrem filmových projekcií boli pre návštevníkov festivalu prichystané sprievodné podujatia v dome kultúry, Kysuckom múzeu a Kysuckej knižnici. Diváci tak mali možnosť okrem filmovej projekcie vzhliadnuť tematicky zamerané výstavy, zúčastniť sa i odborných diskusií a seminárov so zameraním na tradície a zvyky. Tohtoročnou novinkou bol ETNOFILM deťom a teenagerom v Kysuckej knižnici a ETNOFILM seniorom v centrách sociálnych služieb. Nechýbala ani ETNOKAVIAREŇ v dome kultúry s metodicky zaujímavými a nesúťažnými filmovými dokumentami. Finančné prostriedky boli využité na honorár pre profesionálneho fotografa a medzinárodnú porotu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Podporená organizácia: Zdravotná služba Paramed rescue o.z., v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Prednášky a ukážky prvej pomoci a asistenčná zdravotná službaCieľom projektu bolo a stále je pomáhať všetkým ľuďom. Docieliť to, aby si deti, mládež, dospelí ale aj seniori osvojili vedomosti a zručnosti v poskytovaní prvej pomoci a aby sa tým zvýšili šance na záchranu života pri náhlych život ohrozujúcich stavoch, ktoré sa môžu stať kdekoľvek, kedykoľvek a komukoľvek. Počas projektu sa podarilo zrealizovať niekoľko aktivít hlavne pre deti na základných školách, deň diabetu v spolupráci s lekárňou ale aj workshop pre seniorov. Členovia občianskeho združenia sa zúčastnili aj na zdravotníckych asistenciách, kde pomohli niekoľkým ľuďom pri zhoršenom zdravotnom stave či zraneniach. Finančné prostriedky boli využité na nákup zdravotníckeho vybavenia a jednorazového zdravotníckeho materiálu, vďaka ktorému je možné kvalitne učiť prvú pomoc a pomáhať ľuďom pri ohrození života.
f) ochrana ľudských práv 1 000 € Podporená organizácia: Rehabilitačné centrum - HARMONY, n.o., v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Udržateľnosť výuky v pregraduálnych a postgraduálnych vzdelávacích programov lekárov a fyzioterapeutovCieľom projektu bola údržba a oprava priestorov v miestnostiach, kde prebiehalo a následne prebieha vzdelávanie fyzioterapeutov a lekárov. Rehabilitačné centrum Harmony je školiacim pracoviskom Slovenskej zdravotníckej univerzity od roku 2001 a od samého začiatku prebiehala výuka a odborná prax študijných odborov výlučne v týchto priestoroch bez finančnej pomoci zriaďovateľa. Priestory si vyžadovali nevyhnutnú úpravu a opravu, čo sa podarilo zrealizovať vďaka finančnému príspevku. Po prevedení prác školiace stredisko ponúklo cieľovej skupine (lekárom a fyzioterapeutom) čisté a príjemné študijné a pracovné prostredie. Finančné prostriedky boli využité na maliarske práce a opravu stierok.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: Kreatívne centrum Artem, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Svetlo a tieňObčianske združenie Kreatívne centrum Artem aktívne podporuje povedomie z oblasti kultúry, divadla, tanca, výtvarnej oblasti a kreatívneho sveta občanom mesta Bytče a širokého okolia. Zámerom projektu "Svetlo a tieň - Divadlom bližšie k rôznym ľudským svetom" bolo aktívne prispieť k rozvoju a vzdelávaniu v oblasti divadla pomocou divadelnej techniky, ktorou je tieňové divadlo so zakomponovaním najdôležitejších zložiek divadla ako je hudba, tanec, či výtvarná (scénická) oblasť. Vplýva tak na vizuálne stimuly divákov, ale aj na podporu cítenia v oblasti divadelného umenia ako takého, výtvarného, hudobného, alebo tanečného. Dôležitým zámerom bolo pomocou kreatívneho tvorivého procesu (workshopov) odpútať sa od bežných starostí v živote a vniesť tak možnosť umeleckého vyžitia. Finančné prostriedky boli využité na autorské honoráre a prenájom priestorov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Podporená organizácia: Občianske združenie Naše Zálesíčko, v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: ŽIVÝ MEANDER – Obnova a sprístupnenie biotopu lužného lesa Malého DunajaCieľom projektu bolo sprístupnenie časti Živého meandra ľuďom prostredníctvom osadenia dvoj altánku slúžiaceho najmä ako škola v prírode a obnovy časti lužného lesa. Projekt bol zrealizovaný vo vysokej kvalite v príjemnej atmosfére. V súčasnosti je v mieste obnovy vysadených 37 stromov, vybudovaný dvoj altán a obnovený náučný chodník. Priestor je určený na pozorovanie a poznávanie lokálnej fauny a flóry návštevníkmi ako aj školákmi na interaktívnych hodinách prírodovedy. Finančné prostriedky boli využité na zabezpečenie spevnenia povrchu pre osadenie altánku a kotviaci materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia: Banícke bratstvo "Herrengrund" - Špania Dolina, v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Tavba medi v pravekuCieľom projektu bola revitalizácia a následná ochrana technickej pamiatky ako ďalší krok k vybudovaniu atypickej oddychovej zóny Múzea v prírode. V rámci projektu sa podarilo obnoviť pravekú pec na tavbu medi a pripraviť všetko na finálne dokončenie projektu. Počas dobrovoľných brigád sa zapojila aj miestna komunita, ktorá bola s projektom oboznamovaná prostredníctvom verejných stretnutí v spolupráci s MONTANA Špania Dolina. Široká verejnosť oceňovala akým spôsobom je propagovaná slávna banícka história regiónu. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie stavebného reziva - konštrukcia prístrešku.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Podporená fyzická osoba: Daniel D., v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Inkluzívna terasa pre každého - pre udržateľnosť (2. rok)Dlhodobým cieľom projektu je zlepšovať životné prostredie v jednom z bratislavských vnútroblokov. Vďaka podporeným aktivitám bolo opäť možné posilniť komunitu, aktivizovať nových susedov a zapojiť ich do zveľaďovania prostredia. V rámci susedských brigád sa podarilo osadiť nočné solárne osvetlenie pre zvýšenie pocitu bezpečnosti vo vnútrobloku pre prechádzajúcich, čo umožnilo tento priestor využiť aj na večerné posedenie. Solárne svetelné reťaze poskytli príjemné trvalé svetlo, solárne lampy zas zosilnené osvetlenie pri pohybe osôb. Do nádrže bolo inštalované ponorné čerpadlo, ktoré zjednodušilo polievanie dažďovou vodou, v kvetináčoch pribudla zeleň a stromom sa zabezpečilo posilnenie stability proti silnému vetru. Finančné prostriedky boli využité na nákup solárneho LED osvetlenia, ponorného čerpadla, drevín a oporných kolov.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 876,07 € Podporená organizácia: Občianske združenie TELEKIA, v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Zástavka Tri tableCieľom projektu bolo obnoviť drobnú infraštruktúru na lokalite Tri Tably v území CHKO Vihorlat a osadiť informačnú tabulu k soche na lokalite, ktorá sa viaže na povesti o Sninskom kameni. Obnovená infraštruktúra bude slúžiť návštevníkom prichádzajúcim na túto "lesnú križovatku" z dvoch náučných chodníkov. Z lokality je možnosť pokračovať na Sninský kameň alebo k jazeru Morské oko. Realizácia projektu sa podarila vďaka členom občianskeho združenia Telekia a stráže prírody. Všetky finančné prostriedky boli použité na nákup dreveného materiálu na opravu infraštruktúry, výrobu infotabule a pomocný materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Podporená organizácia: Šidielko LT, v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Centrum Šidielko - miesto, kde to žijeCieľom projektu bolo dovybaviť novovzniknuté Centrum Šidielko základným nábytkom a pomôckami, ktoré by umožnili realizáciu rôznorodých aktivít. Vďaka projektu Centrum skutočne ožilo. Zakúpil sa nábytok, vytvorila sa zóna so sedením pre veľkých aj pre malých, kde sa realizujú tvorivé aktivity, ponechali dostatok miesta na hry a pohybové aktivity, zabezpečili sa pomôcky a materiál a nové úložné priestory. Podarilo sa zrealizovať rôznorodé tvorivé a umelecké aktivity pre deti, ich rodičov, aj starých rodičov. Centrum sa skutočne stalo miestom, kde sa stretáva, miestom šikovných ľudí, kde je možné všeličo vyskúšať, miestom, kde to žije. Finančné prostriedky boli využité na nákup nábytku a kreatívneho materiálu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Podporená organizácia: KOSTOLISKO OZ, v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Podporíme turistikuCieľom projektu občianskeho združenia KOSTOLISKO bolo podporiť turistiku a cestovný ruch osadením turistickej mapy, ktorá v obci a blízkom okolí chýbala. V rámci podporených aktivít bola na mieru vyrobená drevená informačná tabuľa, na ktorú bola upevnená turistická mapa s ochranným plexisklom. Tabuľa bola následne dobrovoľníkmi osadená na verejnom priestranstve, pred kaplnkou sv. Anny a archeologickým náleziskom Kostolisko. V areáli archeologického náleziska boli umiestnené informačné tabuľky s popisom označujúcim fragmenty z pôvodnej kaplnky sv. Anny. Finančné prostriedky boli využité na zakúpenie na mieru vyrobenej drevenej tabule s plexisklom, reziva na podstavce pre tabuľky a plastové popisné tabuľky, na kotviaci a spojovací materiál.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Podporená organizácia: Nadácia Cvernovka, v Nadačnom fonde Baumit, v Grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Závlahový systém vo verejnom parku Novej CvernovkyCieľom projektu bolo dobudovanie infraštruktúry závlahového systému v areáli kultúrneho a kreatívneho centra Nová Cvernovka. Systém bol vybudovaný v časti verejného parku, kde sa konajú kultúrne podujatia, tzv. Suťoparku, pri komunitnej záhrade a Živom vale. Komunitnej brigády sa zúčastnili jednak ľudia z miestnej záhradkárskej komunity a taktiež firemní dobrovoľníci. Realizáciou projektu sa podarilo skvalitniť ďalšiu časť verejného areálu, čo umožňuje jej aktívne využívanie nielen miestnou komunitou, ale aj obyvateľom priľahlého okolia či širokej verejnosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na závlahový systém a na výkopové a realizačné práce.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Podporená organizácia: Scripture Union Slovakia, v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Nie som sámCieľom podporeného projektu bolo začleniť ukrajinské rodiny s deťmi do miestnych komunít pomocou neformálnych stretnutí, rodinných výletov, komunitných piknikov a spoločných slovensko-ukrajinských aktivít. Jednotlivé aktivity projektu pomáhali s búraním jazykových a spoločenských bariér, podporovali priateľstvá a kontakty do budúcnosti, ktoré pomôžu s ďalším vzdelávaním a hľadaním pracovného začlenenia, vďaka čomu sa môžu naďalej rozvíjať a prekonať traumy spôsobené núteným odchodom z domova. Finančné prostriedky boli využité na zabezpečenie občerstvenia, pokrytie časti nákladov na ubytovanie a stravu počas rodinného tábora, cestovné a tvorivý materiál.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: Občianske združenie ZÁLESÁČIK, v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Domčeky v korunách stromovCieľom projektu bolo poskytnúť žiakom materskej školy dôstojný priestor na rozvoj hrubej motoriky, fantázie a environmentálneho cítenia a tiež priestor na rôznorodé nápady a hry počas celého roka. Drevený domček je v korunách stromov, kde deti môžu každodenne pozorovať vtáctvo ako aj okolie voľným okom i ďalekohľadom. Pozorovaním prírody sú deti vedené k rozvíjaniu environmentálneho cítenia. Domček je v dvoch podlažiach, na horné podlažie sa dostávajú výstupom a zostupom tým si každodenne zlepšujú hrubú motoriku. V priestoroch sa môžu realizovať rôzne hry pomocou vlastnej fantázie detí, a taktiež edukačné aktivity pri pobyte vonku. Finančné prostriedky boli využité na materiál na výrobu domčeka.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: OZ Nová Duchonka, v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Nová Duchonka - zveľaďovanie lokality a podporenie "zašlej slávy" kedysi známeho letoviska - DuchonkyCieľom projektu bola podpora aktivít mladých ľudí z občianskeho združenia Nová Duchonka, ktorí vlastnými silami zveľaďujú kedysi významné letovisko Duchonka. Pričinili sa o to nadšenci z okolia tohto malebného miesta. Okrem rozsiahlych terénnych úprav zlepšili a obnovil informačné tabule, cyklotrasy s označením a úpravou povrchov, starý kemp, šíria osvetu o tomto mieste a informácie o historických udalostiach, realizujú komunitné stretnutia a spoločné aktivity. V rámci projektu sa realizovala výsadba drevín a úprava okolia tzv. Námestia pri vstupe na Novú Duchonku. Finančné prostriedky boli využité na nákup drevín.
