Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia Henkel Slovensko, Bratislava'
za rok 2020

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Kúpou zdravotníckeho materiálu sa zabezpečil dôkladný hygienicko-epidemiologický proces, ktorý predchádza vírusovým ochoreniam. Dôkladnou ochranou zamestnancov a klientov zariadenia predchádzali realizátori prípadnému nakazeniu sa vírusovým ochorením COVID - 19. Jednorazové rukavice slúžia najmä zdravotníckemu personálu, ale aj zamestnancom na sociálnom úseku. Ochranné obleky, ochranné návleky a ochranné okuliare slúžia na ochranu zdravotníckeho personálu v prípade výskytu vírusového ochorenia. Ochranné návleky a ochranné obleky slúžia aj pre návštevy, ktoré idú navštíviť svojich rodinných príslušníkov. Finančné prostriedky boli použité na ochranné pomôcky (rukavice, ochranné obleky, ochranné okuliare, návleky na topánky).
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Pandémia COVID-19 zasiahla seniorov v zariadení izoláciou od svojich blízkych. Cieľom projektu bolo sprostredkovať klientom aspoň virtuálne stretnutie s blízkymi. Pomocou dvoch zakúpených tabletov sa to skutočne podarilo. Klienti videli nielen svoje deti a vnúčatá, ale aj záhradky či svoje domy, kde sa už prakticky nemôžu dostať pre svoje zdravotné obmedzenia. Klienti sledovali prostredníctvom tabletu bohoslužby, pokúšali sa s tabletom pracovať, boli v kontakte so svojimi blízkymi, ktorí boli tiež nadšení, keď videli svojich rodičov a starých rodičov aspoň cez obrazovku, že sú v poriadku. Finančné prostriedky boli použité na kúpu 2 tabletov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Projekt zabezpečil rozvoz teplých obedov pre seniorov. Slovenský Červený kríž rozvážal počas pracovných dní približne 70 obedov v mestských častiach Bratislavy - Ružinov, Staré mesto, Petržalka a Vrakuňa. Tento projekt trval od apríla do 7.8.2020 a stretol sa s veľmi pozitívnou odozvou ako na kvalitu obedov, tak i na službu dovozu až priamo ku dverám bytov a domov. Finančné prostriedky boli použité na nákup pohonných hmôt do vozidiel.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € V rámci preventívnych opatrení na ochranu pred nakazením COVID-19 zabezpečoval Slovenský červený kríž Rožňava donášku stravy v jednorazových obaloch pre denne viac ako 100 seniorov a odkázané osoby v meste Rožňava a blízkom okolí. Zabezpečili aj distribúciu ochranných bavlnených rúšok pre seniorov a ŤZP občanov. Seniori a ŤZP občania si veľmi vážili služby donášky stravy i dodanie rúšok a boli vďační. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové obaly na balenie stravy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Z finančného príspevku bol zakúpený uzavretý germicídny žiarič na čistenie a sterilizáciu vzduchu. Používaním germicídneho žiariča v zariadení zvýšili ochranu a prevenciu klientov a zamestnancov. Germicídny žiarič je využívaný denne a zabezpečuje zvýšenú ochranu seniorov v súvislosti so šírením vírusov a ochorenia COVID-19. Seniori, ako aj zamestnanci prijali túto formu čistenia ovzdušia veľmi pozitívne. Finančné prostriedky boli použité na uzavretý germicídny žiarič a stojan.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € V rámci projektu bol zakúpený germicídny žiarič, ktorý je pravidelne využívaný na dezinfekciu priestorov zariadenia pre seniorov v Liptovskom Hrádku. Tiež boli zakúpené náhradné náplne dezinfekčných prípravkov do stojana na dezinfekciu rúk. Cieľom bolo čo najviac chrániť našich seniorov, zamestnancov, ale aj návštevy pred nákazou, udržiavať prostredie zariadenia čisté a dezinfikované. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič a dezinfekčné prostriedky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Cieľom projektu bolo zapojiť seniorov do aktivity Ušite si svoje rúško. Za pomoci zamestnankyne domova dôchodcov v krajčírskej dielničke si šili vlastné rúška, ktoré im zabezpečili zvýšenú ochranu pred vírusmi a zároveň zabudli na osamelosť a problémy. Atmosféra počas realizácie projektu bola veľmi pozitívna, seniori zažili veľmi príjemné a veselé zážitky, získali nové zručnosti a hlavne neboli sami, negatívne faktory neboli žiadne, seniori boli motivovaní k aktivite a ochotne sa zapájali do projektu. Finančné prostriedky boli použité na materiál na ušitie rúšok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Vďaka získaným finančným prostriedkom predkladatelia nakúpili jednorazové rukavice a dezinfekčné prostriedky pre potreby zamestnancov a prijímateľov sociálnej služby. Tým sa podarilo zabezpečiť zvýšenú hygienu, bezpečnosť a ochranu zdravia tých najzraniteľnejších v tejto mimoriadnej situácii. Zakúpené prostriedky boli použité pri upratovaní a dezinfekcii povrchov v DD a DSS HRON. Finančné prostriedky boli použité na Dezinfekcia a jednorázové rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Z finančného príspevku bol zakúpený germicídny žiarič stojanový, ktorý sa využíva na dezinfekciu spoločenskej miestnosti a jedálne zariadenia. Ďalej boli zakúpené ochranné pracovné pomôcky-jednorazové nitrilové rukavice, ktoré veľkou mierou prispeli k ochrane klientov pri dennej starostlivosti pred ochorením COVID-19. Germicídny žiarič sa používa denne na dezinfekciu spoločných priestorov a jednorazové rukavice sa využívajú pri každodennej starostlivosti o klienta. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič a ochranné pracovné jednorazové rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € V čase obmedzenia rôznych spoločenských aktivít, spoločných akcii a návštev v zariadení sa klienti zariadenia zdržiavajú vo väčšej miere na izbách, kde využívajú svoj voľný čas hlavne pozeraním tv programov. V rámci projektu sa podarilo zabezpečiť a rozšíriť na izbách klientov nové TV programy a to LUX a Šláger. Od prvého dňa si získali u klientov obidva tv programy veľkú popularitu v sledovanosti. Nakoľko mesto Kremnica nemá káblovú televíziu, bolo potrebné do existujúcej spoločnej antény v našom zariadení pridať tv programy TV LUX a TV Šláger. Pre tento účel sa zakúpil nový prijímač SAT SILVER, kódovacia karta, modulátor na analógový tv kanál, zlučovač a rozbočovač TV a predlžovacia šnúra. Finančné prostriedky boli použité na pomôcky a poplatky za inštaláciu nových tv programov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Zámerom projektu bolo kompenzovanie sociálneho kontaktu seniorov v súvislosti s Covid 19. Pre potreby domova dôchodcov bol zakúpený notebook a seniorom sprístupnené aplikácie messenger, WhatsApp a Viber, prostredníctvom ktorých uskutočňujú videohovory s príbuznými a priateľmi. Finančné prostriedky boli použité na kúpu notebooku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Počas doby trvania projektu sa zariadeniu ozvalo mnoho firiem a spoločnosti, ktoré boli ochotné participovať na získavaní pomôcok a zabezpečení dostatočného množstva dezinfekcie pre zariadenie. Aj vďaka týmto aktivitám sa im podarilo získať tablety, ktoré mali byť pôvodne hradené z grantu, preto sa rozhodli darované finančné prostriedky od Nadácie Henkel Slovensko použiť na zakúpenie dezinfekčných a ochranných pomôcok. Nimi si zabezpečili dostatok pomôcok , ktoré sú v dnešnej dobe nevyhnutné pre prevádzku zariadenia pre seniorov. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčný alkoholový gél na ruky, jednorazové utierky, stojan a dávkovač na dezinfekciu, ochranné rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Organizácia Humanitár sa venuje ľuďom, ktorí trpia schizofréniou. Na ochorenie COVID-19 sú oveľa viac náchylnejší a teda predstavujú riziko. Proti šíreniu ochorenia robili opatrenia už od začiatku marca. Chýbali im však ochranné pomôcky, aby prijímateľom sociálnej služby zabezpečili bezpečné prostredie. Tie boli zabezpečené vďaka podpore projektu z Nadácie Henkel. Finančné prostriedky boli použité na ochranné overaly a respirátory.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 360 € Vďaka projektu "Jednorazové ochranné rúška" sa podarilo zakúpiť 850 ks jednorazových ochranných rúšok, z toho bol nákup 600 ks rúšok zabezpečený z grantového programu "Henkel Slovensko seniorom". Podarilo sa zabezpečiť dostatok rúšok na prevenciu v prípade ochorenia niektorého z klientov na COVID-19 a tiež dostatok pomôcok používaných pri sprevádzaní klientov na lekárske vyšetrenia. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové ochranné rúška.