Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia SPP, Bratislava'
za rok 2013

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 121 € Administrácia - Náklady na propagáciu a komunikáciu verejnoprospešného účelu
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 1 680 € Administrácia - Audit Nadácie SPP za rok 2014
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 185,89 € Administrácia - Poštovné a iné poplatky
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 56 800 € Administrácia Nadácie SPP (Centrum pre filantropiu) za rok 2014 a 2015
Ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, poskytovanie sociálnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 7 727,55 € Administrácia - Vedenie Účtovníctva v roku 2014 a 2015
Ochrana a tvorba životného prostredia 66 496,72 € Predkladateľ EkoFond, n.f. realizoval projekt Podpora grantových programov neivestičného fondu EkoFond v roku 2014. Zámerom plánovaného projektu bolo prostredníctvom podpory získanej z Nadácie SPP spolufinancovať vyplácanie zmluvných splátok projektov podporených v grantových programoch EkoFondu 02 Zlepšenie energetickej hospodárnosti budov, 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových technológií na báze zemného plynu a 05 Podpora rozvoja využitia alternatívneho motorového paliva CNG v slovenskej doprave. Z poskytnutého finančného príspevku vo výške 258 000 eur bolo uhradených 22 grantových splátok. Ciele projektu, podpora projektov v grantových programoch EkoFondu, ktorý ich prostredníctvom ako verejne prospešná a aktívna spoločnosť podporuje zámery z oblasti efektívneho využívania energií a ochrany životného prostredia boli naplnené. Finančný dar bol použitý na podporu realizácie grantových programov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 50 000 € Predkladateľ Slovenský paralympijský výbor realizoval projekt Podpora paralympionizmu na Slovensku. V roku 2014 sa pokračovalo v tréningovej príprave športovcov na Letné paralympijské hry v Rio de Janiero v Brazílii. Slovenský paralympijský výbor riešil sociálne zabezpečenie športovcov a samozrejme, nezabúdal ani na motiváciu detí a poúrazových stavov. V Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej bolo spustené taktiež Paralympijské motivačné centrum, ktoré s veľkým úspechom motivuje ľudí po úraze prostredníctvom športu a poradenstva začleniť sa, čo najskôr do života. Finančný dar bol použitý na propagačné materiály, cestovné náklady, občerstvenie a na náklady na zabezpečenie besied.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 7 000 € Predkladateľ Hokejový klub DUKLA Trenčín, nezisková organizácia realizoval projekt Rozvoj a podpora športu hokejovej mládeže DUKLY Trenčín. Projekt napomohol naplniť stanovený cieľ zlepšením tréningového procesu, čoho v konečnom dôsledku bol aj zisk troch majstrovských titulov v kategóriach starší žiaci, dorast a juniori. Finančný dar bol použitý na zakúpenie tréningových pomôcok, hokejovej výstroje, ktorá bude slúžiť viac rokov na zdokonaľovanie hokejových činností mládeže. Taktiež bol zabezpečený špeciálny tréningový proces s medzinárodne uznávaným bývalým reprezentačným trénerom A-mužstva, Júliusom Šuplerom.
Podpora vzdelávania 2 000 € Predkladateľ Rozhlas a televízia Slovenska realizoval projekt Encyklopédia spravodlivých. Cieľom projektu bolo zoznamovať verejnosť so skutočnými príbehmi ľudí, ktorí môžu byť vzorom pre dnešok, sú ukážkami morálneho víťazstva nad bezohľadnosťou a xenofóbiou. Realizácia celého projektu bola samozrejme zavŕšená až samotným odvysielaním dokumentu Zachránený v peci, ktoré bolo naplánované na jeseň 2015. Finančný dar bol použitý na spracovanie dokumentu Zachránený v peci.
Podpora vzdelávania 4 000 € Predkladateľ Divé maky, o. z. realizovalo projekt Vzdelanie – šanca na zmenu života pre rómske deti. Dlhodobým cieľom projektu bolo budovanie novej generácie Rómov, ktorá je schopná sama riešiť problémy svojej komunity. Tieto ciele boli napĺňané pomocou zvyšovania šancí nadaných rómskych detí zo sociálne slabšieho prostredia na uplatnenie v spoločnosti a zlepšenia kvality ich života pomocou vzdelania a rozvoja ich talentu prostredníctvom štipendijného programu Divé maky. Aj vďaka tomuto projektu sa podarilo nájsť darcov pre všetky deti zapojené do programu Divé maky. Hlavnými nástrojmi boli PR aktivity a realizácia festivalu Bašavel v tržnici. Finančný dar bol použitý na koordináciu štipendijného programu, organizáciu workshopu pre tútorov na zvýšenie odbornosti a motivácie a na spoločné vystúpenia a stretnutia detí počas roka.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ Tenisová akadémia NET Trnava realizovala projekt Tenis pre všetky deti. Keďže tenis je šport finančne náročný, často ho nemôžu hrať deti, ktoré majú chuť a záujem, ale ich rodičia nemajú dostatok financií. Cieľom projektu bolo ponúknuť trénera a kurty na tréning amatérskych tenistov s cieľom pritiahnuť deti na šport, aby hrali pre radosť. Projekt sa podarilo zrealizovať s 24 deťmi, prostredníctvom náboru v škole. Tenis sa stal pre deti postupne ich koníčkom. Z celkového počtu zostalo trénovať 18 hráčov, ktorých tenis oslovil, ale nemajú finančné možnosti alebo talent na vrcholovej úrovni. Finančný dar bol použitý na zabezpečenie tréningového procesu a vhodných tréningových podmienok.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ Športový klub Šúrovce realizoval projekt Futbal pre všetkých občanov v Šúrovciach. Prostredníctvom projektu boli vymenené staré futbalové dresy na ihrisku. Muži dostali nové dresy, futbalové lopty a športové pomôcky na tréning pre všetky kategórie. Rôznorodé športové pomôcky spestrili tréningy a tréneri ich plnohodnotne využívajú. Projektom sa začal budovať klub od najmenších detí. Finančný dar bol použitý na zakúpenie nových futbalových dresov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ ŠK Cífer – Futbalový oddiel realizoval projekt Mládežnícky futbal v Cíferi . Prostredníctvom projektu bolo zakúpených 5 sád nových dresov pre kategórie: predprípravka, prípravka, žiaci, dorast a muži. Nové dresy boli oživením a motiváciou pre všetkých hráčov. Klub sa zúčastňuje a zároveň organizuje viacero turnajov, najznámejší Cífer Cup v lete v roku 2015, ktorého sa zúčastnilo 18 mužstiev. Na turnaji hrali všetci hráči v nových dresoch. Finančný dar bol použitý na zakúpenie nových futbalových dresov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ Športový klub Žolík realizoval projekt Spojme sa pre futbal v Malackách. Hlavným cieľom projektu bolo vytvorenie podmienok na nábor a udržanie malých detí v športovom klube. Športový klub zorganizoval pre svojich najmenších hráčov futbalové turnaje a zúčastnil sa mnohých akciách aj mimo Malaciek. Finančný dar bol použitý na zakúpenie dresov, rozlišovacích tričiek, pomôcok, lôpt, bránok a lekárničky, čím sa vytvorili dobré podmienky na založenie predprípraviek spolu s kvalitnými trénermi.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ Obecný futbalový klub Bučany realizoval projekt Zahraj si futbal v Bučanoch. Prostredníctvom projektu v klube vznikli nové podmienky na trénovanie všetkých vekových kategórii. O futbal začal byť v obci veľký záujem, preto bolo vytvorené družstvo predprípravky. Prípravka hrá riadnu súťaž riadenú oblastným futbalovým zäzom. Chlapci získali jednotnú športovú výstroj, kvalitné lopty a tréningové pomôcky. Tréneri sa neustále vzdelávajú a dodané pomôcky veľmi účelne využívajú vo svojich tréningoch. Mládež sa v klube obliekla do rovnakých tréningových dresov, čo veľmi pekne pôsobí a zjednocuje celý klub. Finančný dar bol použitý na zakúpenie nových dresov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 20 000 € Predkladateľ Slovenský zväz bobistov realizoval projekt Rozvoj a podpora športu - disciplína MONOBOB. Zámerom projektu bolo motivovať slovenské športové talenty mládežníckej vekovej kategórie k väčšej chuti športovať s cieľom hrdej reprezentácie krajiny a šírenia myšlienky olympionizmu. Projekt monobob bol pilotným projektom medzinárodnej bobovej federácie FIBT, ktorá z dôvodu väčšieho zviditeľnenia a popularizácie bobového športu vo svete, vymyslela a predstavila na kongrese v roku 2014 úplne nový koncept - disciplínu MONOBOB. Disciplína bola určená pre vekovú kategóriu od 15 do 18 rokov. V uplynulej sezóne sa podarilo zúčastniť prvej série pretekov v troch rôznych dráhach a to v nasledovných miestach: v Lillehammeri, Konigseee a v St. Moritzi. Celkovo sa na troch dráhach konalo 5 pretekov. Mladí športovci tak mali možnosť prvý krát sa oboznámiť s jazdou v rôznych ľadových korytách, s technikou pilotovania a takisto nemenej dôležitou tréningovou prípravou. Finančný dar bol použitý na uhradenie účastníckeho poplatku na pretekoch, ubytovania, stravy a cestovného.
Podpora vzdelávania 20 000 € Predkladateľ Nadácia Centra pre filantropiu realizovala projekt Crowdfundingová platforma Start Lab pre podporu startupových nápadov. Na Slovensku vznikla jedinečná a prvá nekomerčná crowfundingová (CF) platforma s názvom: Start Lab. Registrujú sa tu startupové skupiny so svojim verejnoprospešným nápadom. Platforma je spustená od marca 2015. Ide o moderný a svieži koncept podpory zaujímavých projektov podporujúcich kreativitu a aktivity najmä mladých ľudí. Rovnako ide o najúspešnejšiu CF platformu na Slovensku tak do množstva projektov, percenta ich naplnenia, prekročenia a množstva podporovateľov. Počas roku 2015 bolo na StartLab.sk zverejnených 19 verejnoprospešných proejktov: 6 z nich bolo v rámci súťaže ReStart Slovensko, vyzbieralo sa 14 113 eur, ďalších 9 projektov bolo vo svojej kampani úspešných a vyzbierali 49 889 eur. Celkovou sumou 64 002 eur sa prispelo na 15 projektov 2 279 darcov. Platforma na jednej strane slúži ako vývojové alboratórium (Lab) startupových nápadov, kde sa vytvorí priestor pre prezentáciu nových ideí, coworking na zverejnených nápadoch, zdieľanie skúseností, feedback a zároveňtu už hotové a dopracované projekty môžu od darcov získavať financie na realizáciu svojho nápadu. Na crowdfundingovej platforme Nadácia SPP podporila formou matchingu projekt organizácie SOVA na podporu nadaných detí, proejktom ChemPlay - chémia hrou. Finančný dar bol použitý na programovanie platformy, jej propagáciu, režijné náklady, mzdu pre koordinátora a na podporu startupových nápadov formou matchingu.
Podpora vzdelávania 5 000 € Predkladateľ OZ Zdravé duše realizovalo projekt Zúbkovanie s Vílinkou Zublinkou. Dňa 27.9.2010 vyšla kniha Marcely Molnárovej a ilustrátorky Kataríny Slaninkovej Hamko Mňamko. Kniha bola zaradená do odporúčaných didaktických pomôcok pre materské školy. Knižka nabáda deti, aby jedli s radosťou zdravé jedlá, prospešné ich organizmu. Obľúbenosť publikácie vyústila do projektu do o dentálnej starostlivosti detí. Knižka učí deti správnym návykom. Podnecuje k starostlivosti o ústnu dutinu a vysvetľuje, že čistý zub nebolí. Finančný dar bol použitý na publikáciu pre deti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 4 000 € Predkladateľ Okresné združenie telesnej kultúry realizovalo projekt Vyhlásenie najúspešnejších športovcov roku 2014, okresov Považská Bystrica, Púchov, Ilava. Zámerom projektu bolo vyhodnotenie najúspešnejších športovcov roka 2014 v regióne Považská Bystrica v kategórii žiak, žiačka, dospelí, mládež, jednotlivci, kolektívy a zaslúžilí tréneri a funkcionári. Jubilejný XXV. ročník sa uskutočnil 14. februára 2015 v sále kultúrneho domu v Lednických Rovniach. Celkovo bolo ocenených 34 športovcov, športových kolektívov z radov mládeže a dospelých trénerov, funkcionárov a najúspešnejšia turistka. Finančný dar použitý na zabezpečenie súťaže najúspešnejších športovcov roka 2014 v regióne Považská Bystrica.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 500 € Predkladateľ Združenie Maxa Reinhardta realizovalo projekt JAZZ V Divadle Aréna. Zámerom projektu Jazz v aréne 2015 bolo pokračovanie v úspešnej niekoľkoročnej tradícii uvádzania najlepšieho slovenského a svetového jazzu. Divadlo Aréna patrí svojou tradíciou medzi najstaršie divadlá v Bratislave. Založené bolo v roku 1828 na petržalskom brehu Dunaja, v blízkosti historického verejného parku. Séria Jazzových koncertov rozšírila obzor slovenským poslucháčom a divákom. Klasická jazzová produkcia a new jazz dostali priestor v Divadle Aréna každý tretí štvrtok v mesiaci. Renomovaný slovenský hudobník, hráč na bicie predstavil mnohých zahraničných, popredných predstaviteľov svetovej jazzovej scény, z USA, Maďarska, Česka, Talianska a iných krajín. Finančný dar bol použitý na uhradenie honorárov, tlačovín, technickej podpory, komunikačných výstupov a odmeny pre realizačný tím.
Podpora vzdelávania 7 500 € Predkladateľ REVIA – Malokarpatská komunitná nadácia realizovala projekt Pošli dobro ďalej. Projektovým zámerom bolo zorganizovať zážitkové akadémie, ktoré predstavujú medzi juniormi a seniormi - dvoma znevýhodnenými skupinami regiónu. V tomto projekte sa spojili záujmy a aktivity samosprávy, školstva, občianskych združení a fyzických osôb. Vzájomnou svojpomocou sa posilnila schopnosť ľudí samostatne riešiť problémy a potreby jednotlivcov aj skupín v prospech komunity prostredníctvom realizácie malých projektov v jednotlivých obciach a mestách regiónu. Finančný dar bol použitý na realizáciu komunitnej akadémie zážitkov a skúseností a na samotnú realizáciu projektov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 500 € Predkladateľ EDAH realizoval projekt Mobilná aplikácia – židovské pamiatky Bratislavy. Zámerom projektu bolo modernou formou sprístupniť históriu a informácie o pamiatkach židovskej Bratislavy aj tej neviditeľnej/zaniknutej, ktorú mobilná aplikácia oživí. Výstupom je prvá mobilná aplikácia tohto druhu na Slovensku. Vzniknutá mobilná aplikácia je nástrojom, ktorý návštevníkom pomôže pri odkrývaní známej i neznámej histórie Slovenska. Finančný dar bol použitý mobilnú aplikáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Predkladateľ Modrý anjel/tím krízovej intervencie n.o. realizoval projekt „Človek človeku - KOŠICE“ - Psychosociálna podpora/krízová intervencia pre osoby zasiahnuté udalosťou s traumatizujúcim potenciálom v Košickom samosprávnom kraji. Dlhodobým cieľom bolo pokryť celé územie Slovenskej republiky a teda postupne poskytovať služby v rámci všetkých vyšších územných celkov. Vzhľadom na tieto okolnosti sa vytvoril obdobný systém spolupráce so zložkami integrovaného systému podobne ako sa podarilo v rámci Bratislavského samosprávneho kraja a to v Košiciach. Vzdelávanie pozostávalo z 5 modulov s celkovou dotáciou 200 vyučovacích hodín. Vhodnosť a účinnosť tohto vzdelávania preverili skúsenosti. Absolventi tohto vzdelávania poskytovali krízovú intervenciu pri viac ako 16 UHPO a pri viac ako 300 malých udalostiach. Finančný dar bol použitý na vzdelávanie nových KIT MA v KSK, na 24-hodinovú dostupnosť krízovej intervencie a na podporné činnosti.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Predkladateľ Tensta, občianske združenie realizovalo projekt Dni nadácie SPP - Poprad-Tatry. Cieľom projektu bolo zapojiť a prilákať deti na športoviská a na tenis. V dňoch 15-20.6.2015 sa pravidelne od 14-18:00 hodiny za účasti profesionálnych trénerov zúčastnilo turnaja množstvo detí, ktoré si tenis vyskúšali a boli pozvané do tenisových oddielov v Poprade-Tatrách. Okrem toho boli aj deti z Popradu a Tatier a tenisových oddielov na tenise a bol im venovaný tréning s Milošom Mečířom a profesionálnym trénerom. Pri autogramiáde a tréningoch sa do oddielov podarilo pritiahnuť množstvo záujemcov a to značí o úspechu tohto projektu. Okrem toho, vďaka Daniele Hantuchovej a jej darom do dražby sa vyzbierala nemalá čiastka, ktorá bola venovaná Popradskej detskej nemocnici a škole pre deti s mentálnym postihnutím. Finančný dar bol použitý na realizáciu tenisových turnajov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Predkladateľ Modrá Nota o. z. realizovalo projekt OpenJazzFest Zelená voda – OpenAir jazzový festival. Ôsmy ročník open air jazzového festivalu sa uskutočnil v termíne 17. a 18. júla 2015 na tradičnom mieste v prírodnom amfiteátri rekreačného strediska Zelená Voda pri Novom Meste nad Váhom. Organizátorom festivalu bolo občianske združenie Modrá Nota, o. z. Festivalu sa zúčastnilo 8 hudobných zoskupení z rôznych krajín a celkovo 59 hudobníkov. Festival celkovo navštívilo v priebehu dvoch dní 3200 návštevníkov. Cieľom OpenJazzFestu ako jediného open air festivalu na Slovensku bolo predstaviť jazzovú hudbu v rôznych žánroch, rozvíjať ďalšiu spoluprácu a zabezpečiť plynulý priebeh celého festivalu, čo bolo i naplnené. Finančný dar bol použitý uhradenie honorárov, propagačných materiálov, ubytovania, cestovného, na prenájom techniky a priestorov.
Ochrana a podpora zdravia 30 000 € Predkladateľ Dobrovoľné hasičské združenie – POLE realizovale projekt SOS.GAS 2015 - Energetická superiorita. Primárnym cieľom projektu bolo zabezpečiť dodávky elektrickej energie v ťažko dostupných podmienkach pri krízových situáciach, havariách a iných mimoriadnych udalostiach. Mobilný generátor dokáže obhospodáriť komplet celé zázemie krízového riadenia v oblastiach bez prístupu k sieti elektrickej energie. Sekundárnym cieľom bolo zabzpečiť operatívu DHZ v prípade výpadku energie, v dobe pred nutným výjazdom aj ku krízovým situáciam, haváriam a iným mimoriadnym udalostiam. Nákupom mobilného generátora, záložného batériového zdroja a ich napojením na budovy sa podarilo splniť vytýčené ciele. Finančný dar bol použitý na zakúpenie mobilného motorgenerátora.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 18 000 € Predkladateľ Divadelné združenie GUnaGU realizovalo projekt GUnaGU 2015. Projekt bol naplnený úspešnou premiérou podporených inscenácií, ktoré priniesli to, čo diváci dnes najviac hľadajú a oceňujú - bezprostrednú reakciu na dnešok, na aktuálny stav spoločnosti. V rámci projektu boli podporené dve inscenácie: Odvrátená strana mesiaca a Divná doba, divná láska, divné životy. Zároveň si diváci pripomenuli niektoré najúspešnejšie predstavenia, ktoré im Divadlo Gunagu počas 30 rokov existencie prinieslo. Väčšina predstavení bola vypredaná a podpora umožnila divadlu stabilizovať prevádzku a dôstojne pripomenúť verejnosti jubilejnú 30. sezónu. Finančný dar bol použitý na realizáciu insecenácií: Odvrátená strana mesiaca a Divná doba, divná láska, divné životy.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 15 000 € Predkladateľ Futbalový klub Slovan Levice realizoval projekt Zachráňme futbalové talenty a mládež v Leviciach. Projekt ,,Zachráňme futbalové talenty a mládež v Leviciach“ bol zameraný na upevnenie a podporu celkového chodu klubu FK Slovan Levice. Levická futbalová mládež v minulej sezóne 2014/2015 úpešne absolvovala a dosiahla veľmi pekné výsledky a podarilo sa jej udržať všetky súťaže pre ročník 2015/2016. Ďalším dôležitým krokom bolo znovu získať aj pre ročník 2015/2016 najvyššiu licenciu SFZ, tzv. Grasstroos, čo sa podarilo taktiež naplniť. Finančný dar bol použitý na organizáciu futbalového klubu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 800 € Predkladateľ Obec Rovné realizovala projekt Revitalizácia centra obce Rovné – úprava autobusového nástupišťa a priľahlých plôch. Cieľom projektu bola revitalizácia centra obce Rovné s využitím potenciálu dlhodobo nezamestnaných a zapojiť ich do realizácie daného projektu. Výsledkom projektu je zrekonštruované autobusové nástupište a priľahlé plochy, čo pomohlo skrášliť centrum obce a zlepšiť kvalitu života občanov. Realizácia projektu priniesla pozitívne ohlasy najmä obyvateľov, ktorí autobusovú zástavku dennodenne využívajú. Finančný dar bol použitý na úpravu autobusového nástupišťa.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 400 € Predkladateľ Obec Lastomír realizovala projekt Rekonštrukcia a modernizácia sociálnych zariadení a chodby. Kultúrny dom v Lastomíre bol vybudovaný v roku 1973 v akcií "Z". Sociálne zariadenie od tej doby neprešlo žiadnou rekonštrukciou a už nevyhovuje podmienkam dnešnej doby. Rekonštrukciou a modernizáciou sociálnych zariadení a chodby sa upravili priestory, ktoré majú slúžiť obyvateľom obce Lastomír. Kultúrny dom tak slúži na ďalšie spoločenské a športové podujatia. Finančný dar bol použitý na rekonštrukciu sociálnych zariadení a chodby.
Ochrana a tvorba životného prostredia 2 800 € Predkladateľ Obec Juskova Voľa realizovala projekt Lávky cez potok. Obec Juskova Voľa postihla v lete 2014 povodeň, ktorá takmer poškodila lávku cez potok. Zničená lávka sa nachádzala v centre obce, obyvatelia ju využívali pri prechode cez potok hlavne na ceste k miestnemu chrámu. Nová drevená lávka má železnú konštrukciu, kvôli väčššej stabilite a odolnosti voči prípadným povodniam. Cieľom projektu bolo umožniť občanom ľahší prístup k verejným a cirkevným priestranstvám. Tieto ciele boli zhotovením drevenej lávky naplnené k veľkej spokojnosti občanov. Finančný dar bol použitý na rekonštrukčné práce na lávke.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 2 000 € Predkladateľ Obec Slovenská Volová realizovala projekt Rekonštrukcia sociálnych zariadení – kultúrny dom a ocú. Projekt riešil rekonštrukciu sociálnych zariadení v spoločenskej budove kultúrneho domu a obecného úradu. Samotná budova prešla veľmi peknou a modernou rekonštrukciou. Rekonštrukciou sa tak zvýšila kvalita poskytovaných služieb občanom, pretože sa v budove uskutočňujú kultúrno-spoločenské akcie a celkový interiér je vizitkou obce. Finančný dar bol použitý na rekonštrukciu sociálnych zariadení.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 500 € Predkladateľ JHT Activity, o.z. realizoval projekt Podpora detí pomocou športových aktivít. Hlavným cieľom projektu bolo podporovať športové činnosti u detí cez športový zážitok. Zámerom projektu bolo vytvorenie vhodných podmienok pre získanie počiatočných športových skúseností detí. Projektu sa zúčastnilo viac ako 150 detí. Zároveň boli vytvorené vhodné podmienky pre získanie počiatočných športových skúseností, ktoré im pomohli vybudovať návyk na pravidelné športovanie, ktoré vedie k ochrane zdravia a tým pádom i predchádzaniu rôznym chorobám. Deti boli motivované k lepším výsledkom zdravou súťaživosťou. Počas leta sa usporiadalo zopár turnajov, počas ktorých mohli predviesť rodičom, čo sa naučili a zároveň i vyhrať trofeje a iné ceny. Deti nadviazali nové kamarátstva s inými a našli s mnohých priateľov. Finančný dar bol použitý na realizáciu športových aktivít.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Predkladateľ Nadácia Drevený kostolík Habura realizovala projekt Ochrana kultúrneho dedičstva – Ikonostas Drevený kostolík Habura. Cieľom projektu bolo v súvislosti so starostlivosťou o ikonopisecké pamiatky dokončiť ikonostas (stena, ktorá oddeľuje svätyňu od lode chrámu) Dreveného kostolíka Habura. Výstavbou Ikonostasu Nadácia prispela k rozvoju a ochrane kultúrnych hodnôt, zachovávaniu tradícií svojich predkov, čím podporila cieľové miesto s dostatočných kultúrnohistorickým potenciálom, ktoré sa nachádza v zaostávajúcom regióne na severovýchode Slovenska, s vysokou mierou nezamestnanosti, kde žije rusínska národnostná menšina. V neposlednom rade projektom zviditeľnila lokalitu a podporila rozvoj regiónu prostredníctvom cestovného ruchu. Finančný dar bol použitý na dokončenie ikonostasu.
