Prihlásiť sa

Prihlásenie pre registrovaných

Zabudli ste heslo? Reset hesla.

Použitia podielu zaplatenej dane prijímateľa 'Nadácia SPP, Bratislava'
za rok 2019

Účel použitia Výška použitia (EUR) Spôsob použitia
e) podpora vzdelávania 4 000 € SLAVKINE, o. z. realizovalo projekt: Kreatívny online kurz pletenia a háčkovania pre znevýhodnené ženy. Cieľom projektu bolo poskytnúť príležitosť znevýhodneným slovenským ženám. Absolvovaním online kurzu získali zručnosť v pletení a háčkovaní, ktorú mnohé z týchto žien nemali. Pletenie a háčkovanie sa aj psychológmi považuje za výbornú psychohygienu, obzvlášť odborníci apelovali na pandemické obdobie, ktoré ľudí nútilo ostať doma a vyhľadávať si aktivity doma. Navyše pre ženy s malými deťmi bola toto výborná aktivita, ktorú vedeli skĺbiť s výchovou a starostlivosťou o malé deti. Seniorky tak mohli v sebe objaviť novú zručnosť, ktorá vyplnila ich čas a udržala ich v psychickej pohode. Finančné prostriedky boli použité na tvorbu inštruktážnych videí.
h) veda a výskum 10 000 € Ústav experimentálnej onkológie, BMC, Slovenska akadémia viedBratislava realizoval projekt: Exozómy so samovražedným génom z mezenchymálnych kmeňových/stromálnych buniek a z nádorov pre terapiu cielenú na nádorovú bunku ťažko liečiteľných ľudských nádorov a metastáz. Výskumná orientácia kolektívu bola zameraná na štúdium inovatívnych liečebných postupov nádorov, ktoré nemajú v súčasnosti uspokojivú štandardnú liečbu. Cieľom projektu bolo uskutočniť experimenty, ktoré by ukázali, či je možná klinická aplikácia, ktorá by v prípade pozitívnych výsledkov z predklinických štúdií smerovala do kontrolovanej klinickej štúdie. Dosiahnuté výsledky ukazujú, že samovražedné exozómy spolu s predliečivom pri opakovanom podávaní cestou intraperitoneálnej alebo subkutálnej alebo intranazálne vedie k vyliečeniu signifikantného počtu potkanov. Výsledky boli publikované v štúdii, ktorá sa zaoberá extra bunkovými nanočasticami produkovanými nádorovými bunkami. Hlavná pozornosť bola ďalej venovaná duktálnému adenokarcinómu pankreasu. Finančné prostriedky boli použité na poplatky za ustajnenie zvierat a spotrebný materiál na prípravu terapeutických materiálov.
e) podpora vzdelávania 5 000 € Základná škola realizovala projekt Multimediálna učebňa – miesto pre lepšiu budúcnosť. Stanovené ciele projektu boli vplyvom pandémie naplnené čiastočne. Zámerom projektu bolo zapojiť deti rôzneho veku zo sociálne znevýhodneného prostredia do bádania, skúmania a učenia hrou, či vytvoriť pre deti atraktívne a moderné prostredie s cieľom, aby v škole strávili čas efektívne a užitočne. Reprezentatívne prostredie umožnilo škole usporiadať rôzne besedy a rozšíriť vedomosti detí, ale aj ich rodinných príslušníkov. Bohatá krúžková činnosť zameraná napr. na programovanie hrou v SCRATCHI, programovanie micro:bitov, vytváranie projektov, vyhľadávanie informácii, tvorba videa boli vysoko atraktívne témy. Finančné prostriedky boli použité na nákup 10 kusov PC a monitorov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 5 000 € Dobrovoľná civilná ochrana realizovala projekt: Podpora dobrovoľníkov v prvej línii. Hlavným cieľom projektu bola matierálno-technická podpora ľudí, ktorí boli nasadzovaní v rámci zvládania pandemickej situácie na našom území, najmä však v okresoch pôsobenia: Malacky, Senica, Skalica, Trnava, Bratislava, Trenčín, Piešťany a Michalovce. Táto podpora pomohla zmierniť až zamedziť ohrozenie života a zdravia dobrovoľníkov, ich rodín, ktoré dobrovoľníci ohrozujú svojou činnosťou a rovnako aj kolegov v zamestnaní. Súčasne vznikla efektívnejšia