Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 308489

EURO DELTA spol. s.r.o.

  • Konanie č. 308489
  • Vydaný 15.10.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 203 z roku 2012 19.10.2012
  • Úpadca EURO DELTA spol. s.r.o.
    IČO: 17326575
    Bojnická 20
    83104   Bratislava 3
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: EURO DELTA spol. s.r.o., so sídlom Bojnická 20, 831 04 Bratislava, IČO: 17 326 575, správcom ktorého je Mgr. Milena Nosková, so sídlom kancelárie Timravina 9, 811 06 Bratislava, značka správcu: S 1313, o žiadosti správcu o uloženie záväzného pokynu v súvislosti so správou a speňažovaním majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu

Rozhodnutie

Súd pri výkone pôsobnosti veriteľského výboru ukladá správcovi: Mgr. Milena Nosková, so sídlom kancelárie Timravina 9, 811 06 Bratislava, značka správcu: S 1313, úpadcu: EURO DELTA spol. s.r.o., so sídlom Bojnická 20, 831 04 Bratislava, IČO: 17 326 575 v zmysle ustanovenia § 83 ods. 1 v spojitosti s ustanovením § 92 ods. 1 písm. e) zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizáciu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov záväzný pokyn speňažiť majetok zapísaný do súpisu všeobecnej podstaty úpadcu, zverejnený v Obchodnom vestníku pod číslom 45B/2011 dňa 07.03.2011: typ súpisovej položky majetku: hnuteľná vec, popis hnuteľnej veci: Unimo bunky 2x, spoluvlastnícky podiel úpadcu: 1/1, priamym predajom za nasledujúcich podmienok:

Správca speňaží uvedený hnuteľný majetok: Unimo bunky 2x nachádzajúce sa na Bojnickej ulici 24 v Bratislave priamym predajom v zmysle § 92 ods. 1 písm. e) zákona č. 7/2005 o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov tak, že ho ponúkne spoločnosti LOGIS Invest, a.s. so sídlom Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava, IČO 44 643 004 za sumu vo výške 1 849,- eur.

Odôvodnenie

Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 02.02.2011, č.k. 2K/73/2010-611, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 10.02.2011 vyhlásil konkurz na majetok úpadcu: EURO DELTA spol. s.r.o., so sídlom Bojnická 20, 831 04 Bratislava, IČO: 17 326 575 (ďalej len "Úpadca") a do funkcie správcu ustanovil správcu: Mgr. Milena Nosková, so sídlom kancelárie Timravina 9, 811 06 Bratislava, značka správcu: S 1313 (ďalej len "Správca").

Dňa 04.11.2011 bola súdu doručená žiadosť Správcu o uloženie záväzného pokynu k odpredaju hnuteľného majetku, ktorou požiadal súd vykonávajúci pôsobnosť veriteľského výboru o udelenie záväzného pokynu k speňaženiu hnuteľného majetku zapísaného v súpise majetku úpadcu: EURO DELTA spol. s.r.o., so sídlom Bojnická 20, 831 04 Bratislava, IČO: 17 326 575, ktorý bol zverejnený v Obchodnom vestníku č. 45B/2011 zo dňa 07.03.2011 ako Unimobunky 2x (ďalej len „unimobunky“) a to priamym predajom podľa § 92 ods. 1 písm. e) zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZKR“). V predmetnej žiadosti ďalej Správca uviedol, že uvedený majetok bol úpadcom spísaný do návrhu na vyhlásenie konkurzu. Unimobunky sa nachádzajú na Bojnickej ulici 24 v Bratislave na pozemku spoločnosti LOGIS Invest, a.s., so sídlom Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava, IČO: 44 643 004, ktorá zároveň prejavila o kúpu.

Keďže unimobunky sú v zlom technickom stave a je nutná ich rekonštrukcia, s ktorou sú spojené náklady na demontáž, javí sa ako výhodná forma speňaženie - priamy predaj týchto unimobuniek záujemcovi. Záujemca ponúka kúpnu cenu vo výške 1 849,- eur.

Nakoľko žiadosť Správcu nespĺňala náležitosti v zmysle § 84 ods. 3 ZKR (absentujúce porovnanie očakávaných výsledkov navrhnutého spôsobu speňaženia s očakávanými výsledkami iných možných spôsobov speňaženia a alternatívne návrhy speňaženia majetku), súd vyzval Správcu výzvou zo dňa 27.03.2012 na ich doplnenie.

Správca v odpovedi na danú výzvu, doručenej súdu dňa 05.04.2012 uviedol, že oslovil viaceré spoločnosti podnikajúce v segmente s ponukou na kúpu unimobuniek, ale žiadna z oslovených spoločností neprejavila záujem o ich kúpu, nakoľko by bola nutná ich demontáž v súvislosti s ich prevozom a unimobunky sú v zlom technickom stave a je nutná ich rekonštrukcia, ktorá by bola nákladnejšia ako ich hodnota.

Ďalej Správca uviedol, že nevie stanoviť trhovú cenu unimobuniek, pretože nedostal žiaden konkrétny cenový návrh z ním oslovených spoločností a vypracovanie znaleckého posudku je neúčelné, nakoľko jeho cena by bola vysoká a vzhľadom k tomu by bol predpokladaný príjem do podstaty výrazne nižší ako je kúpna cena ponúkaná záujemcom.

Dňa 06.08.2012 doručil Správca súdu doplnenie podania zo dňa 05.04.2012, v ktorom doplnil porovnanie očakávaných výsledkov navrhnutého spôsobu speňaženia s očakávanými výsledkami iných možných spôsobov speňaženia.