Ochrana a podpora zdravia 40 000 € Predkladateľ Združenie priateľov NOÚ realizovalo projekt Vybudovanie a vybavenie Centra chirurgie prsníka NOÚ. Cieľom projektu bolo vybudovanie špecializovaného Centra chirurgie prsníka NOÚ, ktoré bude ponúkať najmodernejšie terapeutické postupy. Vybudovaním centra, modernizáciou prístrojovej techniky a vybavenosti izieb ako aj ďalšieho interiéru sa tak zvýšil komfort pacinetov, možnosti vzájomnej komunikácie s personálom a tiež socializácie, ako aj zabezpečiť čo najvyšší počet odliečených pacientov. Nové lôžkové oddelenie tak poskytne vyšší komfort a štandart. Finančný dar bol použitý na vybudovanie a vybavenie centra chirurgie prsníka NOÚ.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Predkladateľ Mediálny inštitút realizoval projekt Pódium mladých talentov Nadácie SPP v rámci Bratislavských Jazzových Dní 2015. V termíne 23.-25. októbra sa uskutočnili Bratislavské Jazzové dni, ktorého súčasťou bol už po šiesty krát projekt Pódium mladých talentov dobrej hudby. Účelom projektu bola podpora talentovaných umelcov mešinového žánru - jazzu, world music, funky a pod. Organizátori tak aj tento rok otvorili svoj program talentovaným hudobníkom nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Šiesti finalisti odohrali svoj koncert počas festivalu, víťazný interpret sa predstaví aj v roku 2016, kedy otvorí BJD 2016. Víťazom minuloročnej súťaže sa stala kapela GrooveHub, ktorá svojim koncertom otvorila piatkový program Jazzových dní. Finančný dar bol použitý na vyplatenie honorárov a cestovného.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Predkladateľ po Škole o. z. realizovalo projekt Ľudové uspávanky. Projekt ľudových uspávaniek sa vracia ku samotným koreňom hudobno-slovenských tradícii na území Slovenska, pričom ide o jedinečný projekt z hľadiska obsahu aj formy. Projekt bol určený najmä deťom, ale aj ich mamám a starým mamám ako podnet pre šírenie ľudových uspávaniek. V rámci projektu vznikol album ľudovej proveniencie, ktorého vydanie je naplánované na máj 2016. Finančný dar bol použitý na vydanie albumu ľudových uspávaniek.
Poskytovanie sociálnej pomoci 3 000 € Predkladateľ OZ Okraj realizovalo projekt Nová cesta. Hlavným cieľom projektu bolo zabezpečenie trvalej udržateľnosti chodu chránenej dielne, v ktorej je zamestnaných 5 ľudí. Prevádzka chránenej dielne aj vytvorené pracovné miesta pre klientov budú pretrvávať aj po ukončení aktivít samotného projektu. Počas sviatkov si klienti pripravovali tématické výrobky. Momentálne je prevádzka dielne stabilizovaná, nakoľko sa podarilo zabezpečiť mzdové náklady pre klientov, či osobného asistenta. Finančný dar bol použitý na udržanie chodu chránenej dielne.
Ochrana a tvorba životného prostredia 60 000 € Predkladateľ EkoFond, n.f. realizoval projekt Podpora aktivít a projektov neinvestičného fondu EkoFond v roku 2015. Zámerom plánovaného projektu bolo prostredníctvom podpory spolufinancovať vyplácanie II. vlny zmluvných splátok projektov podporených v grantových programoch: 02 Zlepšenie energetickej hospodárnosti budov, 04 Výskum, vývoj a zavádzanie nových progresívnych technológií na báze zemného plynu a 05 Podpora rozvoja využitia alternatívneho motorového paliva CNG v slovenskej doprave. Cieľ projektu, podpora projektov v grantových programoch EkoFondu, ktorý ich prostredníctvom ako verejne prospešná a aktívna spoločnosť podporuje zámery z aktívneho využívania oblasti ekektívneho využívania a ochrany životného prostredia boli naplnené. Finančný dar bol použitý na podporu a realizáciu aktivít a projektov v druhej vlne v jednotlivých grantových schémach.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 500 € Predkladateľ Obec Uhrovec realizovala projekt Celonárodná spomienka na Ľudovíta Štúra – 200. výročie narodenia Ľ. Štúra . Cieľom projektu bola celonárodná spomienka na Ľudovíta Štúra a vzdanie úcty jednému z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského národa za účasti významných prestaviteľov verejného a kultúrneho života Slovenska pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Dvojdňové oslavy začali výstupom na Rokoš, kde bol slávnostne odhalený nový reliéf Ľudovíta Štúra. Súčasťou osláv bolo vystúpenie folklórnych skupín, expozície a prezentácia striebornej zberateľskej a obehovej pamätnej mince a známky spolu so športovými turnajmi. Prínos z projektu malo 2500-3000 zúčastnených v rámci mikroregiónu Uhrovská dolina a 1000-1500 návštevníkov. Finančný dar bol použitý na oslavy 200. výročia narodenia Ľ. Štúra.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € Predkladateľ Divadlo Kaplnka, o. z. realizovalo projekt Svetové operné hviezdy - Joseph Calleja. Cieľom projektu bolo nielen predstaviť špičkového speváka Josepha Calleja na slovenskej scéne ale aj diela, ktoré nie sú v repertoári slovenských operných scén, prípadne rarity z opernej, či piesňovej tvorby a tak obohatiť operné publikum aj študentov spevu, ktorí navyše mohli svoje poznatky a skúsenosti z techniky spevu a interpretácie konfrontovať so svetovou špičkou. Dôležitou súčasťou projektu bol edukačný zámer nielen verejnosti smerom k budovaniu nového širšieho publika pre operu a klasickú hudbu ale aj praktickej výchovy pre študentov. Študenti odboru divadelného manažmentu získali príležitosť na praktické využitie svojich teoretických vedomostí o príprave a produkcii podujatí prostredníctvom stáže na rôznych pozíciach v realizačnom tíme. Finančný dar bol použitý na vyplatenie honorárov.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 40 000 € Predkladateľ ART FILM, n.o. realizoval projekt ART FILM FEST 2015. Zámerom projektu Art Film Festu 2015 bolo predstaviť filmy, ktoré rezonujú vo svete, priniesť na Slovensko snímky ocenené cenami z prestížnych festivalov, ponúknuť priestor pre medzinárodné aktivity filmového vzdelávania, uvítať osobnosti zo strieborného plátna ale i profesionálov spoza kamery, či zviditeľniť slovenskú kinematografiu. Už po 23-krát sa od 19 do 26. júna 2015 stretli v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne tisíce návštevníkov z celého Slovenska, ako aj desiatky domácich a zahraničných filmových profesionálov. V šiestich festivalových kinách Art Film fest uviedol spolu 125 snímkov zo 50 krajín celého sveta. V tejto kolekcii nechýbali ano ocenené snímky z najprestížnejších filmových prehliadok. Početná divácka obec sledovala filmy, ktoré sa v absolútnej väčšine uchádzali na slovenskom území po prvý raz. Aj na 23.ročníku sa na pôde festivalu opäť rozvíjali aktivity v odbornom profesionálnom vzdelávaní. Art Film Fest aj v tomto ročníku potvrdil jeden zo svojich základných cieľov, vyvolať a udržať spontánny divácky záujem. Ukázalo sa, že zvolená dramaturgia bola zaujímavá a príťažlivá pre veľké množstvo divákov. Festival aj v tomto roku využil hustú sieť medzinárodných kontaktov a dokázal, že vie na festival priniesť zaujímavé osobnosti svetovej kinematografie. Finančný dar bol použitý na práva a nájom premietacích nosičov, prepravu (import/export), honoráre, odborné služby, prepravné, prenájom a iné príslušné služby spojené s festivalom Art Film Fest 2015.
Podpora vzdelávania 2 000 € Predkladateľ Srdce Slovenska, n.o. realizovala projekt Fórum „Firma 21. storočia“ s podtitulom „Lídri 21. storočia“. Výstupom projektu bolo stretnutie, tretí ročník fóra z názvom Firma 21. storočia s podtitulom Lídri 21. storočia. Cieľom projektu bolo otvoriť diskusiu významných slovenských a zahraničných spíkrov na viaceré témy. Úlohou neziskovej organizácie Srdce Slovenska je hľadať optimálne riešenia a pomáhať Slovensku vytvárať lepšiu budúcnosť. Fórum prinieslo možnosť pohľadu na vplyv lídrov na zamestnanosť, chod a smerovanie firiem a celej spoločnosti. Tiež poukázalo na rôzne spôsoby výchovy budúcich lídrov v jednotlivých spoločnostiach a hodnoty firiem zamerané na podporu rodín a ich žitie v praxi. Finančný dar bol použitý na prenájom, občerstvenie a na náklady na kameramana.
Ochrana a podpora zdravia 2 000 € Predkladateľ Občianske združenie Na bicykli deťom realizovalo projekt Na bicykli deťom - charitatívna cyklojazda. Šiesty ročník charitatívnej cyklojazdy Na bicykli deťom patril medzi úspešnejšie ročníky v histórii tohto projektu, čo sa počtu známych osobností ako aj vyzbieranej výšky financií týka. Známe osobnosti ako aj účastníci, ktorí sa priebežne do cyklojazdy zapájali prešli viac ako 1050 km a 237 obcí, kde šírili osvety ohľadom možností a účinnosti liečby onkologicky chorých detičiek, ako aj to, že diagnostika tejto choroby ešte neznamená, že musí mať fatálne následky. Ľudia v jednotlivých regiónoch, od východu až po západ krajiny sa aktívne zapájali, čím tak vyjadrili podporu malým bojovníkom – detským onkologickým pacientom. Novinkou tohto ročníka bola aj možnosť sledovať online kde sa pelotón nachádza a takto ho podporiť. Počas cyklotúry sa pelotón opätovne zastavil aj na oddeleniach detskej onkológie v Košiciach a Banskej Bystrici, kde rodičom chorých detičiek ukázali reálne príklady toho, že rakovina sa dá poraziť. Cieľ charitatívnej cyklojazdy bol v Bratislave na námestí pri obchodnom centre Eurovea, kde prišlo cyklistov podporiť množstvo ľudí, ktorí tak vyjadrili podporu myšlienky akcie ako aj potvrdili to, že aktívny životný štýl je dobrou prevenciou. Počas charitatívnej cyklojazdy sa opätove vyzbieravali finančné prostriedky „nielen“ na realizáciu relaxačno-rekondičných pobytov pre malých onkologických pacientov, ale aj na realizáciu projektu individuálnej dopravy pre onkologicky choré detičky zo sociálne slabších rodín. Vďaka týmto financiám môže Auto pre deti naďalej pomáhať rodičom chorých detičiek, ako aj pracovníkom detskej onkológie v Bratislave. Finančný dar bol použitý na rekondičné a relaxačné tábory pre detských onkologických pacientov a na ich individuálnu prepravu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 5 000 € Predkladateľ MAGNA deti v núdzi realizovala projekt Pomoc obetiam zemetrasenia v Nepále. Projekt pomoci obetiam zemetrasenia v Nepále prispel k zlepšeniu kritickej zdravotnej situácie, a to zvýšením pístupu obetí k zdravotným službám a zabezpečením základnej zdravotnej starostlivosti pre deti, ženy a ich rodiny v zasiahnutých oblastiach. Okrem mobilného zdravotného tímu, tím expertov poskytol psychosociálnu pomoc, ktorá systematicky rehabilitovala mentálne zdravie obetí. Súčasťou tejto pomoci bolo vytvorenie podporných skupín a bezpečnostných centier vhodných pre deti s matkami. Projekt zároveň poskytol aj profesionálne školenia pre vládnych zamestnancov a miestnych sociálnych pracovníkov Nepálu, ktorí budú pokračovať v zabezpečení základnej zdravotnej a psychosociálnej podpory pre obete zemetrasenia. Celkovo projekt pomohol 35 182 ľuďom, distribuoval 19 669 balíčkov, poskytol zdravotnú pomoc 3 336 pacientom, vytrénoval 113 ľudí a poskytol priamu psychosiálnu pomoc 15 034 ľuďom. Finančný dar bol použitý na komplexnú pomoc obetiam zemtrasenia v Nepále.
Podpora vzdelávania 15 000 € Predkladateľ Prevencia, bezpečnosť, solidarita, O. Z. realizovalo projekt Deň bezpečnostných zložiek SR. Cieľom podujatia bolo zvýšiť povedomie detí o práci bezpečnostných a aj záchranných zložiek SR, osvetu v rámci prevencie kriminality a zážitkovou formou, participáciou detí a ich rodičov zúčastniť sa na praktickej prezentácií práce polície, hasičov, záchranárov a vojakov. Divákom sa predviedli policajti, hasiči, horská záchranná služba a vojaci. Deti sa hravou formou pri zapájaní do branno-športových súťaží, dopravného kvízu dozvedeli ako správne reagovať v krízových a náročných situáciách. Finančný dar bol použitý na realizáciu Dňa bezpečnostných zložiek.
Ochrana a tvorba životného prostredia 2 000 € Predkladateľ Rímskokatolícka cirkev, farnosť Najsvätejšej Trojice realizovala projekt Kreatívne zveľadenie vonkajšieho prostredia mladými ľuďmi. Účelom projektu bolo zapojiť a motivovať mladých ľudí pri skrášlení okolia farskej budovy. Do projektu sa zapojilo 17 mladých ľudí. Za pomoci odborníka bol upravený terén, zasiata tráva a vysadené ovocné stromčeky, pričom sa mladí ľudia učili základné vedomosti a zručnosti pri tejto aktivite. Mladí sa venovali výsadbe ovocných stromčekov a vytvoreniu skalky, kde nasadili okrasné dreviny. Pri týchto aktivitách išlo predovšetkým o nové zručnosti a vedomosti ale i o stmelenie partie mladých. Finančný dar bol použitý na nákup substrátu, zeminy, okrasných stromčekov, trávnikového lemu, posedu a materiálu na chodník.
Poskytovanie sociálnej pomoci 10 000 € Predkladateľ Rotary Club Zvolen realizoval projekt Odstránenie architektonických a etických bariér toaliet v stredisku DSS Symbia – II. etapa. Projekt bol zameraný na celkovú rekonštrukciu toaliet v stredisku DSS Symbia na odstránenie architektonických a etických bariér. V II. etape rekonštrukcie boli zrekonštruované sociálne priestory v sutréne objektu DSS Symbia. Toalety sú prístupné imobilným klientom. Súčasne tak vznikli oddelené priestory pre chlapcov a dievčatá. V priestoroch je vaňa so sprchou na vykonanie osobnej hygieny. Finančný dar bol použitý na rekonštrukčné práce toaliet.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 15 000 € Predkladateľ Slovenský tenisový zväz realizoval projekt Detský Davis Cup a Fed Cup s Nadáciou SPP 2015. Cieľom projektu bolo získať pre pravidelnú športovú činnosť množstvo detí, osobitne sa zamerať na deti do 10 rokov, pre ktoré boli organizované športové súťaže. Projekt vytvoril podmienky pre následné športovanie detí zapojených do projektu. Ciele projektu boli naplnené. Zvýšila sa aktivita klubov v športovej príprave detí, vytvorili sa zároveň podmienky pre pravidelné športovanie a organizovanie súťaží. Deti mali možnosť stretnúť v rámci súťaží súčasných i bývalých reprezentantov, ktorí sú pre nich veľkým vzorom. Prostredníctvom detí sa zvýšil záujem rodičov o tenis. Mnohí začali s rekreačným hraním, niektorí sa dokonca uchádzajú o získanie trénerskej kvalifikácie. Týmto sa tak vytvára priestor pre aktívne využívanie voľného času pre celé rodiny. Finančný dar bol použitý na realizáciu športových aktivít.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Predkladateľ Občianske združenie „Spoločnosť slovensko-nórskeho priateľstva“ realizovalo projekt Prezentácia slovenského výtvarného umenia v Nórskom kráľovstve a prezentácia nórskeho umenia v Slovenskej republike. Cieľom projektu bolo vytvoriť spoločný komunikačný rámec pre rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Nórskom v oblasti kultúry a umenia. Prostredníctvom tohto projektu chcelo združenie podporiť, rozvíjať a propagovať umenie, umelcov a umelecké skupiny, ale najmä priblížiť diela mladých umelcov z oboch krajín širšej verejnosti a podporiť tým povedomie o kultúrnych hodnotách oboch národov. V rámci projektu bol podporený rozvoj umeleckých vzťahov medzi občanmi na Slovensku a v Nórsku. Projekt bol a bude cielený na mladých autorov, umelcov a študentov vysokých škôl výtvarných a umeleckých smerov, širšiu verejnosť so záujmom o moderné slovenské a severské umenie. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie, stravné, dopravu, catering, nájomné a technické zabezpečenie.
Podpora vzdelávania 8 000 € Predkladateľ CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM o. z. realizovalo projekt CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM aj na Mikuláša. Základnou myšlienkou projektu "Čítajme deťom 20 minút denne, každý deň:" bolo a je vrátiť predčítavanie a čítanie dospelým deťom do rodín. Hrdinom projektu CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM nie je kniha, ale dieťa a rodina, jej atmosféra, rozširovanie a prehlbovanie komunikácie medzi rodičom a dieťaťom, prostredníctvom knihy a spoločného čítania, s perspektívou harmonizovania vzťahov a zároveň obohacovania krásou slova, krásou príbehov a krásou vzájomne prežitého. Prínosom projektu bola výchova sčítanej, vzdelanej, inteligentnej a emočne stabilnej mladej generácie. Finančný dar bol použitý na prípravu tlače, webovej prezentácie, prípravu a realizáciu dramaturgie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Predkladateľ Nadácia – Centrum súčasného umenia realizovala projekt Bratislava Art Festival – BLAF 2015 (VI. ročník). Šiesty ročník festivalu BLAF - Bratislava Art Festival nadväzoval na úspešné predošlé štyri ročníky. Od svojho založenia v roku 2010 sa stretáva s veľkým ohlasom a vysokou návštevnosťou. Projekt je atraktívny svojim jedinečným zameraním a vypĺňa na scéne chýbajúcu prezentáciu a popularizáciu vizuálneho umenia a jeho rôznych podôb. Ambíciou festivalu BLAF je prinášať tento koncetrovaný zážitok ako aj edukáciu a kultiváciu smerom k porozumeniu a lepšiemu vnímaniu tohto druhu umenia. Tažisko festivalu v roku 2015 bolo koncentrované na vlastný program galérií, vzdelávacie aktivity a sprievodné podujatia: vlastný program participujúcich galérií, vzdelávací program Vstúpte si do umenia a sprievodné podujatia (sympózie, diskusie a koncerty). Počas festivalu návštevníci mohli zažiť vernisáže, kurátorské výklady, autorské čítania, diskusie s umelcami a zároveň sa mohli zabaviť na hudobných vystúpeniach v rámci sprievodných programov. Finančný dar bol použitý na vyplatenie honorárov, realizáciu workshopov, technické a mediálne zabezpečenie, tlač propagačných materiálov a občerstvenie.
Podpora vzdelávania 3 000 € Predkladateľ Technická univerzita v Košiciach, Fakulta BERG realizovala projekt Rozvoj laboratórnych metód pre analýzu evolúcie Zeme. Hlavným cieľom projektu bolo sprevádzkovanie luminiscenčného datovania a tým umožnenie datovať, z geologického hľadiska, mladé kvartérne sedimenty, ktorých vek sa pohybuje v rozmedzí 100 až 500 rokov. Keďže samotnému procesu datovania predchádza chemická príprava analyzovanej vzorky sedimentu, správne fungovanie datovacieho laboratória je podmienené existenciou funkčného chemického laboratória, kde základom je laboratótny digestor. Laboratórny digestor umožnil chemickú úpravu analyzovaného segmentu pre ďalší proces datovania. Posledná fáza projektu predstavovala aplikáciu získaných výsledkov do vedeckého výskumu. Ukázalo sa, že metodika luminiscenčného datovania je zvládnutá a teda je ju možné uplatniť pri ďalších vzorkách. Finančný dar bol použitý na zakúpenie laboratórneho digestoru.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ HK Altis Námestovo realizoval projekt Podpora talentovanej hokejovej mládeže na Orave. Hlavným zámerom projektu bolo vytvorenie podmienok pre deti z Oravského regiónu venovať sa hokeju. Vytvorili sa tréningové podmienky formou organizovaných tréniningov na ľade aj v telocvični niekoľkokrát týždenne pod vedením kvalifikovaných trénerov. Podľa výkonnosti boli deti zadelené do mužstiev, ktoré sa zúčastňujú žiackych súťaží riadených SZĽH. Vďaka podpore z tohto projektu po prvýkrát v histórií klubu vzniklo mužstvo dorastencov, ktorí sa zúčastňujú poľskej regionálnej súťaže. Finančný dar bol použitý na prenájom ľadovej plochy a nákup hokejovej výstroje.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 000 € Predkladateľ FK Spartak realizoval projekt FK Spartak spolu s SPP. Dnešná doba je plná počítačov a pohyb detí a s tým spojený ich zdravý spôsob života niekde až na spodnej hranici. Momentálne klub zastrešuje 8 mládežníckych družstiev, čo predstavuje skoro 250 detí a mládeže. Klub vypĺňa zmysluplne voľný čas, bojuje tým proti chorobám modernej doby ako je obezita, závislosť na počítačoch, realizuje prevenciu v boji proti drogám a pod. Finančné prostriedky použil práve na udržanie činnosti športového klubu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 8 000 € Predkladateľ ART GALLERY realizoval projekt divadlo La Komika. Autorské divadlo predstavuje prioritnú líniu činnosti divadla LA KOMIKA. Nositeľom umeleckej koncepcie je v jednej osobe autor a režisér Karol Vosátko. Projekt divadla LA KOMIKA odštartoval úspešne. Po prestavbe bolo divadlo otvorené 4.11.2015. Do programovej štruktúry boli zaradené všetky pripravené hry od Karola Vosátka spolu s premiérami: Dobrodružstvá dona Dušana, Bohyňa vo vani a Jackpot. Ciele projektu boli naplnené prezentáciou súčasnej pôvodnej slovenskej dramatickej tvorbu a rozvojom slovenského divadelného umenia. Finančný dar bol použitý na vyplatenie honorárov, materiálne vybavenie, dramaturgiu, propagáciu a náklady na prevádzku divadla.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 2 000 € Predkladateľ Materská škola, Nový diel č. 50, Hurbanovo realizoval projekt Keď chceš stále zdravý byť, pod si s nami súťažiť. Pomocou projektu sa doplnili školské dvory o nové preliezkové zostavy. Vďaka projektu sa v materskej škole vytvoril bezpečný, estetický, športový a zároveň i oddychový areál, ktorý bude využívaný každý deň počas celého školského roka. Aktivitami si deti osvojujú pohybové, lokomočné zručnosti a v neposlednom rade prežívajú radosť z pohybu a úspechu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie preliezkových zostáv.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 3 000 € Predkladateľ Horolezecký klub Filozof realizoval projekt KALOKAGATIA – športujúci filozof. Projekt Kalokagatia – šporujúci filozof si kládol za cieľ pozdvihnúť záujem o šport na pôde jednej z naj väčších fakúlt na Slovensku. Vďaka podpore sa podarilo zorganizovať dve plánované udalosti pre študentov Filozofickej fakulty a to prestížnu súťaž v spoločenských tancoch a basketbalový turnaj. Šport a zdravý životný štýl boli témou číslo jeden počas obidvoch. Cieľom projektu bolo informovať študentov, aby i oni sami pocítili chuť športovať a urobiť niečo pre svoje zdravie. V rovnakom čase prebiehali nábory študentov s cieľom zvýšiť účasť na hodinách telesnej výchovy. Finančný dar bol použitý na basketbalový turnaj, kalich filozofov, propagáciu a na športovú výbavu.
Organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnsoti 1 000 € Predkladateľ OZ Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov realizovalo projekt Dobrovoľnícky deň Nadácie SPP v Košiciach. Dňa 19.9.2015 sa v útulku UVP pre opustené zvieratá uskutočnil Dobrovoľnícky deň SPP. Dobrovoľníci sa mohli zapojiť a zároveň bola pre nich pripravená opekačka a občerstvenie. Vďaka projektu sa zateplilo 40 ks búd, čím sa značne zlepšili podmienky pre psov v útulku. Objednané boli agility prekážky, ktoré budú slúžiť pre verejnosť pri dobrovoľných aktivitách so psíkmi v útulku, zároveň pre výcvik psov a športové podujatia pre verejnosť. Finančný dar bol použitý na materiál na zateplenie búd a zakúpenie agility prekážok.
Organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnsoti 1 000 € Predkladateľ Nadácia Horský Park realizovala projekt Dobrovoľnícky deň Nadácie SPP v Bratislave. Cieľom projektu bola realizácia Dobrovoľníckeho dňa SPP. Aktivita sa uskutočnila 10. októbra 2015. Účastníci podujatia sa oboznámili s cieľom úsilia Nadácie Horský park a formami práce NHP ako aj Komunitným centrom Horáreň. Z plánovaných prác sa uskutočnilo vysadenie tisíc sadeníc do Baumlerovho parčíku a pri obvode záhrady Lesnej školy. Zhrabúvalo sa lístie z Majakovského schodov a námestíčka pred Horárňou, pripravovalo sa tiež drevo na kúrenie. Po uskutočnení prác sa všetci zišli na spoločnej opekačke. Finančný dar bol použitý na zakúpenie sadeníc do parku.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 857 € Predkladateľ TJ Družstevník Horné Dubové realizoval projekt Pomôcka pre sluchovo postihnuté dieťa. Cieľom projektu bolo zadovážiť zdravotnú pomôcku pre šesť a pol ročného Marka, ktorý má stredne ťažkú poruchu sluchu. Markovi boli nastavené nové zdravotné pomôcky podľa jeho potrieb a začal ich aktívne využívať. Načúvacie prístroje spolu s komunikátorom využíva v škole a nadšenie neskrývajú ani jeho vyučujúci učitelia. Výkonnejšie strojčeky mu umožňujú rozlíšiť až 10 kanálov, čo Markovi umožní počuť širšiu škálu zvukov. Markovi sa podarili nadviazať nové priateľstvá a viac vníma dianie v kolektíve. Finančný dar bol použitý na zakúpenie sluchovej pomôcky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € Predkladateľ Nadácia Lúčnica realizovala projekt Vianočný koncert – Simona Šaturová, Pavol Remenár, Spevácky zbor Lúčnica, orchester Slovenská filharmónia. Vianočný koncert svetoznámej slovenskej sopranistky Simony Šaturovej a jej hostí nadviazal na veľký úspech minuloročného koncertu tenoristu Miroslava Dvorského. Tradícia uvádzania vianočných koncertov operných hviezd v koncertnej sieni Slovenskje filharmónie si našla veľkú obľubu a pomohla vybudovať cyklus, ktorý je jedinečný kultúrny produkt na slovenskom trhu. Projekt Simony Šaturovej s hosťami Pavlom Remenárom, speváckym zborom Lúčnica a orchestrom Slovenskej filharmónie bol konncertom z cyklu Vianočných koncertov. Priniesol nový rozmer v šírení a propagácii vážnej hudby. Realizáciou tohto koncertu sa podarilo rozšíriť ponuku slovenskej hudobnej scény o kvalitný koncert. Kampaň oslovila širokú slovenskú verejnosť s možnosťou návštevy kvalitného operného spevu. Finančný dar bol použitý na vyplatenie honorárov a organizačné prípravy.
Ochrana a tvorba životného prostredia 6 433,63 € Predkladateľ EkoFond, n.f. realizoval projekt Podpora činnosti neinvestičného fondu EkoFond v roku 2015. Cieľom projektu bolo vytvorenie partnerstva za účelom podpory grantových programov neinvestičného fondu EkoFond v roku 2015 a podpora realizácie vybraných aktivít fondu. Programy a aktivity fondu sú zamerané na zvyšovanie energetickej efektívnosti, aplikovaný výskum a implementáciu inovatívnych energetických technológií a sú jedným z hlavných nástrojov pri napĺňaní verejnoprospešného poslania EkoFondu, ktorý od roku 2007 prispieva k vytváraniu podmienok na smerovanie k trvalo udržateľnému rozvoju spoločnosti. Finančný dar bol použitý na dobudovanie odborných učební na troch stredných školách.
Ochrana a podpora zdravia 12 000 € Obec Ruská realizovala v programe Municipality projekt Oprava a rekonštrukcia chodníkov obce Ruská. Cieľom projektu bolo zvyšovanie bezpečnosti obyvateľov obce po úseku tejto časti chodníka. Rekonštrukciou tak obyvatelia obce používajú chodník a nepohybujú sa po krajnici cesty. Finančný dar bol použitý na rekonštrukčné a opravné práce na chodníku.
Poskytovanie sociálnej pomoci 6 000 € Obec Olováry realizovala v programe Municipality projekt Vytvorenie denného stacionára pre dôchodcov. Projekt splnil svoje ciele, rekonštrukciou interiéru sa vytvorili priestory pre seniorov a starších,a po schválení RÚVZ, priestory boli zaregistrované ako denný stacionár pre dôchodcov. Komfortnosť zabezpečuje nové ekonomické ústredné kúrenie s kotlom na pelety, výmena okien a dverí, nové podlahy a bezbariérové vyhotovenie všetkých priestorov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie kotla, výmenu okien, dverí, zábradlia, vybudovanie chodníka a uhradanie odborných prác a materiálu.
Ochrana a podpora zdravia 6 000 € Obec Veľké Raškovce realizovala v programe Municipality projekt Vybudovanie autobusovej čakárne a rozšírenie verejného osvetlenia. Cieľom projektu bolo zveľadiť celkový vzhľad hlavnej ulice po výstavbe kanalizácie, zvýšenie bezpečnosti chodcov a zvýšenie kultúry cestovania. Vďaka podpore sa podarilo zabezpečiť materiál – zámkovú dlažbu v rozsahu 764,5 m2 na pokračovanie rekonštrukcie chodníkov. Finančný dar bol použitý na zakúpenie zámkovej dlažby a asfaltu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 612 € Obec Gemer realizovala v programe Municipality projekt Výmena okien - kultúrny dom v Gemeri. Cieľom projektu bola výmena okien v celom objekte kultúrneho domu. Výmena okien prebehla v celom objekte kultúrneho domu v Gemeri, tým pádom bol projekt plne realizovaný. V budúcnosti obec plánuje výmenu vchodových dverí a sociálnych zariadení, nakoľko tie sú zastaralé a vhodné na výmenu. Finančný dar bol použitý na zakúpenie nových okien.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Obec Veľké Zlievce realizovala v programe Municipality projekt Rekonštrukcia budovy miestnej knižnice - výmena okien a dverí. Hlavným cieľom projektu bola výmena nevyhovujúcich okien a dverí za funkčné, a tým sa dosiahlo zvýšenie funkčnosti knižnice počas celého roka, zväčšil sa komfort návštevníkov knižnice. Od realizácie projektu sa očakáva väčšia návštevnosť knižnice obyvateľmi obce a hlavne dosiahnutie, aby miestnu knižnicu vo väčšej miere využívali žiaci základnej školy nachádzajúcej sa v obci. Finančný dar bol použitý na zakúpenie nových okien a dverí.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 12 000 € Mesto Veľké Kapušany realizovalo v programe Municipality projekt Rozprávkovo - detský svet. Realizáciou projektu sa prispelo k pravidelnej fyzickej aktivite a tým sa podporilo zdravie detí. Projekt poskytol nielen obyvateľom sídl. P.O.Hviezdoslava bezpečné miesto na trávenie voľného času. Realizáciou projektu sa zriadilo detské ihrisko na sídl. P.O.H. s rozprávkovou tématikou. Vybudovaný areál je bezpečným miestom stretávania sa miestnej komunity - rodín s deťmi, miestom pre bezpečný a zdravý vývoj detí, oddychovou zelenou oázou v strede sídl P. O. Hviezdoslava. Všetky použité komponenty splňajú ekologické a estetické parametre s najväčšou možnou bezpečnosťou. Detské ihrisko bolo z dôvodu bezpečností detí oplotené. Vybudovaný areál sa stal miestom stretávania sa miestnej komunity. Finančný dar bol použitý na zakúpenie detskej zostavy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 12 000 € Obec Vysoká pri Morave realizovala v programe Municipality projekt Doplnenie zariadenia kultúrneho domu. Cieľom projektu bolo zakúpiť nové stoličky a návleky, skladacie stoly, vozík na prepravu stoličiek a stolov, umývačku riadu a elektrickú trojrúrovú pec. Jeho inventár bol pomerne starý a služby kultúrneho domu využívajú takmer všetci občania obce. Nové zariadenia sú veľmi atraktívne a vytvárajú príjemné prostredie. Doplnením o umývačku riadu, elektrickú pec a v minulosti i o rúru a trojnožku sa strava pripraví priamo v kultúrnom dome, nemusí voziť a po príprave sa čerstvá podáva priamo konzumentom. Rozšírením počtu stoličiek a stolov sa v kultúrnom dome už konajú akcie väčšieho rozsahu. Finančný dar bol použitý na doplnenie zariadenia kultúrneho domu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 4 000 € Obec Moravany realizovala projekt Pamätný vrtný kríž. Cieľom projektu bolo postavenie pamätného vrtného krížu, pri príležitosti 60 rokov od prvého vrtu v obci Moravany. Pamätný vrtný kríž je umiestnený v areáli parku Zuzana v blízkosti vrtu 4. Kríž je tak súčasťou a dominantou obce. Finančný dar bol použitý na práce na pamätnom vrtnom kríži.
Podpora vzdelávania 2 800 € JCI - Slovensko realizovalo projekt Študentská osobnosť Slovenska akad.r. 2014/2015. Cieľom projektu bolo vyzdvihnúť slovenské osobnosti na Slovenských vysokých školách, ich talent,cieľavedomosť a úspešnosť. Bolo obdržaných 75 nominácií z rôznych fakúlt VŠ. Nominácie schvaľovali dekani príslušných fakúlt. Z nich rada garantov (expertov) na každú kategóriu vybrali 11 mladých ľudí, ktorí študujú na slovenských vysokých školách, alebo doktorantov na vedecko-výskumných pracoviskách a dosahujú už teraz významné úspechy ma poli výskumu, vedy, umenia ,športu atď. Aktívne na projekte spolupracovala Slovenská Rektorská Konferencia a Slovenská akadémia vied. Finančný dar bol použitý na výrobu a distribúciu bulletinov
Ochrana a tvorba životného prostredia 18 000 € Enviropark Pomoravie, n.o. realizovalo projekt Rozvoj mikroregiónu Enviropark Pomoravie. Realizáciou projektu sa dosiahlo využitie voľného času školopovinných detí a mládeže. Realizácia spočívala v aktivitách ako zorganizovanie stretnutí vo vybíjanej a florbale, zakúpili sa ceny pre víťazné družstvá ako i pre všetkých zúčastnených, zároveň bola zabezpečená strava a doprava pre všetkých súťažiacich. Ciele projektu boli naplnené, stimulovali sa deti a mládež, aby pochopili šport ako súčasť výchovy a kultúry, zároveň aby ho uplatňovali ako prostriedok na dosiahnutie plnohodnotného, čestného, zdravého a aktívneho života v priateľstve a v mieri. Finančný dar bol použitý na občerstevnie, ceny, dopravu, program, propagáciu a zakúpenie spotrebného materiálu.
Podpora vzdelávania 2 700 € Základná škola Plavecký Štvrtok realizovalo projekt Rekonštrukcia elektroinštalácie v triedach školy. Zámerom projektu bola rekonštrukcia elektroinštalácie - osvetlenia a zásuvkového prívodu v troch triedach Základnej školy v Plaveckom Štvrtku. Vďaka finančnej pomoci sa podarilo zrekonštruovať svietidlá v štyroch triedach školy a tým vzniklo pre žiakov zdravšie a osvetlenejšie prostredie. Finančný dar bol použitý na rekonštrukčné práce na elektroinštalácii v triedach školy.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Obec Studienka realizovalo projekt Projektová dokumentácia na rozšírenie kanalizačnej siete v obci Studienka. Cieľom projektu bolo vypracovanie projektovej dokumentácie rozšírenia splaškovej kanalizácie. Projektová dokumentácia bude slúžiť v budúcnosti ako podklad pri predkladaní projektu v rámci výzvy operačného systému kvalita životného prostredia, prípadne enviromentálneho fondu. Finančný dar bol použitá na projektovú dokumentáciu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Krásnovce realizovalo projekt Kultúrne a športové podujatia v obci v roku 2015. Dňa 8.8.2015 sa v obci uskutočnilo každoročné podujatie s názvom Letné dedinské slávnosti. Podujatie bolo spojené s varením kotlíkového guľášu. Súťaže sa zúčastnilo 8 družstiev. Na akcii vystúpili pozvaní hostia a o zábavu sa postarali folklórne a humoristické skupiny. Finančný dar bol použitý na organizáciu Letných dedinských slávností.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 1 000 € Jednota dôchodcov na Slovensku, Okresná organizácia Michalovce realizovalo projekt Športom za zdravé starnutie. Hlavným cieľom podujatia bolo aktívne stretnutie seniorov v každom veku so športom. Okresná športová olympiáda sa konala 4. septembrana základnej škole v Michalovciach. Súťažilo sa v piatich disciplínach. V rámci projektu došlo k zlepšeniu telesnej zdatnosti dôchodcov a zmeraniu si fyzických síl členov Jednoty dôchodcov v okrese Michalovce. Finančný dar bol použitý na realizáciu športovej olympiády.
Podpora vzdelávania 1 000 € Obec Bánovce nad Ondavou realizovalo projekt Sociálne zariadenia v materskej škole Bánovce nad Ondavou. Zámerom projektu bolo vybudovanie sociálnych zariadení v materskej škole v Bánovciach nad Ondavou. Materská škola bola naposledy zrekonštruovaná v 80-tych rokoch. V rámci projektu sa vymenili detské klozety, dlažba v celej miestnsoti, stierky na stenách spolu s novým radiátorom, umývadlom a obkladmi. V septembri deti vítalo vynovené sociálne zariadenie, z ktorého majú radosť rodičia, deti ale i zamestnanci. Finančný dar bol použitý na rekonštrukciu sociálnych zariadení.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Stretava realizovalo projekt Sadové úpravy a úprava okolia pri Pomníku padlým hrdinom Stretava. Zámerom projektu boli sadové úpravy pri Pomníku padlým hrdinom. Vzhľadom k nepriaznivému počasiu nebolo zrealizované položenie dlažby. Avšak obec zrealizovala práce, týkajúce sa starostlivosti a údržby pomníka. Konečnou realizáciou projektu daný priestor dostane estetickú hodnotu, ktorá mu aj patrí. Finančný dar bol použitý na sadové úpravy a úpravy okolia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 6 000 € Obec Záhorská Ves realizovalo projekt Ochrana kultúrnej pamiatky v obci Záhorská Ves (kostol). Kostol patrí medzi najcennejšie a najnavštevovanejšie miesto v obci, ktoré využívajú všetky vekové kategórie. Obec Záhorská Ves zrekonštruovala opletenie kostola. Išlo najmä o demontáž starého oplotenia kostola, renováciu pôvodného muriva s výrobou a montážou brán a plotových polí. V rámci projektu sa zvýšila bezpečnosť a ochrana majetku a hlavne dobrý dojem pri príchode do kostola. Finančný dar bol použitý na zakúpenie a montáže brány, plotových polí a rekonštrukciu muriva.
Podpora vzdelávania 2 000 € Centrum voľného času realizovalo projekt Technika nás baví. Projekt Technika nás baví splnil svoje ciele a poslanie. Žiaci si precvičili jemnú motoriku, zaujímavou a hravou formou práce získali vedomosti a zručnosti z rôznych oblastí techniky, zároveň sa u nich vzbudil záujem o praktizovanie a využívanie technických zručností, ktorý ich možno privedie k voľbe technického povolania. Projekt pomohol žiakom vytvoriť pocit, že ich Technika baví a pomohol pri budovaní kladného vzťahu k technike. Finančný dar bol použitý na zakúpenie materiálom na vyučovanie techniky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Trhovište realizovalo projekt Priestor pre všetkých. Obec Trhovište vybudovala a zriadila priestor pre všetkých obyvateľov. Vo vzniknutom priestore, v zasadačke obecného úradu sa budú môcť občania venovať rôznym záujmovým aktivitám a krúžkom. Finančný dar bol použitý na vybudovanie priestoru na záujmové aktivity a krúžky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 500 € Obec Pavlovce na Uhom realizovalo projekt Vybavenie kuchyne v kultúrnom dome. Cieľom projektu bolo sfunkčniť a zmodernizovať vybavenie kuchyne kultúrneho domu, postaveného v sedemdesiatych rokoch. Obec zmodernizovala vybavenie kuchyne kultúrneho domu zakúpením nového plynového sporáka s rúrou, plynovej stoličky a umývačky riadu, ktoré zodpovedajú hygienickým potrebám varenia a prípravy jedál. Finančný dar bol použitý na vybavenie kuchyne v kultúrnom dome.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Obec Suchohrad realizovalo projekt Kultúrne leto v Suchohrade. Cieľom projektu bolo pokračovať v tradícii kultúrnych podujatí, realizovaných obcou Suchohrad v spolupráci s miestnymi aktivistami a tretím sektorom. Od roku 2011 prebieha v obci niekoľko letných podujatí pod spoločným názvom Kultúrne leto. Jeho cieľom bolo priniesť občanom mimo veľkých centier kultúry možnosti pre vyžitie v oblasti kultúry – pasívnou formou, ktorú rieši tento projekt a následne aj formou aktívnou, teda zapojením do rôznych aktivít. Ďalším cieľom bolo prispieť k rozvoju života komunity. Finančný dar bol použitý na realizáciu letných podujatí.
Poskytovanie sociálnej pomoci 175 € Martina Pokorná realizovalo projekt Rehabilitačný pobyt pre dieťa s DMO. Jakub má 14 rokov a má detskú mozgovú obrnu. Kubko väčšiu časť aktívneho odpočinku trávi v polohe ležmo a preto je pre neho veľmi dôležité, aby ho nič netlačilo a aby bol preňho pobyt príjemný. Práve špeciálny matrac mu tieto podmienky umožní. Prispôsobí sa jeho telu. V rámci podpory boli Kubkovi zakúpené plienky, prístroj na udržiavanie matracu spolu s ponorným mixérom na mixovanie Kubkovej stravy. Finančný dar bol použitý na rehabilitačný pobyt.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Jana Skalská realizovalo projekt Terapie a lieky pre choré dieťa. Kristínka má 4 roky, a zaostáva vo svojom psychomotorickom aj mentálnom vývoji. Nechodí ani nerozpráva. Kristínka absolvovala 12-dňovú terapiu formou intenzívnej rehabilitácie, aby sa naučila štvornožkovať a chodiť. Kristínka znášala cvičenie veľmi dobre, vďaka rehabilitácii došlo u Kristínky k spevneniu svalstva chrbta a trupu, zlepšilo sa jej celkové držanie tela a prenášanie váhy z ľavej strany na pravú. Finančný dar bol použitý na uhradenie terapie a zakúpenie liekov.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 400 € Andrea Várková realizovalo projekt Zdravotnícky materiál. Margarétka má sedem roko a trpí chorobou motýlich krídel, kedy sa jej v koži a slizniciach netvorí kolagén. Po celom tele ako aj v tráviacom trakte sa jej tvoria bolestivé rany a pľuzgiere. Margarétke boli zakúpené zdravotné pomôcky, ktoré jej uľahčia pohyb a bezpečnú manipuláciu pri chôdzi a kúpaní, takisto jej boli zakúpené výživné nutričné nápoje Nutridrinky, pretože sú jedinou potravinou, ktoré môže Margarétka zhltnúť. Vďaka daru sa jej veľmi uľavilo a pomôcky jej zlepšia kvalitu života. Finančný dar bol použitý na zakúpenie Nutridrinkov a zdravotných pomôcok.
Ochrana a podpora zdravia 600 € Silvia Danišová realizovalo projekt Terapeutický program pre dieťa s DMO. Cieľom projektu bolo zabezpečenie rehabilitácie pre štvorročného Leonarda, trpiaceho DMO. Intenzívny terapeutický program Leovi pomohol vyhnúť sa v budúcnosti ešte ťažšiemu postihnutiu a podporil jeho najzdravší fyziologický vývoj. Finančný dar bol použitý na uhradenie terapie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € Vstúpte, n.o. realizovalo projekt Podpora organizácie pre ľudí s mentálnym a viacnásobným postihnutím. Vstúpte, n.o., je organizácia zameraná na poskytovanie sociálnych služieb pre ľudí s mentálnycm a viacnásobným postihnutím, najmä z malackého regiónu. Počas realizácie projektu sa podarilo vytvoriť priestor aktivite záhradničenia ľuďom s mentálnym postihnutím a tak si ľudia mohli z organizácie vypestovať vlastnú zeleninu. Vznikol tak priestor na odbúranie sociálnych bariér a zároveň na prkeonanie vzájomných komunikačných bariér a snaha o sociálne zblíženie. Finančný dar bol použitý na vybudovanie minizáhradky.
Ochrana a tvorba životného prostredia 5 000 € Bratislava, MČ Karlova Ves realizovala projekt Výsadba zelene – Karlova Ves. Počas novembra prebiehala výsadba stromov a krov na určených lokalitách. Do výsadby sa zapojilo 10 zamestnancov. Celkovo bolo vysadených 42 stromov a viac ako 100 krov. Mestská časť tak vytvorila predpoklady pre novú kvalitu zelene vo verejnom priestranstve – na zatrávnených plochách okolo bytových domov sídliska. Finančný dar bol použitý na výsadbu zelene.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 5 000 € Mesto Modra realizovalo projekt Modernizácia mestského štadióna v Modre. Realizáciou projektu sa mestu Modra podarilo skvalitniť infraštruktúru športoviska, zmodernizovať technológiu zavlažovania pre vyšší štandard užívania počas celého roka. Podarilo sa naplniť cieľ doplnenia infraštruktúry mestského štadióna, ktorý je užívaný viacerými športovými klubmi a mimovládnymi organizáciami. Mesto Modra poskytuje priestor aj širokej verejnosti pri organizovaní kultúrno – spoločenských aktivít a medzinárodných súťaží. Cieľom mesta bolo doplniť infraštruktúru pre realizáciu voľno časových aktivít mládeže, rodičov s deťmi a všetkých, ktorí majú záujem o aktívne trávenie voľného času. Hlavným cieľom projektu bolo zmodernizovať štadión, a to vybudovaním zavlažovacieho systému, ktorý by zabezpečoval jeho údržbu počas letných mesiacov a jeho flexibilné využívanie pre rôzne aktivity. V zastavanej časti obce je čoraz viac mladých rodín s malými deťmi, ktoré by privítali kvalitnejšie, bezpečnejšie a bohatšie vybavené športoviská. Finančný dar bol použitý na materiál, technické vybavenie a realizáciu prác.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 365,07 € Mesto Košice realizovalo projekt Výstavba destkého ihriska v Košiciach, Tatranská ulica. Zámerom projektu bolo prispieť k rozšíreniu a zlepšeniu podmienok pre aktívny oddych, relax a športové vyžitie detí, prostredníctvom výstavby detského ihriska v jednej z obytných zón časti Košice - Staré Mesto v blízkosti vzrastlých stromov, v priestore, ktorý nie je využitý a v blízkosti nie je žiadne ihrisko. V rámci projektu bola vybudovaná oddychová zóna, zároveň sa vytvorili i zlepšili podmienky pre športovú a relaxačnú činnosť a aktívne trávenie voľného času. Finančný dar bol použitý na zakúpenie gumenej dlažby, mobilionáru a herných zariadení.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Mesto Nové Zámky realizovalo projekt Oáza pre dušu. Projektom Oáza pre dušu si mesto Nové Zámky dalo za cieľ zrekultizovať chátrajúci areál okolia rekonštruovanej Národnej kultúrnej pamiatky Jazdiarne z roku 1893. Zámerom bolo skultúrniť okolitý priestor lahodiaci oku i duši a vytvoriť vhodné podmienky pre všetkých návštevníkov. V rámci projektu bola vykonaná plošná úprava terénu, následne bola vykonaná výsadba drevín s ich ukotvením a mulčovaním. K dotvoreniu budovy boli navrhnuté lavičky na oddych a relaxáciu. Vzniknutý areál bude miestom stretávania sa miestnej komunity pri uskutočňovaní kultúrnych podujatí s kapacitou 500 ľudí, čo vytvára vhodné podmienky na usporiadanie koncertov, slávností, plesov a iných udalostí. Finančný dar bol použitý na lavičky, úpravu terénu, prípravu, výsadbu trávnika, rastlinný, mulčovací a iný pomocný materiál.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 7 000 € Obec Horné Srnie realizovala projekt Zvýšenie energetickej efektivity vykurovacieho systému športovej haly v Hornom Srní. Hlavným cieľom projektu bolo zvýšenie energetickej efektivity vykurovacieho systému športovej haly v Hornom Srní a to prostredníctvom vybudovania samostatnej plynovej kotolne. Ciele projektu boli splnené. Ohlasy občanov na vybudovanie kotolne pre športovú halu sú zo strany verejnosti i občanov mimoriadne pozitívne. Vďaka zvýšenou teploty hlavne v zimnom období športovú halu využívajú rodičia s deťmi a škola počas vyučovania na rôzne aktivity. Finančný dar bol použitý na vybudovanie plynovej kotolne.