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Za poskytnutý grant bol pre klientov ZSS Strom Strelníky zakúpený tablet značky Lenovo. Toto riešenie sa ukázalo veľmi praktické, pretože sa jednoduchým spôsobom cez aplikácie mohli spojiť so svojimi blízkymi. Taktiež imobilným prijímateľom cez tablet púšťali rôzne dokumenty, napríklad o obci alebo každému podľa jeho požiadaviek a možností. Taktiež zakúpené sladkosti boli pre nich milým prekvapením a pripomenutím, že niekto na nich myslí. Finančné prostriedky boli použité na tablet Lenovo a cukrovinky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Finančné prostriedky z Nadácie Henkel boli určené na kúpu sterilizátora ovzdušia STERILLIGHT Air G1 60. Zakúpený sterilizátor ovzdušia je pravidelne využívaný na dezinfekciu a zlepšenie ovzdušia na izbách prijímateľov a v spoločných priestoroch zariadenia. Dôkazom kvality je aj skutočnosť, že v mesiaci september DDaDSS Veľký Krtíš pristúpilo k zakúpeniu ešte 2 ks rovnakých sterilizátorov ovzdušia z vlastných prostriedkov, tak, aby bolo možné dezinfikovať všetky tri oddelenia súčasne. Finančné prostriedky boli použité na sterilizátor vzduchu a príslušenstvo.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Cieľom projektu bolo zabezpečenie ochranných rúšok a dezinfekcie pre klientov a zamestnancov Harmónie života, n.o., čím sa zvýšila ich ochrana pred šírením nového koronavírusu. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekciu a rúška.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Vďaka podpore Nadácie Henkel mohlo Centrum rodiny pokračovať v rozbehnutých aktivitách, ako aj začať s realizovaním nových aktivít pre seniorov, ktorí sú stále najviac ohrození pandémiou. Šili a distribuovali rúška, realizovali nákupy, telefonáty osamelým seniorom. Ďalej sa podarilo distribuovať tašky s trvanlivými potravinami a letáky pre lokálnu komunitu. Počas leta, v čase uvoľnených opatrení, mohli zrealizovať niekoľko návštev osamelých seniorov dobrovoľníkmi. Priestor komunitnej záhrady v čase uvoľnených opatrení využili aj na organizovanie spoločných posedení so seniormi. Takto dali seniorom možnosť vyjsť aspoň na chvíľu z prostredia izolácie svojich bytov/izieb a zažiť niečo nové v tomto pre nich ťažkom období. Finančné prostriedky boli použité na materiál a pomôcky na šitie rúšok, toner, dezinfekčné prostriedky, jednorazové rukavice a priesady do záhrady.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Zámerom projektu bolo sprostredkovať klientom – seniorom kontakt s rodinou a blízkymi prostredníctvom nových komunikačných technológií a to zvlášť v období, kedy sa z dôvodu prijatých opatrení v súvislosti so šírením Covid-19 (zákaz návštev v zariadeniach sociálnych služieb) nemohli osobne stretávať so svojou rodinou a blízkymi. Pre tento účel zakúpili nový notebook s kamerou a príslušenstvom (myš a slúchadlá). Po inštalácii príslušných aplikácií notebook umiestnili tak, aby ho klienti – seniori mohli individuálne využívať. Tým, že klienti zakúpené zariadenie využívali a naďalej využívajú, sa podarilo naplniť stanovené ciele projektu. Finančné prostriedky boli použité na notebook Lenovo IdeaPad, myš Logitech a slúchadlá Esperanza.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Prostredníctvom projektu sa podarilo zakúpiť 1 mobilný germicídny žiarič do Zariadenia opatrovateľskej služby v meste Revúca. Vďaka projektu mohli realizátori zabezpečiť kvalitnejšie a hlavne sterilnejšie prostredie pre klientov zariadenia. Finančné prostriedky boli použité na mobilný germicídny žiarič.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Cieľom projektu bolo zabezpečiť ochranu klientov a zamestnancov Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb pred vírusom, čo sa podarilo tým, že vo zvýšenej miere dodržiavali hygienické opatrenia. Schválenú dotáciu využili na zvýšené a neplánované rozpočtové výdavky na hygienické, antivirocídne, dezinfekčné a čistiace prostriedky, ktoré boli potrebné na zabezpečenie ochrany klientov pred vírusom COVID 19. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové rukavice, papierové utierky, bezoplachovú dezinfekciu a ochranný krém na ruky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Schválením finančného príspevku a zrealizovaním naplánovaného projektu sa podarilo vybaviť izolačnú miestnosť v zariadení pre seniorov. Zariadenie pred zrealizovaním projektu disponovalo jedným germicídnym žiaričom na pracovisku. V súčasnosti majú zamestnanci uľahčenú prácu a bezpečnejšie prostredie v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19. Klienti, ktorí používajú miestnosť, majú zabezpečené bezpečné prostredie. Finančné prostriedky boli použité na germicíny žiarič so stojanom.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Prepojenie seniorov - klientov ZPS Dom sv. Lazara v Žiline sa vďaka podpore Nadácií Henkel Slovensko podarilo. Klienti využívajú spojenie s rodinou prostredníctvom tabletov cez videohovory s rodinami počas pandémie Covid-19, ktorá stále pretrváva aj v 2.vlne. Návštevy príbuzných sú stále obmedzené, aby sa tak chránil život i zdravie zraniteľných seniorov, náchylných na toto ochorenie. Viacero seniorov za asistencie opatrovateliek využíva možnosť videochatu so svojimi blízkymi, aj keď nie vždy je to jednoduché, vzhľadom na zhoršený zrak či sluch v pokročilom veku. Avšak aj moment, keď senior vidí svojich blízkych v poriadku zdravých, pomáha psychickému zdraviu a pohode počas tohoto ťažkého obdobia. Finančné prostriedky boli použité na 2ks tabletov a internetový modem.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € V rámci projektu sa podarila spojazdniť kuchynka na chodbe, ktorá sa v rámci pandémie Covid -19 osvedčila aj na komunikáciu s rodinnými príslušníkmi v čase, keď boli zakázané návštevy. Všetci obyvatelia boli spokojní ako s novou kuchynkou, tak aj s komunikáciou cez fb alebo skype. Kedykoľvek majú chuť, urobia si kávičku v novej kuchynke, majú aj novú chladničku do ktorej si dávajú svoje pochúťky. Finančné prostriedky boli použité na kuchynskú linku s drezom, pvc zástenu, chladničku, osvetlenie a kanvicu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Podpora bola určená na ochranu pred vznikom a šírením ochorenia COVID 19 v zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytuje sociálne služby celoročnou formou pobytu 26 prijímateľom (seniorom a dospelým zdravotne postihnutým občanom s duševnými poruchami a poruchami správania). Zároveň ochrana bola poskytnutá aj 15 zamestnancom, ktorí sa o klientov starajú. V rámci projektu sa podarilo zakúpiť mobilný germicídny žiarič, ktorým sú denne na pravidelnej báze žiarené obytné miestnosti klientov, ako aj spoločné priestory. Vďaka prijatým opatreniam je možné konštatovať, že v DD a DSS Slovenská Ľupča nemal ani jeden klient ani zamestnanec príznaky ochorenia COVID 19 a taktiež testovanie preukázalo, že táto ohrozená skupina neprišla do kontaktu s COVID 19. Finančné prostriedky boli použité na kúpu germicídneho žiariča.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Z poskytnutého grantu bol zakúpený germicídny žiarič PROLUX GM74WA od spoločnosti NEXA, ktorý bol umiestnený v zariadení sociálnych služieb Jesienka. Germicídny žiarič je opakovane denne používaný na dezinfekciu prostredia izieb, spoločných priestorov a potravín. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič PROLUX GM 72WA + prepravné.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Vďaka poskytnutému finančnému príspevku sa podarilo eliminovať problém nedostatku dezinfekčných prípravkov na ruky pre personál a klientov zariadenia pre seniorov. Časť finančných prostriedkov bola použitá na zaobstaranie jednorazových rukavíc pre zamestnancov zariadenia. Cieľom projektu bolo zabezpečenie zvýšenej ochrany seniorov žijúcich v zariadení pre seniorov a ochrany personálu v súvislosti so šírením vírusu COVID-19. Nákupom dezinfekčných prostriedkov na ruky a jednorazových rukavíc boli ciele projektu naplnené. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekcie na ruky a jednorázové rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice–mesto vďaka finančnej podpore od Nadácie Henkel Slovensko pomohol vyriešeniu situácie v súvislosti so šírením nového koronavírusu ušitím 700 ochranných rúšok na tvár 12 dobrovoľníkmi a zamestnancami pre najzraniteľnejšiu časť obyvateľstva - seniorov a ZŤP občanov na území mesta Košice. Distribúciu rúšok zabezpečili dobrovoľníci, osoby starajúce sa o seniorov a ZŤP občanov v ich domácom prostredí a terénne opatrovateľky. Prínosom projektu je podpora dobrovoľníckej činnosti na území mesta Košice. Taktiež povinným nosením rúšok sa zachovala, resp. zvýšila kvalita života u seniorov a ZŤP občanov a ich zotrvanie v ich prirodzenom domácom prostredí aj vo vysokom veku. Finančné prostriedky boli použité na materiál na výrobu rúšok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Týmto projektom chcela obec Málinec riešiť aktuálnu situáciu týkajúcu sa COVID 19 a ochrániť najzraniteľnejšiu skupinu seniorov, čo sa aj podarilo a to zabezpečením antibakteriálnych gélov v sume 300 €, ktoré rozdali seniorom v obci. Ohlasy v obci boli veľmi dobré a seniori boli radi, že sa v týchto ťažkých časoch na nich myslí. Finančné prostriedky boli použité na gélovú dezinfekciu na ruky, dávkovaciu pumpu, bralenky a antibakteriálne gély.