a rýchlejšia skupina ľudí, ktorá je schopná poskytnúť prvú pomoc v prípade potreby. Mimo tieto činnosti bolo cieľom zakomponovať nákup vybavenia potrebného na ochranu a záchranu života a zdravia. Finančné prostriedky boli použité na nákup defibrilátorov a ochranných respirátorov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 161,3 € Združenie pre Seniorov Bohunka realizovalo projekt: Masáž pre zdravie. Cieľom projektu bolo predchádzanie rizík u klientov vzniku apatie, depresie, úzkosti spôsobených sociálnou izoláciou od rodiny a príbuzných, ktorá priamo vplýva na ich psychický a fyzický stav. Projekt mal veľmi pozitívny ohlas nielen u prijímateľov sociálnej služby, ale aj u zamestnancov ZpS Bohunka. Masážne kreslo pomohlo zlepšeniu svalovej činnosti, uvoľňuje stuhnuté kĺby, dochádzalo k uvoľneniu svalov a k celkovému pocitu uvoľnenia a pohody. Kreslo tiež prispieva k skvalitneniu služieb zariadenia. Poskytuje program a rozptýlenie prijímateľom sociálnej služby, čo je veľmi dôležité v období pandémie COVID- 19, kvôli ktorej dochádzalo k sociálnej izolácii od rodiny a príbuzných. Bolo prínosom pre zamestnancov tým, že im pomáhalo uvoľniť telo po fyzickej záťaži a prispievalo k navodeniu psychickej pohody, čím predchádzalo syndrómu vyhorenia. Finančné prostriedky boli použité na nákup špeciálneho zdravotníckeho masážneho kresla.
b) podpora a rozvoj športu 5 000 € Benitim realizovalo projekt: kurz myTEEN - šanca pre teenagerky na zdravšie dospievanie. Cieľom projektu bola implementácia a propagácia nového celoročného kurzu pre teenagerky s názvom myTEEN realizovaného na základných školách. Prostredníctvom kurzu bolo cieľom zlepšiť životný štýl dievčat na Slovensku, prispieť k prevencii psychických a zdravotných problémov. Dievčatá potrebujú akútnu pomoc, pretože podľa prieskumov vykazujú najnižšiu hladinu spokojnosti so v Európe, následkom toho sú zlé vzťahy v rodine, v škole, dievčatá nešportujú, nevhodne sa stravujú, zhoršuje sa ich zdravotný stav, trpia psychickými poruchami, poruchami správania, závislosťami, šikanou, rannou promiskuitou. Školských psychológov je málo, dievčatá sa nemajú na koho obrátiť s dôverou pri problémoch. Dievčatá hľadajú vlastné riešenia a pomoc na sociálnych sieťach, ktoré častokrát nie sú správne. Benitim vytvorili celoročný športovo psychologický kurz myTEEN, ktorý pravidelne prebiehal 2x v týždni celý školský rok na školách. Finančné prostriedky boli použité na tvorbu obsahu Instagramu, odmeny redaktorom a Instagram špecialistovi, tlač plagátov a letákov, náborové akcie pre dievčatá na 20 školách, na odmeny pre trénerov, psychológov, koordinátorov, prenájom telocviční, organizáciu diskusných stretnutí s rodičmi na 20 školách, podporu projektu myTEEN v médiách a na sociálnych sieťach a na nákup športových pomôcok.
e) podpora vzdelávania 1 500 € ŠEDÝ MEDVEĎ realizoval projekt: Osvetový projekt pre deti a mládež s názvom: „PREČO?“. Cieľom súťaže bolo motivovať mládež k tomu, aby začala využívať moderné informačno-komunikačné technológie a platformy na zdieľanie vedomostí a informácií, ktoré pomôžu ich mladším kamarátom na ceste za poznaním a objavovaním sveta navôkol a zároveň motivovať žiakov druhého stupňa základných škôl, aby sa v roli mentorov podujali hľadať odpovede na zvedavé otázky svojich kamarátov. Úlohou súťažného tímu bolo priniesť v pozícii mentorov originálne, kreatívne a vtipné odpovede na súťažné otázky, ktorým deti aj porozumejú. Odborná porota ohodnotila tri najzaujímavejšie práce hodnotnými cenami. Finančné prostriedky boli použité na zabezpečenie cien pre víťazov.