Ochrana a tvorba životného prostredia 10 000 € Mesto Prešov realizovalo projekt Alej na Magurskej ulici. Sídlisko Sekčov je najväčšie Prešovské sídlisko, ktoré má okrem bytových zón všetky ostatné potrebné objekty občianskej vybavenosti. Zámerom projektu bola revitalizácia časti územia sídliska Sekčov doplnením alejovej výsadby a prvkov drobnej architektúry. V rámci projektu sa vykonali úpravy spevnenných plôch, doplnila sa výsadba aleje a stromčekov pozdĺž priľahlého chodníka, osadili sa lavičky a odpadkové koše spolu s doplnením a zmodernizovaním osvetlenia. Zrevitalizovaním jestvujúceho chodníka sa vytvorila ďalšia zelená oddychová zóna nielen pre obyvateľov sídliska Sekčov. Finančný dar bol použitý na projektovú dokumentáciu, zakúpenie lavičiek, výsadbu zelene, mulčovacej kôry, osvetlenie, odpadkových košov a zemných prác.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 9 874,75 € Mesto Trnava realizovalo projekt Športujeme SPPoločne a bez bariér. Hlavným cieľom projektu bola podpora a rozvoj športu a voľnočasových aktivít u všetkých detí a mládeže bez ohľadu na ich hendikep. Výsledkom projektu je zrekonštruovaný, kvalitnejší, bezpečnejší a bohatšie vybavený školský areál ZŠ A. Kubinu s nainštalovanou zostavou na stolný tenis, basketbalovým kôomš, hrazdou, balančnými stepermi, lavičkami a odpadkovými košami a stojanmi na bicykle. Vďaka projektu sa nielen skrášlilo prostredie, v ktorom trávia svoj voľný čas deti. Realizáciu projektu najviac ocenili školáci, deti a mládež nevynímajúc hendikepované deti a mládež z iných škôl, rodičia, starí rodičia žijúci v širšom okolí a taktiež materská škola, ktorá sídli v blízkosti ZŠ. Finančný dar bol použitý na zakúpenie lavičiek, basketbalového koša, stojanov na bicykle, stola na pingpong a iné športové potreby a materiál.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 25 045 € Univerzita Komenského v Bratislave realizovala projekt Oprava vchodových dverí do objektu historickej budovy Univerzity Komenského v Bratislave. Dvere boli vyhotovené v roku 1935 a preto boli pred samotnou rekonštrukciou v dezolátnom stave. V rámci realizácie projektu boli demontované staré dvere a zhotoviteľ vytvoril presný prototyp takýchto dverí. V rámci výmeny sa uskutočnili i ostatné zámočnícke a umeleckoremeselné práce. Ciele projektu boli splnené, nakoľko sa podarilo v maximálnej miere obnoviť autentický výraz dverí na základe zachovaných prvkov. Finančný dar bol použitý na opravu vchodových dverí.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 5 000 € Židovská náboženská obec realizovala projekt Odvrátenie havarijného stavu, stabilizácia a reštaurovanie 4 náhrobkov príslušníkov rodín Brill, Bettelheim a Pappenheim na Židovskom ortodoxnom cintoríne v Bratislave. V mesiacoch september-november 2015 bola zrealizovaná 1. etepa reštaurovania troch náhrobkov Bettelheimovcov a Pappenheimovcov z 19. storočia. Primárny cieľ reštaurovania bol z dôvodu končiacej sa technologickej sezóny a stabilizácie havarijného stavu náhrobkov. Zrealizovaný prístrešok vymedzuje bezpečný priestor a vzdialenosť od náhrobkov pre návštevníkov okolitých hrobových miest. Po osadení prístrešku bola stabilizovaná statika poškodených náhrobkov. Demontovaný bol pravý stĺp najstaršieho náhrobku. Následne bola nosná funkcia nahradená drevenou vzperou. Na pravom náhrobku bola spevnená kamenná hmota v priestore diagonálnej praskliny tela náhrobku. Náhrobky sú tak stabilizované a pripravené na zimu. Finančný dar bol použitý na reštaurovanie náhrobkov na židovskom ortodoxnom cintoríne.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Obec Kluknava realizovala projekt Kluknava - cestný model - drevený krytý most. Výsledkom projektu je obnovená technická pamiatka dreveného krytého mosta, postaveného v roku 1832, zo smrekovca, spájajúceho Kluknavu s jej miestnou súčasťou Štefánskou hutou. Drevený krytý most v Kluknave patrí medzi najkrajšie a najvzácnejšie drevené mosty na Slovensku, vyniká svojim ojedinelým technickým zariadením a riešením. Most je vďačným objektom záujmu turistov a je zapojený do projektu Gotická a železná cesta. V rámci projektu sa zrealizovala údržba v rozsahu opravy a výmeny časti podlahy, poškodených častí doskovania parapetu, výmeny oplechovania dreveného parapetu, ošetrenia drevených častí mosta konzervačnou látkou a farebného zjednotenia morením. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 24.11.2015. Finančný dar bol použitý na obnovu dreveného krytého mosta.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 705 € Ing. Eugen Coplák realizoval projekt Záverečná etapa pamiatkovej obnovy národnej kultúrnej pamiatky - baníckeho domu č. 208/87, na parcele č. 852, v obci Štiavnicke Bane. V rámci projektu boli vymenené konštrukcie krovu a stropu staticky narušenej hospodárskej budovy. Poškodené prvky boli nahradené novými, štítová strecha bola realizovaná zo zvislých dosiek, na vrchu obvodových stien bol vybetónovaný spevňujúci želobetónový veniec, čím bolo zabezpečené vystuženie železnej konštrukcie. Vonkajšie a vnútorné omietky boli realizované na vápennej báze. Taktiež bola obnovená hlinená podlaha a osadené nové okná a dvere. Finančný dar bol použitý na konštrukcie krovu, stropu a štítovej strechy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 4 750 € Malgorzata Sababady realizovala projekt Svätý Anton sup. č. 292, pôvodná hospodárska budova kaštieľa, II. etapa, obnova fasády, obnova drevenej verandy s terasou. Projekt obnovy bol zameraný na obnovu fasády a drevenej verandy s terasou. Drevená terasa vyžadovala prebrúsenie, lokálne drobné opravy drevených prvkov ako časť dverí, drevené lišty a dosky. Celá konštrukcia a drevené dosky boli prebrúsené a natreté farbou v odtieni zodpovedajúcemu poslednému náteru. Steny si vyžadovali odvlhčenie a získali nový náter spolu s omietkou. Ciele projektu boli naplnené, drevená veranda s terasou je obnovená a získala nový vzhľad, fasáda je opravená a potrebné zvyšné opravy budú pokračovať na jar. Finančný dar bol použitý na obnovu fasády a drevenej verandy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 20 000 € Ľuboš Maruniak realizoval projekt Lýceum a pamätná tabuľa, Nám. Sv. Trojice 16, Banská Štiavnica - reštaurovanie čelnej a bočných fasád. Predmetná národná kultúrna pamiatka sa nachádza v hornej časti Trojičného námestia. Predstavuje severné ukončenie kompaktnej uličnej zástavby na východnej strane námestia. Realizáciou prvej etapy sa dosiahol predpokladaný cieľ projektu - odstránenie príčin deštrukcie čelnej a bočnej fasády NKP. V ďalšej časti, ktorej realizácia sa predpokladá na rok 2016 bude zrealizované reštaurovanie čelnej a bočnej fasády. Finančný dar bol použitý na reštaurovanie čelnej a bočných fasád.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 10 000 € Pamiatkový úrad Slovenskej rebubliky realizoval projekt Oprava strechy objektu "F" Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore. Objekt má slúžiť ako muzeálna expozícia, administratívne, sociálne a hygienické zázemie múzea. V 1. podzemnom podlaží sa zachová priestor kotolne, avšak s novou technológiou, na 1. nadzemnom podlaží bude stála expozícia v plnom dispozičnom rozsahu, zrealizuje sa bezbariérový vstup do múzea, a na 2. nadzemnom podlaží, v administratívnom priestore dôjde k výmene podlahy za nové dlažby, miestnosti sa vybavia novým osvetlením a štruktúrovanou kabelážou. Fasádne omietky sa obnovia na poškodených miestach a celá fasáda sa natrie jednotiacou omietkou. Finančný dar bol použitý na opravu strechy.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 9 900 € Mesto Spišské Podhradie realizovalo projekt Dom meštiansky, rekonštrukcia priestorov. Výsledkom projektu je zrekonštruovanie západného dvorového krídla domu a to v rozsahu kompletnej rekonštrukcie hygienických priestorov. Projekt sa zameral na odstránenie starých priečok, povrchov stien, podláh a osadenie nových rozvodov kanalizácie, vymurovanie nových priečok, obkladov, osadenie sanitného vybavenia, výmeny okien a dverí. Finančný dar bol použitý na zrekonštruovanie západného dvorového krídla domu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 7 600 € Železiarne Podbrezová a.s. realizovali projekt Hrad Ľupča - Reštaurátorský výskum časti Mária Séči a chodby. Cieľom projektu bola realizácia reštaurátorského výskumu a vypracovanie návrhu na reštaurovanie časti Mária Séči a chodby na hrade Ľupča. Výsledky reštaurátorského výskumu boli podkladom pre vypracovanie komplexného návrhu na reštaurovanie za účelom sprístupnenia pamiatkových hodnôt. Reštaurátorský výskum sa uskutočnil v mesiaci október 2015 a nadväzoval na výsledky predchádzajúceho reštaurátorského výskumu. Cieľom výskumu bolo prehĺbiť poznanie technického stavu a rozsahu zachovanosti originálnych častí architektúr, murív stien a klenieb, omietok, maliarskej výzdoby, kamenných architektonických článkov, drevených súčastí a ďalších detailov. Samotná realizácia reštaurátorského výskumu bola vykonaná deštrukčnou metódou, povrchovými plošnými sondami a odberom vzorky z kamenného portálu na laborátórny výskum. Finančný dar bol použitý na reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Rehoľa piaristov na Slovensku realizovala projekt Piaristický kostol sv. Františka Xaverského. Piaristický kostol sv. Františka Xaverského v Trenčíne, národná kultúrna pamiatka, slúži v prvom rade ako sakrálny priestor pre liturgické bohoslužby. Okrem toho je využívaný aj ako priestor pre primerané spoločensko-kultúrne akcie v meste Trenčín. Už dlhšiu dobu bolo potrebné zrekonštruovať ozvučenie, ktoré nebolo postačujúce a ich umiestenie bolo akusticky nevhodné. Cieľom projektu bolo vylepšenie kvality ozvučenia. Ozvučenie sa realizáciou kompletnej výmeny digitálnych reproduktorov výrazne zlepšilo a umiestnenie reproduktorov tak nenarúša barokový interiér kostola. Finančný dar bol použitý na rekonštrukciu ozvučenia.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Mesto Kremnica realizovalo projekt Radnica. Zámerom projektu bola realizácia obnovy podláh v šiestich kanceláriach objektu radnice. Radnica je denne využívaná množstvom obyvateľov, podlahy boli v zlom stave a na mnohých miestach boli nerovnosti a hrozilo riziko úrazu. Rekonštrukciou sa odstránili dlhoročné interiérové nedostatky a výrazne sa zlepšilo pracovné prostredie. Finančný dar bol použitý na obnovu podláh.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Martin Andrejčák realizoval projekt Kaštieľ Ploské. Celková obnova kaštieľa sa začala realizovať v roku 2007. V roku 2015 bolo realizované dokončenie pravého krídla Kaštieľa v Ploskom. Dokončený bol interiér kaštieľa a čiastočne zabezpečovacie práce pri omietkových vrstvách, kúpa a montáž okien, dlažby, vchodových a interiérových dverí, parapiet a líšt. Finančný dar bol použitý na dokončenie prác na pravom krídle kaštieľa.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 8 300 € Západoslovenská energetika, a. s. realizovala projekt Elekrárňa Piešťany. Elektrárňa je bývalá obecná elektráreň zo začiatku 20. storočia, ktorá po rekonštrukcii slúži ako vzdelávacie a kultúrno-spoločenské centrum. V zrenovovanej bývalej generátorovej hale je umiestnená stála interaktívna expozícia o premenách energie a rôznych aspektoch jej využitia. Poskytuje zároveň priestor pre koncerty, divadlá, výstavy, konferencie ale i firmené akcie. Hlavným a najdôležitejším princípom rekonštrukcie sú minimálne zmeny do pôvodnej konštrukcie, zachovanie všetkých pôvodných architektonických znakov, štruktúry a interiérových technických prvkov a citlivá adaptácia na novú prevádzku. Doplnené nové konštrukcie sú neinvazívne a reverzibilné, odstránili sa niektoré časti priečok a múrov. Zároveň pribudli nové hygienické zariadenia a objekt je doplnený reverzibilnou sklenenou konštrukciou, ktorá prestrešuje a chráni zachované technické zariadenia. Finančný dar bol použitý na rekonštrukciu budovy.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Ing. Marián Kucharčík realizoval projekt Oddychová zóna u Gábori. Vďaka projektu vznikla príjemná, udržiavaná a kultivovaná zóna určená pre veľký počet ľudí. Prispieva k zlepšeniu podmienok na trávenie voľného času. Už počas realizácie začal byť priestor využívaný miestnou komunitou ako miesto na trávenie chvíľ relaxu a spoločné stretnutia. Finančné prostriedky boli použité na nákup pracovných pomôcok, lavičiek, striešky, kôša, farby, riedidla a okrasných rastlín.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 100 € Július Cseh realizoval projekt Areál pre nás všetkých. Projektom sa skrášlil a obnovil areál pri kultúrnom dome. V rámci jednotlivých aktivít sa urobili nasledovné práce: terénne úpravy, uložená bola zámková dlažba, výsadba okrasných kríkov, osadené boli lavičky. Väčšina prác sa previedla formou dobrovoľníckych prác. Vzniklo tak príjemné prostredie, ktoré bude slúžiť širokej verejnosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu, lavičku a okrasné kríky.
Poskytovanie sociálnych služieb 1 000 € Marta Bartoňová realizovala projekt AKVÁRIUM. Cieľom projektu bolo zlepšenie kvality života viacnásobne postihnutých klientov v DSS Sibírka, ktorí sú celoročne umiestnení v zariadení a to zakúpením akvária s kompletným vybavením. Ciele projektu boli naplnené, akvárium bolo zakúpené a kompletne vybavené firmou, ktorá sa špecializuje na realizácie akvárií. Súčasťou projektu bolo vymaľovanie miestností a upratovacie práce spolu so skrášlením miestností izbovými rastlinami. Finančné prostriedky boli použité na nákup akvária a tapety.
Podpora vzdelávania 600 € Leopold Böttcher realizoval projekt Detské 4 živly - Popoludnie s Mimi a Lízou a hudobný workshop. Otvorená tvorivá dielňa, Popoludnie s Mimi a Lízou sa uskutočnila v rámci podujatia Detské 4 živly dňa 8. augusta 2015 v priestoroch centra Terra Permonia v Banskej Štiavnici. V rámci hudobného workshopu si deti pod vedením lektorov vymysleli a nacvičili na krátky animovaný film skladbu. Umelecké aktivity pre deti umožnili zároveň rozvíjať ich zmysly. Finančné prostriedky boli použité na prenájom priestorov, technickú podporu, propagačné materiály, premietacie práva, cestovné náklady, ubytovanie lektorov a občerstvenie .
Ochrana a tvorba životného prostredia 700 € Ing. Tamás Bodzás realizoval projekt Výstavba parku na ulici Hadabuda. Výsledkom projektu bol dlho očakávaný park. Tým boli vytvorené podmienky pre zlepšenie medziľudských vzťahov. Do výstavby sa zapojili rodiny žijúce v blízkosti parku, tak mladšia ako aj staršia generácia. Na dokončený projekt sa tešili mladé mamičky s detičkami aj dôchodcovia. K projektu prispel aj obecný úrad, ktorý zabezpečil betónové skruže, zábradlia, lavice, kôš na odpadky a vyčistil aj kanál dažďovej vody okolo parku. Finančné prostriedky boli použité na reklamnú tabuľu, nákup a spracovanie železného materiálu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 600 € Peter Vajglan realizoval projekt Podpora mládežníckych aktivít. Vonkajším výsledkom projektu sa stal dôstojný, reprezentatívny štýl členov DHZ Rybky. Podľa vyjadrení a ohlasov členov ale aj mnohých spoluobčanov sa zbor v rebríčku dôležitosti a dôstojnosti posunul zasa o niečo vyššie. Avšak jeho hlavným cieľom bolo a stále je získať záujem u detí a mládeže. Finančné prostriedky boli použité na nákup dresov, teplakových súprav, obuv a hasičské pomôcky.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 800 € Milan Denkócy realizovala projekt Dobudovanie komplexu detského ihriska v areáli športového centra.. Projekt nových drevených prístreškov na sedenie na detskom ihrisku v areáli športového centra v obci Buková sa podaril úspešne zrealizovať. Realizácia sa začali 22.8.2015 zabetónovaním základových pätiek. Práce postupne pokračovali hlavne počas víkendov. Výstavba bola úspešne ukončená 10.10.2015. Do prác okolo prístreškov sa postupne zapojilo viac ako 20 obyvateľov obce a chatárov. Osadenie prístreškov sa stretlo s veľmi pozitívnym ohlasom. Využívať sa začali ihneď po dokončení. Prístrešky sú situované tak, aby bolo možné sledovať prípadné okolité športové podujatia pokiaľ sa deti hrajú na ihrisku. V rámci obnovy bola vymenená podlaha v detskom domčeku so šmykľavkou. Finančné prostriedky boli použité na nákup reziva, strešnej krytiny, kotvenie a spojovací materiál.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Peter Belov realizoval projekt Náučným chodníkom na Sedem Chotárov. Výsledkom projektu je upravenie turistickej trasy s náučným chodníkom vedúcej z Gregorovej Viesky k vrcholu Sedem Chotárov, vybudovanie oddychových stanovíšť, úprava kamenných ohnísk a rekonštrukcia turistického prístrešku na vrchole trasy, čo prispeje k zvýšeniu atraktivity turistickej trasy a tiež zlepšeniu informovanosti o okolitej prírode a života v nej. Vybudovanie náučného chodníka a turistického prístreška sa stretlo s pozitívnym ohlasom u turistov, ale aj občanov obce. Ocenili využitie turistického chodníka pre rozvoj regionálneho turizmu, stretávanie sa ľudí z okolitých obcí, ale aj možnosť využitia trasy pre výlety žiakov okolitých základných škôl. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na prístrešok, ohniska a na murovanú piecku.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Alojz Vittek realizoval projekt Vybudovanie osvetlenia a doplnenie príslušenstva pre športovú činnosť detí ZŠ, MŠ a klubu dôchodcov. Zámerom projektu bolo skvalitnenie priestoru pre šport a rozvíjanie športovej činnosti v obci Prievaly. Inštaláciou Led reflektorov v priestoroch Domu kultúry sa výrazne zlepšili svetelno-technické podmienky pre stolný tenis, zároveň sa znížila spotreba elektrickej energie. Osadením mechanických zábran sa zamedzilo odskoku lopty pri hre. Doplnením stolnotenisového stola a sieťky sa zvýšila kvalita hry a taktiež možnosť hry viacerých hráčov. Finančné prostriedky boli použité na nákup stola, sieťky, ohrádky, reflektorov, oceľové lanká, lanovej svorky a skrutiek.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Juraj Urík realizoval projekt Detské ihrisko. Cieľom projektu bolo vybudovanie verejného detského ihriska, nakoľko v obci Plevník - Drienové takéto ihriská nie sú verejne dostupné. Deti a rodičia tak majú možnosť celoročného využitia na voľne prístupnom mieste. Realizácia projektu tak prispela k rozvoju športového ducha a pohybu v prírode. Finančné prostriedky boli použité na nákup detskej preliezky.
Poskytovanie sociálnych služieb 900 € Lucia Chybíková realizovala projekt Snozelen - zmyslová terapia. Cieľom projektu bolo vybudovať a doplniť pomôcky do snoezelen miestnosti. Ohlas od klientov bol veľmi pozitívny, všetci boli nadšení z vinylového ostrova, ktorý bol zakúpený za poskytnuté peniaze, každý si polohovateľný ostrov vyskúšal a stal sa každodennou pomôckou pri práci. Snoezelen miestnosť je už vybudovaná, zakúpené boli pomôcky a terapeutická miestnosť sa využíva pri práci s klientmi každý deň. Finančné prostriedky boli použité na nákup vinylového ostrovčeka, záťažovej prikrývky a projektoru.
Poskytovanie sociálnych služieb 1 300 € Mariana Vrbovská realizovala projekt Bývajme krajšie. Projektom „Bývajme krajšie“ boli obnovené vnútorné nátery budovy Nocľahárne, Domu charity sv. Rafaela, čím sa zvýšil estetický a hygienický štandard zariadenia. Výsledkom projektu je vymaľovanie priestorov nocľahárne. Zapojenie klientov zariadenia do realizácie projektu umožnilo samotným klientom podieľať sa na zveľadení ich priestorov, čím sa podporili ich kompetencie, vedomosti a zručnosti, zvýšilo sa ich sebavedomie a pocit zodpovednosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup náterových látok, ochranných pomôcok a čistiacich prostriedkov.
Poskytovanie sociálnych služieb 700 € Zoltán Tóth realizoval projekt Návrat domov. Zámerom projektu bolo inovatívnym prístupom k deťom a mládeži, ktorí sa nachádzajú v krízových životných situáciách, poskytnúť šancu na plnohodnotný život a zabrániť sociálnemu vylúčeniu so zameraním zlepšiť medziľudské vzťahy a posilniť osobnostné vlastnosti jednotlivých členov cieľovej skupiny. Išlo o jednodňové stretnutie v detskom domove. Bývalí klienti s novými deťmi prežili bláznivé hry, veľa zábavy. Išlo o návrat domov, tam kde vyrástli a strávili mladosť. Projekt splnil očakávaný cieľ, deti a mládež žijúce a patriace do DeD Dedina Mládeže sa stretli a prežili spolu deň plný zážitkov, spomienok, radosti, smiechu, zábavy. Mládež sa mohla vrátiť tam, kde prežila svoje detstvo. Všetky športové pomôcky a materiál zakúpený sa bude využívať pri rehabilitačných cvičeniach a pri arteterapii. Finančné prostriedky boli použité na nákup tričiek s potlačou, rehablitačné pomôcky, potreby na arterapiu, plastové poháre, taniere, papierové servítky a potraviny.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Peter Sabó realizoval projekt Alej zabudnutých stôp. Výsledkom projektu je upravený park s novým chodníkom a kvetinovými záhonmi. Celkovým výstupom je zatraktívnenie verejného priestranstva - centra obce. Občania obce Bušince sú nadšení z obnovy parku o čom svedčilo aj ich dobrovoľné podieľanie sa na prácach súvisiacich s úpravou parku. Realizáciou projektu sa výrazne zmenil vzhľad centrálnej zóny obce. Obnovou parku obec získala jedinečný priestor pre príjemný relax, oddych. Finančné prostriedky boli použité na zhotovenie informačnej tabuľe a nákup stavebného materiálu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Jozef Uhrín realizoval projekt DETSKÝ RAJ POHYBU. Vďaka novým prvkom, strunovým hojdačkám si deti rozvíjajú odvahu, rovnováhu, stabilitu a správne držanie tela. Rodičia denne navštevujú areál školského ihriska v popoludňajších hodinách a zmysluplne trávia svoj voľný čas. V dopoludňajších hodinách strunové hojdačky využívajú deti materskej školy. Finančné prostriedky boli použité na nákup hojdačky.