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Zámerom podaného projektu bolo nakúpiť dezinfekčné a hygienické prostriedky slúžiace na ochranu seniorov a zamestnancov domova pred šíriacim Covidom-19. Finančný príspevok z Nadácie Henkel Slovensko vo výške 300 € bol využitý na kúpu dezinfekčných gélov na ruky pre klientov aj zamestnancov, skladacie utierky do zásobníkov pre zamestnancov a klientov a jednorazové rukavice pre personál. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové rukavice, skladacie papierové utierky a dezinfekčné gély na ruky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € V čase výpadku iných činností (kurzy prvej pomoci, kurzy opatrovania, zdravotné dozory...) Slovenský Červený kríž, územný spolok Levice využil svoje kapacity i získaný finančný príspevok na nákup základných potravín, potrebných na varenie pre seniorov. Aj v čase pandémie denne varia cca. 250 obedov, z toho 2/3 vozia seniorom a ŤZP do ich domácností. Stravovanie seniorov a ŤZP poskytujú v meste Levice od roku 1993. Finančné prostriedky boli použité na nákup základných potravín potrebných na varenie pre seniorov v čase pandémie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Vďaka schválenému finančnému príspevku bol zakúpený bezdotykový dávkovač dezinfekcie na ruky, umiestnený na stenu hneď pri vstupe do Centra Memory a jeden bezdotykový dávkovač na stojane, ktorý umiestnili pri vstupe na 1. poschodí. Zároveň bola zakúpená náplň do dávkovačov a dotykové minidávkovače do každej ambulancie a miestností denného pobytu, ako aj tréningových miestností, nakoľko kvôli COVID opatreniam a obmedzeniam s 2 metrovými odstupmi museli byť klienti rozdelení do viacerých miestností v rámci budovy. Každú klientmi a pacientmi navštevovanú miestnosť vybavili malými nástennými dotykovými dávkovačmi tak, aby si klienti mohli priebežne počas dňa dezinfikovať ruky pred a po jednotlivých aktivitách. Finančné prostriedky boli použité na bezdotykové a dotykové dávkovače na dezinfekciu a náplň do dávkovačov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Organizácia Dom pokojného života zakúpila vďaka projektu dostatočné množstvo dezinfekčných mydiel a gélov, čím sa zabezpečila zvýšená ochrana seniorov. Hygiena rúk bola zdôrazňovaná a vykonávaná viackrát denne. Ušitím látkových rúšok sa nielenže zabezpečila ochrana seniorov, ale sa ušetrili aj finančné prostriedky, čím sa zabezpečila hospodárnosť. Zakúpilo sa tiež dostatočné množstvo hygienických a dezinfekčných pomôcok na povrchy a podlahy, ktoré sa využívali viackrát denne. Finančné prostriedky boli použité na látku a gumičky na rúška, bezdotykové dávkovače na mydlo a dezinfekčný roztok, dezinfekčné mydlo a dezinfekčné prípravky na povrch a podlahy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Finančný príspevok od Nadácie Henkel Slovensko bol účelovo viazaný na nákup textilných rúšok a nitrilových rukavíc. Rukavice, ako aj rúška využívali seniori najmä na spoločných aktivitách a prechádzkach v prírode po okolí zariadenia. Po miernom uvoľnení opatrení, v obmedzenom režime sa otvorili brány aj pre návštevy a pri striktnom dodržaní všetkých opatrení, ktoré sú potrebné pre ochranu zdravia klientov, zakúpené rukavice a rúška klienti využívali aj pri stretnutí s príbuznými a aj pri návšteve zdravotníckych zariadení, či pri absolvovaní lekárskych prehliadok. Finančné prostriedky boli použité na nitrilové rukavice a textilné rúška.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Poskytnutá finančná podpora bola použitá na zakúpenie hygienických pomôcok pre 65 odborných zamestnancov (opatrovateľky) Cesty nádeje. Cieľom projektu bolo udržanie kontinuity poskytovania domácej opatrovateľskej služby, vrátane obdobia počas prípadného ochorenia prijímateľa sociálnej služby na COVID-19, alebo po jeho návrate z nemocnice. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčný gél na ruky - 65ks a dezinfekčné čistiace prostriedky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 798 € Zakúpením germicídnych žiaričov a ich uvedením do užívania zabezpečili v zariadení Seniorvital dezinfekčnosť, sterilizáciu prostredia, čím eliminovali riziko prenosu nákazy COVID 19 a tým chránili svojich klientov - seniorov pred týmto ochorením a pred ďalšími možnými chorobami. Finančné prostriedky boli použité na kúpu 2 germicídnych žiaričov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Nákupom bezdotykových dávkovačov na dezinfekciu zabezpečili realizátori pre klientov a zamestnancov domova dôchodcov väčšiu dostupnosť dodržiavania hygieny rúk v období šírenia ochorenia COVID-19. Nákupom chráničov odevov umožnili vyšší komfort a dodržiavanie hygieny stolovania pre klientov s rôznymi zdravotnými obmedzeniami. Nákupom materiálu pre voľnočasové aktivity, tréning pamäti ako aj pomôcok na podporu jemnej motoriky, vytvorili priestor pre aktívne využívanie voľného času v období mimoriadnej situácie, čo bude využívané aj v ďalšom období. Finančné prostriedky boli použité na bezdotykové dávkovače dezinfekcie, chrániče odevov s kapsou a na hry na voľný čas, rozvoj jemnej motoriky, tréning pamäte.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Podporený projekt bol orientovaný na zakúpenie zdravotnej pomôcky germicídneho žiariča na dezinfekciu vzduchu priestorov zariadenia sociálnych služieb DOMINIK. Zakúpením a používaním germicídneho žiariča bolo vytvorené pre seniorov, ľudí so zdravotným postihnutím a klientov s alzheimerovým ochorením bezpečné a prijemné prostredie, v ktorom prežívajú jeseň svojho života. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Zámerom projektu "Chráňme sa spoločne" bolo vytvoriť bezpečné prostredie pre prijímateľov Domova sociálnych služieb v Stredisku DSS Piešť. Nadáciou darované finančné prostriedky boli použité na nákup germicídneho žiariča a dezinfekčných prostriedkov. Uzavretý germicídny žiarič sa môže používať za prítomnosti ľudí a tým zabezpečuje neustálu de.zinfekciu vzduchu v priestoroch, v ktorých sa seniori práve nachádzajú. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič a dezinfekčné prostriedky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 182 € Prostredníctvom projektu sa podarilo zlepšiť kvalitu života seniorov v zariadení. Nakoľko zostali izolovaní od okolitého sveta a príbuzných, prostredníctvom tabletu im pracovníci pomohli k lepšej komunikácií s príbuznými a známymi a taktiež k vyplneniu času, ktorý musia stráviť v zariadení. Klienti volávali so svojimi rodinami a príbuznými prostredníctvom videochatu, vždy, keď vedeli, že idú volať s príbuznými, boli šťastní. Prostredníctvom tabletu sledovali dianie na Slovensku a vo svete. Zlepšili si navyše počítačovú gramotnosť- naučili sa ako obsluhovať tablet, ako si vyhľadať informácie na internete alebo ako zavolať rodine prostredníctvom messengeru, whatsappu alebo viberu. Finančné prostriedky boli použité na Tablet - Samsung Galaxy Tab A SM-T510.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 800 € Ciele projektu - získanie finančných prostriedkov na zabezpečenie dostatočného množstva ochranných pracovných prostriedkov z dôvodu prevencie a ochrany zamestnancov a klientov proti šíreniu COVID -19 boli splnené. V rámci projektu bol zrealizovaný nákup potrebného množstva ochranných pracovných prostriedkov - jednorazových rukavíc. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové rukavice 9000 ks.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € V rámci projektu "Bezplatná telefonická senior linka a poradenské centrum" bolo poskytované poradenstvo a pomoc starším. Pracovníci linky a poradenského centra zabezpečili seniorom potrebné služby a poskytovali psychickú podporu v stresových situáciách, depresiách. Najmä osamelosť ťažko vplývala na ich psychiku. Seniorom bola poskytnutá pomoc v rôznych situáciách, či už spojených s pandémiou, alebo pomoc v prípade zlého zaobchádzania, zanedbávania, páchania násilia, ktoré v tejto situácii značne narástlo. Od mája 2020 do konca júna 2020 riešili cca 1500 prípadov. Finančné prostriedky boli použité na nájom priestorov za mesiac máj 2020 a pomernú časť nájmu za jún 2020.