Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 395872

SH TRADE, s.r.o., Košice

  • Konanie č. 395872
  • Vydaný 5.8.2011
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 155 z roku 2011 11.8.2011
  • Úpadca SH TRADE, s.r.o., Košice
    IČO: 31712673
    Rhodyho 14
    08501   Bardejov
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci povolenej reštrukturalizácie dlžníka SH TRADE, s.r.o., Košice, so sídlom Rhodyho 14, 085 01 Bardejov, IČO: 31 712 673, správcom ktorého je Ing. Štefan Tichý, so sídlom kancelárie Dobrianskeho 1651, 093 01 Vranov nad Topľou, o návrhu na potvrdenie reštrukturalizačného plánu a nahradenie prijatia plánu v skupine pre zabezpečené pohľadávky zo dňa 20.07.2011, takto

Rozhodnutie

n a h r á d z a súhlas 2. skupiny pre zabezpečené pohľadávky s prijatím reštrukturalizačného plánu dlžníka pri hlasovaní na schvaľovacej schôdzi konanej dňa 19.07.2011,

p o t v r d z u j e reštrukturalizačný plán dlžníka v znení prijatom schvaľovacou schôdzou dňa 19.07.2011, ktorý je prílohou tohto uznesenia,

k o n č í reštrukturalizáciu dlžníka.

Odôvodnenie

Návrhom podaným na Okresnom súde Prešov dňa 14.12.2010 sa dlžník domáhal, aby súd začal reštrukturalizačné konanie a následne povolil reštrukturalizáciu dlžníka. K návrhu pripojil reštrukturalizačný posudok Ing. Štefana Tichého, správcu zapísaného do zoznamu správcov so sídlom kancelárie v obvode Krajského súdu v Prešove, zo dňa 06.12.2010 (ďalej len „posudok“), ktorý odporučil reštrukturalizáciu dlžníka.

Okresný súd Prešov uznesením č.k. 2R 11/2010-82 zo dňa 22.12.2010 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 30.12.2010 rozhodol o začatí reštrukturalizačného konania voči dlžníkovi.

Uznesením č.k. 2R/11/2010-85 zo dňa 03.01.2011 publikovaným v Obchodnom vestníku dňa 10.01.2011 povolil reštrukturalizáciu dlžníka, ustanovil Ing. Štefana Tichého do funkcie správcu, vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky a určil rozsah právnych úkonov dlžníka, ktoré podliehajú súhlasu správcu.

V právnej veci reštrukturalizácie Dlžníka v zmysle ustanovenia § 126 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) bola reštrukturalizačným správcom na základe žiadosti veriteľského výboru zo dňa zvolaná schvaľovacia schôdza veriteľov, ktorá sa uskutočnila v prevádzke dlžníka AB Haniska pri Košiciach dňa 19.07.2011 o 14.00 hod. O priebehu schvaľovacej schôdze bola spísaná zápisnica, ktorú vyhotovil a podpísal správca ako predseda schôdze; zápisnica bola vyhotovená v deň konania schvaľovacej schôdze a v zákonnej lehote 10 dní bola doložená súdu a Dlžníkovi.

Dňa 19.07.2011 sa konala schvaľovacia schôdza účastníkov plánu dlžníka SH TRADE, s.r.o., Košice v reštrukturalizácii. Na uvedenej schôdzi sa hlasovalo o schválení predloženého reštrukturalizačného plánu, v ktorom boli vytvorené 3 skupiny, a to dve skupiny pre zabezpečené pohľadávky a skupina pre nezabezpečené pohľadávky. Do rozpravy sa neprihlásili žiadni veritelia.

Na schôdzi hlasovali všetky tri skupiny veriteľov. V prvej skupine pre zabezpečené pohľadávky za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia so zistenou sumou zistených pohľadávok vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých zistených zabezpečených pohľadávok danej skupiny, a to VÚB a.s. a VÚB Factoring a.s. s celkovým počtom hlasov 2.836.254, t.j. 100 % hlasov prítomných veriteľov a ich hlasy v danej skupine súčasne presahujú dvojtretinovú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov počítanú podľa zistenej sumy ich zistených pohľadávok. Táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

V druhej skupine pre zabezpečené pohľadávky za prijatie plánu hlasoval prítomný veriteľ so zistenou sumou zistených pohľadávok vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých zistených zabezpečených pohľadávok danej skupiny, a to Ing. Silvester Kružel s celkovým počtom hlasov 3.117.943, t.j. 61,82 % hlasov prítomných veriteľov. Proti prijatiu plánu hlasoval veriteľ Komerční banka, a.s. s počtom hlasov 1.925.832, t.j. 38,18 % hlasov a nikto sa nezdržal hlasovania. Nakoľko za prijatie plánu v tejto skupine hlasoval jeden veriteľ so 61,82 % hlasov a jeden veriteľ hlasoval proti prijatiu plánu, v tejto skupine nehlasoval za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasujúcich veriteľov tejto skupiny a hlasy veriteľa hlasujúceho za prijatie plánu súčasne nepresahujú dvojtretinovú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov. V tejto skupine plán nebol prijatý.