Ochrana a tvorba životného prostredia 800 € Róbert Zubrický realizoval projekt Revitalizácia verejných priestranstiev – výmenu lavičiek – Jablonov nad Turňou. Cieľom realizácie projektu bola výmena existujúcich lavičiek v obci. Projektom sa skrášlili verejné priestranstvá v obci Jablonov nad Turňou. Nové lavičky sa stretli s uznaním obyvateľov obce, pretože sú masívne, trvácne, s moderným designom a boli osadené na tých miestach, kde boli najviac potrebné. Veľmi pozitívna spätná väzba bola najmä pri lavičkách osadených v cintoríne pri dome smútku a pri zdravotnom stredisku. Ale aj lavičky osadené v areáli základnej školy a telocvični sú hojne využívané - ako cez prestávky, tak aj po vyučovaní. K trom lavičkám sa uložila aj betónová dlažba, nakoľko tieto sa umiestnili blízko chodníka a tak sa vytvoril priamy vstup k nim a dosiahol sa estetickejší vzhľad. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu, na služby, vŕtanie a brúsenie.
Ochrana a tvorba životného prostredia 850 € Igor Takáč realizoval projekt Krásne srdce dediny. Dokončením projektu, vytvorením Krásneho srdca dediny sa nevyužité priestranstvo premenilo na zónu oddychu a zábavy. Podarilo sa zlepšiť využitie miestneho ihriska prostredníctvom nových basketbalových košov, vytvoriť posedenie v podobe lavičiek, umožniť občanom bezpečné opekanie prostredníctvom vhodného ohniska, vysadiť zelenú zónu, zapojiť občanov, poslancov i rodičov do jednotlivých brigád a uskutočňovať stretnutia so samosprávou počas celej realizácie projektu. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného a výsadbového materiálu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 900 € Alojz Pažítka realizoval projekt Krajšia záhrada pre deti. Zámerom realizácie projektu bolo sfunkčnenie záhrady po estetickej ale aj funkčnej stránke, odhlučnenie a odprašnenie priestoru záhrady, možnosť využitia pre širšiu verejnosť. V rámci projektu sa vysadila predná a zadná bylinková záhradka, stromčeky popri hlavnej ceste, vybudovalo sa dopravné ihrisko spolu s renováciou a revitalizáciou pieskoviska a čiastočnou obnovou preliezok. Na úprave celkového vzhľadu záhrady sa aj naďalej pracuje a už sú v pláne ďalšie doplňujúce projekty, ktorými sa dokončí hlavne úprava trávnatej plochy záhrady a oprava terasy. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na vytvorenie pieskoviska a na dopravu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Helena Skalská realizovala projekt Malá oáza pre osvieženie ducha. Cieľom projektu bola snaha revitalizovať záhradné priestory za domom, v ktorom sídli denný stacionár pre ľudí s duševným ochorením - DSS a RS Samária. Vďaka úprave záhradky môžu klienti Samárie počas slnečných dní relaxovať a pracovať v záhradke. V rámci projektu sa konala záhradná slávnosť. Stretnutia sa zúčastnilo cca 20 ľudí. Finančné prostriedky boli použité na odvoz odpadu, tienidlá, záhradný nábytok, rastliny, náradie, piknikovú deku a umelohmotný riad.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Radomír Kormaník realizoval projekt 3. SYMPÓZIUM KRAJINÁRSKEHO UMENIA. Výsledkom projektu ""3. sympózium krajinárskeho umenia"" bola vernisáž diel vytvorených umelcami a deťmi, ktorú slávnostne otvoril prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska. Súbežne so sympóziom prebiehali aj ďalšie sprievodné podujatia napr. tvorivé dielne pre deti (keramikárstvo, výroba šperkov, výroba drevených domčekov), hudobný koncert, prednáška o Európskej únii. Aj na základe medializácie sa zvýšila návštevnosť geoparku. Finančné prostriedky boli použité na nákup dreva, rozvoz dreva a stavebného materiálu.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 600 € Ondrej Okasa realizoval projekt „Obnova športového areálu v obci Popudinské Močidľany“. Zámerom projektu bolo prispieť k modernizácii športového areálu v obci Popudinské Močidľany a to najmä osadením nových drevených lavičiek, doplnením detského ihriska o nové bezpečné atrakcie pre deti a opravou stávajúcich zariadení detského ihriska (nátery, zváračské práce, doplnenie pieskoviska a pod.). Ľudia a občania Popudinských Močidľan sú spokojní a majú radosť z vykonanej práce. Na záver sa uskutočnila súťaž vo varení kotlíkového guláša, ktorá dopadla veľmi úspešne. Finančné prostriedky boli použité na nákup lavicovej dosky a vrchného náteru.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 150 € Peter Filický realizoval projekt Vybudovanie oddychovej zóny v športovom areáli. Projektom sa vybudovalo na ihrisku v Divinke miesto na trávenie voľného času, konkrétne bol vybudovaný prístrešok. V súčasnosti je neustále využívaný, či už hráčmi, divákmi, návštevníkmi areálu, žiakmi Základnej školy, ale konajú sa tu i pravidelné akcie. Samotná realizácia projektu sa uskutočňovala výlučne svojpomocne, brigádnickou činnosťou zamestnancov SPP ako aj ostatných občanov. Finančné prostriedky boli použité na nákup reziva - dreva na altánok.
Poskytovanie sociálnych služieb 550 € Marek Magdoško realizovala projekt „Nežné dotyky svetla a hudby“. Cieľom projektu bolo vytvoriť účelové zariadenie, v ktorom by boli zabezpečené kvalitné terapeutické služby k spokojnosti klienta a žiaka a uľahčená práca personálu, ktorí sa podieľa na plnení náročných úloh vo výchove, vzdelávaní a starostlivosti o ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Vzniknutá terapeutická miestnosť Snoezelen sa bude využívať denne žiakmi školy a klientmi DSS. V prípade záujmu bude slúžiť aj pre osoby, ktoré sú v domácej starostlivosti a zúčastňujú sa spoločných aktivít usporadovaných organizáciou. Finančné prostriedky boli použité na úprava elektroinštalácie a stropu.
Organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 800 € Gabriela Krnáčová realizovala projekt Sídlisková Pohodička. Cieľom projektu bolo vytvoriť podujatie, ktoré zblíži obyvateľov Rače (osobitne Východné), dá priestor pre rozvoj zručností ľuďom, ktorí sa budú na príprave podieľať a ponúkne priestor na diskusiu o ďalších spoločných aktivitách. Podujatie malo výbornú spätnú väzbu od všetkých ľudí. Podarilo sa zosieťovať viaceré račianske organizácie i aktivistov. Naučili sa pracovať v tíme, hľadať riešenia a argumenty pre ich nápady. Na akcii sa vytvoril i priestor na rozhovory o ďalšom smerovaní práce vo Východnom. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na tvorivé aktivity, materiálu na športové aktivity, občerstvenie a služby.
Poskytovanie sociálnych služieb 700 € Juraj Markovič realizoval projekt Sebestačnosť - jednoduché a efektívne zariadenia, plné čistej energie. Hlavným cieľom projektu bolo ľuďom sprostredkovať skúsenosť, že v núdzi je dôležité mať know how ako si zabezpečiť životne dôležité podmienky za použitia cenovo dostupného materiálu a drobnej pomoci zvonka. Druhým cieľom bolo pomôcť ľuďom bez prístrešia, poskytnúť im materiál a know-how, aby si sami v dielni útulku vyrobili spolu 10 splyňovacích piecok a 5 slnečných chladničiek. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 200 € Ing. Jozef Bačko realizovala projekt Náučný lesný chodník Košická Belá. Výsledkom projektu je desať náučných tabúľ osadených na trase novovybudovaného "Náučného lesného chodníka Košická Belá", ktoré obsahujú informácie o funkciách lesa, starostlivosti o les, výchove lesných porastov a o význame lesa pre človeka. Vďaka tomuto projektu sa vybudovali aj tri tabule umiestené na významných miestach priamo v obci Košická Belá, ktoré informujú širokú verejnosť o jej histórii, kultúre, dobrovoľných organizáciách a športe v obci. Finančné prostriedky boli použité na zhotovenie tvorbu informačnej tabule, lazúry na drevo, maliarske štetce, stavebný materiál a dopravu.
Podpora vzdelávania 1 000 € Ľudmila Papcunová realizovala projekt Aj voda môže učiť. V areáli Základnej školy v Spišskom Hrhove vznikol projekt „Na vlne poznania“, ktorého hlavnou úlohou je učiť deti inovatívnou formou, a to vonku, v záhrade. Doposiaľ vzniklo niekoľko edukačných prvkov a modulov v areáli školy pre žiakov školy i škôlky. V areáli školy ale chýbal ďalší dôležitý vzdelávací modul a to vodný ekosystém - okrasné jazierko. Projekt sa podarilo zrealizovať a priniesť tak do areálu školy nový edukačný prvok. Výsledkom projektu je fungujúci vodný ekosystém - jazierko s okolím ako vzdelávacia pomôcka pre všetkých. Ďalším výstupom projektu je celý priebeh realizácie - zapojenie nezamestnaných pri výkopových prácach, zapojenie záhradníkov pri osadzovaní jazierka, záhradného architekta pri navrhovaní celého ekosystému, žiakov a učiteľov pri dokončovacích prácach a všetkých, ktorí pomohli radou, myšlienkou, či aktívnou účasťou pri prácach. Výsledkom niekoľko mesačnej práce je hotové a fungujúce jazierko, pri ktorom už teraz trávia čas žiaci školy a hlavne rodičia, keď čakajú na svoje ratolesti. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu, výsadbového materiálu, geotextílie a izolačnej fólie.
Ochrana a tvorba životného prostredia 950 € Katarína Gulášová realizovala projekt Oddychové miesto na križovatke cyklotrás a turistických trás nad obcou Tuhár. Výsledkom projektu je oddychové miesto na križovatke cyklotrás a turistických trás nad obcou Tuhár. Počas celého roka prejde týmto miestom veľmi veľa turistov, cyklistov a návštevníkov severného Novohradu. Chodia na Budinú, Políchno, Divín, Ružinú a tiež do Haliče a Starej Haliče. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu a výsadbového materiálu.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 900 € Attila Borsodi realizoval projekt Naše malé javisko. Výsledkom projektu je nové javisko, ktoré je na základe ohlasu od obyvateľov oveľa krajšie, modernejšie a väčšie. V rámci dobrovoľníckych prác boli prevedené aktivity: rozoberanie starej konštrukcie, oprava stropu, montáž novej elektroinštalácie - výmena svietidiel a vypínačov, natretie, lakovanie podlahy, obloženia a ušitie opony. Celkovo sa týchto prác zúčastnilo 18 ľudí. Realizáciou tohto projektu boli naplnené ciele, ktoré boli projektom vytýčené. Obnovené javisko malo veľký ohlas u ľudí, každý bol nadšený a spokojný s výsledkom. Finančné prostriedky boli použité na nákup dosky a lišty na podlahu, farby, látky na oponu, stavebný materiál a stolárske práce.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 800 € Zuzana Kučerová realizovala projekt Gymnastika hrou. Zámerom projektu bolo vytvoriť priestor pre najmenších členov ale i nečlenov klubu športovej gymnastiky v Detve. Prínosom rekonštrukcie bolo dovybavenie malej baletnej miestnosti a vytvorenie príjemného prostredia pre rôzne kategórie detí a pre ich pohybový rozvoj. Finančné prostriedky boli použité na nákup gymnastické pomôcky a materiál na rekonštrukčné práce.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 000 € Peter Turňa realizoval projekt Zelený ostrov Sihoť. Realizáciou projektu "Zelený ostrov Sihoť" sa podarilo prilákať na toto miesto nielen Bánovčanov, ale aj návštevníkov zo širokého okolia. Z divokej prírody sa vytvorilo nádherné miesto relaxu, oddychu, miesto ktoré pozitívne vplýva na ľudí. Na informačných tabuliach, ktoré lemujú vybudovaný chodník sa oboznamujú návštevníci s históriou tohto miesta s faunou a flórou, ktorá sa nachádza v okolí Bánova. Večer sa rozsvieti okolo chodníka nočné osvetlenie. Finalizáciou tohto projektu sa vytvorilo územie, ktoré bude slúžiť širokej verejnosti ako studňa informácií, ktorá informuje ako sa žilo, žije v oblasti Bánova. Finančné prostriedky boli použité na osadenie lavičiek, vybudovanie chodníka a stavebný materiál.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 300 € Jozef Vanko realizoval projekt Sme takí, akí sme! Počas realizácie projektu „Sme takí, akí sme“, boli splnené všetky plánované aktivity. Jeho súčasťou boli aktivity ako: pravidelné tréningy, ktoré prebiehali 3x do týždňa v klubových priestoroch a v Mestskej športovej hale. Hlavným zameraním boli tréningy na klubovú súťaž v júni 2015 a na prípravu jednej reprezentantky a náhradníčky na Svetové letné špeciálne olympijské hry. Po tréningových prázdninách bola v septembri opäť zahájená tréningová príprava, so zameraním na nácvik nových gymnastických zostáv, z dôvodu zmeny pravidiel modernej gymnastiky na obdobie ďalších 8 rokov. Pre športovkyne bola táto tréningová príprava nevyhnutná z dôvodu možnosti budúcej reprezentácie združenia na domácich alebo zahraničných súťažiach. Finančné prostriedky boli použité na nájomné klubových a tréningových priestorov.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Igor Tuchyňa realizoval projekt Ihrisko pre ZŠ s MŠ Bánov. Realizáciou projektu sa zlepšili podmienky na bezpečné využívanie voľného času detí a mládeže v areáli školy. Vytvoril sa priestor na zvyšovanie pohybových aktivít detí. Projekt dodal nový impulz pre ďalšie inšpirácie, úpravy okolia a využívania priestorov v areáli škôlky. Výrazne sa zmenil aj prístup občanov i obce k údržbe priestorov areálu a okolia. Najväčší ohlas malo ihrisko po otvorení školského roku, keď si deti z materskej škôlky mohli vyskúšať svoju zručnosť na nových prvkoch. Finančné prostriedky boli použité na dodanie, montáž a revíziu hracích prvkov.
Ochrana a tvorba životného prostredia 700 € Ivan Hýbela realizoval projekt Revitalizácia okolia detského ihriska. Zámerom práce bolo dokončenie detského ihriska. Celá revitalizácia detského ihriska trvala dva dni, od 11.7. do 12.7.2015. Ciele projektu boli naplnené v naplánovanom rozsahu. Detské ihrisko bolo ohraničené osadením obrubníkov, bola položená geotextília a na ňu sa rozmiestnilo kamenivo. Dobrovoľníci priniesli pár listnatých stromov, ktoré boli vysadené na ihrisku. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu a geotextílii.
Ochrana a tvorba životného prostredia 1 100 € Marek Chrastina realizoval projekt Na ihrisko, do knižnice. Cieľom projektu bolo vyčistenie a revitalizácia detského ihriska a jeho okolia, osadené boli nové herné prvky a hojdačky. Projekt pomohol interakcii medzi zábavou a vzdelávaním, vzbudil záujem občanov o dianie v okolí. Vďaka odstráneniu nevkusných grafitov a skrášleniu vybraných plôch maľbami, umelecky nadanými deťmi, sa v okolí cítia lepšie detskí i dospelí návštevníci. Ohlasy ľudí, ktorým na svojom okolí záleží, boli pozitívne. Finančné prostriedky boli použité na nákup detskej dvojhojdačky a detského bezpečnostného sedáku.
Organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti 800 € Ľubica Oreská realizovala projekt Pomáhame rodinám. Zámerom projektu bolo zakúpenie počítača, ktorý by slúžil na komunikáciu centra s klientmi, dobrovoľníkmi, odborníkmi a zároveň by bol zrealizovaný "familyday", pri ktorom by sa stretli rodiny, ktoré sa zúčastňujú na aktivitách FAMILYGARDEN. V kancelárii FAMILYGARDEN už môžu bez problémov pracovať na novom počítači a stretnutie rodín malo pozitívny ohlas. Rodičia s deťmi mali tak možnosť príjemne a zábavne spoločne stráviť čas a porozprávať sa - čo je v dnešnej uponáhľanej a počítačovej dobe veľmi potrebné. Finančné prostriedky boli použité na nákup počítača a softvéru, ceny do súťaží, atrakcie a občerstvenie.
Podpora vzdelávania 1 200 € Miroslav Dudrik realizovala projekt Zelená trieda. Cieľom projektu bolo vybudovanie Zelenej triedy. Prístrešok slúži nielen ako učebňa, kde sa budú deti učiť a realizovať rôzne edukačné aktivity, ale v letných mesiacoch poskytne deťom možnosť schovať sa pred slnkom. Pod prístrešok personál MŠ umiestnil detské drevené lavičky a stoly. Deti privítali prístrešok s veľkou radosťou a hneď sa stal miestom ich hier. Pochvalné hodnotenie sa dostalo projektu aj od personálu MŠ. Pri výstavbe prístrešku sa zorganizovali 10 brigád počas ktorých sa upravil terén, zabezpečil nákup a doprava materiálu. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 700 € Stanislav Ďačok realizoval projekt Prírodné ihrisko v Ekocentre. Hlavným cieľom projektu bolo vytvoriť pre deti a ich rodičov v záhrade Ekocentra prírodnú zónu pre hry a relax. Druhým cieľom projektu bolo spropagovať prírodné hracie zóny, čo najväčšej verejnosti a šíriť tak dobré príklady tvorby alternatívnych hracích plôch. Fáza vybudovania ihriska prebiehala za pomoci dobrovoľníkov na viacerých celodenných a poldenných brigádach, kedy bola postupne vybudovaná lanová dráha, vŕbový tunel, kamenné múriky, amfiteáter, preliezky a ďalšie konštrukcie. Slávnostné otvorenie ihriska prebehlo dňa 10.10.2015 v rámci tradičnej akcie OZ Sosna Babie leto, ktorej sa zúčastnilo 120 ľudí. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu.
Podpora vzdelávania 700 € Ing. Dagmar Hrušková realizovala projekt Zveľadenie detského ihriska Základnej školy s materskou školou Malženice. Prioritou projektu bolo dobudovanie nového ihriska. Realizácia projektu začala 11.7.2015. Bola zvolaná brigáda rodičov detí a zamestnancov školy, na ktorú prišlo 18 dobrovoľníkov, ktorých úlohou bolo pomôcť s terénnymi úpravami. Ihrisko sa upravilo tak, aby bolo pripravené k užívaniu detí základnej a materskej školy a pre rodičov s deťmi z obce. V súčasnosti už ihrisko plní svoj účel a časom sa naplní aj hlbší zámer a detičky, ktoré sa na ňom budú hrávať, budú mať vďaka tomu napríklad ľahší nástup do škôlky, prípadne si nájdu nových kamarátov alebo sa len dobre pohrajú. Finančné prostriedky boli použité na nákup pružinovej hojdačky a dopadových dosiek.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 600 € Zdenka Tuhá realizovala projekt Námestie plné života 2015. Výstupom projektu bolo oživenie námestia pred Starou tržnicou v Bratislave, ktoré je výsledkom vytvorenia výsadby a umiestnenia 8 pestovateľských sudov a následnej starostlivosti o tento "zelený mobiliár". Samotná realizácia projektu spočívala v rekonštrukcii a úprave starých vínnych sudov. Spoločne bolo vysadených osem starých sudov upravených na pestovanie. Rastlinky vydržali v dobrej kondícii celú sezónu a projekt bol ukončený zazimovaním pestovateľských sudov. Finančné prostriedky boli použité na dodávku/dovoz/úpravu sudov (kvetináčov), zeminu, vrátane dopravy, vyloženia, záhradné pomôcky a okrasné rastliny.
Podpora a rozvoj telesnej kultúry 700 € Andrej Oreský realizoval projekt Spolu dokážeme viac. Projekt bol určený na podporu športových aktivít detí v detskom domove, na rozvíjanie a skvalitnenie športových aktivít detí so špeciálnymi potrebami. V sobotu, 30. mája 2015, žiaci 8.B triedy pod vedením triednej učiteľky navštívili deti v Detskom domove na Myjave. Okrem toho pripravili pre každé dieťa z domova darček, ktorý obsahoval rôzne sponzorské dary - tričká, perá, ceruzky, farbičky, sladkosti. Keďže bolo pekné počasie odovzdávanie darčekov prebiehalo na dvore domova. Dospelí fandili a pripravovali drevo na popoludňajšiu opekačku. Popoludní si všetci opekali a počúvali disco hudbu. Atmosféra bola úžasná. Finančné prostriedky boli použité na nákup spoločenských hier, športových potrieb, rádia na CD nosiče, dopravu pre deti zo ZŠ vrátane poistenia.
Podpora vzdelávania 1 400 € Stanislav Sleziak realizoval projekt Medová záhrada. Cieľom projektu bolo viesť žiakov k praktickej starostlivosti o záhradu a jej okolie, mať radosť z vlastnej práce, z vytvorenia niečoho užitočného – či už pri výsadbe ovocných stromčekov, medonosných rastlín, drevín, kríkov, bylinnej špirály a starostlivosti o zeleninové záhony. Naučiť žiakov permokultúrnemu pestovaniu plodín, aby všetky znalosti, skúsenosti a zručnosti mohli spolu s rodičmi zužitkovať vo vlastných záhradách. V budúcom školskom roku budú zakúpené tiež úle, na chov včiel. Záhrada a jej okolie by mala slúžiť včelám, aby si mohli plniť opeľovaciu funkciu. Finančné prostriedky boli použité na nákup výsadbového materiálu, skalky, tvárnic a náradiae.
Zachovanie kultúrnych hodnôt 1 000 € Katarína Oravcová realizovala projekt Vybudovanie altánku k detskému ihrisku. Cieľom projektu bolo vybudovanie oddychového altánku pre obyvateľov ako aj návštevníkov obce Kováčovce v blízkosti detského ihriska. Základom pre konštrukciu altánku bolo 6 kusov betónových pätiek, v ktorých sú osadené oceľové pozinkované podperné držiaky. Hlavná nosná konštrukcia altánku pozostávala zo smrekových hranolov, ktoré sú osadené do vyššie uvedených pätiek. Strešná konštrukcia altánku pozostávala z hranolov, na ktoré boli uchytené OSB dosky. Na tento podklad sa následne položila strešná bitumenová krytina, tzv. kanadský šindeľ. Finančné prostriedky boli použité na nákup stavebného materiálu.
Ochrana a tvorba životného prostredia 600 € Ľuboš Hlaváč realizoval projekt Záhrada Šípovej Ruženky. Cieľom projektu bola revitalizácia školskej záhrady v ZŠ sv. Vincenta a jej premena na školské arborétum. V prvej fáze sa realizovala tvorivá dielňa/workshop, kde žiaci školy výtvarne stvárňovali svoje predstavy ako by mala vyzerať školská záhrada, ktoré miesta v školskej záhrade sú pre nich zaujímavé. Následne bola vytvorená prezentácia týchto prác vo vestibule školy. V druhom kroku sa v spolupráci s rodičmi a žiakmi uskutočnil výrub starých drevín a vyčistila sa záhradná plocha. Následne sa zakúpili dreviny podľa plánovanej výsadby. Brigády sa zúčastnilo asi 30 dobrovoľníkov z radov rodičov, starých rodičov učiteľov a žiakov. K jednotlivým druhom boli umiestnené popisné tabuľky, z ktorých sa žiaci môžu dozvedieť základné informácie o týchto drevinách. Finančné prostriedky boli použité na odvoz konárov, prepravu sadeníc, nákup sadeníc a borovicovej kôry.
Podpora vzdelávania 500 € Lucia Kristlová realizovala projekt Detský svet v Žiarskej doline. Cieľ projektu bol zakúpením dreveného domčeka Baba Jaga a následne jeho namontovaním do Detského sveta splnený. Ohlas od iných ľudí bol pozitívny, do Detského sveta sa chodia hrávať detičky nielen z dediny, ale aj z blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Takisto sem v lete prišli deti z detských letných táborov a počas školského roka sem chodia detičky z materských škôlok a základných škôl, ako aj rodiny s deťmi, ktorí si sem prídu spestriť svoj voľný čas. Finančné prostriedky boli použité na nákup dreveného domčeka.