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Zámerom projektu bolo zamestnať obyvateľov Zariadenia pre seniorov - Domov sociálnych služieb Tulipán, n.o., aby pri práci alebo hre, alebo súťaži prišli na iné pozitívne myšlienky. Veľa pozerajú televízor a z terajšej situácie sú nešťastní. Zariadenie je zatvorené. Sú bez návštev, prechádzok a pod. Z projektu boli zakúpené látkové rúška na ochranu pred koronavírusom a tiež hry pre zmysluplné trávenie voľného času seniorov. Finančné prostriedky boli použité na rúška látkové s gumičkou a na hry pre seniorov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Projekt bol rozdelený do 2 častí: zdravotná pomoc - boli zakúpené 2 bezkontaktné teplomery na meranie teploty klientom aj zamestnancom. Tieto teplomery veľmi urýchlili a uľahčili kontrolu zdravotného stavu nielen klientov a zamestnancov, ale aj rodinných príslušníkov a dodávateľov, ktorí vstupujú do priestorov domova dôchodcov. Druhá časť bola zameraná na sociálnu pomoc - pre klientov bol zakúpený pedig (materiál na pletenie košíkov). S týmto materiálom seniori veľmi radi pracujú, vytvárajú krásne košíky a iné dekoračné predmety, táto práca ich veľmi teší a napĺňa, v neposlednom rade si zlepšujú jemnú motoriku rúk, čo je ďalší benefit využitia tohto materiálu. Finančné prostriedky boli použité na teplomery 2 ks a materiál na výrobu košíkov - pedig.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Realizáciu projektu boli pre seniorov z Domova sv. Dominika zabezpečené dezinfekčné prostriedky na ruky a povrchy, ochranné rúška a respirátory, nepremokavé obleky. Ochranou starších ľudí pred nákazou a zodpovedným prístupom môžeme napomôcť zabrániť šíreniu pandémie. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčné prostriedky na ruky a povrchy, ochranné rúšky a respirátory a na nepremokavé obleky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Cieľovou skupinou, ktorej chcelo mesto Lučenec pomoc adresovať, boli seniori žijúci vo svojich domácnostiach. Boli zakúpené antibakteriálne mydlá a gély a následne - distribúciou sa zabezpečila zvýšená ochrana pre seniorov a ich opatrovateľov v súvislosti so šírením vírusu a ochorením COVID-19. Finančné prostriedky boli použité na antibakeriálne tekuté mydlo na ruky a antibakteriálny prípravok na ruky 0,5L Antiviro.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Na základe podpory z projektu mohol Domov seniorov Dolinka do svojho sociálneho zariadenia zakúpiť nový mobilný germicídny žiarič na sterilizáciu všetkých tovarov a priestorov, v ktorých by mohlo prísť k prenášaniu nového koronavírusu, spôsobujúceho ochorenie Covid 19. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Prostredníctvom zakúpeného notebooku môžu klienti Zariadenia sociálnych služieb Harmónia komunikovať so svojimi blízkymi počas pandémie COVID 19. Online komunikácia zmierňuje dopady izolácie, okrem komunikácie s blízkymi si môžu seniori krátiť čas na internete a precvičovať jemnú motoriku prácou s notebookom, ktorá je pre väčšinu novinkou. Z každého pohľadu tento projekt priniesol do zariadenia len pozitívne faktory. Finančné prostriedky boli použité na notebook ASUS.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Ústredie diakonie Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku realizuje domácu opatrovateľskú službu pre seniorov a zdravotne postihnutých v domácom prostredí, najmä na území menej rozvinutých regiónov košického a banskobystrického kraja. Prostredníctvom grantu pre klientov a opatrovateľky zabezpečili antibakteriálny gél, vitamínové prípravky na zlepšenie imunity s obsahom vitamínu D a jednorazové latexové rukavice. Prostredníctvom vlastných zdrojov zabezpečili jednorazové ochranné rúška pre klientov aj opatrovateľky. Súčasťou balíčka bolo aj povzbudenie vo forme duchovného slovka na uspokojenie spirituálnych potrieb klientov. Finančné prostriedky boli použité na rukavice a antibakteriálne gély a na nákup vitamínu D.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Terénna opatrovateľská služba a dobrovoľníci mesta Stará Turá pripravili balíček, v ktorom si seniori našli čistiace prostriedky a veselé rúška. Cieľ vytvoriť 100 ks balíčkov, ktoré obsahovali veselé rúška a hygienické potreby pre seniorov sa podarilo splniť. Žiaci základnej školy pomohli biele rúška pretvoriť na veselé rúška. Balíčky boli následne odovzdané seniorom, ktorí sa veľmi potešili. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové nitrilové rukavice 200 ks, glycerínové mydlo 100 ks, rúška bavlnené 100 ks a papierové tašky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Z projektu boli zakúpené 2 tablety a 1 holiaci strojček pre seniorov. Cieľom bolo uľahčiť situáciu - odlúčenie od rodiny počas pandémie. Tablety využili na komunikáciu s rodinami cez rôzne aplikácie. Klienti sa mohli s príbuznými aspoň takto vidieť a počuť. Zároveň im to vyplnilo voľný čas aj iným - pre nich novým spôsobom - cez tablety hrali rôzne hry, počúvali hudbu, čítali články atď. Video-hovory vo veľkej miere zlepšili psychický stav klientov. Holiaci strojček je taktiež využívaný vo veľkej miere, úprava zovňajšku je jednoduchšia a rýchlejšia, klienti zároveň ušetrili peniaze za jednorazové strojčeky. Finančné prostriedky boli použité na tablet iGET Smart a zastrihávač multifunkčný Braun.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Projekt „Chránime seniorov dezinfikovaním prostredia v ktorom žijú“ hodnotia realizátori pozitívne ako úspešný. Poskytnutý finančný príspevok využili na zakúpenie germicídneho žiariča a jeho využívaním sa im podarilo splniť stanovené ciele projektu. Prostredie v zariadení je pravidelne dezinfikované, teda bezpečné pre zdravie prijímateľov sociálnej služby a zamestnancov, ktorí im poskytujú starostlivosť. Finančné prostriedky boli použité na Germicídny žiarič G M55W-72WA.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Projektom riešila obec Orovnica dodanie základných hygienických či dezinfekčných pomôcok do domácností seniorov - obyvateľov obce. Bolo obdarovaných celkom 57 domácností - balíky obsahovali dezinfekčné gély, spolu s hygienickými jednorázovými rukavicami - po dva páry na každého seniora spolu s magnetkou obsahujúcou základné telefónne čísla na inštitúcie vrátane RÚVZ v našom kraji. Ďalej sa pravidelne nosili obedy a nákupy potravín, drogérie a dovoz liekov pre seniorov, ktorí o to požiadali, dobrovoľníčky ušili a rozniesli rúška seniorom do domácností, 8 x bola poskytnutá odborná pomoc a 2 x psychologická pomoc seniorom. V 6 domácnostiach sa aktívne seniori zapájali do trávenia voľného času s dobrovoľníkmi a v 4 domácnostiach spolu so seniormi aj zveľadili okolie ich bývania. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčné gély na ruky a ochranné rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Projektovým zámerom bolo ochrániť najrizikovejšiu skupinu, ktorou sú klienti zariadenia - seniori s rôznym typom a stupňom znevýhodnenia a deficitu fyzického a/alebo psychického a taktiež personál, ktorý im poskytuje 24 hodinovú starostlivosť. V rámci projektu mohli v kritickom období apríl - september 2020 zakúpiť jednorazové ochranné rukavice a dezinfekčný prostriedok na povrchy, čo významnou mierou prispelo k naplneniu projektového cieľa a k zvládnutiu krízovej situácie. Finančné prostriedky boli použité na nákup jednorazových rukavíc a dezinfekčných prostriedkov na povrchy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € V rámci projektu sa realizátorom podarilo uskutočniť pestrý online či offline program pre seniorov - tančiareň, online jogu, cvičenie vo voľnej prírode, pečenie domáceho chlebíka, komunikáciu cez whats up, online lekcie flamenca, zumba videá, virtuálnu prehliadku múzea, prednášku o nordic walkingu. Všetky spomenuté aktivity zopakovali počas realizácie projektu niekoľko krát a ľudia si pochvaľovali a boli radi, že aj počas domácej karantény majú program. Finančné prostriedky boli použité na odmeny lektorom.