Z uvedeného vyplynul ako najvyšší očakávaný výnos práve výnos pri speňažovaní majetku navrhnutým spôsobom speňaženia t. z. priamym predajom a to vo výške 1 849,- eur, zatiaľ čo pri iných spôsoboch speňaženia uviedol Správca ako očakávaný výnos sumu 0,- eur.

Čo sa týka očakávaných nákladov, tieto sa javia podľa názoru Správcu nasledovne:

- vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže: náklade spojené s vyhlásením súťaže (noviny, časopisy, bulletiny)

- poverenie predajom majetku dražobníka: náklady spojené s vyhotovením znaleckého posudku, notárske poplatky, poplatky dražobníkovi resp. dražobnej spoločnosti

- poverenie predajom majetku obchodníka s cennými papiermi: 0,- eur

- zorganizovanie dražby, ponukového konania alebo iného súťažného procesu smerujúceho k predaju majetku: náklady spojené s vyhotovením znaleckého posudku, notárske poplatky, poplatky dražobníkovi resp. dražobnej spoločnosti

- predaj majetku iným vhodným spôsobom - priamy predaj záujemcovi (vlastník pozemku, na ktorom sa nachádza predmet speňaženia): nulové resp. minimálne.

Podľa § 39 ods. 1 ZKR ak prvá schôdza veriteľov nie je uznášaniaschopná alebo nezvolí veriteľský výbor, pôsobnosť veriteľského výboru až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Súd na základe zápisnice z prvej schôdze veriteľov zo dňa 27.04.2011 zistil, že na prvej schôdzi veriteľov sa zúčastnili iba dvaja veritelia, a preto v súlade s ust. § 39 ZKR pôsobnosť veriteľského výboru až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Podľa § 82 ods. 1 ZKR príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 82 ods. 2 písm. a) ZKR príslušným orgánom na účely zákona je veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu.

Podľa § 83 ods. 1 ZKR príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o

a) speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu; veriteľský výbor môže určiť, kedy sa záväzný pokyn nevyžaduje,

b) speňaženie majetku tvoriaceho oddelenú podstatu,

c) spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty alebo všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty,

d) odplatný prevod podniku alebo jeho časti,

e) speňaženie majetku odplatným prevodom na osobu spriaznenú so správcom, osobu spriaznenú s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osobu spriaznenú s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

f) prenechanie celého majetku úpadcu alebo jeho podstatnej časti do nájmu; to neplatí, ak sa prevádzkuje podnik úpadcu a majetok, ktorý sa prenecháva do nájmu, slúžil pred vyhlásením konkurzu na prevádzkovanie rovnakej alebo podobnej podnikateľskej činnosti,

g) prenechanie majetku úpadcu do nájmu osoby spriaznenej so správcom, osoby spriaznenej s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osoby spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

h) uzatvorenie zmluvy o dočasnom poskytnutí peňažných prostriedkov v súvislosti s prevádzkovaním podniku úpadcu,

i) uzatvorenie zmluvy v súvislosti s prevádzkovaním úpadcovho podniku, ktorou sa správca zaviaže plniť pokračujúce plnenie počas viac ako jedného mesiaca alebo poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 3% obratu úpadcu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Podľa § 84 ods. 1 ZKR správca je povinný vo veciach, v ktorých je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, požiadať príslušný orgán o uloženie pokynu, ako postupovať pred tým, ako urobí prvý právny úkon v tejto veci. V týchto veciach môže správca urobiť prvé právne úkony, až keď príslušný orgán uloží správcovi pokyn, ako postupovať alebo až keď súd rozhodne, ako postupovať.

Podľa § 84 ods. 3 ZKR žiadosť správcu o uloženie pokynu ohľadom speňaženia majetku musí obsahovať navrhovaný spôsob speňaženia a jeho zdôvodnenie, porovnanie očakávaných výsledkov navrhnutého spôsobu speňaženia s očakávanými výsledkami iných možných spôsobov speňaženia a alternatívne návrhy speňaženia majetku.

Podľa § 92 ods. 1 ZKR správca môže na účely speňaženia majetku

a) vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž,

b) poveriť predajom majetku dražobníka,

c) poveriť predajom majetku obchodníka s cennými papiermi,

d) zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku,

e) predať majetok iným vhodným spôsobom.

Podľa § 198 ods. 1 ZKR súd v konaní podľa tohto zákona rozhoduje uznesením. Proti uzneseniu je odvolanie prípustné, len ak to ustanovuje tento zákon. Dovolanie ani mimoriadne dovolanie proti uzneseniu vydanému v konaní podľa tohto zákona nie je prípustné.

Vychádzajúc zo žiadosti o udelenie záväzného pokynu, súd ako najvhodnejšiu alternatívu pre speňaženie uvedeného majetku, ktorá zohľadňuje záujmy nezabezpečených veriteľov, považuje speňaženie majetku podľa ustanovenia § 92 ods. 1 písm. e), a síce speňaženie formou priameho predaja.

S prihliadnutím na špecifickú povahu speňažovaného majetku, jeho umiestnenie, stav, s dôrazom na vyjadrenie správcu, súd uložil správcovi záväzný pokyn speňažiť hnuteľný majetok: typ súpisovej položky majetku: hnuteľná vec, popis hnuteľnej veci: Unimo bunky 2x, spoluvlastnícky podiel úpadcu: 1/1, zapísaný do súpisu všeobecnej podstaty úpadcu, zverejnený v Obchodnom vestníku pod číslom 45B/2011 dňa 07.03.2011, priamym predajom spoločnosti LOGIS Invest, a.s. so sídlom Malý trh 2/A, 811 08 Bratislava, IČO 44 643 004 za sumu vo výške 1 849,- eur.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné (§ 198 ods. 1 ZKR).

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 2K/73/2010
  • ICS 1110246309
  • Vydal JUDr. Stanislava Bezáková
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Lucia Kolenová