Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 500390

Tatrasan s.r.o.

  • Konanie č. 500390
  • Vydaný 12.2.2013
  • Publikovaný v Obchodnom vestníku č. 34 z roku 2013 18.2.2013
  • Úpadca Tatrasan s.r.o.
    IČO: 31653715
    Nový Smokovec 4076
    06224   Vysoké Tatry
Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľov - veriteľov: 1. Ing. Andrea Horňáková, nar. 09.04.1972, bytom Dolný Smokovec 53, 062 01 Vysoké Tatry, 2. Mgr. Katarína Bosmanová, nar. 25.05.1976, bytom Nový Smokovec 118, 062 01 Vysoké Tatry, 3. Mgr. Emília Jakubcová, nar. 25.05.1973, bytom Potočná 20, 976 75 Jasenie, o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka TATRASAN, s.r.o., so sídlom Nový Smokovec 4076, 062 24 Vysoké Tatry, IČO: 31 653 715, takto

Rozhodnutie

Vyzýva navrhovateľov, aby v lehote 10 dní odo dňa doručenia tohto uznesenia odstránili nedostatky návrhu na vyhlásenie konkurzu, a to tak, že:

1. predložia súdu doklad preukazujúci zaplatenie preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu,

2. predložia súdu návrh na vyhlásenie konkurzu s úradne osvedčenými podpismi všetkých navrhovateľov,

3. doložia svoje pohľadávky označené v návrhu,

4. predložia všetky súdu už doručené listiny v ďalšom rovnopise,

5. predložia súdu opravené a doplnené listiny v dvoch rovnopisoch.

V prípade, že návrh nebude doplnený, súd návrh o d m i e t n e.

Odôvodnenie

Podaním doručeným súdu dňa 06.02.2013 sa navrhovatelia - veritelia domáhali, aby súd vyhlásil konkurz na majetok dlžníka.

Podľa § 12 ods. 1 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“), návrh na vyhlásenie konkurzu musí obsahovať všeobecné náležitosti návrhu podľa osobitného predpisu. Podpis navrhovateľa, ktorý nie je orgánom verejnej moci musí byť v návrhu úradne osvedčený. Návrh musí byť podaný v dvoch rovnopisoch spolu s prílohami.

Podľa § 12 ods. 2 ZKR, ak návrh na vyhlásenie konkurzu podáva veriteľ, v návrhu je povinný uviesť skutočnosti, z ktorých možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť dlžníka, ako aj označiť svoju pohľadávku 30 dní po lehote splatnosti a označiť ďalšieho veriteľa s pohľadávkou 30 dní po lehote splatnosti. K návrhu je veriteľ povinný pripojiť listiny, ktoré dokladajú jeho pohľadávku označenú v návrhu.

Navrhovateľ pohľadávku doloží

a) písomným uznaním dlžníka s úradne overeným podpisom dlžníka,

b) vykonateľným rozhodnutím alebo iným podkladom, na základe ktorého možno nariadiť výkon rozhodnutia alebo vykonať exekúciu,

c)potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že navrhovateľ pohľadávku účtuje v účtovníctve v súlade s účtovnými predpismi, a v prípade, že ide o pohľadávku nadobudnutú prevodom alebo prechodom, aj potvrdením audítora, správcu alebo súdneho znalca, že pohľadávka účtovaná v účtovníctve navrhovateľa má doložený dôvod vzniku, ak podáva návrh voči právnickej osobe, alebo

d)potvrdením Ministerstva financií Slovenskej republiky o existencii pohľadávky štátu z príspevku poskytnutého dlžníkovi z prostriedkov Európskej únie, 4a) schváleného a účtovaného certifikačným orgánom.4b)

Podľa § 13 ods. 1 ZKR navrhovateľ je povinný pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu zaplatiť na účet súdu preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu (ďalej len "preddavok"). Zaplatenie preddavku je navrhovateľ povinný v návrhu na vyhlásenie konkurzu doložiť dokladom osvedčujúcim jeho zaplatenie. Ak súd návrh na vyhlásenie konkurzu odmietne alebo súd nezačne konkurzné konanie z iného dôvodu alebo navrhovateľ pred začatím konkurzného konania vezme návrh späť, preddavok sa vráti navrhovateľovi.

Podľa § 7 ods. 2 vyhlášky č. 665/2005 Z. z. ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „vyhláška č. 665/2005 Z. z.“) preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok právnickej osoby je 1 659, 70 eura.

Podľa § 14 ods. 1 ZKR, ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. Inak v rovnakej lehote uznesením poučí navrhovateľa o nedostatkoch návrhu a vyzve ho, aby tieto nedostatky v lehote 10 dní odstránil. Ak tak navrhovateľ neurobí, súd návrh odmietne najneskôr do 15 dní po tom, čo uplynula lehota na odstránenie nedostatkov. Inak v rovnakej lehote rozhodne o začatí konkurzného konania. Voči uzneseniu o odmietnutí návrhu odvolanie nie je prípustné. Uznesenie o začatí konkurzného konania alebo uznesenie o odmietnutí návrhu súd doručí navrhovateľovi a dlžníkovi; uznesenie o odmietnutí návrhu súd nezverejňuje v Obchodnom vestníku.

Po preskúmaní návrh na vyhlásenie konkurzu súd zistil, že podpisy navrhovateľov na návrhu nie sú úradne osvedčené a navrhovatelia predložili súdu návrh na vyhlásenie konkurzu a jeho prílohy len v jednom vyhotovení. Preto je potrebné predložiť súdu návrh na vyhlásenie konkurzu s úradne osvedčenými podpismi všetkých navrhovateľov, a to v dvoch vyhotoveniach. Všetky listiny, ktoré už navrhovatelia súdu doručili, a ktoré nepotrebujú doplnenie alebo opravu, je potrebné súdu doručiť ešte v jednom vyhotovení. Nové listiny, na ktorých predloženie boli navrhovatelia vyzvaní, je potrebné predložiť v dvoch rovnopisoch.

Navrhovatelia k návrhu nepriložili doklad o zložení preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu vo výške 1 659,70 eura.

Navrhovatelia sú povinní svoje pohľadávky dokladovať niektorým so spôsobov uvedených v ust. § 12 ods. 2 ZKR. Navrhovatelia svoje pohľadávky nedoložili.

Uvedené nedostatky je potrebné odstrániť tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

Ak tento zákon neustanovuje inak, za deň doručenia súdneho rozhodnutia alebo inej písomnosti sa považuje nasledujúci deň po zverejnení súdneho rozhodnutia alebo inej súdnej písomnosti v Obchodnom vestníku. Rovnako písomnosti, ktoré sa podľa tohto zákona zverejňujú v Obchodnom vestníku, sa považujú na účely tohto zákona za zverejnené nasledujúci deň po ich zverejnení v Obchodnom vestníku.

  • Súd Okresný súd Prešov
  • Spisová značka 2K/2/2013
  • ICS 8113203432
  • Vydal JUDr. Tomáš Novák
  • Vydal FN samosudca
  • Odoslal Ľubica Kurucová