Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Konkurzy a reštrukturalizácie z Obchodného vestníka - Konanie č. 332948

HORIZONT INVESTMENT AND CONSULTING, s.r.o.

Druh
Uznesenie
Hlavička

Okresný súd Bratislava I v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu: HORIZONT INVESTMENT AND CONSULTING, s. r. o. v konkurze, so sídlom Dunajská 4, 814 81 Bratislava, IČO: 31 348 483, správcom ktorého je: JUDr. Ing. Vladimír Neuschl, so sídlom kancelárie Dostojevského rad 5, 811 09 Bratislava, zn. správcu: S 459, o žiadosti správcu o uloženie záväzného pokynu pri speňažovaní majetku úpadcu

Rozhodnutie

Súd pri výkone pôsobnosti veriteľského výboru ukladá správcovi: JUDr. Ing. Vladimír Neuschl, so sídlom kancelárie Dostojevského rad 5, 811 09 Bratislava, zn. správcu: S 459 záväzný pokyn vyhlásiť v zmysle ustanovenia § 92 ods. 1 písm. a) zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizáciu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s § 281 a nasl. Obchodného zákonníka verejnú obchodnú súťaž, v ktorej sa majetok úpadcu tvoriaci všeobecnú podstatu, zverejnený v Obchodnom vestníku č. 231/2012 zo dňa 29.11.2012, bude speňažovať v súlade s predloženým návrhom Správcu a Správcovi ukladá povinnosť o vyhodnotení výsledku verejnej obchodnej súťaže písomne informovať súd.

Odôvodnenie

Dňa 29.03.2010 sa konala 2. schôdza veriteľov úpadcu: HORIZONT INVESTMENT AND CONSULTING, s. r. o. v konkurze, so sídlom Dunajská 4, 814 81 Bratislava, IČO: 31 348 483, ktorej sa zúčastnili iba jeden veriteľ ( Oznam o zvolaní schôdze bol zverejnený v Obchodnom vestníku č. 45B/2010 zo dňa 08.03.2010 ). Nakoľko veriteľský výbor nebol doplnený, pôsobnosť veriteľského výboru s poukazom na ustanovenie § 39 ods. 2 zák. č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizáciu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ( ďalej len „ZKR“ ) až do zvolenia minimálneho počtu členov veriteľského výboru ustanoveného zákonom, prechádza na súd.

Dňa 26.11.2012 bola súdu vykonávajúcemu pôsobnosť veriteľského výboru v zmysle § 84 ZKR doručená Žiadosť Správcu o uloženie záväzného pokynu pri speňažovaní majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu.

Predmetom speňaženia pri uložení záväzného pokynu je majetok Úpadcu tvoriaci všeobecnú podstatu, zverejnený v Obchodnom vestníku č. 231/2012 zo dňa 29.11.2012, a síce peňažná pohľadávka voči Davidovi Brtvovi, nar.: 5.3.1970, trvale bytom Račianska 91, Bratislava - nárok na náhradu škody vo výške 185.885,946 Eur (5.600.000,- Sk) priznaný rozsudkom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, sp. zn.: PK 1T/49/2010 zo dňa 8.11.2010 v spojení s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, sp. zn.: 5To 11/2011 zo dňa 19.1.2012.

Vzhľadom na charakter Úpadcovho majetku a jeho celkovú súpisovú hodnotu, Správca navrhol vyššie uvedený majetok speňažiť formou vyhlásenia verejnej obchodnej súťaže v zmysle § 92 ods. 1 písm. a) ZKR.

Správca navrhuje, aby sa speňažovanie majetku uskutočnilo prostredníctvom jednotlivých kôl ponukového konania verejnej obchodnej súťaže, kedy v 1.kole sa majetok úpadcu bude speňažovať za sumu rovnajúcu sa 100% súpisovej hodnoty (t. j. 100% z 185.885,946 Eur), v 2. kole za 70% súpisovej hodnoty (t. j. 70% z 185.885,946 Eur) a v 3. a ďalších kolách za najvyššiu ponuku.