b) podpora a rozvoj športu 499 € Podporená organizácia: TJ Sokol Borský Mikuláš, v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Výstavba detského workoutového parkuCieľom projektu bolo zlepšenie vybavenosti futbalového areálu a prilákanie verejnosti, hlavne detí. V objekte sa osadila detské preliezková zostava a vytvoril sa priestor s cca 270m2 oddychovou zónou, kamerou, osvetlením. Odstránilo sa množstvo odpadu a skrášlil sa areál objektu. Podarilo sa prilákať menšie deti, ktoré majú možnosť pozorovať staršie deti pri tréningu. Finančné prostriedky boli využité na detskú preliezkovú zostavu.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená fyzická osoba: Michal K., v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Plážová hádzanáČlenovia plážového hádzanárskeho družstva sa zúčastňujú turnajov s medzinárodnou účasťou. Z roka na rok sa stáva z družstva profesionálnejší team. Vďaka umiestneniam na turnajoch sa podarilo dosiahnuť cieľ sezóny a skončiť na pozícii VICEMAJSTRI SR. Z tohto dôvodu bolo potrebné doplniť nevyhnutnú športovú výbavu. Vďaka projektu sa z finančných prostriedkov podarilo zabezpečiť dresy, tejpy a uhradený bol registračný poplatok na prestížnom medzinárodnom turnaji v Prahe.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená organizácia: Obec Zbyňov, v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Aktívne v parkuZámerom projektu obce Zbyňov bolo vybudovanie vonkajšieho fitnes ihriska, v ktorom môže mládež v peknom a zdravom prostredí rozvíjať svoje pohybové aktivity a utužovať priateľstvá v komunite. Podporením projektu sa podarilo zaujať rizikovú vekovú kategóriu mladých ľudí. Vytvorenie športoviska podnietilo záujem miestnej mládeže tráviť voľný čas aktívnym pohybom v parku. Pohybové aktivity vo fitnes ihrisku využívajú aj žiaci pri futbalovom tréningu a športovci počas rekreačného behu. Finančné prostriedky boli využité na nákup cvičiaceho stroja na fitness ihrisko.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 500 € Podporená organizácia: Občianske združenie Dedinka, v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Podpora detského divadelného krúžku v obci Kostoľany nad HornádomCieľom projektu občianskeho združenia Dedinka bolo zabezpečenie dostatočného počtu divadelných kostýmov a rekvizít pre deti z divadelného krúžku na vystúpenia v rámci detských divadelných, kultúrnych, hudobných, dramatických a tanečných pásiem. Vďaka projektu sa podarilo materiálne zlepšiť činnosť divadelného krúžku. Otvorila sa tak možnosť zapájania detí do dramatickej tvorby a umožní to realizáciu ďalších spoločensko-kultúrnych podujatí. Realizácia projektu v komunite napomohla rozvoju voľnočasových aktivít a rozvíja umelecké cítenie účastníkov projektu. Finančné prostriedky boli využité na nákup látok, detských kostýmov a rekvizít.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 500 € Podporená fyzická osoba: Barbora Š., v Nadačnom fonde Baumit, v Zamestnaneckom grantovom programeNázov podporenej aktivity: Dobré vzťahy=dobrá klímaV rámci podujatia Dobrý trh mali účastníci možnosť namaľovať obraz ich predstavy o okolitom priestore. Obraz sa následne v digitálnej podobe premietal vo verejnom priestore ulice. Zapojení návštevníci mali k dispozícii rôzne makety a spreje s farbou a radi sa zapojili svojimi nápadmi a kreatívnymi obrázkami do zlepšenia verejného priestoru. Zhodli sa na tom, že skrášlenie je niečo, čo ulici chýba. Takouto formou participácie sa umožnilo ľuďom vytvárať si bližší vzťah k verejnému priestoru. Finančné prostriedky boli využité na maliarske potreby, projektor a grafické práce.
e) podpora vzdelávania 250 € Simona M. podporená z Nadačného fondu Hartmann, v grantovom programe Stan sa opatrovateľom. Finančný príspevok bol použitý na kurz opatrovania v rozsahu 230 hodín v termíne od 30.11.2022 do 25.01.2023. Kurz bol poskytnutý organizáciou BM WORK AGENCY.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Podporená organizácia: Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Angažovaná škola 2023 - program výchovy k dobrovoľníctvuPlatforma dobrovoľníckych centier a organizácií projektom podporila výchovu detí a mládeže k dobrovoľníctvu prostredníctvom šírenia informácií o service learningu ako vhodnej stratégii. Vycestovali do okresov, kde túto inovačnú vyučovaciu stratégiu a ani program Angažovaná škola nepoznali. Poskytnutými školeniami v service learningu zvýšili počet pedagógov/čiek s kompetenciami pre implementáciu service learningu do kurikula. Výsledkom celého cyklu bolo posilnenie vedomostí, rozvoj mäkkých zručností a kompetencií pre život u žiakov a žiačok tých škôl, ktoré service learning vo vzdelávaní využívajú. Finančné prostriedky boli použité na lektorné, propagáciu, účtovníctvo, moderovanie, prenájom, či občerstvenie.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Podporená organizácia: Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Srdce na dlani - národné oceňovanie za dobrovoľníctvoSrdce na dlanije národné oceňovanie za dobrovoľníctvo je spoločná aktivita Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií a 7 krajských dobrovoľníckych centier, ktorá má za cieľ oceniť výnimočné príbehy dobrovoľníctva, ukázať pestrosť dobrovoľníckeho sveta a spropagovať dobrovoľníctvo. Oceňovanie dobrovoľníkov je výnimočnou príležitosťou poďakovať sa nielen konkrétnym jednotlivcom či subjektom, ale cez nich symbolicky všetkým, ktorí rozvíjajú dobro vo svojom okolí. Zaujímavé a pútavé príbehy dobrých skutkov sú tiež vhodným nástrojom, ako verejnosti komunikovať pestrosť dobrovoľníckeho sveta, pozývať ju zapojiť sa a inšpirovať k angažovanosti. 180 účastníkov oceňovania Srdce na dlani sa dozvedelo viac o zaujímavých a pútavých príbehoch dobrých skutkov dobrovoľníkov, pričom 34 z nich sa zúčastnili aj audiencie u pani prezidentky. Ocenili 16 ľudí a subjektov podporujúcich dobrovoľníctvo a 9 video vizitiek, ktoré nám umožňujú šíriť tieto príbehy dobrých skutkov ďalej medzi širokú verejnosť. Výstupom je 60 prijatých nominácií za rok 2023. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, prenájom priestorov, propagáciu, cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 6 000 € Podporená organizácia: Skutočne zdravá škola o.z., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Podpora a propagácia PL Učenie chutíCieľom podporeného projektu bolo zrealizovať tri aktivity: (1) Cez osobné workshopy dostať pracovné listy Učenie chutí medzi pedagogických pracovníkov. Osobné workshopy – oslovili mestské úrady na Slovensku, uskutočnili 6 workshopovna ktorých sa zúčastnili pedagógovia z rôznych škôl z daného mesta (Zvolen , Bratislava, Prešov, Žilina) Na vytvorené pracovné listy: Učenie chutí a získali spätnú väzbu od metodičky Janky Buday Cibuľkovej, ktorá spolupracuje s organizáciou Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie. Workshop Učenie chutí zaradili aj do programu na Skutočne zdravej konferencii dňa 20.10.2023, ktorého sa zúčastnilo približne 30 účastníkov.2) Vytvorili metodiku "Praktický návod pre rodičov, ktorí chcú zlepšiť kvalitu stravovania svojich detí v škole" Pripravili praktický návod, ako postupovať, ak chcú prispieť k zlepšeniu školského stravovania, alebo ak sa o ňom chcú dozvedieť viac. Tento návod vznikol, aby im umožnil pochopiť náročné podmienky a množstvo povinností, ktoré musí školská jedáleň plniť. Radi by sme im pomohli otvoriť konštruktívny dialóg medzi zainteresovanými. K metodike dňa 15.11. 2023 zrealizovali webinár Angažovanosť rodiča v škole s autorkou návodu a MUDr. Monikou Laššánovou, PhD., predsedníčkou Rady školy SŠ Tilgnerova. Na tento webinár sa registrovalo 32 účastníkov.(3) Neplánovanou aktivitou bola realizácia animovaných videí s aktivitami z pracovných listov: Učenie chutí. Ide o praktickú pomôcku, ktorú môžu pedagógovia použiť priamo na vyučovaní a zapojiť do procesu aj deti. Animované príbehy stručne vysvetľujú edukatívne aktivity. Sú určené pre učiteľov ako sprievodcov detí aj v témach strava a udržateľnosť. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, grafické práce, prenájom priestorov, marketingové aktivity.
e) podpora vzdelávania 10 415 € Podporená organizácia: Skutočne zdravá škola o.z., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Podpora a propagácia PL Učenie chutíCieľom podporeného projektu bolo zrealizovať tri aktivity: (1) Cez osobné workshopy dostať pracovné listy Učenie chutí medzi pedagogických pracovníkov. Osobné workshopy – oslovili mestské úrady na Slovensku, uskutočnili 6 workshopovna ktorých sa zúčastnili pedagógovia z rôznych škôl z daného mesta (Zvolen , Bratislava, Prešov, Žilina) Na vytvorené pracovné listy: Učenie chutí a získali spätnú väzbu od metodičky Janky Buday Cibuľkovej, ktorá spolupracuje s organizáciou Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie. Workshop Učenie chutí zaradili aj do programu na Skutočne zdravej konferencii dňa 20.10.2023, ktorého sa zúčastnilo približne 30 účastníkov.2) Vytvorili metodiku "Praktický návod pre rodičov, ktorí chcú zlepšiť kvalitu stravovania svojich detí v škole" Pripravili praktický návod, ako postupovať, ak chcú prispieť k zlepšeniu školského stravovania, alebo ak sa o ňom chcú dozvedieť viac. Tento návod vznikol, aby im umožnil pochopiť náročné podmienky a množstvo povinností, ktoré musí školská jedáleň plniť. Radi by sme im pomohli otvoriť konštruktívny dialóg medzi zainteresovanými. K metodike dňa 15.11. 2023 zrealizovali webinár Angažovanosť rodiča v škole s autorkou návodu a MUDr. Monikou Laššánovou, PhD., predsedníčkou Rady školy SŠ Tilgnerova. Na tento webinár sa registrovalo 32 účastníkov.(3) Neplánovanou aktivitou bola realizácia animovaných videí s aktivitami z pracovných listov: Učenie chutí. Ide o praktickú pomôcku, ktorú môžu pedagógovia použiť priamo na vyučovaní a zapojiť do procesu aj deti. Animované príbehy stručne vysvetľujú edukatívne aktivity. Sú určené pre učiteľov ako sprievodcov detí aj v témach strava a udržateľnosť. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, grafické práce, prenájom priestorov, marketingové aktivity.