Podpora vzdelávania 800 € Martin Vitko realizoval projekt Aby sa mali kde hrať. Cieľom projektu bolo vytvoriť vhodné prostredie pre deti v materskej škole v obci Vyšný Žipov dobudovaním školského dvora spolu s vyrovnaním terénu, osadením vhodných certifikovaných preliezok, lavičiek, košov a vysadením zelene. Momentálne je nový školský dvor estetický a bezpečný pre deti a je pripravený poslúžiť deťom nielen na hranie, ale od jari aj na plnenie pestovateľských a ekologických projektov materskej školy. Finančné prostriedky boli použité na nákup preliezačky "playsystem".
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Ing. Annamaria Šimáková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Emu príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Andrea Fabová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Patrika príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mária Bystrianska, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mareka príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Helena Porubská, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala Pre Vladimíra príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Lucia Kačmárčíková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Adama príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Alena Minarechová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Petra príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Iveta Babeľová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Marcela príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Stanislava Faráriková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Zdenka príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Simona Matičková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Simonu príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Jana Macková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Danu príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Helena Šulková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Mariána príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Bronislava Jedináková, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Jaroslava príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Tatiana Labajová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Tobiasa príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Mgr. Peter Káčer, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre seba príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Darina Jankovičová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Ladislava príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Hilda Mixtajová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Karola príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Mária Bizoňová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Dominika príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Marianna Hudecová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Jána príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Ivana Hulinová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Ivanu príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Dagmar Slobodová, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získala pre Samuela príspevok na liečbu v centre Adeli.Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Martin Nemec, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre Martina príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 500 € Miloš Beleščák, v programe pre jednotlivcov v núdzi, získal pre seba príspevok na liečbu v centre Adeli. Finančný dar bol použitý na rehabilitáciu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 430 € "BENEFIT", Zariadenie sociálnych služieb Ľudovítová realizovalo projekt pre Kvetku K. Pani Kvetka, klientka Zariadenia sociálnych služieb Ľudovítová sa naučila maľovať na hodváb, fantómovou fixkou a kontúrou predkreslila motív, ktorý chcela maľovať. Ďalej sa venovala výrobe domácich mydiel, ktoré Kvetke nerobili žiadne problémy. Priebeh projektu v pozitívnom zmysle ovplyvňovala priateľská povaha a chuť Kvetky naplno sa venovať týmto aktivitám a využívať svoj voľný čas. Finančné prostriedky boli použité na nákup výtvarného materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 740 € "NÁDEJ", realizovala projekt pre Viktora Š. Viktor vďaka projektu nadobudol nové pracovné zručnosti pri obsluhe záhradného drviča. Dokáže obsluhovať záhradný drvič s občasnou kontrolou a koordináciou zodpovedného pracovníka. Viktorove schopnosti a osobnostné predpoklady vyplývajúce aj z jeho zdravotného znevýhodnenia sú nevyhnutné pre udržanie nových zručností a návykov a je potrebné ich naďalej pravidelne trénovať a precvičovať. Finančné prostriedky boli použité na nákup benzínového záhradného drviča odpadu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 400 € "NITRAVA"", Zariadenie sociálnych služieb Nitra realizovalo projekt pre Darinu F. Túžbou klientky Zariadenia sociálnych služieb Nitrava, pani Darinky bolo dokonale ovládať techniku domácej výroby mydiel. Fascinovala ju široká škála možností pri výrobe mydiel, svet vôní a farieb. Predstavou klientky bolo vyrábať a obdarovávať svojich blízkych, odkázaných na sociálnu službu a zdravotne postihnutých krásne zabaleným voňavým mydlom ako aj osobne reprezentovať zariadenie sociálnych služieb na predajných trhoch. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu na výrobu mydiel.
Poskytovanie sociálnej pomoci 630 € "NITRAVA", Zariadenie sociálnych služieb Nitra realizovalo projekt pre Jána N. Ján sa vďaka projektu naučil dokonale ovládať techniku pletenia košíkov z pedigu. Klient nadobudol zručnosti v pletení košíkov a venoval sa tejto činnosti aj samostatne vo svojom voľnom čase. Hotové výrobky – zvončeky, košíky, misky, boli prezentované na workshopoch„Vianočná výstavka“ v OC Max v Nitre, „Vianočná predajná výstava“ na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a „Barevné Vánoce“ v Jihlave v Českej republike. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu na výrobu košíkov a odbornú literatúru.
Poskytovanie sociálnej pomoci 930 € "SVETLO" Zariadenie sociálnych služieb Olichov, realizovalo projekt pre Miladu S. V rámci projektu sa pani Miladka, klientka Zariadenia sociálnych služieb Olichov naučila pracovať aj s literatúrou, podľa ktorej vyrábala sviečky, pracovala s obrázkami v knihách. Svoje výrobky prezentovala aj na Mikulášskom večierku, kde boli aj klienti iných zariadení. Tiež sa zúčastnila vianočných predajných trhov v Nitre, kde prezentovala svoje výrobky. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na výrobu gélových sviečok.
Poskytovanie sociálnej pomoci 890 € "SVETLO"" Zariadenie sociálnych služieb Olichov, realizovalo projekt pre Zdenku P. Vďaka projektu sa pani Zdenke sa zlepšila jemná motorika - pohyb ruky a prstov. Prsty sa stali obratnejšie a rýchlejšie. Zvýšila sa jej schopnosť pozorne sledovať predmety, ktoré potrebuje k práci, prípadne, čo jej chýba, aby mohla vyhotoviť predmety. Zvýšilo sa jej sebavedomie, že dokáže vyrobiť pekné predmety, rôzneho druhu. Svoje výrobky prezentovala aj na Mikulášskom večierku, kde boli aj klienti iných zariadení. Tiež sa zúčastnila vianočných predajných trhov v Nitre. Finančné prostriedky boli použité na nákup vypaľovacej keramickej pece.
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € „Fénix,"" Zariadenie sociálnych služieb Levice, realizovalo projekt pre Martu Š. Pani Marta si aktívne vyplnila voľný čas štrikovaním obľúbených výrobkov, predmetov ako napríklad nákupné tašky, obal na mobil alebo šálu. Štrikovanie podnietilo pani Martu k výrobe aj nových výrobkov, ktoré predtým nevyrábala. Takže týmito aktivitami sa nepodporila len jej psychická sviežosť, ale aj kreativita a samozrejme tréning jemnej motoriky a vyplnenie voľného času. Finančné prostriedky boli použité na nákup bavlnenej, metalickej priadze a koráliek.
Poskytovanie sociálnej pomoci 530 € A-megan, n.o. realizovala projekt pre Lukáša K. Lukáš sa naučil pracovať s farbami na stenu a s podkladom. Lukášovi sa veľmi dobre darilo maľovanie na stenu. S touto formou maľovania Lukáš nemal žiadne skúsenosti a dá sa povedať, že realizáciou tohto projektu Lukáš získal veľa praktických a užitočných skúseností. Lukáš taktiež pomáhal aj pri oprave stien, čím sa do projektu vniesol aj neplánovaný prvok. Finančné prostriedky boli použité na nákup maliarskych potrieb.
Poskytovanie sociálnej pomoci 750 € A-megan, n.o. realizovala projekt pre Zuzanu A. Zuzka vďaka projektu získala nové vedomosti v rôznych oblastiach bežného života, prehľad o úradoch a ich funkciách, hospodárení s finančnými prostriedkami, starostlivosti o svoje zdravie, či o formách zamestnania. Zuzka spolu s pomocou organizácie na základe získaných vedomostí zostavila príručku na každý deň s názvom: Ako prežiť vo veľkom svete. Aby bola príručka efektívna a užitočná aj pre ďalších klientov, podieľali sa na jej príprave viacerí zamestnanci denného stacionára a vložili do nej svoje skúsenosti z práce s ľuďmi so zdravotným postihnutím. Finančné prostriedky boli použité na prípravné aktivity pred vydaním knihy a na vydanie knihy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 690 € Arcidiecézna charita Košice realizovala projekt pre Kristínu J. Dvanásťročná klientka Arcidiecéznej charity v Košiciach klientka Kristínka si vybrala klavír, aby mohla deti hudobne doprevádzať pri nácviku piesní, príprave programov a pod. Kristínka na prípravu na hodiny klavíra používala požičané staré a poruchové elektrické klávesy, ktoré jej neumožňovali získať správne návyky hrania. Kristínka tak zmysluplne trávi svoj voľný čas a navštevovanie ZUŠ jej pomáha byť čo najviac v bežnom životnom prostredí. To všetko pomáha k tomu, aby sa raz naplnil aj jej hlavný cieľ, stať sa učiteľkou v materskej škole. Finančné prostriedky boli použite na nákup digitálneho piana s príslušenstvom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Bratislavská arcidiecézna charita realizovala projekt pre Petra K. Peťo si vďaka projektu zlepšil svoje možnosti, zamestnať sa, práve tým, že absolvuje individuálny kurz AJ a kurz varenia. Ďaľšou snahou bolo podporiť sebavedomie a zručnosti, ktoré Peťo má, a tak mu napomôcť k pocitu radosti zo života a zmysluplnosti. Peťo v individuálnom vzdelávaní, v anglickom jazyku pokračuje a vidí v tom zmysel. Verí, že si nájde prácu na čiastočný úväzok, kde mu znalosť AJ bude prospešná. Finančné prostriedky boli použité na individuálny kurz anglického jazyka a na materiály k individuálnemu kurzu AJ.
Poskytovanie sociálnej pomoci 790 € Bratislavská arcidiecézna charita realizovala projekt pre Zuzanu Š. Zuzka si zdokonalila svoju zručnosť pri výrobe šperkov, zažila ocenenie z okolia a pocítila sebanaplnenie. Zuzka sa naučiť venovať sa sebe, čo doprialo i jej psychickej pohode a celkovej úzdrave. Cez tvorbu mala možnosť podporiť v sebe kreativitu, prehĺbiť svoj talent, rozvíjať činnosti mozgu, zlepšiť jemnú motoriku a sústredenie. Finančné prostriedky boli použité na nákup oblečenia, rámu na okuliare, šošoviek, príručky a materiál na tvorenie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 680 € Centrum MEMORY, n.o. realizovalo projekt pre Alžbetu. Klientka Centra Memory, pani Alžbeta zvládla prácu s textilom, ihlou, niťou a nožnicami. Zúčastnila sa koncetračno-pohybových cvičení, ergoterapie, tvorby látkovej bábiky, levanduľového srdiečka, kognitívneho tréningu, muzikoterapie a terapie snoezelen. Finančné prostriedky boli použité na kognitívny tréning, snoezelen, reminiscenciu, ergoterapiu a cvičenie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 910 € Centrum Slniečko, n.o. realizovalo projekt pre Vieru I. Pani Viera, klientka Centra Slniečko sa naďalej vzdelávala v tvorivých činnostiach, najmä v oblasti šitia a špeciálnych šijacích techník. Nákup šijacieho stroja, krajčírskych pomôcok a materiálu bol prvým krokom k realizácii projektu. Výber látok, určených na budúce použitie znamenal pre pani Vierku radostné okamihy, popri ktorých si už dokázala hneď predstaviť hotové výrobky. Vlastná výroba v spočívala v navrhnutí výrobku, nakreslení, vystrihnutí, strojovom ušití, naplnení rúnom a jeho precíznom dokončení ručným stehom Vierkinými dôslednými rukami. Vierkine výrobky nachádzajú u jej odberateľov, zatiaľ z radov jej známych veľký pozitívny ohlas, čo má za následok nielen ďalšie a ďalšie zákazky, ale hlavne naplnenie Vierkinho sna, byť v spoločnosti užitočnou, prostredníctvom jej tvorivej práce, ktorá ju nadovšetko napĺňa. Finančné prostriedky boli použité na nákup šijacieho strroja, šiajacie pomôcky, materiál a žehliaci systém.
Poskytovanie sociálnej pomoci 920 € Centrum Slniečko, n.o. realizovalo projekt pre Janku B. Krajčírska dielnička pre Janku je vybavená materiálom potrebného k šitiu výrobkov a naparovacím žehliacim systémom. Podpora odborných zamestnancov prostredníctvom cieleného sociálneho poradenstva a psychologickej podpory napomohli k zvýšenou sebavedomia potrebného k prezentácii výrobkov, nadväzovaníu nových kontaktov a v konečnom dôsledku plnohodnotnému samostatnému životu. Janka napokon získala prvých odberateľov svojich výrobkov z radov komerčných subjektov i občanov a taktiež prvých klientov na opravu odevov. Finančné prostriedky boli použité na naparovací žehliaci systém, šijací stroj, materiál a šijacie pomôcky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 250 € Centrum sociálnych služieb Clementia realizovalo projekt pre Patrika C. Vďaka projektu má Patrik, klient Centra sociálnych služieb Clementia vymaľovanú izbu. V izbe sa cíti veľmi príjemne. Zakúpené relaxačné kreslo a rádio s relaxačnou hudbou, ktoré sa Patrikovi páči, slúži k relaxácii a pomáha odbúravať jeho napätie. Zároveň slúži na udržanie pozornosti. Na zakúpený pracovný stôl boli umiestnené nové edukačné pomôcky, hry na rozvoj jemnej motoriky a kognitívnych procesov. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 890 € Centrum sociálnych služieb Fantázia realizovalo projekt pre Petru S. Peťka sa venovala umeleckej tvorbe v tvorivej dielni, kde sa naučila novú techniku - výroby sviečok. Nová umelecká technika v tvorivej dielni v rámci ergoterapie priniesla klientke rozvoj jej zručností a schopností, dala jej priestor na venovanie sa svojej záľube a možnosť naučiť sa novú techniku - výrobu sviečok, zároveň zvýšila jej sebavedomie a nové vedomosti, zručnosti a poskytla jej možnosť vytvárať ručné výrobky, ktoré bude vystavovať v CSS Fantázia a na slovensko - poľskej výstave "Svet fantázie inými rukami". Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na tvorbu sviečok.
Poskytovanie sociálnej pomoci 750 € Centrum sociálnych služieb KA realizovalo projekt pre Adrianu L. Adriana, klientka Centra sociálnych služieb KA absolvovala kuchársky kurz. Samotný kurz bol v rozsahu 500 hodín. Kurz bol zložený z dvoch častí, a to teoretickej a praktickej časti. Adriane sa tak zlepšili zručností a schopností uplatniť sa na trhu práce. Finančné prostriedky boli použité na cestovné náklady, zdravotný preukaz a kuchársky kurz.
Poskytovanie sociálnej pomoci 870 € Centrum sociálnych služieb - Nádej (Zariadenia podporovaného bývania v Stupnom) realizovalo projekt pre Michala B. Vďaka projektu Michal, klient Centra sociálnych služieb Nádej vydal zbierku literárnych diel. Kniha bola slávnostne pokrstená v kruhu Michalových priateľov a podporovateľov. Hlavným cieľom bolo odbúrať predsudky a bariéry, ktoré Michal často pociťoval zo strany svojho okolia. Vďaka prezentácií svojho literárneho diela spoznal niekoľko nových priateľov, ktorí ho nevnímajú len ako človeka žijúceho v sociálnom zariadení. Rovnako pociťuje aj pozitívne zmeny v správaní ľudí vo svojom okolí. Finančné prostriedky boli použité na notebook, multifunkčné zariadenie, tlač a grafickú úpravu kníh.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 000 € Centrum včasnej intervencie Bratislava, n.o realizovalo projekt pre klienta Tea. Vďaka projektu boli Teovi zakúpené komunikačné pomôcky. Rodičia využívajú špeciálne komunikačné pomôcky k stimulácii komunikácie Tea alternatívnou a augmentatívnou formou. Komunikačné pomôcky umožnia Teovi kvalitnejšiu komunikačnú interakciu s okolím napriek obmedzenej komunikácii verbálnou modalitou. Finančné prostriedky boli použité na nákup komunikačných pomôcok.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € Claudianum, n. o. realizovala projekt pre Kláru R. Klára získala nové zručnosti, naučila sa používať zakúpený fotoaparát, zdokonalila sa vo fotografovaní a ďalšej práci s fotografiami (uloženie do PC, výber, tlač). Podarilo sa jej tiež prezentovať svoje fotografie nielen priateľom, rodičom a všetkým zúčastneným na tomto projekte, ale i verejnosti. Cíti sa byť viac samostatnou v uplatňovaní tvorivého potenciálu. Nadviazala zároveň nové kontakty mimo svoj doterajší okruh. Finančné prostriedky boli použité na nákup fotoaparátu s príslušenstvom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 440 € Detský domov Pastelka realizoval projekt pre Nikoletu O. Nika, klientka Detského domova Pastelka si vďaka projektu osvojila nové praktické zručnosti pri pečení a príprave pohostenia. Nikolka bude využívať zakúpené pomôcky na pečenie a varenie aj naďalej a získavať tak nové zručnosti. Finančné prostriedky boli použité na nákup ponorného mixéru, kníh na pečenie a kuchárske pomôcky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 520 € Diecézna charita Žilina, Dom charity sv. Kamila realizovala projekt pre Anatola L. Vďaka projektu vyšla zbierka reflexií klienta Diecéznej charity pána Anatola. V literárnej súťaži v Trenčíne získal ocenenie. Vzhľadom k tomu, že pán Anatol zomrel, krst knižky sa už neuskutočnil. Finančné prostriedky boli použité na grafické a ilustrátorské práce na knižke, tlač knihy "Moje reflexie" a občerstvenie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 500 € DOMKO - Domov sociálnych služieb realizoval projekt pre Andreu T. Klientka Domova sociálnych služieb DOMKO, Aďka sa naučila samostatne fotiť, sťahovať fotky do počítača a zrealizovala výstavu fotografií. Tešila sa na každé fotografovanie a výstavu, ktorá sa realizovala pri príležitosti 50. výročia vzniku zariadenia. Finančné prostriedky boli použité na kúpu fotoaparátu, USB, pamäťovú kartu, tonery, klip rám, CD a fotopapier.
Poskytovanie sociálnej pomoci 790 € Domov dôchodcov realizoval projekt pre Ladislava S. Pán Ladislav vytvoril okrasnú i ovocnú záhradku. Mohol sa konečne realizovať a cítiť sa užitočný. V rámci projektu sa objednali okrasné a ovocné stromčeky a kríčky, ktoré boli osadené v septembri. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlín.
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium realizoval projekt pre Filoménu M. Pani Filka zasadila bylinky podľa vlastného výberu. Okrem toho moderovala besedu o ľudovom liečiteľstve, kde ostatných klientov domova učila spoznávať bylinky, ktoré zasadila. V činnostiach ďalej pokračuje (polieva bylinky, strihá, suší...). Pani Filka začala viac času tráviť vonku v prírode, neuzatvárala sa na izbe. Spoznala tak nových priateľov a naučila sa novému spôsobu pestovania byliniek na invalidnom vozíčku. Finančné prostriedky boli použité na nákup byliniek, substrátu a hnojiva.
Poskytovanie sociálnej pomoci 340 € Domov dôchodcov Detva realizoval projekt pre Máriu G. Mária sa venovala výsadbe rastlín, následnému sušeniu a výrobe čajových zmesí. Samostatne si vybrala bylinky, sadenice kríkov, črepníky, hnojivo, zeminu, oporu kríkov a náradie v záhradnom centre. Zakúpené rastliny zasadila do pripravených záhonov a zakúpených kvetináčov. Zbierala dopestované bylinky: levanduľu, materinu dúšku, mätu, medovku, nechtík, šalviu a pamajorán. Z kríkov a sadeníc tento rok na prípravu čajov použila len listy: z ríbezle, malín, jahôd, josty. Podarilo sa jej dopestovať aj prvé plody neskorých jahôd a malín. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlín.
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € Domov MÁRIE realizoval projekt pre Jána S. Vďaka projektu si pán Ján, klient Domova Márie mohol zaobstarať gitaru. Pán Ján má tak možnosť odovzdávať svoje znalosti a zručnosti svojmu okoliu, najmä ďalším klientom v domove, medzi ktorými sa zlepšila zároveň komunikácia. Finančné prostriedky boli použité na nákup hudobného nástroja.
Poskytovanie sociálnej pomoci 890 € Domov sociálnych služieb a zariadenie podporovaného bývania MEREMA realizoval projekt pre Pavla K. Vďaka projektu si Pavol mohol splniť svoj sen, pomáhať ľuďom a zdravo žiť. Absolvoval barmanský kurz, kúpil si pomôcky k práci i odbornú literatúru. Počas troch etáp sa Pavol mnohému priučil. Prvá etapa bola edukačná, stanovili sa plány a ciele. V druhej etape sa uskutočnili rôzne stretnutia s profesionálmi v obore, navštívil viacero podnikov, kde sa priučil technikám barmanstva a odšťavovania. V tretej etape zúročil svoje poznatky na vernisáži v v priestoroch, kde pracuje. Pomocou pracovníčok prebehol krst odšťavovača a mixéra. Výsledkom je jeho spokojnosť, osobnostný rast a možnosť sebarealizácie. Finančné prostriedky boli použité na barmanský kurz, nákup odšťavovača, mixéra a knihy Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 790 € Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Horelica realizoval projekt pre Miroslava Č. Mirko vytvoril krásnu skalku. Nakúpil pomôcky, vybral sadeničky a inšpiroval sa rôznymi skalkami na internete. Bol šéfom akcie, ale takisto vozil hlinu, sadil stromčeky a nosil kamene. S odborníkom sa poradil o tom, ako, čo a kde sadiť. O skalku sa staral aj v zime. Vďaka tomu, že vie čítať sa môže zdokonaliť a rád listuje v odbornej literatúre. V zariadení sa tak vytvorila oddychová časť pre klientov a Mirko bol nadšený. Finančné prostriedky boli použité na nákup tyflosonaru, bielej palice, ozvučenej lopty - Goalball, budíku pre nevidiacich s hlasovým výstupom a špeciálnych hier pre nevidiacich.
Poskytovanie sociálnej pomoci 620 € Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Horelica realizoval projekt pre Štefana J. Víziou pána Štefana je znovunadobudnutie schopnosti samostatne sa pohybovať. Pán Štefan sa naučil používať multifunkčné hodinky, ktoré mu veľmi pomáhajú orientovať sa v čase. Spoločenské hry mu pomohli lepšie sa začleniť do sociálneho prostredia zariadenia. Tieto aspekty pomáhajú k lepšej nálade a zníženiu stresu. Finančné prostriedky boli použité na nákup pomôcok pre nevidiacich.
Poskytovanie sociálnej pomoci 900 € Domov sociálnych služieb Čeláre-Kírť realizoval projekt pre Štefana B. Štefan sa chcel zdokonaliť v hre na akordeón, pretože by sa rád podelil so svojím talentom aj s ostatnými. Je to jeho najväčšia radosť a potešenie. Hrá na rôznych podujatiach, či už v zariadení alebo mimo neho. Noty postupne spoznáva, ale stále preferuje hru z počutia. Nový akordeón privábil aj ďalších nadšencov hudby. Finančné prostriedky boli použité na nákup akordeónu, gingbagu a popruhu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 790 € Domov sociálnych služieb Drábsko realizoval projekt pre Slávku M. Veľkým motivačným činiteľom pre Slávku bolo, že miluje rastliny, s ktorými bola v kontakte celý život, pri starostlivosti o skalku a záhon si zvýšila sebavedomie a nadobudla pocit, že je ešte potrebná a dôležitá, čo je veľmi pozitívne. Slávka by veľmi rada pokračovala v stanovených cieľoch. Veľmi sa jej páčila tvorba a následná starostlivosť o záhon a skalku. Finančné prostriedky boli použité na kúpu svahových tvárnic, obrubníkov a rastlín.
Poskytovanie sociálnej pomoci 550 € Domov sociálnych služieb Libertas realizoval projekt pre Tibora B. Po zakúpení krovinorezu sa Tibor postupne začal učiť ako si nástroj nasadiť, naštartovať ho, ako sa s ním pohybovať. Najťažšie bolo pre neho zapamätať si postupnosť jednotlivých krokov a funkciu ovládacích prvkov. Avšak veľmi rýchlo pochopil, ako hýbať krovinorezom a ako ho vyčistiť. Finančné prostriedky boli použité na kúpu krovinorezu s prilbou.
Poskytovanie sociálnej pomoci 350 € Domov sociálnych služieb Méta realizoval projekt pre Milana P. Milan túžil po mužskej práci a o takom živote, aký majú aj jeho rovesníci. Ďalším cieľom bola práca s koňmi a absolvovanie jazdeckého kurzu, ktorý sa konal raz do týždňa. Na konci kurzu už sám jazdil v prírode a veľmi sa mu to páčilo. Pred jazdou spolupracoval s ostatnými pracovníkmi na ranči. Spočiatku bol v disciplínach opatrný, no veľmi rýchlo si osvojil techniky ovládania koňa. Finančné prostriedky boli použité na kúpu rajtky, prilby a k urz jazdenia na koni.