V skupine pre nezabezpečené pohľadávky za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia so zistenou sumou zistených pohľadávok vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti danej skupiny, a to CCD s.r.o., Demaks s.r.o., Daniel Sajták, M.A.S.CH. s.r.o. a Ing. Silvester Kružel s celkovým počtom hlasov 3.304.300, t.j. 92,65 % hlasov prítomných veriteľov. Proti prijatiu plánu hlasoval veriteľ Komerční banka a.s. s počtom hlasov 361.954, t.j. 7,35 % a nikto sa nezdržal hlasovania. Nakoľko za prijatie plánu v tejto skupine hlasovali veritelia s 92,65 % hlasov a zároveň za prijatie plánu hlasovali 5 zo 6 prítomných veriteľov, boli tak splnené zákonné podmienky v zmysle § 148 ods. 1 písm. b) ZKR a táto skupina sa považuje za súhlasiacu s plánom.

Zároveň bola splnená podmienka vyžadovaná § 148 ods. 1 písm. d) zákona ZKR, pretože za prijatie plánu hlasovali 7 prítomní veritelia s celkovým počtom hlasov 9.258.497 (80,89 %), pričom ide o nadpolovičnú väčšinu hlasov z celkového počtu 11.446.283 hlasov všetkých prítomných veriteľov. Proti prijatiu plánu hlasoval jeden veriteľ s počtom hlasov 2.187.786 (19,11 %) a nikto sa nezdržal hlasovania.

Po skončení hlasovania neboli splnené všetky podmienky vyžadované v § 148 ods. 1 ZKR, preto reštrukturalizačný plán dlžníka nebol schvaľovacou schôdzou prijatý.

Navrhovateľ - dlžník návrhom doručeným súdu dňa 22.07.2011 žiadal, aby súd v zmysle ustanovenia § 151 ods. 2 a § 152 ZKR potvrdil plán a aby nahradil súhlas 2. skupiny zabezpečených veriteľov. Uspokojenie zabezpečených veriteľov reštrukturalizačným plánom dlžníka je vo výške 100 % prihlásených pohľadávok. V súlade s ustanovením § 152 ods. 1 písm. a) nebudú zabezpečení veritelia na základe plánu v zjavne horšom postavení, keďže ich uspokojenie je do výške 100 % prihlásených pohľadávok; písm. b) za prijatie plánu hlasovala väčšina, čiže dve z troch vytvorených skupín veriteľov a písm. c) za prijatie plánu hlasovalo 80,89 % prítomných veriteľov na schvaľovacej schôdzi veriteľov.

Podaním zo dňa 22.07.2011, doručeným súdu dňa 26.07.2011, veriteľ Komerční banka a.s. odôvodnil svoj nesúhlas s predloženým reštrukturalizačným plánom. Veriteľ nesúhlasí s plánom z dôvodu, že predložený plán je na mnohých miestach nejasný a neurčitý a je v ňom zrejmá diskrepancia v znení opisnej a záväznej časti plánu, pričom to podľa veriteľa možno považovať za porušenie zákona o konkurze a reštrukturalizácii, a to § 138 ods. 1 druhá veta. Podľa tohto ustanovenia mal predkladateľ plánu s odbornou starostlivosťou posúdiť rozsah uspokojenia pripadajúceho v prospech veriteľa z majetku zabezpečujúceho jeho pohľadávku a v prípade, ak by tento majetok nepostačoval na uspokojenie veriteľovej pohľadávky v celom rozsahu, tak v ostatnom dotknutom rozsahu sa pohľadávky mala zaradiť do skupiny pre nezabezpečené pohľadávky. Podľa veriteľa v zmysle záväznej časti plánu, rozsah uspokojenia veriteľa Komerční banka a.s. v rámci reštrukturalizácie dlžníka nie je vôbec zrejmý. Z plánu nie je zrejmé, v akom rozsahu je zabezpečená pohľadávka veriteľa Komerční banka a.s. uznaná za nevymáhateľnú ako aj výška plnenia, ktorá by mala veriteľovi pripadnúť. Tieto skutočnosti podľa veriteľa spôsobujú neurčitosť plánu, čo je v rozpore s ustanovením § 139 ods. 1 druhá veta ZKR. Z uvedeného dôvodu možno teda podľa veriteľa Komerční banka a.s. konštatovať, že postavenie veriteľa by mohlo byť v horšom postavení, v akom by bolo v prípade neprijatia plánu, nakoľko nie je možné s určitosťou povedať, že pravdepodobné uspokojenie v rámci konkurzného konania by bolo pre veriteľa nevýhodnejšie ako v rámci uspokojenia reštrukturalizácie, ktoré nie je v pláne presne vyčíslené a definované. Vzhľadom na vyššie uvedené žiadal veriteľ Komerční banka a.s., aby súd nenahradil svojim rozhodnutím prijatie plánu v skupine č. 2 pre zabezpečené pohľadávky a zamietol plán.