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Hlavným zámerom projektu je poskytnúť pocit bezpečia a znížiť ohrozenie seniorov v domácnostiach v mimoriadnej situácii spôsobenej koronavírusom. Ciele projektu boli naplnené čiastočne - Gréckokatolícka charita Prešov získala 31 dobrovoľníkov, z toho 12-ti boli ochotní ísť slúžiť aj do karanténnych zariadení. Bola poskytnutá pomoc len 3 seniorom v Prešove a 2 v Humennom, avšak aj pomoc pre 32 rodín a jednotlivcov v núdzi. V zariadení Dom sv. Faustíny ušili cca 1200 ochranných rúšok pre klientov zariadení i pre dobrovoľníkov. Realizátori sa snažili poskytnúť seniorom pocit bezpečia zrealizovaním nákupov, avšak bol slabý záujem. Nebola využitá ani možnosť telefonických rozhovorov s kňazom a so psychologičkou. Finančné prostriedky boli použité na ochranné rukavice, dezinfekciu, bezkontaktný teplomer a dezinfekčny gél na ruky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Finančné prostriedky boli použité na nákup ochranných pracovných prostriedkov (rukavice), ktoré sú nevyhnutné na ochranu zamestnanca a aj klienta pri úkonoch spojených s opatrovaním klientov. Sú nutné pri zabezpečení predpísanej hygieny. Finančný príspevok pomohol pri spolufinancovaní nákupu. Finančné prostriedky boli použité na ochranné rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Zakúpený čistič vzduchu a dezinfekčné utierky slúžia všetkým prijímateľom sociálnej služby v Dome Charitas sv. Františka z Asissi Trstená, ako aj jeho zamestnancom. Plnia svoj účel prevencie nákazy. Ich praktické využitie im umožňuje dodržiavať všetky bezpečnostné opatrenia. Finančné prostriedky boli použité na sterilizátor vzduchu a dezinfekčné prostriedky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Seniori zariadenia Ambra sa počas pandémie koronavírusu pravidelne stretávali len so zamestnancami sociálneho úseku, alebo len v obmedzenom množstve s ostatnými klientmi. Tvárové rúška, ktoré im boli poskytnuté aj vďaka Nadácii Henkel Slovensko, boli plne využité najmä pri hraní hry Lego Classik 11003, tiež zakúpenej z grantu, ktorá im zlepšovala jemnú motoriku. Ciele projektu boli naplnené, pretože sa využili všetky zakúpené veci. Finančné prostriedky boli použité na rúška ochranné 3 vrstvové a na kúpu lega.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Zakúpený germicídny žiarič je používaný denne na dezinfekciu vzduchu, plôch, povrchov, stien, predmetov ako v izbách klientov, tak aj v spoločných priestoroch. Vďaka tomuto prístroju sa pracovníkom zariadenia vo veľkej miere darí ničiť baktérie a vírusy, čím výrazne znižujú riziko šírenia infekcie spôsobenej koronavírusom. Finančné prostriedky boli použité na otvorený germicídny žiarič PROMOS GM 55W.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Cieľom projektu bolo zmysluplne vyplniť voľný čas seniorom, ktorí zostali dlhodobo izolovaní z dôvodu aktuálnej situácie. Výnimočnosť projektu spočívala v pravidelných aktivitách špeciálne pre seniorov. Podarilo sa zrealizovať 8 online vedomostných kvízov na trénovanie dlhodobej pamäti, vytvorenie 147 strán pracovných listov na tréning kognitívnych funkcií, bolo natočených 9 videí na cvičenie pre seniorov. Okrem toho bol seniorom zasielaný pravidelný newsletter s pútavým a pozitívnym obsahom, vďaka ktorému dosiahli väčšiu informovanosť o možnostiach trávenia voľného času, zároveň sa zdieľali tipy na trávenie voľného času aj spriaznených organizácií, ktoré sa venujú seniorom. Finančné prostriedky boli použité na odmenu za tréning pamäti pre seniorov vo forme online materiálov a odmenu za prípravu kvízov a vzdelávacieho programu pre seniorov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 800 € Misiou projektu bolo pomôcť seniorom v náročnej karanténnej situácii, aby si udržali aktívny sociálny kontakt. Realizátori si vzali za úlohu dočasne nahradiť bežný denný plán klienta v zariadení formou videoseriálu, kde mohol klient v domácom prostredí z časti realizovať činnosti, ktoré bežne realizoval v zariadení. Výstupom bolo 17 častí videoseriálu, ktorého obsahom bolo básnické okienko, cvičenie pre seniorov, duchovné zamyslenie - čítanie rôznych príbehov s duchovnou tematikou, ergterapia - tvorba rôznych výrobkov, muzikoterapia, či recepty na varenie. Finančné prostriedky boli použité na USB, DVD, toner, farbičky, kancelársky materiál a lopty.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € V rámci projektu bolo zrealizované šitie rúšok pre klientov a pracovníkov zariadenia sociálnych služieb v Poltári. K uvedenej aktivite bola zakúpená látka a gumičky. Šitie rúšok realizovali svojpomocne. Pre klientov a zamestnancov v rámci zabezpečenia zvýšenej dezinfekcie boli zakúpené aj dezinfekčné prostriedky, rukavice a mydlá. Finančné prostriedky boli použité na látku a gumu na rúška a ochranné a dezinfekčné pomôcky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € V súčasnej situácii pandémie bolo cieľom projektu riešenie aktuálnych a akútnych problémov mentálne znevýhodnených ľudí s oslabenou imunitou a chronickými ochoreniami, t.j. ochrana nosením rúšok a ochranných rukavíc, pravidelná dezinfekcia prostredia, pravidelná sterilizácia rúšok germicídnym ultrafialovým žiarením. Ďalším cieľom bolo riešenie ochrany seniorov darovaním bavlnených rúšok.Z finančných prostriedkov bol zakúpený spotrebný materiál na šitie rúšok pre seniorov. Rúška boli distribuované seniorom pri príležitosti akcie na Kuchajde - Dr. Stan. Finančné prostriedky boli použité na materiál na výrobu rúšok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Rok 2020 je pre všetkých ľudí veľmi náročný, nakoľko nie len vo svete, na Slovensku, ale momentálne aj v tomto zariadení bojujú s ochorením COVID 19. Zariadenie Domov n.o. sa od 24.10.2020 nachádzalo v karanténe. Aj vďaka finančnému príspevku z tohto projektu, si mohli vopred zakúpiť potrebné dezinfekčné prostriedky a dostatočné množstvo materiálu na výrobu bavlnených rúšok. Finančné prostriedky boli použité na bavlnené látky a drobný galantérny materiál a na dezinfekciu a hygienické potreby.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Kúpou nového televízora do spoločenskej miestnosti získali klienti domova dôchodcov opäť zdroj informácií, ktoré sú pre nich v tomto období také dôležité. Prevažnú časť roka sú kvôli opatreniam v súvislosti s Covid 19 ukrátení o návštevy rodinných príslušníkov, ale aj rôzne akcie, ktoré sa pravidelne v zariadení zvykli organizovať. Väčšinu svojho voľného času preto trávia v spoločenskej miestnosti , či už pri skupinovej sociálnej práci alebo pri sledovaní obľúbených TV programov a správ. Finančné prostriedky boli použité na kúpu televízora Samsung.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Z finančného príspevku zabezpečila nezisková organizácia Nezábudka Pata nákup dezinfekčných a ochranných pracovných prostriedkov pre klientov a zamestnancov svojho sociálneho zariadenia, vzhľadom na opatrenia súvisiace s epidémiou COVID-19. Finančná dotácia aspoň čiastočne pokryla zvýšené náklady na dezinfekčné a ochranné prostriedky. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčné prostriedky, ochranné prostriedky a štíty.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Súčasná epidemiologická situácia vyžaduje vyššiu frekvenciu používania prostriedkov na zabránenie šírenia nákazy COVID-19. Vďaka projektu vedia v Domove dôchodcov Dolné Saliby zabezpečiť 24 hodinové používanie prenosného germicídneho žiariča vo vstupnej hale, v jedálni domova, na chodbách, v spoločných priestoroch a na izbách prijímateľov sociálnej služby a tak účinne a úspešne bojovať proti šíreniu nákazy COVID-19 a chrániť tú najcitlivejšiu skupinu ľudí. Podarilo sa zabezpečiť aj kúpu dezinfekčného materiálu s dávkovačom, ktorý umiestnili pri vchode do zariadenia. Zvýšenú potrebu umývania rúk zabezpečili aj pri vstupe do jedálne zariadenia a spoločných priestorov zariadenia. Finančné prostriedky boli použité na kúpu germicídneho žiariča a dezinfekčného gélu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 250 € Cieľmi projektu bolo ochrániť klientov a pracovníkov, predísť nákaze covidom-19 v zariadení, resp. v prípade nákazy minimalizovať dôsledky. Dlhú dobu sa zariadeniu darilo dôsledným dodržiavaním preventívnych opatrení predchádzať ochoreniu covid-19. V priebehu októbra 2020 boli pozitívne testovaní klienti aj pracovníci. Vďaka tomu, že nakúpili ochranné prostriedky aj v rámci tohto projektu, dokázali plynule vydávať ochranné prostriedky pre zabezpečenie starostlivosti o klientov. Finančné prostriedky boli použité na 20 ks respirátorov a obväzový materiál.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Realizáciou schváleného projektu, t.j. kúpou mobilného germicídneho žiariča zabezpečili realizátori dôslednú dezinfekciu celého zariadenia pre seniorov a tým prispeli k minimalizácia rizika šírenia COVID-19. Zároveň sa bude preventívne využívať aj v budúcnosti, s cieľom čo najväčšej ochrany klientov a zamestnancov zariadenia. Finančné prostriedky boli použité na kúpu uzavretého mobilného germcídneho žiariča.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Zámerom projektu bolo zabezpečenie čistiacich a hygienických prostriedkov na dezinfekciu a ochranu seniorov v zariadení a pomôcť tak zabezpečiť sociálny kontakt seniorov v zariadení. Seniori veľmi ťažko znášajú samotu. Nie je im dostačujúci sociálny kontakt len so spolubývajúcim. Vďaka grantu mohli zabezpečiť viac čistiacich a hygienických prostriedkov pre klientov, aby ich mohli navštíviť v zariadení ich príbuzní. Finančné prostriedky boli použité na nitrilové jednorazové rukavice, savo a chloramin.