Pokiaľ ide vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže, Srávca navrhuje, aby bol predaj majetku uskutočnený tak, že vyhlási príslušné kolo verejnej obchodnej súťaže na predaj majetku úpadcu prostredníctvom Obchodného vestníka, pričom ďalšie kolo verejnej obchodnej súťaže správca vyhlási len v tom prípade, ak bolo predchádzajúce kolo neúspešné. V prípade, ak bolo predchádzajúce kolo úspešné len čiastočne, správca vyhlási ďalšie kolo verejnej obchodnej súťaže len na zvyšné, nepredané časti majetku.

Čo sa týka stanovenia bližšie vymedzených podmienok, účastníkom verejnej obchodnej súťaže sa stane každý záujemca, ktorý správcovi doručí písomný návrh na uzatvorenie zmluvy o postupení pohľadávky/ok (ďalej len „ponuka"), ktorá je predmetom speňaženia, v lehote stanovenej v Obchodnom vestníku podľa toho ktorého kola verejnej obchodnej súťaže. Pre dodržanie lehoty doručenia záväznej ponuky je rozhodujúci moment doručenia ponuky do kancelárie správcu, nie dátum podania ponuky na pošte alebo u iného prepravcu zásielok. Na ponuky doručené do kancelárie správcu po stanovenom termíne sa prihliadať nebude. Písomná ponuka záujemcu musí obsahovat':

a) ponúknutú odplatu za každú pohľadávku samostatne;

b) výpis z obchodného registra alebo živnostenského registra záujemcu (originál alebo úradne overená kópia, nie staršia ako jeden mesiac), u fyzických osôb fotokópia občianskeho preukazu alebo cestovného pasu;

c) čestné prehlásenie, že záujemca nemá voči úpadcovi nevysporiadané záväzky;

d) doklad o úhrade preddavku vo výške 30% z ponúkanej odplaty, ktorý je záujemca povinný uhradiť na účet správcu vedený vo VOLKSBANK Slovensko, a.s. č. ú.: 4030113602/3100, VS 001 / 002 / 003 alebo 004 podľa kola verejnej obchodnej súťaže. Preddavok musí byť pripísaný na účet správcu najneskôr v posledný deň lehoty na podávanie záväzných ponúk.

e) doklad, preukazujúci krytie zaplatenia navrhovanej kúpnej ceny;

f) oznámenie bankového spojenia pre prípad vrátenia zálohy.

Záujemca doručí ponuku písomne v zalepenej obálke s výrazným označením „Konkurz sp. zn. 6K/38/2007 -HORIZONT INVESTMENT AND CONSULTING, s. r. o. v konkurze - „NEOTVÁRAŤ". V prípade, ak predložená ponuka nebude obsahovat' akúkoľvek zo stanovených podmienok, na záujemcu a predloženú ponuku sa v rámci verejnej obchodnej súťaže nebude prihliadať. Pre ponuky nie je stanovený žiaden cenový limit.

Určujúcim kritériom pre výber najvhodnejšej ponuky bude kombináciou jednak výšky ponúknutej odplaty a kúpy majetku v celosti. Správca vyhodnotí verejnú obchodnú súťaž vždy do 10 dní odo dňa uplynutia lehoty na podávanie záväzných ponuk tak, že obálky budú po uplynutí lehoty na podávanie záväzných ponuk otvorené v kancelárii správcu (za prítomnosti predsedu veriteľského výboru) a o otváraní obálok bude spísaný písomný záznam. Správcom vyhodnotený predaj podlieha schváleniu veriteľským výborom.

Správca vykoná oznámenie vybraného návrhu, resp. oznámenie vyhodnotenia verejnej obchodnej súťaže neúspešným záujemcom, a to v lehote 10 dní odo dňa jeho schválenia veriteľským výborom. Oznámenie prijatia vybraného návrhu, resp., oznámenie vyhodnotenia verejnej obchodnej súťaže neúspešným záujemcom vykoná správca písomne, a to doručením písomného oznámenia o prijatí úspešného návrhu, resp. o odmietnutí návrhu každému účastníkovi verejnej obchodnej súťaže, pričom záujemcom, ktorí neboli vo verejnej obchodnej súťaži úspešní, vráti správca uhradený preddavok v lehote do 10 dní odo dňa schválenia vyhodnotenia verejnej obchodnej súťaže veriteľským výborom. U záujemcu, ktorý bol vo verejnej obchodnej súťaži úspešný sa uhradený preddavok započíta na ponúknutú odplatu za postúpenie pohľadávok. So záujemcom, ktorý bol vo verejnej obchodnej súťaži vyhodnotený ako úspešný, uzatvorí správca zmluvu o postúpení pohľadávky.