Podľa § 133 ods. 1 ZKR, ak súd povolil reštrukturalizáciu na základe návrhu dlžníka, plán vypracuje a vypracovaný plán postupne predloží na schválenie veriteľskému výboru, schôdzi účastníkov plánu (ďalej len „schvaľovacia schôdza“) a súdu dlžník.

Podľa § 143 ZKR záverečný návrh plánu sa musí predložiť na predbežné schválenie veriteľskému výboru do 90 dní od povolenia reštrukturalizácie. Na odôvodnenú žiadosť predkladateľa plánu môže veriteľský výbor túto lehotu o 60 dní predĺžiť. Predĺženie lehoty spolu s odôvodnením veriteľského výboru správca bezodkladne po doručení zápisnice zo zasadnutia veriteľského výboru zverejní v Obchodnom vestníku. Ak predkladateľ plánu v zákonnej lehote návrh plánu veriteľskému výboru nepredloží, správca bezodkladne požiada súd o vyhlásenie konkurzu.

Podľa § 145 ods. 1 ZKR, každý účastník plánu má právo najneskôr siedmy deň pred konaním schvaľovacej schôdze písomne požiadať predkladateľa plánu prostredníctvom správcu

a) o podrobnejšie vysvetlenie ustanovení plánu,

b) o opravu zjavnej chyby v písaní alebo počítaní alebo inej zrejmej nesprávnosti plánu,

c) o zaradenie svojej pohľadávky do inej skupiny, ako bola zaradená predkladateľom plánu,

d) o zaradenie svojho majetkového práva akcionára do inej skupiny, ako bolo zaradené predkladateľom plánu,

e) o zaradenie svojej zabezpečenej pohľadávky do skupiny pre nezabezpečené pohľadávky v inom rozsahu ako v rozsahu určenom predkladateľom plánu.

Podľa § 145 ods. 3 ZKR, predkladateľ plánu s odbornou starostlivosťou posúdi každú žiadosť podľa odseku 1 písm. b) až e) a v odôvodnených prípadoch upraví plán podľa žiadosti. Ak je predkladateľom plánu dlžník, správca mu doručí zoznam žiadostí na účely ich posúdenia najneskôr piaty deň pred konaním schvaľovacej schôdze.

Podľa § 148 ods. 1 ZKR na prijatie plánu schvaľovacou schôdzou sa vyžaduje, aby

a) v každej skupine pre zabezpečené pohľadávky hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasujúcich veriteľov so zistenou sumou zistených pohľadávok vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých zistených zabezpečených pohľadávok danej skupiny, ak ich hlasy v danej skupine súčasne presahujú dvojtretinovú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov počítanú podľa zistenej sumy ich zistených pohľadávok; právo hlasovať majú aj veritelia pohľadávok popretých čo do poradia zabezpečovacieho práva alebo zabezpečenia zabezpečovacím právom, a to v rozsahu, v akom ich pohľadávky nie sú popreté aj čo do poradia zabezpečovacieho práva alebo zabezpečenia zabezpečovacím právom,

b) v každej skupine pre nezabezpečené pohľadávky hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasujúcich veriteľov so zistenou sumou pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti vyššou ako 1 % zistenej sumy všetkých pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti danej skupiny, ak ich hlasy v danej skupine súčasne presahujú väčšinu hlasov hlasujúcich veriteľov počítanú podľa zistenej sumy ich pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti,

c) v každej skupine pre majetkové práva akcionárov hlasovala za prijatie plánu nadpolovičná väčšina hlasov hlasujúcich akcionárov v danej skupine počítaná podľa počtu ich hlasov,

d) za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia s nadpolovičnou väčšinou hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich pohľadávok zistených čo do právneho dôvodu a vymáhateľnosti.