Poskytovanie sociálnej pomoci 670 € Domov sociálnych služieb Méta realizoval projekt pre Pavla D. Pavol s pomocou nakúpil materiál a sám si vyhľadal na internete postupy výroby. Priučil sa výrobe ručného papiera a bol šťastný, že sa to naučil robiť sám. Predával výrobky na trhoch a veľmi sa mu páčila komunikácia s kupujúcimi. Z výrobkov utŕžil peniaze, z ktorých si mohol kúpiť, čo chcel a potreboval. Finančné prostriedky boli použité na kúpu sušičky na výkresy, grafický lis a stolný mixér.
Poskytovanie sociálnej pomoci 690 € Domov sociálnych služieb Slatinka, prevádzka Vidiná realizoval projekt pre Milana Č. Klient Milan sa naučil vyrábať sviečky z včelích plástov, odlievať ich z vosku do foriem, vyrábať balzamy na pery a maste. Nakúpením materiálu a pomalými nácvikmi sa postupne naučil strihať medzistienky, knôty a vytvoril prvé sviečky. Potom prišla ťažšia časť a to výroba balzamov na pery. Bolo potrebné materiály navážiť, rozpúšťať a nalievať do maličkých nádobiek. Tak isto Milan vyrábal mastičky. Milan si chce nájsť klientelu, zdokonaliť výrobu a niečo si aj privyrobiť. Finančné prostriedky boli použité na kúpu materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 530 € DORKA, n. o. realizovala projekt pre Lenku P. Lenka absolvovala kurzy Modelácie nechtov a manikúry. So zakúpením potrebného materiálu jej pomohli pracovníčky a ihneď sa začala venovať tréningom dizajnu nechtov. Napriek tomu, že neuspela na pohovoroch a v hľadaní práce, pretože má krátku prax, nevzdáva sa a bojuje ďalej. Trénuje na kamarátkach a vychytáva nedokonalosti. Po rokoch neúspechov je konečne šťastná, darí sa jej vo všetkých smeroch a práca s nechtami je pre ňu veľkým úspechom. Okrem práce chce nájsť aj odbornú pomoc pre jej syna Erika. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na modeláciu nechtov a manikúry.
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € DORKA, n.o. realizovala projekt pre Dušana J. Dušan po absolvovaní cukrárskeho kurzu nadobudol schopnosť vytvárať tradičné sladké pokrmy i rôzne špeciality, pretože táto možnosť mu bola v detskom domove odoprená. Dostal prax, ktorá je nad rámec školského vzdelania. Pracoval v závodnej kuchyni, absolvoval rekvalifikačný kurz Cukrár v agentúre JASPIS a takisto varil a piekol v centre DORKA, n.o. , kde získal povesť výborného a zodpovedného kuchára. Ďalším jeho cieľom je barmanský a baristický kurz. Dušan sám cez tento kurz pochopil vzdelávanie nad rámec školského učiva ako prostriedok, ktorým sa môže uplatniť na trhu práce. Finančné prostriedky boli použité na zaplatenie rekvalikačného curkrárenského kurzu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 680 € DSS a ZPB Merema realizoval projekt pre Jozefa N. Jozef si naplnil hlavný cieľ, pracovať ako keramikár. Cenné rady získal od kvalifikovaných umelcov a pracovníkov. Získal kurz, prezentoval svoju prácu, uchádzal sa o zamestnanie. Nákup keramického materiálu a pomôcok Jozef zrealizoval za asistencie pracovného terapeuta. V druhej etape pán Jozef absolvoval keramikársky kurz u keramikárskeho majstra v Modre, ktorý podporil jeho talent a prispel k ďalšiemu rozvoju jeho zručností, schopností a taktiež vedomostí o práci s hlinou. Finančné prostriedky boli použité na keramický kurz, maliarske krúžky, keramické farby, vŕtačku s miešadlom, grafický návrh kalendára a tlač.
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € DSS Hestia realizoval projekt pre Adama D. Adam si kúpil fotoaparát a fotil svoje okolie, v ktorom sa začína orientovať. Sám už chodí do prostredia, kde fotí. Naučil sa základné funkcie a používa i statív. Navštívil kurz vhodný preňho. Svoje diela vystavuje v pezinskej kaviarni. Nadväzuje nové kontakty a socializuje sa. Finančné prostriedky boli použité na nákup fotoaparátu s príslušenstvom.
Poskytovanie sociálnej pomoci 170 € Domov sociálnych služieb Rozsutec realizoval projekt pre Patrika L. Zámerom projektu bolo zlepšiť hybnosť Patrikovej ruky, podporovať jeho sebarealizáciu v písaní na tričká a maľovaní, čiže v činnosti, ktorá u neho vzbudzuje záujem a dopomôže mu k výrobe tričiek, ktorými urobí radosť sebe, tiež iným ľuďom. Patrik si písaním a maľovaním na tričká precvičil svoju jemnú motoriku. Využil pritom svoju kreatívnosť a urobil radosť sebe aj svojím blízkym vlastnoručne vyrobeným tričkom. Finančné prostriedky boli použité na nákup tričiek, farby a fixky na textil.
Poskytovanie sociálnej pomoci 600 € Dúhové deti realizovala projekt pre Silviu D.. Silvii veľmi pomohla aplikácia, ktorá funguje na princípe piktogramov. Postupne sa naučila používať aj zložitejšie znaky a okolie jej už lepšie rozumie. Klientka častejšie navštevovala klinickú logopedickú ambulanciu a boli na ňu kladené zvýšené nároky neverbálnej aj verbálnej komunikácie formou domácich úloh v papierovej forme ako aj za pomoci edukačných programov v tablete. Finančné prostriedky boli použité na nákup tabletu lenovo s príslušenstvom, mikro kartu, a programu do tabletu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 360 € Chránené bývanie, domov sociálnych služieb a špecializované zariadenie Betonika Pstruša, realizovalo projekt pre Pavla R. Ciele projektu sa podarilo naplniť tým, že si klient Chráneného bývania a DSSaSZ Betonika Pstruša dal zarámovať svoju vlastnú tvorbu obrazov. Klient trpí schizofrénnou poruchou, jeho choroba sa prejavuje rôznymi halucináciami. Hrá na gitare a skladá vlastné piesne. Tiež veľmi rád kreslí. Zakúpením MGIX Music Markera 2015 môže svojpomocne upravovať svoje skladby a následne propagovať na internete prípadne na rôznych podujatiach. Plány do budúcnosti sú predovšetkým venovať sa maľovaniu obrazov a následnej prezentácii týchto obrazov spojených s predajom aj prostredníctvom web stránky, taktiež produkcii vlastnej hudobnej tvorby a jej prezentácii. Finančné prostriedky boli použité na nákup výtvarného materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 440 € Inklúzia realizovala projekt pre Alžbetu K. Alžbeta si zdokonalila svoje zručnosti priamo v stredisku, vďaka skúsenostiam zamestnankyne. Dokázala šiť veci, na ktoré si predtým netrúfala. Získala si nový okruh ľudí, s ktorými komunikuje. Vystavovala na rôznych vernisážach, kde nadobudla nové kontakty so zákazníkmi a ľuďmi s podobným zameraním. Finančné prostriedky boli použité na nákup textilného materiálu a kurzu šitia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 570 € LIDWINA - Domov sociálnych služieb realizovala projekt pre Dagmaru M. Hlavným cieľom Dagmary bolo ostamostatniť sa. Po atletických tréningoch začala Dagmara sama opúšťať zariadenie, zlepšila sa jej fyzická aktivita a vzťahy s ostatnými klientami, ktorí ju podporovali a obdivovali, sama sa začala zaujímať o ďalšie tréningy. Zúčastnila sa dvoch atletických pretekoch a aj keď získala posledné miesto, neskutočne si preteky užívala. Tréningy sa konali v prítomnosti zdravých detí, kde si našla kamarátov. Finančné prostriedky boli použité na cestovné lístky, tréning atletiky a na nákup športovej obuvy.
Poskytovanie sociálnej pomoci 710 € Nadácia Lumen, Ústavu sociálnej starostlivosti pre deti a dospelých Šoporňa - Štrkovec realizovala projekt pre Michala F. Vďaka projektu Michal vydal knihu svojich básni. Po vydaní knihy sa uskutočnil slávnostný krst, krstným otcom sa stal p. Štefan Murárik, riaditeľ sekcie verejnej správy Úradu TTSK. Michal si tak splnil svoj sen a bol sebavedomejší. Finančné prostriedky boli použité na grafické spracovanie, tlač, vyvolanie fotografií a fotoalbum.
Poskytovanie sociálnej pomoci 180 € Nádej pre Rozsutec realizoval projekt pre Helenku T. Pani Helenka sa zdokonalila v pestovaní. Helenka navštívila výstavu kvetov v Inchebe. Pri kúpe každého kvetu sa informovala o pestovaní a každý pondelok ich polieva. Občas má však bolesti rúk a nemôže sa zúčastňovať nákupov. Každý nákup v nej vzbudil nadšenie, pretože sa rada prechádza po kvetinárstve a vyberá si kvety, o ktoré sa neskôr bude v domove starať. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlín.
Poskytovanie sociálnej pomoci 650 € Občianske združenie Barlička realizovalo projekt pre Máriu P. Po absolvovaní workshopov sa Ria vrhla do práce s manikúrou a nechtovým dizajnom. Číta odbornú literatúru a svoje poznatky aplikuje na zákazníčky v centre. S nechtovou dizajnérkou sa stali priateľkami a keď potrebuje pomoc, dá jej cenné rady. Po získaní množstva nových teoretických informácií a praktických zručností, Ria absolvovala skúšky nechtového dizajnérstva. Finančné prostriedky boli použité na odmenu pre nechtovú dizajérku, odsávač prachu, UV lampu, knihy a propagačný materiál.
Poskytovanie sociálnej pomoci 720 € Občianske združenie Dlaň realizovalo projekt pre Jaroslava K. Jarko sa rozhodol, že chce byť vo svojom živote samostatnejší a kreslenie mu k tomu veľmi dopomáha. Upravila sa jeho komunikácia, pretože chodí do SZUŠ-ky a spoznal mnoho nových ľudí. Najväčšou výzvou pre Jarka bola príprava obrázkov na výtvarný salón v Bratislave, ktorý organizuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím. Nakreslil seba s najdôležitejšími ľuďmi v jeho živote, medzi ktorých patrí jeho starká a kamarátka Nika. Usilovne pracoval na svojej knižke, ktorá je rozdelená do viacerých častí. Finančné prostriedky boli použité na cestovné, ubytovanie, psychologičku, tlač knihy a nákup maliarskych potrieb.
Poskytovanie sociálnej pomoci 430 € Občianske združenie DOMOV pri Špecializovanom zariadení Kotva v Brezne realizovalo projekt pre Mirka M. Po kúpe pracovného odevu, náradia, kosačky a iných potrebných vecí Mirko za pomoci personálu na Súkromnej strednej pedagogickej a sociálnej akadémii vykonával záhradné práce. Jeho práca sa neskôr speňažila, keď začal pracovať aj mimo areálu školy. Finančné prostriedky boli použité na nákup pracovného oblečenia, obuvy, záhradného a pracovného náradia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 880 € Ostrov, n.o. realizovala projekt pre Andreja Š. Andrejovi sa podarilo naučiť spájkovať, zrealizoval aj svetielkujúce obrazy, ktoré boli neskôr vystavené. Nadviazal aj spoluprávu s SOŠ. Bude navštevovať niektoré predmety a to mu spôsobilo obrovskú radosť. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu a náradia na spájkovanie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 340 € Ostrov, n.o. realizovala projekt pre Miroslava P. Mirko sa stal záhradníkom, vytvoril si svoju bylinkovú špirálu, ktorá zdobí dvor a stará sa o ňu. Do práce zapojil aj svojich kamarátov. Získal mnoho informácií, ktoré zúžitkováva v praxi. Finančné prostriedky boli použité na nákup rastlín.
Poskytovanie sociálnej pomoci 890 € OZ Vagus realizovalo projekt pre Máriu K. Mária sa zúčastnila dvoch kurzov: akreditovaného čašníckeho kurzu organizovaného vzdelávacou a rekvalifikačnou agentúrou Jaspis s.r.o. a barmanského kurzu spoločnosti Dream Academy, s.r.o. V Jaspise dokončila teoretickú časť a praktickú si ešte dorába. Barmanský kurz už dokončila a je držiteľkou certifikátu. Spočiatku vedela zosúladiť prácu s kurzmi, neskôr sa ale rozhodla absolvovať len hlavné kurzy a to najmä pre cestovanie z Liptovského Jána do Bratislavy a pre financie. Osamostatnila a snaží sa o to, aby mohla získať svoju dcéru späť. Finančné prostriedky boli použité na kurz čašníka, barmansky kurz, baristický kurz a nákup barmanských potrieb a kníh.
Poskytovanie sociálnej pomoci 740 € OZ Vagus realizoval projekt pre Slava K. Slavo absolvoval dlhodobý kurz čašníka a dva víkendové kurzy - baristický a barmanský. Súčasťou kurzu čašník bola odborná prax, ktorú absolvoval v kaviarni Dobre&Dobre. Vďaka svojej šikovnosti získal prácu na trvalý pracovný pomer na pozícii čašník. Pozitívne sa mu upravil vzťah k dievčatám, v komunikácii je menej hanblivý a otvorenejší, čo zvyšuje jeho možnosti nadviazania partnerského vzťahu a neskôr aj založenia rodiny. Venuje sa svojim záľubám, začal čítať a chodiť na výlety na bicykli. Finančné prostriedky boli použité na kurz čašníka, barmansky kurz, baristický kurz a nákup barmanských potrieb a kníh.
Poskytovanie sociálnej pomoci 510 € Pohoda seniorov, n.o. realizovala projekt pre Ľubomíra T. Ľubomírovi sa podarilo vytvoriť v spolupráci s inými klientmi a zamestnancami zariadenia "Pohoda seniorov, n.o." skutočne trvalý produkt svojej práce, časopis. Pri vydávaní jednotlivých čísel časopisu bolo postupne vidieť vzrastajúci záujem klientov o časopis a jeho obsah. Klient sa cíti osožný pre druhých a čo je milé, chápe túto prácu ako "svoje malé zamestnanie". Finančné prostriedky boli použité na nákup notebooku, tlačiarne a toneru.
Poskytovanie sociálnej pomoci 850 € Prima, n.o. - Domov sociálnych služieb pre dospelých realizoval projekt pre Táňu B. Po zakúpení komunikátora môže Táňa lepšie komunikovať so svojím okolím, aj keď s ním ešte nie je úplne oboznámená a postupne sa učí, ako napísať, čo chce. Má síce chyby v texte, ale obsahu sa dá porozumieť. Pozitívne je, že má z programu veľkú radosť. Zakúpená bola plná verzia softwaru spolu s tabletom. Výhodou tabletu je dotykový monitor, na ktorom Táňa ľahšie pracuje, nemusí sústreďovať pohľad na klávesnicu a monitor. Práca s tabletom je tak rýchlejšia a efektívnajšia. Finančné prostriedky boli použité na komunikátor, tablet s príslušenstvom a kancelárske potreby.
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € REGINA - DSS Kráľovce realizovala projekt pre Antóniu E. Cieľom projektu bolo zakúpenie šijacieho stroja a ušitie levanduľových vrecúšiek. Antónia si mohla osvojiť techniku šitia a zdokonaliť sa vo výrobe vrecúšok. Bola veľmi kreatívna, ambiciózna, vedela sa rýchlo učiť a nemala problém pozrieť sa na svoje chyby, poučiť sa a posúvať dopredu. Zlepšila sa aj jej jemná motorika. Finančné prostriedky boli použité na nákup šijaceho stroja, textilu a levanduľu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 300 € REGINA - DSS Kráľovce realizoval projekt pre Júliusa S. Július sa vďaka projektu mohol venovať skrášľovaniu okolia areálu. Finančné prostriedky boli použité na nákup záhradníckeho materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 760 € Relevant, n.o. realizovala projekt pre Alexandru B. Alexandra navštevovala súkromné konzervatórium. Navštevovala taktiež tanečný krúžok na ZUŠ a kurz anglitčiny. Naučila sa postupne pracovať s financiami a hľadá si brigádu. Prostredníctvom pracovnej terapie sa učila nové veci (variť a tiež aj vyrábať náušnice, maľovať na tričká). Finančné prostriedky boli použité na nákup školskych potrieb, jazykový kurz, odev a obuv.
Poskytovanie sociálnej pomoci 850 € Relevant, n.o. realizovala projekt pre Moniku K. Monika absolvovala celoročný kurz nemeckého jazyka, kúpili sa pomôcky potrebné do školy a oblečenie. Vo voľnom čase po škole vyrábala kreatívne veci, konkrétne mydlá spolu s jej vzťažnou osobou. To bol pre klientku čas psychohygieny a odreagovania sa od bežných povinností. Finančné prostriedky boli použité na nákup školskych potrieb, jazykový kurz , podpornú terapiu a materiál na tvorivé dielne.
Poskytovanie sociálnej pomoci 200 € SENIOR CENTRUM HANDLOVÁ, n.o. realizovala projekt pre Ľudmilu S. Pani Ľudmila sa nesmierne potešila novému šijaciemu stroju. Hneď po odovzdaní daru sa pustila do zašívania poškodených kusov oblečenia. Klienti si túto pomoc mimoriadne cenia a aj pani Ľudmila sa cíti prospešná. Pani Ľudmila zašíva poškodené kusy oblečenia, pretože mnohí z nich si nové oblečenie nemôžu dovoliť kúpiť. Finančné prostriedky boli použité na nákup šijaceho stroja a šijacích potrieb.
Poskytovanie sociálnej pomoci 620 € SENIOR GARDEN, n.o. realizovala projekt pre Julianu R. Hlavnými aktivitami projektu boli činnosti záhradnej terapie, starostlivosť o rastliny, ako aj aktivity pasívneho charakteru ako relaxácia, navodenie príjemnej nálady u klientky centra Juliany aktivitami prechádzok v záhrade, obhliadky rastlín, zúžitkovanie, konzumácia plodín zo záhonov. Klientka prostredníctvom týchto aktivít mala možnosť aktívne sa podieľať na skrášľovaní prostredia v ktorom žije a to v rámci svojich možností, mala možnosť vnímať výsledky svojej práce v podobe pravidelne zbieranej úrody. V tomto procese jej boli poskytované podnety pôsobiace ako pozitívne stimuly jej psychických a fyzických funkcií. Finančné prostriedky boli použité na nákup záhradníckeho náradia a hnojiva.
Poskytovanie sociálnej pomoci 230 € Senior pri Domove MÁRIE realizoval projekt pre Františku K. Františka naučila ostatných klientov pliesť podsedáky s úmyslom zúčastniť sa chýrnyho „Štyavnickýho vjanočnýho jarmoku“. Tiež ich učila základy tkania na krosnách. Pani Františka v rámci voľnočasových aktivít, v spolupráci s ostatnými spolubývajúci v DM a za asistencie sociálnych pracovníčok zhotovila veselé obliečky na vankúšiky pre všetkých. Finančné prostriedky boli použité na nákup 2ks drevených krosien, priadze na tkanie a materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 240 € Senior pri Domove MÁRIE realizoval projekt pre Lýdiu N. Pani Lýdia urobila prieskum medzi spolubývajúcimi a nakúpila v antikvariáte knihy. V priestoroch Domova MÁRIE bola zriadená knižnica pod vedením pani Lýdie. Spoločné stretnutia v rámci biblioterapie a skupinového čítania rôznych titulov sa organizujú pravidelne 1 x týždenne. Účastníci týchto stretnutí na pokračovanie predčítajú vopred vybraný titul a následne vedú debaty. Finančné prostriedky boli použité na nákup kníh.
Poskytovanie sociálnej pomoci 370 € Silnejší slabším, o.z. realizovalo projekt pre Michala M. Michal si zakúpil trekingové palice, vďaka ktorým spoznal prírodu lepšie. Dobrovoľníčka OZ, ktorá je veľmi zdatná v počítačoch, naučila Michala využívať zakúpené technické pomôcky, ukladať dáta, komunikovať cez SKYPE s dobrovoľníkmi OZ, s kamarátmi, rodinou a tiež so psychologičkou Svítekovou. Akrylátové farby, ktoré sa zakúpili boli veľmi sýte a Michal ich aj napriek svojej slabozrakosti dokázal trochu rozoznať. Finančné prostriedky boli použité na nákup trekingových palíc, pomôcok k počítaču, technických pomôcok a kancelárskych potrieb.
Poskytovanie sociálnej pomoci 560 € Silnejší slabším, občianske združenie realizovalo projekt pre Janka M. Jankovi sa zakúpili pomôcky, ktoré mu pomáhajú cítiť sa užitočne a samostatne. Má vlastnú miestnosť, kde môže pripravovať jedlá. Učí sa veciam ako vytvorenie potrebného nákupného zoznamu, nákup potravín, varenie jedla, upratanie riadu, uskladnenie potravín. Našla sa preňho aj dielnička na uskladnenie, skartovanie a lis, ktorý vytvára brikety z papiera. Finančné prostriedky boli použité na nákup pomôcok na varenie, hygienické potreby a kancelárske potreby.
Poskytovanie sociálnej pomoci 660 € Slovenský Červený kríž, územný spolok Banská Štiavnica realizoval projekt pre Evu H. Evka absolvovala kurz tkania pod dohľadom lektora. Naučila sa základné techniky, ktoré jej umožnia napĺňať jej zámer vyrábať napr. malé koberčeky alebo podložky na sedenie. Tieto činnosti jej umožnia zmysluplne napĺňať jej denný program v Domove sociálnych služieb, kde má k dispozícii tkáčske krosná. V predaji svojich výrobkov vidí do budúcna možnosť zlepšenia svojho príjmu. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu, konzultáciu a cestovné.
Poskytovanie sociálnej pomoci 770 € Spoločnosť pre pomoc deťom detského domova - Detský domov Vranov nad Topľou realizoval projekt pre Agnesu. Hlavným cieľom projektu bolo zriadiť umeleckú dielničku v ktorej klientka pri rôznych výtvarných činnostiach prechádzala samoozdravovacím procesom, aby vedela vyjadriť svoje vnútorné problémy, emočné pohnutia, komplexy, konflikty. Klientka je vyrovnanejšia, viacej komunikuje a dôveruje dospelým, ktorých dlhšie pozná. Ak bude na sebe takto naďalej pracovať určite sa jej podarí získať vzdelanie na súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémií a v dospelosti pracovať ako komunitná sociálna pracovníčka. Finančné prostriedky boli použité na nákup notebooku a materiálu na založenie umeleckej dielničky.
Poskytovanie sociálnej pomoci 760 € Strieborné krídla, o. z. realizovalo projekt pre Milana B. Milan sa aktívne zúčastnil na realizácii celého projektu. Pomáhal pri materiálno-technickom vybavení prostredníctvom výberu nástrojov do dielne. Usilovnou činnosťou sa podieľal na zhotovení drevených výrobkov, s ktorými sa prezentoval v rámci Vianočného koncertu. Uskutočnila sa úprava dielne (vymaľovanie stien a úprava podlahy), nakúpil sa materiál a začala sa výroba upomienkových predmetov a iných výrobkov. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálno-technického vybavenia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 760 € Svitanie - Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím realizovalo projekt pre Silviu D. Silvia sa venovala záhradkárčeniu a vyskúšala si vypestovať svoje vlastné paradajky a papriky, ktoré zúžitkovala pri varení. V záhradke posadila aj bylinky, ktoré neskôr využila pri varení a príprave nápojov (čajov). Z odbornej literatúry načerpala poznatky o pestovaní zeleniny, ktoré potom zúžitkovala v praxi. Silvia si zakúpila potrebné záhradkárske náčinie a o záhradku sa pravidelne starala. Finančné prostriedky boli použité na nákup záhradného domčeku a záhradného materiálu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 530 € Viacúčelové zariadenie pre seniorov realizovalo projekt pre Vojtěcha B. Pán Vojtěch si zachoval manuálnu zručnosť, schopnosť strihať a šiť textilné materiály a tým sa podporil i jeho rozvoj. Prvým krokom realizácie bol nákup šijacieho stroja, látky a nití. Ušil pomôcky pre potrebu bazálnej stimulácie. Začal skrášľovať zariadenie, založil krúžok nadšencov šitia. Klienti denno-denne Vojtechovi pomáhali pri šití, meraní látky, so strihaním, taktiež vyberali vhodné látky na ušitie dekoračných predmetov. Finančné prostriedky boli použité na nákup šijacieho stroja, látok a pomôcok na šitie.