e) podpora vzdelávania 570 € Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva realizovalo projekt: HRAVÉ VYUČOVANIE. Cieľom projektu bolo skvalitnenie výchovy a vzdelávania v centre prostredníctvom zakúpenia nových didaktických pomôcok a edukačného materiálu. V súčasnosti narastá počet žiakov, ktorí majú najmä ťažkosti počas vyučovania, vývinové poruchy učenia alebo problémy s komunikáciou. Narastá počet detí, ktorí majú už v predškolskom veku výrazné oslabenia v jemnej, hrubej motorike, vykazujú časté poruchy reči, poruchy v emočnej sfére a pod. Práve preto je potrebné neustále dopĺňať didaktický materiál, odborné vedomosti, aktualizovať staré informácie za nové a zároveň skvalitňovať vzdelávanie aj v školských zariadeniach. Vybrané didaktické pomôcky poslúžili deťom, ktoré vykazovali nejaké oslabenie, poruchu, postihnutie alebo ich kombináciu. Všetky pomôcky boli nápomocné k rozvíjaniu schopností či zručností, čo bolo nesmierne dôležité pre deti. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie edukačných didaktických pomôcok, hračiek a materiálov.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 15 000 € Centrum pre liečbu drogových závislostí realizovalo projekt: Informačná a poradenská linka pre ľudí s problémami s alkoholom alebo drogami. Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave je najväčšou, centrálnou, špecializovanou zdravotníckou inštitúciou na Slovenku, ktorá je určená na prevenciu, diagnostiku, liečbu a následnú starostlivosť poskytovanú občanom v súvislosti s problémami vznikajúcimi pri užívaní psychoaktívnych látok. V čase pandémie COVID-19 bola mimoriadnym prínosom pre pacientov CPLDZ Bratislava, ktorým poskytovala možnosť telefonickej konzultácie, či psychologickej intervencie po telefóne. Tým poskytovala pre pacientov službu v domácom prostredí, redukovala nutnosť osobnej návštevy, a tým aj riziká spojené s prenosom vírusu. V priebehu roka 2021 sa linka stala nosnou aktivitou činnosti centra, čo odrážalo jej úspech. Linka je anonymná, dostupná všetkým záujemcom. V období február až december 2021 bola vysoko vyťažená a uskutočnilo sa 5 240 hovorov v trvaní od 5 do 30 min, výnimočne aj dlhšie. Na základe vyťaženosti sa stala dôležitou pomocou na Slovensku. Finančné prostriedky boli použité na mzdy a odvody zamestnancov, výpočtovú techniku, telekomunikačné služby, prevádzkový a všeobecný materiál.
e) podpora vzdelávania 10 000 € Občianske združenie EUROARCH realizovalo projekt: DETI A ARCHITEKTÚRA 2021: Budovy pre kultúru. Cieľom projektu bolo šíriť osvetu medzi žiakmi ZŠ, ZUŠ a 8-ročných gymnázií o architektúre. V roku 2021 sa konal už 8. ročník projektu. V roku 2021 bol projekt zameraný na tému: „Budovy pre kultúru“. Každý rok je projekt realizovaný formou kreatívneho a interaktívneho e-learningového kurzu, ktorý končí vždy kvízom, v ktorom si žiaci preveria získané vedomosti. V roku 2021 bolo zámerom e-kurzu žiakom predstaviť významné budovy pre kultúru na Slovensku a v Európe. V e-kurze boli predstavené napr. historická a nová budova SND, budova Reduty, budova SNG a SNM v Bratislave, ale aj napr. Kultur park v Košiciach, budova Domu umenia v Piešťanoch, atď. Súčasťou e-kurzu bolo aj predstavenie najvýznamnejších budov pre kultúru aj z Európy a to tak historických, ako aj súčasné ikonické budovy. E-kurz obsahoval okrem zaujímavej grafiky, fotiek konkrétnych budov aj animácie. Novinkou 8. ročníka e-kurzu bolo, že bol pripravený v dvoch jazykoch - slovenskom a anglickom. Finančné prostriedky boli použité na vyhotovenie e-kurzu, vrátane grafiky, animácii a softwérového riešenia.