Podľa § 151 ods. 1 ZKR plán prijatý schvaľovacou schôdzou potvrdzuje súd uznesením na návrh predkladateľa plánu. Návrh na potvrdenie plánu je predkladateľ plánu povinný doručiť súdu do 10 dní od skončenia schvaľovacej schôdze; súčasťou návrhu je zápisnica zo schvaľovacej schôdze a ňou prijatý plán.

Podľa § 151 ods. 2 ZRK návrh na potvrdenie plánu možno za podmienok ustanovených v § 152 podať, aj keď plán nebol prijatý schvaľovacou schôdzou alebo odsúhlasený dlžníkom.

Podľa § 152 ods. 1 ZKR, ak za prijatie plánu v niektorej zo skupín nehlasovala potrebná väčšina, predkladateľ plánu sa môže v návrhu na potvrdenie plánu domáhať, aby súd prijatie plánu v skupine nahradil svojím rozhodnutím, ak

a) účastníci plánu zaradení do skupiny hlasujúcej proti prijatiu plánu nebudú na základe plánu v zjavne horšom postavení, v akom by boli v prípade neprijatia plánu; súd pritom vychádza z ich pravdepodobného uspokojenia v konkurznom konaní,

b) väčšina zo skupín zostavených podľa plánu hlasovala za prijatie plánu potrebnou väčšinou a

c) za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia s nadpolovičnou väčšinou hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených pohľadávok.

Podľa § 152 ods. 3 ZKR o nahradení súhlasu podľa odseku 1 alebo 2 súd rozhodne v uznesení o potvrdení alebo zamietnutí plánu.

Podľa § 153 ods. 1 ZKR, ak nie sú dôvody na zamietnutie plánu, súd do 15 dní od doručenia návrhu na potvrdenie plánu predložený plán uznesením potvrdí; prílohu uznesenia tvorí plán potvrdený súdom. V uznesení o potvrdení plánu súd rozhodne aj o skončení reštrukturalizácie. Uznesenie súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Plán potvrdený súdom sa nezverejňuje; to sa nevzťahuje na ustanovenia o novom úvere.

Podľa § 154 ods. 1 ZKR súd uznesením zamietne plán, ak

a) boli podstatným spôsobom porušené ustanovenia tohto zákona o náležitostiach plánu, postupe pri príprave plánu, hlasovaní o pláne alebo iné ustanovenia týkajúce sa plánu, ak to malo nepriaznivý vplyv na niektorého z účastníkov plánu,

b) prijatie plánu bolo dosiahnuté podvodným konaním alebo poskytnutím osobitných výhod niektorému účastníkovi plánu,

c) plán nebol prijatý schvaľovacou schôdzou alebo dlžníkom; to neplatí, ak súd nahradil ich súhlas svojím rozhodnutím,

d) plán je v podstatnom rozpore so spoločným záujmom veriteľov.

Súd preskúmal predložený reštrukturalizačný plán, ako aj postup správcu, dlžníka, veriteľov a veriteľských orgánov v tomto reštrukturalizačnom konaní. V predmetnom pláne boli vytvorené tri skupiny veriteľov, dve skupiny pre zabezpečené pohľadávky, pričom prvá skupina bola zabezpečená nehnuteľným majetkom a druhá skupina zabezpečená pohľadávkami. Tretia skupina bola pre nezabezpečené pohľadávky. Na schvaľovacej schôdzi dňa 19.07.2011 sa plán považoval za prijatý v 1. a 3. skupine veriteľov, v 2. skupine pre zabezpečené pohľadávky plán nebol prijatý. Následne dlžník vo svojom návrhu zo dňa 20.07.2011 požiadal súd, aby nahradil súhlas 2. skupiny pre zabezpečené pohľadávky s prijatím reštrukturalizačného plánu dlžníka pri hlasovaní na schvaľovacej schôdzi konanej dňa 19.07.2011. Ako vyplýva z predloženého reštrukturalizačného plánu v článku 2.2, druhej skupine pre zabezpečené pohľadávky bolo navrhované uspokojenie zo speňažovania ich zabezpečeného majetku prihláseného v prihláške pohľadávky do výšky prihlásenej v prihláške pohľadávky. Plnenie v prospech týchto veriteľov je len uvedenou pohľadávkou. V prípade, ak hodnota - výťažok zo speňaženia pohľadávky je nižšia ako prihlásená pohľadávka, v zostávajúcej časti sa veriteľ tejto skupiny pohľadávok vzdáva svojho nároku.