Poskytovanie sociálnej pomoci 1 200 € Vstúpte, n.o. realizovala projekt pre Michala S. Michal sa vďaka pomoci odborníkov a techniky naučil fotografovať vesmírne objekty. Dozvedel sa veľa nového o fotografovaní, osvojil si nové zručnosti, zdokonalil sa v technike fotografovania a v manipulácii s fotoaparátom. Zverejnil svoje fotografie v odbornej publikácii a na webe. Vytlačil najlepšie fotografie na veľký formát a usporiadal výstavu vlastných fotografií. Vytvoril si vlastnú fotoknihu. Aj po skončení projektu sa chce naďalej venovať astrofotografii a pozorovaniu nočnej oblohy. Počas celej realizácie projektu sa Michal vzdelával i samostatne, na internete vyhľadával informácie, ktoré potom konzultoval s Martinom - amatérskym astrofotografom, ktorý Michala projektom sprevádzal a ktorý sa mu stále venoval. Finančné prostriedky boli použité na kurz astrofotografie, binokulár, držiak, objímky, tubus a autoguider a na vyvolanie fotografií a ich tlač.
Poskytovanie sociálnej pomoci 680 € Výchova zdravej rodiny realizovala projekt pre Júliu L. 12-ročná klientka Júlia trpí poruchou autizmu a ľahkou formou mentálnej retardácie. Tvorba v arte ateliéri je pre ňu už neoddeliteľnou súčasťou života. Júlia pripravila ďalšie nevšedné obrazy, ktoré ukazujú, ako nevšedne vníma svet človek s autizmom. Jej obrazy naďalej oslovujú spoločnosť a napomáhajú k riešeniu otázky, ako začleniť do spoločnosti ľudí s poruchou autizmu. Finančné prostriedky boli použité na nákup výtvarného materiálu, na odmenu pre arteterapeutku a sociálnu pracovníčku.
Poskytovanie sociálnej pomoci 780 € Zaradenie pre seniorov a domov sociálnych služieb PARK realizovalo projekt pre Jozefa B. Pán Jozef si mohol vyskúšať prácu sTiffany technikou a zhotoviť si vlastný výrobok v podobe vitráže zapadajúceho slnka. Veľkým zážitkom pre pána Jozefa bola skutočnosť, že mohol svoju prácu prezentovať pred klientmi z iných zariadení sociálnych služieb a podeliť sa o nadobudnuté vedomosti a zručnosti s Tiffany technikou, klienti sa zároveň mohli navzájom inšpirovať pri tvorbe krásnych výrobkov. Výsledky tvorivej práce boli vystavené v interiéri zariadenia a robia radosť nielen klientom, zamestnancom, príbuzným, ale tiež všetkým návštevníkom zariadenia. Finančné prostriedky boli použité na nákup materiálu na tiffany techniku.
Poskytovanie sociálnej pomoci 250 € Zariadenie sociálnych služieb Harlekýn Topoľčany realizovalo projekt pre Zuzku T. Zuzka dosiahla celkové zvýšenie kvality života. Je samostatnejšia, sebavedomejšia mladá dáma. U Zuzky sa pomocou didaktických pomôcok zlepšila celková ohybnosť a obratnosť, logické myslenie, rozšírila sa slovná zásoba a úroveň jemnej motoriky a grafomotoriky. Zároveň sa podporila i Zuzkina muzikálnosť. Finančné prostriedky boli použité na nákup didaktických pomôcok.
Poskytovanie sociálnej pomoci 540 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím - PSC Impulz realizovalo projekt pre Marcelu P. Marcelka sa naučila šiť na šijacom stroji a zvládnuť vyhotovenie jednoduchého textilného výrobku. Naučila sa manipulovať viac-menej samostatne so šijacím strojom pri vyhotovovaní jednoduchého produktu - nákupnej tašky. Zvládla strih tašky, umiestniť ju na látku, obkresliť a následne vystrihnúť. Napriek tomu, že väčšinou zvláda jednotlivé kroky v rámci postupu samostatne, aby si svoje zručnosti upevnila a zautomatizovala je nevyhnutný dohľad nad jej činnosťou. Finančné prostriedky boli použité na nákup šijacieho stroja, šijacích potrieb a odmenu pre lektorky šitia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 540 € Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím - PSC Impulz realizovalo projekt pre Tomáša. Tomáš získal prax vo varení a naučil sa pripraviť viacero jedál. Postupne sa naučil obsluhovať pekárničku samostatne. Po viac-menej neúspešnom pokuse upiecť chleba z viacerých surovín, ktoré sa museli vážiť pracovníci rozhodli, že bude piecť zo zmesí. Pri francúzskych zemiakoch si nebol istý a potreboval dohľad. Pripravil niekoľko nátierok spolu so sviatočným obedom pre klientov a zamestnancov. Finančné prostriedky boli použité na nákup kuchynských potrieb, pekáreň na chleba a odmenu pre lektorku varenia.
Poskytovanie sociálnej pomoci 700 € Združenie Sofia Bratislava realizovalo projekt pre Silviu B. Silvia absolvovala psychologickú terapiu. Terapiou si zvýšila svoje sebavedomie a zlepšila svoje komunikačné schopnosti vo vzťahu k okoliu. Naučila sa otvorene komunikovať škálu svojich pocitov a analyzovala svoje pozitívne aj negatívne skúsenosti pri získavaní a udržaní zamestnania. Finančné prostriedky boli použité na psychologickú podpornú terapiu.
Poskytovanie sociálnej pomoci 940 € Združenie VOTUM realizovalo projekt pre Michala P. Michal sa postupne integroval do tréningových skupín zdravých plavcov a v kolektíve sa pohybuje medzi reprezentantmi v plávaní v klube VŠK UK, čo mu pridáva na sebavedomí, zdravej ctižiadostivosti a zvyšuje jeho tréningovú morálku. Cíti sa byť ako rovnocenný kamarát, čo mu pomáha aj k sociálnemu rozvoju a komunikácii. Dominantne sa Michal venoval prsiarskej technike, čo zúročil vo svojom výbornom výkone na 200 m prsia na olympiáde. Michalovi sa splnil sen, plávať na svetových letných hrách špeciálnych olympiád. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitáciu, HRV vyšetrenie a odborné trénerské služby.
Poskytovanie sociálnej pomoci 860 € Združenie Votum realizovalo projekt pre Sofiu H. Sofia sa naučila základy korčuľovania na ľade. V rámci testovania zvládla prvý level, ktorého obsahom sú úkony ako kľaknutie a vstávania cez jednu nohu, základné korčuľovanie dopredu, kráčanie vpred do sklzu – na dvoch nohách, odrážanie sa dopredu, tzv. kolobežka. Zoznámila sa s novými korčuliarmi a nadviazala nové kontakty. Zlepšila si kondíciu, upevnila držanie tela a svalstvo. Tzv. suchá príprava zabezpečovala držanie chrbta a správne kladenie nôh mimo ľadu aj za pomoci hudby. Sofia sa cíti lepšie a jej nohy ju lepšie poslúchajú, dokáže dokonca chodiť aj po schodoch. Finančné prostriedky boli použité na rehabilitáciu, odborné trénerské služby, športové potreby a korčule.
Podpora vzdelávania 1 000 € Martin Veselý, študent Ústavu prírodných a syntetických polymérov STU absolvoval študijný pobyt v Rakúsku na univerzite v Linzi. Predmety zamerané na štúdium polymérov boli veľmi zaujímavé. Vedomosti a znalosti, ktoré tu nadobudol určite využije pri ďalšom štúdiu na univerzite. Taktiež aj praktický predmet v laboratóriu a skúsenosti z tohto pobytu študentovi pomôžu v jeho budúcom profesionálnom uplatnení. Po skončení študijného pobytu v Rakúsku bude študent pokračovať v inžinierskom štúdiu na Oddelení plastov a kaučuku v Bratislave. Momentálne je ešte iba v 1. ročníku inžinierskeho štúdia, po návrate domov ho čakajú ešte ďalšie 3 semestre. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
Podpora vzdelávania 600 € Kamil Kopčík, študent Lekárskej fakulty Univerzity Komenského absolvoval stáž na Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe, ktorý sa zaraďuje so svojou Klinikou transplantační chirurgie medzi top európske pracoviská. Väčšinu svojho pracovného času študent strávil na operačných sálach, kde asistoval, či už v dvojici alebo trojici, pri viac ako dvoch desiatkach zákrokov. Medzi tie najvýznamnejšie určite radí asistenciu pri revíziach svetovo unikátne riešenej auxiliárnej transplantácie pečene viacero multiorgánových odberov, transplantácie obličiek a pečení, resekcie nádorov v brušných oblastiach. Zoznámil sa aj s prácou cievneho chirurga a takisto s administratívnym a laboratórnym postupom výberu darcov a príjemcov. Študent tak pobytom načerpal nové inšpirácie a nápady do vlastných výskumných aktivít. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné, poistenie, zdravotnícke oblečenie a pomôcky, a mesačnú električenku.
Podpora vzdelávania 3 000 € Maroš Matis, študent Fakulty sociálnych vied UK v Prahe nastúpil na 1-ročný magisterský odbor Teritoriálne štúdiá: Rusko a východná Európa na Oxfordskej univerzite. Začiatkom decembra ukončil prvý trimester štúdia. Celé štúdium bude trvať do júna 2016. Oxfordská univerzita predčila študentove očakávania akademicky aj profesijne. Okrem štúdia sa zúčastňoval mnohých prednášok, politických a ekonomických diskusií, programov kariérneho centra a začal aj so stážou v sociálnom podnikaní (social entrepreneurship) zameranom na rozvoj prístupu k vzdelaniu v sektore zdravotníctva. Počas štúdia sa plánuje študent venovať práci s rôznymi lokálnymi organizáciami. Po štúdiu sa plánuje hlásiť na stáže do medzinárodných organizácií a na Ministerstvo zahraničných vecí. Finančný dar bol použitý na školné na Oxfordskej univerzite.
Podpora vzdelávania 1 600 € Martina Ľuptáková, študentka STU, Fakulty architektúry absolvovala študijný pobyt na Nottingham Trent University, School of Architecture, Design and the Built Environment. Počiatočný rešerš študentke rozšíril vedomosti o rôznych materiáloch, výrobných obuvníckych technikách a nových technológiách. Po výskumnej fáze prešla na konceptuálnu, ktorú ovplyvnilo prehlbovanie vedomostí o princípoch cirkulárnej ekonomiky prostredníctvom on-line certifikátu. Tieto poznatky sa snažila aplikovať tak, aby bol produkt v najbližších rokoch ekonomicky a technologicky uskutočniteľný. Najbližším plánom študentky je úspešne ukončiť štúdium na NTU. Neskôr by sa chcela venovať produktovému dizajnu v rámci environmentálnej udržateľnosti alebo v rámci zdravotníckeho sektora. Finančný dar bol použitý na ubytovanie, cestovné a zdravotné poistenie.
Podpora vzdelávania 1 100 € Zuzana Rendlová, študentka University of Liverpool, Faculty of Science and Engineering, absolvovala MSc štúdium na University College London, kde sa venovala matematickému modelovaniu. Počas štúdia mala možnosť spolupracovať so svetovými odborníkmi v tomto odbore a tak získať cenné poznatky a skúsenosti. Štúdium pozostávalo z osvojenia si všeobecných techník matematického modelovania a zároveň využitia v rôznych oblastiach, napríklad v doprave, biológii, či financiách. Tieto poznatky využije študentka v budúcnosti pri písaní diplomovej práce a následne aj v profesionálnej oblasti. Finančný dar bol použitý na ubytovanie.
Podpora vzdelávania 3 000 € Samo Varsík, študent Heriot-Watt University v septembri 2015 nastúpil na MSc štúdium Economic Policy na univerzite UCL v Londýne. Štúdium bolo zamerané na aplikovanie ekonómie do praxe, teda analýzu dát a dopady zmien v hospodárskej politike na celú ekonomiku, jednotlivé firmy alebo spotrebiteľov. Súčasťou jeho štúdia bola aj práca týkajúca sa vplyvu vzdelávania na ekonomický rast. V budúcnosti by chcel naďalej pokračovať vo výskume v oblasti vzdelávania. V septembri 2016 sa ako štipendista Analytického programu pre štátnu správu SR vráti ako analytik pre Ministerstvo školstva na Slovensko, kde bude naďalej uplatňovať svoje vedomosti zo štúdia na UCL. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie a školné.
Podpora vzdelávania 700 € Nataša Plulíková, študentka Univerzity Komenského, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky sa zúčastnila letnej školy v Barcelone. Z letnej školy si odnáša nové poznatky, širší rozhľad o štatistických metódach a množstvo materiálov na individuálne doplnenie vedomostí. Momentálne pracuje na tom, aby si poznatky z Letnej školy uplatnila vo svojej bakalárskej práci. Bakalárska práca bude rozoberať problematiku štatistických predikcií. Okrem inšpirácie na bakalársku prácu sa jej vďaka absolvovaniu Letnej školy a následnému rozšíreniu si vedomostí o štatistické modely podarilo nájsť si prácu v spoločnosti IBM, kde náplňou práce bude práve využívanie rôznych štatistických metód. Finančný dar bol použitý na zaplatenie letnej školy.
Podpora vzdelávania 2 000 € Kristína Londáková, študentka medzinárodných vzťahov, Sciences Po Paris a London School of Economics pokračovala v rámci štúdia druhého roku dvojitého magisterského diplomu v štúdiu Medzinárodnej Ekonomickej Politiky. Zvlášť prínosné pre jej projekt bolo štúdium Analýzy ekonomických politík, pod vedením známeho experta a vice-riaditeľa Katedry Verejných vecí Dr Sturma. Oboznámila sa s celou škálou ekonometrických postupov na vyhodnocovanie efektivity politík, rovnako ako aj s najnovšími poznatkami z politík v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a sociálnych vecí. To jej umožnilo zásadným spôsobom pokročiť v projekte prípravy na kariéru ekonomického policy-makera, v rámci plánu podporiť rozširovanie analytických kapacít na Slovensku. Finančný príspevok bol použitý na zaplatenie školného.
Podpora vzdelávania 1 300 € Adrián Babiš, študent Ekologickej a experimentálnej architektúry STU sa zúčastnil pobytu na prestížnej International Space University (ISU) vo Francúzsku, so zameraním na vesmírny sektor. Na univerzite študent stále študuje a hlavným cieľom je dokončiť vzdelanie a presadiť sa v kompetitívnom prostredí vesmírneho priemyslu. Študentovým plánom do budúcna je dostať sa na prestížnu stáž v oblasti vesmírneho biznisu, na základe vzdelania poskytnutého ISU a následne doplniť a posilniť sieť kontaktov s cieľom založiť vlastnú spoločnosť. Finančný dar bol použitý na zaplatenie školného.
Podpora vzdelávania 500 € Martin Štěpánek, študent Slovenskej technickej univerzity absolvoval študijný pobyt na letnej škole v Dánsku, kde študoval Social media marketing. Pobyt mu priniesol viacero užitočných informácií, poznatkov a skúseností do pracovnej oblasti, ako aj pre informatika, tak z pohľadu marketingu. Štipendium mu pomohlo pokryť náklady spojené so štúdiom, cestou a tak prispelo k zrealizovaniu celého projektu. Letnú školu a projekt úspešne absolvoval na záverečnej skúške, z čoho si odniesol aj diplom. Do budúcna má študent v pláne vzdelávať sa v oblasti informatiky tak aj v oblasti marketingu, aby vedel lepšie prepojiť obe oblasti a tak zvýšiť svoju schopnosť komunikácie s oboma oblasťami a vedieť tak priniesť nové pohľady na danú problematiku. Finančný dar bol použitý na cestovné a ubytovanie.
Podpora vzdelávania 800 € Vďaka štipendiu Monika Kubová, študentka Univerzity Komenského, Fakulty sociálnych a ekonomických vied mala možnosť vycestovať do Ruskej federácie a absolvovať odbornú letnú školu na Higher School of Economics. Účasť na tejto letnej škole bola pre študentku veľmi prínosná, či už po stránke odborných ale aj jazykových vedomostí. Prednášky boli na veľmi vysokej úrovni, zabezpečené odborníkmi na danú tému a v rámci ktorých, boli vedené zaujímavé a prínosné diskusie aj na kontroverzné témy súčasnej ruskej politiky. Výsledkom dvojtýždňového kurzu, zameraného na rôzne stránky ruskej národnej identity a politickej kultúry bol návrh na výskumný projekt, týkajúci sa Ruskej národnej identity v súčasnej dobe, ktorý ďalej poslúži v jej nadchádzajúcej diplomovej práci. Finančný dar bol použitý na cestovné ,ubytovanie a školné.
Podpora vzdelávania 2 450 € Štipendium Rastislavovi Šutekovi, študentovi Faculty of Social Sciences, Law and Education v Nottinghame výrazne uľahčilo štúdium vo Veľkej Británií, ktorá je známa najvyšším školným v rámci Európy, ale aj vysokou kvalitou štúdia. Pod vedením prof. Olympie Bekou tu pôsobil ako stážista na projekte ICC Legal Tools. Náplň stáže študentovi pomohla aj pri výskume cezhraničných aspektov jurisdikcie súdu. Svoj osobný výskum zameral aj na aktuálnu otázku utečeneckej krízy, kde publikoval v ročenke Slovenskej spoločnosti pre medzinárodné právo 2015 svoju štúdiu o exkluzívnej klauzule Dohovoru o právnom postavení utečencov a o jej aplikácií vo vzťahu k páchateľom medzinárodných zločinov. Výskumný projekt na tému Cezhraničné aspekty jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu vo vzťahu k ozbrojeným skupinám ako Islamský štát plánuje využiť vo forme dizertačnej práce v lete 2016 na záver štúdia. Finančný dar bol použitý na školné.
Podpora vzdelávania 2 600 € Mgdaléna Hrušková, študentka Fakulty sociálnych vied UK Praha absolvovala pobyt na University of Manchester. Štipendium jej pomohlo prehĺbiť znalosti v oblasti ľudských práv a vzdelávacích projektov, ktoré môžu pomôcť budovať občiansku spoločnosť. Počas semestra na The University of Manchester sa tento projekt pretransformoval do väčšieho a konkrétnejšieho výskumu, ktorý bol študentke ponúknutý a bude pokračovať do septembra 2016. Podľa medzinárodných testov Pisa, ktoré testujú čitateľskú, matematickú a prírodovednú gramotnosť pätnásťročných žiakov v krajinách OECD sa Slovensko nachádza na 30. priečke z 33 krajín. Úlohu ľudských práv, vzdelávania a budovania občianskej a zodpovednej spoločnosti bude študentka skúmať na príklade práce Teach for Slovakia na Slovensku, s pomocou skúseností z platformy Teach for All najmä vo Veľkej Británií. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie a školné.
Podpora vzdelávania 2 000 € Martina Lahová, študentka Katedry molekulárnej biológie UK v Bratislave absolvovala stáž na zahraničnej univerzite, vo Švédsku v Göteborgu. Mala možnosť rozšíriť si vedomosti a praktické zručnosti vo vedeckom prostredí a taktiež získala nové pracovné návyky v multikulturálnom a dynamickom kolektíve. Výhodou bola možnosť študovať a pracovať v anglickom jazyku. Čo sa týka projektu súvisiaceho s mRNA viažúcimi proteínmi počas stresovej odpovede kvasiniek, výskum prebiehal pomaly, ale nepredvídateľne vzhľadom na to, že téma bola vo vedeckej sfére neznáma. Študentka ešte nemá ucelené a jednotné výsledky, ale aj napriek tomu je po realizácii v písomnom kontakte so supervízorkou, ktorá jej pomôže s prípadnou prácou. Finančný dar bol použitý na cestovné , ubytovanie, školné a študijný materiál.
Podpora vzdelávania 2 800 € Katarína Šipulová, študentka Fakulty sociálnych vied MU v Brne sa zamerala na zdokonalenie metód spoločenskovedného výskumu, metodologického tréningu a diskusií ohľadne svojho výskumného dizajnu. Absolvovala pobyt na Faculty of Law, na univerzite v Oxforde. Zúčastnila sa niekoľkých odborných seminárov venovaných empirickému výskumu v práve, práci s judikatúrou a s databázami. Pod vedením profesora Denisa Galliganea vypracovala teoretický základ pre svoj projekt ohľadne vplyvu ústavných súdov na procesy tranzície a demokratizácie, vytvorila celistvú databázu relevantnej judikatúry a jej podrobnú analýzu. Kapitoly zaoberajúce sa teóriami, metódami, ako aj celú databázu, sa stanú súčasťou študentkinej diplomovej práce. Vytvorená databáza, ktorá v sebe obsahuje indexáciu rôznych sledovaných faktorov a charakteristík jednotlivých rozhodnutí, bude určite cenným podkladom aj pre jej budúcu akademickú prácu. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie a školné.
Podpora vzdelávania 1 750 € Silvia Hnátová, študentka Katedry fyzilógie, vývinu a neurovied na univerzite v Cambridge sa zúčastnila výskumného pobytu v Španielsku. Výsledkom realizovaných projektov v CIBIR a na Univerzite v Cambridgei budú dve publikácie: o efekte mykotoxínov na Parkinsonovu chorobu a o metabolických zmenách počas amyotrofickej laterálnej sklerózy. Projekt realizovaný na inštitúte CIBIR v Španielsku bol úspešný, výsledky poukázali na vplyv fumonisínu B1 na zvýšený obsah alfa-synukleínu, proteínu ktorý je zodpovedný za vývoj Parkinsonovej choroby. Výsledky boli prezentované na Universidad de Navarra (Pamplona, Španielsko). Projekt realizovaný na Univerzite v Cambridgei v laboratóriu Professora Stevea Olivera bol zameraný na metabolické zmeny počas vývoja amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS). Predbežné výsledky poukazujú na významné metabolické zmeny spôsobené produkovaním optineurínu, génu ktorý je viazaný na vývoj ALS. Výsledky projektu budú súčasťou publikácie a projekt bude prezentovaný na konferencii Annual Microbiology Society Conference v Liverpoole 2016. Výsledkom projektov sú významné výskumy poukazujúce na mechanizmus vývoja dvoch neurodegeneratívnych ochorení: Parkinsonova choroba a ALS. Projekty pomôžu vo vývoje liečby týchto ochorení. Zároveň študentke projekty poskytli cenné laboratórne skúsenosti a vedomosti, ktoré jej vo významnej miere pomôžu pri uchádzaní sa o PhD post. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie a postenie.
Podpora vzdelávania 200 € Adriana Pecuchová, študentka Ekonomickej fakulty TU v Košiciach absolvovala letnú školu, ktorá bola realizovaná v Chorvátsku na International Environment and European Integration. Vďaka tejto letnej škole jej bol uznaný jeden predmet, zlepšila si jazykové schopnosti a získala nové informácie, ktoré súvisia s jej odborom. Taktiež jej to umožnilo lepšie pochopiť prepojenie teórie s praxou, získala nové kontakty, ktoré jej pomôžu pri písaní diplomovej práce. Letná škola pozostávala z prednášok, kde získala informácie o fungovaní verejnej správy v rôznych krajinách, o fungovaní EU a o jej trhoch, inštitúciách a reformách. Okrem prednášok navštívila významné podniky a inštitúcie ako je aj Národná banka alebo parlament. Na záver letnej školy bola skúška, kde mala prezentovať zvolenú tému. Z danej letnej školy získala certifikát. Študentka by rada pokračovala v štúdiu vo svojom odbore na doktorandskom stupni štúdia. Finančný dar bol použitý na cestovné, ubytovanie a školné.
Podpora vzdelávania 2 600 € Vďaka štipendiu Marcel Rypák, študent Katedry ekonomiky v Brne mohol začať tento školský rok na dennom štúdiu na Nottingham Trent University v Nottinghame v odbore European Business and Finance. Štúdium bolo vo vysokej miere zamerané do praxe. Prostredníctvom workshopov a diskusií s pedagógmi, ale aj s odborníkmi z praxe študent riešil konkrétne problémy a stanovoval konkrétne závery a riešenia. Business School v Nottinghame spolupracuje s niekoľkými stovkami firiem a organizáciami, kde sa študenti môžu po absolvovaní uplatniť. Túto skutočnosť bolo vidieť počas každodenného pobytu v škole, ktorej súčasťou bolo mnoho veľtrhov a workshopov, kde svoje firmy prezentovali voľné pracovné pozície a záujem o absolventov alebo študentov. Finančný dar bol použitý na školné.
Spolu 1 100 468,61 €
Výrok auditora

gdpr_placeholder