e) podpora vzdelávania 42 200 € Podporená organizácia: Skutočne zdravá škola o.z., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Program Skutočne zdravá škola na SK školách v roku 2023Cieľom podporeného projektu bolo zrealizovať viacero aktivít. (1) Intenzívna koordinácia so školami zapojenými do programu Skutočne zdravá škola. Do programu bolo zapojených 106 škôl, z nich 14 získalo bronzový a 3 strieborný certifikát.(2) Podporné programy, pomohli získať skúsenosti a prehľad o oblastiach, na ktoré je potrebné sa viac zamerať:A) Prieskum na stredných školách - zisťovali, ako si nájsť cestu k mládeži a ako s ňou pracovať v oblasti vzdelávania sa o zdravom životnom štýle.B) Výzva Aby potraviny nekončili v koši - výzva na vybraných školách, kde žiaci niekoľko dní merali odpad v školskej jedálni a následne nastavovali spôsoby, ako tento odpad znížiť.C) Bloger mesiaca - touto aktivitou chceli podporiť školy, aby viac blogovali a zdieľali svoje úspechy, aby tým inšpirovali aj ostatné školy. Publikovali 163 školských blogov, ktorými chcú ukázať, že zlepšenia môžu byť aj veľmi jednoduché. (3) Skutočne zdravá konferencia - 2 panelové diskusie a 3 workshopy rozdelené pre pedagógov a zamestnancov školských jedálni. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, tlač, poštovné náklady, propagáciu, materiálne náklady , prenájom, cestovné náklady, občerstvenie, nákup kancelárskych potrieb, technické zabezpečenie.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Dobrovoľníctvo plné životaCieľom podporeného projektu bolo zvyšovať povedomie o dobrovoľníctve v Trstenej. Zrealizovali podujatie Srdce na dlani, ktorého cieľom je okrem ocenení aktívnych dobrovoľníkov aj zviditeľniť dobrovoľníctvo medzi širokou verejnosťou. V histórii tohto podujatia sa im prihlásilo najviac, až 48 nominácií na ocenenie. Zároveň zrealizovali aj workshopy na školách, kde sa zamerali na cieľovú skupinu mladých ľudí.Podporovať a vzdelávať koordinátorov dobrovoľníkov a zabezpečiť ich sieťovanie – pre naplnenie tohto cieľa organizovali Dobroraňajky, ktoré sa už dostali do povedomia koordinátorov dobrovoľníkov a registrujú záujem z ich strany o témy, ktoré ponúkajú, ako aj záujem o tento typ podujatia. Zrealizovali dlhodobý program pre deti a mladých ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia, kde zabezpečili koordináciu tohoto programu, aby mohol dlhodobo v Dome sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši fungovať. Tiež chcú podporovať mladých ľudí vo výbere kvalitnej dobrovoľníckej aktivity, preto zorganizovali roadtrip, kde si mladí mohli vyskúšať rôzne dobrovoľníctvo s rôznymi cieľovými skupinami. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, občerstvenie, cestovné náklady, ocenenia, stravné náklady a materiál.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: Dobrovoľnícke centrum Košického kraja, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Voda a srdceCieľom podporeného projektu bolo vytvoriť v košickom kraji nové vodozádržné opatrenia, ktoré pomôžu v boji s klimatickou krízou a budú účinným opatrením pred vysušovaním našej krajiny. Zrealizovali dažďové záhrady v materskej škole na sídlisku nad Jazerom v Košiciach a na stredoškolskom internáte na sídlisku Západ v Košiciach a taktiež pri miestnom úrade v mestskej časti Juh v Košiciach.Druhý cieľ bol zrealizovať 15. ročník oceňovania Srdce na dlani a poďakovať tak tým, ktorí celoročne v mnohých oblastiach pomáhali a realizovali dobrovoľnícku činnosť. Prišlo 105 nominácií, k ktorých porota vybrala 9 jednotlivcov a kolektívov. Dňa 13. 11.2023 na podujatí ocenili v deviatich kategóriách, jednotlivcov alebo kolektívy. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, záhradnícky materiál, občerstvenie , bagrovacie služby, klampiarske práce, propagácia, ocenenia pre dobrovoľníkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: Dobrovoľnícke centrum Trnavského kraja, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Rozvoj dobrovoľníctva v Trnavskom kraji v roku 2023Cieľom podporeného projektu bolo zrealizovať tri aktivity: (1) Týždeň dobrovoľníctva, do ktorého sa v rámci Trnavského kraja zapojilo 417 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí spolu odpracovali 6770 dobro hodín. To v prepočte na ekonomickú hodnotu práce predstavuje vyše 36 tisíc eur venovaných dobrovoľníctvu. (2) Srdce na dlani, bolo nominovaných 35 dobrovoľníkov, dobrovoľníckych skupín a projektov. Ocenenie bolo udelené v jednotlivých kategóriách 8 z nich na slávnostnom podujatí 30.11.2023 v Malom Berlíne. Podarilo sa im spropagovať myšlienku dobrovoľníctva prostredníctvom silných príbehov dobrovoľníkov, ktorí menia Trnavský kraj na krajšie miesto pre život.(3) Stratégia DCTK -DCTK participovalo na príprave návrhu nového plánu Programu rozvoja dobrovoľníctva a dobrovoľníckych centier na najbližšie roky. Zástupcovia a zástupkyne všetkých sektorov, ktorých zaujíma téma dobrovoľníctva, venujú sa jej a chceli prispieť svojou expertízou a skúsenosťami k tvorbe plánu rozvoja dobrovoľníctva boli pozvaní na okrúhly stôl, ktorý sa konal 27.júna 2023 v salóniku Zrkadlovej siene Divadla Jána Palárika v Trnave. Výstupy z tohto stretnutia, ako i výstupy z dvoch ďalších obdobných podujatí, ktoré PDCO organizovala v spolupráci s ďalšími krajskými dobrovoľníckymi centrami na strednom a východnom Slovensku tvoria podklad pre Koncepciu rozvoja DCTK, ktorá bude do najbližších rokov hlavným strategickým dokumentom predurčujúcim smerovanie a plán činností DCTK. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, propagáciu, občerstvenie, ubytovanie a cestové náklady, odmeny pre ocenených dobrovoľníkov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: Centrum dobrovoľníctva, n.o., angl. názov: Volunteer Centre, n.o., skrátený názov: CD, n.o., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Podpora a šírenie dobrovoľníctva v Banskobystrickom kraji prostredníctvom kampane Týždeň dobrovoľníctva a krajského oceňovania dobrovoľníkov/čok Srdce na dlaniCieľom projektu bolo prostredníctvom dvoch kampaní, podporiť šírenie dobrovoľníctva v Banskobystrickom kraji. Kampaň Týždeň dobrovoľníctva sa zameriavala na šírenie osvety o dobrovoľníctve a možnosť vyskúšať si dobrovoľníctvo prostredníctvom pomoci rôznym neziskovým organizáciám v BB kraji, ktoré si vie široká verejnosť vyhľadať počas 1 týždňa kampane cez databázu ponúk na www.tyzdendobrovolnictva.sk. Vytvorili 80 dobrovoľníckych ponúk, do ktorých sa zapojilo viac ako 900 dobrovoľníkov/ čok , zapojených organizácii bolo 49. Cieľom kampane Srdce na dlani je vyzdvihnutie a ocenenie dobrovoľníkov a dobrovoľníčok a poďakovanie za nezištne venovaný čas pomoci druhým. Prostredníctvom zverejňovania dobrovoľníckych príbehov, ktoré získavame počas 1 mesiaca ako nominácie od ľudí, poukazovať na význam dobrovoľníckej pomoci nie len pre organizácie, zraniteľné skupiny, ale pre spoločnosť celkovo. Bolo 37 nominácii z BBSK a 122 ľudí sa zúčastnililo na slávnostnom podujatí. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, občerstvenie, ocenenia, propagáciu, prenájom priestorov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: Prešovské dobrovoľnícke centrum, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Cesty dobrovoľníctva - kampaň Týždeň dobrovoľníctva, oceňovanie dobrovoľníkov Srdce na dlaniCieľom projektu zrealizovať kampaň v Týždeň dobrovoľníctva (23.-29.6.2023), kampaň je príležitosťou pre zapojenie sa širokej verejnosti do pomoci neziskovým organizáciám v prešovskom kraji. Do kampane sa zapojilo 38 organizácií, ktoré pripravili 74 dobrovoľníckych aktivít. Do kampane sa zapojilo 1 033 dobrovoľníkov, 4 nové firmy so svojimi zamestnancami. Ku kampani vytvorili svieži a moderný vizuál a grafiku na plagát. Vďaka aktívnej propagácii prijali 53 inšpiratívnych nominácií na ocenenie Srdce na dlani z 11 okresov Prešovského kraja (z celkového počtu 13). Dňa 29.11.2023 zorganizovali gala večer pre ocenených, kde boli prítomné médiá ako RTVS, rádio Lumen, PetitPress, komunikačné oddelenie PSK, influencerka a autorka podcastov Nezastaviteľné s Michelle atď. RTVS a LUMEN pripravili reportáže o ocenených a vybraní ocenení budú pozvaní do štúdia RTVS do relácie Regina. Kapacita priestorov PKO Čierny orol v Prešove im umožnila pozvať viac hostí- členov nominovaných dobrovoľníckych skupín. Ocenenia odovzdával aj primátor mesta Prešov a podpredseda samosprávneho kraja, riaditeľka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií a ďalšie výrazné osobnosti kraja. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, ocenenia, občerstvenia, propagáciu, prenájom priestorov.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: "Komunitné centrum", v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Každý z nás dokáže pomáhaťZámerom podporeného projektu bolo podporiť rozvoj dobrovoľníctva v nitrianskom kraji, prostredníctvom zorganizovania konferencie pod názvom Firemné dobrovoľníctvo, ako ďalej?, a aktívneho zapojenia sa do 2 celonárodných kampaní podporujúcich rozvoj a status dobrovoľníctva v našej spoločnosti , akým sú Týždeň dobrovoľníctva a Srdce na dlani. Konferencie sa zúčastnilo 82 zástupcov firiem, tretieho sektora, a verejného sektora.V celonárodnej kampani Týždeň dobrovoľníctva aktívne zapojili 1518 dobrovoľníkov nitrianskeho kraja, ktorí odpracovali 4477 dobrovoľníckych hodín. Ocenili dobrovoľníkov nitrianskeho kraja, obdržali 47 nominácii na ocenenie, od 42 organizácii v kraji. Na slávnostnom oceňovaní sa zúčastnilo 260 obyvateľov nitrianskeho kraja, 41 organizácii. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, prenájom priestorov, občerstvenie, ocenenia a propagáciu.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: Trenčianske dobrovoľnícke centrum o.z., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Týždeň dobrovoľníctva 2023 a Srdce na dlani 2023 - 4. ročníky v TN krajiCieľom podporeného projektu bolo zrealizovať 4. ročník oceňovania dobrovoľníctva v TN kraji Srdce na dlani 2023 s účelom zvýšenia povedomia o dobrovoľníckej činnosti a najmä propagácií krásnych príbehov dobrovoľníkov, ktorí svoj čas, lásku a energiu venujú zmysluplným činnostiam. Týždeň dobrovoľníctva 2023 - do 15. ročníka sa v TN kraji zapojilo 108 dobrovoľníkov, ktorí venovali 11 zapojeným organizáciám počas týždňa dobrovoľníctva celkovo 6969,5 hodín. Oceňovanie Srdce na dlani 2023 - do 4. ročníka v TN kraji bolo prijatých 30 nominácií, z ktorých 24 je platných a splnilo Štatút oceňovania, 6 bolo vyradených. Oceňovanie bolo dňa 15.12.2023 v spoločenskej sále KC Aktivity Trenčín a 6 mimoriadnych ocenení z TN kraja bolo nominovaných do celoslovenského národného oceňovania. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, web stránku, propagáciu, materiál, občerstvenie, prenájom priestorov a ocenenia.