d) zachovanie kultúrnych hodnôt 636,68 € OZ MENACHEM realizovalo projekt: Rabínska dynastia. Cieľom projektu bolo vytvorenie dokumentárneho filmu o židovskej tematike. V rámci projektu bolo zrealizovaných niekoľko rozhovorov za účelom vytvorenia dokumentárneho filmu o časoch veľkej židovskej katastrofy. Téma je viac ako aktuálna aj dnes, vzhľadom na postupné strácanie a oslabovanie historickej pamäte v súvislosti s problematikou holokaustu a nárastu prejavov antisemitizmu, xenofóbie a rasizmu. Film bol odvysielaný na základe dohody o koprodukcii v prvej židovskej internetovej televízii Tachles TV. Projekt bol z hľadiska dôležitosti zachytenia danej témy a zachytenia rozhovoru dcéry posledného bratislavského rabína veľmi prínosný. Finančné prostriedky boli použité na produkciu a postprodukciu filmu, ubytovanie, služby súvisiace s realizáciou projektu a na technicko-materiálne zabezpečenie.
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb 2 573,79 € "Pomáhame deťom Národného ústavu detských chorôb" realizovalo projekt: Cielená podpora pre detských pacientov NÚDCH: UVC STERIPRO robot. Cieľom projektu bolo zakúpenie špeciálneho medicínskeho prístroja. UVC STERIPRO robot poskytoval UVC dezinfekciu povrchov a vzduchu v nemocničných miestnostiach. Po manuálnom čistení a chemickej dezinfekcii je podľa štúdií adekvátne vyčistených menej než 50% povrchov. Robot funguje na princípe ultrafialového svetla s germicídnou vlnovou dĺžkou, ktoré ničí mikroorganizmy. Prístroj tak poskytol veľmi rýchlu dezinfekciu, nakoľko senzory systému automaticky vypočítali veľkosť miestnosti a navrhli potrebnú dĺžku dezinfekčného cyklu. Finančné prostriedky boli použité na zakúpenie UVC Steripro.
e) podpora vzdelávania 8 000 € DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie realizoval projekt: Podpora medzinárodného programu GLOBE. Cieľom projektu bolo priniesť inovatívne vzdelávacie metódy na školy a vzdelávacie inštitúcie na Slovensku a zapojiť deti do vedeckého bádania a realizácie miestnych projektov na zlepšenie životného prostredia. Prostredníctvom programu GLOBE bol prepojený život školy s praxou a celosvetovým vedeckým výskumom v reálnom čase. GLOBE je medzinárodný vzdelávací program, v ktorom žiaci skúmajú prírodu a aktívne zlepšujú životné prostredie v okolí svojej školy. Globálne vyučovanie smerujúce k ochrane životného prostredia využilo inovatívne metódy bádateľsky orientovaného vyučovania. Išlo o komplexný program, ktorý ponúkol osvedčené vedecké postupy v meraní parametrov životného prostredia v okolí školy, metodiku a tréningy pre učiteľov, praktické pomôcky a pracovné listy pre žiakov a medzinárodnú databázu, do ktorej žiaci z celého sveta prispievali nameranými údajmi. V rámci projektu sa podarilo zrealizovať program GLOBE na slovenských školách, program sa rozšíril na nové školy, boli zrealizované webináre a tréningy pre učiteľov, budovala sa kapacita učiteľov a žiakov v oblasti bádateľského vzdelávania, zorganizovala sa online konferencia a ďalšie aktivity. Finančné prostriedky boli použité na prípravu materiálov, komunikáciu s učiteľmi a žiakmi, organizáciu webinárov, konferencie a na propagáciu.
Spolu 69 441,77 €