Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 316844

Blaster, s.r.o.

  • Konanie č. 316844
  • Vydaný 29.11.2012
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 235 z roku 2012 5.12.2012
  • Úpadca Blaster, s.r.o.
    IČO: 44574835
    Sliačska 10
    83102   Bratislava
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci navrhovateľa- dlžníka: Blaster, s.r.o., so sídlom Sliačska 10, 831 02 Bratislava, IČO: 44 574 835, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: Blaster, s.r.o., so sídlom Sliačska 10, 831 02 Bratislava, IČO: 44 574 835

Rozhodnutie

Súd začína konkurzné konanie voči dlžníkovi: Blaster, s.r.o., so sídlom Sliačska 10, 831 02 Bratislava, IČO: 44 574 835.

Odôvodnenie

Dňa 26.06.2012 podal dlžník: Blaster, s.r.o., so sídlom Sliačska 10, 831 02 Bratislava, IČO: 44 574 835 ( ďalej len „ Navrhovateľ“ , „ Dlžník“ ) na Okresnom súde Bratislava I návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok Dlžníka.

Uznesením Okresného súdu Bratislava I, č.k. 3K/31/2012 zo dňa 11.07.2012, súd zastavil konanie s poukazom na ust. § 104 O.s.p. v spojení s ust. § 3 ods. 3 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZKR“), a to z dôvodu nesplnenia podmienky konania, t.j. nepreukázania plurality veriteľov.

V zákonnej 15- dňovej lehote podal Dlžník odvolanie voči uzneseniu Okresného súdu Bratislava I. č.k. 3K/31/2012 zo dňa 11.07.2012, v ktorom uviedol, že Okresný súd Bratislava I. nesprávne právne posúdil vec tým, že nepoužil správne ustanovenie právneho predpisu, pokiaľ ide o preukázanie úpadku dlžníka, ktorý sa v zmysle § 3 ods. 1 ZKR prezumuje. Odvolateľ namietal, že prvostupňový súd nielenže nerešpektoval právnu domnienku úpadku navrhovateľa podľa § 3 ods. 1 ZKR, ale ani nevykonal žiadne dokazovanie, ktoré by spoľahlivo preukázalo správnosť jeho správneho záveru o neexistencii úpadku navrhovateľa. Dlžník sa ďalej odvoláva na skutočnosť, že prvostupňový súd v rozpore s ust. § 14 ods. 1 ZKR, nevyzval Dlžníka ako Navrhovateľa na odstránenie nedostatkov návrhu, ale konanie zastavil.

Krajský súd v Bratislave, uznesením č.k. 2 CoKR/55/2012-24 zo dňa 04.10.2012, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 01.11.2012 uznesenie Okresného súdu č.k. 3k/31/2012-10 zo dňa 11.07.2012 zrušil, a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Krajský súd v Bratislave dospel k záveru, že rozhodnutie súdu prvého stupňa bolo predčasné, nakoľko nevyzval Navrhovateľa na odstránenie nedostatkov podaného návrhu, a zároveň sa stotožnil s názorom odvolateľa, že v prípade dlžníckeho návrhu platí vyvrátiteľná domnienka, že dlžník je v úpadku. Vzhľadom na vyššie uvedené, odvolací súd predmetné uznesenie Okresného súdu Bratislava I. zrušil a vrátil mu vec na ďalšie konanie s tým, že úlohou súdu prvého stupňa bude vyzvať Dlžníka na odstránenie nedostatkov návrhu na vyhlásenie konkurzu a ďalej pokračovať v konaní.

S poukazom na vyššie uvedené Okresný súd Bratislava I uznesením zo dňa 05.11.2012, č.k. 3K/31/2012-28, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 13.11.2012 vyzval Navrhovateľa, aby v lehote 10 dní od doručenia uznesenia odstránil nedostatky návrhu, t.j. aktualizoval návrh na vyhlásenie konkurzu, pripojil aktualizovaný zoznam svojho majetku, zoznam svojich záväzkov a zmluvný prehľad, vyhotovené v súlade s ust. §4, §5, §6 vyhlášky č. 665/2005 MS SR č. 665/2005 Z.z. a predložil súvahu a výkaz ziskov a strát za rok 2009.

Dňa 21.11.2012 bolo súdu doručené Doplnenie návrhu Dlžníka na vyhlásenie konkurzu, v ktorom Navrhovateľ doložil aktualizovaný návrh s úradne osvedčeným podpisom v dvoch rovnopisoch, pripojil zoznam majetku, zoznam záväzkov a zmluvný prehľad, ktoré spĺňajú náležitosti v zmysle §4, §5, §6 vyhlášky č. 665/2005 MS SR č. 665/2005 Z.z a rovnako doložil aj súvahu a výkaz ziskov a strát za rok 2009, čím odstránil vady návrhu na vyhlásenie konkurzu zo dňa 26.06.2012.