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 5 500 € Podporená organizácia: Bratislavské dobrovoľnícke centrum, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Dobrovoľníctvo ako stabilná súčasť občianskej spoločnostiPodporený projekt reaguje na potreby verejnosti, ktorá sa chce zapájať do dobrovoľníctva a organizácie, ktoré potrebujú konzultovať svoje dobrovoľnícke programy. Vytvára prostredie na rozvoj dobrovoľníctva v Bratislavskom kraji. Podporili sme pravidelné Zoznamky s dobrovoľníctvom, ktoré sme zorganizovali v mesiacoch apríl až október 2023, ktoré výrazne prispeli k šíreniu povedomia o prospešnosti a užitočnosti dobrovoľníctva hlavne medzi mládežou na školách. Podporené boli aj dve najväčšie dobrovoľnícke podujatia Zelené dni (19.-20.5.2023) a Týždeň dobrovoľníctva (23.-29.6.2023) sa niesli v duchu dobrovoľníckej pomoci rôznym neziskovým organizáciám s úpravou a čistením exteriérov zverených do ich starostlivosti - záhrad, lesoparkov, vinohradov. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, grafiku, propagáciu, občerstvenie, prenájom priestorov a ocenenia.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 000 € Podporená organizácia: Modrý anjel / tím krízovej intervencie n. o., v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Modrý anjelModrý anjel je nezisková organizácia, ktorá poskytuje podporu obetiam tragických udalostí a ich príbuzným. V bezprostrednej následnosti poskytujú psychosociálnu prvú pomoc a krízovú intervenciu, ktorej cieľom je prinavrátiť zasiahnutým pocit kontroly nad situáciou. Cieľom podporeného projektu bolo skvalitnenie pracovných podmienok všetkých členov zásahového tímu. Zriadiť priestory pre členov tímu v Bratislave, ktoré budú aktívne užíva. Ako aj sprofesionalizovať činnosť veliteľa zásahového tímu Modrého anjela. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady a na úhradu nájomného.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 500 € Podporená organizácia: Slovenská obezitologická asociácia, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Klinická obezitológiaCieľom monografie je rozvoj vzdelania na Slovensku týkajúceho sa vnímania obezity ako preventabilného celospoločenského problému. Dňa 20.10. 2023 bola v rámci Kongresu Slovenskej obezitologickej asociácie monografia pokrstená a dostala sa do rúk odborníkov. Finančné prostriedky boli použité na tlač publikácie.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Podporená organizácia: OZ Lesmír, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Digitálne náučné chodníky o prírode v okolí ZvolenaCieľom podporeného projektu bolo vytvoriť dva digitálne náučné chodníky do mobilnej aplikácie Lesmír v prírode v okolí Zvolena. Konkrétne o rieke Slatina v blízkosti Zvolenskej Slatiny a o Gavurkách pri obci Dobrá Niva. Podarilo sa im vytvoriť, o každom chodníku 11 videí, ktoré trvajú približne 2 minúty. Videá sú obohatené o ilustračné zábery a kreslené animácie, ktoré tvorili na mieru s externými animátorkami. Pripravili mapové podklady, na ktorých môže používateľ aplikácie vidieť trasu chodníka a jednotlivé zastávky. Uvedené náučné chodníky sa podarilo vytvoriť v spolupráci s miestnymi ekológmi - Martinou Paulíkovou a Michalom Wiezikom. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, programátorské práce, cestovné náklady, poštovné náklady.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 100 000 € Podporená organizácia: Slovenský Červený kríž, Ústredný sekretariát, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Podpora terénnych sociálnych služieb Slovenského Červeného krížaCieľom podporeného projektu bolo zakúpiť tri automobilové pre 3 územné spolky Slovenského červeného kríža v Dunajskej Strede, Leviciach, Lučenci. Vďaka nim mohli rozšíriť poskytované terénne služby vo svojich regiónoch. Zakúpené vozidlá slúžia primárne na prepravnú službu, rozvoz stravy či distribúciu materiálnej humanitárnej pomoci pre zraniteľné skupiny - osamelí seniori, osamelí rodičia s deťmi, zdravotne postihnutí občania, ľudia zasiahnutí prírodnou katastrofou... Tiež sme finančne podporili fungovanie terénnych sociálnych služieb v ďalších 6 územných spolkoch SČK v Humennom, Prešove, Vo Vranove nad Topoľov, Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote, Senici. Každý z týchto spolkov príspevok, využil na čiastočné pokrytie nákladov na auto prevádzku (napr. mzda vodiča prepravnej služby, poistenie vozidla, údržba a pod.), prevádzku jedálne (mzda kuchárky, prípadne materiálne vybavenie kuchyne, nákup obalov na stravu, potravín a pod.), prípadne nákup zdravotníckych pomôcok.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Podporená organizácia: OZ Lesmír, v Nadačnom fonde KauflandNázov podporenej aktivity: Digitálne náučné chodníky o prírode v okolí Zvolena (2/2)Cieľom podporeného projektu bolo vytvoriť dva digitálne náučné chodníky do mobilnej aplikácie Lesmír v prírode v okolí Zvolena. Konkrétne o rieke Slatina v blízkosti Zvolenskej Slatiny a o Gavurkách pri obci Dobrá Niva. Podarilo sa im vytvoriť, o každom chodníku 11 videí, ktoré trvajú približne 2 minúty. Videá sú obohatené o ilustračné zábery a kreslené animácie, ktoré tvorili na mieru s externými animátorkami. Pripravili mapové podklady, na ktorých môže používateľ aplikácie vidieť trasu chodníka a jednotlivé zastávky. Uvedené náučné chodníky sa podarilo vytvoriť v spolupráci s miestnymi ekológmi - Martinou Paulíkovou a Michalom Wiezikom. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, programátorské práce, nákup ilustrácií.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Podporená organizácia: Detský fond Slovenskej republiky, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Supervízia a Propagácia pre Mixklub - Nízkoprah v PentagoneOdborný tím absolvoval vďaka projektu pravidelné skupinové a individuálne stretnutia s cieľom supervízie. Detský fond Slovenskej republiky začal s pravidelnými propagačnými činnosťami o verejnoprospešných projektoch organizácie. Zefektívnil poskytovanie služieb pre klientov, ktorí sa ocitli v náročnej sociálnej situácii. Projekt podporil aj administratívne zázemie organizácie. Finančné prostriedky boli použité na nákup kancelárskych potrieb, supervíziu a propagáciu aktivít nízkoprahového zariadenia Mixklub a organizácie Detský fond slovenskej republiky.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Podporená organizácia: Vaša charita, n.o., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: S dobrovoľníkmi vpred!Organizácia Vaša charita prostredníctvom projektu zvýšila kvalitu a rozsah práce s dobrovoľníkmi, a to vypracovaním štandardov práce s dobrovoľníkmi. Podarilo sa zrealizovať nízkoprahový letný denný tábor a iné letné aktivity pre približne 60 detí a mládež zo znevýhodnených skupín. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálového vybavenia, kúpu tričiek pre dobrovoľníkov, dopravu a vstupné na atrakcie na výlete.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Podporená organizácia: Mládež ulice, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: V prospech seba i celku II.Projekt občianskeho združenia Mládež ulice zabezpečil podporu systému odborných služieb pre mladých ľudí v nízkoprahových programoch. Bol zložený zo vzdelávania a podpory odborného tímu, z priamej práce s klientmi a z reflexie priamej práce. Pri práci predovšetkým s mládežou, je nevyhnutné sa neustále vzdelávať a získavať nové zručnosti v špecifických témach. Projekt pomohol prehĺbiť odbornosť, kvalitu poskytovaných služieb a zručnosti aplikovať do praxe. Finančné prostriedky boli použité na odmeny pre lektorov, prenájom priestorov, stravovanie, supervíziu a manažment projektu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Podporená organizácia: OZ Margarétka Lovinobaňa, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Nezabudnuteľné prázdniny v MaškovejOZ Margarétka Lovinobaňa rozšírilo ponuku letných voľnočasových aktivít v Klube Margarétka v obci Mašková pre znevýhodnené deti a mladých ľudí. Súčasťou aktivít bola práca s didaktickými a montessori pomôckami, rozvoj hrubej a jemnej motoriky, precvičovanie čítania a písania hravou formou. Podarilo sa tiež personálne posilniť aktivity počas letných prázdnin a podporiť dobrovoľnícku činnosť v klube. Finančné prostriedky boli použité na materiálne vybavenie Klubu Margarétka, nákup potravín a odmeny pre lektorov.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Podporená organizácia: Mesto Myjava, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Von z chudobyCieľom projektu "Von z chudoby" bolo vytvorenie bezpečného priestoru pre zmysluplné trávenie voľného času detí a mládeže. 3-dňový pobyt mimo prostredia komunity, ako hlavnej aktivity projektu, vyplnil voľný čas klientov spolu s preventívnym pôsobením.Podarilo sa zrealizovať zapojenia klientov do rozhodovacích procesov, pričom rozvíjali komunikačné a prezentačné zručností. Finančné prostriedky boli použité na ubytovanie, stravu, potreby na tvorivé dielne a športové potreby.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 700 € Podporená organizácia: JEKH DROM, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: KlubovňaV rámci projektu "Klubovňa" sa podarilo vytvoriť bezpečný priestor pre mladých z obce Važec pre zmysluplné trávenie voľného času a stretávania sa. Pozitívnou zmenou bola aktivizácia mladých, z ktorých sa stali dobrovoľníci pre občianske združenie. Aktivitami projektu boli primárna prevencia pred vznikom a prehlbovaním sociálnopatologických javov, krízová intervencia a poradenstvo pre mladých v zložitých životných situáciách a podpora dobrovoľníctva. Finančné prostriedky boli použité na športové vybavenie, didaktické hry, občerstvenie, režijné náklady, technické a interiérové vybavenie.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Podporená organizácia: Miestne združenie YMCA Nesvady (Kresťanské združenie mladých ľudí - Young Men´s Christian Association), v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Odpoj sa, si v Resete!Pracovníci a dobrovoľníci YMCA Nesvady dlhodobo vnímajú problémy a riziká, ktorými je mladá generácia ohrozená. Hlavným cieľom projektu „Odpoj sa, si v Resete!“ bolo vrátiť mladých ľudí do reality, odpojením sa z internetu, a zažiť atmosféru v klube Reset. Podarilo sa vyškoliť pracovníkov a dobrovoľníkov v oblasti práce s mládežou na špecifiká, záujmy a riziká súčasnej generácie. Prínosom bol bohatší program pre mladých, ktorým vzbudili záujem o dianie okolo seba a poradenstvá pre mládež v klube. Finančné prostriedky boli použité na materiál, spoločenské hry, občerstvenie a mzdy pre koordinátora.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 300 € Podporená organizácia: Mesto Ružomberok, Nízkoprahové denné centrum pre deti a rodinu - PREROD, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Kamenný nízkoprah PREROD RK-ONECieľom projektu „Kamenný nízkopah PREROD RK-ONE“ bolo v jednej z lokalít služby mobilného nízkoprahu začať budovať stabilné miesto, čo sa podarilo na sídlisku Baničné. Centrum posilnili dvaja spolupracovníci, psychologička a záujmový športový tréner, ktorí pomáhali rozvíjať aktivity a činnosti pre ohrozené deti a mládež. Na základe potrieb detí boli priestory klubovne prerobené a zariadené. Finančné prostriedky boli použité na rekonštrukciu, zariadenie a propagáciu klubovne.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 000 € Podporená organizácia: IPčko o.z., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: FLEK pre každého vo FLEK KLUBECieľom podporeného projektu FLEK klubu bolo, aby mladí ľudia mali vytvorené bezpečné miesto, kde môžu plnohodnotne tráviť svoj voľný čas a budú mať dostupnú, anonymnú, bezplatnú a atraktívnu psychologickú pomoc a podporu. Do podporného a rozvojového programu implementovali aktivity a témy, ktoré vyplývajú z potrieb mladých ľudí, čím podporili ich participáciu na tvorení obsahu a zároveň vyplývali z tém, ktoré mladí ľudia prinášajú do poradenských a krízových komunikácií so psychológmi, a to pocit osamelosti, stres a jeho zvládanie, tlak na výkon, vzťahy, prijatie, sebapoškodzovanie, sebahodnota, identita, úzkosti aj myšlienky na ukončenie života. Finančné prostriedky boli použité na technické vybavenie, koncert a supervíziu.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 400 € Podporená organizácia: KreDO, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Children and youth in actionCieľom projektu organizácie KreDo bolo vyplniť nedostatočnú ponuku voľnočasových aktivít pre deti a mládež na miestnej úrovni. Podporili kontakt s mladými ľuďmi v ich prirodzenom prostredí ako primárnu prevenciu sociálno-patologických javov. U detí a mládeže podporili a rozvíjali športovo-pohybové vlastnosti. Podarilo sa rozbehnúť šachovú klubovňu. Pomocou aktivity Nordic walking podporili zdravý životný štýl. Finančné prostriedky boli použité občerstvenie, šachovú literatúru, prenájom zábavných atrakcií, organizačný materiál, medaily a stoly.
c) poskytovanie sociálnej pomoci 2 600 € Podporená organizácia: Občianske združenie ICHTYS, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe Nízkoprahové programy pre deti a mládežNázov podporenej aktivity: Klubová a terénna práca s deťmi a mládežou v mestskej časti Devínska Nová Ves a Dúbravka, podpora nového klubu NekapriCieľom podporeného projektu bolo zamerať aktivity združenia na deti a mládež vo vekovej kategórii 6-26 rokov, tráviace voľný čas neštruktúrovane prevažne v uliciach bez dozoru - v mestskej časti Devínska Nová Ves (cca 300 klientov) a Dúbravka (cca 300 klientov). Druhou cieľovou skupinou s ktorým pracujú sú viacdetné rodiny, jednorodičovské rodiny, rodiny s handicapovaným dieťaťom, rodiny v kríze a rodiny, ktoré nezvládajú výchovné situácie s deťmi, pomoc pri hľadaní práce, pri komunikácii s úradmi - v mestskej časti Devínska Nová Ves a Dúbravka. Pre nich zorganizovali viaceré aktivity: Akcia Deň detí v DNV, dňa 28.5.2023, Akcia Naše mesto "Športuj s nami na Pekničke" v Dúbravke florbalový a futbalový turnaj; Akcia ku Dňu otcov, dňa 18.6.2023; Chata s mládežou z DNV, dňa 5-8.8.2023. Združenie realizovalo počas roka svoje bežné aktivity klubovú a streetworkovú činnosť v oboch lokalitách. Finančné prostriedky boli použité na športový materiál, medializáciu, vzdelávanie zamestnancov.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Hlavná 31, Záhorská Ves, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zážitkové ekologické vzdelávanieVďaka projektu „Zážitkové ekologické vzdelávanie“ sa zrevitalizoval školský areál výsadbou drevín. Vedomosti nadobudnuté v rámci environmentálnych tém na vyučovaní, žiaci aplikovali do praxe prostredníctvom aktívnej účasti pri výsadbe zelene na hodinách techniky. Náučné tabule sú vzdelávacie pomôcky, ktoré predstavujú výchovno-vzdelávací a informačno-náučný prostriedok v exteriéri základnej školy. Finančné prostriedky boli použité na úhradu obojstrannej náučnej tabule.