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Finančný príspevok vo výške 400 € bol použitý na kúpu germicídneho žiariča, ktorý je používaný na sterilizáciu povrchov a vzduchu zariadenia sociálnych služieb Môj domov. Dezinfekcia využitím germicídneho žiariča je efektívna, účinná, nehlučná a bez zápachu. Nákup žiariča je podľa slov predkladateľov veľkým prínosom a veria, že pomôže zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 310 € Prežívanie obdobia pandémie Covid na Slovensku malo osobitný dopad na izoláciu seniorov. Aby seniori zvládli toto náročné obdobie, predovšetkým sa pracovníci DSS Nádej Krupina snažili kontaktovať seniorov s ich príbuznými. K tomuto cieľu pomohol zakúpený tablet. Pomocou zakúpených rehabilitačných pomôcok (fitlopty, overbaly a drobné pomôcky) pre seniorov realizovali jednotlivé i skupinové rehabilitačné cvičenia a loptové hry, čo im prinieslo veľa radosti. Zakúpené kadernícke pomôcky zase pomohli zabezpečovať seniorom kadernícke služby. Finančné prostriedky boli použité na tablet Huawei, rehabilitačné pomôcky a kadernícke potreby.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € V rámci projektu sa podarilo zaobstarať germicídny žiarič typu Prolux, vďaka ktorému vedia pracovníci dezinfikovať predmety, priestory ultrafialovým žiarením, ktoré jediné má vysoko účinný dezinfekčný účinok. Dezinfekcia predmetov a vzduchu je efektívna, veľmi účinná, nehlučná a bez zápachu. Kombinovaný žiarič spája efektivitu priameho ožarovania otvoreného žiariča s neobmedzeným používaním nepriameho ožarovania uzavretým germicídnym žiaričom. To znamená, že sa dá používať aj za prítomností a aj bez prítomností ľudí v miestnosti. V tomto zariadení pre seniorov za 40 hodín vedia ožiariť celú budovu vrátane všetkých miestností. Vďaka finančnej pomoci vedeli zaobstarať aj jednorazové plášte pre personál. Pomôcky budú môcť v zariadení používať dlhú dobu. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič a zdravotnícke pomôcky- jednorazové plášte.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Obstaraním spoločenských hier a lôpt sa podarilo naplniť ciele projektu - spestriť voľnočasové aktivity seniorov a šíriť dobrú náladu v zariadení. Aktivity počas dňa sociálne pracovníčky realizovali v menších skupinkách, niektorí sa radi zabávali v spoločenskej miestnosti, iní uprednostňovali aktivity na čerstvom vzduchu - vo dvore resp. na terase zariadenia. Hru XXL „Človeče nehnevaj sa“ môžu hrať aj klienti so zníženou motorickou schopnosťou. Hru tiché kužeľky a lopty využívajú seniori hlavne pri organizovaných pretekoch v rámci športových dní zariadenia. Rám na ručné tkanie využívajú šikovné ženy, ktoré tkajú podložky na stoličky z recyklovaných látok. Finančné prostriedky boli použité na spoločenské hry a masážne a senzorické loptičky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Dobrovoľníci OZ Post Bellum pomáhali prostredníctvom telefonického rozhovoru osamelým seniorom - pamätníkom, ktorí v minulosti bojovali proti nacizmu, fašizmu či komunizmu, preživším holokaust, bývalým politickým väzňom, disidentom, účastníkom odboja. S pamätníkmi sa rozprávali o aktuálnej situácii, odporúčaniach štátu, ale aj o bežných veciach, o ich životných príbehoch. V prípade záujmu im posielali zadarmo poštou časopis Príbehy 20. storočia. Súčasne seniorom ponúkali aj kontaktnú pomoc - pomáhali s nákupom, vyzdvihnutím liekov, prípadne so sprostredkovaním lekárskej či psychologickej pomoci, pomoci v starostlivosti o domáce zvieratá (venčenie psov) a podobne. Telefonáty ešte stále prebiehajú, nakoľko pamätníci sú za ne veľmi vďační. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekciu, poštovné a komunikačné náklady.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Projekt pomohol zabezpečiť kúpu šijacieho stroja, vďaka ktorému mohli seniori s pracovníkmi vyhotoviť desiatky kusov ochranných bavlnených rúšok. Tie mohli aspoň čiastočne zabezpečiť predchádzaniu šírenia možných infekcií. Vyhotovené rúška boli a sú k dispozícii nielen obyvateľom zariadenia, ale tiež zamestnancom. Vďaka zakúpenému notebooku mohli seniori kontaktovať svojich príbuzných či priateľov prostredníctvom sociálnych sietí a zabezpečiť tak kontakt, ktorý je momentálne veľmi obmedzený, nakoľko v ZSS naďalej platí zákaz návštev a nie všetci obyvatelia zariadenia majú k dispozícii vlastný mobilný telefón. Finančné prostriedky boli použité na šijací stroj Singer Heavy Duty a notebook Fujitsu Siemens.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Projekt bol úspešne realizovaný nákupom dezinfekčných gélov, ochranných rukavíc a ochranných štítov pre personál Zariadenia sociálnych služieb Oazis, ktorí sa o seniorov starajú a je nevyhnutné ich chránenie pred nákazou COVID-19. Dezinfekčné gély slúžia aj na zvýšenie hygienických návykov seniorov. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčný gél na ruky, ochranné rukavice a ochranný štít.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Cieľ projektu bol zmysluplne naplnený. Pracovníci Ružinovského domova seniorov eliminovali všetkými dostupnými prostriedkami riziká zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej choroby COVID-19 v zariadení. Cieľová skupina - seniori, ale aj zamestnanci boli a sú pred pandémiou chránení. Ochranné rukavice a dávkovač sú maximálne využívané a nápomocné. Výsledkom je dobrý zdravotný stav klientov, ako aj zamestnancov. Finančné prostriedky boli použité na ochranné pomôcky - rukavice a automatický nerezový dávkovač mydla a dezinfekcie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Ciele projektu boli v plnom rozsahu naplnené. Zakúpené tablety sú využívané k videohovorom klientov s ich príbuznými, klienti sledujú omše, počúvajú svoje obľúbené skladby z čias svojej mladosti. Tablety naplnili nielen očakávania realizátorov, ale veľmi potešili klientov. Možnosť kontaktovať sa s nimi uvítali aj ich príbuzní, ktorí túto formu komunikácie naplno využívajú i v čase, keď niektoré opatrenia súvisiace s COVID-19 boli uvoľnené, pretože návštevy boli povolené len v obmedzenom režime, t. č. sú návštevy zakázané úplne. Finančné prostriedky boli použité na 2 tablety a pamäťové karty, obaly na tabety a čistace sady na tablety.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Získaný finančný príspevok využilo Stredisko Evanjelickej DIAKONIE Horné Saliby na nákup ochranných prostriedkov (ochranné rukavice) pre zamestnancov a na nákup dezinfekcie pre klientov a zamestnancov. Zvýšená ochrana a dezinfekcia bola a je potrebná k boju proti COVID-19, najmä pre ohrozenú skupinu seniorov. Finančné prostriedky boli použité na nákup ochranných a dezinfekčných pomôcok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 700 € Cieľom projektu bolo zvýšenie kvality života seniorov v zariadení Domu sv. Juraja. So získanými pomôckami z projektu zatraktívnili aktivizačné programy a tak dosiahli lepšiu psychickú pohodu klientov. Zakúpený toner poslúžil na tlač materiálu k pracovným zručnostiam, ďalej boli zakúpené maliarske potreby, pri reminiscencii využívajú CD s podporným textom. Na podporu fyzickej aktivity boli zakúpené overbally a expandery, tiež farebný padák, ktorý zlepšuje nielen fyzickú kondíciu, ale koordináciu a kooperáciu v skupine, tiež dobrú náladu. Denne sú využívané aj ďalšie zakúpené pomôcky - masážna podložka, pamäťová dečka, či tkáčske krosná. Pri používaní tkáčskych krosien si seniori radi zaspomínajú na chvíle svojej mladosti a pri práci sa cítia byť znova užitoční. Finančné prostriedky boli použité na hry, rehabilitačné pomôcky, maliarske potreby, toner, rám na ručné tkanie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Špecializované zariadenie TEREZA zabezpečilo vďaka projektu potrebné množstvo chirurgických rukavíc aj ostatných ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov. V zariadení sú umiestnení seniori s vážnymi diagnózami, ktorí sú ako cieľová skupina vysoko ohrození. Vykonávaním dôslednej dezinfekcie povrchov a prostredia v zariadení, nosením rúšok, používaním rukavíc a ostatných ochranných pomôcok sa realizátorom darí realizovať potrebné protikoronavírosové opatrenia. Finančné prostriedky boli použité na kúpu ochranných rukavíc.