Podľa § 3 ods. 1 zák. č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZKR“) dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Ak dlžník podá návrh na vyhlásenie konkurzu, rozumie sa tým, že je v úpadku.

Podľa § 3 ods. 2 ZKR platobne neschopný je ten, kto nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej schopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi.

Podľa § 3 ods. 3 ZKR predlžený je ten, kto je povinný viesť účtovníctvo podľa osobitného predpisu, má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho splatných záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku.

Podľa § 11 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu sa podáva na príslušnom súde (ďalej len "súd"). Návrh na vyhlásenie konkurzu je oprávnený podať dlžník, veriteľ, v mene dlžníka likvidátor alebo iná osoba, ak to ustanovuje tento zákon.

Podľa § 11 ods. 2 ZKR dlžník v úpadku je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu do 30 dní, od kedy sa dozvedel alebo sa pri zachovaní odbornej starostlivosti mohol dozvedieť o svojom úpadku. Túto povinnosť v mene dlžníka má rovnako štatutárny orgán alebo člen štatutárneho orgánu dlžníka, likvidátor dlžníka a zákonný zástupca dlžníka.

Podľa § 12 ods. 1 ZKR návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej pomoci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 12 ods. 4 ZKR ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva dlžník, k návrhu je povinný pripojiť zoznam svojho majetku, zoznam svojich záväzkov a zoznam svojich spriaznených osôb. Ak dlžník účtuje podľa osobitného predpisu, k návrhu je povinný pripojiť aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr ako posledná riadna individuálna účtovná závierka; ak bola individuálna účtovná závierka predmetom overovania audítorom, k návrhu je povinný pripojiť aj správu audítora.

Podľa § 4 ods. 1 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. v zozname majetku sa uvádza všetok majetok patriaci dlžníkovi ku dňu predloženia zoznamu majetku alebo ku dňu jeho doplnenia vrátane sporného majetku, ku ktorému niekto iný uplatňuje vlastnícke právo alebo iné majetkové právo. Ak ide o konkurzné konanie, v zozname majetku sa uvádza aj majetok, ktorý bol prevedený z dlžníkovho majetku právnymi úkonmi, pri ktorých možno odôvodnene predpokladať ich odôvodnenosť.

Podľa § 4 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. Zoznam majetku sa vyhotovuje v prehľadnej písomnej forme, v ktorej sa uvádzajú nasledujúce údaje:

a) pri pozemku číslo parcely, druh pozemku, výmera, číslo listu vlastníctva a katastrálne územie,

b) pri stavbe popis stavby, súpisné číslo, číslo listu vlastníctva a katastrálne územie vrátane adresy spolu s orientačným číslom, pri rozostavanej stavbe popis stavby, stavebné povolenie, číslo parcely, na ktorej rozostavaná stavba stojí, číslo listu vlastníctva a katastrálne územie, v prípade dokončených a skolaudovaných stavieb nezapísaných na liste vlastníctva aj kolaudačné rozhodnutie,

c) pri byte alebo nebytovom priestore súpisné číslo stavby, vchod, poschodie a číslo bytu alebo nebytového priestoru, číslo listu vlastníctva a katastrálne územie vrátane adresy spolu s orientačným číslom, pri rozostavanom byte alebo nebytovom priestore stavebné povolenie, poschodie, číslo parcely, na ktorej stavba s rozostavaným bytom alebo nebytovým priestorom stojí, číslo listu vlastníctva a katastrálne územie; v prípade dokončených a skolaudovaných stavieb s bytmi alebo nebytovými priestormi nezapísanými na liste vlastníctva aj kolaudačné rozhodnutie,

d) pri hnuteľnej veci popis hnuteľnej veci, výrobné číslo a evidenčné číslo, ak sú známe, ako aj adresa miesta, kde sa hnuteľná vec nachádza,

e) pri cennom papieri druh a forma cenného papiera, počet kusov, mena, na ktorú znie, menovitá hodnota, poradové číslo, ISIN, ak bol pridelený, označenie emitenta, ako aj označenie verejného registra, v ktorom je evidovaný, alebo adresa miesta, kde sa nachádza, ak ide o listinný cenný papier,

f) pri peňažnej pohľadávke označenie dlžníka, suma pohľadávky s rozdelením na istinu a príslušenstvo a právny dôvod vzniku pohľadávky spolu s číslom faktúry, ak bola vystavená,

g) pri pohľadávke z účtu číslo účtu, mena, na ktorú znie, zostatok na účte a označenie banky, zahraničnej banky, pobočky zahraničnej banky alebo inej finančnej inštitúcie, ktorá ho vedie, názov a forma vkladu, ak ide o vklad,

h) pri inej majetkovej hodnote popis inej majetkovej hodnoty, prípadne verejný register, v ktorom je iná majetková hodnota evidovaná.