e) podpora vzdelávania 395 € Podporená organizácia: Spojená škola internátna, Školská 10, Michalovce, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Záhrada, ktorá nás učíCieľom projektu „Záhrada, ktorá nás učí" bolo vybudovať komunitnú záhradu, kde sa môžu stretávať žiaci počas prestávok a v čase mimoškolských aktivít. Žiaci sa zúčastnili výstavby bylinkovej špirály, kvetinového záhonu a vyvýšených záhonov. V teoretickej časti projektu si pomocou interaktívnych cvičení upevňovali vedomosti o životnom prostredí a ochrane prírody. Podarilo sa posilniť kladný vzťah k prírode, budovať u žiakov starostlivosť a ochranu rastlín, vzbudiť záujem o pestovanie liečivých bylín a poznať ich význam. Finančné prostriedky boli použité na záhradný materiál.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Súkromná základná škola pre žiakov s autizmom, L. Novomeského 11, Trenčín, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zasaďme si svoj stromVďaka projektu „Zasaďme si svoj strom“ sa žiaci zapojili do spoločnej starostlivosti o rastliny a rozvíjali si tak jemnú a hrubú motoriku. Spoznali nové rastliny a naučili sa, ako sa o ne správne postarať. Realizácia projektu obohatila výchovno-vzdelávací proces o zážitkové vyučovanie. Žiaci spoločne vysadili magnólie, živý plot, starali sa o rastliny, spoločne ich polievali. Využitím ergoterapie vytvorili oázu pokoja s olivovníkmi, kde môžu žiaci relaxovať. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlín.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Na bielenisku 2, Pezinok, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Ovocie - tradičné aj netradičnéV rámci projektu „Ovocie - tradičné aj netradičné“ sa žiaci naučili ako v skutočnosti ovocie rastie a dozrieva. Žiaci na predmetoch technika, biológia a tvorba projektov uplatnili svoje teoretické vedomosti. Boli zapojení do reálneho projektu, pracovali s naozajstnými peniazmi a výsledok práce odsledovali od vymyslenia projektu, jeho podanie, realizáciu a vyúčtovanie. V školskom átriu zároveň pribudlo miesto na sadenie rastlín. Finančné prostriedky boli použité na nákup vyvýšených záhonov, rastliny a substrát.
e) podpora vzdelávania 397,55 € Podporená organizácia: Základná škola s materskou školou, Rišňovce 427, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Poznaj prírodu zblízkaVďaka projektu „Poznaj prírodu zblízka“ sa podarilo vytvoriť náučné prostredie v okolí školy. Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka základnej školy s pánom učiteľom a školníkom zasadili ovocné stromčeky. Na vytvorenie popisných tabuliek žiaci museli na hodinách techniky namaľovať tabuľky vode odolnou farbou a napísať názvy jednotlivých rastlín. Vytvorením popisných tabuliek a osadením náučnej tabule sa žiaci naučili poznať rastliny nachádzajúce sa v areáli. Finančné prostriedky boli použité na ovocné stromy, substrát, informačnú tabuľu a drevené hranoly.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola s materskou školou, Kálnica 385, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Jem, jeme, jete zdravoCieľom projektu bolo, aby sa deti naučili, čo je zdravá výživa a zároveň sa u nich udomácnili zdravé stravovacie návyky. Projekt zabezpečil implementáciu tém k zdravej výžive do vyučovania. Každý týždeň spracovali jednu tému, ktorej sa venovali v škole aj v školskej jedálni. V rámci projektu pripravili prednášku o zdravej strave pre rodičov a priateľov školy. Finančné prostriedky boli použité na exkurziu, dopravu a kreatívny materiál.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Šarfická 301, Blatné, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: EKO zónaObohatiť žiaka prostredníctvom atraktívneho výchovno-vzdelávacieho procesu bolo zámerom projektu „EKO zóna“. Podarilo sa presadiť myšlienku, že škola by mala byť miestom lákavým a vábivým, kam by žiaci chodili radi. Žiaci pracovali na výrobe informatívnej tabule. Pozorovali vtáctvo, navrhovali riešenia, ako zatraktívniť okolie školy, a vyhľadávali informácie o vtákoch, zvieratách a stromoch. Finančné prostriedky boli použité na lavičky, hmyzí hotel, klince a skrutky.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Súkromná spojená škola, Vodárenská 3, Prešov, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomV rámci projektu sa uskutočnila degustácia rôznych druhov ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Žiaci odšťavovali ovocie a zeleninu, varili a ochutnávali pokrmy vyrobené zo zdravých surovín. Zúčastnili sa edukačných aktivít, ktoré zahŕňali potravinovú pyramídu, vytvorenie plagátu, ktorý pomáhal rozlišovať medzi zdravými a nezdravými potravinami, a hru, kde žiaci mali za úlohu uhádnuť druh ovocia alebo zeleniny, ktorí držali v ruke, pričom mali zavreté oči. Vďaka projektu žiaci získali lepšie praktické zručnosti a stravovacie návyky. Finančné prostriedky boli použité na kuchynské náradie a potraviny.
e) podpora vzdelávania 380 € Podporená organizácia: Základná škola, 8. mája 640/39, Svidník, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Chystáme zdravé hody aj do nepohody !Projekt "Chystáme zdravé hody aj do nepohody" podporil motiváciu spracovať potraviny zdravým, ale aj kreatívnym spôsobom. Žiaci mali príležitosť si na vlastnej koži vyskúšať, aké to je zostaviť jedálny lístok, ísť reálne nakúpiť suroviny, zúčastniť sa prípravy jedál a zistiť, že aj zdravé jedlá sú chutné a aj dobre vyzerajú. Pripravili jedálne lístky na 5 dni v týždni, ktoré dotvorili obrázkami, z čoho vznikla "Malá kuchárska kniha zdravých receptov". Žiaci si rozšírili svoje vedomosti o dôležitosti zdravého stravovania už od útleho veku. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, materiál na prestieranie a besedu.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená fyzická osoba: Rozália K., v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: „HRAVO o ekológií a zdravej výžive s Kauflandom“Cieľom projektu bolo naučiť žiakov jednoduchým prácam v záhrade od základov. Žiaci zistili, ako využiť dopestované plodiny a dozvedeli sa, čo všetko zahŕňa starostlivosť o bylinky. Pozorovali, ako rastliny rastú, klíčia, kedy a ako často je potrebné ich zalievanie. Bližší vzťah k prírode získali aj vďaka zakladaniu herbárov. Realizácia projektu pozitívne ovplyvnila vzdelávanie žiakov v exteriéri školy. Zväčšenie zelených plôch v areáli školy prispelo k zlepšeniu mikroklímy. Finančné prostriedky boli použité na vyvýšený záhon.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Obec Lok, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: "Poďme zdravo žiť a budeme fit"V rámci projektu zrealizovali besedy, tvorivé pracovné dielne o zdravej výžive a zdravom životnom štýle, náučné a didaktické hry. Žiaci vyhľadávali v odporúčaných knihách a v časopisoch zdravé recepty a v telocvični súťažili s rodičmi. Vytvorili e-knihu (aj v printovej podobe) zdravých receptov doplnenú obrázkami a fotografiami z jednotlivých aktivít, prostredníctvom ktorých zvyšovali povedomie žiakov a ich rodičov o zdravom životnom štýle a o následkoch nezdravej životosprávy. Finančné prostriedky boli použité na kancelársky papier, laminovačku lepidlo, farbičky a na náučné hry o zdravej výžive.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Mierová 46, Bratislava, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zdravo, chutne, pekne!V rámci projektu preskúmali stravovacie návyky žiakov druhého stupňa a pomenovali slabé stránky. Následne projekt podporil vedomosti o zložení stravy, kalorických hodnotách a zdravých potravinách zorganizovaním besedy s odborníkom pre žiakov siedmeho ročníka. Podarilo sa vytvoriť zbierku min. 20 jednoduchých, chutných a zdravých receptov a prakticky ich so žiakmi vyskúšať. Zručnosti žiakov boli podporené pri výbere a nákupe zdravých potravín. Finančné prostriedky boli použité na mzdové náklady, potraviny, tlač brožúry a materiálne zabezpečenie workshopu.