Záujemca, ktorý bol vo verejnej obchodnej súťaži úspešný, bude povinný podľa zmluvy o postúpení pohľadávky uhradiť doplatok odplaty za postúpenie pohľadávky v lehote 10 dní odo dňa uzatvorenia zmluvy. V prípade, ak úspešný účastník verejnej obchodnej súťaže odmietne uzavrieť kúpnu zmluvu v písomnej forme v lehote 30 dní odo dňa oznámenia o prijatí návrhu, alebo odmietne uhradiť doplatok odplaty za postúpenie pohFadávky v zmluvou stanovenej lehote, bude správca oprávnený od zmluvy odstúpiť, pričom zo záujemcom uhradeného preddavku vo výške 30% z ponúknutej odplaty za postúpenie pohľadávky bude správca oprávnený uhradiť zmluvnú pokutu, ktorá bola stanovená na sumu rovnajúcu sa výške preddavku.

Správca si okrem vyššie uvedeného vyhradzuje právo meniť podmienky súťaže, pričom každá zmena podmienok súťaže podlieha schváleniu veriteľského výboru a správca ju zverejní spôsobom, ktorým bola verejná súťaž vyhlásená. Správca si vyhradzuje tiež právo odmietnuť všetky ponuky, ktoré vyhodnotí ako nevýhodné, má právo vylúčiť z verejného ponukového konania záujemcov, ktorí majú splatné a ku dňu vyhodnocovania verejnej obchodnej súťaže neuhradené záväzky voči úpadcovi.

Správca na požiadanie vydá kópiu vyššie uvedených podrobných podmienok každému potencionálnemu záujemcovi o podanie záväznej ponuky. Podaním záväznej ponuky do verejne obchodnej súťaže záujemca vyslovuje súhlas so stanovenými podmienkami verejnej obchodnej súťaže a k takto stanoveným podmienkam pristupuje.

Podľa § 39 ods. 2 ZKR, ak sa počas konkurzu zníži počet členov veriteľského výboru pod troch, pôsobnosť veriteľského výboru prechádza na súd až do zvolenia minimálneho počtu členov veriteľského výboru ustanoveného zákonom.

Podľa § 82 ods. 1 ZKR príslušný orgán ukladá podľa tohto zákona záväzné pokyny a odporúčania správcovi v súvislosti so správou majetku podliehajúceho konkurzu, prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo jeho časti, speňažovaním majetku podliehajúceho konkurzu a inými činnosťami správcu, ktoré podľa tohto zákona podliehajú pokynom príslušného orgánu.

Podľa § 82 ods. 2 písm. a) ZKR príslušným orgánom na účely zákona je veriteľský výbor, ak ide o majetok tvoriaci všeobecnú podstatu.

Podľa § 83 ods. 1 ZKR príslušný orgán je oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, ako postupovať, ak ide o

a) speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu; veriteľský výbor môže určiť, kedy sa záväzný pokyn nevyžaduje,

b) speňaženie majetku tvoriaceho oddelenú podstatu,

c) spoločné speňaženie majetku tvoriaceho viaceré oddelené podstaty alebo všeobecnú podstatu a jednu alebo viaceré oddelené podstaty,

d) odplatný prevod podniku alebo jeho časti,

e) speňaženie majetku odplatným prevodom na osobu spriaznenú so správcom, osobu spriaznenú s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osobu spriaznenú s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

f) prenechanie celého majetku úpadcu alebo jeho podstatnej časti do nájmu; to neplatí, ak sa prevádzkuje podnik úpadcu a majetok, ktorý sa prenecháva do nájmu, slúžil pred vyhlásením konkurzu na prevádzkovanie rovnakej alebo podobnej podnikateľskej činnosti,

g) prenechanie majetku úpadcu do nájmu osoby spriaznenej so správcom, osoby spriaznenej s úpadcom, veriteľa prihlásenej pohľadávky alebo osoby spriaznenej s veriteľom prihlásenej pohľadávky,