Podľa § 4 ods. 3 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. pri každej položke sa v zozname majetku uvedie jej hodnota vyjadrená v eurách, za ktorú by položku bolo možné predať v danom mieste ku dňu predloženia zoznamu majetku alebo ku dňu jeho doplnenia.

Podľa § 4 ods. 4 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. ak sa k položke vzťahuje zabezpečovacie právo, v zozname majetku sa uvedie druh a poradie zabezpečovacieho práva, ako aj pohľadávka, ktorú zabezpečuje, s uvedením veriteľa, zabezpečenej sumy a právneho dôvodu vzniku zabezpečovacieho práva.

Podľa § 4 ods. 5 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. ak je položka predmetom súdneho alebo iného sporu, v zozname majetku sa uvedú skutočnosti súvisiace s týmto sporom.

Podľa § 4 ods. 6 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. ak je položka predmetom podielového spoluvlastníctva, v zozname majetku sa uvedú podieloví spoluvlastníci a podiely jednotlivých podielových spoluvlastníkov vyjadrené v zlomkoch.

Podľa § 4 ods. 7 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. pred prvý list zoznamu majetku sa vloží vyhlásenie dlžníka o pravdivosti a úplnosti údajov uvedených v zozname majetku, ktorého vzor a vysvetlivky k zápisom sú uvedené v prílohe č. 1.

Podľa § 5 ods. 1 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. v zozname záväzkov sa uvádzajú peňažné záväzky dlžníka ku dňu predloženia zoznamu záväzkov alebo ku dňu jeho doplnenia vrátane sporných peňažných záväzkov, ktoré sú voči nemu uplatňované.

Podľa § 5 ods. 2 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. zoznam záväzkov sa vyhotovuje v prehľadnej písomnej forme, v ktorej sa uvádzajú nasledujúce údaje:

a) označenie veriteľa názvom alebo menom a priezviskom, sídlom, miestom podnikania alebo bydliskom, ako aj identifikačným číslom (IČO), ak bolo pridelené,

b) suma peňažného záväzku vyjadrená v eurách s rozdelením na istinu a príslušenstvo,

c) právny dôvod vzniku peňažného záväzku vrátane čísel faktúr, ak bol peňažný záväzok uplatnený faktúrou,

d) druh, poradie a právny dôvod zriadenia a vzniku zabezpečovacieho práva vrátane predmetu zabezpečovacieho práva spolu so zabezpečenou sumou, ak je peňažný záväzok zabezpečený zabezpečovacím právom,

e) označenie súdneho alebo iného sporu, ak je peňažný záväzok predmetom takéhoto sporu.

Podľa § 5 ods. 3 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. pred prvý list zoznamu majetku sa vloží vyhlásenie dlžníka o pravdivosti a úplnosti údajov uvedených v zozname majetku, ktorého vzor a vysvetlivky k zápisom sú uvedené v prílohe č. 2.

Podľa § 6 vyhlášky MS SR č. 665/2005 Z.z. súčasť zoznamu majetku a zoznamu záväzkov tvorí zmluvný prehľad, v ktorom sa uvedú všetky zmluvy, ktoré ku dňu zostavenia zoznamu majetku a zoznamu záväzkov neboli ukončené, vrátane pracovných zmlúv; pred prvý list prehľadu sa vloží vyhlásenie dlžníka o pravdivosti a úplnosti údajov, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Vzhľadom k tomu, že návrh Navrhovateľa spĺňa zákonom predpísané náležitosti, súd začína konkurzné konanie na majetok Dlžníka.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné (§ 198 ods. 1 ZKR). Konkurzné konanie sa začína zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku a má tieto účinky:

a) dlžník je povinný obmedziť výkon činnosti len na bežné právne úkony; ak dlžník poruší túto povinnosť, platnosť právneho úkonu tým nie je dotknutá, právnemu úkonu však možno v konkurze odporovať,

b) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno začať konanie o výkon rozhodnutia alebo exekučné konanie; už začaté konania o výkon rozhodnutia alebo exekučné konania sa prerušujú,

c) na majetok patriaci dlžníkovi nemožno pre záväzok dlžníka zabezpečený zabezpečovacím právom začať ani pokračovať vo výkone zabezpečovacieho práva; tento účinok sa nevzťahuje na výkon zabezpečovacieho práva vzťahujúceho sa na peňažné prostriedky, pohľadávky z účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, štátne dlhopisy, prevoditeľné cenné papiere alebo na pokračovanie vo výkone zabezpečovacieho práva dobrovoľnou dražbou podľa osobitného predpisu,

d) konanie o zrušení spoločnosti bez likvidácie sa prerušuje.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 3K/31/2012
  • ICS 1112220315
  • Vydal JUDr. Milena Daubnerová
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Katarína Križanová