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Projektom "Pošli tašku" sa podarilo zaistiť pomoc seniorom pri zabezpečovaní základných a nevyhnutne životných potrieb, predovšetkým nákupmi potravín, ako i zabezpečovaním hygienických a zdravotníckych potrieb. V období od mája do septembra 2020 túto pomoc realizovali takmer 50 dobrovoľníci. Dobrovoľníci tiež realizovali odvoz k lekárovi, či vybavenie neodkladných úradných záležitostí. Poskytovanie odborného poradenstva a podpora psychickej rovnováhy bola poskytnutá najmä zamestnancami Bratislavskej arcidiecéznej charity a niektorými dobrovoľníkmi, ktorí seniorov pravidelne kontaktovali v prípade, že sa dlhšie neozvali. Takto seniorom pomáhali v náročnom období zmysluplne prežívať každodenný život. Finančné prostriedky boli použité na poplatky za používanie telefónov, nákup pohonných hmôt a ochranné rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Projekt pomohol zvýšiť ochranu seniorov v Zariadení opatrovateľskej služby v obci Prakovce. Zakúpením ochranných prostriedkov sa pracovníci čiastočne pripravili aj na druhú vlnu šírenia nákazy koronavírusom Covid-19. Pre zamestnancov Zariadenia opatrovateľskej služby zabezpečili ochranné obleky a ochranné štíty, ktoré by v prípade potreby mohli okamžite poslúžiť. Zakúpili aj dezinfekčné prostriedky, ktoré sú využívané v tomto zariadení neustále. Finančné prostriedky boli použité na ochranné obleky, návleky na topánky, antibakteriálny gél, rukavice, štíty a čistiace a dezinfeknčé prostriedky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Cieľom projektu bolo zachovanie poradenských služieb a psychologickej podpory u onkologických pacientov a ich blízkych. Väčšinu onkologických pacientov tvoria seniori, ktorí kvôli svojej chorobe a zároveň vyššiemu veku sú jednou z najzraniteľnejších skupín. Nečakané zmeny v zdravotníctve (odklad kontrol a operácii), otázky finančného zabezpečenia, sociálna izolácia, strach o blízkych, nemožnosť rozlúčiť sa, to všetko vedie k obavám a strachu. Na psychologických intervenciách pomáhali prekonať strach z ochorenia, strach zo smrti, obavy o príbuzných, smútok aj úzkosť, v niekoľkých prípadoch sa venovali aj depresívnemu prežívaniu a panickým poruchám. Psychológovia pomáhali takisto aj príbuzným pacientov zvládnuť situáciu, vyrovnať sa so strachom a smútkom, poskytovali psychologickú podporu po úmrtí. Finančné prostriedky boli použité na odmeny onkopsychológov poskytujúcich psychologickú podporu a poradenstvo onkologickým pacientom.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Pomoc bola určená zariadeniam pre seniorov a to konkrétne Stredisku Evanjelickej diakonie (ďalej SED) Bratislava, SED Hontianske Moravce, SED Košeca, SED Kšinná, SED Sučany a SED Trnava. Ide o pobytové zariadenia sociálnych služieb, v ktorých priemerný vek klienta sa pohybuje okolo 88 rokov. Cieľom bolo zabezpečiť dostatočné množstvo ochranných a dezinfekčných prostriedkov a zabrániť tak šíreniu nákazy ochorenia COVID 19. Vďaka tomuto projektu sa podarilo kúpiť 30 balení jednorazových rukavíc. Jedno balenie obsahuje 100 kusov rukavíc. Predovšetkým riaditelia jednotlivých zariadení uvítali túto pomoc, nakoľko situácia s dostupnosťou ochranných pomôcok bola v niektorých obdobiach veľmi kritická. Finančné prostriedky boli použité na jednorazové rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Od vzniku situácie okolo šírenia ochorenia COVID -19 oslovilo organizáciu Služby Božieho milosrdenstva, n.o. veľa seniorov žijúcich v oblasti (Lackov, Litava, Senohrad, Bzovík, Trpín, Jalšovík, Pliešovce, Sása, Horné Mladonice, Zemiansky Vrbovok) ohľadom dovozu liekov a potravín, nakoľko niektoré autobusy boli zrušené, a nie v každej z dediny je obchod. Pre ochranu občanov začali šiť rúška, robiť nákupy potravín, liekov. Denne navštívili pracovníčky a dobrovoľníci cca 50 domácností. Z grantu bola zakúpená dezinfekcia, aby bola zabezpečená hygiena a ochrana proti vírusom pri návštevách seniorov. Finančné prostriedky boli použité na nákup dezinfekcie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Cieľom projektu bolo rozšíriť možnosti kontaktov klientov Domova dôchodcov Sušany s ich rodinnými príslušníkmi a priateľmi v čase trvajúcich obmedzení. Uvedený cieľ sa podarilo naplniť kúpou tabletu Samsung Galaxy, vďaka ktorému sa môžu seniori kontaktovať s príbuznými alebo priateľmi a to už písomnými správami alebo prostredníctvom videohovorov. Uvedená aktivita im pomáha zaplniť chýbajúci osobný kontakt z dôvodu obmedzení návštev. Finančné prostriedky boli použité na tablet Samsung Galaxy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Finančné prostriedky boli určené na kúpu tabletu s potrebným vybavením. Tablet bol a stále je veľmi nápomocný v udržiavaní kontaktu seniorov s ich blízkymi. Videohovory sa stretli s veľkým ohlasom a naozaj vo veľkej miere eliminovali riziko sociálnej izolácie. Telefonický kontakt nenahradí videohovor, pretože rozhovor " z očí do očí", k tomu milé slová a úsmevy upokoja a naplnia z veľkej miery potreby kontaktu seniorov s príbuznými. Tablet používali tiež pri voľnočasových aktivitách. U klientov s rôznymi stupňami demencie využívali aktivity zo stránky "Škola hrou". Plne orientovaní klienti sa na tablete naučili robiť základné úkony práce s ním a sledovali správy. Finančné prostriedky boli použité na kúpu tabletu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Finančný príspevok bol určený na pokrytie výdavkov na podporné lieky pre seniorov a zamestnancov. Na zmiernenie dopadov krízy spôsobenej ochorením COVID-19 bol vypracovaný Krízový plán. Užívaním vitamínu C sa realizátori zamerali na prevenciu pred ochorením. Vitamín C podávali denne pred desiatou. Klienti boli spokojní, tešili sa, chutil im nápoj. Hneď informovali svojich príbuzných, aké opatrenie v zariadení zaviedli. Toto opatrenie posilňovalo v nich pocit istoty a bezpečia. Bola to zároveň jedna z foriem psychickej podpory. Finančné prostriedky boli použité na podporné lieky - vitamín C pre seniorov a zamestnancov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Vďaka možnosti realizovať projekt Zariadenie pre seniorov TILIA prispelo k zvýšeniu hygienického štandardu poskytovanej sociálnej služby v zariadení, ktoré poskytuje svoje služby pre ľudí v seniorskom veku - momentálne najohrozenejšej skupine v boji s pandémiou koronavírusu. Zámerom bolo poskytnúť maximálnu ochranu pred hroziacim nebezpečenstvom pre klientov v podobe zabezpečenia ochranných pomôcok pre nich i opatrovateľský a ošetrovateľský personál. Toto sa podarilo naplniť a dokázali fungovať vo zvýšenom protiepidemiologickom režime s cieľom permanentného upevňovania hygienických návykov, najmä u prijímateľov sociálnych služieb. Finančné prostriedky boli použité na rukavice nitrilové a skladané utierky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 350 € Hlavným cieľom organizácie Nie sme sami bolo zabezpečiť ochranné rúška pre seniorov, čo sa vďaka finančnej pomoci aj podarilo. Odovzdali ochranné rúška viacerým organizáciám, ako pôvodne plánovali. Zakúpili šijací stroj a materiál potrebný na šitie ochranných bavlnených rúšok - látky, ihly, nite, gumičky. Ušili cca 1500 kusov ochranných bavlnených rúšok, ktoré rozdali do 8 zariadení. Finančné prostriedky boli použité na šijací stroj.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Účelom projektu bolo spríjemniť chvíle seniorom v Zariadení opatrovateľskej služby, ktorí z dôvodu pandémie COVID-19 prišli o možnosť sociálnej väzby a kontaktu s rodinnými príslušníkmi. Snahou zriaďovateľa - Mesto Jelšava bolo pomôcť seniorom ostať v spojení s ich najbližšími prostredníctvom video hovorov, čo sa aj v plnej miere uskutočnilo. Seniori komunikovali prostredníctvom video hovoru so svojimi blízkymi denne od 15:00 hod do 17:00 hod. Finančné prostriedky boli použité na tablety Lenovo 2 ks.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 350 € Zámerom projektu bolo zabezpečenie dezinfekčných a ochranných pomôcok pre seniorov projektu Vnučka.sk a jej dobrovoľníkov. Seniori najviac ocenili kvalitné zdravotnícke rúška, cez ktoré sa dýcha lepšie ako cez vlastnoručne ušité a neťahajú tak za ušami. Dobrovoľníci pri práci a kontakte oceňujú kvalitné rukavice, s ktorými je lepší cit aj hmat. Rovnako kvalitná dezinfekcia s jemnou vôňou mala veľký úspech, nepôsobila odpudzujúco ako dezinfekcie so zápachom chlóru a nevysušuje pokožku. Finančné prostriedky boli použité na antibakteriálne vlhčené utierky, dezinfekcie na ruky, rukavice a rúška s gumičkou.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 200 € Ciele projektu, zamerané na online komunikáciu, boli naplnené na 100%, nakoľko v zariadení nedisponovali tabletom ani prenosným počítačom. Podarilo sa zlepšiť psychickú pohodu klientov, čo bolo veľmi dôležité v tomto náročnom období, nakoľko prostredníctvom videohovorov mohli aspoň touto formou vidieť a počuť svojich blízkych. Veľký ohlas medzi seniormi mali aj staré filmy a rozprávky, ktoré si v pohodlí svojich izieb pohodlne mohli pozrieť a zaspomínať si. Kognitívne cvičenia a hry sú tiež úspešné. Mnohí seniori prvý krát skúšali pracovať s počítačovou technikou a viacerým sa to veľmi zapáčilo. Finančné prostriedky boli použité na tablet Samsung Galaxy.