e) podpora vzdelávania 350 € Podporená organizácia: Špeciálna základná škola, Richnava 189, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Hravo o ekológii a zdravej výžive s KauflandomCieľom projektu bola revitalizácia, úprava a skrášlenie školskej zelene. Podarilo sa vytvoriť bylinkovú záhradu, školskú predzáhradku s kvetmi a okrasnými kríkmi. Žiaci sa vďaka projektu naučili pestovať zeleninu, starať sa o kvety a okrasné stromčeky. Vysadili ovocné stromy a okrasné dreviny. Finančné prostriedky boli použité na bylinky, kvety, kríky, zeminu, stromčeky, webinár o ochrane životného prostredia a besedu o starostlivosti a sadení stromčekov.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Cirkevná základná škola sv. Jána Pavla II., Sládkovičova 1994, Hencovce, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Moja zdravá desiataVďaka projektu sa podarilo zvýšiť povedomie žiakov z marginalizovaných skupín o dôležitosti zdravej výživy a stravovaní. Zrealizovali PC prezentácie, prostredníctvom ktorých žiakom predstavili jednotlivé potraviny. Výsledkom projektu bolo zlepšenie úrovne a hodnoty stravovania žiakov a osvojenie si návyku prípravy zdravej desiaty. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, desiatové boxy a fľaše.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola Adolfa Majthényiho s vyučovacím jazykom maďarským - Majthényi Adolf Alapiskola, Hlavné námestie 13, Dvory nad Žitavou -Udvard, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Hravou formou a múdrou hlavou k zdravej výžive a stravovaniuHlavnou myšlienkou projektu bolo stretnutie jednotlivých generácií na praktických vzdelávacích aktivitách. Na hodine matematiky žiaci vypočítali kalórie jednotlivých potravín. Na hodine chémie a biológie skúmali zloženie potravín. Na hodine slovenského jazyka a maďarského jazyka žiaci vytvorili zdravý jedálniček na celý týždeň. Pozvali odborníka pre zdravú výživu, ktorý hravou formou vysvetlil aj prakticky ukázal deťom spôsob zdravého stravovania. Žiaci získali poznatky o zdravom životnom štýle a o ochrane zdravia. Finančné prostriedky boli použité na honorár za prednášku na tému zdravej výživy.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Školská 94, Trstené pri Hornáde, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Rozštebocme školskú záhraduZámerom projektu bolo vybudovať záhradu, ktorá učí. Žiaci pod vedením učiteľov vybrali a pripravili plochu výsadby. Na zakúpené tabuľky pripravili názov vysadenej dreviny. Bolo uplatnené medzipredmetové vyučovanie a vzťahy, v rovesníckom vzdelávaní si žiaci navzájom podali informácie, obohatili sa o nové vedomosti a uvedomili si dôležitosť udržiavania a obnovy prírody a krásu nášho okolia. Finančné prostriedky boli použité na okrasné dreviny, ich výsadbu a dopravu.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Súkromná spojená škola, Klokočov 90, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Dažďová záhradaPodporený projekt zvýšil povedomie žiakov o podstate dažďovej záhrady a jej význame pri zlepšení mikroklímy v okolí. Žiaci sa naučili starať o vysadené rastliny a zvieratá v záhrade. Podieľali sa na jej revitalizácii a z vypestované rastliny ďalej spracovávali. Finančné prostriedky boli použité na materiál potrebný pre vytvorenie jazierka.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Cirkevná základná škola s materskou školou s vyučovacím jazykom maďarským - Egyházi Alapiskola és Óvoda, Keť 218, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: A je to!Vďaka podporenému projektu vybudovali žiaci školskú záhradu s vyvýšenými záhonmi, sadili stromy a kvety. Navštívili tiež SEV Dropie v Kolárove. Žiaci môžu zbierať vlastné ovocie, lepšie spoznali rastliny a získali pozitívnejší vzťah k prírode. Budú aj ďalej pracovať v záhrade v rámci krúžku ochrany životného prostredia. Finančné prostriedky boli použité na záhradné potreby a náradie, ovocné stromy, semienka, kvety a exkurziu.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Spojená škola internátna Ždaňa, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Život v lužnom leseProjekt priniesol žiakom exkurziu v Ekocentre Sosna, ale aj účasť na vystúpení hudobnej skupiny NEHA. Žiakom bol priblížený život v lužnom lese, spoznali nové rastliny, stromy a živočíchy, upevnili sa sociálne vzťahy medzi vyučujúcimi a žiakmi a medzi žiakmi samotnými. Finančné prostriedky boli použité na úhradu výučbového programu a autobusovú dopravu.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Spojená škola, Slnečná 421, Spišský Štiavnik, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: "ŽIŤ ZDRAVO - ZVLÁDNEME HRAVO"Základným cieľom projektu bolo vytvoriť priestor pre získavanie vedomostí o zásadách zdravej výživy. Žiaci sa naučili prezentovať svoje produkty spolužiakom, učiteľom a rodičom. Rozvíjala sa tímová práca, komunikácia a vzájomná tolerancia. Žiaci a rodičia si uvedomili význam zdravej výživy a pravidelného stravovania sa, čo sa odrazilo aj na desiatach, ktoré obsahujú viac ovocia a zeleniny. Projektu sa zúčastnilo 20 žiakov s mentálnym a viacnásobným postihnutím zo 6., 8. a 9. ročníka. Finančné prostriedky boli použité na úhradu potravín, byliniek a záhradný materiál.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola Michala Tareka, Školská 4, Abrahám, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Ekozáhradka BYLINKOVOVďaka projektu sa podarilo vytvoriť vyvýšené záhony, čím sa zvýšila biodiverzita okolia školy. Zámerom bola podpora environmentálnej výchovy v súlade s princípmi permakultúry. Žiaci rozvíjali fantáziu a spoluprácu. Praktickými ukážkami sa deti naučili, ako vytvoriť projekt cez jednotlivé kroky (zámer, plánovanie, uskutočnenie a vyhodnotenie). Výsledkom projektu bolo skrášlenie areálu školy a vytvorenie priestoru pre zážitkové učenie. Do projektu sa zapojili žiaci aj mimo vyučovania a krúžkovej činnosti. Finančné prostriedky boli použité na vyvýšené záhony, na nákup rastlín a materiálne vybavenie.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: ZŠ Ondavské Matiašovce, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Učíme sa zdravo žiťProjekt motivoval žiakov aj rodičov k zdravej a vyváženej strave aj k pravidelnému pohybu. V rámci projektu využili vzdelávacie aktivity ako edukačné hry. V hre - chorá bábika, učili deti, aké potraviny majú konzumovať, keď sú chorí. Navštívili ovocný sad, kde žiaci spoznávali staršie odrody jabĺk a hrušiek. Deti sa naučili (hrami ako aj ochutnávkou ovocia a zeleniny) rozpoznávať zdravšie a menej zdravé potraviny. Pohybové aktivity zaradili vo väčšej miere aj do vyučovania. Finančné prostriedky boli použité na dopravu, edukačné pomôcky a dráhu na šprint.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Špeciálna základná škola, Gen. Svobodu 1273/73, Partizánske, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zber a využitie dažďovej vody v školskej záhradeVzdelávacou aktivitou projektu bola prednáška, ktorá bola zameraná na zvýšenie povedomia o význame odchytu dažďovej vody. Žiakom bola bližšie sprostredkovaná dôležitosť a význam ochrany životného prostredia. Aktivitou bolo aj aktívne využívanie vody zo suda, žiaci sa striedali pri polievaní záhrady. Do projektu sa zapojilo všetkých 72 žiakov školy zo všetkých 12 tried 1. až 10. ročníka Špeciálnej školy. Finančné prostriedky boli použité na úhradu suda na vodu s poklopom a kohútikom.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Spojená škola internátna, Komenského 3, Humenné, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Poďme triediť odpad!Cieľom projektu bolo viesť deti a mládež s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným zdravotným postihnutím k ochrane prírody. Žiaci spoznali podstatu ekologických zákonitostí a vytvorili správne návyky a postoje k životnému prostrediu. Bola u nich podporená myšlienka nutnosti správneho separovania. Absolvovali exkurziu do Technických služieb mesta Humenné a vyrábali aj dekoračné predmety z odpadového materiálu v tvorivých dielňach.Zúčastnili sa tiež súťaže v triedení odpadkov medzi triedami. Separácia sa v škole stala súčasťou každodennej rutiny. Finančné prostriedky boli použité na odpadkové koše a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Špeciálna základná škola sv. Anny, Štúrova 5, Stará Ľubovňa, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zdravo a chutneDo projektu sa zapojili všetky deti školy od 1 - 10 ročník. Všetci žiaci trpia nejakým zdravotným znevýhodnením: mentálne postihnutie, PAS, Downov syndróm a rôzne kombinované postihnutia. Naučili sa pripraviť jednoduché zdravé ovocné a zeleninové šaláty a absolvovali exkurziu na rodinnú farmu TIS Toporec. Zdravé stravovanie a zdravý životný štýl sa stal pravidelnou zložkou vyučovacieho procesu. Finančné prostriedky boli použité na exkurziu a nákup biopotravín.
e) podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia: Základná škola s materskou školou Petra Pázmánya s vyučovacím jazykom maďarským - Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda, P.Pázmaňa 4, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zdravé stravovanie a výživaCieľom projektu bola dlhodobá zmena v stravovacích návykov detí a v životnom štýle. Podarilo sa zvýšiť záujem žiakov o pohyb a šport nielen počas vyučovania. Žiaci sa naučili nakúpiť potraviny a suroviny zmysluplne a efektívne. Aktivity projektu motivovali deti k správnemu vzťahu k jedlu. Zrealizovali interaktívne prednášky o zdravej výžive, o účinkoch medu, príprave zdravých jedál a nákupe potravín. Súčasťou boli aj športové aktivity. Finančné prostriedky boli použité na personálne zabezpečenie odborných prednášok, potraviny, odbornú literatúru a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Špeciálna základná škola, M. R. Štefánika 83, Trebišov, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Živá záhradaVďaka projektu dokážu žiaci správne zužitkovať odpad zo záhrady kompostovaním. Zúčastnili sa prednášky a workshopu s pracovníkom Štátnych lesov. Druhá etapa aktivít zahŕňala zhromažďovanie informácií o konkrétnych druhoch rastlín, ktoré vysadili. Nakoniec osadili náučno-informačné tabule. Projekt deti naučil pomáhať udržiavať biologickú diverzitu krajiny. Finančné prostriedky boli použité na rastliny a na výrobu náučno-informačných tabúľ.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Hlavné námestie 14, Dvory nad Žitavou, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zdravo hravoVďaka projektu si žiaci pestovali pozitívny vzťah k zdravému stravovaniu, spoznávali kvalitné potraviny, učili sa nutnosti všímať si aj pôvod potravín a ich ďalšie spracovanie. Aktivity v školskej kuchynke ukázali deťom, ako spolupracovať a deliť si práce pri príprave pokrmov, rozvíjali sa samoobslužné činnosti. Návšteva Emilových sadov a športové aktivity doplnili cieľ projektu podporiť zdravý životný štýl. Finančné prostriedky boli použité na úhradu potravín, cestovných nákladov, materiál na prípravu plagátov a medailí.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Čaklov 495, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Pestujeme s KauflandomV rámci projektu zrealizovali praktické aktivity zamerané na vytváranie zručností žiakov v oblasti pestovania a podpory flóry. Škola zrealizovala pre žiakov v spolupráci s Tripolitanou aj besedu a prednášku o biodiverzite v okolí, aby žiaci pochopili lepšie význam ochrany a podpory životného prostredia. V spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou sa uskutočnila aj prednáška o dôležitosti ochrany vody, jej šetrení a vplyvoch znečistenia na kvalitu životného prostredia. Finančné prostriedky boli použité na vyvýšený záhon, bylinky, mikroskop, nástennú tabuľu a hydroponický set.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola Ladislava Balleka, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Jablká nerastú v obchodeV rámci projektu „Jablká nerastú v obchode“ sa podarilo vysadiť 4 odrody jabloní a žiaci 8. ročníka pripravili prezentácie o jablku. Uskutočnila sa beseda so záhradkárom ovocinárom a zrealizovali 2 exkurzie, kde žiaci monitorovali, koľko jabĺk je z domácej produkcie a koľko z dovozu. Žiaci si prezreli ovocný sad a zaoberali jablká. Projekt podporil a rozvíjal environmentálne myslenie a cítenie žiakov, naučil ich spolupracovať a pomáhať si. Finančné prostriedky boli použité na jablone, nádoby na bioodpad, odšťavovač, náradie, tonery a trvalky.
e) podpora vzdelávania 395 € Podporená organizácia: Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, Myslavská 401, Košice, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Triedime hravo a veseloCieľom projektu bola ekologická výchova detí a mládeže zameraná na minimalizáciu odpadov, správne triedenie odpadu, správnu recykláciu. Upovedomenie o tom, aký dosah má znečisťovanie životného prostredia, nesprávne zaobchádzanie s odpadom a nadmerná tvorba odpadu, na prírodu, ovzdušie a celú planétu. Podarilo sa zrealizovať workshop, zber odpadu v areáli školy a osadenie odpadkových košov a nádob na triedenie odpadu. Finančné prostriedky boli použité na odpadkové koše a nádoby.
e) podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia: Základná škola s materskou školou, Vývojová 228, Bratislava, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zdravo a hravo - doma aj v školeVďaka projektu sa podaril zrealizovať pre žiakov 8. a 9. ročníka interaktívny workshop na tému zdravé stravovanie, výživa a prevencia porúch príjmu potravy, ktorý bol pripravený v spolupráci s OZ Chuť žiť. Cieľom bola edukácia detí v oblasti racionálnej výživy, podpora zdravého a láskavého vzťahu k sebe samému a rozvoj kritického myslenia na sociálnych sieťach. Workshop bol zameraný aj na destigmatizáciu ochorenia porúch príjmu potravy a posilnenie protektívnych faktorov a zdrojov. Finančné prostriedky boli použité na realizáciu workshopu.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Školská 1, Vinodol, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Školská záhradkaAktivitou projektu bola výsadba rastliniek rodičov spolu so žiakmi. Rodičia oboznamovali žiakov s jednotlivými rastlinami a ich použitím. V rámci vyučovania navštívili miestneho včelára, ktorý žiakom vysvetlil a priblížil život včiel a ich dôležité postavenie v kolobehu prírodného života. Tvorivé dielne v škole sa konali v spolupráci s MŠ a rodičmi detí, na ktorých tvorili rôzne výrobky z prírodnín. Finančné prostriedky boli použité na vyvýšený záhon, bylinky, substrát a záhradný materiál.