h) uzatvorenie zmluvy o dočasnom poskytnutí peňažných prostriedkov v súvislosti s prevádzkovaním podniku úpadcu,

i) uzatvorenie zmluvy v súvislosti s prevádzkovaním úpadcovho podniku, ktorou sa správca zaviaže plniť pokračujúce plnenie počas viac ako jedného mesiaca alebo poskytnúť plnenie s hodnotou vyššou ako 3% obratu úpadcu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Podľa § 84 ods. 1 ZKR správca je povinný vo veciach, v ktorých je príslušný orgán oprávnený uložiť správcovi záväzný pokyn, požiadať príslušný orgán o uloženie pokynu, ako postupovať pred tým, ako urobí prvý právny úkon v tejto veci. V týchto veciach môže správca urobiť prvé právne úkony, až keď príslušný orgán uloží správcovi pokyn, ako postupovať alebo až keď súd rozhodne, ako postupovať.

Podľa § 84 ods. 2 ZKR ak príslušný orgán neuložil správcovi v primeranej lehote určenej správcom pokyn požadovaný správcom alebo členovia príslušného orgánu sa k požadovanému pokynu podľa § 83 ods. 4 v primeranej lehote určenej správcom nevyjadria a oprávnené záujmy dotknutých veriteľov tým môžu byť poškodené, správca požiada súd, aby vydal uznesenie, ako postupovať; uznesením súdu je správca viazaný. Súd pri vydaní uznesenia zohľadní oprávnené záujmy dotknutých veriteľov a ich vyjadrenia, ako aj vyjadrenia príslušného orgánu. Uznesenie súd vždy doručí správcovi.

Podľa § 84 ods. 3 ZKR žiadosť správcu o uloženie pokynu ohľadom speňaženia majetku musí obsahovať navrhovaný spôsob speňaženia a jeho zdôvodnenie, porovnanie očakávaných výsledkov navrhnutého spôsobu speňaženia s očakávanými výsledkami iných možných spôsobov speňaženia a alternatívne návrhy speňaženia majetku.

Podľa § 91 ods. 2 druhá veta ZKR, pri speňažovaní majetku podliehajúceho konkurzu správca postupuje spôsobom, ktorý s odbornou starostlivosťou vyberie tak, aby čo najlepšie splnil účel speňažovania a dodržal pravidlá speňažovania ustanovené týmto zákonom.

Podľa § 92 ods. 1 ZKR správca môže na účely speňaženia majetku

a) vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž,

b) poveriť predajom majetku dražobníka,

c) poveriť predajom majetku obchodníka s cennými papiermi,

d) zorganizovať dražbu, ponukové konanie alebo iný súťažný proces smerujúci k predaju majetku,

e) predať majetok iným vhodným spôsobom.

Podľa § 198 ods. 1 ZKR súd v konaní podľa tohto zákona rozhoduje uznesením. Proti uzneseniu je odvolanie prípustné, len ak to ustanovuje tento zákon. Dovolanie ani mimoriadne dovolanie proti uzneseniu vydanému v konaní podľa tohto zákona nie je prípustné.

Súd v zmysle ustanovenia § 39 ods. 2 ZKR vykonáva pôsobnosť veriteľského výboru, na základe čoho Správca požiadal súd ako príslušný orgán o uloženie záväzného pokynu na speňaženie majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu Úpadcu.

S ohľadom na skutočnosť, že Správca pri speňažovaní majetku postupuje spôsobom, ktorý s odbornou starostlivosťou vyberá tak, aby čo najlepšie splnil účel speňažovania a dodržal pravidlá speňažovania, súd rozhodol tak, ako je uvedené vo výroku tohto uznesenia a uložil Správcovi záväzný pokyn vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, v ktorom sa majetok úpadcu tvoriaci všeobecnú podstatu bude speňažovať v jednom samostatnom súbore majetku a uložil mu povinnosť o výsledku verejnej obchodnej súťaže písomne informovať súd.

Poučenie

Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné.

  • Súd Okresný súd Bratislava I
  • Spisová značka 6K/38/2007
  • ICS 1107234412
  • Vydal Mgr. Angela Balázsová
  • Vydal FN sudca
  • Odoslal Mgr. Marianna Gombárová