Pokiaľ ide o námietky veriteľa Komerční banka a.s. s reštrukturalizačným plánom, súd poukazuje na ustanovenie § 145 ods. 1 ZKR, na základe ktorého mal veriteľ právo najneskôr siedmy deň pred konaním schvaľovacej schôdze písomne požiadať predkladateľa plánu prostredníctvom správcu o opravu zjavnej chyby v písaní alebo počítaní alebo inej zrejmej nesprávnosti plánu a o zaradenie svojej zabezpečenej pohľadávky do skupiny pre nezabezpečené pohľadávky v inom rozsahu ako v rozsahu určenom predkladateľom plánu. Taktiež v zmysle ustanovenia § 157 ods. 1 ZKR účastník plánu, ktorý hlasoval proti prijatiu plánu si mohol uplatnil do zápisnice zo schvaľovacej schôdze odôvodnenú námietku proti prijatiu plánu. Z obsahu spisu ani zo zápisnice zo schvaľovacej schôdze nevyplýva, že by veriteľ využil svoje zákonné možnosti, a to ani pred konaním schvaľovacej schôdze ani na schvaľovacej schôdzi konanej dňa 19.07.2011 a neuplatnil si odôvodnené námietky. V zápisnici zo schvaľovacej schôdze zo dňa 19.07.2011 správca konštatoval, že v zákonnej lehote sa podľa § 147 ZKR do rozpravy neprihlásil žiaden veriteľ. Na základe uvedeného má súd za to, že v zmysle ustanovenia § 154 ods. 1 písm. a/ a b/ ZKR zo strany správcu a dlžníka ako predkladateľa plánu neboli podstatným spôsobom porušené ustanovenia zákona o konkurze a reštrukturalizácii o náležitostiach plánu, postupe pri príprave plánu, hlasovaní o pláne alebo iné ustanovenia týkajúce sa plánu a ich postup nemal nepriaznivý vplyv na niektorého z účastníkov plánu a prijatie plánu nebolo dosiahnuté podvodným konaním alebo poskytnutím osobitných výhod niektorému účastníkovi plánu.

Postavenie tejto 2. skupiny pre zabezpečené pohľadávky by nebolo horšie ako v prípade vyhlásenia konkurzu, čím bola splnená zákonná podmienka v zmysle § 152 ods. 1 písm. a) ZKR. Zároveň boli splnené aj podmienky v zmysle § 152 ods. 1 písm. b) a c) ZKR, a to, že za prijatie plánu hlasovala väčšina zo skupín zostavených podľa plánu hlasovala za prijatie plánu potrebnou väčšinou (za prijatie hlasovali dve z troch skupín) a za prijatie plánu hlasovali prítomní veritelia s nadpolovičnou väčšinou hlasov počítaných podľa zistenej sumy ich zistených pohľadávok (za prijatie plánu hlasovali veritelia s počtom 80,89 % hlasov prítomných veriteľov). Súd teda konštatuje, že boli splnené všetky podmienky v zmysle ustanovenia § 152 ods. 1 ZKR potrebné na nahradenie súhlasu skupiny.

Súd ďalej zistil, že reštrukturalizačný plán zároveň nie je v podstatnom rozpore so spoločným záujmom veriteľov, keď za tento spoločný záujem je potrebné pokladať dosiahnutie čo najvyššej miery uspokojenia pohľadávok veriteľov (§ 5 ZKR) pri zachovaní aspoň podstatnej časti prevádzky podniku dlžníka tak, že v reštrukturalizačnom konaní možno odôvodnene predpokladať väčší rozsah uspokojenia veriteľov dlžníka ako v prípade vyhlásenia konkurzu [§ 109 ods. 3 písm. c) a d) ZKR].

Nakoľko nie sú dôvody na zamietnutie reštrukturalizačného plánu, súd nahradil súhlas 2. skupiny pre zabezpečené pohľadávky s prijatím reštrukturalizačného plánu, potvrdil reštrukturalizačný plán v znení, o ktorom hlasovala schvaľovacia schôdza dňa 19.07.2011 a rozhodol o skončení reštrukturalizácie podľa ustanovenia § 153 ods. 1 ZKR.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Prílohu tohto uznesenia tvorí reštrukturalizačný plán potvrdený súdom. Plán je súčasťou súdneho spisu.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2R/11/2010
  • ICS 8110231709
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Ľubica Kurucová