e) podpora vzdelávania 399,97 € Podporená organizácia: Špeciálna základná škola, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Vitamíny pre zdravieProjekt inšpiroval žiakov k pitiu zdravých nápojov a konzumácii ovocia. Žiaci spoznali nové druhy ovocia a rastlinné mlieka. Naučili sa pripraviť ovocné smoothie, či šaláty. U žiakov rozvíjali finančnú gramotnosť individuálne v triedach podľa ich schopností. Zadávali im úlohy na spočítanie nákupu ovocia. Starší žiaci pomáhali pri príprave a rozdeľovaní ovocia medzi triedy. Naučili sa čistiť ovocie, krájať, pripraviť smoothie s pomocou. V záverečných prezentáciách si vymieňali svoje nadobudnuté poznatky a skúsenosti a porovnávali recepty. Finančné prostriedky boli použité na mixér, ovocie, rastlinné mlieka a kancelárske potreby.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Spojená škola internátna, Breziny 256, Prakovce, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Poznávaj a ochraňuj svet okolo sebaVzťah žiakov k prírode sa vďaka projektu ešte viac prehĺbil. Deti pozorovali rastliny a živočíchy, ktoré predtým mohli vidieť len na obrázku alebo v televízii. Spoznali krásy prírody, ktoré v okolí svojho domova nemajú možnosť vidieť. Čo sa týka včely medonosnej a jej úžitku, žiaci už včelu nepovažujú len za hrozbu, ale pochopili jej nesmiernu hodnotu pre prírodu a človeka. Aktivitou projektu bola exkurzia do Vysokých Tatier, výroba modelu tatranských štítov, exkurzia do Botanickej záhrady v Košiciach a workshop so včelárom. Finančné prostriedky boli použité na cestovné náklady, vstupné na exkurziách, kancelársky a kreatívny materiál.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Špeciálna základná škola, Kostolná 303/18, Toporec, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Rýchlo, zdravo a chutneCieľom projektu bolo viesť žiakov k preventívnej starostlivosti o zdravie, rozvíjať myšlienku zdravého životného štýlu a znížiť zdravotné riziká. Žiaci sa naučili pripravovať jedlá zo surovín, ktoré nikdy predtým nemali možnosť ochutnať. Projekt podporil žiakov v tom, aby sa o nové skúsenosti podelili s ostatnými, a tým rozvíjali ich sociálne zručnosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup potravín.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Spojená škola, Školská 5, Nová Baňa, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Spoznaj, čo máš na tanieri.Cieľom projektu bolo prebudiť v žiakoch záujem o skladbu jedla na tanieri.Inšpirovať ich k pestrosti a k odvahe skúšať rôzne kombinácie zeleniny a ovocia. Žiaci sa oboznámili so zdravšími formami rýchleho občerstvenia. Na konkrétnych ochoreniach a ťažkostiach vysvetľovali prepojenie so stravovaním. Podarilo sa vytvoriť publikáciu Zdravo-hravo, ktorá zabezpečí udržateľnosť projektu. Niektoré deti predĺžili svoj čas strávený pri jedle. Tiež si dokážu poradiť pri drobných úrazoch či nehodách s liečivou silou zeleniny a bylín. Finančné prostriedky boli použité na kancelársky materiál, elektrický gril, tlač publikácie a na nákup ovocia a zeleniny.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola s materskou školou E. A. Cernana, Ústredie 316, Vysoká nad Kysucou, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Zdravie - náš najväčší pokladV rámci projektu v škole uskutočnili prednášky s odborníkmi z RÚVZ na zlepšenie stravovacích návykov detí. Zrealizovali besedy na tému zdravá výživa pre žiakov 1. a 6. ročníka, kde sa žiaci dozvedeli o dôležitosti správnej výživy a pitného režimu, ako aj o nesprávnych stravovacích návykoch. V 9. ročníku sa uskutočnila beseda s názvom poruchy prijímania potravy – bulímia, anorexia, bigorexia, kde sa žiaci dozvedeli ako predchádzať týmto poruchám hlavne v pubertálnom veku a aké vážne následky môžu mať poruchy prijímania potravy. Finančné prostriedky boli použité na barelový výdajník vody.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Sv. Michala 42, Levice, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: To si vypiješVďaka projektu žiaci počas hodín environmentálnej výchovy vykopali a následne aj pod odborným dohľadom zasadili zakúpené stromy a kríky v areáli školy, čím zvýšili biodiverzitu. Z nakúpeného ovocia si pripravili šťavy a z byliniek sa naučili pripraviť sirup. Žiaci sa naučili rozoznávať bylinky pestované v školskej záhrade, dozvedeli sa o ich účinkoch a aj ich ochutnali v čajoch. Zakúpené ovocie ponúkli ako zdravú alternatívu v ŠDK počas filmového popoludnia. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlín, bylín a ovocia.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Sídl. Dolné lúky 357, Brezová pod Bradlom, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Dobrodružná cesta za zdravímCieľom projektu bolo učiť deti už od útleho veku o tom, čo jedia a pomocou zaujímavých aktivít ovplyvniť ich stravovacie návyky, znížiť plytvanie jedlom, a tým podporiť celkový životný štýl. Zaujímavými aktivitami a pracovnými listami priblížila lektorka deťom pôvod potravín. Zúčastnili sa exkurzie, kde sa žiaci dozvedeli viac o špeciálnej starodávnej odrode pšenice – dvojzrnky. V divadelnom predstavení o chlebíku deti hovorili o dvojzrnke. V edukačnom workshope deti predstavili, odkiaľ jedlo pochádza a ako sa dostane až na náš stôl. Žiaci zozbierali tradičné recepty, z ktorých vlastnoručne vytvorili knihy receptov. Finančné prostriedky boli použité na potraviny, dopravu, kancelárske potreby a na odborné workshopy.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Súkromná spojená škola, Záhradná 12, Detva, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Spoznávaj vyučovanie hravou formou v prírodeProjekt umožnil žiakom s postihnutím získať základné pracovné zručnosti a návyky. Realizáciou projektu sa podarilo vybudovať záhradu, ktorá slúži na zážitkové učenie všetkých predmetov. Aktívnou prácou žiakov na projekte podporili ich pracovné a pohybové aktivity. Činnosti pre žiakov so ŠVVP boli hlbokým prínosom a prehĺbili ich vzťah k prírode. Zároveň získali praktické zručnosti potrebné pre ich ďalší život a prípadné pracovné uplatnenie. Finančné prostriedky boli použité na náradie, záhradný materiál a substrát.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Štúrova 341, Hanušovce nad Topľou, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Ryby, rybky, rybičkyVďaka projektu boli vybudované akváriá v budove školy. Zrealizovali besedy, prednášky, či workshop pre žiakov a zamestnancov školy. Zážitkové učenie žiakov nielen počas vyučovania, ale aj v rámci vzdelávacích krúžkov a mimoškolských aktivít bolo zamerané na vodný ekosystém. Pri vybudovaní akvárií boli zainteresovaní rodičia, učitelia, pedagogickí asistenti, upratovačky). Finančné prostriedky boli použité na akvárium, rybičky, rastliny, substrát a krmivo.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Katolícka spojená škola, Andovská 4, Nové Zámky, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: DAŽĎOVÁ ZÁHRADA - Outdoor učebňa o biodiverzite a význame vody v krajineŽiaci, učitelia a školská komunita boli súčasťou realizačného tímu projektu Outdoor učebne o biodeiverzite. Vďaka projektu bola v areáli školy zhotovená udržateľná dažďová záhrada s vysadenými rastlinami. Školská komunita a verejnosť má prístup k outdoor učebni, kde sa učia a poznávajú biodiverzitu, ročné obdobia a rôzne potreby rastlín, či živočíchov. Efektívne využitie zrážkovej vody a zlepšenie mikroklímy v areáli školy bolo naplneným cieľom projektu. Aktivitou projektu bolo aj vzdelávanie žiakov, pedagógov a komunity školy o dôležitosti ochrany vody v krajine. Finančné prostriedky boli použité na workshopy, rastliny a záhradný materiál.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Obec Nižná Myšľa, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Hravo zdravo na desiatu!Vďaka projektu žiaci získali chýbajúce základy stravovacích návykov a vystúpili s príbehom na besiedke pred rodičmi. Realizácia projektu ozvláštnila edukačný proces. Zážitky žiakom prinieslo reálne váženie surovín, obsluha elektrospotrebičov, rozvinuli sa komunikačné zručnosti a orientácia v sfére peňazí. Uskutočnila sa exkurzia do Zeleniny s.r.o., ochutnávka mliečnych výrobkov, príprava jablkovej štrúdle, výživy, kompótu a jablkovej šťavy. Zúčastnili sa na Noci výskumníkov, kde sa dozvedeli zaujímavosti o mede, zdrojoch pitnej vody a odkiaľ pochádza mlieko. Finančné prostriedky boli použité na elektrickú rúru, sušičku potravín, potraviny a dopravu.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola, Školská ulica 197/10, Cabaj-Čápor, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Bzučiaca záhradaMedzi aktivity projektu patrilo vypracovanie projektov žiakmi na tému ochrany prírody a životného prostredia, či zaradenie témy biodiverzity na hodiny biológie v 7. ročníku. Projekt priblížil žiakom, že zachovanie každého druhu organizmu je potrebné pre fungovanie celého ekosystému. Žiaci si rozvíjali praktické zručnosti, kreativitu aj zmysel pre estetické cítenie. Podarilo sa vytvoriť dobrý pocit u žiakov, že prispeli k ochrane životného prostredia a zachovaniu biodiverzity. Uskutočnilo sa rovesnícke učenie na tému udržania ekosystémov a významu hmyzích domčekov. Finančné prostriedky boli použité na palety, osivo, zeminu, pletivo a záhradný materiál.
e) podpora vzdelávania 400 € Podporená organizácia: Základná škola s materskou školou, Bracovce 26, v Nadačnom fonde Kaufland, v grantovom programe HRAVO o ekológií a zdravej výžive s KauflandomNázov podporenej aktivity: Klimatické zmenyV rámci projektu škola zakúpila meteostanicu, pomocou ktorej žiaci realizovali bádateľské aktivity - sledovali a zaznamenávali údaje. Žiaci 2. stupňa absolvovali exkurziu v Slovenskom hydrometeorologickom ústave – regionálnom pracovisku SHMÚ Košice. Žiaci zážitkovo získali praktické zručnosti, ako sa realizujú merania a taktiež dostali odpovede na otázky od odborníkov. Pre žiakov boli prezentované prednášky na tému klimatickej zmeny, ochrana klímy, podpora biodivezity. Žiaci sa naučili kooperovať a pracovať v tíme, nakoľko boli vytvorené pracovné skupiny, ktoré mali určený časový úsek merania údajov z meteostanice. Finančné prostriedky boli použité na dopravu a meteostanicu.
g) ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Podporená organizácia: Združenie Slatinka, v Nadačnom fonde Baumit, v grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Čakanie na veľrybuPo desaťročiach plánovania priehrady, ktorá mala zatopiť dedinu Slatinka a prírodne cenné okolie, sa miestni dočkali vyslobodenia - štát zrušil projekt vodného diela a do dediny sa pomaly vracia život. Ako tichý výkričník však na hornom konci dediny zostával stáť prázdny, zanedbaný a spustnutý priestor, kde pôvodne stál rodný dom spisovateľa Jána Beňa, rodáka zo Slatinky. Ten zbúral štát v r. 1999 na výstrahu miestnym, aby nevystupovali kriticky voči zámeru kontroverznej priehrady. Združenie Slatinka v spolupráci s miestnou samosprávou a rodinou Beňovcov, s podporou výtvarníkov a architektov pripravilo projekt premeny tohto miesta na nový komunitný priestor na malé podujatia, stretnutia, tiché rozjímanie. Miestni obyvatelia spolu s dobrovoľníkmi Združenia Slatinka priestor vyčistili a zarovnali, následne tu osadili vizuálne výrazný prvok (kameň) s pamätnou tabuľkou, lavičkou, vysadili vŕbu a kvety. Na nedožité 90 narodeniny spisovateľa Beňa bol priestor slávnostne odovzdaný do užívania miestnym. Finančné prostriedky boli využité na kúpu materiálu, náradia, cestovné náklady a spotrebný materiál.