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Nákupom teplomerov a čističky vzduchu, ktoré v ZPS a ZOS aktívne používajú, pracovníci aktívnou ochranou a prevenciou ochránili seniorov pred nákazou koronavírusu. Bezkontaktné teplomery zabezpečujú bezpečné meranie teploty klientom aj zamestnancom zariadenia. Čistička vzduchu čistí a dezinfikuje vzduch v spoločných priestoroch - v spoločenskej miestnosti Zariadenia pre seniorov a Zariadenia opatrovateľskej služby v Močenku. Hlavným výsledkom projektu je zvýšená prevencia a ochrana seniorov pred nákazou koronavírusu. Finančné prostriedky boli použité na čističku vzduchu a 2 teplomery.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Prijímatelia opatrovateľskej služby v oboch zariadeniach Mestského centra sociálnych služieb Modra sú seniori a zároveň občania s nepriaznivým zdravotným stavom. Moderné komunikačné technológie u mnohých vstúpili do života výraznejšie až v poslednom období. Iniciatíva k používaniu preto zvyčajne prichádzala zo strany personálu zariadenia a cez rodiny, reakcie seniorov však boli veľmi pozitívne. V rámci projektu zakúpili notebook a dali ho do užívania, prerobili wifi zabezpečenie v oboch zariadeniach, inštruovali personál, pripravili krátky manuál pre užívanie a informáciu pre rodiny. Notebook využili aj na posielanie fotografií, krátkych videí, online cvičenia, online hudobné/kultúrne a iné podujatia. Finančné prostriedky boli použité na kúpu notebooku.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Projekt bol zameraný na cieľovú skupinu seniorov v Zariadení pre seniorov Zobor v Nitre. Mimoriadna situácia v súvislosti s vírusom Covid-19 v uplynulých mesiacoch veľmi negatívne ovplyvnila aj život týchto seniorov. Platil tu úplný zákaz návštev, čo spôsobilo ich izoláciu od rodiny a okolitého sveta. Aby realizátori predišli možnej frustrácii a negatívnym emóciám, zabezpečili klientom online spojenie s rodinou prostredníctvom dvoch prenosných tabletov Huawei Media Pad, cez nainštalovanú aplikáciu WhatsApp a Viber. Výsledok projektu mal veľký úspech nielen u seniorov, ale aj u ich rodinných príslušníkov a priateľov. Finančné prostriedky boli použité na 2 ks tabletov a príslušenstvo.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € SPy o.z. v máji 2020 realizovalo projekt Ochranné štíty seniorom, kde vytvorilo model vlastného ochranného štítu. Následne vyrobilo a distribuovalo 1000 kusov takýchto ochranných štítov do 93 zariadení pre seniorov po celom Slovensku. Paralelne sa s týmto projektom realizoval aj projekt Májový list seniorom, kde deti posielali elektronickou formou listy seniorom v čase, kedy mali zariadenia pre seniorov zakázané návštevy. Cieľom Májového listu seniorom bolo znížiť pocit osamelosti u seniorov a zároveň dať priestor deťom k tomu, aby z domu niekomu pomohli. Finančné prostriedky boli použité na komponenty na výrobu ochranných štítov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 500 € Projekt Pošli tašku realizovala Diecézna charita Žilina v období od 4.5.2020 do 30.9.2020. Poskytli pomoc ľuďom, ktorí boli rizikovou skupinou obyvateľstva. Pomoc bola zameraná na uľahčenie života seniorom, aby mohli zostať vo svojich domovoch a nemuseli ohrozovať svoje zdravie vychádzaním a pohybom do obchodov, lekární. Praktickým spôsobom služby ponúkli pomoc s nákupom potravín, drogérie a liekov. Na realizácii spolupracovali s 10 dobrovoľníkmi. Predpokladaný záujem 60 nákupov za mesiac sa zo strany seniorov nenaplnil. Celkový počet zrealizovanej pomoci donášky potravín a liekov 0d 4.5.2020 do 30.9.2020 bol 88 krát. Pri každom telefonáte bol však poskytnutý aj čas na vyrozprávanie sa zo strany seniora a v prípade potreby poradenstvo. Finančné prostriedky boli použité na digitálny bezdotykový teplomer 2ks, jednorazové rúška, dezinfekčné prostriedky na ruky, ochranné jednorazové rukavice, vesty dámske a pánske a nákupné plátené tašky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 450 € Prvý cieľ projektu - zvýšiť hygienické podmienky starých ľudí v záujme udržania ich zdravia – bol splnený, pre 200 seniorov rozdali dobrovoľníci z HomeStart Slovakia 450 vlastnoručne ušitých rúšok, 100L dezinfekčného prostriedku v 0,5L balení a 400 ks gumených rukavíc. Ďalším cieľom bola pomoc pri nákupe liekov a potravín. Túto akciu vykonali v okolitých dedinách u starých ľudí, ktorých dobrovoľníčky poznali. Pomohli tak 20 seniorom, ktorí žijú alebo sami, alebo manželia spolu, pre ktorých zabezpečenie základných potrieb už robí problémy. Seniori boli v každom prípade vďační. Finančné prostriedky boli použité na látku a materiál na výrobu rúšok a dezinfekčný prostriedok a gumené rukavice.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Cieľom projektu bolo zabezpečiť bezpečné prostredie pre seniorov žijúcich v Domove pokojnej staroby v Cíferi. Aj vďaka príspevku z nadácie sa tento cieľ podarilo naplniť. Mohli zakúpiť drogistický a dezinfekčný materiál a poskytnúť tak klientom bezpečné miesto pre ich starobu. Finančné prostriedky boli použité na hygienické a dezinfekčné prostriedky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 600 € Ciele projektu boli naplnené. Kúpu germicídneho žiariča sa zlepšila dezinfekcia priestorov Hospicu Milosrdných sestier, čím sa znížilo riziko šírenia infekcie. Kúpou a využívaním tabletu sa podarilo zabezpečiť kontakt umierajúcich pacientov s ich rodinami, napriek zákazom návštev. Práve spojenie s rodinou bolo najväčším želaním klientov hospicu a sú zaň veľmi vďační. Finančné prostriedky boli použité na germicídny žiarič a tablet.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Cieľom projektu bolo zvýšiť hygienický štandard u seniorov, ktorí žijú osamote a to zakúpením a odovzdaním dezinfekčných prostriedkov, konkrétne dostali: ochranné rúška, dezinfekčné mydlá a dezinfekčný gél. To všetko bolo zabalené do balíčkov, ktoré členovia OZ postupne rozdali všetkým osobám, ktoré splnili podmienky projektu. U tých ľudí, ktorí prejavili záujem o dovoz liekov a nákupu, sa táto služba realizovala do konca mesiaca september 2020. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekčný gél, ochranné rúška a náklady na dopravu.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Cieľovou skupinou tohto projektu boli seniori ZŤP, osamelo žijúci, občania v domácej karanténe. Mnohí z nich žili sami, bez pomocnej ruky. Projektom sme pomohli najrizikovejšej skupine v tejto hektickej dobe v tej podobe, že im dobrovoľníci Slovenského červeného kríža ušili ochranné rúška, ktoré distribuovali priamo do rodín. Finančné prostriedky boli použité na materiál - látky, ihly, gumičky, nite, látka s nanostriebrom.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 300 € Cieľ projektu bol naplnený a to tým, že osamelo žijúci starší občania, zdravotne postihnutí, hendikepovaní spoluobčania sú zabezpečení ochrannými rúškami. Pomocou ochranných rúšok im pracovníci Červeného kríža pomohli zabezpečiť ochranu v súvislosti so šírením vírusu a ochorenia COVID-19. Finančné prostriedky boli použité na látky, ihly, gumičky, nite, látku s nanostriebrom.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € V zariadení OZ Barlička žije 56 seniorov. Počas mimoriadnej situácie museli pracovníci zabezpečovať zvýšenú starostlivosť o hygienu v zariadení, v ktorom žijú seniori. V tomto období oproti bežnému stavu viackrát do dňa dezinfikovali priestory a dbali na zvýšenú hygienu zamestnancov a prijímateľov sociálnej služby. Poskytnutú sumu použili na nákup hygienických a dezinfekčných prostriedkov, na nákup ochranných oblekov a rukavíc pre zamestnancov. Finančné prostriedky boli použité na ochranné a dezinfekčné pomôcky.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 550 € Hlavný cieľ projektu s názvom "Spolu to zvládneme" sa podarilo naplniť. Vďaka zabezpečeniu šijacích strojov a materiálu na šitie sa podarilo ušiť dostatočné množstvo ochranných rúšok pre klientov a zamestnancov Zariadenia sociálnych služieb Benefit Ľudovítová. Týmto krokom výrazne prispeli k ochrane klientov, ktorí patria k najrizikovejším skupinám obyvateľstva. Finančné prostriedky boli použité na 2 šijacie stroje, látky a materiál na výrobu rúšok.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 400 € Ciele projektu s názvom "Chrániť a zabávať" boli vo veľkej miere naplnené. Z poskytnutých zdrojov mohli realizátori zakúpiť dezinfekciu na ruky a tiež množstvo výtvarných pomôcok pre podporu kreatívnych prác so seniormi. Kreatívne aktivity využívajúce zakúpené výtvarné pomôcky sa používajú priebežne na tematickú výzdobu zariadenia a kreatívne práce, ktorým sa venujú seniori v zariadení. Finančné prostriedky boli použité na dezinfekcie na ruky a výtvarné pomôcky.
Spolu 43 800 €
Výrok auditora

Podľa nášho názoru priložená účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie Neziskovej organizácie k 31. decembru 2020 a výsledku jej hospodárenia za rok končiaci sa k uvedenému dátumu v súlade so zákonom č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“).