b) podpora a rozvoj športu 897,79 € Podporená organizácia: Mestská časť Košice-Šaca, v Nadačnom fonde Baumit, v grantovom programe Tu sa nám páči, tu chceme žiťNázov podporenej aktivity: Dúbrava - chodník lesom pre zdravie 2 - Nadýchni sa lesaV rámci projektu sa skvalitnil a rozšíril existujúci turistický chodník pre deti, ktorý sa nachádza v lese v lokalite Šaca. Náučný chodník má dĺžku 3 kilometre a existuje na ňom 8 zastavení informačného alebo zábavného charakteru. V oddychovej zóne chodníka sa podarilo osadiť drevený stôl s dvomi lavičkami, ktorý bude slúžiť návštevníkom na občerstvenie a oddych. Drevené označníky osadené v uliciach Šace poslúžia na ľahkú orientáciu turistov v neznámom teréne a nasmerujú ich k chodníku. Vďaka finančnej podpore sa podarilo zabezpečiť, aby bol turistický chodník viditeľnejší, prístupnejší, praktickejší a aj kvalitnejší. Finančné prostriedky boli využité na výrobu stola a lavíc inštalovaných v lese na jednom zo zastavení na chodníku, na dodávku a osadenie drevených smerovníkov a nákup reziva.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Prednáška renomovaného historika Rainera Zitelmanna v BratislaveCieľom projektu bolo umožniť ľuďom na Slovensku vypočuť si prednášku renomovaného historika Rainera Zitelmanna "Mýty a fakty o kapitalizme", prostredníctvom diskusie a mediálnych výstupov sa bližšie oboznámiť s myšlienkami tohto experta a tým prispieť k búraniu rôznych ekonomických mýtov a zvyšovať úroveň ekonomického poznania a ekonomického myslenia na Slovensku. Prednáška s diskusiou Dr. Rainera Zitelmanna sa konala10. januára 2023 v bratislavskom Pálffyho paláci a jeho rozhovory a články boli uverejnené v slovenských médiách. Aktivity boli určené pre všetkých záujemcov o verejnú prednášku na danú tému, ktorých bolo približne 110, ako aj pre čitateľov a poslucháčov slovenských médií. Finančné prostriedky boli použité na odmenu tlmočníkovi prednášky a diskusie a tlmočnícku techniku.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia: Divadlo pod kostolom, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Milan Sládek - Krížová cestaHlavným cieľom podporeného projektu bolo odohrať unikátne divadelné predstavenie Milana Sládka - Krížová cesta za doprovodu jedného z najväčších organov v strednej Európe. Pre ľudí šlo o jedinečnú možnosť opäť vidieť hrať tohto výnimočného umelca. Predstavenie bolo naplnené do posledného sedadla, bolo 522 divákov. Do projektu bolo zapojených 10 dobrovoľníkov. Na projekt bola naviazaná výstava obrazov jeho tvorby. Výstava obrazov sa uskutočnila v Umelke, kde sa uskutočnil aj festival tvorby pantomímy Milana Sládka. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre umelca.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Podporená organizácia: KAUKLIAR o.z., v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Príprava inscenácie SHOW ROBOŠOV - Umelci k lopatámCieľom projektu bola tvorba autorskej divadelnej performancie “SHOW ROBOŠOV - Umelci k lopatám!” a ďalších aktivít, ktoré koherentne doplnia umelecký zážitok šitý na mieru plánovaného percipienta. Tvorcovia inscenácie kombinujú prvky pouličného divadla, cirkusu, žonglovania, ekvilibristiky a akrobacie a kontrastne využívajú autentické stavebné objekty, materiály a techniku. V predstavení je okrem cca tony tehál, kladív, lopát atď. prítomný aj funkčný bager. Inscenácia má potenciál obohatiť slovenské pouličné divadlo. Po samotnej tvorbe a prvom uvedení bolo realizovaných celkovo 8 repríz v tejto sezóne s výhľadom ešte väčšieho množstva repríz v budúcnosti. Finančné prostriedky boli využité na financovanie malej časti autorských honorárov.
e) podpora vzdelávania 500 € Podporená organizácia: SRRZ - RZ pri Základnej škole, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Záhorácky robot - 5.ročníkCieľom podporeného projektu bolo popularizovať a podporiť STEM vzdelávanie na základných školách formou STEM turnaja pre žiakov 2.stupňa základných škôl. Úroveň turnaja zvýšila aj účasť dvoch 8-ročných gymnázií. Turnaj Záhorácky robot už po 5-krát organizovala Základná škola Jakubov. Počas turnaja mali žiaci možnosť prezentovať cca 10-krát svoju prácu a zručnosti nielen pred ostatnými súťažiacimi a učiteľmi, ale aj pred divákmi z radov žiakov ZŠ Jakubov. Učitelia mali možnosť si priamo vymeniť svoje skúsenosti a tým zvýšiť úroveň svojej výučby. Finančné prostriedky boli použité na nákup odmien (USB HUB, perá) pre účastníkov a dobrovoľníkov z radov žiakov a zamestnancov ZŠ Jakubov.
e) podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia: Diecézna charita Žilina, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Vzdelávanie dobrovoľníkov farských charítPodporený projekt bol reakciou na potrebu vzdelávania a formácie dobrovoľníkov farských charít, s ktorými pracuje Diecézna charita Žilina. Zorganizovala ho koordinátorka farských charít s tímom diecéznej charity. Cieľom bol rozvoj komunikačných a interpersonálnych kompetencií. Náročná služba a sústavná pomoc núdznym má veľký vplyv na vzťahy dobrovoľníkov medzi sebou, na vzťahy v rodine a v neposlednom rade ku klientovi. Za vyučujúce spoločenstvo zvolili oz. Otrhanko, nakoľko majú dlhoročné skúsenosti vo formácií a vzdelávaní slúžiacich ľudí, učiteľstve, koučingu, ktorý môžu dobrovoľníci využiť, a tiež formujú v kresťanskom duchu. Finančné prostriedky boli použité na mzdy pre lektorov a nájom za prednáškovú miestnosť.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 400 € Podporená organizácia: Rodinné centrum AKO DOMA, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Sme tu AKO DOMACieľom podporeného projektu bolo priniesť do mesta pravidelný kultúrny program. Podarilo sa zorganizovať veľké podujatia ako Míľa pre mamu, Deň rodiny, Leto AKO DOMA a iné s účasťou cca 2000 návštevníkov. Tiež sa podarilo zorganizovať filmové večery a hravé kvízy, ktoré boli zaujímavé pre mladých ľudí. Deti a mládež sa zúčastnila turnaju v hraní Človeče nehnevaj. Na tvorivých dielňach vyrábali mydielka, dekorácie či sviečky. Finančné prostriedky boli použité na autorské honoráre komediálnej show.
e) podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia: Mensa Slovensko, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: IQ olympiáda - 12. ročníkCieľom projektu bolo organizácia a realizácia 12. ročníka IQ olympiády. Projekt sa podarilo zrealizovať v plnom rozsahu. Do realizácie sa zapojilo 56 dobrovoľníkov z organizácie Mensa Slovensko. Celkovo bolo zaregistrovaných 12 622 žiakov zo 770 Základných škôl a osemročných gymnázií. Po úspešnom absolvovaní školského online kola do prezenčných postúpilo 240 žiakov zo západného, stredného a východného Slovenska. Následne sa v počte 80 stretli v Trnave, Banskej Bystrici alebo v Košiciach, kde si prvýkrát zmerali svoje sily v logickom myslení osobne. Finále sa konalo na Zvolenskom zámku pre 60 najšikovnejších žiakov z celého Slovenska. Víťazom sa stal Samuel z Bratislavskej školy. Finančné prostriedky boli použité na úhradu občerstvenia počas prezenčných kôl IQ olympiády.
e) podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia: Združenie Maxa Reinhardta, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Detská Univerzita Komenského 202321. ročník Detskej univerzity Komenského bol otvorený slávnostnou imatrikuláciou študentov. Počas júla a augusta 2023 absolvovalo 9 prednášok s renomovanými profesormi 320 detí vo veku 9-14 rokov. Prednášky videlo online viac ako 250 študentov. Cieľom projektu je prinášať možnosť vzdelávať sa pre všetky deti aj počas prázdninového obdobia, nadobudnúť nové skúsenosti, zážitky i priateľstvá. Finančné prostriedky boli použité na tlač diplomov pre absolventov.
b) podpora a rozvoj športu 200 € Podporená organizácia: Mažoretky SOFFI Lozorno, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Majstrovstvá Slovenska v mažoretkovom športe 2023Cieľom podporeného projektu bolo čiastočne finančne zastrešiť účasť na Majstrovstvách Slovenska v mažoretkovom športe, ktoré sa konali v Spišskej Novej Vsi. Dievčatá vybojovali postup na Majstrovstvá Európy v Maribore a stali sa 2x Majsterkami Slovenska, čo je úžasný výsledok. Finančné prostriedky boli použité na úhradu ubytovania a cestovných nákladov.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Podporená organizácia: Take naše, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Objavte Poloniny 2023Cieľom projektu Objavte Poloniny 2023 bolo realizovať zážitkové podujatie v srdci Národného parku Poloniny. Podujatie sa uskutočnilo v termíne 17.-20.8.2023 a tešilo sa veľkej návštevnosti. Na realizácii podujatia sa podieľalo viacero inštitúcií, obcí aj jednotlivcov. Podujatie s pozitívnym ekonomickým dopadom na daný región, pomohlo propagácii menej známych atraktivít a najmä lokálnych zážitkov. Finančné prostriedky boli použité na komunikáciu a PR projektu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Podporená organizácia: Obec Batizovce, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: A v tých Batizovciach... (komunitné noviny)V podtatranskej obci Batizovce vznikli komunitné noviny s názvom: A v tých Batizovciach, ktoré poskytujú priestor na zdieľanie príbehov a záujmov Batizovčanov a prispievajú k prepojeniu miestnej komunity. Na ich tvorbe sa podieľali Batizovčania, ktorí písali o histórií obce, zvykoch a tradíciách, okolitej prírode, či knihách v obecnej knižnici. Združenia, ktoré v obci pôsobia, ako Folklórna skupina Batizovce, Klub dôchodcov Sosna či Dobrovoľný hasičský zbor, mali možnosť informovať o svojich aktivitách a tak motivovať aj ostatných Batizovčanov zapojiť sa do ich činnosti. Finančné prostriedky boli použité na vytvorenie grafickej šablóny novín.
b) podpora a rozvoj športu 500 € Podporená organizácia: MTB Rohožník, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Rohožnícka Bajkovačka 2023Podporili sme 3. ročník Rohožníckej Bajkovačky, deň venovaný hlavne deťom. Podujatia zúčastnilo približne 600 návštevníkov a svoje odhodlanie a sily si zmeralo takmer 220 detí v troch vekových kategóriách: 0–6 r., 6–9 r., 9–15 r. chlapci a zvlášť dievčatá. Deti si poriadne preverili svoju kondíciu, keďže ani jedna trasa nebola jednoduchá. Okrem medailí za účasť bolo rozdaných 18 cien a 42 tombol. Finančné prostriedky boli použite na nákup cien pre jednotlivé kategórie a ceny pre tombolu.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 300 € Podporená organizácia: wash-ed, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Hraný krátkometrážny film Chytať VietorCieľom projektu bolo vytvoriť komplexné a ucelené umelecké dielo v podobe filmu, krátkometrážne a s dobovou tematikou. Dielo malo reflektovať dnešnú spoločnosť, uponáhľaný spôsob života a aktívne by malo uvažovať o myšlienke slobody a čo pre každého jedinca predstavuje. Realizátori veria, že sa tento cieľ vo výsledku podarilo zrealizovať a priniesť divákom v podobe dobovej drámy z 18. storočia. Autori projektu boli prevažne mladí ľudia, pomaly sa etablujúci filmári, ktorí pravidelne ako kreatívny tím pracujú na rôznych umeleckých či neziskových projektoch. Výsledný film bol určený pre široké sprektrum divákov, keďže odkomunikovanie témy prináša pre každý tip diváka iný a rôzne hlboký zážitok. Film približuje historické zvyky a tradície našej krajiny, odpropagovali sa rôzne nevyhynúce remeslá a podporili sa organizácie starajúce sa o prezentáciu ľudového umenia. Financie boli využité na zabezpečenie ľudových dobových kostýmov, vytvorenie či prenajatie rekvizít a cestovné náklady.
e) podpora vzdelávania 300 € Podporená organizácia: Základná škola, Sľažany 122, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Myslime globálne, konajme lokálneCieľom projektu bolo upraviť átrium školy z hľadiska bezpečnosti, využiteľnosti pri vzdelávaní žiakov a efektívneho zachytávania a využívania zachytenej dažďovej vody. Podarilo sa dobudovať zvod dažďovej vody zo strechy budovy do dažďovej záhrady vybudovaním prekrytého kanála, upraviť podložie pre realizáciu externej učebne a vysadením zelene upraviť svah pod pódiom vedúci k átriu. Finančné prostriedky boli využité na zakúpenie kameninovej zmesi použitej pri položení rúry odvádzajúcej zachytenú dažďovú vodu, na nákup PVC kanalizačných rúr a na zakúpenie svahových tvárnic.
b) podpora a rozvoj športu 300 € Podporená organizácia: Športový klub Tvrdošín, v Nadačnom fonde BaumitNázov podporenej aktivity: Pomôcky pre náš futbalVďaka podporenému projektu sa Športovému klubu Tvrdošín podarilo zorganizovať pár turnajov pre deti v klube a zápasy s novými kvalitnými loptami. V klube sa venujú rozvoju talentu viac ako 250 deťom v rámci pravidelných tréningov 3- krát do týždňa. To súvisí s neustálou potrebou zabezpečovať nové pomôcky z dôvodu ich opotrebovania. Deti sa potešili a veľmi si vážia, že môžu pracovať na sebe s profi pomôckami. Za finančné prostriedky sa zakúpili štyri originálne lopty, čo je pre klub a realizáciu tréningov a zápasov nevyhnutné.
Spolu 359 687,24 €